Search This Blog

Showing posts with label Langkawi. Show all posts
Showing posts with label Langkawi. Show all posts

Friday, December 18, 2015

Last Citer Langkawi...hehe.....



Kat entri yang lepas tu Iolls lupa pulak nak tempek gambar bazar yang kat Pekan Kuah tu....
Ingatkan tak amik gambar, rupa-rupanya ada....tu pun sorrylah gambar yang ado jelah pun...hahahaha...
Malam tu kat situ Iolls tak beli pun apa-apa...so just teman Kak Ros beli jelah pun....tapi berbaloi okeh...Kak Ros sakan boleh tahan membelinya pun....I loikee.....



Nilah hasil dari kitaorang round sehari suntuk tu....
Dah penat kan, so main campak-campak jelah mana yang boleh...baik me, baik Kak Ros sama je kehkeh......
Kak Ros lawak okeh, dia kata kaki dia dah rasa jalan raya dah..hahaha....maksud dia, kaki dia sakit giler sampai dah tak rasa macam pakai kasut tapi rasa macam kaki tu pijak direct kat jalan tar tu  je dah...tapi memang pun...me pun rasa macam tu okeh...hahahaha....



Ok...ni esok paginya tu....
Sebab diaorang kata feri pukul 12 tengah hari nanti kan...so teruslah ke Idaman Suri pulak, so kitaorng berempat bersesak-sesak dalam kancil tu okeh(sampai terpaksa duduk menyelit dengan beg dan barang-barang) ......sangup tu hehe.....
Adoilaa....ni lah tempatnya yang Iolls taknak pergi sebenarnya...bahaya okeh....
Iolls bila dah makin naik umur ni perangai makcik-makcik suka pinggan mangkuk kuali segala tu pun dah ada....hahahaha....
Tapi betullah me tak boleh masuk...mula-mula niat tu nak beli sudu dengan garfu je ye....ye sudu dan garfu sahaja ye...tapi boleh tak terjebak gi beli kuali..adoilaaaa......
Tu pun mungkin sebab macam tak puas hati tak jumpa sudu dengan garfu tak bercorak (Iolls jenis tak suka betul kalau sudu garfu tu bercorak-corak berbentuk-bentuk tu...anti giler betul haha), tulah kot terbeli kuali tu...hehehe....
Kitaorang dalam ni sekejab jek...rasanya tak sampai sejam pun...
Me just pusing-pusing tengok garfu, pastu jalan-jalan cuci mata pastu tau-tau dah kat tempat kuali bergantungan...pilih untuk diri sendiri...pastu call Atie (menyesal call terus kena belikan jugak satu haha)...pastu amik pastu ke kaunter then bayar.....nak round beria-ria lagi tak boleh okeh...takut benda lain pun me terbeli nanti..hehehe.....




Ni dah dalam bas....
Ni baru bergerak tak sampai 15 minit bus dah berhenti kat tempat orang jual buah.....
So beli buah Delima dengan Mangga lebih kurang...pastu tapau jugak jus mangga nih....
Punyalah besar cup nih tau....fresh mangga okeh (bukan guna kordial), harganya hanya RM3 sahaja.....
Serius besar tau cup nih...korang kalau kenal me tau kot tapak tangan me ni besar mana...ha tu dia...besar giler kan....apapun, semoga murah rezeki adik yang jual nih....amin....
Alhamdullilah....kitaorang sampai kat opis HQ dalam pukul 10 camtu....punyalah lamaaa..adoilah...





Okeh nak tunjuk sikit apa yang me beli....
Ni jelah me sempat beli untuk rumah dengan untuk Atie.....
Mijon pun set lain, lupa pulak nak amik gambar....hehehe
Serius ye, me nak beli lebih-lebih coklat-coklat tu tak berani....sebab takut coklat tu berlapuk simpan lelama....
Eh betul okeh...me pernah tau beli 4 paket coklat tu (order dari kawan Ana, kawan dia pergi Langkawi masa tu)...so makan tu takdelah bukak semua serentak sebab coklat tu jenis yang sama je....pastu kan, sebab take time kan, tau-tau nak bukak yang paket ke-3 dengan ke-4 sekali dah berlapuk huwaaaaa...rogi gilerrrr......so pengajaranlah kan....kalau jenis telan coklat tu sikit-sikit, tak payahlah beria-ria sangat nak beli banyak sangat.....janji ada je sudah.....lain kalau jenis kunyah coklat macam kunyah kacang, tu takpe......




Reese's classic
Ni teringin sebab tengok citer Unwrapped punya pasal...pengaruh televisyen betul hahaha
Ada paket yang besar sikit...tapi sebab nak rasa so me beli yang minitures jek...harganya RM9.90 sepaket....
Ni me bukak awal sebab tak sabar nak rasa hehehe...tapi tulah....hampa okeh.....tekak Iolls perit bila makan sebab manisnya ya hamattttt...nak bagi orang pun takut orang tak tertelan...so kalau bagi just dua tiga bijik je dah...takut kena buang hahahah....
Tapi betullah...tak taulah kalau korang rasa okeh....kitaorang satu rumah memang tak boleh telan huhuuuu.....
Coklat ni luar dia coklat, pastu dalam tu macam biskut kacang tu (tapi versi lembut)...pastu tang coklat tu macam tak best....pastu manisnya mak aiiiii.....giler betullah......
Tu kat rumah ada lagi separuh plastik...keciwa okehhhh......




Kuali bukan sebarang kuali ye....Iolls beli kuali Tefal okeh...hihihik....
Yang kuali tu me punya...yang pan tu Atie punya....
Dua-dua pun harga ok sangat-sangat (kalau mahal takde maknanya kitaorng nak beli oiiii).....
Kuali tu harganya RM53 rasanya (adoi lupa..tapi range tulah)....yang pan tu RM30.90 (tak silap...lupa jugakk...tapi memang RM30 camtulah).....
Dua-dua pun saiz 28cm rasanya....cuma satu pan, satu kuali.....
Tapi betullah...syok giler masak sambal dalam kuali tu tau...tak payah beria-ria nak jaga api bagai....kacau pun tak payah beria-ria...selalu tu kan kita kalau masak sambal tu kan asyik kena kacau je sebab takut cili kering tu melekat kan..ni tak payah sangat ye.......besttt.....
Selain kuali ni...me ada jugak belikan bekas letak kek untuk rumah dengan pemanggang Ajaib untuk Atie....
Nak tercabut bahu okeh membawaknya.......




Ni beli main belasah jek....
Tengok cop Kinder terus try beli....
Mula-mula masa kat In the Zone beli satu....RM20.90....pastu bila sampai kat HIG tak puas hati me beli lagi satu.....
Fyi, kat HIG mahal RM1...tapi takpelah...RM1 tu kalau nak patah ke In the Zone tu minyak je dah lebih dari tu...heheheh...so redha jelah RM1 tu pergi...bye bye.....



Iolls ni jenis pantang berhenti ye....sampai kena cakap kat diri sendiri "dah dah..stop beliiii..." gittew....
Betul tau...berhenti kat kedai buah, beli buah....pastu berhenti kat R&R pun sama....adoila.....
Ni me beli kat R&R Ulu Bernam.....
Silalah percaya...peyek mini tu sedapnya haiii...tak rugi beli....
Kerepek pisang tu pun sedap tau...tapi tulah me beli yang paket kecik (sebab takut tak sedap)..pastu yang paket kecik pulak bila me belek-belek kebanyakkannya semua color kerepek pisang tu macam nak rentung-rentung belaka (tak tipu tau...betul okeh...tapi taktaulah kalau korang pergi ok je).....tapi nasib baik dalam rentung-rentung tu sedap jugak okeh...tu kalau beli paket yang besar confirm lagi sedap kan...so lain kali kalau gi mana-mana nampak dua-dua cop ni me nak beli lagi...dahlah sedap..pastu harga memang berpatutan giler.........



Ni Nuttela and Go yang nak expired cepat tu hehehehe...
Yang ni me beli sekotak tapi bahagi dua dengan rumah Atie....
Seperti yang dijangka, memang rasanya macam biskut masin colek dengan nutella jelah pun...hahahah...bosannn.....
Tapi untung jugak beli nih...makan berapa kali pun biskut memang habis cepat, tapi coklat tinggal berlambak lagi...so memang puas ratah coklat jelah......
Ni yang me beli 12 packs (dalam box) tu harganya hanya RM30....murah sebab nak expired lagi dua minggu lebih.....



Almond Gold
Ni sangatlah kegemaran.....
Me beli set of 3 tu dua..satu untuk me, satu untuk Anim....
Me punya tiga hari makan dah gone...tak sempat nak pelawa sesapa sebab sedap sangat hahaha.....
Tu pun dah habis jimat makan sehari sebar tu jek...kalau ikut hati memang nak makan non-stop okeh.....
Coklat ni rasa dia macam coklat Herseys Kisses tu jek...tapi sebab almond dia tak kedekut langsung tu yang best tu....
Sapa yang suka kekacang (jawa kan) macam me confirm sukalah....
Ni harganya RM9.90 untuk set of 3 tu......naik harga ooo...dulu beli hujung tahun 2012 baru RM7.90 je okeh.....




Ni saja try beli Hersey's HUG...harga RM14.90 sepaket....
Tulis kat situ coklat milk coated dengan white coklat...sebab lain kan, tu yang beli....
Me ni selain minat coklat yang berkacang, minat jugak white coklat.....
Rasanya okeylah...confuse pun ada okeh...hahaha.....



Ni lagilah kegemaran dari dulu....
Nampak pulak sepaket besar yang macam ni laju je masuk bakul hehehe.....
Ni memang sorry banyak-banyak...yang ni memang laju je dua tiga hari habis hahaha...nak bagi orang pun sayang tamak tau...hahaha





Tunjuk lagi heheheh....
Sedap ni tau....rasa macam Kinder Bueno minus biskut tu jelah....
Sapa suka Kinder Bueno rasanya mesti suka yang Schoko-Bons nih...
Pastu me ada jugak beli fridge magnet....tu jelah pun....
Dah takde idea dah nak membeli apa lagi...cukuplah kot untuk kali nih....hehe


Tamat






Tuesday, December 15, 2015

Sky Cab, Gunung Mat Cincang, Langkawi....

Tu dia tajukkkk....


Kitaorang ni sebenarnya masa sampai kat area cable car nih dah lewat okeh...almost 6 pm.....
Sakan berjalan kat Makam Mahsuri punya pasal lah tadi tu....
Macam me memang time tu me tak harap dah dapat naik cable car tu lagi, sebabnya tau memang last ticket adalah pada pukul 6 pm....
Tapi sapa sangka...rezeki me dengan Kak Ros okeh....bila tanya kat kaunter, orang tu kata boleh naik lagii..wahhhh.....alhamdulillah....
Nasib baik laju je kan, walaupun agak last minit....
Kisahnya...sampai-sampai kaunter kitaorang beli tiket dulu....
Tiket harga tak silap RM20 untuk dewasa...syaratnya kena tunjuk MyKad tau...senang citer, kalau nak beli untuk 5 orang, 5-5 kena tunjuk MyKad baru dapat harga diskaun tu......kalau tak kena bayar harga biasa.....
Iolls walaupun tiket time tu dah last minit, tetapi tetap nak masuk toilet dulu okeh....kang terkucil masa naik tu sapa nak layan kan....
Pastu dah setel ke toilet tu masuklah kitaorang ke dalam...orang memang takde tau..tapi takdelah pelik sebab namapun dah petang....nak tutup pun iya jugak kan....
So laju-laju jelah kitaorang jalan ikut lane nak ke tempat naik cable car tu.....
Sekali  baru nak sampai, staff kat situ suruh kitaorang masuk satu bilik nih pulak...aitttt??biar betikk??
Dua kali okeh Iolls tanya, kitaorang nak naik cable car...betul ke?betul okeh...so masuk jelah..... 
Serius terpinga-pinga okeh....niat nak naik sky cab, tapi tetiba kena masuk bilik tayangan apatah dulu...huhuhu....
Tau-tau kena masuk pastu kena duduk, pastu tau-tau dah gelap...hahaha....
Kitaorang time tu belum habis duduk okeh, tau-tau dah gelap..lagi kejam khen..kehkehkeh..nasib baik bontot memang dah separuh nak duduk dah.........
Rupa-rupanya dalam tu nanti diorang bagi kita tengok movie (taktaulah berapa D) tapi yang pastinya yang kitaorang tengok tu short movie naik roller-coster okeh....
Serius mabuk boleh tahan (real okeh)...tu baru movie tau...tapi memang macam real...siap terasa (illusi optic rasanya) macam naik roller-coster betul-betul......
Me yang tak pernah naik roller-coster (except kat USS, yang indoor tu me pejam mata...tak kiralah kan...hehehe), me rasa memang macam real...syok boleh tahan okeh.....
Yang kelakar tu habis je tengok tu siap ada this one boy siap buat suara effect muntah (sebab mabuk naik roller-costerlah apalagi)...hahaha...venggong sangat ko tau......
So bila tengok kat ticket...ooo harga RM20 tu adalah untuk DOME (ni lah show rolller-coster tu) dengan untuk naik sky cab (cable car tu namanya sky cab ye...Iolls pun baru perasan...kikikih)......
Barulah kot dome tu....sebab hujung tahun 2012 dulu kitaorang pergi takde pulak....so agak berbaloi di situ......




Tu dia sky cab kitaorang on the way....(masa ni bontuit dah kecut-kecut dah sebab seremm...huhuuu).......
Korang tau tak, keluar dari Dome tu tadi, tau-tau beratur tu kitoarang group yang kedua naik sky cab ni tau.....sabar jelah...."mabuk" naik "roller-coster" tadi pun tak habis okehhhh.......






Tu dia....ni baru nak jalan ye......baru jel lepas bergegar satu badan sikit tadi....
Iolls siap mengigil-gigil masa pegang digicam okeh.....ingatkan steady, rupa-rupanya takuit oiiii......





Muka macam cool kan...tapi kaki tetap pasak ke cable car okeh....
Badan kejung boleh tahan hahaha.......




Sorry adik....makcik nak bangun amik gambar pemandangan tak boleh (kaki tangan gigil), so amik jelah apa yang boleh amik.....huhuhuuuu.....



Cakkk......hehehehe...
Tau-tau je makcik ko ni tengah kecut kan.....
Tu bukan anak buah Iolls...tapi tu adik tu naik satu family 4 orang.....




Kat joint nilah paling Iolls takut....sebab dia punya gegar tu kuat....takuit oihhhh...
Ingatkan naik second time ni dah relax....takde maknanya...tetap getar jugakk....
Time kat joint memang pejam mata....tapi tulah..bila tengok ni ehhh berani jugak Iolls bukak mata siap amik gambar ek....heheheh....




Dah selamat sampai kat stesen pertama....alhamdullilah.....





Tak ramai orang....lucky me dua kali pergi dua kali pun tak ramai orang....alhamdulillah....




Port wajib amik gambar.....bukti okeh....
Tapi heran awat tak ramai amik gambar kat sini...??




Nasib baik ada Kak Ros.....dapatlah bergambar kat sini 3-4 snap...hehehe.....




Bukti dah sampai khen...kalau takat tunjuk gambar tepi lereng gunung apa kes...?~sambil angkat-angkat kening~kihkihkih......




Dan lagi.....
Yang ni paling win....
Iolls just cakap, akak bagi nampak kat belakang tu, kat cable car tu....sekali ko hasilnya siap ada cable car lagiiikkkk......wahhhhh...tq tq tq Kak Ros.....



First time amik gambar kat sini....
Iolls tengok ramai yang amik gambar kat sini, so nak lah jugekkk.....
Dulu pergi takde sapa nak amikkan...ni dah ada photog terus suruhlah khen...kikiki....



Dah round-round lebih kurang pastu nak ke stesen kedua.....
Orang tak ramai kan...sebab memang dah nak maghrib dah.....



Sempat amik gambar....gigil tetap gigil..tapi kutahan jebat....




Ni masa naik ke stesyen kedua...
Kalau nak balik memang kena naik stesen kedua...kalau tak memang tak baliklah korang....




Angin time ni kuat okeh...nak maghrib kan....
Pastu kan musim hujan....mau tak kuat semacam angin tu...tapi kuat jenis takdelah sampai bergoyang sakan cable car nih...nipu sangat namanya tu...hehehe....



Serius time ni angin sejuk ya amat...tengok tudung me tu...tudung tu berat okeh...siap melayang lagikk......
Ni stesen kat puncak (yang last)......belum naik tangga lagi tapi me dah amik siap-siap sebab macam cantik je dari sini.....



Tuuuu dia.....time ni mengigil sebab takuit dan sebab sejuk....
Sejuk okeh..angin makin kuat.....me yang kulit tebal banyak lemak ni pun sejuk, orang lain me tak taulah camne......
Kalau nak tau, besi kat tepi tu me pegang sikit punya kuat....gayat okeh.....angin tengah kuat, pastu memang jenis gayat haaa memanglah mendapat.....
Tapi taktaulah pasal apa me boleh amik jugak gambar macam nih......giler gigih okeh.....




Amik lagi....taktau motif apa....
Time ni sejuk angin kuat...so memang naik atas tempat observation deck tu (atas lagi) just tengok dari kejauhan je....sejuk okeh...tak boleh berfikir......serem jugak pun satu hal...time tu remang-remang maghrib kan.....so lain macam sikit.....dahlah kat atas puncak kan......so memang diam jelah....huhuhu.....



Ni masa nak beratur untuk turun ke bumi....hambekkkk....
Ni me amik ni half-way dah beratur nih.....kalau ikutkan panjang berlingkar jugak tadi tu....
Tapi nasib baiklah berlingkar pun cepat je bergeraknya pun......
Masa turun tu memang me tak amik gambar dah ye....tak boleh berfikir dah...cuma tau cepatlah sampai bawah....serius tak tipu.....
Korang tau tak, kitaorng sampai bawah tu dah gelap gelita okeh....dah almost 8 pm.....ha kauuuu......
Tu pun patutnya nak terus je gi jejalan memana....tapi orang opis siap call HB Kak Ros suruh join BBQ kat hotel.....adoilah...kalau ikut kitorang bertiga memang malas nak join BBQ tu...tapi HB Kak Ros kata jomlah jomlah...so pergi jugaklah......
So sampai-sampai kat hotel terus je kitoarng join BBQ tu...makan pun lebih kurang (sebab Abang Rizal siap panggil Iolls macam Iolls ni prebet okeh hahaha..., kang tak gerak mau dia buat bebukan lagi tu tak sanggup makkk), nak pukul 9 tu terus gerak ke Haji Ismail Group......sempat okeh....so sempatlah borong coklat lebih kurang...eh tifuuu...takdelah borong....just beli coklat untuk rumah dengan coklat yang Atie pesan jelah.....
Tu pun last minit sempatlah jugak belikan pemanggang ajaib untuk Atie....ingatkan memang taknak beli dah (nak buat-buat lupa), tapi sebab dia beria-ria suruh jugak (padahal kat rumah dah ada dah yang besar tu nak jugak suruh beli yang kecik huhu), so me belikanlah jugak.....
Dah habis kat HIG sempat jugak me dengan Kak Ros round-round pekan Kuah memalam.....ada bazar bebaju okeh......
Then Kak Ros dah habis shopping terus balik ke hotel.....

Bersambung.....



Thursday, December 10, 2015

Makam Mahsuri, Langkawi....

Harini hari stress sedunia Iolls huhu.....
Stress okeh...rasa macam nak balik rumah then tidur....macam alasan nak tido petang jekkk?...
Tapi takpelah....lantakkk..malas nak fikir....

Me sambung lagi kisah kat Langkawi ye..........
Ok, lepas kitaorang dah makan tengah hari tu terus Abg Rizal bawak ke Makam Mahsuri....
Mula-mula sampai tu Kak Ros dok terjah tempat beli segala t-shirt tu.....lama boleh tahan okeh membelinyapun....sampai Iolls pun terjebak sama...kahkahkah.....
Iolls terbeli t-shirt bebudak dengan seluar corak batik ala-ala seluar pelikat Aflin Syauki tu......
Seluar tu memang terbeli okeh....siap lagi sikit nak berebut color dengan Kak Ros ahahaha......
Harga sehelai RM20...ok sangatlah kan....
Mula-mula pegang tu macam nak beli taknak beli je...sekali bila Kak Ros asyik pegang banyak kali (dah tanya macam-macam kat seller tu) terus Iolls pun nak jugek....kikikih...dasar tak boleh tak membeli kan....
Tu pun beli tapi dalam hati siap cakap "nanti ni bagi jelah sesapa yang nak"....eksen gittew...sekali balik rumah bila try test terus macam ehhh nak la.....kahkahkah....sabar jelah....
Pastu rasa macam apasallah tak beli lebih??rugi okeh....rasanya kat KL kalau ada pun confirm RM30 ke atas tu..rogiiii...huhuuuuu.....
Seriuss...best pulak bila pakai seluar tu...walaupun nampak macam pelik...yelah kembung jek kat tengah-tengah tu kan....tapi sangatlah selesa untuk me pakai buat drive ulang alik amik Anim balik tusyen.....
Sopan pun sopan....pastu kalau nak pakai belasah je sarung dalam tu ada seluar dok rumah lagik....memang takkan perasan sebab memang seluar tu luas je bentuknya...kiki....



Mula-mula tu memang me ingatkan Kak Ros taknaklah masuk dalam Makan Mahsuri tu sebab tengok dia sakan sangat dok shopping kat luar tu...rupa-rupanya dia nak masuk jugak okeh....
Dahlah awal-awal tu Iolls sebenanrnya dah berdoa-doa dalam hati supaya janganlah dia kata nak masuk...sekali tak termakbul hahaha..
Sebelum lupa...untuk rujukan, harga tiket adalah RM10 untuk dewasa....untuk kanak-kanak sila google sendirik kihkih....




Dah masuk dalam tak amik gambar rogilah....
Bukti dah sampai kan.....




Rumah apatah tak tau...tapi jangan tak tau dalam tu siap ada orang tengah buat majlis berendoilah kot...ada marhaban ye.....
Bila tengok sebijik dah macam rumah kat kampung dah.....
Macam biasa jugak, Iolls tetaplah tak naik atas....3 kali pergi, 3 kali tak naik atas rumah-rumah yang ada.....



Orang nak amikkan gambar so meh kita pose serba sikit....hehehe....
Iolls ni nak pose beria-ria tak reti...Iolls ni jenis rasa macam dah cuba sedaya upaya beria-ria bila orang amikkan gambar...tapi end result selalunya bila tengok gambar sendiri ayat yang keluar kat kepala hotak "la....ini je?"...kahkahkah...memang nak gelakkan diri sendirik ye....mana tak cakap gitu....punyalah beria-ria me rasa me pose sebelum tu....tapi bila tengok gambar awatlah hasil tak seperti yang digambarkan??.....






Rumah ni padan betul dengan nama....Rumah Seri Tama (Rumah Panglima Hitam)...sikit punya hitam gelap gelita semua...dalam pun gelap okeh....huhuhu...
Ni nak suruh me naik memang taklah...dahlah rendah weih...tersangkut perut Iolls nanti...(kepala sangkut takpe, kalau perut susah nanti nak bega...hahaha..orang yang ada perut macam me je yang tau akibatnya ye....kikiki)......
Tu nampak tak tetiba macam apasal panjang benar kaki Iolls tu....macam pakai kaki pelesu pun iya kan........





Ni pun tak naik...aritu last pergi dengan BFF, kitaorang naik sebab rumah ni atas dia memang macam muzium.....kalau tak naik rugi pulak kan.....
Tapi kalini Kak Ros pun taknak naik...dia cakap dia malas nak bukak kasut stokin semua.........bagusss...I loikee alasan tu...hehehe.....




Tetiba ada buaian...so kita cuba.....
Dah lama giler tak naik buaian kan...so agak gayat di situ.....
Nak tau, kitaorang round kat dalam tu sekejab giler okeh...tak sampai 30 minit dah setel semua...
Rasanya lama lagi gi shopping kat luar tu dari round round kat dalam area makam...haha..sabar jelah....
Kalau tanya apa beza makam Mahsuri tahun 2012 dengan Nov 2015?eh ada bezanya....
Dah makin terurus sikit.....pastu ada pertambahan seksyen dalam tempat pameran tu....kiranya okehlah...cuma yang me ingat last time pergi tu ada macam zoo mini, tapi kalini macam takde...ke me yang tak lalu?eh entahla.....
Ok, lepas dah habis tu kitaorng keluarlah kan.....
Eh lupa pulak, Abg Rizal dengan HB Kak Ros tak masuk ye....diaorng setia menunggu kat luar....memang kitaorng berdua jek yang berjalan sakan kat situ....hehe....
Ok, dah habis tu keluar dari area makam tu Abg Rizal bawak kitaorang round kat dalam area Kampung Tok Senik....
Kampung Tok Senik tu ada resort camtu kan....so Abg Rizal bawak round area-area keliling yang ada tu.....
Seriusly masa tengok tu memang terkejut okeh......kawasan yang dia bawak tu mostly terbiar okeh....macam hutan apatah...huhuhu....
Dahlah terbiar, pastu boleh pulak Abg Rizal tu dok bawak jalan bukit bukau tah apatah....korang jangan fikir bebukan pulak...camni, tempat tu sebenarnya kalau dulu adalah macam tu untuk apa, belah situ untuk apa gittew....tapi sebab jalan nak ke tempat-tempat tu berbukit bukau, kereta pulak auto jalan kaki pun lagi laju weih sebab kereta tu macam tak boleh nak naik pulak....huhuhu tu yang seriau lebih tu....

Bersambung....





Wednesday, December 09, 2015

Underwater World, Langkawi....

Dah habis posing posing kat Dataran Lang tu terus je Abg Rizal laju-laju bawak kitaorang ke area Pantai Chenang.........
Laju tak berapa lajulah pun.....me je kot rasa macam laju je dia bawak...tapi bila me jenguk jenguk meter kat depan  tu, tak cecah pun 80km/jam...kikikih.....


Ingatkan sampai-sampai Underwater Word tu Kak Ros nak jenguk-jenguk je....
Sekali tak kauuu...terus dia ajak masuk dalam....eh eh eh seriuss???
Harga tiket untuk dewasa RM33 sorang....kanak-kanak Iolls tak sempat lagi nak tengok hehe..sorry.....
Dah Kak Ros ajak masuk tu,  memang tak tunggu apa dah....terus je memasing bayar tiket memasing then masuk dalam.......betul-betul tak pandang kiri kanan depan belakang dah ye...betul-betul belasah je nih.....hehe.....
Lupa pulak..kitaorang masuk dalam tu berdua jek tau....HB Kak Ros dengan Abg Rizal just tunggu kat luar.....haa...diva sangat kan......





Dipendekkan cerita ye.....dah sampai sini...
Ni kira dah 3/4 jalan dah ni tau....jalan pun sambil tengok sambil jalan jek...takde berhenti-henti macam last pergi dulu tu.....
Pastu nak amik gambar setiap section jenuhlah pulak...terlupa pun iya...hehe....
So sampai sini je baru teringat nak amik gambarnyapun......





Ni pun nasib baik Kak Ros nak tolong amikkan....TQVM sangat-sangat....sporting jugak dia okeh......





Kat area akuarium nih memang kitaorang lama sikit....sebab cantik kan....
Ikan pulak besar-besar boleh tahan.....




Ni keluar-keluar dari Underwater World tak ter"cukai" kat tempat coklat ni memang tak sah ye....hehehe....
Sempatlah belikan coklat yang Mijon pesan (yea..kitaorang dah beraman damai dah....kawan-kawan tak boleh lawan maa....)......
Tu pun kat sini me belikan coklat yang harga yang berpatutan sahaja....(jangan tak tau, certains coklat harganya lain-lain ikut tempat tau)......
Ni atas nih me beli jugak sekotak Nuttela&Go tu....diorang bagi murah sebab nak sampai expired date dah.....tapi okey je...expired date 10 Dis 2015...ada lebih 10 hari untuk makan....(tu pun tak sampai 5 hari dah habis...kikiki)....Yang ni me beli sekotak, tapi share dua rumah dengan Atie....
Ni harga sebenar RM4.90 satu bekas...tapi kalau beli sekotak dalam RM50 tau...jimat banyak jugaklah kan.....oklah..janji dapat rasa.........
Dah beli coklat tu terus laju-laju kitaorang balik ke hotel..kononnya nak lunchlah kan (lunch hotel sediakan....)....
Eh tapi sempat singgah tempat buat gamat tu jugak...sempatlah jugak me beli sedozen minyak gamat buat tambah-tambah stok kat rumah.....
Konon laju-laju tu kan...sekali tak sempat jugak okeh....sampai-sampai tu diaorang kata dah bungkus dah...adoilah hotel...cepat sangat bungkusnyapunnn..........
So takpelah....masing-masing just balik bilik masing-masing...pastu solat jamak qasar sesiap then keluar balik....



Then kuar tu Abg Rizal tah bawak kat mana tah (tak ingat jalan apa)...tapi jalan tu kitaorang dah lalu dah tadi  masa pergi Underwater World tu sebenarnya....
Masa lalu awal tadi tu Abg Rizal siap cakap, kedai tu lauk dia banyakkkk......
Rezeki okeh..tak sangka dapat makan kat situ jugak kan....
Macam biasa....lauk Iolls tetaplah simple gini (ni bukan sebab jimat ye...me memang makan macam nih tau).....
Me amik Nasi dengan kuah kari (tak ingat kari apa) dengan kuah pajeri sikit dengan Keli Bakar......Keli tu pulak memang baru je lepas bakar, so memang marbeleslah kan......dahlah tu asam cicah tu pun sedap tau.....
Orang lain pun sama jugak...Keli Bakar sorang sekor...rugi ooo kalau makan keli tapi tak amik....
Dan Alhamdullilah, lunch haritu dibiayai oleh Kak Ros.....hehehe......Thank you Kak Ros...semoga bertambah murah rezeki tau......


Bersambung.....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...