Thursday, January 31, 2013

Sakitlah sangat kan....

Ya, silalah maki diri saya ini...
Semalam iya iya je kata sakittt sakittt sengsara sengsara...sekali ko boleh pulak petang tu pergi merayap ke tempat lain...hahaha!
Memang nak mintak pelempang je kan...?
Taklah..semalam tu memanglah kononnya petang tu nak amik cuti separuh hari sebab period pain tu...
Punyalah payah..call bos kecik me tu (pukul 11 pagi) tu mintak permission nak cuti petang (start dari pukul 2-5 petang) tapi dia tak bagi, katanya nanti ofis dan tempat ni kena tutup pulak (kerja sorang-sorang kan)...siap dia boleh suggest/request jangan amik short leave tapi suruh me pergi klinik petang nanti...petang nanti okeh..petanggg......i yang sakit dia pulak yang kena decidekan ek...pastu me cakaplah kalau pergi klinik baik me pergi sekarang je alang-alang dah sakit ni, buat pe tunggu petang karang... (mean: tang tu jugaklah kan..buat pe tunggu tengah hari..rugi ooo..confirm dapat mc kan...)...me cakaplah lagi..sebab taknak tempat ni tutup cepat tu yang me cuba nak tahankan sakit me sampai lunch hour pukul satu tu, sebab tu jugaklah me nak cuti tengah hari je...jadi kurang-kurang takdelah tempat ni tutup satu hari........
Pastu bila cakap camtu..katanya pulak tunggu sampai pukul 3 boleh?aiiii...dia ni...orang sakit boleh pulak suruh tunggu-tunggu lagi lama...eiiiii....so last-last kata kat dia..takpe..saya tengok camne nanti..kalau tak tahan jugak saya balik je tengah hari (kang balik time tu jugak kang baru tau)  dan kalau dah ok saya cancellah balik tengah hari saya kerja je..dia kata okeh...habis cerita...adoiihaiiiiiii....
So..end up bila dah tengah hari tu (pukul 1=lunch hour) me rasa dah ok, sakit perut dah hilang (makan pain killer kan..haruslah dah okey sikit..tapi tau jelah, penatnya memang boleh tahanlah kan.....)....
Alhamdullilah....so teruskan jelah bertugas seperti biasa....

Petang tu pulak balik tu saja gatal-gatal teringat nak call Mijon...saja nak tanya khabar..sebab malam semalam tu tayar keretanya pancit...
Bila call tu katanya, dia ada kat rumah dah, harini balik cepat sebab pergi setelkan hal tayar tu....
Laju je dah tau dia dah ada kat rumah, apalagi...terus je mengajak dia pergi IKEA...
Why ke IKEA?haaaa..i really don't know...hihihihi..bila dapat tau je Mijon ada tu terus je IKEA pop-up dari kepala...kikikiki....
So ke IKEAlah kita...
Lupa pulak, rumah Mijon dari tempat kerja me adalah 5 minit perjalanan sahaja...tapi disebabkan time dia berkerja dengan time me berkerja adalah lain, so memang kena buat appointment jugak kalau nak berjumpa.....
Jarak rumah Mijon ke IKEA pulak 5 minit je kot kalau tak jem....iya...kalau yek.....kalau....
Ok, sambung balik....konon ke IKEA kan...tipu okeh....lalu je sini terus Mijon mengajak makan steamboat...cissss...eh...cisss kunun kununnnn...
Kitaorang makan steamboat kat The Steamboat Ketam Village.....ni kat IKANO...



Serius kalau Mijon mengajak makan kat sini selalunya memang me tak menolak...sebab memang me suka dengan style steamboat kat sini....



Muka orang yang pagi tadi sakit, pastu petang dah sihat walafiat...tapi muka tetap macam org sakit camno??




Kitaorang order simple je...
Amik set ada lamb...pastu topup benda alah lain...
Balls haruslah ada ye...kang me meramuk taknak makan kang......haha!




Macam biasa..me punya adalah clear soup....
Cili cicah dia pulak pedas melekat dilidah...fuhhh....sedappp...
Bil adalah RM48.80....oklah kot kan..




Setel makan terus bergerak ke sebelah...
Gatai katanya (me lah tu)....amik itu ini...pastu bayar...sebaik amik benda murah-murah je...sedar diri gitu...
Pastu sempat jugak pekena aiskrim cone..punyalah jakun...selalunya orang lain yang tolong belikan..sekali kena beli sendiri dah mengagau...manalah tau kena self-service okeh...rupanya kena bayar kat cashier, cashier bagi cone dan token, pastu masukkan token dengan cone tu kat mesin pastu bergeraklah sendiri mesin tu...jadilah aiskrimm..hihihihi....sabar jelah..macam gitu ghopanyerrr......
Lepas tu terus balik ke rumah....balik pun dah nak pukul 10...ha kau...pergi rasa macam sekejab je...tapi boleh tahan lama jugak kan....
Jalan dari pukul 5 sampai pukul 10...waaa..sakitlah sangat kan....hehehehe....



Wednesday, January 30, 2013

Sakitttt...

Sengsaranya harini (tepat pada masa menulis ni...)...
Sengsara sebab menahan period pain yang datang sebulan 1 hari dihari pertama...
Serba tak kena...harini sengsaranya lebih sikit sebab tekak kembang semacam...rasa makanan dihujung tekak je nih...aduhhhh....jangan terjeluak kat sini jugak sudah....cubaan memakan asam boi macam tak menjadi je.....dahlah tu, air kosong dah sebotol penuh habis sebab menahan gelojak tekak ni sampai naik kembung perut ni...pain killer pun dah telan sebijik, tapi macam tak berkesan je....??huhuhu...
Serius, rasa macam nak balik rumah je tengah hari ni boleh???



Tuesday, January 29, 2013

Cerita 5 hari Cuti...

Salam ke atas Junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W......


Khamis (24 Januari 2013)
Pergi Jalan TAR dari pukul 11.35 pagi sampai rumah pukul 6 petang...hu penat...
Hasilnya dapatlah sehelai kain sari warna Oren (khas untuk kenduri Ana nanti), 2 pasang Kain English Cotton (puas hati gila sebab dapat RM55 sepasang) dengan 2 pek Kacang Tanah Putih (my all time fav ni okeh) dengan wafer coklat...
Fyi, kain Sari, Kacang dengan wafer beli di Hanifa dan kain Cotton beli kat arkib...
Ana pulak dapat 200 bunga telur jenis yang pegang tu 200, 100 bunga telur untuk bunga pahar dengan bag untuk vip guests...
Sempat lunch kat A&W...yes A&W sebab kat Ampang dah takde A&W boleh???nak hilangkan kepunan semua orang nak pekena A&W float..so layankan je....^_^

Jumaat (25 Januari 2013)
Pukul 9 hantar Anim ke rumah kawan dia (dia gi sekolah awal, tapi petang tak gi sekolah sebab sakit perut..katanyalah...kalau dia tipu maknanya kitaorang kena tipulah kan...)..
Pergi ofis lama nak pukul 9.30 pagi..jumpa Nurul sempat pot pot pet serba sikit pastu nak pukul 10 lebih terus pergi Ampang Point...parking kat baseman pastu jalan kaki ke RHB..Emak nak transfer ASB dia ke RHB kad dia...
Pastu pusing-pusing Ampang Point, sempat cari kain lining untuk kain Sari masing-masing kat Zeeba Textile...untuk 5 pasang semuanya...suka sebab dapat 5-5...
Harga RM8 permeter untuk kain lining jenis Chiffon...konon bagi diskaun RM2...RM10 jadi RM8...padahal memang sebelum ni pun harganya RM8 permeter pun...cisss...macam tak tau...
Pastu sempat jugak terus tempah...katanya RM150 untuk baju berlining...me rasa ok kot..sebab kain sari tu berbatu..takut kalau hantar kat orang lain mau lagi mahal kot...belasah je...
Tempah baju pun untuk me dengan Emak me dulu...Anim nanti..lari budget okeh..kikikiki...
Beli jugak lunch...tapau McD sudah...

Sabtu (26 Januari 2013)
Keluar rumah hanya untuk beli paper dengan breakfast je..lain tu tidur makan tengok tivi pastu tidur pastu makan sahaja...sakit kaki u...semalam 2 hari suntuk berjalan...

Ahad (27 Januari 2013)
Pagi breakfast dengan Emak di Rashid..teringin nak makan Tosei, tapi kuah idaman takde (Cutni color Oren or Hijau), yang ada color putih tu je...so makan Mee Goreng+Kuew Teow Goreng..nasib baik sedap...
Lepas tu beli barang-barang stok dapur untuk sebulan kat Supermarket Hero, Taman Dagang...
Setel..Ana kata nak cari langsir dan backgroud untuk bilik perantin dia...so ke Tewah, Giant, Taman Permata Hulu Klang...
Nasib tanya orang, kalau tak salah arah gitu..Tewah Langsir tu dah pindah kat belah lain...yang untuk langsir dah makin kecik...(tapi yang untuk kain ela tetap kat tempat asal...)
So dah dapat langsir yang Ana nak terus ke Festival City...
Ana nak tukar seluar dia kat Parkson...belasah..ikut je..kalau tak ikut kang petang nanti dia nak pinjam kereta buat pergi ke sana...so alang-alang tu terus je pergi..tak payah patah 2-3 kali...
Kat sana dah pukul 12 tengah hari...parking dah semakin penuh, nasib baik dapat jugak parking...
Pusing lebih kurang, tukar seluar pastu balik...sempat jugak singgah Watson dan farmasi segala...penat wei mencari jarum tak jumpa...
Balik tu nak singgah mencari nasi...punyalah pusing punya pusing last ke Pasar Keramat...nasib jugak ada lagi lauk...kalau tak makan nasi Ayam jelah....(sebab itu je yang ada..huhuhu)
Balik makan-makan...petang siap buat sleeping beauty lagi...

Isnin (28 Januari 2013)
Pagi pergi breakfast kat Rashid dengan Emak, Ana dan Imraan...masih tak dapat jugak kuah Tosei idaman..so makan roti canai je sudah....
Yes, kitaorang jadi babysitter untuk Imraan lagi...(Sabtu dah jaga dah...)...Orang lain cuti, ibunya tak cuti..so jagakan jelah..kesian kat budak nakai tu...
Dah breakfast pergi Petronas isi Touch n Go pastu sempat pam angin tayar...iya..sejak dah travel jauh ni seminggu sekali harus pam tayar ye...
Setel kat Petronas singgah Taman Tasek Ampang Hilir...bagi Imraan exercise...ye..Imraan yang exercise...Opah, Che Ana dengan Makciknya tak payah..hahahaha!...
Balik tu main dengan Imraanlah sangat...Imraan ni jenis payah nak tidur, selagi tak penat selagi tu takmau tidur..so layankan mana yang boleh...last-last makciknya yang tidur (me lah tu), Imraannya tak tidur-tidur pun...ni sapa yang baby tah???kikiki
Pastu macam biasa, makan tengok tivi, makan, tengok tivi....sekian....




Kalau kerja rasa macam bilalah nak cuti..tapi bila dah cuti pulak rasa macam..alahai bilalah nak masuk kerja ni...boleh?????






Tuesday, January 22, 2013

Kerja Baru....

Kerja sorang-sorang
Yang best: Takde kongkongan, takde serabut-serabut nak melayan ramai orang, kecuali users la kan (walaupun kerja sorang tapi tetap kena jujur gitu..nak mengular takat guna internet jelah..lain tu big NO NO NO...masuk tetap on time, nak makan or nak solat pun tetap ikut time rules yang dah ada....tahun ni me cuba nak kurangkan tahap pengularan supaya gaji nanti lebih berkat dari tahun-tahun sebelumnya...cea cea cea....)
Yang tak best: Sorang tu tak kisah..tenang jiwa kan...tapi bab kalau ada hal-hal yang perlu ada orang kat sini tu yang jadi mengagau...minggu lepas nak dijadikan cerita, punch kad me (ye kat sini still guna punch kad yo) kena telan dek mesin punch kad tu....serius panik 2 hari okeh...masa kad kena telan tu habis mengagau call dan message kengkawan yang ada....Lagi masalah kalau kerja sorang-sorang ni kalau nak ke toilet ke apa dah mengagau jugak....sapalah nak tolong tengok-tengokkan tempat ni kan...Kang hilang barang..me jugak yang kena...aduhhhh....so...sorang-sorang adalah tak munasabah gitu...memang safety memang takde langsung, apa-apa silalah tanggung sendiri....(mentang-mentang dah bagi naik gaji kan...so ko tanggunglah sendiri..boleh???)..
Lagi....mulut i cramp okeh sebab tak bercakap....huhuhu..sebaik boleh 'bercakap' secara online kan...so its ok....


Kerja dah jauh
Yang best: Walaupun jauh, tapi melawan trafik gitu...Orang lain jem sebab nak ke arah pusat bandar...Me pulak dari pusat bandar ke Sungai Buloh so memang tak jem langsung (tapi kereta tetaplah banyak kat jalan raya kan...)..Gerak 6.55 pagi sampai kat ofis pukul 7.20 gitu...cepat je kan...Apapun me sangatlah bersyukur...jauh tapi tak jem kan..so sangat-sangatlah bersyukur...
Yang tak best: Haruslah bab minyak dengan tol..Kalau banding dengan tempat kerja lama..total minyak untuk sebulan baru RM200 pun tak sampai kot (serius tu pun dah campur gi travel sana sini okeh...sebab ofis dokek sangat dari rumah kan)...tapi termpat kerja baru...??..cup cupp....minyak okeh lagi kot sebab pakai Makcik Viv je kan..bab tol lah RM7.60 pergi dan balik tiap-tiap hari okeh...(tapi still ok lagilah me rasa sebabnya guna DUKE adalah sangat conveniece...)...Cuma tak best bila time baliklah...paling cepat sampai rumah pukul 5.45 petang...paling lambat adalah pukul 6.30 petang (giler cukup-cukup je time nak Asar)....tu pun dalam 4 minggu ni baru sekali je kot yang pukul 6.30...so still okeh lagilah kan....


Kerja dah banyak
Yang best: Kerja dah banyak tapi gaji pun naik banyak..hehehehe..SYUKUR ALHAMDULLILAH...rezeki orang kata..kalau kira rugi tang duit minyak&tol tapi untung still lebih pada separuh...so no hal jauh pun...cea cea cea....
Yang tak best: Kerja dah banyak... tapi okeh lagi sebab still boleh pilih-pilih lagi nak buat yang mana satu dulu yang mana kemudian..cuma tang tanggungjawablah...lebih BESAR dari dulu....semuanya nak kena handle sorang-sorang kan...apapun hadap jelah....sekarang ni still boleh manage lagi..so oklah kot...harap takde masalah sampai bila-bila....^_^


Lagi...?me tak terfikir lagi..nanti kalau ingat me tulis lagi....









Monday, January 21, 2013

Cupcakes Hari Lahir....

Masih lagi bercerita pasal my birthday...
Iyalah bulan Januari kan bulan kelahiran saya kan..so memang selagi tak habis sebulan tu haruslah celebrate tah habis-habis..kikikih
Tahun ni selain diseleberet kek oleh kawan baik me, Ana ada jugak belikan cupcakes untuk me...
Ana belikan sehari selepas 9hb Januari aritu...
Beli kat Cupcake Chic di Ampang Point Shopping Centre....


Me tak ikut pun time dia beli tu..malas...
Tapi perisa adalah atas pilihan birthday gegirl ye...
Ana dah sampai kedai tu terus call tanya nak perasa apa...kikiki..kemain lagi kan...?


Cer kira lilin tu ada berapa?
Sapa teka betul dapat tiup lilin bersama-sama saya..okeh??


Jom layan gambar-gambar separuh sengal ni....








Ye...kitaorang berdua je yang selebret gitu..kikiki
Orang lain takde...
Emak macam biasa dah tidur...Anim pulak kalau dah jumpa makanan mana nak layan benda lain dah...
So Analah yang melayan kesengallan me ni....
Apapun, terima kasih Ana sebab belanja Kak Lily birthday cup-pies....muahhhhxxxx!!



Thursday, January 17, 2013

Testing testing!










Ni gambar lepas me dah tukar memori kad digicam yang dah corrupt tu...(ni kiranya gambar batch kedua untuk kamera baru tapi yang pertama bagi SD kad kedua..cisss)
Punyalah panjang citer dengan budak yang jual tu akhirnya dapat jugak satu lagi SD kad yang baru...
Tak happy pun okeh sebab gambar pergi menara KL beratus keping hangus macam tu je....(tapi kata adik tu boleh try buat recovery kat kedai..katanyalah..kalau boleh ye...)....
Ni kitaorang makan kat foodcourt..kat AEON AU2...
Pergi tak lama pun...sebab memang semata-mata nak pergi 'mengadu' pasal SD kad tu je....




"Pengeras"....iya kalau keluar dengan Anim memang banyak kena pengeras...
Kalau kat Jusco @ AEON ni memang kena singgah beli Jagung Rebuslah...beli Paratha Roll lah...kang Komik 2 buah (1 taknak, nak sampai 2...)...tiap-tiap kali tau, wajib okeh...
Kebetulan, beli Jagung Rebus terus ternampak pulak Jelato ni....baru ni..so try beli..
Kat gambar promo kemahin lagi...sekali dapat seketul-seketul gitu..kikiki...machine rosaklah kot....
Me tengok iya-iya je adik tu tekan mesin tu tapi tak mau kuar kuar jugak jelato tu...last dikoreknya dengan sudu masukkan dalam bekas so jadilah gitu....
Apapun sedap...amik perisa coklat..serius rasa Coklat Susu yang sedap...terus je sejuk hati....




Wednesday, January 16, 2013

Farewell Lunch, Restoran Seri Melayu...


Ni kisah dipenghujung bulan 12 haritu...
Ofis anjurkan majlis pepisahan untuk Akak Selamah yang akan berpencen pada hujung bulan 12...
Setelah tukar venue tukar tarikh banyak kali kot terus buat pada 27 Disember 2012 hari Rabu...
Boss suggest ke Restoran Seri Melayu, Jalan Conlay, Kuala Lumpur...


Serius antik giler kot..
Ni kali 3 pergi..Alhamdullilah...3-3 kali free..hihihik...


Bercirikan Melayu lah kan...



Saya..memakai baju raya haritu...
Yes, saya seorang yang sangat sempoi kalau ke ofis...kerja pun bukannya canggih sangat nak pakai iya-iya je kan..hihihiik...


Selalunya makan kat area ni...
Tapi kali ni ada event kot..so ditutup...


So kitaorang makan kat satu lagi section...
Tertutup dan kecik sikit...
Takpelah..janji makan gitu..hehehhe...


Encik derebar kami...TQ Encik Barn....



Kawan baik saya diofis....windu korang wehhh!



Meja No. 55...





 Jom kita tengok apa yang ada....
Bahagian ni ada segala Rendang, Nasi Impit, Lontong, Sup Ekor, Kuah Kacang...
Tapi mana sate?mana????patutnya Malaysian food haruslah ada sate...



Ni meja desserts..macam-macam kuih ada..tapi i tak layan u...Emak i pun boleh buat..cea..cea..ceah....



Meja Laksa...
Silalah layan diri sendiri..celur sendiri laksanya, pastu amik sendiri kuah dengan sayur mayurnya...ada jugak petis kalau nak tambah kick...


Nilah meja Rendang tadi...macam-macam ada..tapi me rasa rendang je boleh??ciiss..bila tengok ni rasa ruginyerrrrrrr....



Meja rendang lagi..Rendang Dagingnya best..Rendang Ayamnya kureng sikit....



Haa..inilah dia orang yang diraikan..Kak Selamah...
Selamat Berpencen ye Kak...^_^
Sekarang ni tempat Akak nilah yang me ganti kat Sungai Buloh ni....sorang-sorang okeh...


Kawan-kawan saya lagi...^_^



Kak Selamah....comel je..hihihiik...
Ni Meja main dishes...macam-macam ada..semuanya lauk melayu...


Meja Rojak pun ada...nak buat je sendiri...



Salah satu lauk dari Meja main dishes tu...
Nasi akan ada dua...satu nasi putih, lagi satu kali ni dapat Nasi Beriani kot...tak hingattt....


Ni meja sebelah pulak..ada macam-macam jugak...
Ha..larat korang??agak-agaknya....?



Meja buah-buahan..sebelah dengan meja kuih-kuihan....



Ni lagi..paling fav..3 kali pergi tetap ada...
Pulut dengan Pengat Durian..huuuu...bestt..



Pinggan saya...tak pandang kiri kanan dah....paling sedap Rendang Ayam dengan Nasi tulah...yang lain tu biasa-biasa je...
Me nak ratah Udang Sambal tu..sekali ko gelojoh punya pasal kulit udang tu (konon nak kopek dalam mulut je) tersangkut kat pipi...mak aiihh..sakit woo (luka bercampur dengan sambal=besttt huwahahahah...)..time tu boleh rasa darah keluar banyak giler okeh...tapi kontrol...kang panik pulak orang lain...huhuhu..
Tapi nasib baik okey je lepas tu...takde dah ratah-ratah udang dah...tobat!



Kitaorang amik dua meja...lelaki belah sinun...
Meja memang untuk 8 orang..so terpaksalah berpisah kejab...


Chah pening nak buat pilihan...
Kali ni kuih dia banyak giler kot...selalunya separuh dari ni...
Cuma kali ni tak ada kek dengan Puding Roti..dahlah Puding Roti dia terbaik.....kepunan tau...



Chah dan Nurul....


Bos-bos saya...


Inilah Pengat Durian dengan Pulutnya....
Sedap jugak...cuma pengat tu sejuk...so kurang kick gitu..kalau tak lagi marbeles...


Laksa...masin sikit..tapi makan tetap habis...
Saya ni peminat Laksa, confirm amik Laksanya ciput tapi kuahnya penuh semangkuk....
Kuah tu pulak walaupun amik banyak, tapi don't worry, setitik pun tak tinggal...hehehehe



Bubur Pulut Hitam...
Me tak amik pun..cuma tumpang amik gambar mangkuk orang sebelah....
Lagipun me tak berapa minat Pulut Hitam...tapi kalau kacang Hijau fav tu....



Penghabisan...Nangka Madu...
Me tak suka Nangka jenis yang ni...yang ni macam spongy sikit..me lagi suka yang kampung punya tu...fav giler jugak ni...eh...dah semua fav ni???



Kali ni takde grilled corner lah pulak...selalunya ada...
Kepunan nak makan Lamb dia...dahlah memang sedap....



Group photo...(sorang tukang amik gambar)
Tak ramai pun kitaorang ni....aman damai je gitu....hihihi


 Balik tu sempat singgah bergambar kejab...





Beca pun becalah kan..janji ada..hihihiik..




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...