Friday, August 30, 2013

Minum Petangkah?

Dok edit-edit tag kat blogger.com ni sekali terjumpa pulak gambar lama yang me sendiri tak tau kenapa me tak publishkan...
Gambar-gambar kat bawah ni adalah gambar masa kitaorang lunch hari ke-2 masa ke Melaka 2010 dulu....juga sambungan kepada entri yang ini..
Me tak ingat kenapalah me tak buat sambungan untuk entri makan-makan hari ke-dua ni ye, tapi lantaklah, dah terjumpa ni jadi jom me citer (ikut apa yang me ingat....)....



Second day di Melaka, lepas dah habis berbasah-basahan eiii ayatttt apakah itu....??? dengan peluh dan bermaki-makian dalam hati (sebab dapat tiket saman dari Majlis Perbandaran) terus kitaroang ke Umbai lagi...
Nak cari Ikan Bakar..nak cari Ikan Bakar....nak cari ikan bakarrrrr........
Kitorang sampai sana nak pukul 4 suku......so nak kata lunch of courselah dah terlambat (terskip pulak tu lapar okeh...memang nak makan budok je...), nak kata dinner pun lambat lagi...kalau nak kata minum petang???memang jauh sekalilah kan....?
Tengok makanan yang diorder pun tak sanggup nak mengaku minum petang okeh...huwahahahaha....
Kali ni kitaorang tak makan kat Parameswara yang glamer tu lagi....
Sebabnya masa sampai kat parking, dan atas suggestion Mijon yang baik hati katanya.."eh....baik kita makan kat kedai dia ni je..kita dah parking kat depan kedai dia, tak baik kalau kita makan kat tempat lain....."....
Ooo..ok....takde hal punya....janji makan kan...?asyik pergi kedai yang sama je mana nak tau kedai lain tu sedap ke tak kan....?
So terus je masuk kedai yang betul-betul cun kitaorang parking tu (sebenarnya tak ingat nama kedai so belasah je cakap gini...hehehheehe)....




Duduk je belum sempat order yang lain kitaorang dah failed bila tengok Otak-otak ni...kikikih....
Memang minum petang terus okeh....terus habis 2 bakul sekali ngappp!!....
Sedap weihh..dahlah gumuk-gumuk.....
Otak-otak pun bukan semua tempat sedap kan, tapi kat sini memang sedap tak tipuuuu.......(iklan jab...tapi kat pasar tani rumah me sedap okeh, tempat lain selalunya tak berapa best).....



Nilah kedainya....
Ni kat foodcourt sederet, memang berhadapan atau berdekatan dengan Parameswara yang besar tu.....
Konsepnya sama jugak...pergi kat tempat display tu pilih dan timbang apa yang korang nak...nanti diaorang akan masakkan ikut kehendak korang.....
(Petua: sambil timbang boleh tanya harga berapa siap-siap, supaya tak lari budget makan korang haritu..hehehhee)...




Saya dan Zai ketika itu....masa ni muda lagi 2-3 tahun..auwwww...!



Minuman diet...Air limau takde gula....atau nama komersialnya Limau O Ais....



Air kelapa pun ada juga.....tapi me tak minum ni..ni kawan-kawan yang minum...



Diaorang amik sorang satu okeh....
Tengok Sept tu...betul-betul dia amik feel minum air kelapa muda dikala panas berdenting tu...kikikih...



Dah tak payah nak cakap banyak...jom tengok apa yang kitaorang order haritu....
Kangkung Goreng Ikan Masin....
Bolehlah....takdelah sedap meletup benar....(ha..ingat lagi ko...padahal dah makan tahun tau citer ni...kikikih).....



Sotong Masak Sambal....sedap.....tapi sambalnya kedekuit sangat...tak cukup sambal okeh....



Kicap colek terbaik....
Kat Melaka ni memang kicap coleknya (baru pergi kedai ikan bakar kali ke-2) tapi memang semuanya terbaik....pedas likatttt....fuhh!!



Kerang bakar....
Gumut-gumut ni tau....puas makan reramai....



Ni tak ingat Asam Pedas Ikan apa....
Asam Pedasnya kureng okeh....kureng sesuatu...
Me dah makan 2 kedai, 2-2 kedai pun kureng sesuatu..tak kick langsung.....aisey...kata Melaka Asam Pedas dia terbaik.....?tifuu sunggguhh....!(hah, orang Melaka sekalian silalah buktikan...kahkahkah!)....



Ikan Bakar Pari....sebelah letak sambal sebelah kosong....
Haaaa...ini yang terbaik dari ladang.....huhuhuhu!
Menyesal okeh...amik pulak yang kecik jadi makan pun ala-ala tak cukup je....
Yang sambal tu memang yang terbaik me pernah makan seumur hidup okeh...
Sambalnya pekat dan sedap melampau...tak macam selalu makan tu cair pastu rasa macam kuah Asam Pedas..tapi kali ni tak ye memang lain, sedap bebeno...memang teringat-ingat sampai sekarang tau (tak caya tanya kengkawan lain tu....hehehehe)....

Then, makan...makan..makan..sebelum pukul 7 dah sampai hotel.....Alhamdullilah....
Eh, lupa pulak, kitaorang makan kali ni kena RM80 plus-plus nak dekat RM90 tau... (tak termasuk Otak-otak okeh)......ingat sangat-sangat harganya sebab semalam tu masa makan berlambak-lambak kat Parameswara tu terkejut sebab murah ya amat (haruslah ingat kan...)... pastu terkejut lagi bila makan kat sini ciput je tapi macam mahal ya amat pulak....hahahaha...jadi memang menjadi kenangan seumur hidup okeh....

Okeylah, nak baca entri terkepam pasal pergi Melaka tahun 2010 ni sila klik kat entri INI......sekian....



Thursday, August 29, 2013

Dim Sum di Mei San, Quality Hotel....

Ni pergi Sabtu yang lepas baru-baru ni...


Macam biasa, kalau makan 'besar' mestilah dengan Mijon dan Sept punya......
Macam biasa jugak, hari Sabtu nak pergi nanti hari Jumaat petanglah baru masing-masing terkedek-kedek nak confirmkan semua benda dengan semua orang...heeeee
Kisahnya, petang Jumaat tu lah pun me dok memekak dok mengajak makan Dim Sum kat kengkawan tu semua....(iyalah suggest itu ini memasing bolayan, so kita suggest makan Dim Sum je...nasib baik tetiba semua orang pun nak..hehehe)....
Dah me yang mengajak so me jugaklah suggest kat diaorang makan Dim Sum kat Marriot, Putrajaya nun sebab kat sana ada bufet Dim Sum...then Mijon pulak suggest katanya apa kata kita try dulu yang kat Quality Shah Alam je, mana tau best kan....oh..ok...jom kita try test......
So petang tu terus try dulu, so call dulu Restoran Mei San, Quality Hotel, Shah Alam tu....nasib baiklah bila tanya tu katanya ada tempat lagi gitu...so lega.....maka Dimsum kat Marriot tu nantilah dulu ye...
Call tu siap tanya jugak details pasal buffet tu semua...katanya harga RM38 plus-plus perhead, buffet start pukul 12 tengah hari sampai 2.30 petang..last order pulak pukul 2.15 petang....siap tanya lagi halal ke tak ye?(padahal dah tau dah pun...hihihihi)...laju je tukang amik booking tu jawab...eh, ni restoran HALAL..ewahhhhhh....
So okeylah, dah booking semua dah tau details so esoknya tinggal nak pergi je....

Esoknya keluar nak pukul 10.30 pagi..tapi tak pergi terus Shah Alam pun...
Sept mengajak pergi klinik gigi dulu...sebabnya sakit gigi dia datang balik...so nak tak nak baik pergi je check dulu...
Ni dah second time dia check ni...haritu doktor (klinik gigi lain) cakap gigi bongsu dia tu kena cabut tapi takleh cabut macam biasa tu, doktor suggest kena buat minor operation untuk cabut gigi yang dah menyebabkan dia sakit gigi tu...
Pergi kali ni pun doktor bagi sama jugak solutionnya..so terus je dia booked appoitment kat klinik tu untuk operation tu terus...ha kau..habis cerita...nasiblah buat kat klinik swasta kan kena tunggu dalam seminggu je kalau pergi hospital gomen nasiblah kena tunggu lagi lama...huuuuuu
Then terus ke Kota Damansara....iya..saya ni manjang je jadi mak supir kan....?
So bergeraklah kitaorang nak dekat pukul 12 dari KD tu...
Sampai Shah Alam nak pukul 12.15 camtu lebih kurang...dah terhegeh-hegeh nak mencari hotelnya....
Hahahaha...dulu duduk Shah Alam nak dekat 6 tahun kot tapi still tak menghafal-hafal lagi hotel mana kat mana...huwahahahaha!...
Nasib baiklah ingat lagi yang kat Shah Alam kat area PKNS dan Alam Sentral tu ada dua hotel..so pusing-pusing kat situ...
Tu pun nasib baiklah sekali pusing je terus jumpa...hiiiiiii..syukurrr...........
Sampai hotel masuk parking terus naik atas...senang je nak cari restoran tu..kat lift nanti dia bagi direction segala, tinggal nak naik je...
Fyi, restoran Mei San ni adalah di tingkat G ye...sama level dengan lobi....

Sampai sana, masuk cakap nama terus dapat tempat duduk....
Takde orang pun kengkawan oiii.....masuk kitaorang ada 3 meja je pun.....iyoiyo je booking bagai kan....hehehehe
Tapi kelakarlah sangat bila dah dapat tempat duduk tu terpinga-pinga kitaorang duduk menunggu....
Tapi menunggu apapun kitaorang taktau...
Dia bagi kitaorang Jasmine Tea tu pastu blah gitu jek....aitttt?biar benar kan...?
So tunggulah kitaorang terpisat-pisat dok ulang tayang minum teh tu je...
Lama boleh tahanlah jugak..so bila dah agak tak tahan tu terus Mijon panggil tanya pasal kitaorang dah boleh order ke tak?
Dah tanya tu, barulah staff tu nak bagitau.......rupanya katanya nanti diaorang hidang set by set..mula-mula diaorang bagi sup (appetizerlah kot), pastu baru bagi main course then baru bagi desert.....laaa..camtu ka??manalah tau kan...first time kot makan kat situ..huhuhuhu..
Ayat pematah seri katanya "dia masak lambat, tapi nanti kita serve sangat cepat..."...dengar serve cepat terus je senyap kitaorang...hahahaha!
Pelik sikitla...kat sini tajuknya buffet, ingatkan order apa yang kita nak, rupanya kena tunggu diaorang servekan pulak...??huwaaa..macam makan jelah apa yang kitaorang bagi.....



1- Appetizer lah kot...
Ada sup dan Chiong Fun tu....




Chiong Fun tu isi Udang kat tengah-tengah...
Dapat 2 piring yang sama, so bahagi tiga dapat sorang 2 batang Chiong Fun tu...




Sup sorang semangkuk...
Ada bebola apatah tu dengan crab cake seketui kecik dengan cendawan Shintake suku biji (tengok saiz tau ni dah potong 4 nih...)...
Sejuk-sejuk ekon makan pulak sup kosong cam gini...fuhhh...memang best...



Ching Fun tadi....nomnomnom...sodappp...lombout jo...




Makan sambil jeling-jeling gitu..hihihihi



Bukti takde orang...



Nun sana ada satu meja....



Memang takde orang pun....



2-Main course....
Ha kau..terus sehempuk baginya.....



Paling best ini...
Isinya udang kecik-kecik tu 3 ekor...



Ni me kureng sikit....semacam je ni...



Ni bolehlah...



Ni tak makan pun....



Ni biasa-biasa je...



Ni ok-ok.....



Ni lembut sikit...oklah....



Ni ok jugak....



Pau tak sempat rasa.....huuuu



Berhenti kejab amik gambar.....



3-Deserts...
Yam yang digoreng....
Tak rasa....



Carrot cake pun tak rasa....



Yang ni nyaris taknak rasa...tapi sebab tengok kengkawan makan macam sedap bebeno terus rasa....
Huuuuuuu...nasib baik rasa okeh.....terbaikkkkkk!..rangup diluar lembut didalam....
Ni kuih bom tu okeh....sedap nak mampuih....tapi awatlah inti sikitt benar.....huhuhuhu....



Tat Telur tu pun tak rasa...
Mijon cakap tak sedap terus me tak rasa...huuuu
Yang macam kulit popia tu bolehlah..cuma halus sangat intinya..hihihihi...tak sempat nak rasa sedap atau tak....


Air Longan..macam biasa...fav ni....memanglah sedap je kan....



Mijon test pau....
3-3 tu inti lain-lain...
Yang Mijon test ni inti kastard, pastu ada inti Kaya dengan Kacang Merah....



Dah termenung...huhuhuhu...
Ni kitaorang baru balik dari toilet kejab...Mijon tunggu sambil makan-makan tu....
Bila dah habis dah terkesima kejab....aitttt..ni je ke??
Macam pelik..kata bufet tapi tak boleh pilih menulah pulak....??
Try tanya kat staff tu lagi...boleh order lain ke?ke kena charge lain ke?
Barulah dia nak bagitau....rupanya boleh je kalau nak order lain, tak masuk resit pun....laahaiiiiii.......
Paling tak boleh blah rupanya siap ada borang menu tu lagi kalau kita nak order apa lagi (boleh tengok entri yang ini).......cisssssss!!...
Masa tu dah pukul 1.30 pm okeh...kalau tau tadi dah lama dah tambah segala balls tu...eiiii..tensiiii.....
Tu pun bila Mijon cakap kalau lepas ni nak order lagi boleh....?
Laju je dia tengok jam...baru kata boleh (tu pun teragak-agak ko)....padahal semalam cakap kat me last call pukul 2 suku..eiiii..menipu je kan...???




Orang sakit gigi..kang kejab ok, kang kejab sakit..huhuhuhu...tak dapatlah me dengan Mijon nak membantu..nasib baik makan benda-benda lembut kan.....



Extra order yang datangnya lebih dari 15 minit selepas order
Ching Fun 2 set....
Ni dah tak larat nak habiskan masa ni....
Bukan sebab kenyang sangat ke apa...tapi sedap dah terberhenti lamaaa sangat tadi..so perut jem takleh nak makan dah....



Stir Fried Carot Cake...
Sedap ni okeh....mula-mula jual mahal jugak..tapi bila tengok Mijon beria je makan...terus rasa...ha kau...sekali sedap ko...(aritu yang Eden punya macam tak berapa sedap je..tu yang malas nak rasa...)....
Tapi apakan daya walaupun sedap tetapi perut ku sudah merajuk....dia dah taknak disumbat makan banyak-banyak dah.....



Ni tak tau napa Mijon repeat order nih.....
Memang me takleh masuk yang ni okeh.....




Yang ni takpe....
Tapi Fish Ball ni tak selembut yang kat Eden tulah...huhuhuhu....
Buat masa ni Eden masih lagi yang terbaik okeh.....



Aksi-aksi saya di saat akhir.....
Lakonan je tu ye....memang dah tak larat dah nak makan apa-apa....
Tapi bila fikir-fikir balik ni........apalah yang me makan pun sampai beria-ria macam kenyang sangat tu??makan bebola 5-6 ketul je pun.......huhuhuhu..rugi duit okeh...makan buffet patutnya makan secara banyak-banyak....lagi-lagi kalau dah katapun kegemaran kan...?huhuhuhu....



Harganya...
Dah namapun di hujungnya plus-plus so dari RM38 plus-plus menjadi RM47.10 seorang (campur Jasmine tea, dengan taxes).......
For me (my personal opinion) memang takkan pergi lagilah kot....(tapi kalau orang lain belanja haruslah nak je...hhahahaha!orang lain belanja haruslah tak rasa rugi sesen pun kan.....?)....
For me makanannya memang banyak..tapi disimpan..means macam dia hidangkan kita siap-siap kasi kenyang-kenyang dulu then lepas tu barulah boleh pilih bekas Dim Sum lain (yang lagi mahal dan sedap-sedap tu)....
Paling tak boleh percaya sampai la ni...kenapa staff dia sorang pun tak brief apa yang jadi, apa step nya, kalau makan kat situ..jadi agak terkesima kejab...(staffnya ok je, cuma kenapa berat mulut nak cakap pasal cara hidang tu...??)....




Ni pintu masuk Mei San Restoran, Quality Hotel, Shah Alam...



Waktu buka....
Sapa nak try test dipersilakan....tapi jangan jadi blur macam kitaorang sudah...hehehehe....
Nasihat me kalau nak makan bufet Dim Sum kat sini sila datang on time (iaitu pukul 12.00 pm tepat-tepat)....sebabnya diaorang akan start order set hidang tu kat dapur lepas kita dah sampai nanti...
Order tu pulak akan siap lebih dari10 minit dari masa korang sampai....
Paling penting bila deserts tu dah dihidang, cepat-cepat order Dim Sum yang lain-lain dulu supaya 
sempat order lagi macam-macam Dim Sum yang tak dihidang (tapi ada dalam menu order tu) nanti-nanti...
Jangan tunggu diaorang offer nak order lain ye, memang sampai ke sudah takkan dioffer, so pandai-pandai sendiri lah tanya boleh tambah order or tak.....
Fyi juga, makan Dim Sum ni memang cepat...hanya 2 jam je..so pandai-pandailah nak enjoy makanan tu macam mana.....

Tata.....










LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...