Search This Blog

Saturday, June 30, 2012

Langkawi Gateaway 2012...

Hai kengkawan....pe kabo?
Me ok je...sekarang ni tengah bercuti-cuti Malaysia di Langkawi together gether dengan kengkawan...
Alhamdulilah...walaupun ada gak sengsaranya selebihnya adalah excellent....^_^...hihihihi...
Okeylah...nak rehat rehat kejab...penat pulun dari malam semalam....Tata!...

Friday, June 29, 2012

Resit Semalam...


Bil makan kat Satey Station....
Semalam me cerita tu kira ikut mulut je kan... ni me baru dapat tengok resitnya masa balik kerja semalam....bila tengok terkojuittt jugak okeh.....
Bagi me mahal kot...lagi-lagi bila tengok harga satu-satu menu...huhuhuhu........ke korang rasa tak mahal??Entahlah....





p.s: Sudah 98% siap packing malam tadi....ada satu beg tarik, satu backpack, satu sling bag....mungkin jugak malam ni kena naik LRT....huhuhuhu...nebes bertambah-tambah okeh.....harap semuanya berjalan lancar...Amin....

Thursday, June 28, 2012

Nebes Bebeno....

Haah...sekarang ni me tengah serem sejuk sebab dah start nervous untuk hal malam esok....huhuhu...
Ni pakat dah sejuk sampai dah memakai blazer dah ni....bayangkan kulit tebal lemak tak dapat tampung kesejukkan akibat nebes ya amat....
Petang karang barulah kelam kabut nak 'memacking'....haruslah lagi haru kan....
Dahlah ni masih memikir macamanalah nak menyampaikan ke Pudu Sentral esok ni....huwaaaaa....helppp meee....!
Paling terbaik ni ntah napa tepi peha ni macam tergeliat, boleh tahan sakitnya ni kot kalau terpegang atau tersalah tune....huhuhuhu...
Takpe takpe....bawak-bawak bertenang ye Sue....tenangkan jiwa...banyak banyak zikir....mana tau Allah nak permudahkan.....aminnn...^_^......

Satey Station, Kampung Pandan....

Semalam kan birthday Atie, so malam tadi pergilah seleberet kecil-kecilan...
Macam biasa, Emaklah yang belanja kan...
Mula-mula dari awal minggu dah pening-pening lalat dok diskas nak makan kat mana...
Kalau ikut Emak pergi Sekinchan Ikan Bakar je sudah....
Atie pulak katanya nak makan kat tempat lain...Nak makan kat Kampung Baru...
Me pulak jenis kalau keluar malam-malam tu silalah cari tempat terang...sebabnya i ni rabun ayam...so, harap maklumlah ye....jadi silalah cari tempat yang dekat-dekat sahaja sudah.....
So, last minit decide nak makan sate sahaja....
Lagipun kat rumah Emak dah masak sedap okeh....boleh dah tau kitaorang nak keluar makan Emak me gi masak Tomyam Ayam....huwaaaahhhhhhh....so haruslah Tomyam pun nak makan kan....rugi woooo....
Memang kesian je kat besday gurl kan..tak pasal-pasal kena ikut selera orang lain...apa boleh buat...masing-masing dah kenyang Tomyam....hihihihihihi...

Besday gurl dan suaminya...
Amik gambar pun main tangkap jek...guna digicam gambar cam harom...so guna hp sahaja sudah....janji clear...




Me dan Anim...



Nun dihujung...budak yang semendang je lapar....
Kalau lapar je nak meramuk...so, dah tau..kalau meramuk maksudnya laparlah tu...
Lepas dah kenyang, amboiii...gelak sokmo....muka banyak ceria gitu....
Macam biasa jugak...Opah volunteer jadi bibik gitu...
Orang cakap tak payah layan, nak jugak layan....so belasah sahaja...
Sebelum sesi menyuap ni punyalah nak layan cucu dari meramuk sampai tercekik-cekik orang lain nak makan...mana taknya...gedegangggggggg!!bunyi kerusi jatuh...haaaaa....punyalah sayang cucu sampai kerusi jadi mangsa...kesian orang lain yang tengah makan tu............huhuhuhu



Ana....
Diorang order Mee Rebus jugak....katanya sedap...entah...me tak rasa pulak...
Azrul pulak order Sup Daging dengan Nasi Putih....okehlah kot....



Awalnya order 20 cucuk Sate Ayam dan 5 cucuk Sate Daging...
Konon dengar cerita satenya besar-besar....
Sekali sampai....ek eleh....besarlah sangat kan.....?besar sikittttt je dari Sate Samuri....so, takdelah besar....

Dah tak pasal-pasal tambah lagi 10 cucuk Sate Ayam.....
Lepas tu second batch ni satenya kecik sikit pulak dari yang awal tadi....apasal saiznya tak sama ek??
Atie propa, katanya sebab yang first tu tak berapa garing (kurang masak sikit u.....ada yang lembek-lembek lagi...eiiii....) tu yang besar, yang second ni masak betul-betul tu yang kecik.....
Haah kot..mungkin....

Harap besday gurl puas hati....heheheheh....

Kitaorang sampai dalam nak pukul 9 kot....balik pukul 10...sekejab je....makan pun ala kadar kan.....
Tapi tulah..heran jugak...makan yang me rasa sangatlah ala kadar ni bilnya adalah RM90 plus-plus yo.....
Sate Ana kata harga RM1 secucuk....kemain lagi mahal kan....sebaik rasanya OK (tapi Sate Aimar still yang terbaik....)...
Kuah Kacang pun sedap...pedas-pedas manis....
Apapun servisnya bagus.....siap greeting lagi okeh bila sampai dan nak balik.....
Adik-adik pelayan pun ok-ok...tempat pun bersih....

Tapi kalau nak makan sate je lagi mungkin kena fikir 2-3 kalilah kot.....huhuhuhuhu..

Apapun....
Happy Birthday Atie....^_^
Kek kita potong petang nanti yek.......kes malu nak potong kek kat kedai makan....





p.s: Malam karang mau packing barang-barang...harap-harap jangan ada yang tinggal....Tak taulah esok camne, harap-harap eloklah....amin.....


Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, June 27, 2012

Fridge Magnet...

Ni me terima pagi tadi dari Chah ofismate me....
TQVM ye Chah...i like!!
Suka sangat sebabnya sekarang ni memang dah jadi kemestian kalau pergi mana-mana lagi-lagi kalau bercuti mesti wajib  membeli fridge Magnet/FM.....
Dulu macam apalah best sangat dengan FM ni kan?benda tampal-tampal buat semak kat petiais je....
Tapi sekarang tidak lagi....bila tengok FM yang ada tu, rasa cute dan cantik sangat-sangat...so jadi suka kalau dapat membeli....
So, sejak dah suka ni, sekurang-kurangnya 1 mesti beli tau, tak kiralah pergi tempat tu dah berapa kali pun, mesti beli 1 okeh....
(Mau tak, tiap-tiap kali pergi tu ada je design baru kan...so, macam rugi pulak kalau tak bawak balik satu)...
Beli pun suka kan....jadi mau tak lagi bertambah-tambah suka kalau ada yang bagi....kiranya bertambah lagi koleksi yang tak berapa koleksi yang ada kat petiais berkerak tu kan.....
Tapi ada frust sikit masa pergi Cherating tak jumpa langsung sebutir pun FM untuk kenang-kenangan...sabar jelah....





Apapun...dengan muka tak malunya me nak cakap yang kalau ada sapa-sapa yang sudi nak membagi FM kat me, me alu-alukan sangat....TQVM me ucapkan....^_^....



Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, June 26, 2012

Cuti Cherating-Kemaman 2012: Masjid Geliga, Satar dan Keropok....

30 April 2012, Isnin

Sementara tunggu Mijon siap tu kitaorang ke Masjid belakang kedai dia tu....
Nama masjidnya?haaa...tu kena tanya Mijon nanti...huhuhuhuhu....(dah google..namanya Masjid Geliga)....
Jom tengok sipi-sipi masjidnya ye.....
Pintu untuk muslimah....
Pintunya kat belah tepi je rupanya...punyalah suspen dok cari...sebaik jumpa......
Rupanya ada tempat amik wudhu' sekali kat dalam ni...so senang, tak payah nak bergerak jauh untuk amik wudhu' kecuali kalau nak ke toilet barulah kena keluar dari sini...sebab toiletnya ada di luar...



Tu nun di sana Makcik Viv me tu....
Parking tengah-tengah antara masjid dengan toilet...toilet adalah bangunan berwarna oren tu....
Me tunggu kat luar je sebabnya me tak boleh solat haritu, so me nak ke toilet, dan duaorang kawan saya lagi nak solat...
So fair & square gitu...jalanlah sorang sikit.....




Pintu untuk muslimin pulak...
Yang untuk muslimah tu kat hujung kanan nun je....



Lagi...cantik kan....?
Gambar dalam blog me memang takde edit edit ye...original from my digicam gitu....kalau edit pun 2 percent je kot...ewahhhh......poyooos......^_^



Dah habis ke toilet dan bersolat terus turun balik ke kedai Mijon....(masjid ni atas bukit ye)...
Dah say bye-bye kat penghuni kedai No. 5 ni terus je ke sebelah area kedai....
Misi nak repeat makan Satar pulak...cuma kali ni nak makan kat kedai, taknak makan tapau macam first day haritu...
Kedai yang kitaorang pergi ni kat sebelah kiri jalan...berdepan dengan rumah banglo gitu....
Kiranya dekat je dengan kedai No. 5 (kedai famili Mijon da....)...dekat tu dekat cuma kalau nak jalan kaki tu mau migrain kejab kot....so sila naik kenderaan anda...lebih selamat gitu.....
Chef a.k.a. teacher Mijon sudah berubah imej kah????
Kahkahkah...opppssss....tidak ye kengkawan....ni polisi kalau orang berniaga disini...kat sini 100% kebersihan pekerja dalam industri pemakanan kena dijaga dengan betul....salah sikit kena denda gitu...
So, kalau nak meniagaa atau jadi assistant kat mana-mana kedai makan, harus kepala ditutup rapat okeh supaya rambut atau partikel partikel lain tak berterbangan di dalam makanan yang disediakan tu...




Abaikan chef a.k.a. Teacher Mijon tu...kita tengok Satar ni....
Haa...meriah je kan....?
Harganya RM4 untuk secucuk panjang besi tu ye...
Dalam secucuk panjang tu ada 10 ketul Sata yang sedappppp ya amattt....murah kan...??murah sebab isinya tak kedekut langsung dengan isi ikan tau......besttt...
Kitaorang order 30 ketul bersamaan 3 besi gitu...



Kat sini macam-macam ada....so order sahaja....
Kitaorang order Satar, Laksam, Keropok Lekor, ABC dengan Air Kelapa Laut....







Chef a.k.a. Teacher Mijon tengah demo macamana nak makan Laksam....
Laksam kat sini kalau nak makan kena pandai pandai campur sendiri garam, belacan dengan sambal merah ye....
Tapi me rasa laksamnya bila buat asing-asing gini macam tak kaw pulak jadinya....
Mungkin sebab garam, belacan dengan sambal tu tak serasi lagi ke apa, tapi memang me kureng sikitlah....tapi taktaulah kalau kat tempat lain.......



Muka selenga sebab panas....tapi pedulik hapa....
Tempat dekat dengan pantai kan...so panas dia lain macam....tapi i like je sebab panas kat sini jenis berangin....walaupun panas giler tapi disebabkan angin tu jadi kulit je perit tapi tak berpeluh sangat...apa ko cakap ni labu.....?

Isi Satar kat sini putih ye kengkawan....cantik je...
Rasanya memang sedap sesangat....rasa ikan sesaja....manis-manis gitu...tapi kalau salah ngap merasalah pijar lidah...sebabnya kat tiap-tiap satar ni dia bubuh sepotong cili padi jenis hapa tah giler pedas nak mampuihhh.....
So, bila makan tu kena sekali tahan lagi, kena dua kali tahan jugak, kali ketiga, silalah makan dengan berhati-hati...sebaik cilinya sepotong je lepas tu senang nak jumpa....so dont worrylah dijamin selamat.....
Dah kenyang tak balik dulu...masing-masing tapau lagi okeh..tapau Satar pulak....
Tapi tulah, Satar ni jenis mana boleh simpan lama-lama kan....?me dahlah tapau beli 2 besi (20 ketul) tapi sebab sampai rumah dah malam, habisnya tak sampai 5 ketul je...yang lain tu tong sampah yang makan......huhuhuhuhu..rugi wooo....
Lupa pulak, lepas tapau tu tak balik lagi.....singgah kedai No. 5 balik....Mijon nak 'rasuah' diaorang Sata 20 ketul gitu..hihihihhi.....


Dah kenyang, dah tapau dah 'rasuah' terus bergerak menuju ke KL....
Tapi sempat singgah lagi kat area Cherating lagi sebab nak cari Keropok pulak buat buah tangan balik nanti...kang tak beli kang tak best pulak kan....
So singgah kat Keropok brand Delima ni....Ma Mijon yang syorkan...katanya sedap...
So haruslah try kan....





Masa kitaorang sampai ni orang punyalah ramai....kemain laku lagi tempat ni tau....
Lepas tu kebetulan pulak orang kedai tu tengah sedang elok rebus kerepok Lekor tu...so merasalah tengok orang mengetel dan merebus keropok lekor secara LIVE gitu....^_^
Kitaorang kat sini beli Keropok Lekor sikit dan Keropok kering tu sikit je...jadilah buat merasa.....






Haa kau....hebat kan Makcik Viv me??kikiki....
Punyalah menyumbat kan...?
Konon bunyi beli sikit je...padahal????




Keropok Delima....
Keropok Lekornya memang terbaik...Sept dengan Zai pun cakap gitu....siap text me lagi memasing kata rugi beli sikit sebab sedap sangat...haaa...kan betul sedap........
Keropok Delima ni kalau menghala ke KL adalah disebelah kiri jalan....Dia ada 2 kedai...satu lagi di depan nun belah kiri jugak....senang nak jumpa sebab signboardnya warna merah gitu....


Kitaorang sampai dekat Maghrib....konon nak singgah rumah Mijon nak tengok baby Humaira...tapi apa boleh buat time tu ada orang tu merajuk tak tentu pasal...so lain kali jelah ye...
Tapi kijam okeh....merajuk punya pasal, kengkawan yang lain ni kena tumpang solat kat Shell gitu....huhuhuhuhu...sabar jelah....
Tapi takpe...orang tu merajuk pun merajuklah...kitaorang lepas tu sempat singgah Gulam pekena Sate dengan Nasi Lemak lagi tau...hihihihihihi.....




Okeylah, sekian sahaja cerita percutiaan saya dan kawan-kawan saya di Cherating, Pahang dan di Kemaman dan Kerteh, Terengganu....
Kita berjumpa di entri ke Cameron Highlands pulak ye....eewahhhh....^_^...



Monday, June 25, 2012

Cuci perut Cuci Mata....

Kisah semalam ni....
Pagi-pagi lagi dah keluar...tapi tak bersarapan dulu pun...
Terus ke Tesco...misi nak mencari barang pakai untuk muka yang dah habis...sunblock dan pencuci mukalah apa lagi...
Dah dapat semuanya sambil rembat makanan rapu sekali terus ajak diaorang breakfast kat Kampung Baru....
Diaorang I Do jelah kan...katapun me yang bawak....
Gigih kengkawan...time tu dah pukul 9 lebih nak masuk pukul 10 dah pun...breakfastlah sangat kan....???kikikih...
Oh lupa...Anim takde..dia ada bengkel bahasa Melayu kat PD...(ha kau....bebudak sekarang, berbengkel-bengkel takdelah kat sekolah, sampai ke PD nun diaaa.....)..Pastu bukannya sekejab-sekejab...sampai 3 hari tau...dari Sabtu membawak ke hari ni hari Isnin....kemahinn kan...???


Sampai Kampung Baru terus je cari tempat makan..kitaorang makan kat sini je...(kat sini je maksudnya tak tau nama tempat..haha!)
Bagus jugak pergi dah lambat sikit....meja kosong gitu....tapi tulah, kosong-kosong pun tapi matahari dah naik, so agak panas....



Kitaorang makan lauk simple je...
Me amik lauk telur rebus sebiji, Ana lauk Telur Mata dan Emak lauk Sotong....



Nasi Lemak Kukus tau...so memang sedap sangat...
Lagi-lagi sebab masih panas lagik....i like!!



Nasi Lemak saya....wajib letak sambal lebih..
Tapi dont worry, sambal dia pedas pedas manis gitu...
Paling best sambal ni antara rasa sambal yang me suka...i like...(sesedap Nasi Lemak kat Sekinchan Ikan Bakar dan kat Hentian Jejantas Sungai Buloh....)...
Pastu dia punya timun mak ai...nak dekat segengam kot....kenyang makan timun kot kitorang....kahkahkah...
Selain tu ada jugak letak kangkung celur...tapi tak berapa best sebab walaupun bagi banyak kangkungnya kasar-kasar gitu.....



Masa ni tiga-tiga terus sonyap gitu...konsentret habis...memang yumeehhh!!
Perut adalah kenyang sampai petang okeh....serius tak tipu tau.....




Nun kedainya...
Kedai ni dua tingkat sebenarnya...
Tapi belah bawah tu tempat makan je....kiranya kalau tempat kat atas dah penuh so boleh makan kat belah bawah....
Kedainya kecik tapi sesuai untuk breakfast....
Lupa pulak, kedai nasi lemak ni terletak kat Lorong Raja Uda, Kampung Baru...Berhadapan dengan Kedai Telefon dan Bengkel Motor kalau tak salah....
So, sila-silalah cuba....tak rugi punya....
Tapi satu je...harga Nasi Lemak dengan Air kat kedai ni mahal sikit....mungkin sebab nasi lemak kukus kot....
Kitaorang makan bertiga ni kena RM17.30 untuk 3 bungkus Nasi Lemak berlaukan 1 lauk Sotong, 1 lauk Telur Rebus sebiji, 1 lauk Telur Mata, Kuih 3 ketul dengan Air Teh Ais 1, Milo Tarik 1, Nescafe Ais 1....
Mahal ke tak??me rasa macam mahal sikit la...sebab lauk biasa je....kan..kan...???tapi nasib baik nasi dengan sayur selambak...so belasah je....^_^

Dah kenyang tu, tak balik rumah terus...singgah kejab melawat 'anak-anak' ternakan Emak me kat Tasik Ampang Hilir kejab....
Tapi kali ni tak masuk ikut pintu masuk yang selalu tu (dekat dengan jalan besar), kali ni masuk ikut pintu belakang kat area dewan  tu...





Matahari sudah naik.....so, ikan pun segan nak tunjuk muka...hihihhihi...
So bagi makan pun ikan yang kecik je yang sudi makan pun..ikan besar sikit dengan kura-kura jual mahal gitu...hampehhh!!!
Ni pun, Emak me sanggup okeh...beli sebuku roti awal minggu yang sah-sah anak betul dia tak berapa makan dan disimpan sampai expired semata-mata untuk bagi 'anak-anak" yang lain makan...kikikih.....konon kalau beli baru macam rugi...so belilah awal-awal minggu, padahal tau yang roti tu takkan terluak pun kat rumah tu.....sama je pun kiranya kalau beli baru atau beli lama...tetap anak ikan yang dapat makan pun.......sabo jelah..
Dah puas bagi makan ikan tapi ikan jual mahal kitaorang terus je balik rumah....
Sampai rumah apalagi...bermalas-malasan jelah kan...katapun sudah puas cuci perut dan cuci mata....jadi kat rumah tinggal nak cuci fikiran je dok baca cerita-cerita gosip tanah air kat dalam paper yang dibeli tu......cuci fikiranlah sangat....
Serius sampai ke maghrib baru rasa perut ni lapar gitu....kalau tak punyalah full....haaa....korang silalah percaya..walaupun ni Sue yang cakap jangan gelak-gelak okeh.......kira ajaib jugak nih Sue tetiba tak ingat nak makan tengah hari kan....?kikikikh...



Yang ni pulak adalah hasil belian di Suria KLCC hari sabtunya...
Niat dihati memang nak cari bag....last choice nih....konon memang frust taknak beli dah(kes takde yang berkenan dihati....mau tak, itu taknak ini taknak, itu tak sesuai, ini macam hampeh, tu mahal sangat, ni mahal tak padan dengan benda....), habis punyalah pusing punya pusing, sampai nak terbalik Suria KLCC tu me dok ulang alik pusing dari kedai tu ke kedai ni dan akhirnya dapat jugak....
Belasah je beli kat Charles&Keith ni kengkawan....lagipun tengah sales kan...mula-mula jual mahal gitu jual mahallah sangat padahal guna duit sendiri ni okehhh... tapi bila bawak balik....tetiba...i likee gitu.....heheheh...megeletis je kan...kejab nak like kejab tak...?????
Mau tak i like...beg 2 in 1 kan 5in1 pun mampu nih....beg ni nanti boleh jadi beg gi kerja, pastu boleh jugak jadi beg sling gitu....memang besttt.....^_^
Ooopss...punyalah excited...harini gi kerja dah pakai...hehehhehehehe.......




Published with Blogger-droid v2.0.6

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...