Search This Blog

Thursday, June 27, 2013

The Body Shop..

Lupakan kisah yang mengaibkan tu ye...kita mulakan dengan hidup yang baru...hehehehe...(gelak tanda malas nak layan...)...




Dah lama sebenarnya me ni tak shopping kat Body Shop...shopping ker???kahkahkah...
Eh, tak...me ni takdelah shopping sangat pun kat situ.......
Cuma, selalunya dulu-dulu (dari start kerja) rajinlah kalau nak beli perfum tu me ke situ...
Kang kalau dah dapat gaji, nampak je ada perfum yang baru (lagi kalau minyak wangi kat rumah dah ala-ala je, pastu ada pulak yang baru botolnya comel-comel pastu baunya sedap) memang me akan belilah jugak...
Biasalah..me ni  kan marhain sangat, so takdelah nak shopping beli minyak wangi mahal-mahal macam orang lain tu...janji wangi sudah...tak gitu??
So hari tu (hari dirahsiakan..kahkahkah...) me pergi ke AEON AU2..
Konon ke sana saja nak kuarkan duit pastu nak temankan Anim beli komik je, sekali boleh pulak masa lalu depan The Body Shop tu terus me tersinggah masuk terus....
Dah terbeli jugak...hehehehehe...



Me beli dua benda ni ha....
Satu Lip Care, pastu satu lagi Eu D Toilette...
Mula-mula ingatkan memang nak beli Perfum tu je...
Tapi setelah di jek oleh adik SA tu terus terjebak beli Lips Care tu..huuuuu...nak jugak salahkan orang lain khennn...



Katanya kalau akak pakai ni bibir akak rasa soothing je...haah, iyelah sangat kan....?kahkahkah...
Harga RM32...kau..macam tak percaya je beli benda bodo macam ni sampai berpuluh henggettt...



Eu D toilette saya....
Me tak kisahlah apapun janji bau kena fruity-fruity sikit....barulah sweet je kan...?sweetlah sangat..kahkahkah 
Ni RM85..okeylah...janji boleh pakai lebih dari 3 bulan kot...
Ni me amik dua-dua ni gara-gara nak renewkan balik membership me yang dah mati tulah....setelah dijek-jek pastu adik tu kata syarat nak renew balik tu kena beli RM100 keatas...so kita tambah barang...
Kebetulan pulak bibir me kering sampai merekah-rekah time tu..so belasah je beli.......
Katanya lagi nanti masa birthday ada diskaun 25% (kalau tak silaplah..)...so okeylah kot kalau-kalau nak tershopping lagi nanti...

Oooppss..lupa....
Me gatal kaki tersinggah masuk kedai ni sebabnya minyak wangi me dah takde...
Bukan takde langsung, ada tapi yang sembur memang dah nak habis (tinggal takat-takat sekali dua menyembur je tu...)...
Yang oil ada lagi....kebetulan pulak masa sebelum ke Melaka haritu doklah celet perfum yang jenis oil tu (dari The Body Shop jugak) kat nadi tangan kiri kanan ni (sebab taknak habiskan yang sembur tu kan...), tau-tau tak sampai separuh hari tu tempat yang me celet tu habis tumbuh ruam..gatal-gatal ya hamat pulak tu......
So gatal pergi kat Body Shop tu tanyalah sekali kat SA tu katanya mungkin sebab perfum oil tu dah lama kot...(tapi memang iyapun..dok simpan peram dalam handbag takpernah nak guna)....
Then pergi ke doktor nasib baiklah doktor cakap, haah allergy tu...
So harapnya dah beli perfum baru nanti pakai ni takdelah penyakit alergy ni datang lagi....
(baru tau yang bahaya gak ek bila benda dah lama tak pakai pastu boleh sebabkan kita allergy)....
Memang insaplah nak shopping benda-benda tak berapa nak pakai lagi lepas nih....


Gambar kulit saya yang allergy dengan perfum lama...
Gambar terpaksa dicerahkan sebab nak bagi nampak ruam tu...
Ni ruam/allergy yang dah kering dah ni....dah nak baik dah...
Masa mula-mula kena rupanya adalah sebijik macam ruam kat kulit baby tu...ada biji kecil-kecil ada air...
Gatalnya memang takleh tahan, memang merenyam sangat-sangat, macam nak mengaru tiap-tiap masa je kerjanya...
Mula-mula kena tu me pepandai sendiri letak Calamine, sekali pergi doktor, doktor marah sebab salah letak ubat...patutnya me kena sapu ointment (jel sapu macam jeli gamat tu hah)..katanya lagi Calamine memang akan sejukkan kulit, tapi nanti bila dah habis sejuk gatal tu takkan hilang, lagi makin gatal.... so kita lagi garu then akan luka pastu berulang gatal pastu luka..so mungkin lagi tambah teruk...
Hiihiihihi..manalah saya tau...tulis Calamine tu boleh legakan kerengsaan kulit kan...so belasah jelah...nampak nau kes sesuka hati nak jadi doktor kan..padanlah muka...hihihii.... 




Wednesday, June 26, 2013

S.E.D.I.H...




Sedih...sedih sebab takde intro takde apa tiba-tiba kena maki macam-macam...(ni chat Atie dapat pagi-pagi tadi bila bukak FB dia)....
Bukan nak menangkan adik sendiri tapi dah jadi nak menangkan jugak sebab rasa sangat-sangat tak adil bila tiba-tiba kena macam ni.......
Berborak dengan kami pun tak pernah, tanya kabar pun takde...tapi sebab dah berjawab-jawab semalam tu (tu pun me dan adik sepupu dan dengan dia je....bukan dengan Atie pun) tiba-tiba kuar statement biadap macam ni kat Atie.......
Sampai ke bapak-bapak pun disebut (astagfirullahalazim...ABAH kami yang dia sebut bapak-bapak tu bukanlah siapa pun.... bapa saudara dia sedarah pulak tu)..sampai hati....
Kalau korang baca pun nampak tak ada Atie tulis apa-apa atau menjawab apa-apa?..memang tak ada pun kan...?tu yang ada tu pun sebaris ayat je sempat tulis/jawab...pastu belum apa-apa lagi dah  berbakul makian dan hamunan panjang-panjang lagi...baik tak payah chat kan?ko tulis je press statement terus.....
Fyi, Atie sebelum ni pun takde cakap/tulis apapun kat dia...kecuali Atie menyampuk (dalam sesi semalam tu), just sebut pasal hati manusia lain-lain bla..bla..bla (ala-ala ayat ustazah gitu)....tapi memang takdelah over the limit atau biadap ke apa...(nanti me tempek balik kalau jumpa)...tapi harini tiba-tiba pulak dia nak menenting tak tentu pasal kat Atie....gile!....
Kenapa Atie tak menjawab (padahal dia adalah seorang yang kaki menjawab a.k.a baran)??sebabnya Atie kata dia sangat-sangat tak sanggup dan sedih sangat-sangat....
Manalah tak sedih... sebab selama hari ni (dah 5 tahun Abah tak ada) satu huruf pun tak pernah keluar dari mulut dia, tiba-tiba pagi-pagi buta boleh pulak dia ni mengamuk tak tentu pasal kat Chat FB.....memang mengurut dada....

Fyi, kami ni semua adik beradik perempuan, ada makcik 2 orang sedarah (satu bapa dan satu emak dengan Arwah Abah) tapi tak de sorang pun pernah tanya pun apa khabar kami...(Emak memang anak yatim piatu takde adik beradik)...Jangan kata kat kami, kat Anim yang jadi Yatim (masa umur 8 tahun) pun tak pernah....
Dari hari sebelum Atie kahwin, sampailah harini pun apapun tak pernah....macam bukan anak-anak saudara pun caranya....
Tak pernah sorang pun nak tanya macamana Anim sekolah, macamana Anim beraya, macamana kesihatan Anim....(sedih okeh, bila sebut ni auto menitik air mata me nih....)

PELIK kan...?
Kami tak pernah minta duit..tak pernah minta atau tanya pasal harta..cuma kami minta simpati sikit je sebagai Makcik-makcik kami, kenapalah tak TANYA KHABAR KAMI langsung??... (tak pun Anim  sorang je sekurang-kurangnya pun takpelah...)....
Tapi once, bila kami dah berjauh hati, dah kurang dengan mereka, katanya kami gilakan harta...(memang istigfar banyak-banyak....)...so apa yang kami boleh buat???
Balik kampung melawat makcik pun dilayan endah tak endah...jadi apa salah kami lagi??
Astagfirullahalazim.........tak taulah...i am speachless.....~istigfar banyak-banyak~








YA ALLAH ampunkanlah dosa-dosa kami ini...sejukkanlah hati kami....jauhkanlah kami dari segala kesusahan...Amin....




Maki Memaki di dalam FB...

Isu maki memaki di dalam FB selalunya me tengok kat FB orang lain je...
Tapi semalam officially nya benda maki memaki ni terjadi kepada me dah family me yo...
Kesnya Adik sepupu me ter"sound" kakak sepupu me pastu kakak sepupu me tu pulak menjawab sambil bergurau kasar...
Adik sepupu me pulak tak faham yang kakak sepupunnya itu jenis suka gurau-gurau kasar gitu...
So meletuslah sesi soal-menyoal jawab-menjawab sambil bermaki-makian di FB...huhuhuhuhu..TRAGIS okeh....

Yang me ni punyalah 'ceredik' jugak doklah melayan joint sama....huhuhuhuuuuuu....bodos punya Su!!
Last bersambung dalam FB chat...ingatkan dah habis kat situ....(sebabnya Kakak Sepupu me dah mintak maaf bagai)....

But TIDAK...Atie pagi-pagi tadi bukak FB dia sekali dalam messages Chat dia tu  Kakak Sepupu me dok maki-maki dia pulak....WOW!!...very interesting kan....?????

Frankly speaking....
Me rasa sangatlah useless bercakap atau melayan maki-makian yang tak tau hujung pangkal asalnya dan yang tak tau hujung mana penghabisannya....
Kesimpulannya,
Paling elok sekarang ni baiklah kita ni (me dan Atie) diam diri sahaja..
Biarlah siapa-siapa yang suka sangat bercakap atau bermaki-makian tu melayan perasaan sendiri...
Rasa macam uncivilized je bila jadi gini...huuuuuuu...


p.s: ni bahasa orang yang tak bertegur sapa dah hampir 5 tahun...Allah je tau macamana sedih dan sebaknya hati kami....




Friday, June 21, 2013

Tak Cukup Tido...

Tengah mamai ni...
Mamai campur blur pun ada ni...
Petang nilah harinya yang me kena pergi Melaka tu...kursus punya pasal...
Dari minggu lepas dahlah dah suspen sebab tak tau nak pergi dengan siapa...
Tapi nasib baik hari Rabu tu dah lega banyak sebab dah ada kawan untuk menumpang kasih....syukur Alhamdullilah...
Ni pulak baru je dapat SMS dari kawan tu..katanya tak dapat nak join sebab dia ada kerja sikit so tunggu je kat R&R Seremban..hohohoho...help me!!!!
Opps..ni baru pulak dapat jawapan SMS bila me dah kecek-kecek macam-macam  katanya tulisnya dia kata ok, plan seperti biasa cuma lambat sikit....Alhamdullilah...
Harapnya bertahanlah plan yang terkini ni..me dah tak larat dah nak layan emosi sebab seriau nak kena pergi Melaka drive sorang-sorang nanti (awal-awal aritu konon boleh pergi sorang janji dapat follow kereta sapa-sapa je...cisss...tak berani pun rupanya...)....

YA ALLAH YA TUHANKU, senangkanlah perjalanan ku hari ini, hari esok dan hari kemudian...Aminnn...^_^

Eh, tajuk tak cukup tidur kan?tapi apasal citer lain nih??Hahahaha..memang pun...
Me ni pagi ni mamai tak cukup tidur ni oiiiii....
Risau punya pasallah kot...
Terjaga pukul 4.47 pagi (sempat tengok HP) pastu sampai pukul 6.10 (time bangun pagi tiap-tiap hari untuk pergi kerja) tak boleh terlelap dah...huhuhuhu....tadi okey lagi...
Tapi sekarang ni mata terbukak separuh je ni kengkawan oiiii...




Thursday, June 20, 2013

Naik Basikal di Putrajaya....


Tak sangka sangat-sangat hari Ahad hari tu ke Putrajaya...
Asalnya ke rumah Sept pagi-pagi tu sebab nak tumpang mandi je...dari lepas kitaorang balik dari Teluk Intan tu tetiba pulak air kat rumah takde (nak tumpang adik sendiri, tapi Atie pulak balik kampung...)...
Me ni pulak dahlah jenis dah biasa mandi pagi-pagi buta jadi belum pukul 7.30 pagi dah rasa belengas ya hamat, tu yang terus call sept kata nak tumpang mandi tu...
Pastu bila dah tumpang mandi tu ingatkan nak gi breakfast pastu balik rumah terus je......
Tapi tulah, kalau dah breakfast pun dah sampai ke Bangi Lama nun disana...mau tak ke Putrajaya terus kan....?hehehehe...
Alang-alang dah memang ada kat border teruslah terjah ke Putrajaya sahaja....
Kebetulan masa nak pergi tu, baru teringat yang sebelum-sebelum ni Sept memang pernah sebut pasal sewa basikal kat Putrajaya tapi tak details...so bila dah sampai sana tu terus je ajak dia pergi survey pasal sewa basikal tu....
Tapi surveylah sangat kan....????
Takde survey-survey de, sampai sana tanya kaunter itu ini, pastu terus bayar deposit, then amik basikal dengan topi zaasss terus mengayuh...hehehhehe....




Kitaorang mengayuh dari area masjid tu ha...
kat situ ada kaunter comel boleh sewa basikal ikut per hour....


Contoh basikal yang kami dapat...
Basikal ada macam-macam jenis...ada untuk kanak-kanak, ada yang berbakul, ada untuk dewasa, ada yang berkembar dua seats tu....
Nanti orang tu tunjuk, pastu kita rasa okey kita naiklah....ketinggian seat tu pun nanti dia tolong adjustkan....



Wahahahaha..gaya tak kalah kan...?kahkahkah
Nasib baik pergi tu me pakai baju "fav" me ni....
Baju ni jenis kain T-shirt so takdelah rasa serabut sangat nak berbasikal...
Cuma tang kasutlah...belasah je pergi sini so pakai jelah selipar yang ada...



Excited dah lama tak naik basikal kan, jadi cepat je dah sampai sini....^_^
Tapi malang sikit me dapat basikal yang gear dah rosaklah pulak..
Penat giler okeh, lagi-lagi kalau naik kena lalu jalan mendaki atau tinggi sikit sebab basikal jadi berat....
Ni berat yang sampai korang takleh kayuh tu okeh...padahal bukit pun bukanlah bukit sangat pun....
Nak patah balik dah jauh..so belasah jelah kayuh apa yang ada....



Kitaorang lalu kat area Pesta Flora ke Pesta Bunga ek...
Pestanya minggu depan ni, tapi diaorang dah start setting taman masing-masing...giler cepat kan...??
Tapi tulah...excited mengayuh so lantaklah pesta ke hapa, me belasah je menonong mengayuh.....kahkahkah..punyalah bapak jakunnnnssss....




Sept tak habis-habis kata nak bawak ke Umai, ke Umai gitu......
Me ingatkan apalah Umai tu kan...rupanya Umai Cafe ni....cis..ciss..ciss....
Pastu dahlah konon naklah beli air 100 plus..boleh pulak takde...
Air mineral sejuk pun takde..yang ada air minuman...so memang tak beli apa-apalah kan...(nasib baik memang dah bawak air botol sebotol..kalau takkkk...mau bungkus Teh Ais ikat tepi nih....)



Jadi berehat-rehat jelah kejab kami disini...




Member tengah giler Candy Crush...tu yang berhenti kejab pun nak membelek HP baru tu...hihihihi...
Me ni pulak tau sebut Candy Crush je ni tapi tak try pun main lagi...wendak wendakkkkk..kang terjebak susah..jadi diam-diam main Pou je sudah...kikikih...




Kata Sept ni tempat Aqasha berlakon dengan Umie Aida....
Ntahlah..me pun tak perasan telemovie yang mana satu....




Pastu lepak kat sini kejab...tengok orang naik cruise tu....



Me ni sebenarnya nak menumpang toilet kat belakang tu...



Jangan tak percaya...nun jauh nak sampaikan ke tempat asal balik....huhuhuhuuuu....
Ni kitaorang lalu ikut tengah-tengah ni sebab senang tak payah berlawan dengan tiang lampu dan jalan tak rata kat tepi jalan tu.......
Tapi tulah...Sept ni pun sikit punya giler bawak pusing nak dekat setengah Putrajaya dah kot....
Time ni silalah percaya bahawasanya walaupun muka kitaorang ni nampak macam cool cool je, tapi vontot manyak sakit okeh....
Serius kat tulang vontot tu sakit boleh tahan...me mengayuh tu pun sampai dah taktau nak landing vontot macamana dah...kejab kekiri kejab kekanan, kejab kebelakang (nasib baik vontot mega kan, bolehlah nak beralih-alih tu...kalau vontot mini me taktaulah macamana korang nak bega-bega kan tu..kakahkah!.)
Malang tak malang, vontot dah sakit pastu basikal ketat nak mampus...punyalah beria-ria je kayuh tak kira apadah janji cepat sampai kat center basikal tu tadi..haru je tau.....



Akhirnya...^_^
Tapi malang sikit sebab center ni sms bagitau pukul 1- pukul 2 tengah hari diaorang tutup for lunch....
So nak taknak walaupun sampai awal kenalah tunggu....nak mengayuh lagi memang tak sanggup dahlah kan...vontot sakit, badan dah goyah...kikikih....



Inilah centernya...a.k.a tempat sewa basikal....
Awal masa daftar tak bagitau pun tutup pukul 1..bila dah nak pukul 12.30 baru bagitau...cisssss....




Sept sampai je dah bukak topi tu...me taknak okeh...
Gaya athlete tu harus ada...kahkahkah...

So seperti yang disms kan..memang tepat pukul 2 diaorang bukak balik center ni....
So terus je buat pembayaran dan pulangkan basikal dan topi ni.....
Dah setel terus mencari makan.....

Info:
Deposit: RM50 setiap orang tetapi akan dipulangkan kemudian (cagaran untuk setiap satu basikal lah kot...)
Kadar Sewa: RM6 per jam (untuk dewasa sahaja, kanak-kanak atau senior citizen tak tau)
Penggunaan: Max sampai pukul 5.30 petang sahaja...
Buka: tak ingat pukul berapa
Cara Bayar: Bayar deposit dulu pastu dah hantar basikal baru diaorang kira RM6 untuk per jam...(Kalau guna 1 Jam 15 minit akan dikira 2 jam, so pandai-pandailah budget masa)
Rehat: Center tutup pukul 1 hingga pukul 2 petang (so kalau nak pulangkan selepas pukul 1.00 tengah hari pun diaorang akan tetap kira charged sampai pukul 2 petang)

Tips:
1- Pakai baju yang sesuai...sekurang-kurangnya yang sejat peluh, sandal pun kalau boleh pakai yang jenis tak tercabut (kasut lagi elok)
2-Duit kena bawak lebih untuk bayar deposit tu...(RM50 per orang ye)..contohnya, kalau 4 orang dah RM200..tapi takpe..duit tu nanti dipulangkan balik, takpun nanti ditolak dengan harga sewa nanti....
3-Budget berapa lama nak mengayuh tu siap-siap...lagi jimatttsss....
4- Try test basikal dulu seminit dua minit sebelum kayuh jauh-jauh, kang salah dapat basikal kang menyesal dikemudian hari (me lah tu...)...kalau basikal tak sesuai minta tukar dengan basikal lain...
4-Nak lagi jimat bawak air siap-siap....sebab kat Putrajaya susah jugak nak jumpa kedai...
5-Lagi rajin boleh bawak bekal..kahkahkah...eh ok apa...bawak bekal, berbasikal ramai-ramai pastu ada port cantik bukak bekal makan berjemaah...nyummy!!
6-Kalau nak selesa pakai bagpack...boleh hangkut semua benda, boleh kayuh jauh-jauh gitu....
7-Tips kat atas ni kalau nak mengayuh beria-rialah...tapi kalau setakat nak kayuh dalam area masjid tu je tak perlulah ikut tips 1-6 tu...hehehehhee...
8-Jangan excited macam kitaorang, sebab excited punya pasallah macam kambing terlepas kandang..habis nak dekat satu Putrajaya kitaorang belasah kayuh...(Masjid merah ni sampai ke Masjid Besi okeh...punyalah jauh....)...

Sekian....






Tuesday, June 18, 2013

Selamat Bertunang Ipah....

Hari Sabtu (15 Jun 2013) adalah hari Ipah (my sepupu) pulak bertunang....
So gerak dari Ampang pukul 8 pagi siap berhenti kat hentian Jejantas Sungai Buloh breakfast kejab pastu terus ke Teluk Intan....
Tuan rumah tinggal kat Putrajaya tapi kenduri kat Teluk Intan tau...
Jauh benar kan sampai Teluk Intan perginya......?
Acik Aman (pakcik me a.k.a Ayah kepada Ipah) buat majlis ni sebab dah alang-alang pihak lelaki memang kat Perak jugak...
Fyi, rumah kat Teluk Intan ni pun rumah diaorang jugak..rumah dikala pencen nanti ni...
Pakcik me beli siap-siap untuk bekalan dihari pencen beliau dan isteri gitu...



Kitaorang sampai sana awal..dalam 10.40 camtu...sampai sana pun tengok-tengok semua benda dah setel..
Tinggal nak setting meja makan tu sikit-sikit je....
So memang sangaplah nak menunggu majlis....
Majlis pulak katanya pukul 12 tengah hari...tapi punyalah rombongan sesat barat sampai nak pukul 1.30 barulah sampai...huuuuuuuu

Ni masa mula-mula Ipah dah siap mekup semua...
Emaknya (Acik Rubi me ni) potong Q..hahahaha sesuko hati nak kata gitu...mak pengantin tu okehhhh.......
Acik Rubi bizi, bila tengok orang tengah snap gambo ni terus je dia berdesup join....




Dah turn kami balik...
Tapi tulah...perutttt..apasal takleh cover tu...?hoihoiiiii!bikin malulah....



Barang-barang hantaran....
Kreatif je kan...?macam-macam gubahan ada....menangis tengok kretiviti diaorang nih...



Tetiba terasa giant disini...hohoh...




Ana dan Ipah...
Ana ikut sorang je..suaminya Shafiq kena hantar kereta kat bengkel ke apatah...belasah jelah kan...janji ada wakil...



Ipah...sweet ....ayu gitu...
Haritu Ain pun color unggu, ni Ipah pun color unggu...dah janji ke apa ni?
Tapi apapun dua-dua adik sepupu me ni nampak cantik je kan....^_^



Kitaorang lepak bertiga kat sini siap-siap (Emak dengan Ipar duai kat belakang)..ni pun sebab kang kalau bangun taktau pulak nak mengempap kat mana...so eloklah siap-siap dah cari port cantik punya kan......hehheheheh...



Rombongan dah sampai...
10 kereta okeh...ramai ni weihhh...kat hujung belah sana tu penuh tu...tak nampak dalam ni...
Tapi best, bila ramai ni jadi betul-betul meriah...




Saya....muka mintak bantal dah ni..kahkahkah...time buat 'sleeping beauty' ni tau....
Nguap dah 14 kali...tahan-tahan jelah....

Alhamdullilah..Ipah selamat bertunang pada pukul 2 (lebih kurang)....
Terus makan-makan (makanan super-sedap okeh...hasil gotong royong makcik dah pakcik kitaorang) then lepak-lepak, tapaukan sedara mara pastu gerak balik....
Balik pun tak jem..dari Teluk Intan pukul 4.15 petang sampai Ampang nak pukul 8.00 malam...
Tu pun sempat singgah kat R&R manatah tumpah solat kejab...tak kemana-mana dah....
Ana kitaorang hantar kat rumah dialah kan...^_^



Friday, June 14, 2013

Servis Kereta dan Ikan Bakar...

Hari Sabtu lepas..hari menyervis Kakak Vivi...

2 minggu sebelum bulan ni (bulan Jun) baru me terperasan yang meter millage kereta me tu rupanya dah nak sampai ke takat kena pergi servis dah....agak terkejut jugak sebabnya baru je hujung bulan 3 (march) tu me hantar untuk 1st servis...
Terkejut tu bukanlah apa, selama guna kereta sebelum ni (masa bawak Makcik Viv) servis kereta adalah sangatlah jarang-jarang...paling-paling cepat me pernah servis pun dalam 5-6 bulan sekali je...
Tapi bila dah bertukar tempat kerja ni (bertukar jugak kereta) memang 'masak'lah  jugak sebab cepat je meter tu bergerak nak kena servis (kerap-kerap pulak tu)......
Bila dah tau nak kena hantar servis tu terus me call tempat servis kat Perodua...
Call Perodua nak kena booking tarikh siap-siap, kat tempat me hantar ni sokmonya penuh...so nak taknak kenalah cepat-cepat....
Tu pun sangappp...padahal baru pertengahan bulan 5, tapi nak booking untuk minggu depannya tu dah penuh, pastu mintak tarikh hujung bulan 5  (hari Sabtu or Ahad) pulak takde....Perodua tutup, so dapatlah hari Sabtu 8hb je..
Selalunya pulak dah biasa amik yang pukul 8.30 pagi (booking awal-awal so dapatlah time Perodua baru bukak pintu gitu)....
Tapi dah kata yang 9.30 pagi je ada me pun amik jelahlah...kang bila lagi nak servis kan...
Barulah tau rupanya lagi berbaloi pergi yang pukul 9.30 pagi ni tau...
Dioarang memang akan bagi estimate time within 2 hours.......tapi tak sangka pulak betul-betul proses semua dari daftar sampai siap ni tak sampai pun 2 jam....selama ni pergi pukul 8.30 pagi mesti  kereta siap cukup-cukup masa sangat-sangat, tak sangka pulak kali ni cepat....
Kali ini untuk second servis hanya kena RM90 (plus-plus)....



Dah habis servis seperti biasa mesti ke Pasar Dato' Keramat...
Selalunya ke sana sebab me nak tapau makanan..kalau tak kuih-muih mesti Ikan Bakar...saja buat makan-makan hari cuti kan...



Tapi kali ni me tak tapau pun..terus makan situ....jengjengjeng...(1st time makan kat situ okeh, selalunya tapau je)...
Sebab apa tak tapau??sebabnya minah ni ikut me pergi servis sekali okeh....hihihi..ajaib je kan....?
(Kebetulan bila me kata me servis kereta tarikh sekian-kian tu dia kata nak ikut sebab nak tanya pasal kereta dia, so teruslah me bawak sekali....so setel satu masalah dia...legalah dia kan...)



Kitaorang makan simple je....janji pekena Ikan Bakar gitu....
Tu pun terpergi cepat..belum pukul 11 pun lagi....main terjah-terjah kot-kot Ikan Bakar dah siap atau tak...
Alhamdullilah...bukan kata dah siap..dah penuh pun orang membeli pun....
Korang nak tau sedap ke tak Ikan Bakar tu??apa kata korang tengok balik gambar kat atas yang ada gambar orang teruja telan makan tu balik...hahahaha...tu tandanya apa tu??tandanya sedap tak terkatalah kan.....kikikih....
Tak dapat pekena Ikan Bakar kat Tanglin atau kat Jalan Istana takpe...kat Pasar Dato' Keramat pun dah terlebih cukup dah.....syukur....
Lepas dah makan Ikan Bakar kitaorang dah tak kemana-mana dah pun....Me balik rumah, Sept pulak bergerak ke Putrajaya...Sept kena kerja kengkawan oiii....bukan kata hari Sabtu tu, membawak ke hari Ahad tu sekali okeh...punyalah committed kan...?




Thursday, June 13, 2013

Time Slip...


Time slip....
Korang tau tak time slip ni apa?rasanya bukan semua orang tau kot....
Me ni pun dah masuk kerja baru tau..selama ni ingatkan MC (medical chit) je yang wujud....
Nasib baiklah masa first time pergi tu me tanya pasal pergi klinik (time office hour) tu ada rakan setugas bagitau..."Su..nanti jangan lupa mintak time slip ye...."
Serius blur..."apa...time apa??"..."oo..time slip..."...(dalam hati blur je walaupun sebutan dah betul...kuahkuahkuahhh!.)...
Last barulah me tau...rupa-rupanya Time slip ni kalau kita pergi klinik tu (diwaktu pejabat) haruslah diminta kat doktor....
Kegunaanya adalah sebagai bukti yang kita ni memang pergi klinik pada sekian tarikh dan sekian masa.....
(Ni kalau tak dapat MC lah kan...kalau dapat MC tak payah rajin sangat pulak nak mintak time slip ni lagi...

Me ni pulak bila dah asyik kena keluar masuk keluar masuk klinik ni (sekarang dah up sikit ke hospital pulak) haruslah nak dapatkan time slip my precious ni....
Sangat berharga okeh...mau tak, kalau tak ada nanti cuti me kena potong okeh.....very the rugi kan....
Lagipun bukti ni tau...kalau takde maknanya haritu memang me tak pergi pun klinik atau hospital...memang tipulah kan...
So sekarang ni time slip dan Su adalah ibarat isi dan kuku....takde time slip maknanya cuti Su makin sikit..bila cuti Su makin sikit maknanya Su jadi tekhanan..bila dah tekhanan nanti nak cuti...dah bila nak cuti, cuti pulak dah makin habis...makanya tak ke makin biol Su jadinya??..hahahah...tak ke bagai isi dan kuku tu....?

Slip kat atas nilah yang buat me merempan semalam tu....
Pergi tempat 'panas' confirmlah kat time slip tu pun dapatlah masa semaximum yang boleh..tapi haroom...secukup-cukup masa je bagi gitu......ke nampak macam me ni superlady kot?superlady yang jenis zassss sampai satu tempat tu sekelip mata.....hohohooooo.....




Wednesday, June 12, 2013

Pakar Mata di HKL....

Cerita Jumaat lepas...

Nurse masa check mata haritu suruh me pergi ke Klinik Pakar Mata di Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk amik appointment....
Biasalah..namapun guna hospital gomen, jadi banyak sikit procedures...(dah bukan kita sorang je yang nak guna kemudahan free kan, so silalah bersabar gitu...)....
Macam untuk mata ni je me kena:
1-Check-up mata kat Poliklinik Komuniti Tanglin..
2-Dapat result ada problem kena amik surat rujukkan kat Klinik Kesihatan dotdot...
3-Dapat surat rujukkan tu ke HKL pulak untuk dapatakan tarikh appointment...

Panjang je kan...tapi what to do..buat jelah..nak mata sendiri selamat kan...
Haah, fyi, kali ni me ke HKL adalah semata-mata untuk dapatkan date untuk appointment sahaja...ye....hehehhe..(bunyi macam menyusahkan....tapi bagi me elok jugak tu..ala-ala salam perkenalan gitu...kang kalau tiba-tiba je kena ke HKL pastu terus kena buat rawatan sekian-sekian kang lagi haru tak tau apa-apa..so bila kena pergi sana semata-mata untuk dapatkan tarikh tu dah jadi macam introduction kat tempat tulah kan...setiap yang berlaku ada hikmahnya..tak gitu...?)


Dan disebabkan masa pergi Klinik Kesihatan dotdot tu nurse dah pesan kat me suruh pergi HKL tu amik date cepat-cepat, teruslah minggu lepas tu jugak berfikir dan decided untuk pergi pada petang hari Jumaat tu lepas lunch hour he..Jumaat kan lunch hournya panjang dan waktu kerjanya pendek, so daripada ofis me tertutup lama dihari lain baik me tutup je hari Jumaat petang tu...kiranya takdelah me buang masa kerja me tu over-over kan....?punyalah baik staff kan, siap ingat pasal kerja lagi tu walaupun nurse kata kena cepat-cepat.....huuuuuu
Tu pun hari jumaat tu me belasah je pergi dalam pukul 3 (janji tak sampai sana pukul 5 sudah sebab dah tutup)...

Macam biasa jugak, nak mencari parking kat sini haruslah sesat barat..iyalah tak master lagi kan....tapi takpe..nanti next time haruslah terel kan....hehehehe..
Dalam sesat-sesat tu ada parking....tupun kitaorang parking kat belah belakang kat tepi pintu masuk nak ke asrama jururawat nun (tepi padang)....Alhamdullilah....
So berjalan kakilah nak mencari klinik pakar tu.....huuuuu...
Sebelum ke HKL tu me dah bukak website HKL katanya klinik tu kat bangunan utama, so terus berjalan kaki ke sana...(lama tak exercise penat weihhh)....
Tapi bila sampai kat bangunan utama tu (kat area emergency tu) bila me tanya kat Polis Bantuan yang duduk kat meja tu katanya dah pindah ke bangunan baru....huuu...janganlah tempatnya pelik-pelik kan....
Nasib baiklah atas bantuan Encik dan Puan polis tu dia kata jalan kaki je ke depan sikit....(suggestion dioarang sebab kereta dah parking jauh kat belakang, kang patah balik amik kereta lagi haru nak cari parking bagai...)....
Elok seperti yang dikata..dihujung jalan nanti ada satu bangunan tinggi tulis sekian-sekian (dah lupalah tu kan kalau tulis sekian sekian tu..kikiki...)...
Masuk dalam terus ke reception tanya katanya kat tingkat 4....terus ke belakang (lift) naik atas.....




Mentang-mentang nak pergi specialist mata tetiba bergegar kan...kikikih!




Klinik Pakar Mata atau Klinik Oftalmologi.....
Gambar kat dalam tak amik pun..malu okeh....
Kat dalam tu nak mengambik tarikh je kan, tapi proses nak mendapatkannya berpusing-pusing masuk bilik itu bilik ini boleh tahanlah kan...
Mula-mula me pergi kat kaunter terus tanya pasal 'refer letter' tu dan pasal mintak tarikh appoitment, tapi terus disuruh ke bilik 3...
Dah kat bilik 3 tu kena tunggu kejab..ingatkan kenapa, rupanya kena suruh buat test mata...alaaa test yang tutup sebelah mata lepas tu baca huruf kat board berlampu tu...(macam korang pergi buat cermin mata tu da...)...
Masa tu macam pelik-pelik jugak, me ni nak mengambik appointment je, tapi apasal dah kena check pula ni...?..tapi belasah jelah buat....
Dah check tu (tapi takde pulak dia catit apa-apa pasal test mata tu) terus dia suruh pergi ke bilik 1...so masuk bilik nombor 1 (tak sempat masuk pun ada orang dah bukak pintu) terus hulur surat rujukkan tu kat staff situ...katanya tunggu dulu ye...
Elok me duduk tunggu tetiba je dia panggil balik (tak sampai 2 minit duduk pun)...elok je belum me sampai kat dia tu dia cakap "sakit toottottooott ke?"....
Wahwahwah..suara boleh tahan kuat pulak tu....habis satu tempat tu boleh dengar memang siut betul...malu okeh...bongoks punya orang...professionallah sikit..kalau betul pun nak tanya, boleh kot tunggu me sampai kat dia tu tanya proper-proper..ni tak..me belum lagi sampai kat dia dia dah "announce" gitu sekali..hohohoo....
Dah "cantik" dia punya tanya tu terus katanya pergi kat kaunter tu....(la motif tadi nak tanya penyakit tu kuat-kuat??)....
Nak tau kaunter tu tu kat mana??kaunter yang me pergi 1st-1st sekali tu okeh....adoihai sabar jelah....
So pergi kat kaunter tu lagi terus me cakap balik pasal nak dapatkan tarikh appoitment tu....haaa..elok pulak tu dia selak buku appoitment dia tu terus je tulis date kat surat appoitment me tu...boleh gitu???
Motip sangat me kena masuk 2 bilik sebelum tu kan...?haihoiiii.....sengal sangatsss....
Sebelum balik tu mintak time slip okeh....haruslah mintak, kalau tak cuti kena potong kan...
Minta tu boleh pulak nurse tu tanya "datang pukul berapa?"....
So dalam terkulat-kulat tu me jawablah "dari ofis pukul 3 tadi"...
Pastu katanya "tak, masa sampai klinik....?"...hoiii agak-agaklah kan...kalau datang klinik baru tak sampai 15 minit lalu kot...takkan ko nak tulis pukul 3.50 petang kot....
Pastu me jawablah.."ha..nak cari parking sesat tadi" pastu me pastu blur kejab........jawapan orang terkesima gitu, macam haroooommm.....dalam hati...haiii....malaslah nak cakap..ko tenyeh jelah apa-apa yang patut pun kan..janji ada time slip....
End-up dia tulis 3.00 petang sampai 4.15 petang....3.00 petang tu okehlah kan..time me keluar ofis, tapi part 4.15 petang tu sangatlah tak munasabah...fyi Cik Misi, masa dah balik tu me jejak kaki kat lobi klinik ni pun dah pukul 4.15 petang (tak puas hati punya pasal so rajin tengok jam..kehkehkeh), pastu jejak kaki kat parking kereta me tu dah pukul 4.30 petang...4.30 petang pun tak jejak pagar hospital lagi pun......agak-agaklah kot....(selalunya nurse kat time slip tu akan tulis pukul berapa kita keluar tu sekurang-kurangnya extra 30 minit hingga 1 jam untuk travel masuk balik ke ofis/rumah...tapi Cik Misi kali ni macam kijam pulak, takkanlah dari pukul 4 tu me zaass pukul 4.15 petang dah boleh sampai ofis...ayoyoyooo....)....lantaklah kan...macam me cakap tadi..janji me ada time slip....ofis cakap banyak kang, silalah orang-orang ofis pulak rasa pergi sana macamana yang me kena ni.....


Nilah bangunan barunya.....ni pun sempat amik gambar masa dah balik tu...masa ni pun dah pukul 4.20 lebih kurang....agak-agaklah kan nak menulis masa tu Cik misi oiii..........
Untuk pengetahuan semua, Klinik Pakar Mata kat HKL ni dulunya terletak di bangunan utama (kat area Emergency tu), tapi sekarang dah berpindah di bangunan baru tau....kat hujung nak keluar/masuk kat Jalan Pahang nun....
Bangunan bertingkat-tingkat ni sekarang ni memang khas untuk segala klinik pakar ....
Bangunan ni masih lagi di dalam HKL cuma terletak dihujung nun...rasanya kalau masuk ikut Jalan Pahang (dekat area Chow Kit tu) tapi korang takleh terus ke tepi ni (bangunan ni dari main entrance belah kanan)....so kena kekiri then pusing satu HKL pusing balik baru boleh kesini...jalan one-way kan..walaupun bangunan ni sebelah je dengan pintu keluar dan masuk tapi still kalau berkenderaan kena pusing satu pusingan...melainkan jalan kaki or guna transport awam takpe..bangunan ni memang betul-betul terletak kat tepi entrance utama tu....masuk je belah kanan dah jumpa....^_^




Ha..betul-betul kat depan ni je bangunannya....
HKL sekarang ni tengah pesat dok renovate dan up-grade segala yang ada...so memang banyak halangan nak bergerak dalam ni...
Tapi don't worry...dah siap kang bolehlah semua orang tersenyum riang..hehehhe...
Tu my lovely Emak....peneman setia saya....tqvm Emak...!!

Panas ni tau...kesian okeh Emak kena jalan kaki jauh-jauh sebab nak teman me dalam ni....tapi don't worry Emak steady je...yang flat nanti adalah orang berpenyakit ni (me lah tu...)..kikiki....
Lupa pulak...appointment me dapat pada 19 Ogos 2013 nanti..lambat je lagi kan...?tapi takpelah....Q panjang kan nak buat camne..selagi tak emergency kita tunggu jelah giliran....

First impression bila officially kena berurusan di HKL (Klinik Pakar Mata ni)...
Staff-macam sedikit hampeh je...tipical kalau orang kata staff hospital gomen macamana..haa...macam tulah pun...huhuhuhu..(ni yang me jumpalah ye)....
Bangunan: bangunan baru so bestlah....bersih berkilat lagi...
Tapi takpe..katapun first..so kita tunggu second nantilah pulak macamana....^_^





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...