Showing posts with label Oreo Goreng/Fried Oreo. Show all posts
Showing posts with label Oreo Goreng/Fried Oreo. Show all posts

Monday, April 14, 2014

Oreo Goreng/Fried Oreo...

Me pernah tengok dalam America's Next Top Model session berapa tah dulu..sorang model tu buat untuk kengkawan yang lain, katanya dia dah biasa buat Oreo Goreng ni kat rumah dia...
Me tengok punyalah berebut-rebut model-model  super skinny lain tu makan......for surelah sedap kan...?..terus me pun teringin....Su apalah yang dia tak teringin kan...??
Pastu senyap lama jugaklah...pastu tah macam mana asyiklah teringat-ingat je..nomnomnom..sedap sangat ke Oreo Goreng nih?...terus me google cari..so terjumpalah blog-blog dan terjumpalah jugak web resepi dari oversea...jadi masa beli barang-barang dapur bulan lepas me pun belilah sekali bahan-bahannya....tapi tak buat-buat pun...sampailah petang sabtu lepas ni me try....


Bahan-bahannya...
Versi malas...bahan-bahannya semua short-cut jek...
Tepung pre-mix pancake, telur sebijik, sedikit air dengan Oreo....
Kalau rajin boleh je buat adunan pancake tu sendiri..tapi sebab leceh nak beli fresh milk segala so kita beli jelah pre-mix pancake jek...lagi senang kan....


Nak buat senang jek....
Amik tepung pancake tu, letak sikit je dulu then masukkan telur sebijik pastu kacau rata....
Telur tu me saja pecahkan dulu dalam mangkuk lain ye sebab takut telur tu dah tak elok ke apa....kalau korang baru beli telur tu, pecah jelah siap-siap dalam tepung...tak payah nak membazir mangkuk tu ye.......


Ni versi pertama, versi tak berapa nak jadi...kat bawah nanti tu ada versi yang jadi ye..tunggu me cerita sampai habis...
Pastu kalau tengok pekat cairkan dengan air...letak sikit je tau...me ni dah terletak banyak...pastu kata pun nak try dulu so malaslah pulak nak tambah tepung..kang adunan jadi banyak kang sapa pulak nak makan....?



Dah terlampau cair jadilah gini...macam celup dalam air jek...huhuhuuu....



Hasilnya....giler cepat nak jadi rentung okeh...padahal baru je letak....
So me nasihatkan nak goreng ni biar api tu kecik je...takdelah cepat sangat jadi rentung....


Nipis tak bersalut kan...?
Tapi takpe..kita makan je dulu....


Hasilnya dah belah dua....
Ni me guna Oreo inti Strawberi....
Buat sikit dulu...dalam 4 ketul yang ori, 4 ketul yang strawberi...
Then bila makan rasanya macam makan pisang goreng je..cissss......kulit tu wangi macam goreng pisang adabi....berminyak...tak besttt....kalau nak tau Oreo tu jadi lembut tau...rasa dah jadi lain dari rasa Oreo yang asal tu.........


 Tapi pagi ahadnya pulak me macam tak puas hati...kenapa kalau google yang website mat salleh lain je rupanya...
So me trylah buat lagi....
Kali ni me pecahkan telur dulu baru masukkan tepung...kacau rata...pastu dah pekat tu letak air sikitttt je dalam sesudu untuk cairkan sikit....
Me masukkan telur dulu baru tepung sebab nak senang nak ejas banyak mana tepung tu kita nak guna...takut terlebih tepung pun iya....ala pepandai koranglah nak ejas pun..kikiki....


Adunan memang pekat dan melekit habis...pekat dari yang semalam tu...
Masa nak salut ni takdelah tebal pun adunan tu melekat kat biskut tu...tapi takpe kita cuba....



Hasilnya....tetap rentung!!...kikiki...
Api dah bukak yang perlahan pun still cepat je nak rentung...tapi takpe...rentung ni kiranya dah masaklah ni...jangan korang biarkan rentung sangat sudah...rentung ala-ala je ye....kang pahit tak tau...



Close-up sikit...ni bila dah belah dua rupanya dah lain dari semalam...macam rupa kat website omputih pun iya....hehehehe.......
Kulit luar tu tebal banyak dari semalam...semalam punya macam kulit pisang goreng je kan...?



Bila makan...nomnomnom...barulah rasa sedap...
Rasa macam ala-ala cupcakes....sedaplah jugak....
Luar dia tawar rasa cupcakes tu, Oreo tu kiranya jadi inti...manis-manis sikit gitu....memang puas hatilah...ketagihan pun iya okeh...(Ahad semalam sehari sampai 2 kali buat)...
Adunan yang tak habis tu jangan buang tau, boleh simpan dalam container masuk dalam fridge..kang terasa nak makan boleh guna lagi...
Tapi satu je tak best...kulit dia tu dah fluffy lembut jek tapi ada rasa pahit-pahit soda bikarbonat gitu...selain tu memang sedap...trylah... 





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...