Showing posts with label Tutorial: Blog Background. Show all posts
Showing posts with label Tutorial: Blog Background. Show all posts

Friday, February 25, 2011

Tutorial: Blog Background...

Hari ni me nak bagi tutorial macamana nak buat atau tukar background blog kita...
Ni pun me baru tau minggu-minggu ni jugak..jadinya tiap-tiap hari gigih dok tukar-tukar background sokmo (selain gila asyik nak tukar template je...)...
Me dah tau ni, so tak sedaplah nak simpan sorang-sorang je, jadi me sharelah serba sikit apa yang me tau...

Blog background tau tak kat mana?
Me sebelum ni pun tak tau...tapi sejak dah tau ni me gitau ek...
Blog backgroud adalah seperti di atas ni...
Bahagian inilah yang kita boleh tukar-tukar banyak-banyak kali tanpa mengubah keseluruhan template blog yang kita ada...
Best kan?
Jadi sapa-sapa yang gatai tangan dan gatal hati (me sebenarnya pun...heheheheh) sebab asyiklah nak tukar blog template (tamak sebenarnya sebab geram dengan template-template free yang ada) bolehlah kurangkan kegatalan tu dengan hanya menukar blog background sahaja...(pandai tak...?~wink~wink~kelip2 mata secara sopan....)

Caranya senang sahaja...

1. Buat serching kat internet dululah kan...cari "free blog background"...dah dapat link mana yang patut bolehlah bukak satu-satu, dan pilihlah mana satu pilihan kalbu (ikut sukati korang le anak oiii, katapun free..)...sebagai contoh me bagi link ni =>
http://aquapoppydesigns2.blogspot.com/... (big thanks to Aquapoppydesign2)

2. Dah pilih copy link yang dah diberi tu...

3. Then, bukak Dashboard blog korang, klik kat "Design"...Then, klik "Add a Gadget"...Cari "HTML/JAVA sript"..Then, paste je link yang dah di'copy' awal-awal tadi tu dalam HTML/JAVA Sript tu dan terus Save...

Nampak tak??

paste dan save disini...

4. Refresh blog korang dan Taddaaa...bertukarrrrrr!!

Amacam?~wink~wink~...
Senang je kan...??(tetiba Su eksen gitu..hihihihiik)

Lagi satu kalau nak senang macam kat atas ni cari blog background yang memang ada link je, senang, just copy link dan paste je kat widget box tu (kebanyakkan akan tulis cara macammana nak tukar blog background ni..sebijik macam yang me tutorkan ni)..Tapi, tengok jugak, ada jenis blog background yang kena copy tapi paste kat bahagian html body blog template, leceh sikit bila nak cari dan nak remove nanti..jadi dinasihatkan cari yang macam me buat ni, tak payah menyusahkan diri ok...
Senang bai tu...(Su eksenn lagi..sori...)..
Apapun selamat menukar blog background yea..!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...