Friday, October 31, 2014

OT oh OT...



Bila hari Jumaat je Su nak potpet, bila hari jumaat je Su nak potpetpotpet...apalah nasib....
Mana tak potpetpotpet kalau tetiap hari jumaat ada jelah benda yang menyakitkan hati me terjadik....huhuhu..tak boleh ke korang cari hari lain....???....tensi okeh!!
Pagi tadi elok tengah merajin buat kerja tetiba datang Aci yang selalu suruh me buat OT dia tu....alahaiii..tak nampak ke me tengah sibuk nih??
Elok je okeh dia masuk terus cakap "adekk...tolong buat OT aa...sikit je harini.."...
Korang ingat boleh ke me nak jawab...."eh, taknak buatlah!"..."eh, nanti-nanti buat..."...takde ye....dia dah cakap gitu, so kena terus bukak sistem OT tu then terus kena menaip.....
Mentang-mentang I is sesorang (exclude my colleague yang sorang tu...) terus nak buli I is yeeee.....huhuhu...
Memang sabar sangat-sangat....kang me kata taknak tu mau kena silang muka me sampai Aci tu pencen....
Pastu kalau kang me cakap nanti, lagilah buat pasal namanya....sebab kalau internet out tak boleh bukak sistem tu pun dia boleh 14 kali tu dok tanya me kenapa?kenapa?kenapa?kenapa...??tu tak termasuk 14 kali dia  dok pi mai pi mai datang sini je nanti.....nikah pulak kata taknak or nanti...memang cari pasal namanya......
Huwaaaaa....memang menages dalam hati sangat-sangat....walaupun sebulan mungkin sekali je Aci tu mintak tolong..tapi cara mintak tolong memang bukan mintak tolong pun ye....dahlah suruh me buat tu on the spot (takdelah nak consider orang ni ada kerja lain ke apa...), pastu boleh pulak paksarelakan me ni menaip laju-laju...adoiiiiii...
I is memanglah boleh je nak taip laju-laju (I is memang ada basic menaip secara pantas kan..so no problemlah kalau nak taip laju-laju tu...) tapi tang orang belum habis taip dan klik dia dah next..next...ha gitu....tu yang tak tahan....
Yang tak tahan lagi tu dia baca sekali apa yang nak kena tulis tu, pastu next tu dia suruh me ingatkan siap-siap untuk next entri tu pulak..dah ko kenapa??
Ingat I is anak murid ke nak kena ingat benda-benda tak perlu macam tu...??ni me tolong taip dan buatkan pun dah bagus ye....I is takde saham langsung pun kalau dia dapat claim OT tu..dahlah tu, I is memang takde langsung kena mengena dengan dia..I mean dia tu staff opis sebelah pun....dahlah opis lelain...pastu apa motip nak suruh me, dah takde ke kerani lain kat opis ko tu??mana perginya kerani cuti yang handle ko Aci oiii...??
Cer tengok gambar tu..sikit katanya tadi tu....sikitt ye...sikit dia makan belas-belas entri me kena buat....memang amik tangan hempuk-hempuk dada sangaattttt....huhuhuhu



Lagi..haritu minggu lepas lagi good perangai Aci nih okeh.......boleh tak dia masuk sini pastu dia buat macam I is ni staff bawahan dia..??OMG...ini sudah melampau....!!
Mentang-mentanglah bawak adik, adik ipar dengan anak buah kan...tetiba ko nak eks tak tentu pasal....
Haaa...masa tu memang mendapatlah kan..kalau hal opis me ni memang sesapa pun tak boleh memain ye...I is agak strait...kalau hal lain-lain takpe..ko nak buli ke apa takpe lagi...boleh menanges dalam hati je sebab tak sampai hati....tapi kalau ko dah masuk sini sebab hal OFFICIAL memang big NO NO NO..memang kena ikut peraturan....kenal tak kenal lain cerita....lagipun ko sapa nak berlagak-lagak macam Pengarah tu dah kenapa??jangan berani-berani kat sini okeh...
Serius, siap my collegue pun boleh gelak okeh sebab nampak over sangat aci tu....hadoiiiii...





Thursday, October 30, 2014

Makan dan Makanan...

Harini me belanja gambar makanan banyak-banyak ye....
Tapi sebelum tu me nak mintak maap kat kengkawan yang tengah berdiet seimbang tu...harap dihampunnnnn....huhuhuuuuu...
I is tunjuk food yang semua orang biasa-biasa makan je tau...so jangan nak terliur sangat....heheeee...



Nasi Kandar satuuuu!!
Ni me dan Mijon makan semalam...dinner dipetang hari gitu...selalu kalau pergi foodcourt IKANO kitaorang makan Nasi Ayam Hainanese dia jek...tapi kali ni kitaorang try tukar selera try makan mamak pulak....
Mamak ni selalu kitaorang jeling pun idak, tapi disebabkan dah lama sangat tak makan nasi kandar terus semalam tu confuse betul ke harini nak makan nasi kandar nih??...hehehehe...
Betul okeh...sampai foodcourt duduk dulu...pastu bila Mijon suggest jom kita pekena Nasi Kandar nak??terus I is tertelan air liur 14 kali...jeling-jeling tu lagilah kan....mau 14 kali jeling jugak kot kat mamak tu..hahaha.....punyalah sayang sangat dengan Nasi Ayam kat situ kan, sampaikan nak tukar menu lain pun berfikir-fikir sangat....hati nak tapi sebab pengaruh Nasi Ayam lagi kuat tu yang jadi confuse terlampau....
Pastu dahlah motif sangat memasing taknak makan menu lenlain...takut kepunan tak dapat makan makanan yang sama le tew...kikiki....
Tu pun dah puas fikir, dah puas Mijon dok jeling dekat-dekat baru me pun join...hamboiiiii....kuat sangat pengaruh Nasi Ayam ye....tu pun Nasi Ayam kalah sebab tengah hari semalam tu me dah telan nasi ayam jugak..kalau tak rasanya Nasi Ayam menang tu...hihihihi....
Dan memang me setuju kalau sesapa kata nasi kandar kat sini sedap...memang sedap pun....cuma sebab dah petang so agak tak berapa nak fresh sangatlah kan, tapi kari dia memang berasa ye...memang boleh sangatlah repeat lain kali lagi....nomnomnom.....



Roti Planta letak Kaya....
Ni kegemaran buat masa sekarang kalau pergi ke Rashid....dulu roti canai biasa, pastu tosei...sekarang Roti Planta....Ni Analah yang ajar me makan nih....ingatkan macamanalah rupa dan rasanya kan....bila dah test, amboiiiii..syok jugak ye...rangup-rangup lemak kaya......memang kalau makan gitu je pun sedap..buat cicah dengan Dhal pun sedap....
Ni me pun me pernah try makan kat Rashid je tau...memang sedap..kena dengan tekak me....kalau kat tempat lain me tak try lagi...sama ke lain ek??.....



Mangga Muda Cicah Kicap.....
Ni dah lama dah...sebulan yang lalu kot gambar ni....
Kebetullan pokok mangga jiran me berbuah lebat...so minggu tu je dapatlah me merasa dua kali makan mangga muda....(sebut me sebab memang me je belasah sesorang..orang lain tak minat)
Ni kegemaran sangat ye...kalau tak sabar sangat me belasah kekah je mangga muda tu dengan garam....best giler!!...then kalau terajin lebih barulah me buat kicap cicah....amik gula, gula merah, garam, cili padi, belacan sikit then kicap...lenyek-lenyek then cicah...perghhhhhhhhh....10 biji pun kalau ada me makan sekali hadap je ye.....



Nasi Kukus Ayam Dara....
Opismate belanja....orang nak belanja takkan taknak kan?kikiki....
Me sekarang ni makan kat opis memang mewah ye...ada je makanan bila time makan tu......
Tapi tulah, next month sunyilah me balik sebab opismate me tu pencen...mesti I is kurus gitu...pandai-pandailah bawak diri ye Su....huhuhuhu...



Tengok dia bungkus kat atas tu pun tau kan punyalah membuak-buak nasik nih....
Tapi memang pun..banyak melampau nih.....dahlah I is tak berapa in sangat dengan Ayam Berempah (rempah jintan segala tu tak berapa nak boleh sangat sebab nanti me akan loya dan pening kepala)...so makan lah me dengan ala-ala tercekik je kaedahnya, dok pilih-pilih mana bahagian yang tak berempah sangat.......huhuhu...rezeki okeh...tak baik ditolak....



Aiskrim Wall's Selection...
Bulan lepas le nih....minggu giler aiskrimnya...repeat dua kali 2 pek sekali beli okeh.......harga tengah murah dari selalu kan...so kita try test.....lagi-lagi pulak esbok agak kosong so lagilah kan....
Tapi yang strawberry ni memang bukan taste me....nanti nak cari balik yang berkacang tu.....sebab bukan dihati so bila makan tak puas gitu....



Hotdogs...
Yang ni me bawak bekal gi kerja....
Senang je nak membuatnya....
Ni me beli sosej, beli roti hotdog tu..then bila nak makan tinggal nak masak sosej, dah siap letak dalam roti pastu letak mayonis dengan mustard...ngapppppp....
Sos tu pulak so black pepper yang me buat haritu...alang-alang dah ada dalam peti ais kita guna.....tu pun ada lagi balance tu....(nak resepi sos black pepper simple boleh cari kat sidebar belah kanan nun).....



Cubaan nak mencari Nasi Lemak sedap kat area Ampang Point gagalllll.....
Memang me tak jumpa lagi yang memenuhi selera me ni ye....ni kalau me beli kat Ampang Point maknanya time pagi hari bekerja je tau, kalau time cuti I is cari Nasi Lemak kat Kampung Melayu or Taman Seri Ampang je...tu paling terbaik kat rumah me....tapi tulah, tak sempat pulak kalau hari bekerja tu nak cari kat area sana sebab diorang semua bukak lepas pukul 7.15 am...nanti tak sempat pulak...
And sorry to says, yang kat Ampang Point tu yang bagusnya adalah diaorang bukak awal tapi yang tak berapa bagusnya yang jual tu semuanya pakat indon-indon belaka....dah mana perginya orang-orang melayu kita???....So apa-apapun memang fikir 20 kalilah I is....I is bukannya mengecikkan diaroang tau...tapi Uolls pepaham sendirilah je ye....nak beli terpulang...sebabnya I is pun kadang-kadang try test beli jugak...tapi serius tak jumpa lagi yang memenuhi selera....



Nescafe Ice...
Kegemaran sekarang nih...tetiap hari nak minum kalau tak tak senang duduk ye...
Yes I know memang tak elok, tapi what to do...huhuhu...
Kebetulan pulak sekarang ni kalau minum nescafe 2 kali sehari pun dah takde hal kalau nak tidur..mata dah immune gitu...hehehehe.....so lagilah ketagihan terlampau-lampau jadinya...lagi-lagi kalau dapat yang kick pekat...aduiii sedapnyer.....



Nasi Ayam...
Ni memang dah 44 kali bagitau kat blog yang this is my ultimate all the time fav...punyalah ulang cakap sebab nak tunjuk yang memang me suka kan..hehehehe...
Tapi memang pun...tetiap hari kena  bedal Nasi Ayam pun takpe, takde hal, janji Nasi Ayam tu dari kedai lain-lain...tu pun kalau dua hari repeat nasi Ayam dari kedai yang sama pun takpe....suka je...hehehehe...
Yang ni me beli kat kantin/cafe opis....kebetulan hari Jumaat me pergi ada Nasi Ayam...pucuk dicita ulam mendatanglah kan....haruslah nak try....selama ni asyik bedal Nasi Goreng je...dengar nasi ayam memang lajulah jawabnya....hihihi...
Sedap jugak nih....and I is suka tengok bekas dia nih....sangatlah praktikal..senang nak makan...




Jeruk Mangga Asam Boi....
Sejak dah jadi fenomena kat FB kan...so kita pun cuba....
Kebetulan mangga muda ada so me try test...sedappppp...sedap macam kita makan mangga dengan cicah kicap tu...
Tu me guna mangkuk kaca..so berkuap hudoh je rupanya....tu yang putih-putih tu jambu..kebetulan jambu dalam peti ais pun macam nak kecut so kita sumbat sekali...
Hari Ahad haritu me dah try guna mangga separuh masak...kurenggg....Apapun mangga muda tetap win....



Nasi Lemak bungkus..sedapnya hai...kalau ikut hati mau me belasah 2-3 bungkus...tapi kita ikut perut....perut dah ketat sebab kat rumah dah makan pun breakfast sikit...jadi makan sebungkus je sudah....
Ni me makan kat Perodua Service....masa hantar kereta tukar mounting haritu lah....
Sambil tunggu sambil baca majalah...tengok diaorang sediakan Nasi Lemak apalagi terus makan....
Me dah pernah try sekali sebelum-sebelum ni....sedappppp...so tu yang nampak lagi sekali ni me nak makan lagi...
Untung jugak kalau hantar kereta kat Perodua AU2 ni....memang diaorang akan sediakan sarapan or kudapan....so kalau pergi awal jangan risau lapar sebab ada je makanan diaorang sediakan....
Tapi selalunya sebelum gi servis me dah siap-siap makan pun...me malas le nak harapkan makan kat sana je nanti..sebab kadang-kadang tempat tu penuh..so nak makan pun tercekik-cekik jadinya......
So kebetulan pergi haritu total orang yang ada dalam tu tak sampai pun 7 orang pun so kita makan je...hehehehe.........



Nasi Lemak Kukus kat Kampung Melayu Ampang....
Ni nasi lemak legend ni kalau kat Ampang tau....
Sapa orang Ampang awal tau nih...gerai ni kat depan Sekolah Ampang...dekat dengan deretan kedai depan LRT Ampang tu....
Dari me kecik lagi ye dah makan Nasi Lemak Kukus kat sini...dari Ayahnya yang jual sampailah ke sekarang anak-anaknya pulak take-over jual...lama kan..??....
Rasa pulak memang sama je tak berubah langsung dari dulu...hebat giler okeh...!!
Potion pun sama, dari dulu sampai sekarang tetap banyak yang sama....giler win okeh....
Kalau korang tak kuat makan, jangan berani-berani nak makan sesorang nasi lemak kat sini...mau meletup perut korang nanti....sebab potion dia memang bagi banyak....
I is takpe...I is dari kecik pun dah biasa kikiki..so takde hal....
Yang kat atas ni me beli malam...sekarang dah up-grade..malam pun dah ada...tapi malam lauk limited...ada Ayam Goreng Berempah (macam mamak) dengan Sotong Sambal jek....dan jangan risau...rasa tetap sama dengan yang pagi punya....



Nasi Goreng Cili Padi...
Beli kat kantin opis jugak...sebab dah bosan dengan Nasi Goreng lain so mintak Nasi Goreng Cili Padi....
Tapi still tak kick pedasnya...alaaaa....tapi alaaaa allaaaa pun tetap licin habis ye...kikikih....




Pizza Stuff Crust Super Super Supreme...
Piza saiz personal je tapi dah di stuff-crustkan so dah rupa apa tah jadinya..habis kembong keliling...kikiki...
Ni me makan dengan Anim...makan pukul 2 lebih..so sempatlah order yang lunch set....
Korang kena pandai ye...time lunch tu mintak je menu lunch set kat staff dia...selalunya kalau me pergi memang diaorang takkan offer set ni...so selalu je tipah bayar harga set biasa yang mahal tu....rugii ooo...
Ni kitaorang makan bukan main banyak baru RM37 dua orang makan okeh...jimat giler okeh...tu pun siap dah tambah macam-macam tau....kalau set biasa tu kalau tambah something haruslah RM50....rugi banyak okeh...so sila mintak lain kali tu tau....



Nasi Goreng Ayam...
Ni hasil belian opismate me....beliau ni satu perangai...amik order kemain ko nak makan apa Su?katanya...pastu me pun orderlah nak Nasi Ayam, kalau takde nak Nasi Goreng Cili Padi...
Pastu bila dapat bila bukak tengokkkkkk....aitttt tetiba Nasi Goreng Ayam????...huhuhuhu..dah kenapa??
Nak taknak orang dah belikan kita makan jeee....kena bersyukur banyak okeh....huuuuuu...



Nilah kebab kegemaran...by Kyros Kebab...
Start makan masa umur 17 tahun 1997 nun....sampai sekarang tak jumpa lagi kebab-kebab lain yang boleh dichallengekan...hihihihi....
Betul..korang test ye...order yang mixed Lebanese Kebab....dah makan kang baru bagitau me sedap ke tak....
Ni me beli masa pergi ke Ayer8...huntonglah orang Putrajaya..lagi-lagi yang duduk presint 8...sokmo boleh makan kebab sedap...huhuhuh...I is jellyyyy....



Tuna In Croissant....
Me buat lagiiiiii....jangan bengang tau...
Sebab apa kata jangan bengang?sebabnya my mother dah bengang okeh...katanya..ko tu kalau itu, itu jelah buatnya.....hahahaha...what to do mother...I is memang basic orangnya...kalau itu kegemaran...itu jelah pun makan sampai lebam.....
Ni me bawak hari Selasa haritu....nampak tak roti tu rentung kat bawah tu??kikiki...gara-gara terkuatkan api dapur lah nih....
Pagi tu panaskan roti ni kat dalam pemanggang Ajaib....mula-mula me bukak api  perlahannnn jek...sekali bila dah 2-3 minit tu rasa roti tu tak panas-panas...so me kuatkan sikittttt lagi api tu....
Pastu pergi masuk bilik kejab, pastu tau-tau dah bau dapur macam dah panas (korang tau tak kalau dapur panas bau camne??)...tau-tau bukak penutup tengok bawah dah rentung...huuuuu...
Tapi don't worry...rasa tak terjejas langsung...tapi bila makanla gigi macam kena tenyeh dengan arang...hahahaha....



Kit Kat Bite...
Ni kudapan kegemaran....
Kegemaran..tapi bukan selalu-selalu beli pun...kalau dah teringin sangat baru me beli...
Ni sebab dah teringin beli sebungkus sorang...satu untuk me, satu untuk Anim....kang kongsi tak cukup...so sila makan sendiri-sendiri...
I is buat kudapan kat opis...Anim kudapan kat rumahlah....
Sedap giler ni tau...I is syok kalau makan Kit Kat Bite macam ni dari Kit Kat bar tu....kalau yang ni memang kepuasan tak terhingga gitu.....sedap je ngap ngap ngap seketul seketul...tapi tulah...tau-tau kang dah nak licin...betul-betul tak sedar gitu....
Memang sesuai sangatlah dengan orang pemalas macam me nih....hehehehe..kalau yang bar makan sekeping dah kena koyak packet lain...yang ni tak payah..kalau kat rumah tabur dalam mangkuk pastu ngap ngap ngap sampai licin...kalau kat opis tabur atas tisu...pastu sambil buat kerja ngap ngap ngap sumbat seketul seketul dalam mulut....tak ke best tu....??

Sekian.....untuk hari ini....




Wednesday, October 29, 2014

Online Shopping...



Iya...me terjebakkkk lagi membeli satu lagi tudung....tapi kali ni try beli online pulak...
Time tak berduitlah pun tudung yang me nak tu keluar nak keluar kan...so belasah jelah beli..kang bila lagi....
Ni me dah beberapa bulan dok usha cari tudung cotton soft-awning dalam google...jumpa tu memang jumpa, tapi asyiklah sold-out...pastu kalau ada lagi pun saiz takde dah...pastu kalau ada pun quality macam tak boleh percaya jek....so memang tak dapatlah nak beli pun kan....
Kali ni me try and error beli dari online shop kat atas nun....tengok macam berkualiti sangat-sangat....so jom kita cuba....kang kalau elok terletak dengan kepala me jom kita beli lagi...hehehehe...
Susah weihhh kalau kepala jenis besar dan kemek ni...tudung itu tak kena, tudung ni tak kena....kang pakai tudung bercorak langsung buruk muka, kang pakai tudung fancy2 kang nenek-nenek sangat muka...ohhh tidak....kalau memang me dah pangkat neneks takpe...ni belum lagi...so I is taknak tua sebelum usia ye....
Nak pakai shawl memang hampun tak reti...dahlah tu try belit-belit kat rumah bila dah siap tengok, adoihai besarnya mukaaaaa..dan apasal orang lain buat cantik je terletak??I is kalau belit habis kesana kemari shawl tu perginya...huhuhuhu....so as a conclusion, me stick jelah kepada tudung instant soft-awning....
Senang pun senang, terletak pun terletak (tapi tu tengok cutting awning jugak ye, kalau cutting hampeh tetap tak elok jugek...serius susah weiihhh)....
Harap-harap belian kali ni berbaloi......^_^





Tuesday, October 28, 2014

Kicap Pedas (untuk cicah atau Sup)

Harini me nak share cara-cara nak buat Kicap Pedas...
Ni satu resepi je tau tapi boleh dimakan secara versi untuk makan dengan Ikan Bakar (macam kicap cicah Ikan Bakar kat Melaka tu), satu lagi kicap versi makan dengan apa-apa Sup...kiranya resepi ni boleh dimakan untuk kedua-dua jenis makanan lah...
Kicap ni me belajar buat dari Emak me ye...dari kecik ni memang dah biasa makan kicap camni......
Tapi selalunya kalau emak atau me buat kicap pedas ni kat rumah, kitaorang kebiasaannya makan dengan Sup je, tak reti nak makan dengan Ikan Bakar......
Sampailah bila dah makan Ikan Bakar cicah kicap kat Melaka t.... bila makan kicap kat sana me rasa macam seakan-akan sama je dengan Kicap untuk sup yang emak selalu buat untuk sup tu.....
So lepas-lepas tu kicap pedas ni me belasah je untuk makan dengan Ikan Bakar sekali...
Cuma beza kalau untuk Ikan Bakar kita tambah limau kasturi potong sikit...

Kicap Pedas
10 biji Cili Padi
1/2 biji Bawang Putih (sikit je tau..kang banyak mulut bau rauraubaudia..haha)
1/2 sudu besar Gula
1/2 sudu besar Bawang Goreng (optional-kalau takde takpe)
Kicap Masin (kalau guna kicap manis, gula tu kurangkan jadi sesudu kecik je dah)
**Limau Kasturi (Optinal jugak)

Caranya:
Tumbuk Cili Padi, Bawang Putih, Gula dan Bawang Goreng sampai lumat.
Dah lumat keluarkan bahan-bahan letak dalam mangkuk, then masukkan kicap secukupnya...
**Untuk Ikan Bakar, lepas dah letak kicap, potong empat limau masukkan dalam kicap (nak makan baru picit or perah..tak suka tak payah letak limau pun takpe, tetap sedap...)



Tumbuk bawang kecil, cili padi, bawang goreng dengan gula kasi lumattttt....



Ni nak makan dengan Ikan Bakar, so letak limau kasturi potong empat siap-siap....
Patutnya tumbuk lagi lumat..tapi I is malas, so tumbuk ala kadar hancur je dah...kihkihkih....



Sebab tumbuk tak lumat, jadi rupanya out sikit...kalau lagi lumat lagi sedap okeh...so jangan memalas macam me ni....rugiiiii....



Tu diaa...
Dah siap tu kita makan dengan Ikan Talapia Bakar dalam pemanggang ajaib...memang sekor ikan tu boleh habis sekelip mata ye....
Tips nak Ikan Bakar sedap ialah dengan bakar alas dengan daun pisang....sedap tak cukup jadinya ye...
Ikan Talapia tu me gaul dengan garam dengan serbuk kunyit je, tak rajin nak marinate beria-ria pun...tapi percayalah sebab dah balut dengan daun pisang, terus sedap meletup-letup...lagi pulak ikan tu fresh giler, isi pun manis sangat-sangat lagi...

~Selamat mencuba~




Monday, October 27, 2014

Eden, KLIA lagi....

Sesiapa pembaca tegar blog me ni jangan muntah ye...hehehehe...eh ada ke pembaca tegar I is nih??kuihkuihkuih!
Kalau tengok gambar mesti korang tau...ni adalah sekelian kalinya kitaorang pergi makan Dim Sum kat KLIA lagi....Ye, tahun ni saja dah dua kali...last pergi adalah pada bulan tiga awal tahun lalu ye....
Selalunya kan offer dari Eden kat groupon ni jarang-jarang keluar, tapi tahun ni dah dua kali okeh...so kita layan jelah..rugi pulak kalau tak gi.......
Ni kalau me citer pasal ke Eden, KLIA of courselah citer repeat..cuma tang gambar jelah lain sikit..lain tang baju dengan angle jek..lain semuanya sama ye...kahkahkah...
Ni kitaorang pergi masa awal Muharam hari Sabtu haritu...kebetulan pergi tarikh tu pun...patutnya Ahad minggu lepas plannya nak pergi sana, tapi disebabkan Eden kata dah full dan diaorang nak extent date yang patutnya expired last sunday...so kita booked jelah date yang ada tu...kang nak pergi bila lagipun kan..sebab memang dah expired dah pun....


Me bff.....
Bertiga lagi ye....Mijon memang beli 3 je kupon tetiap kali ada offer...sebabnya senang..kang beli lebih kang ada je itu ini tak boleh pergi...so beli tiga...tapi tu pun kang kejab korang jelah yang pergi, aku tak boleh pergi...dah sudahhhhhhh....tapi tulah, rezeki nak bertiga yang sama tu tetap ada...so dapatlah bertiga lagi...
Kali ni kitaroang keluar lagi lambat dari yang sebelum-sebelum tu ye..biasalah mokcik-mokcik bersiap kan...?kononnya nak awal dari yang sebelum-sebelumnya, last-last makin lama makin lambat setengah jam lagi daru selalu lagi ada....



Dahlah lambat sampai Putrajaya Central ni...sekali elok beli tiket train dah bergerak pun...so kena tunggu lagi 22 minit...kekerapan train kalau KLIA Transit ni adalah 22 minit kalau tak salah me....
Tu nampak tak kat tangan Sept...tu ticket (kad) untuk return (two-way)...beli siap-siap senang....
Pergi dan balik ni RM12.00 plus-plus sorang...me tak ingat exactly sen-sen tu berapa....
Ni first time pergi KLIA masa KLIA2 dah bukak, so me perasan train ke KLIA/KLIA2 makin penuh orang....tak macam selalu pergi tu memang orangnya boleh kira....



Kahkahkah...dah kenapa tangan memasing tunjuk sini tunjuk situ tu??
Baru me perasan daaaaa..ni sebab memasing nak suruh memasing amik sesuatu diseberang memasing....sabar jelah....sorry ye kengkawan...I is bz nak amik gambar kejab ye....
Ok, ni yang first sampai kat meja...kira starter lah...eh tak, starter kitaorang makan bubur dulu....dah habis bubur semangkok baru layan yang ada depan mata nih....



Me friend, Sept....sekarang ni susah sikit nak jumpa beliau nih....bukan dia yang bz...tapi I is yang bz...I is bz kira duit macamana nak bagi cukup...kahkahkah...eh serius....sengkek giler ko sekarang ni...belanja memang tetiap bulan cukup-cukup giler okeh..bukan pasal minyak naik ye...tapi memang gaji I is cukup-cukup sangat nak tanggung keluarga....apapun Alhamdullilah...I is bersyukur sangat-sangat..salah diri sendiri jugak....belanja tak berapa ikut kemampuan diri kan...kihkihkih...gelakkan diri sendiri jelah pun....
Tu nampak lelaki di meja sebelah tu....sorry to says, Mijon agak terganggu dengan isteri dan anak-anak beliau ye....huhuhu....speaking berabuks tu lantaklah (lantak tapi nak sebut jugek...kikikikh)...tapi apa kes kalau 14 kali asyiklah memasing nak toleh pandang Mijon macam Mijon/kitaorang ni ada hutang gitu...huhuhu...tercekik Mijon nak makan...serba salah okeh...pandang pulak tu bukan pandang gitu-gitu je ye, tapi pandang beria-ria...ke peminat Mijon tu....??hihihi..kalau peminat Mijon sila tinggalkan msg anda di bawah ye...meh kita berkenalan......



Kegemaran nih...Chee Cheong Fun...
Sumbat dengan Ayam dan Udang....sedap nih tau.....lembut je...
Ni kalau beli Yong Tau Foo yang ni je me amik 2 ketul ye....makan pulak dengan kangkung...sedapnyer lahaiii....




Ni pulak kegemaran semua...Carot Kek Goreng....ni premium items ni...kalau sorang boleh dua kali order je...
Tapi nak mengabiskan satu ni sesorang pastu nak makan segala mala Dim Sum memang tak dapatlah ye...so selalunya order satu kongsi reramai, kang tak cukup order je lagi......tapi kali ni malas nak tunggu, terus je awal-awal kitaorng order 2 set terus......
Kalau tanya me rasanya?rasa macam Keow Teow Goreng....sapa peminat Keow Teow Goreng mesti suka giler ni okeh....lembut je kek tu kalau makan.....



Ni adalah jenis yang kukus ye....hihiihi...silalah terkejut.....




Yang bakul double sama tu adalah jenis yang premium...order siap-siap dua bakul setiap jenis...senang...karang tak payah nak order-order dah.....



Mijon yang purak-purak berlakon bila me amik gambar...kikikih...
Korang jangan mengata ye....orang-orang meja sebelah bukan tengok Mijon bila bakul-bakul ni dah sampai pun tau....masa meja clear lagi diaorang dah usha Mijon beria, sikit-sikit kang tengok, siap yang anak dia tu tertoleh-toleh belakang lagi...ha kan...tu belum ada bakul gini lagi.......ni bila bakul dah berbakul-bakul atas meja ni mau lagi 16 kali toleh kot....hahaha....
Tapi percayalah...kalau makan Dim Sum tak penuh meja tu sesuatu sangat....kalau buffet Dim Sum tapi makanan tak penuh meja mungkin korang tak kuat makan, tapi kalau makan Dim Sum bayar sendiri tapi tak penuh meja maksudnya korang takut nak bayar sebab mahal...memang lor, Dim Sum ni sebakul pun paling murah RM3.90..tu pun kalau kat kedai biasa-biasa, ni kalau namanya kat KLIA mau nak dekat double kot harganya sebakul.......kahkahkah...Su main kasar ye, mentang-mentanglah makan buffet all you can eat....so mana yang susah nak jumpa jom kita try test makan semuaaaaaa......




Bubur idaman semua orang nih....
Ni adalah mangkuk yang kedua nih ye....jangan tertipu....
Me ada post pic bubur ni kat FB, so adalah dua tiga empat orang kawan me dok komen..ada yang kata sedapnya...Ila lagi best..dietnya menu lunch korang katanya....ye..kalau tengok tang bubur sahaja memang diet seimbang sangat...cer tengok semua..mau terbelahak sorang-sorang tengok...kikikiki.......
Tapi memang bubur ni sedap sangat...ingat lagi Sept cakap masa first time makan dulu...bubur ni rasa macam kalau kita demam tu emak kita buatkan bubur nasi panas-panas tu...ha gitulah rasanya....sedap sangat kan...??
Serius, memang sedap...me yang kureng sikit nak beria-ria makan bubur nasik ni pun tak boleh resist ye....kalau tak ingatkan yang perut ni dah penuh sesangat mau order satu periuk terus...hikihik....


Yours truly.....
Sapa kata I is dah kurus...??silalah jangan percaya...tengok lengan je dah tau dah ukur lilit satu badan kan...?kahkahkah...
Muka pulak tetap selenga, lagi selenga sebab semalamnya tu me tidur 4 jam je okeh..gara-gara karok dan shopping groceries sikit...
Kalau nak tau ni me pakai tudung baru ni Uolls....tudung beli kat Al-Humaira Contemporary....harga boleh tahan, RM59 satu...tapi tak puas hati sebab awning tu tak berbentuk bulat..dah terkepot-kepot dah tudung depan tu...huhuhuhu....
Ni me beli semalamnya tu...nak pergi tempat karok baru, sekali keluar parking, belakang rupa-rupanya Al-Humaira...terus jelah masuk kan....I is bukan orang kaya pun nak beli selalu tudung rega RM50 ke atas nih...tapi disebabkan I is beli tudung setahun sekali dua kali je (tu pun selai dua lai je) terus je RM59 me cekaukan je....tu pun nasib baik ada satu je yang berkenan...Alhamdullilah...kalau ada 2-3 tak ke dilema tu....elok nak beli satu dah terbeli pulak 2-3 lai..I is memang tak percaya kepada diri sendiri tau...kalau bab belanja ni me main belasah je ye....me jenis jarang shopping, tapi kalau tetiba jalan-jalan tu ternampak barang yang me rasa me nak beli terus je me beli...padahal duhitnya takdelah banyak mana pun...cuma kang tau-tau esok lusa dah kena bawak bekal gi kerja...kihkihkih...
Eh, tapi elok apa bawak bekal gi kerja...lagi jimat, bersih dan lagi sedap kan....??



Me bff lagi....saja...bukan senang nak masuk blog sueginola pun kan...kikikih....




Ada jugak kerabu kaki ayam..me rasa sayur tu sikit je...sedap jugak nih....
Ni kiranya last order...memang kitaorang order sekali banyak pastu order yang mana teringin nak makan je....takde repeat macam selalu tu....faktor usia okeh....cuba kalau 10 tahun lepas dapat makan gini..mau lagi teruk kitaorang kerjakan...hahaha!!...



Cantikkan.....??



Ni me amik masa on the way nak ke surau.....ni kat area departure kat bawah...sambil lalu sambil tengok apa yang jadi kat bawah.....



Surau adalah terletak di Anjung Tinjau ye....jauh nun dihujung sana.....
Kalau nak pergi sini memang lenguh ye....jauh boleh tahan....



Time kali pergi tak ramai pun orang kat sini...masa pergi awal tahun haritu penuh jugak kat sini....
Kitaorang memang setiap kali habis makan Dim Sum akan solat kat sini dulu...sebab selalunya habis je makan Dim Sum memang dah pukul 2 macam tu..jadi alang-alang sebelum balik kita solat sesiap...kang senang nak merayap merata-rata....



Kedai Coklat wajib singgah tetiap kali pergi pun....tapi singgah jelah...belinya sekali dua je kot...hahaha.....



Balik tu kesian Sept...train full..tu tak kisahlah full kan..macam tak biasa berdiri pun...tapi kesian sebab ada jugak manusia yang selfish di zaman hi-tech nih....
Tu Sept berdiri bersandar kat tempat letak beg....kosong lagi pun tempat beg ni..so terpaksalah tumpang sandar kat palang besi tu.....



Penuh tapi still boleh berdiri secara selesa....



Nilah orang yang selfishnya boleh tahan tu.......alahaiii...tempat bags ada, tapi orang yang duduk...tempat duduk ada, tapi beg yang konker...boleh??
Patutnya tiga orang lagi boleh duduk situ (termasuk satu seat kat depan tu kalau korang nampak ada beg jugak kat atas seat tu)...tapi disebabkan diaorang tu takut sangat beg dia hilang kot so dia letak beg-beg memasing kat kaki dan kerusi...pastu bila nampak orang tengah cari seat buat-buat pulak tak nampak...good.....padahal tempat letak beg adalah kat belakang seats diaorang tu je....tadi masa train kosong ko taknak duduk kat tempat duduk yang boleh letak beg dekat-dekat...nak kata vontot berat, kurus kering je me tengok dua-dua minah nih (yang bags kat kaki tu, yang beg kat kerusi pun beg kecik je, orangnya pun kecik jugak..motip??)..huhuhuhu...ye...diaorang tu dari KLIA2....first stesen okeh...boleh je pilih nak duduk yang mana satu....tapi tetap nak duduk tempat sempit-sempit dengan beg-beg sekali.....sabar sangat-sangat....


Lepas turun kat Putrajaya Central kitaorang ke Ayer8...me memang pernah dengar Ayer8 Ayer8 ni, tapi blur tak tau apa-apa..rupa-rupanya macam shops lot...tempat cantik okeh, mengadap tasik kat Masjid Besi....
Kat situ singgah kejab je..tengok jeling-jeling lebih kurang pastu tapau Kyros Kebab...hahaha...baru makan kot kan tapi tetap nak tapau....eh tak kiraaaaa....kalau nampak Kyros Kebab tak beli rugilah korang.....
Kebab dia lain okeh....korang belilah kebab kat mana-mana pun takkan sama sedap dengan yang kat Kyros Kebab punya...I is pemakan tegar dari tahun 1997, time KLCC baru bukak lagi ye....first time makan kat Sogo tahun 1997 terus suka sampailah sekarang nih....kalau tokei Kyros Kebab taulah kan...mau dia sponsor me kebab sebulan..kahkahkah...
Ok, lepas dah tapau kebab kitaorang ke Alamanda...pergi karok kat Superstar pulak...adoihaiiii....ketagihan apakah ini...??
Karok 2 jam, pastu solat kejab, terus ke Taman Warisan....nak cari Satey...nak cari Satey....
Kalau tanya gambarnya mana??memang takde ye...I is dah mengantuk tahap gaban dah time tu....
Kat sana singgah sebab memang khas nak makan Satey Samuri....dapat Satey Samuri pastu solat maghrib kejab terus bertolak balik....
Sampai rumah dalam pukul 9 suku malam...legaa......
Konon nak tengok Premier citer The Hobbit...takdenya....borak-borak dengan Mijon dulu...last-last tidur pukul 12.30 malam...adoihaiii....esoknya Ahad memang flat....
Nak hantar Mijon pun surender...terpaksalah Mijon balik naik cab...sorry ye Mijon....
Lupa pulak, Mijon follow me hari Jumaat malam tu...

Tamat....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...