Search This Blog

Thursday, December 27, 2012

Kamera Baru-Canon PowerShot A2300

Saya sudah terpaksa beli digital kamera baru...!!
Kamera yang dulu tu sebenarnya sihat walafiat lagi (kalau ikut apa yang me tengoklah...) cuma tang bateri tu dah kong, bila charge bateri asyik berkelip-kelip 2-3 saat lepas tu lampu mati...umpama charger tu tak sampai kat bateri tu, so me anggaplah memang masalah bateri dah kong....lagipun 2-3 menjak memang bateri cepat sangat haus mati...baru guna je nak kena charge, baru on dah kurang bateri........
So me adalah try tanya kat kedai kamera katanya harganya dalam RM200++ untuk bateri baru sahaja...
RM200 kot..mahal jugak tu....bukan ke kalau kamera baru pun baru RM300-RM400 dah dapat yang basic ke....??
Alkisahnya dah malas fikir panjang baik amik je yang baru....huuuuu...
Kalau ikutkan sayang ooo dekat kamera Nikon me tu....baru pakai dua tahun kot, gambar cun jugak pulak tu, pastu dahlah sihat walafiat lagi......tapi what to do...bila memikirkan malas nak tanggung risiko (manalah tau rupanya nanti bukan pasal bateri pun...sebenarnya memang rosak..dahlah kos baiki confirm separuh harga dari kamera baru kan...) so terus amik baru je....amik yang murah-murah je sudah..janji gambar ada...haha!!
Budget me pulak agak tight pulak bulan ni...pastu kebetulan memang banyak pulak nak guna kamera bulan ni so belasah je beli yang murah-murah je sudah....
So survey survey lebih kurang me amiklah Canon PowerShot A2300 ni....beli di AEON Jusco AU2 je..dekat pun dekat..lagipun kalau jadi apa-apa senang nak pergi balik tempat tu....
Harga Canon PowerShot A2300 yang me beli ni adalah RM388....serius sekarang kalau korang ada RM500 dalam tangan kalau takat nak beli kamera basic-basic dah boleh pilih macam-macam brand okeh, siap satu brand tu boleh pilih 2-3 jenis lagi tau......pixel pun boleh tahan besar..function pun boleh tahan senang....bahagia okeh..
Kalau sebelum ni kalau tak ada RM600-RM700 dalam tangan memang menangislah nak cari kamera walaupun basic je...
Tadaaaa...inilah kamera baru saya....riak di sini...oppssss...
Saya amik warna pink ni...walaupun tengok sebenarnya lebih kepada merah....i like (terus jatuh centa bila nampak warna ni...)
Standard set dapat casing, strap dengan SD kad....(SD kat nilah yang lagi sikit nak buat me naik hantu tu...!!!)...
Sebelum hal SD kad tu, kat kaunter kamera tu me dah sakit hati sikit sebab kena ketuk charged dengan adik jual tu extra RM15 untuk skrin protector...(padahal selama ni free je kan, tak pernah pulak kena bayar kalau beli kamera atau hp tu...)...
Lagi sedikit keciwa tang casing dia tu...awatlah buruk benor??huuuuu....dulu beli Nikon siap cover leather lagi....(walaupun fake leather pedulikkkk....pastu bukanlah beli mahal benar pun tapi senonohlah sikit dari yang ini)..."stylish"lah sikit rupanya...yang ni macam...ek elehhhhh....????




Kamera digital paling basic dijual oleh Canon....
Pilihan warna ada Hitam, Biru, Pink dengan Silver...Tapi hitam takde pulak kat situ...kebetulan tengok yang pink ni terus suka...so hitam tak dapat tengok live jadi me abaikan jelah pilihan hitam tu terus amik yang pink......hehehe
Ni baru release ok...tahun 2012 ni...so memang berbaloii.....^_^



Pasal harga kemera pulak me nasihatkan kena hati-hati tau kengkawan...sebelum membeli silalah pergi melawat ke official website brand-brand kamera yang korang hajati...
Me ni pun nyaris-nyaris kena tipu (dah kena tipu pun sebenarnya....)....
Mula-mula tulis kat display harga tu RM399...konon ada sales..budak tu kata dia boleh bagi turun sampai RM388 paling last....
Kebetulan memanglah dalam website Canon ada dua kamera baru yang harganya satu RM388 dan satu lagi RM399...kiranya kalau dapat salah satu pun tak kisah...sebab dalam range budget me kan...
Bila kat lemari display tu tulis RM399 memang mati-matilah me ingatkan model A2300 nilah yang harga RM399 dalam website tu....
Iya-iya budak tu kata ada diskaun RM399 jadi RM388 (dalam hati..eiii..untungnya....)...sekali ko balik rumah tengok-tengok la....memang harga A2300 ni RM388 kot....sabar jelahhhhhhhh......memang digula-gulakan sungguh!!!
So silalah berhati-hati ye.....kalau rajin silalah catit harga dah model mana yang korang dah survey dalam website dulu...nanti-nanti bila dah nak beli, bila dah tengok yang depan mata korang bolehlah bandingkan mana yang sesuai, dan paling penting yang korang ni tau yang korang tak diperdaya dengan kata-kata indah si penjual gitu...sakit hati je...janji manismu hampeh!!diskaun kononnn...kononnn........



Paling penting kamera yang me pilih tu haruslah berat sikit ye...
Hihihihi..orang lain nak kamera yang ringan-ringan kan?me tak okeh...kalau ringan tu mau kang terhempas berkecai kot (my own opinion la...)...so bila dah berfikiran camtu haruslah cari yang berat sikit....
Dah dapat yang berat sikit ni bila gengam tu barulah rasa lebih berkeyakinan...haha!....tapak tangan besar kan, haruslah carik yang sesuai....hihihihik... 




Apapun, buat masa ni...baru pakai tak sampai beberapa hari me sangatlah berpuas hati dengan performance Canon ni....walaupun sakit hati tu ada sikit.....tapi esok lusa tak taulah macamana performancenya kan...^_^



Specifications for PowerShot A2300 (copy from Canon link)

Image Sensor  
Camera Effective PixelsApprox. 16.0 million pixels
Lens  
Focal Length5.0 (W) - 25.0 (T)mm 
(35mm film equivalent 28 (W) - 140 (T)mm)
Zoom Magnification5x
Focusing Range3cm (1.2in.) - infinity (W), 1.2m (3.9ft.) - infinity (T)
Macro:3 - 60cm (1.2in. - 2.0ft.) (W)
Imaging ProcessorDIGIC 4
LCD Monitor 
TypeTFT colour (Wide viewing angle type)
Size2.7 type
Effective PixelsApprox. 230,000 dots
Aspect Ratio4:3
FeaturesBrightness adjustment (5 levels)
Focus 
Control SystemAutofocus:Continuous (Auto only), Servo AF (Follows Servo AE)
AF FrameFace AiAF, Tracking AF, Center
Metering SystemEvaluative, Center-weighted average, Spot
Exposure Compensation (Still Images)±2 stops in 1/3-stop increments
ISO Speed (Standard Output Sensitivity, Recommended Exposure Index)Auto, ISO 100 / 200 / 400 / 800 / 1600
White BalanceAuto, Day Light, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Fluorescent H, Custom
Shutter Speed1 - 1/2000sec. 
15 - 1/2000sec. (Total shutter speed range)
Aperture  
TypeCircular
f/numberf/2.8, f/7.9 (W), f/6.9, f/20 (T)
Flash  
ModesAuto, on, Slow Synchro, off
Range50cm - 3.0m (W), 1.0m - 2.0m (T) 
(1.6 - 9.8ft. (W), 3.3 - 6.6ft. (T))
Shooting Specifications  
Shooting ModesAuto, P, Live View Control, Digital IS, Portrait, Face Self-timer. Low Light, Fish-eye Effect, Miniature Effect, Toy Camera Effect, Monochrome, Super Vivid, Poster Effect, Snow, Fireworks, Long Shutter, Discreet, iFrame movie 
• Shooting movies is possible with the movie button
Digital ZoomStill images / Movies:Approx. 4.0x (Up to approx. 20x in combination with the optical zoom) 
Safety Zoom
Continuous ShootingMode:Normal
Speed:Approx. 0.8 shots/sec. (In P mode)
Approx. 2.8 shots/sec. (In Low Light mode)
Number of Shots (Approximate) 
(CIPA Compliant)
Approx. 210
Movie Recording TimeContinuous Shooting*1:Approx. 1hr. 40mins.
Actual Usage Time*2:Approx. 50mins.
Recording Specifications  
Recording MediaSD memory card, SDHC memory card, SDXC memory card
File FormatDesign rule for camera File system, DPOF (Version 1.1) compliant
Data TypeStill Images:Exif 2.3 (JPEG)
Movie:MOV 
(Image data: H.264; Audio data: Linear PCM (2 channel monaural))
Recording PixelsStill Images:Large: 4608 x 3456, 
Medium 1: 3264 x 2448, 
Medium 2: 1600 x 1200, 
Small: 640 x 480, 
Widescreen: 4608 x 2592
Movie:[Miniature Effect]
1280 x 720*1, 640 x 480*2

[iFrame Movie] 
1280 x 720 (25fps)

[Other than the above]
1280 x 720 (25fps), 640 x 480 (30fps*3

*1 Shooting: 5fps / 2.5fps / 1.25fps. Playback: 25fps 
*2 Shooting: 6fps, 3fps, 1.5fps. Playback: 30fps*3
*3 Actual frame rate is 29.97fps
InterfaceHi-Speed USB 
Analog audio output (Monaural) 
Analog video output (NTSC / PAL)
Power SourceBattery Pack NB-11L 
Compact Power Adapter CA-DC 10 (Included with AC Adapter Kit ACK-DC90)
Dimensions (CIPA compliant)94.4 x 54.2 x 20.1mm (3.72 x 2.13 x 0.79in.)
Weight (CIPA compliant)Approx. 125g (4.41oz.) (Including the battery and memory card)
Approx. 109g (3.84oz.) (Camera body only)





Wednesday, December 26, 2012

Tak sia sia....

  lSemalam pepagi Ana dah mengamuk...dia tension sebab cuti-cuti am ofis dia gatai buat family day...
Mau tak..member tu memang sejak dua menjak ni memang kerja pulun habis..iyalah orang nak kawin...memang duit kena carik lebih sikit...so penatlah sikit kan...konon cuti jelah time nak rehat segala..tapi tak dapat..so haruslah meramuk sakan....
Pepagi tu dengan mengamuk tak tentu pasal (sikit-sikit sebut penat...penat...tapi ada aku kisah????haha!)...dah membebel sakan call pulak sana sini pasal nak kena pergi famili day tu  memang sangatlah tangan didada mata ke atas kan.......
Siap dalam phone tu dok bising-bising kata tengah hari nanti nak cabut je, malas nak tunggulah...penatlah...apalah..cuti-cuti kena pergi famili day lah.......
Merempan-rempan dalam mengamuk-ngamuk tu me hantarlah dia jugak.....
Alkisahnya...sampai kemalam pun dia tak balik-balik rumah la pulak......ait...kata nak balik cepat kan....?
Akhirnya nak pukul 9 lebih baliklah dia....
Me kat bilik time dia balik tu...bila dia balik tu kat depan me dengar macam Anim sikit punya riuh rendah gitu..pastu dia datang kat me dengan tangan penuh tengak kelek benda....
Dilambaknya depan me....mak aiikkkhhhhhhhh!!biar benar????

Tak sia-sia kan...?
Dia dapat 2 buah MP4 dengan 1 buah MP3 Sony..ha kau....tak ke seronok tu....tak sia-sia pergi okeh...berbaloi-baloi...
Satu set MP4 memang sorang staff dapat satu set...pastu MP4 satu tu dia dapat sebab gambar dia memang best picture ke hapa...pastu MP3 tu pulak dia menang apatah.....
Paling best ketiga-tiga tu set penuh ok, siap ada casing dengan memory card dengan CD lagu lagi tu...ha kauuu....
Lain kali jangan merempan lagi....kalaulah pagi tu merempan meramuk-ramuk pastu tak pergi camne??tak ke rugi kan....so silalah bersyukur...kadang-kadang benda susah tu rupanya ALLAH nak bagi lagi senang kan...^_^





Monday, December 24, 2012

Hampeh!

Hampeh betul semalam...
Semalam dahlah pergi berjalan-jalan satu famili...
Sekali bila mengamik gambar separuh jalan, tetiba keluar ayat "memory card error"...aduhh!!!
Apsal pulak ko nih??????Dah banyak gambar dah diambil pulak tu..........
Baru semalam beli kot kamera tu....eiiiiii.....!!(beli hari Sabtu)....
Sakit jiwa...!!
Nilah gara-gara beli cun-cun hari nak guna...jadi ginilah, first time guna first timelah nak error itu ini....saja je kan...???!.sebaik bukan kamera yang jahanam, kalau tak lagi panjanggggg citernya esok-esok ni....so tak pasal-pasal hari ni kenalah pergi Jusco lagi....sabar jelah....tak dapat tukar memori kad tu siap!!
Dahlah tu..semalam jalan tempat dasyat kot....siap pergi Menara KL, siap singgah KLCC lagik...huuuuuuuu....hampeh sungguh!!!



Friday, December 21, 2012

Raikan Cinta...

Kad Raikan Cinta me dapat petang semalam...
Yey!!tengok sampul dengan tulisan dah tau dah dari sapa....
Ni kira jemputan official daripada bakal pengantin........finally...haha!
Bakal pengantinnya tak lain tak bukan sahabat saya yang dikasihi Zai....^_^


Kad simple tapi cute dan sampai maksudnya...
Tak sabar giler nak pergi...^_^
Apapun me doakan majlis berjalan dengan lancar.....amin....




Thursday, December 20, 2012

Penangguhan Urus Niaga ASB dan ASN 2012

Penangguhan Urus Niaga  ASB dan ASN 2012
Imej dari PDF website http://www.asnb.com.my..





Wednesday, December 19, 2012

Beli Uniform Sekolah di Dot EDU...

Dijadikan cerita bila dapat tau pagi semalam gaji dah masuk terus ajak Anim dengan Ana pergi Ampang Point lepas maghrib nanti...
Misi mencari baju sekolah Anim gitu...
Tiap-tiap tahun without fail (dari Anim darjah 1 lagi) kitaorang akan membeli uniform Anim kat Dot EDU di Ampang Point...(tiap kali pergi mesti lupa nak citer...so kali ni teringat terus amik gambar sikit...)
Membeli kat sini bukan apa..senang...saiz senang nak dapat...lepas tu barangan diaorang jual adalah sangat berkualiti...(eheemmm..sebab senang kan..jadi harga pun boleh tahan..hhehehe)....
Tapi takpe...harga tu letak tepi sebab yang sekolah pun Anim sorang je lagi kan..so tak kisah punya....^_^






Kedai ni pulak terletak di tingkat 1...berdepan dengan kedai stokin....
Kedai ni kecik je..diaorang amik satu lot kedai...tapi complete semua ada...
Nak tudung ada, nak stokin ada, nak kasut ada, nak serkup tudung ada, nak singlet ada, nak t-shirt sukan (color putih) ada, nak seluar sukan ada, nak bag sekolah ada, nak alatan sekolah pun ada.......pendek kata semuanya adalah...tak payah nak jalan jejauh...
Masa kitaorang pergi ni takde orang...mungkin sebab orang lain tak dapat gaji lagi kot (tak pun sebab hari berkerja)...so memang ada kitaorang je pun...of courselah dapat layanan first class gitu...haha!(don't worry, kalau ramai pun adik tu layan first class jugak ye...kalau pergi time weekend memang tak bergeraklah korang dalam tu...penuh je orang...)....
Semalam habis RM167 plus-plus....untuk sepasang baju sekolah color Hijau (sebab Anim jadi Pengawas Perpustakaan), sepasang kasut Pallaz, 2 pasang stokin dengan sehelai tudung....
Me tak berani nak beli semuanya 2-3 pasang sebab takut kang tiba-tiba dah masuk sekolah kang Anim tak nak pulak pakai baju hijau tu, tak pasal-pasal tak ke jadi penaya....huhuhu...so, nanti-nanti baru proceed beli kalau dah confirm dia memang pakai baju tu...
Apapun lega u....setel 1 perkara....


p.s: Just nak bagitau....Reject Shop kat Ampang Point tengah buat sales gila-gila punya okeh...semua baju ada less...dan paling banyak baju kat sana dapat less 50%...gila okeh, gila!!!...sangat teruja!!!macam orang gila dah me malam tadi......tapi apakan daya...banyak-banyak baju yang me berkenan tu me hanya boleh muat dan serasi dengan sehelai kemeja je....so pendamkan hati jelah nak menyopping walaupun less dah bagi gila-gila punya.......sapa suruh badan besarrr...kan baju cantik-cantik tu semua tak muattt...huuuuu.....padan!!







Sunday, December 16, 2012

Hi Tea, Corus KL

Cerita bergambar yang nak dekat setahun lamanya diperap....
Ni kat bawah gambar kitaorang hi-tea kat Cafe Dondang Sayang di Hotel Corus, Jalan Ampang Kuala Lumpur masa tahun baru tahun lepas (2011 nak masuk 2012)...
Emak me dapat voucher makan bernilai RM250 sempena dia bersara dari company dia...
Alhamdullilah...merasa makan hi-tea free lagi...hehehehe....
Thanks to Emak jugak sebab perkhidmatan dia sampai pencen tu bagi extra rezeki pada kami....^_^
Imraan pun kecik lagi...debok je lagi time ni....punyalah setahun simpan gambar....



Hi-tea start pukul 12.30 pm...tapi sebab nak tunggu lepas zuhur so pukul 2 baru sampai...
Okeylah kot...hi-tea habis pukul 4.15pm...



Iya...tadi kami menunggu Emak yang singgah ke sana ke mari....tup tup hilang...huwaaa.....
Tau-tau dah ada di sinun..so jom makan!!



Azrul tiap kali bergambar suka jual mahal...so lantaklah...
Kitaorang jangan dilawa, pantang dengan kamera je...hihihihihi...





Imraan mok mok debob....geram tengok...
Harini dia agak moody...memang melekap je kat Opah....



Tempat ni takde orang pun....lupa pulak, nama cafe ni Dondang Sayang...
Harga sebenar sekepala RM40 plus plus....masa tulah...sekarang tak tau berapa...
Harga kat sini memang agak murah kan...me rasa tempat lain kalau tak RM60++ tak dapek de...



Imraan lagi....budak banyak songel...



Imraan kena kidnap dengan ayahnya baru Opah dapat makan...
Tapi Opah pun satu...kalau Imraan ek ek sikit pun dia yang mengelabah lebih...padahal takde benda pun....huhuhuhu...



Tetiba gambar Sate kan...hahaha!...peminat Satelah katakan...
Tapi Sate dia kurenglah pulak...kuah pun tak original..guna peanut butter ni...kacangnya tak rasa rangup dan rasa lemak dia lain macam....



Ana dan Anim...



Mushroom Soup dia sedap...pekat dan likat...ewahhh...tapi tak boleh lawan kat Niko punya...Niko punya Wild Mushroom punya soup...so sangatlah sedap...



Beef Lasagna....rasa sedap jugak...
Cuma masin sikit..makan sikit okeh..makan banyak muak+pening...
Cheese kat atas pun dah kejung tu...belasahhhh...



Atie dan Azrul...barulah nak pandang kamera...



Saya...haritu macam gedik-gedik sikit...haha!



Sibuk nak bergambar jadi makan pun gitu-gitu je...bila balik baru rasa..ish..rugi wooo...



Makannya sikit pastu bergambarnya banyak...balik melopong...



Konon....!makan tak habis pun....



Amik gambar lagi...




Group foto pulak..tapi malas nak suruh orang lain...so Azrul jelah jadi mangsa...







Cafe Dondang Sayang ni cozy kan..
Orang tak ramai...i like...tapi tulah, bila orang tak ramai servis jadi slow sikit...
Nak amik makan pun macam takde sapa yang nak layan...padahal kitaorang dok lalu lalang sana sini tapi takde sapa pun rekemen makanan kat stall masing-masing...cuma sorang je yang offer kitaorang hanyalah akak Rojak Buah tu je...
Apapun Rojak Buah akak tu memang terbaik!!thanks akak!....






Gediks kan kami????



Ni kat buffet counter.....tapi sebenarnya kat belakang kaunter ni ada je stalls lain...tapi macam sepi je...so nak amik makan pun jadi tertinjau-tinjau tak tau apa yang ada...huuuuu...





Voucher tu ada extra lebih nilai...so orang tu suggest amik somethings kat tempat bakeri ni...
Kitaorang belasah amik kek dengan cookies....tapi heran jugak...makan berenam takkan RM250 ada lebih??mungkin tolak harga stafflah kot...



Budak time ni asyik nak menggeram sokmo....sabar jelah..



Temper tak kena tempat....huhuhuhu...


Hasil dari ke'temper'an...
Tengoklah..kakinya sudah terjulur keluar...bila orang nak masukkan dia meramuk okeh...hahahaha lantakkk...rasa macam nak je digigit kaki gomot dia tu....





Opah suruh amik gambar di sini...jadi belasah je...i like!!
Lepas makan kitaorang ke Jalan TAR..Atie nak membeli tudung....
Seksa okeh...walaupun Atie terer bab bawak stroller di jalan yang kecik..hebat giler dia gelecek, memang tabik habislah...
Tapi anaknya Imraan tak mau duduk setempat..kalau boleh nak stroller tu bergerak tak berhenti-henti..
Manalah boleh kan...katapun nak shopping haruslah kena berhenti setempat...
Pastu kalau nampak kelibat Opah start nak suruh dukung..huuu..patah pinggang....!
Last dalam keseksaan dapatlah jugak Atie tudung 3 helai...kitaorang belasah beli kat Hajra je...senang beli kat situ...
Last balik rumah dengan hati yang senang..Alhamdullilah....^_^




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...