Search This Blog

Showing posts with label pot pet sikit..... Show all posts
Showing posts with label pot pet sikit..... Show all posts

Monday, December 07, 2015

Apa Bendalah.....

Jujur me bagitau....Iolls ni kalau kena gi kursus, liatnya kalah dodol liat okeh.....
Tapi sebab wajib bukan wajik ye...dah dodol wajik pulop huhuhu (tak pergi kang tak pasal-pasal kena bayar denda pulak) so kena gi jugaklah kan walaupun dalam hati menyumpah-nyumpah berbakol-bakol kadang-kadang berkandang-kandang jugaklah dapat kumpul sebab selalunya kursus yang dibagi tu tah apa-apa tah plus takde motip pun.....(selalunya kursus tu takde kena mengena dengan me, tak pun tau sangatttt....tajuk je lain tapi sebenarnya dok repeat kursus yang sama je pun..tetiap tahun camtu mana tahan...).....bosan weihhhh.....

So dah setel gi kursus dan kalaau kena pergi tu pulak yang jauh (luar dari kawasan ofis) haruslah masuk bulan baru tu me kena isi claim secara online......
Eh haruslah me isi okeh....bukan selalu boleh claim pun kan....(tak pergi kursus kena bayar denda...so dah pergi tu silalah bayar balik duit minyak kereta me tu pulek...).....

Yang ni masalah lagi satu tau...meluatnya...
Isi borang yang jarang-jarang kita isi ni tau jelah...
Kadang-kadang dah elok isi semua, kang hujung nak klik sent dah nampak pulak ada yang salah...so delete...
Sistem pasal duit ni kan sensetip...salah isi, kang ada box yang takleh edit balik...kenalah delete, dah delete tak memasal kena pulak isilah yang baru....
Okeylah, salah sendiri kan....takkan nak salahkan orang lain pulak....
So isi balik....
Kadang-kadang tu sampai 3 kali isi okeh...hahahaha...Pak Pandir betul okeh (Mak Andeh pandai...so pak pandirlah kan..).....

Dah rasa ok..so hantar....
So kenalah tunggu approval dari orang atas...ada dua peringkat....
Tak kisahlah...sebab rasa dah okeh dah....
Tapi tulah...selalunya ada je yang tak kena...dah kena reject....adoila.....
Nak dapatkan balik duit sendiri pun payah okeh....

Ni yang terkini....
Isi betul-betul (siap tanya kat akaun lagik) dan sent...me rasa me dah buat yang terbaik (ha kauuu...isi claim sampai camtu sekali...huhu).....
Tapiiii...sekali kena reject jugak ko....
Alasan reject sebab boss pelik pesal me isi dalam tu me balik pukul 11 pm.....
Adoilaaa....ingat Iolls tifu ke??
Seriusly, sebelum korang yang tukang approved tu pelik, Iolls ni lagilah berlori dah Iolls maki okeh sebab awal dapat email tu bagitau pasal kursus tu kena kursus sampai malam.....
Ok, takpe...terpaksalah me "geledah" balik email-email lama....
So Iolls hantar lagi satu salinan yang tulis pukul berapa kursus tu start and habis (mungkin yang me attached sebelum tu takde tulis kot...my fault)....

Tapi tulah....napalah tak tanya dulu sebelum reject tu boss oiiii....??
Tak memasal Iolls kena betulkan balik...pastu nak kena sent balik (dengan dokumen pembetulan lagi sekaliiiii....)....
Huwaaaaaa......
Tanya dulu boleh tak boss??

Lagi satu geram tu....
Suruh Iolls gi kursus luar....jauh tak kisah (sebab masih lagi senang nak gi), lagipun nanti-nanti boleh claim millage tu kan.......
Tapi tulah kursus hari cuti, pastu start pulak dari pukul 8.00 am sampailah 10 pm....(dah habis satu hari suntuk dia sumbat semua benda weihhh, macam takde hari lain....)...dengan jadual apanya tak bagi...memang buta-buta jelah ikut apa yang ada nanti......
Pastu makanan tak disediakan...okehlah kononnya boleh je nak claim jugak nanti-nanti...
Sekaliii bila ni me nak claim elaun makan tu boleh pulak....sistem tak allowed pulak....
Tak allowed sebab kursus tu tak 24 jam...adoila....
So tanya akaun, katanya sebab HR dah set camtu..so tak boleh buat apa-apa...just boleh claim elaun harian jek....wah rugiiilah Iolls RM20 okeh...
Tak puas hati tanya pulak HR...jawapan lagi best....kalau tak boleh so tak bolehlah.....haruslah dalam hati Iolls berlori-lori lagi yang kuarrrr.....
Dahlah hari cuti kena gi, pastu kursus dari pagi sampailah malam-malam buta, pastu makan pun korang tak provide....korang ghasee??

Me ghase...tobatlah lagik lepas nih weihhh.....
Lepas ni kalau "bukan-bukan" or "pelik-pelik" sangat diaorang bagi memang tak pergilah.....pepandailah Iolls uruskan....







Tuesday, December 01, 2015

Retreat...

Yes..retreatlah sangat....
Kononnya untuk mengeratkan ukhwah sesama seunit....weekkkk muntah tepi pc...ukhwah ke sebab semata-mata nak shopping weihhhh....
Deep in my heart atau dengan ikhlas hati me ini, Iolls nak declare yang next time memang taknak dah joinnnnn...seriusss!

Dengan masing-masing pohyo nak matik, dengan masing-masingnya kekwat tak ada motip...baiklah lain kali korang pergi jelah retreat unit tu satu geng jek okeh....
Korang bayangkan ye, negative vibes tu me dapat rasa masa sebelum naik bas lagi.......Belum naik bas, tapi memasing dah kekwat taknak bertegur sapa.....ukhwah sangat khennn...

Apapun Alhamdullilah....
Walaupun negative vibes di sana sini, tapi Iolls managed untuk pergi ke macam-macam tempat...rezeki orang teraniaya kata orang...syukurrr....
Dan confirm berbulu lettew memasing tu khen.....kahkahkah....
Tulah...lain kali jangan nak kekwat macam bagus sangat...rogi oooo....

Paling tak boleh blah...boleh tak jawa tu cakap kuat-kuat yang kononnya nanti Iolls akan gi ke Jeti dengan sorang abang ni (berdua ye, berdua).......FITNAH sangat-sangat!!....
Berempat ye.....ni kalau lain kali ada sokseksoksek cakap me macam-macam, me taulah sapa punya kerja nih.....muluuutttt......tak padan pakai tudung bulat, tutup sampai lutut...watch-out ye!!














Monday, August 17, 2015

Doakan....

Nota:  Kalau nak baca jugak, sila sediakan baldi kosong kat sebelah..hahaha!



Alkisahnya...haritu bila Iolls cakap LOVE IS BLIND..dah tak memasal-masal Iolls kena marah okeh...
Katanya..No No No...love not blind...love have eyes...have tongue...gitewww.....
Dah tu yang sekarang ni bukannya dah sah-sah blind ke?eh yang beria-ria cakap blind blind ni nih dah kenapa??cakap buta je cukoppss....tettttt...hahahaha...

Korang...sekarang ni korang doa-doakanlah yang terbaik untuk me ye....
Iolls ni dah kertu...kalau pasal jodoh ni susah nak cakap...
Kalau ada..Iolls terima jek...tapi kalau takde Iolls takdelah nak meratapi nasib diri...
Cuma bila takde tu tapi kang tetiba ada pulak yang potpetpotpet bercakap benda tak betul, tu yang jadi terasa tu....
Tu pun bukan terasa sebab Iolls nih tak berjodoh, tapi terasa sebab apahallah yang bercakap sampai macam tu sekali statementnya......

Apapun doakan me yang terbaik tau....Thanks!....





Friday, July 31, 2015

Alergik oh Alergik....

Kalini me nak citer pasal alergik kulit me nih....
Sebenarnya ni dah dua kali me kena....
Tapi masa kali pertama kena tu bila pergi klinik me cakap kat doktor, tangan me gatal sebab alergik minyak wangi, tau-tau balik rumah sapu-sapu ubat yang doktor bagi tu terus dua tiga hari tu tangan me tu dah baik...
Tapi yang kali kedua ni hazab....berminggu-minggu me doklah mengaru, pergi doktor pun dah 2 kali tetaplah tak jadi apa..makin menjadi-jadi adalah...
Dahlah tu muka memang tebal la sebab kulit tangan dah macam hapa.....
Ok, yang kat bawah ni me citer yang me kena alergik kulit buat kali kedua ye....



Kali kedua kena ni mula-mula gatal-gatal kat muka...pastu kat bahagian atas perut pun sama...gatal merenyamnya weihhh....
Ye muka ye....sebab awal tu me perasan..apasallah muka dengan perut me ni gatal sangat nih...??
Lagi-lagi yang belah keliling bibir ni...kat hidung...dahlah tu kering pulak jadinya...kering macam orang kena selsema tu....pipi pun ada naik sikit....
Mula-mula macam..eh apasal nih??
Pastu bila dah start gatal-gatal kat tangan me nih...dah sudahhhh...baru teringat..minyak wangi!!!
Ye...first time dulu me kena gatal-gatal alergik pun sebab minyak wangi....jadi dah boleh agak dah kenapa tetiba je kulit me gatal merenyam semacam tu....
Tapi memang pun...memang sebelum kena gatal-gatal tu dua hari before tu me lah dok gatal dok sapu minyak wangi Body Shop yang jenis minyak tu....
First time kena dulu sebab tu jugak...me pergi pakai minyak wangi tu dah lamaaaaaa gilerrrrr dok simpan tak terpakai-pakai....dah pakai tu tak memasal habis gatal segala pegelangan tangan....
Yang second time ni pulak kbetulan gatal nak pakai minyak wangi tu lagi (gatal merenyam kan Su??)....so doklah sental kat hujung tudung...kononnya bila letak kat hujung tudung takdelah kena kulit kan....so takdelah nak gatal ke hapa nanti...
Sekali tak ye...patutlah masa hari yang me pakai tu me dok garu sikit-sikit sini sana....tapi tak perasan kan..sebab ingatkan garu biasa-biasa je...
Rupa-rupanya esoknya tu habis yang me garu or sentuh tu semuanya jadi tempat alergik....
Kat keliling bibir, kat pipi, kat perut (mungkin sebab hujung tudung tu terkepit berpeluh kat perut..Iolls kalau menaip memang perut menyandar ke meja hahaha) tu hari kedua habis gatal-gatal merenyam semuanya...
Mula-mula tu rasa gatal je...tapi sebab syok sangat mengaru, terus tumbuh biji-biji air kecik tu....bila dah naik yang bintik-bintik tu lagilah sakan mengaru sampai luka-luka...dah luka kang esok kering haaa masa tu baru menyesali diri sebab sakan sangat mengaru...
Pastu dah kering pun makin gatal dan makin gatal dan makin sedap mengaruk...padahal mula kena tu kecik je, last-last jadi merebak...dahlah tu buruk weih...huwaaaaa....
Yang atas ni mula-mula nak jadi tau...ni dah kering sikit sebab bintik-bintik kecik ada air tu dah pecah...so dah kering....tapi gatal tu jangan cakap...memang nak mengaru sokmo....




Ni tak ingat dah jumpa doktor ke tak....
Ha tengok...merebak ye....habis yang merah-merah tu gatal...sebab mengaruk sakan punya pasal....gatal di memang semacam tau...selalunya me tahan je tak garu..tapi kalau time dia gatal betul-betul tu sampai tak tahan, habis me garu sepenuh hati....huhuhu...susah weihhhh nak tahan dari mengaru tu....
Kadang-kadang siang me tahan tak garu, rupa-rupanya masa tidur tak sedar tengah sakan mengaru....betul...tak tifu...ada sekali tu me tersedar rupa-rupanya tangan kanan me ni tengah sakan mengaru sampai habis keluar air semua ye.....
Yang me ingat..masa dah nak teruk ni me jumpa doktor...me cakaplah me gatal ni sebab me pakai minyak wangi....boleh doktor ingat ni fungus ke hapa...
Dia baginya ubat fungus...eiiiiiii.....padahal me dah cakap dah..saya dah try sapu ubat fungus (dia pernah bagi jugak dulu-dulu) tapi tak ok, makin teruk....tak mendengar kata betul doktor kan....?
Masa jumpa doktor tu selain ubat sapu fungus tu dia bagi jugak ubat gatal dan alergik..alhamdullilah muka dengan bibir makin baik bila makan ubat tu...
Cuma tang tangan dengan perut tu makin teruk lagi ada...tak caya korang tengok bawah ye...kalau ngeri tak payahlah rajin nak tengok...huuuuu




Ko tengokkkkkkkkk.....
Yang sengsara sapa??me jugak...
Dengan gatalnya...dengan sakitnya sebab yang me garu tu dah jadi tebal pastu crack di sana sini...luka tau....
Ni gambar ni adalah seminggu lepas jumpa doktor..masa ni kat klinik, me terpaksa jumpa doktor lagi sebab dah tak tahan tengok apahal makin teruk ya amat nih....
So bila tunjuk ni terus dan dan doktor cakap eh elergik nih....deeee (buat rolling eyes)....
Terus doktor bagi injection sedas, pastu dapat ubat sapu untuk elergik then dapat jugak ubat makan alergik dengan gatal.....(doktor enjet sakit weihhhhh...pedih dan sakit dia tu buat me rasa nak tumbuk dinding)....
Korang tau tak me yang pergi buat passport tu dengan keadaan tangan me macam ni ye...(me pergi klinik selepas me pergi buat passport...)...
Mesti ngeri je orang kat kaunter tu tengok tangan me kan..??
Tapi nak buat camne pun..Iolls terpaksalah buat bodo jek....




Ni dua tiga hari lepas sapu ubat elergik...serius dah jauh beza dengan yang atas tadi tu kan....??
Terus gatal-gatal makin kurang, dan luka tu makin kecut...yang penting kulit makin nipis nak jadi macam sedia kala....
Tulah doktor...Iolls cakap alergik tak percaya...nak cakap jugak efection fungus ke hapa...eiiiiii..degil kan....
Iolls punya kulit, Iolls taulah....
Dahlah tu yang me pergi jumpa doktor masa mula-mula tu me cakaplah ubat yang dulu doktor bagi tu ok (ubat yang first time me kena alergik tu lah)...boleh dia kata ubat tu kita tak pakai dah..kita pakai ubat baru....
Sekali balik rumah..ubat baru hapa....ni ubat fungus nih (cuma brand lain jelah pun)...dahlah tu, lain sangat descriptions dari apa yang me cakap....
Sekali betul seperti apa yang dijangka...makin buruk lagi ada....
Ni dah tukar betul-betul ubat alergik barulah ok...dahlah tu cepat giler baik tau...tak macam ubat fungus tu.... makin disapu makin buruk jadinya....



Ni yang terkini.....
Ko tengokkkkkk...kemain berseri-seri tangan Iolls kan...??Alhamdulillah.......
Tu yang hitam sikit tu pun sebab tu kesan luka masa awal-awal tengah buruk aritu....
Luka tu bukan sikit-sikit ye...luka dalam...sakit pedih boleh tahan pulak tu...memang masa tu kena tahan jelah..dengan sakitnya, dengan gatalnya dengan buruknya....
Merasalah me sengsara luka masa tu....sebab dah puasa kan masa tu..masa sangat limit so tak sempat nak pergi klinik...
Bukan salahkan puasa, tapi salahkan klinik yang kejab doktor ada kejab doktor takde....sabar jelah...
Alhamdullilah lah dah okeh nih...rasa macam sikit-sikit nak tunjuk je tangan yang dah baik nih..hehehe....eh betul..sebab masa tangan tengah teruk tu Iolls rasa macam nak sorokkan je tangan ni ye....
Tengoklah Iolls kan perangai buruk...huhuhu..ni baru kena sikit kan...orang lain tu kena macam-macam lagi teruk tu macamanalah ye....
Penyakit ni kita tak mintak pun kalau nak kena memang kena...betul tak?....lagilah penyakit macam me nih jenis degil bodoh ya amat...dah tau first time dulu pakai minyak wangi expired tu alergik pergi gatal dok sapu jugak...padanlah muka....




Friday, July 10, 2015

Betul ke Tak?

Pic diambil dari FB Pen Merah(dot)..TQ..
Betul ke tak tu?
Macam betul kan...tapi memang betul pun....
Dalam hidup ni kalau kita ni terlalu jujur alam kita kena tipu....
Pastu kang kalau terlalu baik pulak nanti kita dipermainkan....take for granted kata orang...
Jujur tu me letak ke tepi...jom sembang pasal terlalu baik tu....jengjengjeng...
Betul kan......kalau kita terlalu baik sangat ni jadi bahaya okeh....
Mula-mula kita buat baik...kita rasa takpelah kita buat baik tu kan benda yang sangat betul dan memang perlu kita buat pun kan......
Buat baik nanti balasannya memang akan dapat yang baik (tak kat dunia in sya ALLAH akhirat nanti...)....
Bila dah buat baik selalunya confirmnya kita takkan berkira satu apapun..iyalah..buat baik tu kan perkara yang terjadi secara semula jadi kan (ke korang kalau buat baik tu sebab ada makna lain?eh)....
Tapi kalau me (yang hina dina nih) kalau me buat baik tu maknanya semulajadi...memang itulah hati naluri...memang automatically takde paksaan dari sesiapa or dari apapun....just came naturally gitu.....
Dan yang paling penting...confirm memang me tak harapkan apapun....
Tapiiii..kalaulah rupa-rupanya perkara baik yang kita buat, yang kita pernah buat kita rasa dipermainkan pulak camne??
Haaa...ni me kadang-kadang ada jugak terasa gitu...Iolls manusia weihhhh...baik macam mana pun (baik tahap me ni jelah pun....) confirm kadang-kadang kala tu ada jugak terasa.....memang ada...tak rasa banyak..sikit tu ada...
Tapi selalunya me abaikan jek....eh tifu...dalam hati or kat mulut kang adalah jugak dok komplen itu ini...bukan mengungkit tau..ni me dok potpetpotpet sebab sakit hati weihhhhhh.....
Tapi tulah...selalunya Iolls ni mana ada jeran pun...kang the next day or dah next time buatlah baik lagi...dengan orang yang sama jugak....dah kenapa tak serik-serik kan...??ha tulah Sue ye....susah nak serik.....
Kecualiiiiiiii...ada kecuallinya....kalau 40 kali buat baik..eh sikit sangat tu 40 kali sebab Iolls ni cepat sejuk hati weihhhh.......ok ok contoh lain....kalaulah dah 100 kali me buat baik...tapi stilllah jugak ko tu tak reti-reti nak baik jugak dengan me dah macam mana???haaa..kalau dah camtulah..memang pepaham sendiriklah kan....

Dulu ada sekali tu me dah terkena okeh....ni salah satu kisah me baik sangat ye...
Al-kisahnya....
Satu hari tu...time rehat baru je nak mula....
Elok tengah belek-belek internet (me haritu takde geng makan, so malas nak cari makan..kiranya nak rehat-rehat kat tempat duduk sambil main internet je sudah...)....sekali datang sorang mahluk Allah nih....
Dia tanya me soalan camni (me ingat sebijik okeh), katanya "Sue, awak boleh tolong akak tak..?"....
Haruslah me jawab "eh, boleh..."....without any question okeh Iolls cakap boleh....
Pastu terus dia kata "boleh tak hantar akak kat jalan sekian-sekian (ni tak ingat nama jalan) sebab nak hantar kasut adik akak tertinggal..."...
Ko rasa me nak cakap apa??..haruslah me cakap "boleh..."....eh betul...sebab kalau cakap tak boleh me nak bagi alasan apa pulak....??dah sah-sahlah pun me tengah bersenggang kat situ.....lagipun me fikir, takpelah..memang dia nak mintak tolong sangat dah tu kan.....
So drivelah me bawak akak tu ke tempat yang dikehendaki....me memang tak reti jalan ye...memang ikut je arahan dia sebijik-sebijik....
So dah setel hantar tu takde singgah mana..memang baliklah ke opis.....
On the way balik tu memang hazablah sebab kena lalu bulatan Pahang tu....dahlah tu jalan memang sepenuh-penuh kereta sampai me tak nampak dah yang lane tu nak kemana, lane ni nak kemana...so main ikut orang depan jelah....
Nak dijadikan cerita....jem kan...so me senyap jelah...takkan me nak sodok je kereta-kereta me tu....
Boleh tak...mula-mula akak tu okeh diam je...tapi bila dah hujung-hujung dia boleh berdecit-decittt ye (muka dia pun dah naik marah je me tengok...huwaaa)......lagi-lagi bila me dah tersalah masuk jalan....wooowwiiiiiiiii!!....kalau korang apa perasaan korang....??Iolls masa tu rasa macam nak menanges weihhhhhh.....dah jem kan, me dahlah tak reti jalan....ingatkan jalan tu dah betul..rupa-rupanya me beratur tempat salah.....
Pastu dalam hazab jem dengan kena tahan emosi tu me selamat sampai ke opis....
Sampai opis memang cukup-cukup time nak pukul 2 masa tu.....pastu me baik hati...tanya lagi "akak nak turun mana...?"...
Dia cakap turunkan dia kat depan pintu depan tu (pintu tu betul-betul depan pintu nak ke opis kitaorang ye)....so takpelah...dah kata gitu, kita berhentilah kat situ.....
So me turunkan dia cakap "terima kasih...".....
Oklah..me cakaplah "sama-sama" lah kan.....dan me kenalah drive ke tempat parking nun jauh dihujung blok sana sorang-sorang....dan jalan masuk ke opis sorang-sorang...dan masa tu time dah pukul 2.10 petang...huwaaaaaa...
Korang rasa macamana??
Me rasa masa tu macam...whatttt???blur okeh...blur.....
Masuk opis terbanggang-banggang kejab..dahlah tu sebab masuk lambat so kaunter tempat me kerja tu orang lain kena replacekan...berbulu kot orang yang kena ganti me kejab tu.....huhuhuhu...
Nak cakap me serik masa tu??memang tak lagi...ada je lagi lepas-lepas mintak tolong me hantar ke mana-mana dan me tolongkan jelah...lagipun yang lain-lain tu kebetulan memang me on the way nak ke tempat yang dia nak pergi tu.........sampailah me dah pindah tempat baru nih...so memang takdelah lagi....
Ok atas ni contohnyalah....contoh bila kita berusaha tolong orang..tapi penghabisannya kita yang "sakit"....


Tapi me taktaulah...bab terkena dengan orang pasal hal-hal mintak tolong ni banyak kali me kena...tak terrecall dah pun...tolong temanlah..tolong hantarlah...tolong itu ini buta-buta (kadang-kadang tak rapat pun..tapi tetaplah me ni yang terpilih...)...
Eh bukan semua orang pun permainkan me tau..tak semua.....ramai je yang me kenal pandai berbasi basa....sampai Iolls pulak yang segan weihhh...kadang-kadang tu me tolong ciputsss jek...tapi dia punya  balasan...amboi memang nak menanges rasa (kadang-kadang keluar jugaklah air mata terharu tu)....memang lagilah lepas-lepas tu rasa nak tolong sokmo..hahahaha....bukan sebab nak bodek..tapi sebab terharu sangattt....
Betul....dan tak semua pun yang me buat baik tu dibalas jahat...tak semua....
Cuma me tak faham ada certains people jenis kalau nak mintak tolong tu main mintak je...
Takdelah nak kira perasaan orang ke apa ke..keadaan orang ke...ada pulak tu yang main paksa-paksa rela orang...macam ugut halus pun ada...dah kenapa pulak kan...??....
Eh jangan terasa pulak ye...ni Iolls cakap secara generally....kan Iolls tulis nama sebijik-sebijik siapa kan lagi teruk jadinya....so kalau bukan ko silalah abaikan......
Hmm..patutlah orang dulu-dulu cakap..buat baik berpada-pada kan...patutlah pun....
Macam me ni banyak dah terkena...buat baik berkoyan-koyan (sebab asyik terkena je, so terus Iolls kira kebaikkan yang Iolls pernah buat ye....padahal selama ni mana ada kira pun...)...sampai orang take for granted dengan kita....tu pun tak sedar..sampailah satu tahap yang me sendiri baru tersedar...sampaikan ya ALLAH banyak rupanya aku buat baik sesaja kat dia nih....tapi takdelah dia nih nak berubah kan....
Tapiiii tulah....buat baik berkoyan tak ingat...tapi cuba bila kita buat salah sikit je...or buat buruk ciputtss je terus orang layan kita macam kita ni takde nilai langsung....
Macam selama ni me yang menyusahkan dia..macam me yang mintak tolong dia...macam me ni pulak yang minta dia macam-macam......
Serius inilah yang me rasa sekarang ni...
Betullah tu statement kat atas tu...buat baik sangat pun tak guna (kena pulak dengan orang yang sellfish, haramlah nak mengalah kan...)....baiklah me buat kejam sikit....kurang-kurang takdelah asyik kena buli je sepanjang hidup kan....






p.s.: To whom this may concern, sekarang ni konsep me senang je...aku tegur ko sekali tak jawab, takpe...next time try lagi ko senyap jugak pun takpe...tapi kalau dah kali ketigaaaa me tegur pun ko tak jawab...soooo..memang bye-bye jelah.....jangan lepas-lepas ni nak cakap itu nak cakap ini..
Iolls penat lah nak buat baik tapi orang taknak hargai....Aahh sudahlah....




















































Tuesday, June 16, 2015

Susah Ada Blog Ni....

Susahlah...
Mana tak susah, bila kita nak tulis sesuatu benda yang kita rasa nak sangat-sangat tulis tapi tak boleh nak tulis...(tersangkut kat hulu hati...huhuhu)....
Lagilah pulak bila satu hari dah tak tahan tu kita tertulis jugak (meletup pompompom), dah jadi isu...dah semuoarng pun nak terasa (yang rapat-rapat dengan me lah especiallynya)........
Ya, terasa dengan penulisan kita tu...
Fyi, me tulis blog bukan sebab suka-suka nak sakitkan hati sapa-sapa tau......
Tapi kalau dah sakit sakit sakit hati sangat sangat sangat tu memang tertulis jugaklah kan....
Dan....tu maknanya emosi me memang tak stabil...harap maklum...
Tapi perlu diingat, kalau sekiranya me tulis pompompom tu memang untuk diri sendiri sahaja....
Yelah, sendiri yang sakit hati so sendiri tulislah kan....nak simpan lama-lama pun berapa lama pulak nak simpan tu lagi....so maknanya memang me tulis jek.....sekian...
Frankly tulis, kalau nak terasa dipersilakan...(orang kata siapa yang makan cili terasalah pedasnya, tak gittew??).....
Okeh dah terasa tu silalah jangan buat me ni macam orang jahat pulak...
Sebab nak terasa sebabnya me pergi tulis pasal korang tu kat blog....dah pulopppp....
Tu maksudnya apa tu??
Adakah korang tau korang salah, tapi korang tetap in-deniel...dan korang menjadi hangin sebab me pergi citer kat blog??


Serius....
Me ni pun ada hati dan perasaan Uolls.....bukan korang sorang je yang ada hati dan perasaan.....
Dahlah tu me ni jenis hati kecil je Uolls..hati kecil badan memang besarlah kan tapi tang nak cakap face to face hal berkenaan kecik-kecik hati atau hal sakit-sakit hati memang me tak reti....selalunya me diamkan jek...
Senang citer, me ni jenis orang yang banyak giler giler mengalah kalau dengan orang yang rapat dengan me nih....(Degil tu memang iya, me mengaku, tapi degil mula-mula je pun, hujung-hujung yang cair tu orangnya tetaplah Sue....).....
Tapiiiiii....disebabkan me takde saluran lain nak bagi korang korang korang dan korang semua faham apa yang me rasa....dan kalau dah melampau lampau lampau sangatttttt.....memang me akan tulis jugak..

Tu pun kalau korang perasan, me takdelah tulis direct pasal benda/korang tu pun...
Percayalah, kalaulah me jenis direct tulis nama haiiii mau kejung mulut berbuih kot masing-masing meratapi apa yang me tulis.....(serius tak tifuuu....percayalah)....
So kalau me tulis kat blog tu terima jelah (nama pun blog me pun kan...)....
Dan kalau nak bash me lepas tu dipersilakan (tapi bukan pada Anonlah ye...Iolls tak kenal korang..so jangan pulak nyibuk tak tentu pasal pulak)....
Bash me tapi jangan buat me macam orang jahat...tu je....
Janganlah tetiap kali jumpa or borak-borak dengan me tapi dok ulang-ulang macam me pulak yang salah meletop-letop (macam ko tu tak salah satu hama pun...).........
Please cermin diri dulu kenapalah me tulis macam tu.....betul ke apa yang me tulis tu, kenapa me tulis camtu....tu jek.....

Dan macam me cakap, kalau ko terasa tu terpulang...sebab memang me tulis apa yang me rasa...
Iolls kalau tulis tu korang terasa maknanya silalah berubah (tu kalau betul-betul kena mengenalah)..kalau tak terasa silalah move-on.....senang cerita dah baca tu.....buat biasa-biasa je dah....
Pastu jangan pulak nak perasan yang semua benda me tulis tu sebab korang je ye.....
Iolls ni walaupun hidup dalam lingkungan kecil je tapi banyak benda lagi yang berlegar kat penghidupan me...(tak semua pun me cerita kot...)...so please lah....kenal me taulah me ni camne....
Mungkin kalau terasa tu kemungkinan besar tak kenal me lagi lah tu.......
So please..pleaseee...pleaseee bagilah peluang me menulis dengan hati terbuka...katapun blog sendiri pun kan..kan?....
Kalau nak sentap semua benda, tak payah baca....
Ko pun tak sakit hati, me pun tak payah nak tambah-tambah dosa....ko ghase???



Regards,



Serba Salah...

Pagi tadi tah macamana me tersiap awal...kiranya adalah terawal 10 minit...
So terus ingat nak beli Nasi Lemak sedap kat hujung taman-taman-taman sana nun...
Taman tu kira jauh jugaklah dari rumah me tu....jauh dia tu kiranya kalau orang Ampang tau mesti tak sanggup punya nak pergi sana...hahaha...
Sebenarnya jauh tak jauh, tapi sebab nanti kena patah balik tu yang buat orang lain tak sanggup tu...
Tapiiii...disebabkan ntah kenapa teringin sangat pagi tadi tu, so me redah je....
So dah siap tu cepat-cepat me turun, then terus jalan ke sana....sebab awal lagi kot (baru nak pukul 7) so jalan ke sana adalah smooth...lagipun tak ramai kot nak ke arah Hulu Langat sana nun...orang semua ke arah KL kan (ibukota)...
So dalam tak sampai 5-6 minit me pun sampai...Alhamdullilah ada pun parking (walaupun parking sipi-sipi janji muat kereta jek)...
Dari jauh tu dah nampak...yeayyy kedai tu bukakk!!gitu...so teruslah me jalan kaki ke kedai tu...
Sekali dah sampai tengok apasal setting harini lain??...means, setting bekas-bekas makanan tu macam lain je...macam lebar-lebar jek...tak macam selalu susun rapat-rapat bekas kecik-kecik sikit...
Tapi me pedulik apa...teruslah order kata nak Nasi Lemak satu....
Sambil tu dok usha-usha lauk yang ada...me pulak kalau kat situ selalunya sekali beli tu lauk haruslah sebungkus tu dua jenis terus (pelahaplah katakan..lagi satu dah bawak kereta jauh-jauh dari rumah sendiri haruslah nak makan yang berbaloiii...)....
Sekali adik tu cedokkanlah nasik me tu..tapi dalam polisterin (pelik sikit sebab selalu balut dalam kertas coklat dengan daun pisang).....pastu terdetik jugak dalam hati eh kenapa halus sangat je nasik dia bagi...?
Serius sikit sebab kalau dibandingkan yang selalu me beli tu kalau tak selambak satu kertas tak sah...memang banyakkk....
Lepas tu dia hulurlah bekas polisterin tu kat me then dia kata dalam muka serta intonasi serba salaharini tak jual Kak, nah akak amiklah apa-apa lauk yang akak nak..."...sudahhhhh.....
Muka me masa tu jangan cakap weihhh...tebal je weihhhh....
And dua kali me cakap sorry...serius me tak tau....
Kalau ikut niat me awal-awal pagi tadi tu confirm me amik lauk macam me selalu beli tu (dua jenis terus)...tapi disebabkan serba salah me mintak lauk Telur Mata satu...(sempat tu nak amik lauk walapun terkesima tadi tu kejab..dasarrrr...)....
Serba salah tau, nak tolak kang kata tolak rezeki, tapi ni dah amik serba salah giler pulak nak makan....huwaaaa....
Serius me tak tau yang diaorang nak buat makan-makan sedekah untuk ramadhan pagi tadi tu....lagipun mana nak tau..lagi-lagi kedai tu bukak sama je time bisnes selalu tu....huwaaaa.....



Kesimpulannya terus pagi ni sarapan me ada dua bungkus Nasi Lemak....kikiki...
Sebab niat awal nak makan Nasi Lemak sedap banyak-banyak tak kesempaian, tu yang lepas amik je Nasi Lemak free tu terus me ke gerai seberang jalan pulak....
Tak puas hati okeh sebab tak dapat pilih lauk punya pasal so tu yang terus beli kat tempat lain pulak....huuuu...




Nilah Nasi Lemak sedap yang me dapat pagi tadi tu.....
Selalu beli tu satu bungkus penuh selambak...kalau bukak dalam pinggan pulak habis berselirat segala lauk dengan sambal..gitu.......tapi disebabkan kalini dapat kering jek frust disitu.....




Ni yang me beli kat gerai seberang jalan tu pulak....
Giler puas hati...hihihihi...walaupun rasanya lain sangat dari Nasi Lemak sedap yang me selalu beli tu tapi rasanya tak mengecewakan langsung....Alhamdullilah...Alhamdullilah...Alhamdullilah....
Yang ni korang tengok dah sebungkus rak...korang bayangkan selalu me beli kat Nasi Lemak sedap tu lagi double dari me ni dapat ye....dapat pulak makan lauk Rendang Ayam dengan Kerang Sambal letak pulak kuah kari cair...ahaiiii....opss...takpe-takpe...tu nanti in sya ALLAH lepas raya la pulak.....




Thursday, June 04, 2015

Tau Tak??

Yang kad Touch & Go tu sebelum boleh guna tu tuan kad tu kena topup (bayar) isian duit tu dengan duit?
Ke tak tau?ingat macam kad tu tingggg! eh ada RM150 dalam tu so jom kita pakai jelah kad tu..free gitu....camtu ke?

Jawapan me: Kad T&Go me tu kalau ada RM50 ke, RM150 ke, RM250 ke semuanya duit me ye...me topup guna duit sendiri..of-courselah pun kan, siapa nak bagi??...Topup bebanyak tu pun sebenarnya untuk kemudahan me pergi balik kerja..tu pun kadang-kadang cukup-cukup 20 hari bekerja takpun kadang-kadang adalah berlebih sikit sebab mungkin bulan tu hari bekerja tu kurang...so agak tension jugaklah kadang-kadang ke selalu?? tu kalau gi mana-mana sedap je semua orang dok pakai kad tu macam benda tu "free-flow" gitu....nak sound-sound pun tebal muka okeh...(dah pakai kereta, kad tounch and go pun dia belasah jugak ke??)..tapi nak buat camne pun...tahan jelah dalam hati...

Yang kereta pun kalau nak kereta tu bergerak ke sana ke sini (walaupun jaraknya sepusing roda kereta tu sahaja) tuan kereta tu kena isi minyak beli dengan duit baru kereta boleh berjalan?
Ke bila nampak kereta tu minyak penuh eh jom pusing-pusing ke sana ke sini nanti minyak tu penuh sendiri?

Jawapan me: Fyi, kereta kalau nak bergerak kena ada minyak...minyak tu pulak kena isi beli dengan duit dari masa ke semasa ikut keperluan masa tu...Dan percayalah Iolls ni jenis tak berkira langsung pun sebenarnya (dah 8 tahun ada kereta ni korang naiklah kereta me nih bawak anak beranak pinak semua tetiap hari lenjan pun no hal)...tapiiii yang me jadi berkiraaaaa sangat-sangat-sangat bila asyik-asyik me, pastu me, pastu me lagi dan me lagi dan lagiii....dah kalau lebih 100 kali naik kereta me, pastu 100 kali jugak naik free so janganlah marah kalau satu hari tu me mintak duit minyak....dan jangan marah kalau lepas tu memang me tak ajak dah naik kereta (ko duduklah kat situ diam-diam ye)....Sebenarnya taknak tolong isi minyak takpe (bagi duit minyak), tapi bak kata Sept (dia cakap ni sejak me muda belia dulu ni tau), "tak hulur duit takpe, tapi sesekali ko hulur teh ais bungkus ikat tepi sebungkus pun ok sangat-sangat..sejuk hati weihhh"....tapi betul tu..setuju sangat-sangat...
Lainlah kalau 100 kali naik tu nanti 50-50 gilir-gilir naik kereta ko lepas ni naik kereta aku...tu tak payah tolong isi minyak pun takpe...katapun sharing..tak gitu??


Yang kereta hanya akan bergerak kalau ada pemandu yang memandu?? (pemandu tu confirmlah manusia jugak macam ko tu)?
Ke kalau jadi penumpang tu macam eh bawak jelah kereta tuuu macamlah susah sangat nak drive tu pun...

Jawapan me: Jadi pemandu ni kadang-kadang best, tapi selalunya tak best...tak best kalau penumpang jenis banyak songeh..ohoiiii...
Lagi kalau jenis bossy suka suki tunjuk berhenti situ berhenti sana sekarang!!ohoiiii....driver teksi peribadi sangat kan Iolls??
Dahlah jadi driver peribadi...tapi tang kereta guna kereta me, tang minyak guna minyak me, tang duit tol pulak tak payah keluar duit....good!~gengam tangan dan keluarkan ibu jari dan tolak tangan ke depan kuat-kuat~
Korang jangan pertikaikan pulak...my mother Iolls langsung tak kisah..katapun mother kan..orang lain tulah pun....please ek respect me...
Pastu yang satu jenis pulak, dah bayar lagilah..eh aku dah bayar lagilah ko jadi driver aku..ohoiiiiii...perlu diingat..awak tu naik kereta siapa?
Kadang-kadang percakapan tu tak berapa tunjuk sangat, tapi tang perbuatan tu tunjuk sangat-sangat okeh...
Dulu me pernah jadi driver peribadi kepada sorang kawan seopis...
Tetiap hari jumaat kalau keluar ke sana kemari, hari Jumaat je sebab hari lain tak keluar opis (walaupun atas urusan dia semata-mata) selamba badak je dia ngajak me tolong teman, tolong hantar balik jadi driver dia....
Dahlah tu balik kerja tetiap hari pun wajib me kena dropkan dia half-way nak sampai ke rumah....cakap terima kasih tak pernah, tu pun boleh pulak kalau dah turun tu dangggg!!bergegar satu kereta dia tutup pintu...adoiiiii...kalau sekali sekala takpe..pahamlah kalau dah ter tu kan...
Tapi kalau dah sampai tetiap hari??busuk sangat hati ko tu weihhh..takde budi bahasa ke??...
Duit minyak??langsung takde...belanja sebungkus Teh Tarik bungkus ikat tepi...haramm..lagilah tak pernah dapat......
Tu dia je buat me macam tu nak dekat setahun setengah....(masa tu bodohnya hai me ni pun...)
Bila dah max memang me tinggal jek...lantakkk...
Tu pun korang nampak tak betapa lamanya me bertahan dengan orang camtu....iyalah, kita ni jenis tak sampai hati (walaupun dia naik turun naik tu kereta kita).....

Tu dengan yang me kenal kat opis jek..yang kenal betul-betul tu korang bayangkanlah camne me memendam rasa....huhuhuhu...
Serius..me ni yang terlebih sensetif ke?atau orang lain yang langsung tak sensetif??
Tapi macam me cakap...ada jugak yang best...
Dulu tahun 2011 setahun me dok tolong amik hantar ada satu makcik ni (senior staff kat company me nih)...rumah dia pusing belakang rumah me ni, nak kata jauh tu tak, tapi agak leceh sebab rumah dia kena lalu segala lampu isyarat, pastu ada pulak sekolah menengah kat situ...dan yang leceh lagi tu me lah kena pusing jauh sikit dari selalu....
Mula-mula me rasa alahaiii lecehnya tak bestlah pulak (dah macam terpaksarela pun iya)...iyalah dah biasa pergi kerja pukul 7 suku, tapi sebab nak amik hantar makcik tu kena awal 15-20 minit....
Tapi penghabisannnya me happy je..sebabnya makcik tu selang 2 minggu dok bagi me something....rasa terharunya weihhhhh.....nak nanges je me rasa okeh...betul tak tipu....
Kang sebulan sekali dia bagi duit..adalah RM100 ke RM150 ke RM200 (ikut dia..selalunya dia takdelah 20 hari bekerja tu naik dengan me pun..kadang-kadang tu boleh kira dengan jarilah berapa kali dia datang pergi dan balik kerja dengan me nih...)...tapi tang bagi duit tu tetap dia nak bagi me...
Tu belum lagi tang bagi benda...kang bagi telekungla..kang bagi jajan lah..buah la...adoihhaiiii..me pulak yang segan....sampaikan adalah adegan tolak menolak pemberian....
Tapi tulah..orang berbudi kita berbahasa..orang memberi kita merasa....alhamdulillah....


Kesimpulannya macam nilah:
Me just nak pesan (pesan kepada diri sendiri jugak nih), yang kalaulah kita ni naik kereta sesiapa pun, kenalah consider sikit apa yang patut...tak kiralah adik beradik ke, saudara mara ke, kawan-kawan ke apa kena consider....
Kalau takde duit, bak kata me tadi...ko hulur jelah Teh Ais sebungkus (ni perumpamaan je yek)...kalau ada duit lebih ko hulurlah...orang tu nak ke taknak takpe..tu terpulang atas orang tu....dia nak amik tu memang hak dia, kalau dia taknak amik maknanya rezeki kita....
Jangan ingat kita tumpang kereta orang kita yang patut dikesiankan....NO...
Dulu masa me takde kereta macam tulah perasaan me...
Dulu tetiap kali tunggu bas masa balik kerja tu, sorang-sorang staff yang me kenal lalu depan me memasing zass laju lalu dengan kereta memasing...masa tu me fikir "sorang pun takde nak tumpangkan aku ye..." gitu...sedih okeh perasaan tu....lagi pulak rumah me tu kebanyakkan tu orang kat situ pun ikut laluan tu...huuuuuu...
Tapi bila dah ada kereta sendiri baru me faham....orang kadang-kadang tu bukan taknak or tak boleh tumpangkan pun....tapi mungkin ada sebab-sebab tertentu yang mungkin kita tak faham kenapa dia taknak or tak boleh tumpangkan kita tu.....
Kadang-kadang kita rasa orang yang tumpangkan kita tu kedekut...semua nak berkira....alah naik sekali sekala pun nak berkira....camtu...
Tapi kena ingat...dia jadi berkira pun mesti ada sebab....manalah kita nak tau....dia ada problem duit ke (iyalah nanti hantar ko kehulu kehilir yang ko cakap dekat tu bukan pakai duit walaupun sikit??), manalah tau memang dia ada problem lain ke (jenis nak bawak kereta sorang-sorang taknak orang kacau ke), manalah tau..... 
Jangan ingat orang ada kereta ni orang senang...tak semua...macam me ni gaji pun cukup-cukup nak sara hidup je....kereta tu kemudahan jek....
Kalau lebih tu (korang tengok me makan steamboat tetiap minggu tu) tu semua rewards untuk diri sendiri....iyalah, dah kerja penat-penat tanggung keluarga, makan jimat-jimat kat opis (dok sesorang kan, memang jimat habis) naklah something yang boleh buat me happy....
Jangan ingat eh Su tu makan steamboat tetiap minggu confirm duit dia banyak....ohh how I wish..aminnn....tapi memang tidak....ko nak makan sedap pepandailah ko jimat tang sini situ...tu pun dah hujung-hujung kang ada je duit tabung me korek...huhuhuhu...
Pastu kena ingat....orang ada kereta ni ada extra expenses yang dia kena belanjakan.......
Tetiap bulan dah tentu kena bayar kereta...kang 3-6 bulan sekali kena servis kereta pulak....
Tu belum kalau nak tukar baterilah, nak tukar tayarlah...nak renew roadtax insurans setahun sekali tu lagi....
Kena ingat yang tu....so padanlah pun kalau ada orang yang berkira kalau bab kereta nih....
Senang citerlah...ko naik bas pun tambang pergi je dah RM2..inikah pulak ko round round sakan dengan kereta kawan ko tu....dahlah dia punya kereta, dia yang bayar duit minyak, dia yang drive...dah dia je semua..so tak salahlah pun kalau dia nak berkira pun kan?
Fikir-fikirkan..selamat beramal.....











Tuesday, June 02, 2015

Kena passing passing...

Korang selalu tak kalau call mana-mana jabatan or company pastu asyiklah kena passing passing sebab salah orang??
Uiii me selalu...ni baru tadi pun kena lagi....

Tadi me try call lah HR tempat me nih...sebelum call me dah check segala directories yang ada...kat phone directories, kat website khas unit diaorang pun me check...
Tapi malangnya yang kat phone directories tu nombor semua tak latest (tau sebab nama-nama tu boleh kata yang dah pencen awal tahun 2013 pun still ada lagik...haa gitu)...
Pastu check kat website diaorang pulak takde nombor phone langsung...
Oklah..dah takde takpe..kita call satu nombor dulu pastu kang tanya terus pasal hal yang nak me tanyakan tu...
So call lah me secara rambangg.......
Sorang staff lelaki angkat call me tu...elok je me cakap yang me nak mintak somethings tu kat siapa ye?
Laju je dia jawab..mintak kat H....oo..ok....
Pastu me siap confirmkan nama bin orang tu sekali..yelah..manalah tau staff kat situ ramai nama depan camtu kan....kang mengagau lagi nak cari....
So ok...tanya pulak nombor extension orang yang patut me tanya tu....so dia bagi....ok, terima kasih...
So dail pulak nombor Encik H tu...sekali orang yang angkat pempuan pulak dah...
Ok takpe...tanya orang patut tu ada ke tak?orang tu cakap dia cuti...ooo ok...
Pastu me cakaplah me nak somethings tu (niatnya nak tanya selain dari encik H ada tak orang lain yang boleh me mintak?)...sekali dia cakap...bukan Encik H yang buat tu (yang staff lelaki tadi tu bagitau nama tu awal tadi tu)....tapi Encik S....laaaaaaaa???
Sakit betul jiwa...huhuhuhu...
Tu kalaulah encik H yang angkat me percaya nanti dia passing pulak kat orang lain pulak tu kan....adoiiiiilaaa....

Me tak paham betullah...apalah salahnya yang first tu cakap dia tak pasti pastu dia tanya staff yang lain??
Kalau tak tau cakap jelah tak tau...tak pun kalau rajin boleh kot tanyakan meja sebelah siapa yang buat somethings tu sebenarnya...(me tau tempat tu macamana...meja berpartition tapi sebelah sebelah belakang depan je duduknya..tak jauh langsung kalau takat nak tanya orang lain tu).....
Apasal dia tak tanya ek??ni boleh pulak dia kemain laju je main sebat sebut nama orang...huhuhuhu...
Ni pun dah dapat nama baru, tapi orang tu kursus pulak...so tunggu jelah kang orang tu masuk opis balik me tanya lagi...kalau salah jugak memang tak taulah nak cakap apa...huwaaaaaa....




Wednesday, May 27, 2015

Newspaper Ada?

Paper (newspaper) ada?
Newspaper hari ni ada?
Newspaper takde ke?

Soalan macam lain tapi membawa maksud yang sama...
Tapi setiap kali me jawab kita takde newspaper...jawapannya or reactionnya adalah berlainan....
Jarang pulak tu terus kata OK....
Antara reaksi-reaksi yang me dapat....

Kenapa tak beli?
Dah tak beli dah ke?
Harini memang tak beli paper ye?
Haa...takde??
Murah je napa tak beli?
Soalan sokmo kan?dahlah tu soalan disertai dengan reaksi muka yang berbeza-beza....(macam pelik ntah hapa-hapa tah memasing punnn..)...

Haluuuuu...
Disebab me ni ada adab sopan me just jawab..."sorry, kita takde supply newspaper dah.... giituuuu...
Kalau ikut hati mau je me jawab memacam...tapi tak sampai hatilah kan...
So meh me cakap kat blog ni je meh (nak cakap face to face kang kata me kejiii so me jawab kat blog jelah dah...)....

1- Kitaorang memang takkan beli dah newspaper sebab awal-awal lagi dah ada isu dengan cara nak beli, cara nak dapatkan newspaper tetiap hari tu....(ko apa tau pun kan...tau nak baca pree jek)...

2- Beli tetiap hari menghabiskan duit company tapi takde sapa nak baca pun..ko je yang rajin sangat datang sini semata-mata nak baca paper la..takde kerja ek??

3-  Orang sekarang ni kalau tak beli sendiri baca online je kot...

4-  Banyak lagi bahan bacaan kat sini, kenapa tanya newspaper je?ni bukan pusat baca newspaper ye...dasarr sangattt

5-  Dah kalau murah sangat, pergilah beli sendiri..takkan gaji ribu riban tang newspaper yang ko kata murah tu tak boleh beli??beli sendiri lagi puas okeh....

Gituu...tapi tulah...mulut baby bolehlah kalau nak bagi diam tu kita sumbat dengan botol susu kan...ni mulut ongtua nak sumbek dengan apa??bagi jawapan sopan pun tak lut okeh...








Thursday, May 21, 2015

Selfish..

Sejak Iolls dah tua nih Iolls mengaku yang Iolls ada sedikit perangai SELFISH....pengakuan terbuka okeh....patutnya kena buat PC nih..hehehe
Eh betul..kena selfish sikit sebab kalau tak selfish orang asyiklah pijak kepala Iolls nih jek.....
Betullah kalau cakap takpe kita tolong orang, nanti-nanti mana tau orang tolong kita...ye betul sangat-sangat tu...me setuju...
Tapi kalau me tolong tu sampai dah jadi ko TAKE FOR GRANTED memanglah NO NO NO (sambil keluarkan jari telunjuk dan digoyangkan kekiri kekanan dua tiga kali..)....
Mana tak no no no kalau lepas kau, engkau, pastu kang engkau pastu engkau lagi dan engkau lagi jek....
Dahlah Iolls nih hidup bergantung banyak kat diri sendiri jek (nasib bujang tua kan..), jadi tolonglah awak awak awak dan awak itu (ye awak jugak), kalau apa-apa tu tolonglah buat sendiri semampu yang boleh dulu ye...kang dah tak boleh sangat-sangat-sangat baru mintak tolong me...boleh??....
Bunyi memang macam KEJAM..tapi percayalah...Iolls pun ada hak okeh taknak tolong orang....tak larat okeh...
Dah silalah percaya..jadi seorang yang bujang dan berumur agak meningkat pastu kena tanggung banyak benda adalah sangat TOUGH...lagi-lagi hal diri sendiri je dah banyak benda nak kena handle....(sapa tau taulah..sapa tak tau baik senyap...)....





p.s.: Eh jangan pulak takut dengan Iolls...Iolls jenis considerate punya person okeh...





Tuesday, May 19, 2015

Rombongan...

Honestly me suka sangatlah kalau dapat pergi mana-mana trip rombongan...
Eh betul tak tipu.....syok okeh kalau dapat ikut rombongan........
Lagi-lagi kalau dapat geng satu bas yang cool cool man...yang sporting moting....
Salah satu sebab me suka adalah kerana nanti boleh singgah semua-semua tempat tanpa kena fikir eh nak singgah ke ni? eh nak berhenti ke ni?....Iolls senang jek...bas berhenti me berhenti...kang suruh naik Ioll naik je..hahahah...
Pastu kang kalau nak pergi toilet ke apa, just inform je kat driver tu kang taulah dia nak berhentikan kejab kat mana-mana....heaven ko....
Pastu kalau perasanlah kan..kalau gi ikut rombongan nih tempat singgah adalah banyak berbanding kalau pergi sendiri....
Tulah pasal kalau pergi jejalan dengan kengkawan or family me pun, me lagi prefer kalau dah sampai tempat bercuti tu nanti ada pakej tour.....tour tak sampai 5 jam pun takpe okeh...janji tour...
Ko bawaklah kemana-mana yang perlu...me ikut je...dah tak payah nak fikir kat mana nak pergi, duit minyak berapa, sesat ke tak, nak makan kat mana...dah memang tak payah nak fikir-fikir dah..senang gitu....tau-tau dah kemana-mana, kang tau-tau dah sampai hotel...hahaha...nak berjalan tapi malas nak fikir kan?eh tapi betullah pun kan...katapun berCUTI...haruslah nak sesantai-santai yang boleh....
Macam me time limited ke apa tak kisah..janji sampai tempat yang ada tu sudah....puas tu belakang kira..lain kali in sya ALLAH boleh je kot pergi lagi..
Kiranya tour pun sama jugaklah konsepnya macam rombongan...kannn?janji ada tukang bawak, ada tukang citer kita dah kat mana, tempat ni apa, tempat ni camne sudah..hahaha...


p.s.: entri merapu dikala hujan gelap..huhu....







Wednesday, May 13, 2015

kenapakah?

Me tak taulah pasal apa kalau tetiap kali me jumpa sesiapa untuk pertama kalinya dan dia tu pulak baru sangat masuk dalam organisasi kitaorang ni, mesti orang tu nak layan me macam me ni baru masuk semalam macam dia jugak la umpamanya, macam me ni freshie jugaklah....dah kenapa??
Tak kiralah 6-7 tahun lepas ke...tahun lepas ke camtu lah jugak (8-9 tahun lepas takleh kiralah..tu memang me baru masuk sangat-sangat)......padahal sah-sahlah ko tu yang baru masuk dan sah-sahlah ko tu muda belia dari me okeh....(tau sebab kat sini jarang diaorang amik orang yang berumur keje..kalau amik pun boleh nampak jelas dan nyata memang awak tu dah tua eh berumur...hehe)....
Lagi satu faktanya...Iolls masuk-masuk kerja dulu pun dah umur 25 tahun okeh..kiranya masuk-masuk pun dulu memanglah tak remaja langsung Iolls.....

Tu belum cerita lagi kalau first dua tiga empat lima time terserempak dengan me, dia punya expression tu macamlah Iolls ni rival dia gitu.....(dari dulu kat opis KL pun)....yelah dia rasa me ni sebaya kot, so haruslah rival sikit kan..kahkahkah....eh betul okeh...nampak sangat tau...!!
Jenis macam eh kau sebaya aku, pastu tak hot, pastu gemuks so silalah jangan kawan dengan aku...tak class gitu..haa camtulah kot...hahahaha...Iolls ni memang banyak imaginasi sebab selalu sangat perati orang lelebih kot....(stalker sangat kan perangai??).....tapi tu untuk yang nampak Iolls "sesuatu" lah...takat orang biasa-biasa boleh lebih kurang tu takde maknanya Iolls nak speku-speku aiiihhh.....

Kalau makcik pakcik senang jek..dia kalau nak tanya terus tanya "awak dah lama ke kerja sini?tak pernah nampak pun?..." gitu...kalau makcik pakciklah......
Sebab diorang jenis nak tau dia tanya terus terang....(tulah pasalnya Iolls lagi suka berkawan dengan orang yang lagi berusia...diaorang ni lebih jujur walaupun kadang-kadang tu adalah yang jenis kasar sikit...tapi Iolls boleh je terima sebab perbezaan umur tu......lagipun kita rasa OK je sebab kita hormat kan...)
Tapi kalau freshie selalunya tak ye....dia speku-speku sendirik je (kenal dululah weihh baru nak speku-speku sangat)....pastu kang dari jauh dok jeling-jeling macam kita ni ada hutang dengan dia, tapi kang bila lalu sebelah dan dan buat dek macam tak nampak kita..boleh???..padahal Iolls punyalah kontrol pipi ni naik kebas sebab dah sebatu dah me standby senyum.....

Ni yang terkini...Iolls tua dari dia kot..tapi tetaplah sampai sekarang nak panggil diri sendiri tu akak....dahlah tu boleh pulak cara bercakap dengan me ni macam me ni baru umur 19 tahun (macam baru lepas SPM pastu terus kerja)..dia punya bahasa, intonasi tu alahaiiii macam mengajar anak gitu...dah kenapa??

Ada jugak yang macam tak confirm me ni umur berapa?padahal umur ko tu dari me 6-7-8-9-10 tahun muda kot....(pekerjaan Iolls ni boleh check umur diaorang tu okeh...)
Patutnya nampak muka Iolls ni panggil jelah kakak ke puan ke pun takpe... (makcik pun takpe..tak sentaplah...)...
Nak kata dia segan (sebab memang senario kat sini dah neneks pun tetap panggil akak hahaha) takkanlah....sebab cara dia membahasakan kata ganti nama tu "kita...kita"...gitu....dah kalau cakap dengan orang yang tua takkanlah bahasakan diri kita kita kot....sah-sahlah saya saya kan...??
Iolls ni nak kata muka muda (sila amik baldi pleaseee...)...memang jauh panggang dari api okeh....
Dahlah tu umur Iolls pun bukan sikit-sikit pun...memang dah umur mak-mak makcik-makcik orang dah....
Nak panggil nama pun tak kisah sebenarnya....akak tak kisah dek..kecuali kalau ko tu muda sangat-sangat..baru akak kisah....
Pastu sebenarnya nak panggil Iolls adik pun lagi sudi..hahahah....
Tapi satu jek...jangan buat me macam adik sangat dah....cakap macam biasa-biasa sudahhh.......
Jangan nak akak-akak sangat sampai cara ko tu dah kerja 20 tahun pulak padahal kerja baru 6 bulan.......meluat okeh!eh

Ke memang style orang sekarang hormat orang camtu ek??selamba bapak je...
Iolls dulu masa baru masuk kerja segan segan je...nampak semuaorang semua pun me senyumkan (dahlah Iolls ni jenis mulut ketat oiii nak senyum senyum suka suki nih....)...
Betul okeh...nak senyum dahlah seksa....pastu dok paksa-paksa diri senyum....
Kalau jalan tu lagilah..nampak je sesapa dari jauh Iolls dah standby senyum...tapi tulah..bukan semua orang (kakak, abang, makcik dan pakcik time tu) suka-suka nak balas senyum kita tu kan....tapi tahan jelah hati weihhh.....budak baru masuk kan...kang tak senyum orang kata sombong pulak....(padahal department lain-lain kot..kena mengena pun)...tapi sebab fikir tulah nanti tempat kita nak kerja tetiap hari, ku kuatkan hati senyum....gitu....punyalah seksa...kahkahkah....
For me memang seksa...sebab Iolls ni bukan jenis ceria huhahuha punya person....Iolls pemalu okeh....
Dahlah tu ingat lagi...kita ni dah standby senyum ni bila nampak acik tu dari jauh...sekali bila dah dekat kita pun apalagi lagi senyum la...tapi acik tu boleh pulak tak balas senyuman kita...huwaaaa...terus sentaphatimaknak!!...betull tak tipu...down seminggu okeh....
Tapi me pandai okeh..down-down jugak....apa-apahal me bagi dulu sekali lagi percubaan.......sekali senyum ko buat dek....dua kali senyum pun buat dek...lepas tu memang takdelah kali ketiganya ye...byebye.......
Lepas-lepas tu ko senyum kat me atau ko lalu lalang 14 kali depan me pun..memang me buat bodo...hahahaha....




p.s.: sebenarnya Iolls takdelah heran sangat pasal umur, kakak ke adik, tua or muda ke...cuma Iolls heran kenapa certain orang suka sangat judge orang tanpa kenal orang tu dulu....nak layan orang pun kena tengok rupa ke?(sebab selalunya diaroang ni misbehaves sebab rupa me lah kot..Iolls kan gemuks dan comots..macam kat sekolah pulak ek...)...be general sudah.....










Monday, May 11, 2015

Oiii Oiii Oiiii....



  • Tadi telefon opis me berbunyi, macam biasa me angkat telefon dan says "hellooo... blablabla (sebut nama tempat me kerja daa..)..."..dan sekalian kalinya dihujung talian, me dengar ada yang bercakap..tapi bukan hello pun...dia dok potpetpotpetpotpet kat sana...so dengan assumtion yang orang tu mungkin tak dengar me cakap, so me pun "hellooo..."kan lagi sekali.......pastu tetaplah me dengar  bunyi orang bercakap lagi "blablablabla..."...me cakap lagi "hellooo..." pun bunyi bercakap lagi...so.tak tunggu apa terus me danggggg!!oiiiii oiiii oiiiii....whatthefish sungguh!!geram tau.......Tu nak bercakap dengan me ke nak bercakap dengan orang lain oiiii....kalau sekali kena takpe..ni dah berkali-kali pun tau.....pastu me tau/kenal sangat-sangatlah pulak tu sapa yang sukaaa sangatttt buat camtu.....Serius me tak suka okeh (korang kalau suka me tak tau lah kan...), tapi memang me tak suka....Banyak kali sangat dah okeh...tetiap kali dia call nak bercakap dengan me, tapi bila me hellokan tu mesti dia dok bercakap kat sana...pastu bila me hello sampai 2-3 kali lagi kang barulah dia cakap "eh..hello Su...."...ha gitu...Tu belum lagi kalau tengah bercakap potpetpotpet dengan dia kang tetiba dah senyap....me ingatkan dah terputus ke apa (kalau terputus takpelah kan...)..tapi rupa-rupanya tau-tau me hellokan kang dia kata "eh...Su..."..dah bermimpi disiang hari sokmo ke??Dahlah ye..lepas-lepas ni kita just beremail or berWA jelah....kalau ikutkan realitinya pun dia tu kalau jumpa face-to-face pun camtulah jugaknya...memanjang jelah dok belek-belek main hp je sokmo....Lain kali kalau jumpa F2F pun me rasa me nak berWA jelah..lagi cepat dia reply rasanya dari bercakap secara realiti...





Thursday, April 30, 2015

Beli dan Belah...

Potpetpotpet di hari Khamis....
Angin sepoi-sepoi bahasa sikit ni okeh...dari petang semalam pun sebenarnya...huuuuuuuuu



Bab orang meniaga online, tak pun jenis peniaga yang meniaga tetapi takde kedai ni memang kadang-kadang boleh buat me hangin tak memasal....
Me tau bukan semua meniaga online or peniaga jenis takde kedai nih teruk..NO....bukan semua...
Kalau ikut pengalaman me membeli benda secara online atau secara dengan peniaga yang takde kedai kebanyakkan OK je....
Cuma adalah yang dua tiga orang yang me rasa kurengnya hai ko nih....macam aku pulak yang menjual ni dah kenapa???
Antara pengalaman me beli barang online atau peniaga tak berkedai nih:


  • Macam me, me pernah beli skirt (ye masa tu tiba-tiba me tergedix dihati tetiba puilak teringin nak pakai skirt gitu)....Masa tengok kat IG (Instagram) kemain cantiknya ko skirt hoiiii........dahlah memang untuk orang gems macam me ni pulak tu....pastu terus WA (Whatsapp) sebab katanya kalau nak tau lebih lanjut boleh WA...gitu...So dengan semangat berkobar-kobar terus me WA....oklah...layanan memang tiptop okeh...I like!!..tapi bila tengok gambar-gambar kat WA apasal macam kureng jek...huwaaaaa...(ni jenis kalau kat kedai confirm me tak beli okeh sebab tak berkenan..tak berkenan material selalunya...)....tapi disebabkan dah kesian kat peniaga tu sebab dah layan me baik sangat so me belilah selai....try and error gitu...So bila skirt tu dah sampai...seperti yang me jangka...alaaaa...material memang me kureng....(Iolls ni tak pandai pun melawa...tapi kalau beli barang boleh tahan cerewet....camtu taknak camni taknak..macamlah badan Iolls ni cantik macam Erra Fazira kan...hahahaha)....tapi takpelah....usaha peniaga tu dihargai....walapun sampai la ni tak terpakai pun skirt tu...dahlah tu offer kat orang lain pun memasing taknak...huwaaaaaa....

  • Pastu beli tudung online..tudung soft-awning (kegemaran me la tu kan..tapi yang me beli ni me tak pernah tunjuk kot kat dalam blog...tunjuk masa nak beli je rasanya....)...tulis kat situ high grade cotton...bila dapat happynya...eh lupa nak cerita...online yang me beli ni senang je cara nak belinya...tinggal nak pilih mana nak (tulis kod items) pastu email details...pastu dah confirm semua bayar online pastu barang akan dipos...senang giler kan....Pastu barang sampai..yeayyyy!!happylah kan walaupun beli selai (masa tu menyesal orang di sini sebab beli selai jek)...first time pakai elok terletak...tapi half-day pakai dah apasal lembek sangat ko nih??pastu siap dah kena pakai pin segala kat bawah dagu (padahal masa mula-mula dapat tu elok je muat-muat cun-cun dengan muka)....pastu kali kedua ketiga pakai memang rasa nak buang je okeh (amboiiii macam orang kaya ye Su)...ye macam...sebabnya kain tu lembeknya haiiiiii...tak suka..dahlah tu muka yang buruks ni lagi jadi burukss...(nasib baiklah tak beli dua lai....)...haaaa..terus tobat nak beli kat online shop yang itu....

  • Pastu beli dress/jubah online...tu pun cara beli kat situ senang je...register dulu pastu kalau nak beli tinggal nak klik pastu bayar pun boleh on the spot...giler senang okeh..tak payah nak deals macam-macam or panjang-panjang.....Dan brand yang satu ni memang me suka..suka tang materialnya lah...memang tak rugi duit beli...tapi tulah...sebab Iolls ni plus-size unik (unik sebab bahu besar, tapi lengan kecik pastu perut besar...tak ke unik tu??) so bila dah dapat tu ada jelah tak berapa kena....Yelah kan..beli online..ukur main ukur badan sendiri pastu bandingkan dengan apa yang tertulis je...(kiranya main agak-agak je)...kang beli yang kecik rugi..so beli yang besar sikit...tapi pengakhirannya dapat besar jugak...Tapi yang bagusnya...beli harini esok lusa sampai...

  • Pastu ada jugak pegalaman me beli Cheese Powder tu...tu pun senang..deal dengan tuan yang menjual tu je...tanya lebih kurang, bayar kat no akaun, tau-tau esok lusa dapat parcel...sukanya....!!!!

  • Pastu beli tudung satu ni yang tengah glamour nih....nak gi kedai dia jauhnya hai....so choice lain adalah cari yang boleh COD (Charge on Delivery)...cari punya cari info kat IG pastu jumpa....cari tu nak pulak kena cari yang dekat dan senang nanti me nak amik..untung okeh..dia yang meniaga, tapi kita yang kena cari dia (barang on-demand kan..bolehlah buat gitu)....pastu dah jumpa, nak tanya kat IG tapi katanya suruh WA pulak...Ok so kita WA....dah WA tulis panjang-panjang (siap bagi gambar tudung-tudung yang ada) kat me, tapi takde pulak tudung color yang me berkenan....dah tu??takkan nak beli??tapi tulah....nak taknak dah kena beli jugak....kesian weihhhh kang tak beli katanya me ni backup buyer....tak memasal kan...?Padahal bukan taknak beli tau..nak je....tapi sebab takde color yang kita nak tu yang menyebabkan me taknak beli kat ko....Patutnya sellers pun kenalah faham keadaan buyers..ala macam kat kedailah...masuk kedai tak semestinya beli....kecuali kalau korang punya style macam kat Petaling Streetlah, dah masuk dan pegang jangan berani ko tak beli ye..siap nanti...gitu....Senang citer, kalau me kaya confirm me amik je semua-semua yang ada tu...tapi tulah, makcik ni golongan marhain je dik....takat beli selai dua boleh...nak beli banyak-banyak atau pun lebih dari budget tu kang tak memasal makcik kena makan meggi sampai gaji yang akan datang....Dahlah tu, disebabkan terpaksarela beli yang taknak tu, duit dah jadi short, pastu nak cari pulak lagi color yang kita betul-betul nak tu, dah satu lagi proses kena kena hadap...huwaaaaaaa....

  • Yang terkini..beli barang makan je pun...barang makan kan..haruslah harini ko offer dan jual, arini me bayar, esok lusa ko bagi..ni tak ye...Sakit hati me sebab cara dia offer kat me tu dan cara dia amik order tu macam boleh je hantar...kiranya takde masalah pasal hantarlah (sebab cara amik order tu macam kita ni sebelah dia jek)....tapi rupa-rupanya me dapat pandang gambar jelah...tunggu punya tunggu (kena tunggu orang lain dia kirim tu nak sampai ke tempat me nih) nak masuk minggu ketiga baru dapat okeh...dah macam beli barang shipping oversea ye....Mati-matilah pulak tu me ingat dia duduk kat KL so tak bolehlah nak hantar kat area opis me nih sebab jauh kan...so takpelah me tunggu jelah kalau-kalau ada sesiapa yang nak hantarkan.....Tapi...rupa-rupanya yang me tunggu nak dekat 3 minggu tu sia-sia je ye...yang tukang jual tu sebenarnya dia tinggal kat area opis me je pun...huwaaaaaa......Pastu nak dijadikan cerita minggu lepas dia tanya lagi, nak order ke?bila me tanya bila boleh dapat, dia tak reti nak jawab...tapi takpelah...ko dapatkanlah me tunggu jelah....Pastu elok je semalam dia email me katanya barang akak dah ada nih....Ye dah ada jelah ye...tapi bila me tanya bila boleh dapat???...dah member tu terkulat-kulat....boleh??Bila me suruh letak kat Post Guard opis kitaorang (ni pun me lah yang suggest weihhhh...tulah cakap me ke dia yang meniaga nih?) katanya minggu ni dia tak balik sini sebab husbandnya takde...oooo ok...pastu katanya pulak dia nak passing kat orang lain....ooo ok, kiranya passing tu lantaklah..janji sampai kan...?tapi bila me tanya lagi bila boleh dapat? (memang annoying giler me ni kan?)..dah terkulat-kulat lagi nak cakap bila tu.....dahhhh mau tak berapi me?Dah tadi tu ko cakap nak passing-passing tu dapat lagi 3 minggu jugak lagi ke??Ayoooo!!!!....sakit jiwa okeh....masa order kemain lagi confident..pastu bila dah ada barang komain lagi excited bagitau ada...tapi bab bila nak hantar barang dia jadi blur....camne meniaga tu dik oiiiii.....patutnya kalau amik order tu pastikanlah cara nak hantar barang tu ada....ni takat amik order, pastu amik stok me pun boleh buat....Me ni bukanlah berkira sangat pun sebenarnya...tapi kalau benda yang sama jadi ulang-ulang dah kenapa??

Ok, ni me tulis kat atas ni pengalaman me sendiri...orang lain me tak tau....huhuhu...
Tulah Nabi kata meniaga nilah rezeki yang paling banyak boleh dapat dari mana-mana pekerjaan yang ada....
Betul tu....tapi tulah..kalau nak yang banyak hasil tu bukan senang ye...dapat customer macam me nih, jenis cerewet sikit-sikit takpelah kot (cerewet tapi taknak pun beli jugak okeh sebab kesian).......






Tuesday, April 28, 2015

Keretaku Memang Khas Untuk DiSagat-Sagat Oleh Semua Orang....

Haaaa...panjang kan tajuk???
Sebab apa..??sebab sakit hatiiii...sakit mataaaa pulak dah tentu....

Kejadian terkini....
Takdelah terkini sangat...tapi ni kena semalam...kira terkinilah kan...
Me taktaulah kenapa sejak-sejak me pakai Kakak Vivi ni rasa-rasanya dah banyak kali sangatlah kereta me ni jahanam sebab orang lain...huwaaaaa (tak berkatkah gaji Iolls nih??).....

Julai 2013
Masa tu me pakai kereta tu pun belum setahun...
Me baru je pakai nak masuk 5 bulan (gayat drive pun baru nak hilang)....
Tapi tak disangka-sangka, dipetang yang hening tapi tak berapa indah..kereta me tu kena sagat....wohohoooooo...panasnya hatiiii...
Mau tak panas...dahlah awak masuk line kita suka suki...pastu dok belasah je bergerak ke depan takde nak tunggu-tunggu....
Masa tu robek hati jangan cakaplah ye....kalau sagat tu halus takpe..ni berlekuk dalamlah jugak (untuk kereta yang masih ada lagi saki baki bau kedai).....
Lupa pulak..tu tersagat sebelah kiri bumper depan....ok takpelah...nak mintak duit pun macam tak berbaloi...
Dapat amukkan sikit kat uncle tu pun dah cukup dah...(senangkan nak menyejukkan hati wanita I is...ko bagi je Iolls membebel for sure Iolls terus tenang setenangnya...heheheh)...


Februari 2014
Kisah awal tahun lepas pulak....
Balik-balik kerja elok je nak keluar dari kawasan opis cun-cun kena langgar kat belah kanan...
Masa tu panik terkejut semua benda jangan cakaplah....tak sangka kan, banyak-banyak tempat tapi kat depan pintu pagar opis je yang kena (Alhamdullilah takde apa-apa...choiii kalau kena kat tempat lain okeh...nauzubilllah)....
Tapi dalam pada pada ok ok tu, kena langgar tu sampai kemik dalam okeh....kalaulah me tak claim memang memang bodohlah me kan....
Dan paling me bersyukur (ko ada kena langgar tapi bersyukur??), tapi apapun memang me bernasib baik sebab dilanggar dengan adik yang bertanggung jawab....thanks Azie....
Betul..kalaulah me kena langgar dengan orang lain mau berbulan pun tak setel apa-apa (walaupun halnya kecik je)...tapi dengan Azie ni memang bagus...petang ni berlanggar, pagi-pagi esoknya subuh Syafiee dia dah transfer duit kat me....dan me pun hari yang sama dia transfer duit tu jugak terus me hantar kereta ke bengkel (bengkel tu me dah tanya siap-siap petang nak maghrib semalam tu jugak), terus esok paginya (hari Sabtu) setel....syukur Alhamdullilah....
Tapi me tak berapa puas hati....dahlah kena langgar kat depan pintu pagar opis...depan post guard besar lagi ye...tapi sekor (sebut sekor sebab sorang pun perangai takde berperikemanusiaan)..iya.... tapi sekor pun tak keluar....hamboiiiiii....dah kenapa??selalu tu benda ciputs pun kemain kepoci je memasing...ni tah kenapa sorang pun takde jenguk ke, tegur ke, nak dekat apatah lagi...betul tak tipu..me dengan Azie tu terkebil-kebillah memasing kat situ....padahal pagar tu jalan 5-6 langkah dah sampai...tetiba nak jadi pemalu giler dioarang kan...??


Mac 2015
Masuk highway LEKAS tertiba terlanggar atau dilanggar oleh benda bulat berputar-putar...siap tersangkut bawah kereta lagi ye....siap bunyik seret plastik kuat lagi ye....
Dan me bernasib baik jugak sebab masa tu me panjang akal sikit...dalam pada panik-panik tu me terus pergi ke kiri jalan...
Pastu elok dah stop naklah ke depan sikit kononnya nak lalu satu lubang lopak tu dengan harapannya nanti benda tu tanggal kat lubang tu....
Tapi tulah dikatakan kuasa ALLAH..elok nak gerak tau-tau dah jatuh pun benda tu....Alhamdullilah...
Bila me tengok, rupanya dah kat belakang nun sana....cap tayar (plastik macam bentuk kuali pun ada hahahaha...sapa punyalah tu kan....??comel sangat nih...)....
Alhamdullilah jugak kereta me takde apa-apa...(me kan jenis suka round tawap kereta tetiap kali nak naik kereta)....

Mac 2015
Lagi sekali terkejut sebab kat depan skirting kereta me tu ada kesan macam kena toreh....
Nak kata tak perasan, memang macam me kata, me jenis sebelum naik kereta akan pusing tawap kereta check keliling kereta (sebenarnya nak check tayar or anythings else yang tak kena kalau ada)....
So kemungkinan besar untuk me tak perasan apa-apa jadi kat kereta adalah kecil....ewahhh ayat....
Masa kat PD tu puas ko tawap kereta (iyalah kereta dahlah kena langgar dek bendaalah bulat tu, dahlah tu jalan jauh pulak tu kan....), masa tu serius takde pulak kereta me ada tanda-tanda tercedera atau apa (kat bawah kereta me tak tau ye..sebab me bukan mekanik nak check sampai bawah kereta...tak muats Uolls..hihihih).......
Pastu kalau ikutkan hari sebelum kejadian (kesan kena toreh) tu pun takde apa-apa tak kena kat kereta me...ok je.......kiranya last me naik kereta hari Sabtu (nak beli Nasi Lemak) then naik balik hari Isnin pagi nak pergi kerja...tau-tau pagi Isnin dah jahanam...huwaaaaa.....
So hati memanglah sakit...tapi tak boleh buat apa-apa pun...bak kata Megat "No prof whatttt...." hamboi Megatnya pun....hehehehe....


April 2015
Yes, kejadian semalam lah pun....kejadian kat parking klinik pakar kat HKL....
Me keluar awal walapun appoitment pukul 8 nanti....
Sampai sana siap parking semua dalam pukul 7.15 pagi macam tu...
So parking siap-siap berundur (tapi me tak undur ye...me masuk ikut seberang terus ke depan jadi parking berundur...tak paham?tak paham sudah...hahahaha...Iolls kan mana reti undur-undur parking ni dik...so kalau takde peluang memang mak parking je macam biasa, janji tak menyagat kereta orang okeh)....
Masa me sampai tu memang tak banyak kereta lagi...so me bolehlah buat parking undur tapi tak undur tu....hahahah...tak paham sudah....
Nak dijadikan cerita..dah parking tu pastu disebabkan awal lagi so me pun makanlah breakfast dulu adlam kereta me tu......Iolls bawak nuggets...
So sambil makan sambil-sambil cuci mata tengok orang cari parking....
Kebetulan me parking ni petak tengah-tengah...sebelah kiri me kereta dah park, dan sebelah kanan me ni parking kosong tapi ada tembok kat tepi kanan tu....
Elok pulak datang satu kereta nih...me ingatkan dia nak parking....kereta dahlah besar..Preve you....tapi tak kisahlah..selalunya orang kereta besar-besar panjang-panjang ni pandai belaka parking....
So dia masuk...pastu macam tak berapa boleh..so dia undur...pastu dia try lagi masuk...tapi kali ni  me tengok macam sama je keadaannya...
Kereta dia dahlah senget, pastu macam rapat giler-giler je dengan kereta me...tapi lantaklah kan....janji ko masuk kotak....
Pastu elok je dia gerak..slow-slow (nampak okeh kereta dia belah kanan tu dah cium kereta me), tapi disebabkan me berfikiran positif yang kereta besar dan panjang ni selalunya pandai parking...so me tengokkan jelah dari dalam kereta me nih....
Sekali me rasa apasal macam kereta me bergoyang...dua kali okeh...dua kaliiii....goyang yang smooth dan tender gitu....dahhhh sudahhhhh...kena sagat kah??
Tapi tau kah anda bahawasanya minah Andi tu me tengok dia relax relax je macam takde apa-apa jadi...
So me macam 50-50 jelah...kereta aku ni kena ke tak?kena ke tak?
Me just sempat amik gambar kereta dia sahaja ye..dengan harapan...goyang tadi tu perasaan me jelah kot....
So me makan jelah nuggets tu.....
Elok nak habis tu, me macam tak sedap hati...so terus keluar saja nak tengok...betul ke kereta me tak apa-apa or memang kena sagat...
Guess what???dukacita dimaklumkan kereta me memang kena sagattttttt.....
Vengongnya weihhhhhh.....dahlah tu dia pergi lenggang kangkung je okeh....mentang-mentanglah kereta dia mahal..so tak rasa kot dia dah sagat kereta me tadi???
Me rasa macam me nak tulis note..tapi macam vengong je kot...bukan boleh buat apapun kan....
Tapi tulah..sakitnya tuh di sini..di dalam hatiku....huwaaaaaaaa......

Ni me amik dari side-mirror me....orangnya kecik, keretanya besar (tapi tu lantaklah pun kan...)...pastu bawak kereta teragak-agak..kereta barulah katakan....
Me tangkap elok lepas kejadian kereta me bergoyang sebanyak dua kali tu...
Dia tak parking kat sebelah me pun ye...dia parking macam me buat...parking undur tapi masa buat tu masuk ikut belah bertentangan.....kes tak reti undur macam me jugak kah...??
Pastu me checklah kot-kot memang ada calar ke apa ke kat kereta dia....memang takde apa-apa ye...clean and clear....wahhh hebat sangat Preve nih!!!....
Terus me cakap hmmm...kalau nak bising-bising pun kang keluar ayat "No prof whatttt...." huwaaaaaa.....so terpaksa redha jelah....
Sedih weihhhh..me bayar kereta bulan-bulan kot...
Dahlah calar balar halus tu penuh satu kereta...tempat parking me kat rumah tu memang tempat port bebudak or remaja sedikit kertu dok main-main dan lepak....lagilah of-course kalau diaorang jawab "No Prof What..." huwaaaaa....
Oklah...silalah memasing calar balarkanlah dan sagat-sagatlah kereta ku itewwww....nak cakap lebih pun tak reti..so redha jelah....mungkin betullah kot rezeki me tak berapa berkat kot....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......









Monday, March 30, 2015

Sakitnya Tuh Di Sini...

My kereta tak mahal pun okeh...bulan-bulan pun bayar ratus-ratus jek (seribu tu jauhhhh sangat-sangat lagiii)....
Tapi kalau dah disagat oleh orang lain..memanglah hanginnnnn satu badan...huhuhuhu...



Sakitnya tuh di sini.....


Ye sakitnya tuh di sini....hoihoiiiii!!



Sakitnya tuh di sini.....mencikkkk!!!



Takde ribut, takde pokok bergoyang, tapi ginilah jadinya.......tapi serius sakitnya tuh di siniiiii....
Pagi semalam sebelum keluar rumah me dah check dah..takde pulak apa-apa......I is jenis sebelum naik kereta akan pusing tawap satu kereta dulu...selalunya sebab nak check tayarlah kan....tapi betulll pagi semalam tu takde pulak me nampak apa-apa...
Tapiiiii...pagi-pagi tadi elok me nak pusing satu kereta (nak pergi kerja daaa)...tengok-tengok dah apahal macam tergaris je kat depan tu...????eeiiiiiii
Elok me tengok dekat-dekat, belek-belek....nih bukan takat bergaris..ni siap bersirat macam kena toreh je nihhhh...adoiiiiii!!!sakitnya tuh di siniiiiiiiiii!!!.....
Nak maki tapi tak tau kat sapa nak maki...huwaaaa...nak marah pun sama, tak tau kat sapa nak marah....
So terkilan takde motip jelah...huuuuuuuuu...sedih woiiiiiii...I is takdelah berapa sayang sangat kereta.....takat bercalar halus penuh belah kanan tu I is pejamkan mata jek....tu pun sebab me tau bebudak selalu main kat tepi parking me tu....nak larang pun macam paham ke bebudak tu...redha jelah.....
Tapi bila dah berlekuk jahanam camni memang makan dalam sikitlah kan...huhuhuhu...nangis tak berair mata okeh pagi-pagi nih....sakitnya tuh di siniiiiiii.....







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...