Showing posts with label Ayam Nandos. Show all posts
Showing posts with label Ayam Nandos. Show all posts

Wednesday, November 19, 2014

Ayam Sos Nandos....

Petang Sabtu haritu me keluarkan ayam seplastik kecik then kasi defrost, pastu ayam dah elok terus perap....
Nak buat Ayam panggang guna Sos Nandos Uolls....terajin gitu....
Eh sebenarnya malas..tu yang main panggang-panggang jek..kalau rajin mau masak benda lain...hehehehe....


Sos Hot Peri-Peri...
Belasah je me main beli....me tak reti okeh...sebabnya me tak pernah makan kat Nandos (me tak pernah makan betul-betul kat restorannya....selalunya dapat rasa sikit kat rumah sebab ada yang tapaukan sikit......so tak reti nak agak rasa original macamana...huhuhu..kesian kan....)
Beli sos ni dah lamaaaaa sangat dah ni tau...rasanya adalah lebih 4 bulan dah kot...punyalah simpan tersadai sebab tak ingat...nasib baik tak expired kikiki..



Katapun me ni "rajin" sangat...
Sebenarnya tak reti.....so me google..pastu tengok pulak katanya tak payah taruk apapun....wahhh ini lagi senang.......Caranya just letak je sos Nandos tu then gaul-gaul rata....tutup dalam bekas then simpan dalam peti ais....



Ni me perap dari pukul 5 ke 6 pastu masak dalam pukul 8 lebih....
Jadilah....ni pun guna ayam apa yang jumpa dalam petiais jek....hehehehe.....
Eh tetiba dah ada kentang...???tu me letakkan lambat...lupa okeh.....patutnya perap awal dengan ayam tadi tu...
Tapi dah tengah-tengah perap baru teringat kentanggg!!terus zasss kupas kulit then perapkan sekali.....




Me masak dalam pemanggang ajaib....
Ayam part kan so muatlah guna pemanggang ajaib ni..kalau ayam potong besar-besar memang jenuh nak panggang banyak-banyak kali wehhh...tak sanggup.......
Nak masak ayam ni  senang jek...letak minyak sikittttt je...then susun ayam dan kentang yang dah diperap tu....pastu tutup pemanggang (tu pun Su ajar...ha kauuuu...)...
Api tu pulak kena kecik je...kang api kuat cepat rentung jadinya....so api kena kecik...then dalam nak dekat 10 minit yang pertama boleh bukak dan cek...rasa dah cantik ayam tu colornya tu pastu terbalikkan pemanggang...then biarkan....kang tau-tau dah rentungg...hahahaha....eh korang..janganlah sampai rentung..rugiiiiii....



Tadaaaaa......hebat tak?hebat tak??(sambil angkat-angkat kening...)....
Ni bukanle me makan sepinggan giniye....ni sebab nak amik gambar cantik-cantik..so kenalah letak dalam pinggan cantik-cantik jugek...hihihihi....



Ni ha me makan....
Tu pun patutnya dua tiga ketul sorang me dapat seketul...tapi paling besar le...hehehehe...
Jadilah..katapun nak try kan....
Rasa??masam-masam pedas rupanya..hihihihih..baru ku tau.....
Macam makan Ayam Rosemary pun iya....cuma tang pedas tu pelik sikit...elok makan tau-tau dihujung lidah pijarrr.....gitu....
Kentang tu tengok rentung kan?tapi percayalah...tak pahit langsung..sedap je rasanya....dahlah tu isi sikit punya gebus......


Ko ingat cukup makan seketul ayam jek...??tak cukup sebenarnya...huhuhu...
So cepat-cepat amik kentang kupas kulit then masukkan dalam pemanggang ajaib tu....
Me letak sikit garam then lada hitam...jadilah untuk perasa.....


Hasilnya....tetap rentung macam tadi.....
Tapi sedap sangat okeh....yang paling tak boleh blah pedas ya amat pulak yang nih....padahal letak black-pepper tu sikittttt je....penangan lebihan sos yang tinggal kat pemanggang ajaib tulah kot kan...
Eh korang try test la...senang jek okeh...jimat pun jimattt..memang sesuai sangat untuk orang kedek and pemalash macam me nih....hihihihi




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...