Showing posts with label Selamat Hari Raya. Show all posts
Showing posts with label Selamat Hari Raya. Show all posts

Tuesday, July 10, 2018

Open House, Kuala Selangor...

Ni citer beraya hari Sabtu 30hb Julai (raya ke 16) haritu....
Siang tu memasing tak sihat sebenarnya....so adalah bangun tidur bangun tidur sepanjang haritu....
Petang pun tidur balik tu kitaorang tidur sampai terlajak dah pukul 6.30 okeh....
Me ingatkan OT tak jadi nak gi Kuala Selangor (KS) kikikih legaaaa...
Tapiiii...sekali dalam terpisat-pisat tu OT kata nanti lepas Maghrib kita gerak...ayoyoyoooo.....nak gi jugak ke?
Sebab sebelum tu OT kata nak gerak tengah hari sebelum petang tu tau....so me memang ingatkan dah terlajak tidur tu tak jadilah sebab dah terlambat ke apa...rupa-rupanya tak ye...gi jugak....
Kalini kitaorang gi KS sebab sepupu OT buat open house....
Sepupu OT ni Ketua Kampung kat situ...so memang tiap-tiap tahun pun dia akan buat open house tu.....







Kitaorang gerak pukul 9 okeh..nak tau sampai sana pukul berapa?nak pukul 10pm..boleh??giler laju kan?
Ampang ke Kuala Selangor tak sampai sejam...giler betul...
Eh tapi nak kata OT bawak laju sangat tak jugak...ada tempat yang boleh bawak laju OT speed...tapi sebenarnya kalau ikut DUKE tu tak sampai 20 minit dah sampai dah exit Sungai Buloh nun....kejab je...
Masa sampai ni family kakak OT dengan family Abang  OT dah ada dah...diaorang sampai awal....
Ni pun makcik terpisat-pisat dulu sebab takde seats....tunggu kakak OT gerak balik baru dapat duduk....nasib baik memang masa sampai tu diaorang dah nak balik dah....








Makcik kan dah senang sikit sebab apa-apa Uncle yang akan tolong amikkan....bersyukur okeh....
Kitaorang ingatkan sampai pukul 10 pm tu orang makin kurang..rupa-rupanya tak ye...meriah lagi time tu....
Eh satey tu sedap...Rendang Ayam pun sedap...Ayam Bakar pun sedap...lemang pun ada jugak..Mee Kari pun ada....tu yang OT amikkan...lain-lain macam-macam ada okeh......
Malam tu yang makan banyak haruslah Makcik...Uncle is makan Ayam Bakar tu jek (peel OT memang gini...makan sikit sebab kenyang...pastu balik rumah kang lapar beria-ia....geram kita okehhh).........
Pastu OT ada jugak amik Nasi Lemak bungkus tu 3...me memang tak larat dah nak makan (walapun me yang mintak OT amikkan hehe)....OT pulak tak sempat makan...so kitaorang tapau ......tu pun Mak Uda suruh kitaorang tapau Nasi Beryani dengan Ayam Masak Merah..eh haruslah amikk kikiki..kang Uncle lapar sapa nak melayan memalam buta tu okehhh........
Haa nak tau....balik rumah OT makan Nasi Beryani la kan......Me pulak setel ye 2 bungkus Nasi Lemak hahaha...dasat me kan?mana tak setel 2 bungkus...sedappppp sangat...alhamdullilah........








Adoila muka makcik...ginilah muka makcik ye....masa sebelum pergi tu beria-ia la Makcik berbedak berblusher bagai (tu jelah modal nak bagi muka segar sikit)...tapi bila sampai kat tempat majlis mesti muka dah pucat balik....
Ni biras me....kitaorang sebaya.....kiranya menantu pertama dengan menantu yang terakhir dalam family OT sama umur la (nasiblah Mak dapat menantu bongsu tapi dah tua haha...).....







Tengoklah tu OT tu kan?tiap-tiap kali amik gambar memang muka macam kena paksa (eh ke memang rasa terpaksa??).....
Semangat kan memalam pun pakai gini... hehe...
Baju nilah patutnya kitaorang pakai untuk first raya..
Kisahnya....me kan beria-ia lah dah berapa bulan cari color dark grey....(dapat suami spesis agak cerewet jugak ni okeh..nyampasss...eh)...
Betulll....sampai 3 pasang me beli okeh...tapi semua pun OT tak berapa nak approaved .... bayangkan mula-mula me beli jubah..tapi OT cakap color tak dark..so taknak...adoila...pastu me beli yang me pakai nih...dah katanya lain, tak sama langsung (tapi memang pun baju ni tanah dia macam coklat-coklat sikit)..tapi kalau ikut me pakai tudung dark grey takdelah nampak sangat pun (cer tengok gambar...ok je kan?).....
Then last minit me beli pulak Kurung Pahang (yang ni color memang sebijik dark grey)..biasalah..me memang beli online jek...
Tapi boleh tak bila dapat kat pinggang ketat ya amatttt??
Ukuran dia bagi lain okeh...siap ada ukur pinggang  kain, pastu pinggang baju..completed la segala ukuran...
Me ni sebab dah ada ukuran bagai memang confidentlah bagi size ikut carta ukuran tu kan?sekali bila dapat tu me try ketattt...tapi pelik tu kain pinggang okeh pulak secukup-cukup ukuran yang dia bagi.......
Geram jugak sebab kalau ikutkan carta ukuran tu pun pinggang baju tu besar adalah dalam 5 inci okeh..adoilaaa.....
Ni nak tunggu pinggang Makcik ko ni kecik memang taktaulah bila...sayang ooo baju tu.....memang lemari yang pakai lah jawabnya....
OT pulak penat me carik sekali bila raya katanya nak pakai baju Maroon....hmmmm...sabar jelah ye....tapi takpe....bunyik-bunyik me tapi no problem la...me belasah je..benda dah ada so kita pakai je.....







Ok ni bila dah kena suruh paksa OT senyum...ha barulah ok sikit kan....
Ni kan kitaorang dengan family Abang OT duduk sini nak dekat pukul 12 ye...sampai habis majlis dah....
Alhamdulillah...malam tu sampai rumah pukul 1 suku kot....
Balik tu macam me cerita tadi..balik-balik me panaskan makanan tapau tu then kitaorang makan dulu kikiki...tidur memang pukul 3 pagi lah jawabnya....
Ni bila ada suami (me lah orang lain me taktau), lagi-lagi jenis lapar malam-malam buta time tidur memang jadi tak menentu....tapi me OK je...sebab siang tu me belasah je tidur mana yang me sempat....
Lupa pulak....nak gi Kuala Selangor ni pun last minit OT decided....OT memang macam ni ye....selalu je dua tiga hari nak gi mana-mana barulah nak bagitau....(dua tiga hari pun dikira awal okeh, selalunya esok nak gi malam ni baru bagitau pun iya...tau-tau jom Yang gi sini, jom Yang gi sana...)...
Kalau korang perasan laa kan...perasan tak sekarang ni me berblog me macam elaborated pepanjang?Iya...memang me kena eloborated sebab taknak jadi isu....me kan retissss...so sebelum apa-apa spekulasi keluar baik me yang bagitau siap-siap....






Friday, July 06, 2018

Sambungan Raya ke-5 dan ke-6...

Sambung lagiii....hehehe...
Tengah rajin ni..so layankan jelah tau....
Tengah hari tu kitaorang bangun siap-siap solat makan segala terus kitoarang nak gerak balik....
Haritu memang tak boleh nak kemana-mana dah sebab hujan lebat dari pagi...cuma tengah hari nak petang tu barulah hujan berhenti....lega okeh...
Disebabkan tak boleh nak round Penang so sebelum balik tu OT nak me gi bawak makan or tapau Laksa Janggus...
Isteri Abang Maom yang suggest kitaorang makan kat situ....kebetulan jugak sebelum tu pun OT selalu citer yang makan kat situ sedap...so haruslah try....
Ni kat Balik Pulau tau..kiranya dekat jugaklah dengan rumah Arwah Tok Wan OT.....






Kitaorang guna Google Maps okeh nak ke sini...OT is ingat-ingat lupa jalan sebab selalunya dari kecik kalau dia datang Penang ramai yang volunteer nak jadi driver..cuma kalini OT kena bawak diri sendiri dan isteri so haruslah kena cari jalan sendirik....lagipun semua orang dah kerja time nih...tinggal Abang Maom dengan wife dia jek tengah jaga cucu........
Ni kan mula-mula tu ingatkan apa dia lah Laksa Janggus, Laksa Janggus..me dok angguk-anggukkan jek.....bila dah sampai sini baru me tau rupa-rupanya nama kedai Uolls hahahaha...







Berkobar-kobar Uolls Iolls nak makan Laksa sedap...sekali kedai tutupppp huhuhu....
Ada je orang kedai kat tepi tu...tapi masa kitaorang baru nak bukak tingkap tanya laju je diorang cakap tutup...huwaaaaa....
Pastu kan elok kitaorang nak gerak tu datang lagi satu kereta masuk..me rasa diaorang pun nak makan situ jugak la sebab elok je kitaorang gerak tu diaorang pun gerak keluar jugak.....kesian kitaorang kan?kikiki....tapi takpelah..belum rezeki nak dapat makan...tapi tu tandanya apa?tu tandanya kena datang Penang lagilah kan?hahaha....











Pekan lama kat Balik Pulau...eh ke kat lain ni?eh ni kat Balik Pulau lagi kan?hahaha....
Tapi kalau datang sini memang banyak kali kena lalu roundabout comel nih....












Dah tak dapat makan Laksa teruslah OT gerak ke Jambatan kedua......
Masa ni dah pukul 4 lebih rasanya.....me dah jamak sesiap so agak lega..cuma tinggal nak cari tempat untuk Maghrib dengan Isya je nanti.....
Korang tau tak...kat Penang tenang je jalanraya...kat jambatan ni pun...tapi lepas exit jambatan je masuk je highway tu dia..beraturrrr....
Sepanjang jalan tu kejab beratur lamaaa...kejab jalan lajuuu...pastu beratur lagi..jenuh okeh....





Ni masa ni kitaorang berhenti kat mana ek?alamak lupa....alaa yang ada KFC tu hahaha....
Kat sini sebenarnya kitaorang berhenti nak gi toilet je..tapi terlajak me ajak OT makan KFC....sanggup tu me yang beratur and me yang belanja hahahaha...
Tapi jenuh okeh...ni sejam lebih rasanya me beratur baru dapat ye (dari pukul 6 suku kot sampai nak pukul 7.30 ha kauuu)...bukan sebab ramai orang...orangnya yang ada tu tak bergerak-gerak pun dari me datang tu (tempat duduk pun banyak kosong ye)...tapi lama sebab yang buat kerjanya slow....slow tu mungkin sebab staff tu dah penat kerja dari pagi lah kot kan?yang geram tu supervisor ke pengurus dia tu bukannya nak tolong apa yang patut...me tengok dia dok mundar mandir belakang cashier2 tu semua jek..dok terjenguk-jenguk mesin duit tu dari belakang.....adoilaaa...sabar jelah....
Korang pun perasan kan selalunya kalau ada supervisor/pengurus laju je diaorang tolong staff nak bagi smooth kerja kan?...ni tak...bayangkan cashierla yang amik order, pastu  dia yang servekan (ni memang kerja cashier la kan) pastu dia jugak yang gi belakang tadah air satu satu (ni kan supervisor/pengurus tu patutnya boleh tolong kan), pastu dia jugak yang kena picit cheese tu....adoilaaa....kesian okeh....benda boleh siap 5 minit dah jadi sorang nak 10-15 minit ye...jenuhhhh....
Ni kan tunggu kemain lama, sekali makan tak sampai pun 10 minit hahahaha...
Dah kenyang OT kata dia nak teruskan perjalanan....
Eh lupa pulak...kakak OT dah balik awal pagi tadi lagi....









Cis ni baru ada tulis location kat gambar tu....
Ok sepanjang jalan adalah beratur okeh...bergerak tu bergerak tapi memang heavy traficlah.....
So dah sampai Simpang Pulai kitaorang berhenti kejab...me nak gi toilet lagi hahahaha...
Sempat solat jugak kat situ..ingatkan OT nak tidur kat situ...tapi kata OT takpe dia boleh bawaklah sangatttt......
Masa ni dah pukul 1 lebih rasanya.....lama kan kitaorang nak menyampaikan satu-satu hentian...ye lamaaa....kematu vontoit...OT pun dah bunyik kaki dia dah sakit huhu......
Pastu elok je sampai RnR Tapah OT berhenti lagi...kalini tak kira me ajak OT tidur dulu....
Ye..kitaorang tidur kat Tapah tu pukul 3 pagi okeh.....dasyat tak?lama giler kan nak menyampaikan Tapah dari Simpang Pulai tu?









Tiba-tiba dah breakfast hehe....
Me terjaga pukul 6 suku camtu..tu pun sebab OT jaga dulu....
Terus kitaorang Subuh dulu...then breakfast kejab....
OT kalau ikutkan taknak breakfast..katanya breakfast nanti...ooo tidaklah..nanti-nanti jadi malas..baik makan je sekarang, kang sampai rumah boleh tidur je terus (penat weihhhh..nasib baiklah memang dah apply cuti spare..).....
Kitaorang gerak dari Tapah tu dalam pukul 7.30 camtu...dah terang dah...Alhamdullilah jalan smooth giler okeh...semalam masa kitaorang masuk RnR ni pun jalan kat depan tu tengah beratur kereta ye...bayangkan masa tu dah pukul 3 pagi.....






Dah sampai pun DUKE....
Kejab je lepas tu kitaorang sampai Ampang....sebelum pukul 9.30 pagi Alhamdullilah kitaorang dah p[un sampai rumah.....
Patutnya pagi tu me gi kerja...esoknya baru cuti balik sebab esoknya tu niat nak gi hantar Anim...tapi disebabkan jem semalam tu memang me dah tak larat dah okeh....so sambung jelah cuti kan..?
Dahlah tu balik tu OT bawak kereta dalam keadaan berhati-hati giler....break kereta dah berbunyi-bunyi dari lepas seberang Jambatan Kedua tu okeh....So esoknya memang me EL..memang nak kena cari bengkel la kan?gile ko nak gi Raub dengan break berbunyik-bunyik?









Thursday, July 05, 2018

Raya ke 2 hingga ke 6...

Ok ni kisah hari raya tahun ni lagi ye....
Tahun ni sebenarnya giliran beraya dengan family OT...tapi pagi raya memang kitaorang beraya dulu kat Ampang...sebab alang-alang semua pun ada....
Then petang raya pertama tu barulah kitaorang berdua bergerak ke Shah Alam nak beraya dengan Mak...
Tapi tulah..haritu Mak tak sihat sangat...tidur je...
Bila OT salam cakap Selamat Hari Raya Mak..Mak cakap haa dah raya ke?Mak taktau pun dah Raya...Allahuakbar..sedih okehh....
OT jangan cakaplah..dia punya sedih tu macam drama swasta dah...sebak-sebak tu habis dicium-ciumnya Mak...sampaikan me tak sempat nak salam dah...bila camtu terus OT suruh Mak rehat then tidur je.....
So kitaorang makan dulu...tu pun lama jugak duduk situ...adalah nak pukul 10 lebih....then baru kitaorang bergerak ke Kuala Selangor....
Dari Shah Alam ikut Google Maps kejab je sampai Kuala Selangor Uolls...
Ingatkan nak singgah kejab je then balik Ampang balik...tapi anak sepupu OT suruh Pak Su tidur situ..ada bilik kosong...terus kitaorang tak jadi balik...eh kitaorang memang dah standby baju siap-siap..in case....
Sepatutnya OT bawak Mak sekali balik kampung..tapi disebabkan Mak tak sihat so kitaorang tak jadi bawak....






Dipendekan cerita..ni hari esoknya kat Kuala Selangor....
Ni dah nak petang dah ni masa nih....ni kebetulan ada orang belanja eskrem okeh hehe..ni me suruh OT amikkan...(ni jelah gambar yang teringat nak amik pun kahkahkah)....
Haritu pagi-pagi tu kitaorang breakfast kat luar bertiga (OT ajak Angah dia sekali join)...kemain kan pepagi?tu pun sebab OT is tak tahan dah lapar sangat...awal okeh kitoarang keluar..dalam pukul 7.30 camtu....
Balik tu Angah OT siap gorengkan Nasi Goreng lagi okeh hahaha....dia lelaki ye bukan perempuan...kemain satu kuali besar dia gorengkan...so kitaorang breakfast kali kedua....mana tak memasing tembah gemuk kan?
Ni pun lepas Maghrib kitaorang balik Ampang....sebab tuan bilik dah balik...Iolls is segan nak tidur kat hall...Iolls is berdengkur kuat Uolls...takut troma satu rumah kahkahkah.....nasib baik OT is faham...Alhamdullilah...kuat-kuat gaduh pun ada jugak bab-bab lain OT concerned...syukur sangat-sangat....
Malam tu sebelum balik tu sempatlah OT bakar mercun KLCC dua kali...kemain kan?sampai kampung bakar mercun KLCC, balik pun bakar lagi....meraikan diri sendiri ke hapa?....
Malam tu kitaorang sampai Ampang pukul 10 lebih camtu kot....
Sempatlah me basuh baju dalam mesin tu seround...sempat jugak keluarkan baju-baju dalam beg segala...






Ni third day of raya....
Tau-tau pagi tu dah bergerak ke Utara.....
Ni kan bukan dalam plan awal pun (Demi ALLAH).....
Masa raya tu OT just tanya kat Kakak dia nak ke balik Penang?punyalah kang kejab jom pastu kejab nak kejab taknak kejab nak kejab taknak (kes aku ikut ko, ko ikut aku la ni pun)...me lantakkan je sebab ingatkan mesti tak jadi punya (iyalah kejab nak kejab taknak kan) ...sekali last minit diaorang on (pukul 12.30 am okeh deal nih hahaha...sajalah kan?)....so plannya esok pagi pukul 11 jumpa kat Hentian Rawang.....
Nasib baik beg tak masuk dalam kotak lagi Uolls...kalau tak jenuhlah nak mengemas balik....so pagi tu kemas-kemas beg balik..topup baju-baju mana yang patut then berhangkutlah lagi kitaorang berdua.....
Tapi namapun janji melayu...pukul 11.30 rasanya baru kitaorang bergerak dari rumah....tu pun tunggu kejab kat Hentian Rawang tu...then bergeraklah kitaorang ke Utara......
Perjalanan agak smooth mula-mula...cuma ada certains tempat yang kena beratur sikit sebab kereta is super-banyak....
Pastu kat R&R Simpang Pulai me ada drama sikit dengan OT....kat situ je dah habis nak dua jam huhu....(kaki drama ginilah....jangan diikut ye adik-adik...)....
Pastu jem boleh tahan jugak nak ke Penang tu...so merasalah beratur gerak sikit-sikit....








Dah petang baru sampai sini...Alhamdulillah....
Kitorang memang kena ikut Jambatan kedua..sebab lagi dekat...
Dalam 6.40 camtu baru kitaorang sampai kampung OT okeh.....
So sampai tu borak-borak lebih kurang then tuan rumah sediakan makan...diaorang hidang Mee Rebus okeh....sedap gilerrrr....kesian tuan rumah, mungkin diaorang dah standby dari tengah hari kot tu....tapi tak sampai-sampai jugak kitaorang...
Sebelum tu lagilah....Abang Maom jangan cakaplah, sepanjang-panjang jalan tu adalah nak 4-5 kali dia call OT nak tanya kitaorang dah kat mana?dah sampai ke belum?punyalah dia risau....sian okeh dia...
Sambung balik, makan tu kan Me kan memang me hirup-hirup je kuah tu ye....me rasa me dah makan kuah banyak okeh (bertambah sekali)...tapi Kak Mona (kakak sepupu OT) tetaplah cakap tambahlah lagi, kuah banyak tu...eh ehhh...jangan Kak Mona..kang habis satu periuk hahaha......(ni Kak Mona cakap kat semua..kang ada pulak yang kata me ni buruk lantak pulak..adoihaii).....
Malam tu penat tak payah cakaplah....lepas dah solat memang me tidur je....lenguh ooi badan....
Terjaga pun dah pukul 10.30 camtu...bangun mandi then solat Isyak...tau-tau dah kena pelawa makan nasik (sedap kan Su duduk rumah orang?tidur then bangun tau-tau nak kena makan je hampunnnn).....
Rupa-rupanya semua pun dah makan..tinggal kitaorang berdua je belum lagi....me rasa macam baru je tadi kiaorang makan Mee Rebus okeh....tetiba dah kena makan nasik pulak....so me makan tak banyaklah...
Tau tak diaorang hidang Nasi Kandaq....diaorang beli kat area rumah...tapi dia punya kari punyalah sedappp..adoilaaa...ni memang tak payah cari yang popular ke apa pun okeh..sebab makan yang area rumah pun dah begitu punya lazat.....










Esoknya hari raya ke-4 tengah hari kitaorang nak ke Batu Kawan...Abang Sepupu OT buat makan-makan...rezekiii...alhamdulillah....
Tapi kitaorang gerak awal sikit kononnya nak gi lepak-lepak kat Batu Feringgi....
Me kan lambat siap ingatkan Kakak OT belum siap lagi..rupa-rupanya diaroang dah gerak dulu pulak....so diaorang sampai dulu kat Batu Feringgi...
Yang OT pulak beria-ia nak ke sana jugak...so bergerak ke sana...last bila sampai sana terus kitaorang patah balik gi Batu Kawan..adoilaa...OT OT..buat kerja sangat kan?selalu macam tu tau...
Gambar kat Batu Kawan takde..segan oiii....
Ni lepas dah beraya gi ikut Abang Ipar OT..dia nak cari Art Street....
Pusing punya pusing adalah sejam kot baru jumpa...tu pun sebab nampak ni..sebab pelik tetiba ramai kat ceruk tu....
Ni pun tak dapat nak berhenti sebab takde tempat parking...so OT suggest ikut je dia...dia nak bawak gi makan Pesembur.....







Cantik kan?
Me sempat amik gambar sebab kitaorang pusing kat sini je adalah dalam 3-4 kali hehehe......









Last berhenti kat sini..tupun dua kali round baru dapat....
Cantik kan bangunan kerajaan diaorang....?









Masa ni mood Iolls dah start tak baik huhu....
Jangan ditanya kenapa ye...sebab adalah sebabnya....dan drama swasta pun bermulaa haha.....










Memang drama swasta sebab penat okehhhh.......
Ni masing-masing leka tengok lauk tengah bergelora huhu...
Kuat okeh air tu..me tengok pun seriau..tapi diaorang boleh watlekwatpis pulak tengok ramai-ramai dekat-dekat....
Makcik is fedup then terus gi ke kereta....
Yes..Su is kalau buat perangai memang dia buat...ko nak dengar me berbunyi ke nak tengok me diam?pilih....
Me memang rasa nak balik je dah time nih...penattt...Allah je yang tau...







Dah berdrama swasta lebih kurang then tau-tau dah sampai sini kikiki....
Korang jangan emo ye..biar me je emo sorang-sorang....
Me ni seorang yang simple ye (cerewet kat benda yang patut cerewet sahaja)...tapi kalau ada benda yang me rasa me dah lama sangat tahan memang jadi lain macam jugaklah seorang yang simple nih....
Ni kat foodcourt kat sebelah tempat tadi je pun....
Ni kan Me dah lama dah teringin nak makan Pasembor Penang ye...dari duluuuu lagi...dengan kengkawan tak dapat-dapat kan...pastu masa bulan 12 haritu dah sampai Penang pun tapi tak dapat makan jugak, so ingatkan kalini memang betul-betul dapatlah...lagipun dah sampai pun tempatnya....sekali bila me ajak dah semua orang pun macam nak taknak je haruslah me hangin (taknak cakap je taknak..jangan buat me tertunggu-tunggu....dahlah asyik kerjanya menunggu apapun taktau...).......eh terbagitau pulak pasal apa me merempan hehe.......
Ni me Google..sekali review cakap yang Ghani punya yang tersedap..so beraturlah kitaorang.....panjang okeh line....stall lain elok je tak berapa ada orang..tapi disebabkan review tulis pastu nampak pun kat sini je yang kemain panjang beratur terus join sekali.....









Syok jugak, foodcourt ni mengadap laut.....tapi syok-syok serem jugaklah.....makcik punya imiginasi kan tinggi huhu......








Yang kat dalam ni hampir penuh Uolls....
Me kan redha je kalau makan tapau..janji dapat makan kan....
Tapi bila tengok staff situ boleh carikan seats..terus mintak tolong dia carikan...
Korang cakap je untuk 2 orang...nanti dia carikan ye...











My OT yang beratur....
Lama jugak OT beratur okeh....adalah nak 45 minit jugak..satu kegigihan kan?eh nak makan sedap sekali sekala kena gigih hihi...
Ni cara kat gerai ni pilih dulu then beratur untuk bagi orang tu potong dan letak kuah..bayar baru dapat makan...jenuh okeh...sebab lama gilerrrr.....
Tu pun ada yang potong Q OT..selamba je ek korang?nak beratur tu tengoklah kiri kanan dulu...rasa tak confirm boleh tanya "cik tengah beratur ke?" gittchew...tu pun nak kena ajar ke?huhu........










Akhirnya.....
OT taknak bagitau harga berapa dia bayar nih hehehe....
Tu pun OT cakap nasib baik dia letak balik sekor Udang...kalau tak?








Tengokla tu..me ni berkobar-kobarlah nak makan sekali OT boleh pulak main HP...adoilaaa...terbantut selera okeh....











Tunjuk lagi sekali kiki...
Kalau ikut selera me serius sedapppp....
Rasa dia manis-manis pedas...yang best tu bila makan dengan cekodok tepung, sengkuang timun tu rasa rojak mamak, bila makan dengan segala bebola tu rasa macam makan Yong Tau Foo....puas hati lah....OT pun alhamdullilah puas hati....tak sia-sia OT beraturkan kan hehe....
Ni kalau ikutkan me boleh je habiskan semua...dasar kan?hahaha...tapi sebab OT asyik cakap kalau tak larat tapau je nanti makan...jadi tak reti-reti?kahkahkah...
So dah kenyang kitaorang balik rumah...tapi sempat beli jeruk dulu kat tepi tu...me beli 2 kg okeh...dah offer kat adik beradik semua bolayan so nak habis me makan sesorang hahaha....
Kitaorang kan sampai rumah awal okeh...pukul 8 lebih tak silap...
Pastu nak tau apa kitaorang buat?sampai-sampai terus tidur adoilaaaa....penat satu sebab hujan satu...sampai ke pagi tak bangun-bangun ye..punyalah sedap layan hujan........
Pagi esoknya patutnya nak round Penang for the last time tapi tak jadi sebab hujan lebat boleh tahan...so lepas breakfast lebih kurang then kitaorang sambung tidur sampai nak tengah hari hahaha..hampunnn Abang Maom....kitaorang macam penat sangat okeh...tak taulah kenapa....macam digam-gam mata...
Eh penatlah menaip.....nanti me sambung ye....




Bersambung....




















Friday, June 29, 2018

Aidilfitri 2018:PART 1

Sorry...ni baru nak up pic pagi raya hehehe...
Tu pun entri ni me selit gambar sikit je...nak letak semua gambar sekali memang banyakk ooo...dahlah tu banyak yang gegor....
Gegar tu satu hal pastu macam kelam kabut je semua masa sesi bermaafan tu.....memang banyak gambar tah apa-apa....nak kena pilih la jawabnya....
So me tempek je dulu pic Me dan OT dengan Emak je ye...next kalau rajin hahaha baru tempek semua....






Kisah pagi raya pertama.....pagi tu tinggal me dengan Anim je kat rumah...
OT gi Cheras dulu amik Angah dia then diaorang ke Masjid kat ofis me...jauh okeh tapi OT kata dia kalau tak solat raya kat sana tak feel..macam-macam kat somi saya tu huhuhu....
OT ajak jugak me join sekali tapi mananya boleh..rumah tak habis setting apapun...
Emak pulak solat raya kat surau baru kat rumah tu jek....
So me yang settingkan rumah (bagi rupa hari raya hahaha) dan hidangkan juadah macam biasa.....
Anim is tidur huhuhu...dia memang..tetiap kali raya pun tak paham kenapa boleh selamba bangun lambat...me kalau hari raya mesti pagi-pagi cepat je terjaga..debor oiii hari rayalah katakan....
Family Atie sampai cepat dari selalu....pastu tunggu family Ana pulak...then tunggu me hahaha...diaorang kena tunggu me sebab me mandi lagi sekali okeh....
Pagi me dah mandi, tapi sebab dah buat macam-macam pastu dah menunggu lama so rasa berlengas, so mandi lagi sekali then siap-siap....
Sambil me siap-siap tu diorang makan dulu....so kiranya takdelah lama sangat diaorang tunggu, kira tunggu kejab jugaklah sebab sambil-sambil makan kan...?
Me kan dahlah lambat siap, pastu boleh pulak kancing kain kurung tu terkulai then tercabut...dah tak memasal pagi raya menjahit kancing.....
Pastu nak pakai shawl kemain hazab ye....nasib baik Ana tolong putarkan....tunggu me memang me pakai je tudung cotton me yang selalu tu jek..kalau pakai tu memang sapsapsoi seminit siap!









First time OT beraya sebagai menantu....
Beria-ia OT salam mintak maaf bagai okeh.....
Me mother terharu sangat kot sampai OT sorang je menantu yang dipeluk beria hahaha...





Turn saya la pulak kan....kalini tah napa salam tak berapa nak syahdu...adoila....
Me budget me nangis teresak-esak okehh...tapi tah napa tak..vengong betul









Makcik dengan Emak...
Tudung adalah asyik nak ke depan....so muka sangatlah makcik makcik (walapun dah memang makcik tapi taknak mengaku ye haha)........
Baju Emak tu last minit beli kat Poplook....payah ooo nak cari color maroon tahun nih...maroon bukan color fav untuk baju ready-made ye....
Jubah Emak tu pun color plum sikit tu...tapi jadilah..janji merah-merah tu ada...nasib baik tudung Emak color maroon kan?so nampak santek jek.....
Makcik is pakai shawl masa kahwin haritu....shawl tu patutnya kena pulangkan kat Kak Azie...tapi masa nak pulangkan barang-barang tu me tak bawak..selamba je cakap kat Kak Azie "saya ingatkan akak bagi"....yang Kak Azie pulak bila me cakap camtu dia terus pulak jawab "laaa...ha takpelah...awak amik lah..." hahaha..muka tak malu kan me?









Tu dia punya agamlah badan makcik kau hahahaha....
Eloklah tu...baju ni beli online..sizing dia macam pelik sebab jenis bahu dia besar gilerrrr....
Bayangkan me yang bahu lebar ni pun tak lepas nak pakai....bahu dia bagi besar tu tak kisah..yang pelik tu apa pasal bukaan leher tu kemain besar jugak??giler besar...adakah kalau badan orang tu besar kepala dia pun besar dua kepala budak darjah satu?
Mula-mula dapat ni me try...pastu decide taknak pakai..me dah pakai depan Emak dengan Atie...diroang kata OK..tapi me tak suka......then me sorok dalam almari....
Pastu beria-ia lah me mencarik lagi baju maroon..tak puas hati okeh...
Tapi satu hari tu me saja-saja try baju ni depan OT sekali OT kata OK..cantikkk...aittt...gini punya gedoboh cantik??dahlah tu me kureng sikit berpesen-pesen gini...kalau boleh plain vongoks je dah ok sangat dah.....
So sebab OT kata OK..cantiikkk...so kita pakai je masa raya...jimat duit hahaha......Emak dengan Atie cakap OK me bolayan bila suami sendiri cakap cantik terus pakai okehhh...nampak tak korang kalau jadi lelaki/suami kena buat apa?haha








Sesi bermaafan me dengan OT...
First time raya sebagai suami isteri...Alhamdulilah....
Me kan sebenarnya nak mintak maaf bersungguh-sungguh tapi tah macamana tak boleh...adoilaaa....me mintak maaf basic-basic je ye....dahlah banyak oo dosa me buat....tu pun nasib baik OT ampunkan me....TQ Abang....
Tu sebelah si Syabeel buat perangai....dia seminggu raya memang buat perangai okeh..serabut semua orang.....







Ni kan kitaorang patutnya pakai dark grey..ikut baju yang kitaorang dah beli masa hantaran nikah dulu.....
Tapi sebab adik beradik me semua kata nak maroon so me dengan Anim beria-ia lah cari yang maroon...pastu OT pulak masa kitaorang gi Jakel Mall tu tah macamana dia pun terbeli baju Melayu maroon nih (kata taknak sama diorang?phohyo la Abaanggg huh)....
Ni last-last Atie cakap tak jadilah maroon...pakai je baju yang diaorang pakai masa me sanding dulu tu...eh eleee..sabar jelah...
Tapi takpe..taknak pakai maroon tapi kitaorang pakai....Ana pun pakai jugak hahahaha....








Peliknya muka me haiiii....pucat je kan?
Tu kening makcik is terjungkit sebelah sebab belah situ tu bulu kening habis tercabut or tinggal sekerat-sekerat.....
Me kan ada eczema (ni doktor cakap)..so kalau time elergic me sampai memang me rasa gatal berpasir-pasir satu muka okeh...pastu tangan pulak bukan jenis boleh diam...gatal tu dok garu sepuas hati...so mendapatlah nanti muka tah macam apa...kulit memang jadi teruk...pastu tau-tau kening mesti jahanam hahaha...habis nanti tertanggal-tanggal....
Mana taknya..masa tidur mana nak perasan tangan me mengaru....tau-tau tengok cermin nanti aitttt mana hilang kening aku nih?
Ni Anim amik kan ye bukan me crop..tah apatah pic separuh-separuh.....







Skip ke gambar duaorang pulak....
Ada je pic dengan yang lain-lain tapi me letak yang ni dulu ye..hampunnnn.....
Ni pandai kan me menutup badan?hahaha...badan me bukan kecik-kecik ye..besarrr....tapi disebabkan angle yang betul pastu kaki siap kedepankan so tu yang nampak kecik jadinya....
Ni tumpang amik gambar kat block depan rumah kitaorang.....







OT start pose...terus Atie pulak ajar me camne nak pose so jadilah gambar nih hahaha..somel je rasa kahkahkah.....
OT kemain okeh...ada capal raya okeh...pakcik ni memang melawa sikit...makcik je yang sempoi lantak mana yang sempat....
Ni kan ada masa gi beraya ada 3 orang tegur baju me cantik okeh hahaha...
Masa diaorang cakap cantik tu me suka lah kan...tapi dalam hati memang me cakap..."cantik?"...
Tak tau me serabut okeh...sikit-sikit me tolak bahu dua-dua belah tu ke dalam.....makcik is tak boleh baju macam gini..span tebal pastu bahu lebar ke tepi...serius serabutnya haiiiii
Ni amik gambar kat bawah dulu then terus ke kubur....
Nanti makcik share pic lain pulak ye....





Bersambung.....







Wednesday, June 27, 2018

Menu Aidilfitri 2018...



Ni sapa yang memang baca blog me nih (persoalannya ada ke yang baca? hehe) taulah memang nilah pun menu tetiap kali hari raya hahaha....
Eh betul..ni memang menu "wajib" okeh...ko gaduhlah itu ini memang inilah yang ada pagi raya...tak kiralah raya puasa ke raya haji ke memang Emak masakkan nih.....
Eh tapi kan pernah sekali tu Atie yang masakkan kari okeh...seperiuk rak ye...selalunya Kari Ayam Emak masak nak dua ekor....giler hebat okeh Atie masa tu....
Mau tak hebat...muda lagi okeh masa tu...tu kalau makcik kalau time tu ko suruh masak banyak-banyak gitu memang taklah...sebab makcik memang confident langsung....tapi kalau suruh sekarang Alhamdullilah....dah berani dah masak lebih....tapi rasa tu tak confidentla sedap ke apa tau...janji masak je sudey hahaha.....








Ni pun ulang tayang jugekk.....kikiki..hampun ye....
Tapi tetaplah nak tunjuk kat sini gitchew....
Haa nilah cara-caranya me makan ketupat kat rumah....ni kalau kat rumah sendirilah ye...kat rumah orang apa yang orang hidang tu ko makan jelah...orang masak dan hidang tu pun dah kira habis bersyukur kan...rezekiiii....tiba-tibaaaa...
Okeh...caranya haruslah me letak dulu seketul ketupat dipotong 4 (gedik nak spesific sangat kan haha)...pastu letak kuah kacang..pastu letak kuah kari..ni haruslah letak lebihhhh...pastu baru letak Rendang Daging sikit...sikit je Uolls..buat tambah rasa jek....
Ni pun sekian dua kali me repeat hahaha......






Macam biasa la kan...haruslah tunjuk apa yang Emak masak.....
Kuah Kacang...kalini tak pedas...I loikeee.....








Rendang Daging...
Ni haruslah buat ada kuah....
Ni tengok macam kering kan?tak ye..memang ada kuah....
Rumah kitaorang jenis makan Rendang kena berkuah..kalau tak ada kuah or kuah tu sikit haruslah orang yang last tu makan isi jek hahahaha..jenis tak reti makan yang kering-kering okeh....
Tu pun dulu Emak memang buat jenis kuah sikit or kering sikit...then bila semua pun komplen kenapa takde kuah or kuah sikit sangat?terus lepas-lepas tu Rendang yang Emak masakkan jadi Rendang jenis basah dah.........








Ketupat buat sendirik nih okeh....cea ceaaa....
Me disebabkan dari kecik dah tolong ketatkan kelongsong (ketatkan je okeh...anyam sampai kesudah tak reti-reti), isi beras dan rebuskan...eh bukanlah kecik sekolah rendah tu..maksudnya kecik umur dah tingkatan-tingkatan so me dah pandai bega ketumpatan nasik tu...
Kiranya nak buat ketupat lembut sikit pun boleh..nak yang mampat pun boleh....ko cakap je (kemain eksen kan?hahaha)......
Tapi selalunya kalau isi beras tu selalunya me ikut me jek....ada yang me saja letak beras kurang sebab taknakla ketupat tu mampat sangat...pastu ada yang me memang letak cukup-cukup....sebab bukan semua orang suka ketupat yang lembut or ketupat yang mampat kan...?so masa nak makan tu pepandai sendirilah pilih mana yang mampat or yang lembut ye.....
Me pernah baca, ketupat ni kalau nak tahan lama kena rebus lamaaaa...so selalunya memang me rebus lebih kurang 4 jam..ye 4 jam ye....
Ala susah apanya..ko topup je air bila dah nampak air dalam periuk tu dah kurang...tau-tau dah 4 jam....eh terbelagak lagik pulak hahaha....







Bersunguh-sungguh tepek lagi sekeping hahahaha....
Ni me yang setting semua ni ye....
Dan memang tetiap kali raya pun me jugaklah yang menyettingnya.....dari dulu kini dan selamanya....
Tapi apapun me suka....hehehe..baru feeling raya tu sampai okehhh.....






Sekian eh.....





Tuesday, June 26, 2018

Sebelum Raya.....



Ni citer hari Rabu hari last day me kerja sebelum start cuti raya haritu...
Haritu kebetulan satu office semua dah mintak cuti 4 jam..so apalagi me pun haruslah nak mintak jugaklah kan?last minit mintak nasib baik dapat hehe...tu pun rupa-rupanya semua orang dah mintak me yang last...(laju je semua yek kiki)....
So sebab dapat balik awal so malam sebelum tu memang me ajak Anim gi office me sekali....sebab niatnya nanti lepas balik dari kerja boleh kitaorang merayap kejab kat area Mutiara Damansara nun....
Ni kan Anim tu dari kitaorang sampai, nak pukul 8 am sampai dah pukul 11am dia tidur hehe.....
Tapi eloklah pun dia tidur dari sangap menunggu kakak dia habis kerja kan?
Anim tidur ni kat bilik TV office me...ni nama je bilik TV tapi TV takde punnn...dah jadi letak peti ais jek...kalau Anim or Emak ikut me gi kerja diaorang melepak dalam nilah...tempat yang janji tak kacau orang gitu......
Lupa pulak me haritu dapat balik pukul 11.30 am...awal giler kan?









Ni dah 11.30 am...on the way ke kereta....
Jangan jeles ye sebab office makcik is macam kat resort....
Selalu je kalau sesapa orang luar masuk sini akan cakap tempat ni cantik....tapi memang cantik pun hehe...
Tapi dulu mula-mula lagi cantik okeh...sebab kat belah depan tu siap ada Quarters zaman dulu-dulu....pastu tak berpagar zink hijau macam sekarang nih...dulu luas saujana mata memandang..hijau je semua..memang sebijik duduk resort.......










Macam Mak dan Anak kan?mau tak..beza kitaorang 18 tahun okeh hehe...
Makcik ada sorang kawan sekolah yang ada anak umur sebaya Anim tau...so memang emak anak sangat dah kitaorang hehe.....
Ni pic nak bagi kat group adik beradik kikiki...saja nak bakar semua hihi......










Me ajak Anim ke sini sebenarnya....alang-alang dah kat area office kan.......
Ni sebenarnya me nak cari tuala mandi lagi...sebelum ni me dah pun gi  IKEA Cheras dengan OT...baru je bulan puasa jugak haritu....masa tu kitaorang dah beli pun tuala mandi tu dua helai...
Tapi me rasa macam tak cukup Uolls...nak kena beli lagikk....tuala makcik  habis semua dah haus..habis semua nipis kat tengah-tengah.haha...
Pastu nak jugak beli rak murah tu satu jugak....niat masa gi dengan OT tu nak beli...tapi boleh tak dah depan mata tinggal nak amik je tapi OT cakap tak payah....katanya esok pun boleh gi lagi Yang...geram okehhhh...OT dia punya esok pun boleh pergi lagi pun tak terpergi ye....tu yang ajak jugak Anim tu....
Ni kan sebelum ke IKEA ni kitaorang dah gi ke IPC...beli kasut raya sorang satu pastu Anim beli seluar jeans....ni pun pukul 3.30 pm kitaorang dah gerak balik.....











LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...