Showing posts with label Pulau Pangkor 2012. Show all posts
Showing posts with label Pulau Pangkor 2012. Show all posts

Wednesday, May 16, 2012

JJCM 2012 dengan Famili: Bye bye Pangkor....


22 Januari 2012, Ahad...
Sambung lagi cerita Pangkor...
Dah check-out, pastu dah dihantar naik van mini hotel ke Jeti terus beli tiket nak ke seberang.......
Kat jeti ni, orang still ramai macam kitaorang sampai ke Jeti semalamnya....
Tapi takpe....beli tiket terus je boleh naik dah...
Kalau dari Jeti Pangkor yang kat sini feri adalah kerap...so, tak payah nak tengok jadual sangat...(kalau dari Jeti Pangkor lagi satu 2 jam sekali....)
InsyaALLAH kalau dah sampai sini nak ke seberang tu tak de masalah punya...feri kalau terlepas satu, akan ada lagi satu nanti........

Berpusu-pusu je kan??....
Memang serius ramai, tapi alhamdullilah...takdelah rasa sesak sangat...cuma cuacalah panas sikit....











Bila sampai kat Jeti Lumut ni adalah sesi tunggu menunggu kejab...
Sebabnya sorang nak ke toilet, kang sorang nak beli t-shirt kang sorang pulak nak pergi toilet kang sorang pulak nak beli key chains.......adoiii...
Tu yang sambil tunggu tu sambil mengambik gambar.....hilangkan bosan gitu...
Nasib baiklah pemandangan cantik kan.....hihihhhihi






Ni kat parking...dapat parking kat roof-top....
Kesian Makcik Viv berpanas 2 hari....huhuhuhu...
Acik Aman dan famili dapat parking kat tingkat bawah (diaorang kan sampai cepat)....so selamatlah kereta diaorang....
Lepas dah amik kereta ni kitaorang nak bergerak ke pantai pulak...
Pantai mana????tungguuuuuu.....




Bersambung......



Friday, May 11, 2012

JJCM dengan Famili: Coral Bay, Pangkor Island...

Tempat kitaorang bersepuluh bermaustatin selama 2 hari 1 malam di Pulau Pangkor...
Kat sini style ada sewa bilik dan sewa apartment....
Untuk harga bilik dan aparment kat sini sila rujuk link INI....
Kali ni kat Pangkor kitaorang duduk beramai-ramai kat apartment 3 bilik gitu...
Patutnya apartment ni adalah untuk 6 orang...
Tapi atas kebijaksanaan Acik Aman me tu, 10 orang muat gitu....kikikih...hebat kan??
Paling hebat Acik Aman dapat special price untuk apartment ni tau....Alhamdullilah...orang nak belanja kan......(harga asal untuk peak time adalah RM490)...














Alhamdullilah...best tau...
Apartment bersih...kolam pun bersih....servis pun bagus...
Keliling ada tempat makan, dekat jugak dengan pantai....kiranya kalau duduk sini lama-lama pun tak mati kutulah...
Cuma satu jelah....kalau pergi time peak macam kitaorang pergi haritu memang tak jaminlah selesa...
Sebabnya, orang-orang adalah super ramai dan super crowded...(so, tak salahkan resort)...
Macam biasa jugak, part makan time breakfast memanglah hazab sebab nak menunggu turn makan....
Apapun lain-lain adalah ok....

Apapun, terima kasih kepada Acik Aman dan Acik Rubi dan famili sebab sudi bawak kitaorang bercuti...TQ.....^_^


Bersambung....


JJCM dengan Famili: Dinner di Pangkor....

Sambung cerita pergi Pangkor lagi...21 Januari 2012, Sabtu..

Petang lepas balik dari pergi tour Pangkor (darat) tu terus kitaorang masuk bilik balik...tak gi mana dah...penat weihhh....
Me ni lagilah dengan drive dari pagi tadi (7 jam driving okeh....) pastu terus non-stop pergi tournya lagi...so memang penat giler....
So me dengan Anim lepak je dalam bilik, Ana pulak dengan sepupu-sepupunya pergi bawah mandi kolam...
Lain tu, Acik Aman, Acik Rubi dengan Emak me melepak-lepak depan TV gitu...
Biasalah, dah lama tak jumpa macam-macam cerita dioarang borakkan kot (me malas nak amik port...)...

Lepas tu, kononnya....
Masing-masing masa time tu mulanya macam malas-malas nak pergi kuar untuk dinner nanti kononnya....
Tapi bila me paksa-paksa kata me nak belanja...maka masing-masing pun siap-siap terus turun untuk mencari makan....
Jangan tak tau...resort apartment yang kitaorang duduk ni (Coral Bay Resort) dikelilingi tempat makan ye  kengkawan...jadi memang takde masalah bab makan-makan nih...
Tapi malangnya disebabkan kitaorang ni datang time peak (cuti Tahun Baru Cina) so tempat makan banyak pun tak guna gitu.......
Penuh tu takpe....ni penuh pastu stock barang nak masak pulak habis....sabar jelah...
Penat okeh....beria-ria je kitaorang jalan kaki beramai-ramai dari belah sini (kat kiri kanan depan resort) pastu ke belah sana (yang ni belah luar sikit dari resort kitaorang, boleh tahan jauh jugaklah kalau menapak)....semuanya pakat penuh je......
Penuh dalam entri kata lain, sampaikan nak tapau pun tak dilayan okeh...sebab diaorang dah out of stock untuk masak dah....aduuhhhhduhhh.....
Paling tak best, masing-masing kemain lagi berlagak nak mampuih....boleh kita datang terjengul-jengul cari seats tu sorang pun tak layan....tapi tu takpe lagi, faham sebab diaorang bz....
Tapi macam pelik,  diaorang ni jalan kehulu kehilir depan kitaorang sorang pun tak cakap apa-apa...
Cakaplah stock makanan dah habis ke apa..takdelah macam orang 'bodoh' je kitaorang time tu jadinya...
Ni tak, berdirilah kitaorang pi mai pi mai dok cari tempat, pastu berdiri macam tiang bendera sebab nak tunggu orang lain habis makan....
Pastu bila dah lama sangat dah tunggu pergi tanya untuk tapau dan dan  pulak dia cakap stock nak masak dah habis...eiiii...sabar...

Last, disebabkan semua kedai adalah bolayan kitaorang, so terus Acik Aman amik kereta...
Kalau ikutkan resort sebenarnya memang dah bagi pun kereta tu dari awal check-in siang-siang tadi tu pun, tapi mungkin Acik Aman penat kot...so dia macam malas giler nak drive-drive tu...
Bayangkan Acik Rubi suruh dia jadi driver bawak kitaorang keluar dari situ tu dari awal masa mula-mula cari kedai makan tu pun dia memang buat-buat tak layan je...
Tapi last terpaksa jugaklah dia jadi driver...
Dahlah tu, kalah driver teksi tau......
Siap kena bawak kitaorang dua kali trip lagi u....
Iyalah, resort bagi pakai kereta, so orangnya 10 orang (termasuk driver) manalah nak muat kan....
Nak taknak sebab dah alang-alang semuanya dah jadi lapar (sebab dah niat memang nak makan kan....), so kenalah bawakkan kitaorang jugak...kesian Acik Aman...kikikih...

Last dalam kehujanan tu ke sinilah dia bawak kitarorang...
Tapi boleh tak me lupa apa nama kedai nih...adoiii....
Paling parah, jangan ditanya dimana...memang tak boleh cam sebab time tu hujan lebat pastu malam...memang haram nak ingat....
Cuma ingat namanya kedainya Hasan ke Husin ke apatah......eloklah tu, still tak ingat...cehhhhh........
Mulanya ingatkan kedai Mamak, rupanya kedai makan masakkan melayu gitu....hihihihi..lagilah suka kan...




Kat sini semuanya ada okeh...
Nak karok pun boleh...cuma senganlah kan...kat sini tempat pokcik-pokcik lepak...
Kat sini nak makan yang siap masak pun ada (lauk pauk) dan nak makan yang order pun boleh....
Nasi Ayam pun ada, nak roti bun bakar pun ada....tinggal pilih je..
Paling best adalah makanan goreng-goreng tau....sangatlah sedapp...
Semuanya dia masak yang goreng-goreng tu adalah secukup rasa gitu...besttt....
Paling best Nasi Goreng Cina dia adalah yang terbaik kengkawan oiiii....
Memang rasa dia sangatlah Nasi Goreng Cina...sapa peminat Nasi Goreng Cina tau kot rasa dia camne...
Serius...kalau ikutkan memang susah kot nak dapatkan Nasi Goreng Cina yang rasa sedap camni...
Dan paling best potion makanannya pun adalah besar okeh...(siap ada yang makan tak habis tau...)
Memang kenyang giler sangat-sangat makan kat kedai ni...serius tak rugi langsung walaupun kena bersusah payah sikit sebelum sampai kat kedai ni...

Tau tak berapa kitaorang kena charge?
Nasi Goreng Cina 2, Nasi Goreng Ayam 2, Nasi Goreng Kampung 3, Nasi Ayam 2, Nasi Goreng Biasa 1 dengan Air macam-macam jenis untuk 15 orang makan...
RM58 sahaja okeh....sangatlah murah me rasa....
Perut kenyang hati riang gitu....

So, dah kenyang baliklah kan...
Balik pun dua trip kengkawan...
Nasib baik me trip yang pertama, bolehlah sempat singgah kat depan resort lagi...
Kat depan tu ada pentas orang buat show apatah...tapi ada orang nyanyi-nyanyi gitu..
Lepas tu dah puas tengok orang nyanyi, balik resort dan turu...eh...tidurr....

Bersambung....

Monday, May 07, 2012

JJCM dengan Famili 2012: Kota Belanda...


(Haaaaa....cerita pergi Cherating-Terengganu tu nanti-nanti dululah gamaknya...
Sebabnya cerita pasal family trip kat Perak pun belum habis lagi...
Banyak lagi 'hutang' pasal family trip ni me tak 'bayar' lagi...jadi silalah bersabar wahai kawan-kawan sekalian...kikikih...)

So, kita sambung terus je ye....
Lepas dah habis round yang tak berapa nak round kat tokong tu kitaorang dibawa ke Kota Belanda pulak...
Kat Kota Belanda kali ni macam meriah sikit keadaannya....
Orang ramai jugaklah time tu...tapi kitaorang bernasib baik sebabnya diaorang time tu semuanya kebanyakkannya dah beransur-ansur balik...so last last termasuklah kitaorang tinggallah 3-4 group je yang ada kat situ...legaa u...
Pastu selain meriah tang orang, meriah jugak sebabnya kat area depan-depan tu ada bukak 2-3 stalls jual macam-macam benda....
Ada yang jual minyak tah apa tah (tak silap, minyak Dhab pun ada)...ada jugak jual jajan, makanan goreng-goreng dan air....
Tapi tu pun macam last kopek je me tengok, elok je kitaorang sampai tu diaorang pun dah nak tutup stalls....
Adakah kitaorang sampai lambat sangat???entahlah...mungkin kot.....

Oklah, tak payah banyak cakap....layan jelah gambar yang melambak ni ye....
Jangan muntah sudah...kikikih....








































Amacam???ok tak??ke ada yang nak muntahh?kikikiki....

Perasan tak gambar meriam patah tu...?
Me boleh pulak masa sampai tu tak perasan...
Tapi bila dah nak balik tu baru perasan...
Tu pun sebab ada sapa tah (driver van pink kat situ) tegur me dan cakap yang meriam tu baru je patah semalam...sabar jelah...
Punyalah hebat kan...meriam punyalah gagah macam gitu boleh dikarate sampai patah dua...huhuhuhu...
Pakcik me pulak kata...orang Perak kan kuat-kuat, tu yang meriam pun boleh dipatahkan.......kehkehkeh...ehhh....iyolah tu.....



Bersambung.....



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...