Showing posts with label Cameron Highlands 2015. Show all posts
Showing posts with label Cameron Highlands 2015. Show all posts

Monday, April 04, 2016

Lavender Garden, Cameron Highlands...

Akhirnya hehehe.....
Kang tak tulih rogi kan...so kita tulih jugaklah....
Okey jom sambung....ni kiranya entri penghabisan me ke Cameron Highlands tu yek....




Okeh ni kat tingkat dua Lavender Garden....
Serius korang jangan terperanjat...kat Lavender Garden nih dua tingkat garden dia ye....
Tingkat bawah cantik tau...tapi lupa nak amik beria-ria boleh?haha.....



Ada mini castle...so bolehlah amik gambar kat situ....
Tapi sebab ramai dan panas orang kat situ...so kitaorang skip jek....
Dalam mini kolam tu ada ikan tau....tu je nak bagitau haha.......




Ni ke bunga lavender?ke bukan??Iolls belasah je amik, janji chantekkk hihi.....
Sini view memang marbeles......puas hati walapun kena bayar RM6 perhead......




Ada jugak untuk petik strawberry....
Tapi masa kitaorang sampai tu dah habis....




Tapi memang pun...tinggal pun yang kecik-kecik dan yang putik jek.....




Tu diaaa....
Ni view atas ke bawah ye....
Keliling semua cantik.....rasa macam nak guling-guling je kat sini okeh.....hehehe......





Memang kalau dalam ni tujuannya adalah nak cuci mata....
So kalau jenis tak suka tak payah masuk.....kang bosan pulak korang hehe.......




Ada jugak section untuk bunga nih....
Bunga boleh petik, tapi dia charge berapa RM tah sekuntum tu.....apa-apa kena tanya workers dia.......




Masih lagi di tingkat dua......





Cantik kan...?
Tapi macam serem pun ada...hahaha...Iolls ni memang..semua benda pun nak gelik......




View dalam nih memang nice......




Contoh bunga yang boleh korang petik sendiri....tapi kena bayarlah...ikut kuntum kalau tak silap.....





Haha adik Umaar...ikut jelah ibu suruh buat apapun kan.......




Bunga pun cantik jek...kembang cantikkk......




Anim dengan emak pulak....
Iolls takde sapa nak amikkan yek.....kalau suruh memasing liat jek...takpe korangggg......





Ni me paksa emak amik gambar kat sini.....emak redho jelah kihkih.....
Comel sangat rumah mushroom tu kan hihi.......




Tau tak bila naik je kat sini memang me senyum giler-giler punya.....
Niat memang nak sangat-sangat tapau dan makan Strawberry gemuk macam me....sekali dapat weihhhhh....alhamdullilah.....
Kat tempat lain saiz strawberry diaorang tak berapa memberangsangkan.....so sanggup me tak belik....
Nasib baiklah last-last jumpa jugak yang idaman hati.....happy gilerrr.......




Korang tak geram tengok camni??
Iolls memang geram habihh.....dahlah gemuk gemuk pastu merah kemain cantik lagikkkk.....
Ni harga RM55 dapat 3 boxes rasanya...tak hingat....tapi rasanya camtulah....




Ni lepak kejab makan strawberry hihi.....
Syok weih makan strawberry gemuk....puas hati.......




Adik Umaar pun pandai makan okeh.....kemain dia beria, 2 biji besar tu habis dia makan......





Me mother.....





Kitaorang lepak-lepak kat sini paling lama hahaha....
Penat weihh panjat ke tingkat dua tadi tu kan....
Pastu sambil rehat-rehat cuci mata kitaorang makan Strawberry yang dibeli jugak....
Air basuh tangan dan untuk basuh buah ada kat belah kiri tu....so don't worry......



Syok sangat sebab dapat makan strawberry gemuk idaman hehe.......





Ni on the way turun....ternampak labu besar...so terus suruh Anim snapkan......




Cantik okeh..
Ni bawah pokok yang diaorang tanam tutup atap tu......




Ni lalu balik kat bawah...so amik sikit kat sini......






Sementara takde orang nak lalu sangat...so sempatlah amik 4-5-6 snaps hahaha.......





Ni ke Lavender??
Santekk kan.....
Kerusi tu first time in my life me duduk tapi kaki tak berapa jejak tanah...bangku yang besar ke Iolls yang kecik??hahaha....
Ok..lepas dah pergi ke Lavender Garden ni kitaorang terus balik.....
Fyi, Lavender Garden ni sekarang memang tengah in...so memang agak penuh orang....parking pulak memang penuh..
Macam kitaorang, kitaorang kena parking nun di hujung jalan nun (ada tempat parking, tapi belah jauh la)....Atie n family rezeki murah....diaorang memang dapat parking kat parking area depan entrance jek......
Ok, lepas dah hbis kat dalam nih kitaoarng pulak lepas tu terus berpecah....
Atie terus balik kampung Azrul....kitaorang pulak terus balik Ampang....
Ingatkan nak singgah kat RnR jek nanti for solat dan makan...tapi tersinggah pulak kat satu lagi garden nih...
Singgah pun sebab me dah tak tahan nak terberry okehhh...kalau tak memang sampai sudah tak singgah hehehe......




Serius lupa nama tempat nih....
Tapi kalau korang nampak yang ada tulis coklat IVANI tu itulah dia....(IVANI la kan..yang jual coklat tuh).......




Jangan jelly....Iolls tak dapat gi Ostolia pun takpe..dah dapat dah amik gambar kat sini hihihihi......
Ni kalau kalau korang ikut Simpang Pulai memang akan lalu tempat nih....besar okeh tepi jalan.....tak nampak jugak tak tau lah.....





Cantik okeh....lebih kurang macam garden-garden yang ada kat Cameron, tapi yang ni versi mini.....
Okeh...lepas dah puas berjalan dan berry kat sini terus kitaorang gerak turun ke arah Ampang.....
Adalah berhenti kat hentian manatah...lupa dah weihh....yang me ingat yang ada gambar ni jelah....the rest is history hahaha.....


TAMAT.....











Tuesday, February 23, 2016

Kea Garden, Cameron Highlands....

Korang tau tak....rupa-rupanya kat belakang pasar Kea Farm tu ada satu farm namanya KEA Garden....??
Korang tak tau...me pun sebenarnya tak tau hahaha...
Kitaorang haritu niatnya nak pergi ke pasar KEA Farm tu sebabnya nak cari barang-barang kiriman....
Tau-tau dah jalan tu, kat hujung tu rupa-rupanya ada tempat baru...
Cantik tauuuu.....terkesima jugaklah masa sampai tu....
Tak sangka terceruk camtu ada tempat cantik......




Cantikkk....
Ni korang tengok ni sikit je tau....me tak amik keseluruhan tempat.....
Macam biasa jugak....tempat ni entrancenya F.O.C.......




Muka boring lagi masa ni...sebab nampak ni je yang cantik hahaha......




Okeh...ni belah atas....amacam?(sambil angkat-angkat sebelah kening hehe)......




Ni pandangan atas ke bawah....
Bawah tu ada macam pasar mini....adalah jual sikit hasil tanaman....pastu ada jugak stalls jual macam-macam.....




Gittew.....





Muka masing-masing macam stress jek dalam gambar kan...?tapi sebenarnya tak pun....happy happy jek semua hihi......




Ada jugak bahagian camni.....




Real lagi cantik tau.....dalam gambar me ni macam malap je kan......





Adik gedikkkkk........




Tempat rebutan semua orang nak amik gambar hehehe...
Ni nak balik baru dapat...masa masuk tadi semua orang jem kat sini........




Geram tengok adik....sebab dia sporting banyak haritu hihi......




Haa....ni dah nak pukul 7 dah ni tau...tapi orang still lagi ramai kat sini...bertambah ramai lagik ada.....
Tempat ni sebenarnya belum fully siap....tapi dah cantik okeh....
And don't worry...kat bawah Kea Garden diaorang ada jugak sediakan parking tau.....
Kitaorang dah puas amik gambar dan round dalam ni terus ke pasar KEA...nak cari jagung, nak cari jagung...
Eh terbeli jugak ubi kecik-kecik tu....kegemaran....tapi susah nak jumpa yang betul-betul kecik.....
Jagung kat pasar KEA Farm tu me dapat murah giler.....jagung tu sederhana kecik...tapi memang paling murah me dapat dari kat tempat lain...habis me beli 2 plastik..senget lengan okeh.....




Bersambung.....




Monday, February 22, 2016

Big Red Strawberry Farm & Bharat Tea.....


Ni lepas dah meround kat Boh Tea tu...so terus ke Brinchang....
Kalau ke Brinchang haruslas nak gi ke Big Red Strawberry Farm....kebun kegemaran gittew....hehehe....





Korang mampu hadang pintu toilet dengan pokok cantik cam gini?
Ye...tu toilets diaorang.....punyala cantik...pastu bersih....
Gi tahun 2012 dulu pun bersih...gi hujung tahun 2015 pun still bersih....bagus management diaroang kan...?





Naik atas ni bukannya nak tengok apa sangat....lepas tengok view yang pentingnya cari makannnnn heheheh........





Ramai kan....meriah.....





Tempat duduk memang always full.....




Tapi takpe...takde tempat belah sini...korang boleh try cari belah hujung sana...atau kat atas belakang nih pun ada........
Ni masa kitaorang beratur nih nasib baik belum ramai orang beratur...kiranya elok me beratur nih me orang yang ke-4 camtu.....
Order pun laju je....tapi bab nak dapatkan food yang kita order tu bit problem.....waffles dah siap lama dah...sekali yang lain-lain tu tak siap-siap lagi....lama okeh tunggu....bukan sorang je kena camtu...2 depan me pun kena...tu belum lagi yang belakang-belakang me pun....order siap tak ikut mana yang dulu...mana food yang siap dia bagi dulu...so kena tunggu food yang lain pulak....
So tunggu punya tunggu (tak taulah jem pasal apa kat dapur tu)...bila semuanya siap nak makan...sudahhhh....waffle sedap tu dah kembang...huwaaaaaa.....frust okeh....
Kita nak makan kan ramai-ramai (konsepnya sharing is caring gittew), so memang kena tunggu semuanya setel baru angkat dan gi makan....tapi tulah...makanlah dalam kembang-kembang tekak tu.....
Gambar takde...sebab lupa nak amik guna digicam....yang dalam hp dah tak boleh guna....hp problem tak boleh detect SD card...adoiilaaa.....





Dah habis makan...turun sambil-sambil cuci mata dan ambik gambar.....




Cantikkk...suka sangattt......




Bunga kat tepi-tepi pagar pun dah penuh...cantik sangat-sangatt....





Start le nak feeling-feeling hindustan hahahah.....





Anim....





Orang lain kat atas lagik....
Malas nak tunggu...so me dengan Anim je yang feeling-feeling kat bawah nih.....






Next destination adalah ke Bharat Tea...
Bharat Tea ni jalannya yang hujung nak turun ke arah Brinchang tu....tempat paling senang nak parking...senang nak amik gambar heheheh...tobatlah nak gi Boh lagik huuuuu....
Tapi ini jelah yang sempat amik pun...panas oiiii...masa ni pukul 2 ke 3 pm camtu...memang matahari bawah kepala.....





Cantik kan.....
Ni nak turun tak sanggup....berpinar mata...takut kang belum pijak apa-apa tau-tau dah sampai bawah dah....hahahah....





Tu cafe dia....
Kitaorang just minum air je kat atas tu....sambil-sambil layan view gittew.......
Kebetulan masa kitaorang sampai ni orang dah makin surut (boleh ke guna perumpaman nih?hehe) so dapatlah duduk kat tepi beranda tu..........
Nak makan yang ringan-ringan time tu tinggal kek je...kek sorang pun tak heran...so layan teh sambil tengok view jelah......






Anim....taktau nak letak caption apa...hahaha....




View dari toilet....
View ni paling cantik sebenarnya kan....





Dah setel kat sana kitaorang naik balik ke arah hotel....nak carik makan..nak carik makan....
Last-last tengok kat mamak tepi Kea Farm ni ada parking kosong...so kita lunch mamak jelah......
Iolls order Nasi Goreng Mamak.....tu je yang teringat nak makan....hehehehe...
Masa ni dah pukul 4 pm ye....takde mood pulak nak makan nasik kandaq....





My mother macam lapar benar jek....dari tadi dok moody2 huhuhu...
Nasib baik perut Iolls ni berkompartmen...so lambat sikit rasa lapar tu....hehehe.....




Sila sila......




Kitaorang ni makan dengan lantai bergegar-gegar okeh....
Sebelah ni macam ada arked gempa bumi tah apatah....kalau korang nak rasa camne tsunami ke, gempa bumi ke boleh masuk situ (of course le berbayar)......habis vibrated satu badan Uolls....tercekik-cekik Iolls nak makan okeh......hahahaha....
Habis makan tu kitaorang decided nak pergi pasar Kea Farm...alang-alang kereta pun dah parking cantik kat mamak tu so kita gi.....(korang tau jelah azabnya nak cari parking kat area tu)......


Bersambung.......







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...