Friday, October 28, 2016

Makan Nasi Lemak Lagiiii.....

Citer Isnin lepas nih....
Kisahnya haritu...Sept ajak me kuar makan.....ayoooo.....
Tapi takpe...mana kita boleh selit kita selit ye...
Isnin malam kan Iolls kena amik Anim balik dari tusyen....
So kena arrange masa dulu dengan Anim.......then barulah boleh set masa betul-betul bila boleh keluar tu....
So Sept suggest, lepas maghrib dia terus keluar....nanti sempatlah amik Anim nanti kan......





Macam biasa takde port lain dah kan...mesti kat Nasi Lemak City Garden....
Parking agak penuh malam tu ye....tapi dalam kedai takdelah penuh sangat orangnya..pelik okeh....
Kitaorang kiranya sampai awal..dalam pukul 9 camtu...so orang pun tak sesak lagi...
Sampai-sampai tu takde cop cop meja ke apa...terus je beratur amik nak makan apa.......
Amik pun macam biasa je hehehe....kalau nak amik yang lain macam rugi pulak....

Amik lauk-lauk "wajib" la pun kan....
Tu ada Kentang sira sambal tu...pastu ada Tempe Sambal....
Sept dia minat paru..so dia amik paru secucuk......






Amik jugak sambal ikan bilis extra (ni kira amik sebab nak makan sambal lebih)...
Amik jugak Rendang Daging.....
Potions makanan adalah macam biasa...tak boleh amik sendiri..kena tunggu pekerja tu amikkan....
Pastu pesen dia tak bolehlah nak amik sikit-sikit buat rasa....kiranya ko tunjuk lauk tu nanti dia cedokkan ikut potions diaorang dah tetapkan....jadi payah sikitla kalau datang duaorang macam kitaorang tapi nak rasa macam-macam....
Tak larat oiiii...kalau makan duaorang tapi amik lauk bagai-bagai..meletop perut nanti....so amik mana-mana yang teringin sangat jek......
Rendang Daging tu malam tu marbeles betul...secukup rasa sangat...tapi tang daginglah ketul besar-besar..pastu ada yang liat...aduhhhh.....







Amik 8 bungkus nasi lemak....
Dua bungkus sorang, pastu yang lebih tu tapauan untuk orang-orang kat rumah kitaorang.....







Sedapppp...sambal dia rasa lain sikit haritu...tapi sedap jek.....
Iolls suka sangat nasi lemak style gini....syok sangattttt.....







Sept..dia tak sihat sangat malam tu....
Tapi nak jugak keluar kan...so layankan jek....








Thursday, October 27, 2016

Pagi Tadi....

Pagi tadi..keluar awal dari selalu....
Sebabnya kena hantar Anim dulu due to hujan...pastu nak kejar punch kad yang dah sihat tu pun iya...(sejak minggu lepas asyik lambat je nih....mesin punch kad tulah...dah bertahun lambat 9 minit..sekarang ni jam dia tu dah diawalkan macam biasa...).....
So keluar rumah awal lah kan......tapiiii..yang peliknya....awat awal lagi tapi bila sampai kat depan junction nak ke Flamingo Hotel nih jem dah panjang pulopppp??.....
Ingatkan jem camtu je kan......ala-ala jem nak lepaskan trafic lite tu jelah kan...
Sekali kooooo tak ye......







Mendapattt ye.....
Beratur dari pukul 7.05 a.m. camtu....tapi tak berapa bergerak..kiranya kalau bergerak pun ala-ala satu dua pusingan roda jek.....







Makcik ko dahlah dah sangap nih oiiiii....
Malam tadi dahlah tidur lambat..sebab mengantor Kak G balik kampung pastu dok bergosipan sejam dalam kereta dengan Mijon hehehehe.....







Dah masuk MRR2 barulah lega sikit....
Patutlaa....ada accident okeh....
Ni pun me amik pic cepat-cepat...sementara bergerak perlahan tu....ni pun sempat amik sebab sambil berwassap/call bagai nih...eh Iolls call pakai handsfree tau.....tapi tetaplah salah sebab drive pegang HP khennnn....puiiiiii.....
Tu accident sebelah kiri....belah kanan lane pun hadoooo....macam accident secara berkelompok je me tengok gayanya...Innalillah.....
Tu belah kanan nak ke Ulu Klang/Gombak tu dah start jem...hambek...tak taulah nasib korang sampai pukul berapa pulop tu....
Me tadi dah hazab nak dekat sejam kat depan Flamingo tu jek......






Alang-alang lambat, pastu kena amik Short Leave pulak khen, jadi kita roger-roger Orang Tu yang masuk kerja lambat tu ke tak masuk kerja langsung tu hahaha...so mehlah tapau makanan sekali....
Semalam petang Orang Tu dah try test kononnya nak try makan kat kedai Teh Tarik Ganja kat Subang Perdana nuh....bersemangat okeh...sekali tutuplah pulak.....
So pagi tadi try test lagik (padahal sebelum gi nih me dah tapau nasi lemak dengan kuih kat Makcik bawah flat tu huhuhu...awat tak cakap nak tapau kat tempat lain Abang ooooiii??)......
Ni gi bukak okeh...alhamdullilah.....wahhh memang ramai orang okeh...dah viral kot ni kan hehehehe.....
Kedai dia belakang bengkel je...belakang kedai...tersorok jugak nih...tapi memang penuh orang.....







Dapat Teh Ais dari Teh Tarik Ganja satu....
Nama camtu Iolls tak tau kenapa...tapi memang ada kat FB tulih gitu....
Ni air nih just nice ye...tak manis langsung (sesuai untuk ongtua macam me nih hehehe)......air dia macam air masa kita kecik-kecik dulu....tak kelat, tak manis tak tawar..just nice je susu dia semua...puas hati okeh.....







Tamak kan...dah tapau nasi lemak lauk Paru dengan Sotong, pastu suruh Orang Tu tapau Nasi Lemak bungkus kat kedai Teh Tarik Ganja tu pulak.........
Iolls pesan nak nasik kosong takde lauk..sekali boleh tak beliau gi beli lauk hayam...ishhhhhh...tau-tau je perut Iolls ni kapasiti dia camne ek hehehehe...i lahap u lah Abam.......








Tu diaa.....
Ingatkan kecik je tu sikit kan.....tidak ye........






Bila dah kembangkan, terus kembang sepinggan rak hahahaha.....
Murah jugak....untuk dua nasi lemak lauk ayam goreng dengan Teh Ais bungkus ni baru RM8 lebih....murahlah kan......
Ayam tu ingatkan ciputs jek...eh eh takdelah ciputs sangat....okehla....
Pastu Ayam dia tu tengok macam bodo je kan...tak ye....sedap jugak....
Sambal pun sedap...tapi kalau pedas sikit banyak sikit lagi kow punya nih.....
Nasik pulak memang banyak untuk nasik lemak dah siap bungkus macamnih.....
Alhamdullilah.....kenyang......(terus senyum walaupun mata dah boleh sendal dengan paperclips hehe)........









Wednesday, October 26, 2016

Macam Biasa Le....

Macam biasa...entri merapu lagi hehehe....
Ni breakfast me minggu lepas...
Serius dah tak reti nak makan apa dah...huhhuhu...
Kalini nampak ada Nasi Goreng Kampung....pastu ingatkan nak amik sikit je....pastu dah tertambah Telur Mata..pastu tambah pulak sambal tumis banyak-banyak....
Bawak balik opis...burpppp alhamdullilah syukur kenyang........heheheee.......






Terjebak beli instant sambal nih......
Selalu kalau gi Giant tu me dok terjeling-jeling jek...kiranya dah lama dah macam teringin nak beli, tapi tak terbeli-beli....
So kalini me tekad beliii...pastu terus beli yang besar sekali....alang-alang kan....(kecik tu kecik sangat, yang sedang tu macam tak bebaloi je pulak....so amik yang besar)....
Yang besar ni RM14.++.....
Ni me tak try lagik...tunggula kalau dah malas sangat nak menumis sambal nanti me guna....
Cita-citanya nak buat cicah kalau ada roti or ada cucur tepung je nanti...tungguuu........
Katanya boleh makan terus...tapi kalau me google (ada jugak resepi kat blog Aliaa..hai Aliaa....!), ada yang tulis panaskan then letak air asam jawa je nanti then masukkanlah ikan bilis ke, petai ke, sotong ke udang ke...oo ok..senang kan....tak sabar nak cuba......






Ni minggu lepas jugak....
Merajuk-merajuk pastu makan Nasi Lemak dua lauk hahaha......
Ni kantin tutup (kecewa nak matik okeh), pastu kena keluar dari opis (kes taknak gi beli kat masjid punya pasal)...so tapau Nasi Lemak kat Makcik bawah flat kat Subang Perdana nun....
Sedap okeh.....tak cukuppppppp....
Me amik lauk Sotong Sambal dengan Paru Sambal..sedapnyaaaaa.....kejab je makan dah habis..huwaaaaa........





Ni konon nak minum kopi kejab.....tapi malas nak keluar dari mall...so turun then gi minum kopi kat Starbuck kejab....
Iolls tetaplah amik Dark Mocha (resepi ikut Sue punya ye)....Orang tu pulak amik apatah.....
Iolls ni lain kali kena amik cup yang kecik sekalilah kot..sebabnya tak pernahlah habis kalau minum tu....
Tapi rugi pulak...beza RM1-RM2 je percup je pun.....(sanggup rugi RM2 dari rugi buang??adoiii Sueee....)..........






Kata tadi nak minum je kan...tapi amik jugak sepinggan Chicken Lasagna nih......share share gittew.....
Ioll suka betullah dressing salad kat SB nih...huhuhu...
Iolls kan siap dah beli dah dressing sos dia nih..tapi tak terbuat-buat...(dah le yang first time tu tersalah beli huwaaa).....nantilah nak cari sayur-sayuran....
Lasagna dia pun sedap....puas hati makan walaupun ciputs jek hehehe.......







Ni kat foodcourt kat Star Avenue....
Mencari barang pastu terus je ke foodcourt.....
Kalau dah kat foodcourt situ memang Orang Tu akan makan Mee Bandung dia nih....







Iolls pulak sampai ke sudah tak tau nak makan apa..nanti pusing punya pusing, last-last makan tah hapa-hapa....kikikih.......
Ni pun samalah nih...pusing punya pusing....last-last order Nasi dengan lauk Paprik Ayam ni...
Rasa dia Oklah...walaupun tak rasa paprik, tapi rasalah macam sweet sour tu hihihi..jadilah....bak kata Orang Tu "kalau dah yang masak tu bangla, mana maunya" hahahaha....betul tu....belasah jelah......





Ko tengok pakcik koooo tuuuu......
Dah kenyang tidur la kan.........eh taklah....Orang Tu kebetulan malam tu sebelum tu dia gi mancing....so tidur jadi tak cukup...tapi sebab nak datim eh nak cari barang...sanggup dia tahan ngantuk tu then kuar jugak.......sian okeh.......







Balik tu amik Anim dari tusyen dia...
Masuk-masuk kete, elok pulak Anim dok hint-hint cakap nak makan pizza....me pulak tengok jam ada lagi 10 minit sebelum kedai tutup so lelaju je me gi ke pizza hut tu....
Nasib baik boleh order lagi ye..legaaaaaa...
Sekarang kan ada offer...tu yang laju je me pun....
Ni yang kecik RM5, yang saiz sederhana RM10 dan yang besar RM15..so teruslah me order yang besar....
Offer ni hanya boleh pilih family fav jek....pastu tak boleh add on apa-apa...just boleh pilih antara pan pizza atau hand stretched jek....
Ni bila dah sampai rumah...terkejut jugak....korang tengoklah tu...rupa tak berapa semenggah kan huhuhu....
Tu rupa dalam gambar, realitinya.....sos pun tak berapa ada....cheese pun kurang...macam makan roti dengan beef apatah tu jek je okeh......mentang-mentangle murah ishhhhh.......






Ni breakfast....
Ni kantin bukak, tapi sebab Orang Tu ada...so jom breakfast sesama.....(tetiba rajin carik makan kat luar khen hehehe).....
Iolls amik lauk ayam rendang macam selalu...haruslah sedappp nyumnyumnyum......
Kalau makan kat sini memang tak payah makan lunch dah..sebabnya kenyang ya amat okeh.....









Tuesday, October 25, 2016

Makan Sup...!

Petang Rabu lepas tak silap....
Ajak Mijon temankan me makan....so Mijon cakap ok....
Dah ok tu dah pening nak makan kat mana....
Last-last Mijon kata nak makan benda bersup-sup...okla...
Iolls ni kalau suggest apa-apa pastu Ioll suka pulak makanan tu, of coursele tak tolak khen hehehehe...
So ke The Ketam Village Stemboatle kitee.........




Dah sampaiiiii...
Amik seats kat tempat biasa...senang nak menyembang sakan hehehe...
Ni kat hujung bucu kat parking lot nun......
Dah lama tak makan sini weih...sejak-sejak dah kenal Pak John dengan OIC...memang kat sini dah tak pandang dah ye...kikiki........





Dua-dua pun amik yang clear sup....
Kosong macam ni pun sodappppp...tak payah nak rebus apa-apapun takpe dah......






Ni Iolls punya...mix fishballs kot tajuknya hehe..lupa....
Ni amik set sorang satu...lapooo okeh....
Set pun sekarang ni dah mahal...so kalau ada duit lagi baik makan buffet....lagi puas rasanya....
Tapi kalau takat nak hirup-hirup sup macam kitaorang nih (sebab sup tu boleh topup), so bolehlah....kembung minum kuah je nanti kikiki.......





Iolls punya...
Sukalah kan segala bola-bola tu.....
Puas makan...alhamdullilah....
Nyembang pun sakan je kan..sampai tak hingat nak balik kikikiki.....




Ada jugak tambah ni...alamak, lupa pulak namanya ngoks betul Su!
Set Mijon lupa me nak amik hehehe....sok syok sangat makan hehehe...







Thursday, October 20, 2016

Macam-Macam...

Macam biasa le pun...entri bosan me pasal makan hehehe...
Ni breakfast minggu lepas....
Dah lama Anim tak bawak bekal..so senyap lama jugaklah Iolls dari membekal....
Sebab dah lama jugak tak makan Nasi Goreng Kampung Me Mother so bila nampak je Emak me masak tu terus je lelaju cakap nakkk...hehehe...
So Iolls just goreng telur dadar ala-ala nak rentung sekali untuk lauk.....
Puas hati okehhhh.....sebabnya dah lama sangat tak makan...so puas dia tu lain macam.....syukuuurrr......








Ni hari apa tak ingat....tapi bekal bawak gi kerja jugaklah nih...
Tapi yang ni me yang masak....nak cepat, so buat Nasi Goreng guna perencah Adabi tulah pun hehehe.....
Takde lauk apapun..just pecah telur dengan letak kicap dan letak kobis jek.....
Ni pun sebab kantin tak bukak okeh...pening pala nak cari makan sekarang nih...pagi-pagi dah mengagaulah nak fikir dan nak cari makan kat mana........








Yang ni datim bertiga dengan Mijon dan Orang Tu hehehe....
Mijon ajak beli barang kat IKEA...Iolls okeh sangat je....Orang Tu pun okey manjang jugak okeh kikikiki....nasibla Mijon..sekarang ni kalau Mijon nak datim dengan Iolls, Iolls ni datang dengan berpakej ye hahahaha.....
Iolls dah lama gilerrrr okeh nak sangat-sangat makan nasik Ayam kat IKANO nih...
Tapi tak kesampaian..sebabnya bila tengok orang sebelah makan mamak sedap no...terus terbantut nak order yang teringin di hati hahahaha....
Kalini sebab ada geng apalagiiii meh le.....
Ni pun sambil makan nasik ayam sambil tu jeling patpuluhkali kambing kari orang sebelah hahaha venggong.....









Ni malam Jumaat minggu lepas kot....dah beli barang tu teruslah lelaju cari makan....
Ni kan kitaorng makan kat kedai Siam kat area Kampung Melayu Sungai Buloh nun...ha kau kauuuu.....bunyi jauh kan....?tapi kalau dengan opis me nih takdelah jauh mana....kira dalam kawasan lagi nih....
Ni pun sebabnya kedai awe yang kitaorang nak makan tu tutup...kedai Awe tu kat Subang Perdana je pun...tapi sebab dah tutup kan, niat nak makan siam kan...dah  kena mencarik kedai lain....
Iolls perasan...Orang Tu sepesen dengan Iolls jugak nih...jenisnya kalau niat nak makan itu...itulah yang dicari...pastu mesti nak makan kat kedai yang dah biasa makan je...kedai lain dari selalu memang taknak...sanggup cari jejauh asalkan tempat yang selalu gi tu je.....(ke semua orang pun camni??hahaha)
Ni masa nak makan tu dah blur nak makan apa okeh....pastu kan sajalah kitaorng mintak Sotong 5 Rasa (sebab ada gambar kat dinding menu tu)....
Dannnn tak sangka okeh sedapppppp...serius tak tipu.....
Sotong dia bagi 3 ke 4 ekor camtu..sederhana besar okeh....puas makan......
Sekarang kalau makan kat siam wajib mintak sup kosong dengan telur dadar....kegemaran sangattttt........makan tu je pun dah sodappp.....









Makcik kamu kat klinik gigi....
Ni hari Selasa haritu nih....kiranya ni dah kali kedua me kena gi Klinik Gigi.....
Haritu bulan lepas dah gi sekali....kes gigi reput okeh...ngeri tak??korang dengar ngeri..Iolls apatah lagi....huwaaaaa....
Jangan ingat surface cantik, inner cantik...tidak ye....jangan terperdaya....
Iolls ni kalau tak sebab gigi tu tak pecah, haruslah Iolls ingat gigi Iolls nih terhealthy didonia (over!hahaha)...rupa-rupanya tidakkkkk......
So merasalah tampal gigi....
Cuma bulan lepas tu buat dressing (kata dentist tulah), so kalini buat tampalan yang permenant.....
Korang kalau sebut dentist janganle takut oiiii...buat jelah..nanti korang nak gigi rongak silakan....Iolls tak sanggup okeh....memang gigi Iolls pecah je mengelupur Iolls nak serah diri kat doktor...lantaklah....
Tapi mana ada sakit oiiii...mungkin ke sebab doktor tu baik giler....syukurrrr.......










Sebab dapat MC haritu so sajalah Iolls jumpa Sept....bagus tak peel?haha
Amik Sept kat rumah...tumpan menjamban kejab then solat baru gerak gi carik makan.....
Macam biasa...nasik kandaq kat Aliff Bistro le pun hehehe....
Amik pun yang macam biasa amik....Kerang Sambal Petai tu dengan Ayam Goreng dia.....sedap nak menangis okeh....






Sept dia order Mee Goreng....
Sedap jugak nih...Mee Goreng Mamak giler nih.....puas hati makan.....





Senyumlah kan sebab tengok je pun dah tau sedap kikikih........





Iolls dah makan nak habis....Mee Sept baru sampai.....
Tapi takpelah...makan je dulu apa yang ada nih....
Kalau kat Aliff ni harga memang lebih dari mamak lain..tapi sebabkan takde apa nak komplen so berbaloi sangat......






Air Teh Ais tu me je dua gelas ye....punyalah menikmati......
Me ni niatnya memang nak cari meja belajar Anim...ala meja kecik yang boleh lipat tu.....
Alang-alang dah keluar tu so cari je sekali....
So lepas makan tu kitaorang gerak ke AEON Big kejab...dapat pun meja...tak payah pening-pening nak carik lagi......








Tetiba dah kat tempat lain hehehe...
Ni kitaorng kat IOI Mall Putrajaya nun...gatal kaki namanya hehehe...
Pergi sana takde motif pun..saja gatal....
Tapi takpelah..Sept dapat HP baru okeh....
Biasalah, kitaorang kan memang subscribed maxis postpaid....so boleh amik HP free tetiap dua tahun (tapi ada kontrak 2 tahun kena maintain plan la....biasalah kan....).....
Ni pun adik maxis tu pandai approached ye.....
Konon masuk tu nak tengok-tengok jek...sekali dah teramik HP...tu Sept....
Yang Iolls pulak lagi best...siap tukar plan yang ada.....tapi adik kat situ bagus giler okeh...siap ajar me tukar plan nak bagi jimat lagi...giler tak suka....TQ Maria....!!.......
Tu nampak tak??...jalan-jalan tu lebih kurang jek...tapi tang tapau makanan tau-tau je dah ada kat tangan dua jenis hehehe....
Tu me tapau bawak balik ye....bukan untuk makan kat situ pun........perut kan dah kenyang makan nasik kandaq tadi.........






Habis gi maxis tu terus hantar Sept...tapi singgah dulu Aliff Bistro lagik kikiki....
Kalini makan Roti Sardin pulak.....
Roti Sardin dia nih memang Iolls tak bolehlah....rugi giler kalau tak makan......






Kami.....
Sorrylah gegar....tapi tetap nak tempek jugek hihihi....
Sept tu dia amik Roti Canai kosong je...nak jimat katanya...alalaaaaa..sian benar statement tuh kikiki......







Ni hasil tangkapan kat BreadTalk tadi tu....
Sedap oiiiii.....
Sebelum ni Ana dah try beli kat Mydottys (yang owner dia Marion Caunter tu)...tu sedap weih...lemak-lemak masin...
Ni terbaca kat blog Suraya Sulatin, pastu ternampak pulak BreadTalk so me try le yang ini pulak...uiii sedap jugak....
Ni inti dia salted egg tau....croissaint ni comel-comel kecik je tau...me beli RM10.60 untuk 6 ketul...okeylah...comel kecik..tapi puas hati makan....korang try tau nanti........








Tuesday, October 11, 2016

Makan Makan Makan....

Homemade Tuna Sandwish...
Tengok rupa pun tau homemade kan...sememeh je hehe....
Sebulan sekali or dua bulan sekali haruslah bawak bekal sandwish tuna macam ginih.....
Haritu nasib baiklah bawak sandwish ni hokeh....sebabnya kantin tutup....
Nak gi kedai kat mesjid tu macam tobat lagi kan...so makanlah sandwish ni saja..nasib baiklah tahan jugak perut nih sampai ke petang...(ajaib sangat okeh hahaha tapi percayalah memang bertahan....).......







Bila siang tu makan macam orang diet sakan, so haruslah petang habis kerja tu mencari makan sakan jugak.....
Konon orang tu nak bawak me gi ke Gulai Salai De Hilir....tapi hagak-hagaklah
...mananya kedai tu bukak pepetang sangat camtu....
Tapi disebabkan degil taknak dengar orang cakap..last-last memang saja-saja makan angin jelah petang tu ke Jeram Hilir kuikuikui....
Memang kedai tu dah tutup daaa...mana tak tutupnya..dah pukul 6.30 petang dah pun...melampau-lampau petangnyapunnn.....
So terus Orang Tu bawak gi kedai Siam kat area depan sebelum masuk ke Jeram Hilir tu pulak...
Sebab teringin nak makan Siakap..so me orderlah Siakap Masak Pedas.....pastu telur dadar..pastu sup kosong sudah..
Dah hambik ikan so kenalah jimat sikit ye hehe.......






Lichinnn....
Tu me yang lichinkan tau hehehe....dah lama tak makan siakap okeh..puas hati kikiki...
Sebenarnya Orang Tu kalau gi memancing, pastu dia dapat dia akan bagi me sekor (besar okeh)...tapi selalunya simpan je dalam freezer tu...nak sebulan dah kena sound barulah gi hantar masak kihkikih.......
Besar sangat okeh...nak hantar pun takut kena charged mahal....tapi tulah...orang dah bagi mana boleh komplen...amik tetap amik...tapi tulah, tersimpan jelah...kang dah kena sound baru ikan tu bergerak....
Rumah Iolls tu gedix..kalau hantar kedai beria-ria makan..kalau masak sendiri rentikanlah....huhuhu......ngada-ngada kan.....
Kadang-kadang Atie pun dapat...tapi Atie good...nanti dia potong-potong then dia masak sikit-sikit ikan tu sampailah ikan tu habis..memang eloklah camtu pun patutnya kan.......






Ada leftover, so Iolls bawaklah gi ofis....
Eloklah pun....kantin kan kejab bukak kejab tutup...so stress je bila fikir apa nak makan kan....
So daripada selalu sangat stress, so baiklah bawak jelah sendiri siap-siap....habis cerita.....








Gulam Mee lagilah pun kikikiki...
Ni memang tak boleh cakap apalah pun....
Kalau seminggu tak pergi sekali memang tak sah....
Macam biasa kalau dah gi sana memang layankan Nasi Lemak bungkus tu jelah pun....
Tu pun kalini kitaorang makan nasi lemak tu satu bungkus sorang jek.....
Me memang sebab dah bosan...Orang Tu pulak sebab dia sakit kepala huhuhu....
Menetap lama okeh kat situ...sebabnya Orang Tu tetiba sakit kepala melampau-lampau....kesian..........






Me kan mana boleh makan sikit...so dah tunggu lama tu amik jugak pau nih.....
Amik yang inti Kacang Merah (terfav nih).....ni pun sebab teringin tengok citer apatah kat TV masa cuti tu.....nasib baik jumpa okeh........patutnya kalau teringin tu senang ok, teringin je boleh tapau dari kantin...ni kalau kantin bukak pun dah lama dah diaorang tak jual pulak.....nasib baik jumpa jugak kan......







Ni nak tau...ni me makan kat rumah masa balik dari minum kopi tu okeh.....(ada dalam entri sebelum nih)......
Minum kopi yeye jek kan..cara macam kenyang sangat hehehe.......tapi nipu beno okeh kihkihkih.......
Balik-balik tu la....bila tu tengok aitt sedapnya laukkkk...haruslah Iolls terus makan tak pandang kiri kanan hehe...







Ni rezeki sangat-sangat.....
Dahlah memang sebelum-sebelum ni dok teringat sangat nak makan Lontong huwaaa.....
Dok fikir-fikir..kalau buat weekend ada tak yang nak makan?
Pastu kan...elok gi kantin (yang asyiklah tutup bukak tutup bukak sokmo tu), sekali nampak ada Nasi Impit dalam mangkuk....wahhhhhhh....
Tanya adik tu, dia cakap ada Lontong.....dua kali wahhhhh...terus suruh dia tapaukan sebungkus hehehe....senyum sampai telinga okeh...bersyukur sangat-sangat.......






Harga RM4 sebungkus....
Mula-mula rasa apasal mahal sangat nih??
Sekali bila makan tu...Ooooo.....patutlah..dia letak fish balls tu banyak.....so memang kenyang okeh..berbaloi pun RM4 tu.....
Alhamdullilah..memang sedap.....masa makan tu rasa macam nak ajak semua orang join makan sekali okeh....
Tapi apakan daya...Iolls kan kerja sesorang hahahaha.........







Jengjengjeng.....
Kalau nampak hidang macam nih..pastu dalam bilik gelap korang rasa-rasa kat mana?huwahahahaha.....
Betulllllllll....kat tempat karoklah pun....
Kebetulan kitaroang gi tu dah time pakej dinner..so dah jimat dinner haritu kan hehehe.....
Tu Iolls punya Fish apatah...Mijon punya Chicken apatah...hahahaha...serius tak ingat tajuk....
Dua-dua pun sodap...takde komplen langsung.....
Tapi tulah...dah makan tu tinggallah sorang secebis tu (motif tinggalkan sikit tu taktaulah kenapa pun)...elok pulak budak air tu hantar air dia boleh amik je pinggan tu okeh....
Elok je dia keluar dah memekak dah dua-dua hahahaha...tadi jual mahal sangat kan...padanlah muka...lain kali makan tu bagi habis betul-betul ye....tak memasal dah jadi teringat-ingat pulak dah dua-dua.....






Air pulak bottomless....
Korang mintakle banyak mana pun....janji habislah kan....ko jangan ngada-ngada mentang-mentanglah boleh mintak banyak-banyak kali pastu ko tak habiskan..hagak-hagakla....
Tu kegemaran me tetaplah Fizzie Plum tu....
Ala..air soda kosong tu dia letak Asam Boi...haruslah sedap kan...
Ni me gi berdua je dengan Mijon....mana boleh pergi reramai...berebut mic okeh....
Kalau dengan Mijon je kurang-kurangnya Iolls boleh jadi back-up singer....
Mijon tu suara sedap....Iolls ni kalau nyanyi sorang-sorang mau pecah speaker (suara high pic tahap cair taik telinga korang okeh), so kalau dapat guna suara Iolls sipi-sipi pun jadilah....buat feel sok sok sendiri kan.....






Gulam Mee lagi....
Tapi tak makan Nasi Lemak bungkus...bosan hehehe....tapi percayalah...seminggu jelah bosannya nih..kang mencarik balik...
So me order Laksa....mintak kuah extra....nomnomnom sedapppp....
Orang Tu pulak teringin Mihun Sup kat Senawang...tapi tak koser nak layan sangat hehehe....so dia order Mihun Sup......






Dah makan Laksa...tapi macam biasa...kalau bukan makan nasik mana nak kenyang kan hahaha...so amik pulak pau kelapa nih....
Pastu menyesal...sebab kureng pulak pau kali nih...inti dia rasa semacam sikit pulak....so tak habis okeh...tapau bawak balik rumah, tapi rasa-rasanya memang takdelah sapa-sapa makan tu pun kan....huhuhuh.....







Sabtu...
Pagi-pagi me mother ketung ketang kat dapur....
Bila tanya....Emak me kata nak masak Nasi Lemak...wahhhhh...banyak syiok wooo.....
So Iolls offerlah nak masakkan Sambal Tumis Ikan Bilis tu jek...
Sambal tumis tu pulak haruslah kena buat banyak-banyak sampai semangkuk besar tu ye....
Tu Nasi Lemak kalau Emak me yang masak lemak sesajo...padahal dah tiru sebijik sebijon dah resepi dengan cara okeh..haram tak jadik...why?sila jawab dalam hati hehehe.....






Tujuan masak Sambal Tumis banyak-banyak pun pasal nilah haaa....
Dah petang tu duduk reramai pastu buatlah cucur tepung...pastu bolehlah kita cicah dengan Sambal kan....pandai tak makcik?hehe







Pagi semalam..kantin tutup lagi ye...adoila....
So gi kedai kat masjid...
So try test tapau Nescafe Ais...nasib baik boleh hehehe....
Pastu beli kuih 3 ketul..pastu amik jugak Kew Teow Goreng.....niat nak makan untuk pagi dan tengah hari nanti....tapi kan...Keow Teow tu kureng sangat lah huhuhu..so tak boleh nak habiskan (bukan cerewet, tapi memang tak tertelan dah).....so makan kuih sikit...
So tengah hari habiskan kuih yang ada.....lapar ooiiii sebab makan sikit......





So malam tu bila dah melawat orang sakit terus roger-roger Mijon...kalau free mehlah gi makan....
Alhamudullilah....dia free okeh...pastu ada jugak Kak Gee....haa boleh sembang-sembang lagi sakan kan....
Tu nampak tak....??akibat tamak sangat ye....
Mula-mula mamak tu dah banjirkan nasik me...pastu Iolls tamak ye..me mintak lagi tambah nasik...so bila dah tambah..dia dok banjirkan lagi sekali nasi tu....
Pastu bila dapat..ooiii ni banjir sangat dah nih...meladong kuah dia okeh.....
Iolls dahla perut dah kosong kan...tapi makanlah...lapar sangat dah kaedahnya....
So makan tu...sudahhhhh...masin serba serbilah pulak.....adoiiiiiiii
Nasi dah jadi masin...Ayam Goreng pun masin...amik pulak telur masin dah sudahhhhh......last-last tak habis....half je me boleh telan (nasib baik half....kira still lagi boleh telan la tu...)....
Ni kuah banjir punya pasal...tangan kanan me ni sampai sekarang ni ada bau kari lagi ye...hahahaha....punyala power mamak tu......





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...