Search This Blog

Showing posts with label STEAMBOAT. Show all posts
Showing posts with label STEAMBOAT. Show all posts

Tuesday, October 24, 2017

Makan Bertiga...

Kisah Khamis 12 Oktober haritu....
Sept ada keje kat Shah Alam...pastu dia ajak kitaorang jumpa...
Ingatkan nak ke Shah Alam...tapi last-last Sept kata takpelah dia turun KD...
Haruslah lagi Iolls suka...bukan tak suka nak gi Shah Alam..tapi macam tak tau nak gi mana kalau ke sana malam-malam (petang hingga ke malam maksudnya).....
So petang tu me and Mijon tunggu Sept kat sekolah Mijon..pastu ingatkan petang tu Sept sampai lambat, sebab cara Sept citer masa tu iya-iya je macam dia dah sesat barat haha....
Yang me dengan Mijon ni siap gi ke Sahara (supermarket dekat KD tu) lagik okeh...sebab nak membuang masa tunggu Sept tu....tapi baru je nak pusing sekali dalam Sahara tu member call dia dah sampai daa....hahaha laju betulll....
So terus kitaorang amik Sept tthen terus ke ECurve hehe...kalau dah ke Ecurve tu haruslah ke Pak John....
Situ jelah tempat nak makan banyak dan lepak lama-lama (ni berapa kali mau ulang citer daaa haha).....







Me BFF....
Kalini duduk depan sikit sebab seats yang selalu tu ekon dia rosak..(tapi memang pun, haritu last duduk situ memang kemain panas lagi okeh)....







Ni dapat duduk tempat yang strategik jugak nih tau...
Belakang tu tempat order waffle dengan buat ABC...
Tepi tempat aiskrim dengan air hehehe...senang nak ulang alik buat Teh Ais sedap eh.......
Ni plan on the spot je nih....
Sept sampai Shah Alam tengah hari...tau-tau dia ajak jumpa...tau-tau petang tu dah ada bertiga kat ECurve hehe.........














Makcik pulak hehe...
Gambar gegarlah pulakkk....







Teacher tengah buat demo macamana nak menumis udang....
Udang tu selalunya kitaorang grilled kosong jek..tapi kalini siap amik bawang putih cincang tu, pastu tumis sikit dengan apatah..kemain sedap lagi okeh...habis wangi satu kedai hahahaha.....








Kita up lagik.....
Ni dah nak habis dah sebenarnya nih...kenyang teramatnya ye...
Ni kitaorang duduk dari pukul 6 sampailah nak pukul 9 ha kau kauuu....
Punyalah lama kan...tapi memang pun...kalau duduk kat Pak John memang berkampunglah jawabnya....dari Zuhur sampai ke Maghrib pun kitaorang pernah ye dulu hihihi....makan sambil menyembang kan bukan boleh berhenti kan....
TAMAT.....










Friday, April 14, 2017

Pari Bakar dan Pak John Steamboat....

Me rasa kan, bulan ni bulan giler makan Ikan Bakar kot hehehe....
Boleh kata setiap petang/malam memang carik Ikan Bakar....
Iolls ni ko jangan....laju jek kalau dengar nak makan Ikan Bakar....suka sangat!tak kisahlah bakar style macamana..janji bakar...memang suka...
Ni skrg ni pulak kalau tak OT yang ajak, me pulak...kira macam dah takleh stop dah pulak..
Nak jugak makan Ikan Bakar..giler betul kan...?....
Tapi tulah, complaints macam-macam..tapi tetaplah pergi ke kedai yang sama...hahaha.....teruk kan?






Ok ni Jumaat yang lepas....
Petang tu memang me yang ajak OT makan Ikan Bakar..niat nak makan yang kat Subang Bestari, tapi OT bawak kat Subang Dua pulak...adoilaaa.....why???
Dia suka yang kat Subang Dua ni sebab katanya paste dia ni dia kata sedap..tahla..Iolls kalau ikan bakar tu Iolls sibukkan ikan dengan kuah cicah tu jek..kalau kuah cicah sedap, automatically ikan tu jadi lagi sedap gittheww....
Aritu happy sikit sebab tengok Ikan Pari tu besar...tapi RM15 je sekeping besar tu...wahhhhh...ni sebab harga pari dah turun ke apa nih??






Besar okeh...serius tak tipu....
Macam eh eh eh murah pulak harini....?
So bila tengok besar so takdelah nak amik yang lain kan....?
Pastu tengoklah tu punyala berselera OT nak makan tu.....tapiiii kannnnn......ada tapinya......







Alamakkkkk..patutlah besar...rupa-rupanya bila makan tu baru tau yang kitaorang dapat tu ikan Pari tu "hancing" okeh..adoilahhhh....
OT tu suap-suap jek "ish,  hancinglah ikan nih....siap bergas lagi Yang...."....alahaiiiii...
Tak baik laaa............kesian kitaorang....
Serius tak tipu...siap rasa ber"gas" lagi okeh..huhu first time terkena nih tau...
Tapi...kitaorang ni makanlah jugak sebab sayang duit....dan punyalah sayang makanan jugak, sampai sanggup kitaorang letak kuah cicah tu banyak-banyak nak bagi hilang "hancing" tu...huhuhuhu....
Ni me tak tipu...serius tak tipu.....salah me tak bau dulu ke?ke salah orang yang meniaga nih dapat Pari "hancing" pun dia jual jugak??silalah jawab........


→→→→→→→→→









Ni kisah hari Isnin....datim dengan Mijon pulak...
Lama dah tak datim nih okeh....
Bila ngajak keluar tu laju je masing-masing, tapi bila nak pilih nak makan apa dah pening nak makan kat mana pulak....
Pastu tau-tau dah termakan kat Pak John hehehehe....teruk kan kitaorang...??





Antara yang kitaorang amik...
Ayam yang macam satey tu sedap....dia manis-manis sedap okeh.....
Yang daging slices nih pulak Iolls meluat sebab dia potong kasar-kasar...dah sekepal-sekepal dibaginya..adoila...tak syok nak makan..nak je pinjam pisau nak tolong sliceskan bagi kecik-kecik halus lagik.....






Mijon amik ni...tapi Iolls tak reti nak makan.....









Waffle letak aiskrim...
Yang ni memang kalau kenyang macam mana pun memang kitaorang amik satu.....sedap angat nihhhh!....
Ni Mijon yang orderkan...dia gi mintak orang tu buatkan garing-garing sikit...sekali dapat memanglah garing, tapiiiiiii.....tapi inti dia sikit hahahaha...tengokk..tak memasal orang tu meluat kan....?ko mintak garing kan?meh aku bagi garing...tapi inti aku celet-celet janji kena jek hahahaha.....eh ni skrip me sendirik...
Tapi walaupun takde inti sangat...tetaplah beliau ni sedapp....geram okeh..rasa macam nak mintak je resepi....(waffle maker kat rumah tu dah bertahun tersadai tu...punyalah tak puas hati tak jumpa resepi yang best).......








Friday, December 16, 2016

BerBobogo...

Ni citer tiga minggu lepas rasanya....
Weolls dah start beraktiviti mengasah suara karokle punnn......
Tempat karok tu tengah offer murah nak matik..
So kita buatlah session sebanyak yang boleh hahahaha....eh
Sambung balik...
Ni dah balik karok, haruslah Iolls lapar....
Lapar okeh...pasalnya tengah hari Iolls kan diet malas nak gi cari makan sebenarnya hehe...
Lapar kan..jadi dah habis karok ingatkan nak makan nasik...
Ye Iolls lapar dah tahap makan budak dah ni ye....
Kalau boleh dapat nasi kandaq kuah kari banjiaq boh Ayam Goreng wahhh sedapppp.....
Tapi biasalah..dugaan hidum okeh...
Kalau dah lalu kat sebelah tu tetiba bau pulak sotong bakar....hahahaha..
Dah tak memasal jadi stuck kat situ jek..kikiki...
Awal tu just nak tanya je berapa RM...(lupa dah lama tak repeat makan kat situ...)...
So dah tanya harga..sokseksoksek berdua lebih kurang...terus masuk dalam hahahaha.....







Meriah ke idok??hehehehe.....






Syok jugak nih....
Kambing Iolls like...ikan pari bakar sodappp ya ampun....paste dia tu rasa nak bawak balik buat makan dengan nasik putih okehhh....(ada je nasik putih kat situ..tapi tak boleh makan nasik..nanti kenyang cepat sangat..rogiiii)......
Yang bahagian atas tu tempat steam tau...syok pulak makan mantao tu....dah kenyang pun sumbat jugakla 3 ketullll..sedap sangat punya pasal......
Tapi bervulu sikit tang rebus tu...lambat betul nak mengelegak.....berjanguit menunggu okeh.....
So kalau nak cepat amik jelah bebola yang ada tu masuk kat steamer tu...laju je kembang....cepat je boleh ngap.......






Muka makcik kamu hahahaha....
Muka dah bengkak okeh....ni dah malam sangat dah ye.....tapi lapar punya pasal makan tetap makan....banyak pulak tu.....macam tak cukup-cukup okehh....


Tamat....eh




Thursday, December 15, 2016

Steamboat kat Rumah....

Kisah hari cuti Maulud Nabi haritu....
Last minit diorang plan nak lepak-lepak rumah Atie...pastu last minit jugak plan nak buat steamboat...tak ke sabar jelah kan??
Tapi Iolls takpe...Iolls rajin jek..kikikih....janji benda tu ada.....
So petang-petang lepas Asar gigihlah Iolss, Emak dengan Anim gi carik barang-barang untuk buat steamboat nih....
Mula-mula gi cucuk duit kat area Giant kat BBA tu....dah cucuk nak kena cari parking sebab kononnya nak masuk Giant tu.....tapi memang kimsalam lah kan...haruslah penuh...
So terus jelah gi kat area Waterfront tu pulak.....so usha-usha kot-kotla ada kedai jual frozen food.....sekali harapanlah kan..takde....
So berhenti kat Segi....lagilah hampeh....so belilah sos cicah dengan cendawan je....
Tapi boleh tak...cendawan straw yang dah siap peket-peket tu kena timbang dulu...la haiiiii....tak koser okeh nak patah-patah balik...so amik mana yang boleh bayar jelah....
So usha lagi...last-last masuk kat AEON Big jelah..habis citer.....harap-harapnya adalah....
Alhamdullilah...ada okeh....cuma kira budget jelah mana yang kitaorang nak kikiki....
Tu camtu dah habis RM69 okeh.....tu pun Iolls tahan-tahan je tangan nih nak mengambik lagi...dasar tamak kan......





Shopping cari barang je dah nak dua jam je..nasib la kematu semuaorang tunggu hahahaha....
Tu bebudak happy jelah...geng semua ada kan........    



     

Syabeel gedixxx...
Alaaa..kalau dengan Opah semuaorang gedix je sokmo kann...nyampassss I.......






Bertungkus lumus okeh Atie mengerjakan.......
Tu pun laju sikit sebab Iolls tolong..kalau tak esok pagilah baru boleh makan hahahahaha.....eh
Buat simple jek...takde seafood atau daging bagai.....just bebola, fishcakes dengan cendawan jek...eh ada jugak mee apatah tu...





Ni kitaorang buat dua kuah..satu clear soup..satu lagi Tomyam soup.....
Clear sup tu senang je...tumis bawang putih...pastu letak air panas..letak kiub ayam..pastu letak hirisan daun ketumbar..pastu letak garam sikit..dah siap....
Tomyam tu guna tomyam paste jek...tambah serai, gula dengan garam sikit..daun ketumbar sikit......
Sos cicah pulak...main belasah beli sos thai bawang putih tu....so nak bagi kick sikit me chopped bawang putih, cili padi, dengan daun ketumbar (cilantro/coriander)  tu....lagi sedap kalau ada bijan yang disangai nih....
Tapi okeylah...rasa takdelah rasa macam kat Johny or kat Ketam Village tu..tapi adalah rasa nak macam gitu kikiki.......
Ni kitaorang tak letak semua pun tau....separuh-separuh dari packaging jek.....
Ni pun half tak habis....serius tak tipu....ulang banyak kali okeh...bukan makan sikit-sikit ye...memang puas hati......alhamdullilah....
Cendawan yang kiri tu kegemaran okeh....sedapnya...yang Inoki tu syarat jek...cendawan jenis halus-halus cam gitu mana nak rasa apa..macam makan mihun jelah pun....





Ni dah hujung-hujung nih...tu pun banyak lagi sebenarnya....
Kitaorang ni syok sangat makan memang dari style buffet dah jadi style hidang ye hahahaha....
Tu me ada beli nasi lemak bungkus comel-comel..sedapp...harga RM1 je sebungkus....
Korang kalau lalu kat Cheras Indah..selepas trafik lite tu kat belah kiri hujung jalan ada stall jual nasik lemak RM1...try la..tak rugi...sedappppp....





Dah kenyang so layan dirila memasing....







Abang Imraan paling hebat malam tu...
Orang lain repeat dua tiga kali jek...tapi dia repeat ada nak 5-6 kali okeh....
Siap makan kuah tomyam lagi (makcik pulak yang makan clear soup nih camno??haha).....
Imraan malam tu letak 3-4 ketul balls tu habis..nak sup lagi katanya...pastu makan lagi habis, mintak lagi...very good la Abang...
Nak menangis makcik tengok hahaha....
Mau tak menangis, selalunya kalau bab makan Abang paling leceh sikit..nak bersuap la....tak suka taknak makan la...tapi malam tu tak...kemain lagi dia enjoy....
Ni ada harapan lain kali makcik makan steamboat Abang boleh ikut nih hehehe......
Ni kitaorang lepak nak pukul 11 malam ye....dah tak reti-reti nak balik??hahahaha....
Tapi eloklah..balik nanti tinggal nak tidur je...perut dah kenyang kan hehehehe....






Tuesday, November 15, 2016

Makan Sup Lagik.....



Khamis lepas nih....kat Ketam Village....
Iolls petang tu is laparrr giler boleh tahan okeh...kebetulan pulak petang haritu Iolls is free so Iolls is ajakla Mijon keluar makan....
Niatnya Iolls is nak makan nasik ye...sebab laparnakmatikk...dan kalau boleh Iolls is nak makan nasi ayam hihihi...
Tapiiiiii biasalah...kalau dah lalu kat sini is dah jadik lainlah pulak kan hehehehe...
Kebetulan sekarang ni kitaorng is craving for makanan bersup-sup gitchew hehehehe......
So terus Weolls is tak jadi jalan ke depan..terus singgah masuk belah kanan nih kikikiki............






Kitaorang amik Mix Balls sorang satu set...
Dua-dua pun amik clear sup......






Teacher Mijon.....somel sangat kannnn........







Makcik ko dah macam hapa dah hahahaha......
Tapi takpe...kita tempek je pic kat sini kihkihkih.....







Kami.....
Amik tetaplah port biasa...hujun nun di hujung parking lot nun....
Senang nak menyembang sakan la kan....
Kitaorang ni mana reti sembang sikit-sikit...sembang haruslah gebang seantero donia hahahaha.....
Tu perut Iolls is terkeluaq lagik...eh lantak pi lah....tunggu makincik buat liposuction ye..baru korang tauuu....kahkahkah










Hampun ye...Iolls tayang lagi sekalik hehehehe.....
Tu tetaplah nak tambah apatah yang goreng tu.....(kalau ikut hati perasaan mau tambah lagi yang bebukan ye..tapi bertabahlah wahai hati oiiii...tu pun dah makan macam nak meletup perut okehhhh)....










Sendiri punya periuk, so masaklah sendirik.....
Iolls suka kalau balls semua tu jadi kembang semangkuk...baru sedap nak mengunyah gebus jek hihihihik.........








Time makan haruslah watlekwatpis.....sembang pun tetaplah bersemangat ye........
Macam me kata, kitaorang ni ulang tayang citer yang sama 44 kali pun no hal..tetaplah gelak terbahak-bahak kahkahkah......
Pastu tang mengimbau citer dahulu kala time muda-muda dulu pun iya.......
Serius memang boleh tahan banyak jugak yang kitaorang boleh ingat....tapi memang kelakar okeh citer-citer yang ada....hahaha....sengal betul perangai masing-masing...








Mangkuk saya...hehehe...nampak sedap kannn?memang pun sedapppp hihihihi....
Hampunnnnn ye.....ni kegemaran me, haruslah me puji-puji over.........






Sos cicah dia....
Sedap nih..pedas....tapi duluuu awal-awal makan dulu lagi sedap okeh.....
Sekarang ni sedap pulak yang kat OIC tu.......
Tapi takpe...Iolls kalau makan bebola tak payah nak cicah-cicah pun tak kecik hati ye...sedap sentiasa hehehe.......









Tuesday, October 25, 2016

Makan Sup...!

Petang Rabu lepas tak silap....
Ajak Mijon temankan me makan....so Mijon cakap ok....
Dah ok tu dah pening nak makan kat mana....
Last-last Mijon kata nak makan benda bersup-sup...okla...
Iolls ni kalau suggest apa-apa pastu Ioll suka pulak makanan tu, of coursele tak tolak khen hehehehe...
So ke The Ketam Village Stemboatle kitee.........




Dah sampaiiiii...
Amik seats kat tempat biasa...senang nak menyembang sakan hehehe...
Ni kat hujung bucu kat parking lot nun......
Dah lama tak makan sini weih...sejak-sejak dah kenal Pak John dengan OIC...memang kat sini dah tak pandang dah ye...kikiki........





Dua-dua pun amik yang clear sup....
Kosong macam ni pun sodappppp...tak payah nak rebus apa-apapun takpe dah......






Ni Iolls punya...mix fishballs kot tajuknya hehe..lupa....
Ni amik set sorang satu...lapooo okeh....
Set pun sekarang ni dah mahal...so kalau ada duit lagi baik makan buffet....lagi puas rasanya....
Tapi kalau takat nak hirup-hirup sup macam kitaorang nih (sebab sup tu boleh topup), so bolehlah....kembung minum kuah je nanti kikiki.......





Iolls punya...
Sukalah kan segala bola-bola tu.....
Puas makan...alhamdullilah....
Nyembang pun sakan je kan..sampai tak hingat nak balik kikikiki.....




Ada jugak tambah ni...alamak, lupa pulak namanya ngoks betul Su!
Set Mijon lupa me nak amik hehehe....sok syok sangat makan hehehe...







Tuesday, September 06, 2016

Makan Steamboat di Maeps...



Ok dah habis cuci mata lebih kurang kat Taman Warisan kat Putrajaya tu terus kitaorang ke Maeps pulak....
Nak makan steamboat kaedahnya....
Ni kira kali kedualah kitaorang makan kat sini..yang first ada tah tahun bila tah dulu (tak hingat okeh...lama sangat dah)........





Ni masuk-masuk situ kena bayar dulu tau...baru cari seats.....
Harga makan pulak, RM29 sekepala untuk stemboat sahaja..kalau nak steamboat dengan grill jadi RM33 sorang....
Tapi disebabkan kitaorang nak makan pun duaorang je...pastu tau karang bukannya lalu sangat nak makan sakan sangat..so amik yang steamboat je dah......
Ni kan, boleh tak masa me usha tengok apa yang ada kat area buffet tu ternampak ada Laksa...wahhhhh...memang dah tak pandang lain dah ye...terus je laju amik Laksa semangkuk...duduk terus ngapp...memang takde pelawa Sept ke apa dah kikikiki..sorry Sept........
Sekarang ni mood Ioll nak makan Laksa menjadik jadikkkk okeh...ntah kenapa tah huwaaaa.....kalau boleh tetiap hari makan Laksa pun takpe nih..sanggupppp......
Terigat dulu masa kat ofis KL tetiap hari dapat makan Laksa...huwaaaaa....(rindunya Arwah Mak Kantinnnn).....





Kuah dah mendidih sakan tapi bahan-bahan tak amik lagi...sebabnya Iolls dok concentrate makan Laksa tu dulu...
Tempat ni masa pergi duluuu tu kemain meriah lagi okeh...tapi sekarang ni yang ado je....(nilah kaedahnya kalau dah biasa makan kat Pak John hehe).......tapi syukurrr sangat-sangat.......yang ado pun kenyang jugak makan tu khen.....





Ok, meh rebus-rebus mehh
Ni kitaorang amik pun sikit-sikit je....makan duaorang je pun kan....Iolls ni sejak dah purba sikit ni makan banyak...tapi tak sebanyak dulu....tak larat wehhh.....
Kalau duluuuuu.....ko bagi lembu sekor pun habis licin Iolls telan.....punyalah terel kan?







Masa tengok ada Rojak Buah ni Ya ALLAH...rasa nak nanges (betul tak tifuuu).....
Punyalah teringin nak makan rojak buah yang sedap lagi kan (yang macam kat Mitsui tu), sekali dapat....
Serius....takde kurang pun ye....kacang goreng fresh...buah pun secukup bahan....kicap pun sedap...nak apa lagi??memang puas hati...alhamdullilah......




Sept....
Sept ni bagus tau...dia jenis tak banyak kira...semua benda pun telan.....
Iolls amik kuah ikut suka hati Iolls pun dia belasah je makan sekali.....no complaints kata orang.....
Ni kitaorang ni makan sambil menyembang kan....so makan slow-slow jelah.....no rushing gittew.....




Saja tunjuk air oren orang kawin nih...hehehe....
Kemain berapa kalilah Iolls dok ulang tayang gi amik air nih......sedap pulak minum air macam ni ye...tak berapa manis sangat, pastu sejukkk. je hehehe.....
Ada jugak air anggur orang kawin, pastu ada jugak teh tarik...tu pun best....tapi taulah Iolls...walaupun tarik meh Iolls jadikan Teh Ais......
Alhamdullilah..duduk situ makan rasanya nak dua jam jugaklah....kenyangg.....
Walaupun bila tengok mula-mula tu yang hado jek...tapi nikmat apa harus kudustakan....kenyang tu sampai nak meletup perut memasing kikiki......


Tamat....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...