Showing posts with label Tutorial Blog. Show all posts
Showing posts with label Tutorial Blog. Show all posts

Friday, June 19, 2015

Adsense


Sebelum-sebelum ni adalah gatal-gatal dok try register Adsense nih...tapi mula-mula hantar tu tah apasal tak dapat ke apa....tapi kira macam tak dapat lah...pastu lantaklah abaikan jek...cuba try test je kan, tak dapat takpe...
Pastu minggu lepas me dok google google sekali terbaca lagi pasal Adsense lagi...dah terus saja gatal try test lagi sent permohonan...eh eh eh tak sangka pulak kali ni dapat..Alhamdullilah...
Kejab je, pagi tadi register pastu tak sampai tengah hari dah dapat jawapan....macam tak percaya....
Korang tau tak adsense tu apa?hahaha...Iolls pun tak berapa reti nak tulis macamana...tapi nah ni me paste dari website Adsense:
AdSense is a free, simple way to earn money by displaying targeted ads next to your online content. With AdSense, you can show relevant and engaging ads to your site visitors and even customize the look and feel of ads to match your website.
Gituuuu...faham tak...?tak faham gi Google Translate ye..kihkihkih...
Ni namanya sambil menyelam minum air....sambil berblog boleh jugak tambah-tambah pendapatan....
Macam me nih, readers blog takdelah ramai...tapi kalau ikut stats mungkin readers yang datang kat sini tu tersesatlah kot....so jadi agak ramai lah jugak... (ramai bagi me lah..orang lain me tak tau...haha)....





Nak daftar dengan Adsense senang jek...
Korang bukak blogger.com korang then masuk je kat Earnings tu...
Nak cakap steps yang seterusnya me lupa (sabar jelah kan...)....cuma yang me ingat me main belasah je klik apa yang patut...try and error gitu...kang tau-tau dapat jawapan kat email....
Alaa korang pun tryla...kalau takut korang try google..rasanya banyak je yang ada tulis pasal ni (banyak dari blogger Indonesian)...In Sya ALLAH boleh punya......





Thursday, November 29, 2012

Whoops!You're out of space...


Kalau tiba-tiba blog kita pop-up ayat-ayat ini bila nak upload gambar don't worry tau...don't worry konon...minggu lepas dah nyaris me nak tukar blog baru dah kot...huuuuuuuu....
Nasiblah ada solutionnya....
Tutorial ni sesuai untuk penguna yang taknak link blognya ditukar ke link atau blog baru....macam me nilah..sayang oo link original nih.....

Caranya: 
1-Sign-up account google baru
2-log-out 
3-Log-in pulak account blogger asal bukak bahagian settings
4-Add authors dibahagian settings basic blogger (pergi ke permissions blog authors)...masukkan email baru ye...log-out...
 5-Log-in account baru dan di 'account' baru sila bukak email dan accept invitation untuk jadi author (klik link yang diberi) dan boleh masuk balik blogger dan sambung meng'upload' gambar sebanyak mana yang dihadkan lagi... 

Anda boleh upload gambar-gambar menggunakan account baru tapi boleh edit dikedua-dua account yang telah didaftarkan dalam blogger...
Cuma kena pastikan setting dibahagian setting permissions blog authors tu dibahagian kedua-dua atau ketiga-tiga atau keempat-empat authors dikategorikan sebagai admin...


Aisey, macam payah je nak faham yang tulis-tulis ni kan...??
Ok, kalau nak tau lebih lanjut sila rujuk link dari blog Qasey Honey ni untuk tindakan selanjutnya...lagi senang sebab ada tutorial bergambar.....(Thanks Qasey Honey atas keizinan untuk share disini......memang sangat-sangat membantu...^_^)
Selamat mencuba....^_^



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...