Search This Blog

Showing posts with label Anak Buah. Show all posts
Showing posts with label Anak Buah. Show all posts

Thursday, February 15, 2018

Hari Pasang Pelamin....

Ok..harini me TB lagi ye citer kahwin...
Selagi ada me letak tau...tak kiraaaa hehe......






Okeh, ni hari pasang pelamin tau...kiranya hari Jumaat la ni...29 haribulan Disember tahun lepas...
Pagi-pagi tu kisahnya me kena rebus telur untuk goodies dan bunga pahar......
Rebus sorang-sorang lebih 200 biji telur okeh.... eh apa pulak mak ada tolonglah........
Ni kena rebus anggaran 200 biji lebih tau...100 telur ayam, pastu 100 lagi telur masin....kena rebus lebih sebab nanti ada yang crack masa rebus tu nanti...
Fyi, me start cuti untuk kenduri sanding hari Khamis...tapi khamis tu banyak setelkan hal Anim nak masuk U tu....ke hulu ke hilir sampai nak petang...penat giler jangan cakaplah...
Pastu kebetulan minggu tu me memang dah start tak sihat...tak sihat jenis nak demam tak demam...macam badan tu kebah tak kebah je gitu.....
So hari Jumaat tu tak tau camne, tengah hari lepas setel rebus and buat kerja-kerja lain then me tidur kejab...bangun-bangun (siap set jam lagi) mandi, solat then bersiap ke dewan...
Ke dewan tu me ajak Anim temankan...tau tak masa me nak turun dari rumah tu lagi sikit me nak pitamss...adoilaaa...berpeluh-peluh mengigil-gigil jangan cakaplah....nasib baiklah sebelum tu me dah telan panadol dua bijik tau..kalau tak memang tak tau lah jadi apa  nanti....
Fyi, Petang tu team Kak Azie nak pasang dah pelamin kat dewan Uolls...so Kak Azie suggest me gi tengok....tu yang me pergi jugak tu....OT pulak still kat Subang...memang nak taknak me jugaklah kena pergi setelkan....
Eh tengok tu satu hal..me kenalah mintak kunci ke apa dulu kan.....






Okeh..ni masa pelamin dah siap pasang.....
Masa mula-mula tengok ni me rasa macam eh camni je ke?hahaha...siap call WA Kak Azie lagi sebab me rasa macam tak cukup je bunga-bunga tu....
Ni kan masa mula-mula sampai dewan me blur giler...macamanalah nak masuk dalam ni..pintu depan kunci...pastu guard yang jaga tu takde...
Pastu nak taknak terpaksa jugaklah call staff dewan lagi...sorry ye Encik Izzat...
Tapi nasib baik tak lama lepas tu ada sorang pakcik tu datang tunjukkan itu ini...pastu datang pulak guard yang bertugas..pakcik guard tu baik giler okeh...siap tolong me angkat barang-barang lagi ye....(terima kasih banyak-banyak pakcik, dahlah angkat kotak yang besar-besar pulak tu...).....
Pastu tak lama lepas tu barulah team pasang pelamin tu datang...lambat okeh...padahal Kak Azie kata tengah hari lepas solat Jumaat diaroang nak pasang dah....
Yang me ni kan bila Kak Azie cakap diaorang nak datang pasang awal, so beria-ria lah me deals dengan Encik Izzat mintak nak pakai dewan awal....(Encik Izzat kata selalunya paling awal pukul 5 petang baru boleh pasang pelamin semua sebab diaorang nak pasang karpet dulu)....
Last-last awal sangat tu dah pukul 6 baru diaorang sampai ye...huhu.....sorry Encik Izzat sebab terpaksa peningkan kepala encik....
Pastu kan yang sedihnya masa team pasang pelamin tu sampai me naklah beramah mesra....tebal muka me sapa okeh, sekali sorang pun tak layan daaa hahaha...sabarlah hai makcik...
So kalau dah gitu me ajak Anim balik rumah dulu untuk solat Asar....dahlah jem ooii petang tu....dahlah berpeluh-peluh kebah demam masa tu...sedehhh!








Ni lepas maghrib nih....
Me dengan Anim dah setel solat pastu terus pergi ke dewan balik...sampai-sampai tengok-tengok dah siap dah....cepat je diaorang buat kerja....alhamdullilah....
Masa tulah me sempat sapa lagi lebih kurang dengan team yang pasang pelamin tu...pastu sempat la me tegur satu lampu tak hidup...so diaorang betulkan....good...
Pastu me tegur jugak pasal karpet kat tangga tu kenapa tak habis cover?sekali adik tu bolayan..huwaaaahahaha....ni makcik dapat free ke apa nih ha??apalah nasib makcik kau ni kan?dahlah Kak Azie beria-ia suruh tengok tunggu, pastu korang bolayan me pulak?~sapu-sapu urut dada oiii....~








Macam biasa...me akan try test amik pic sapa-sapa kat atas pelamin dulu...sebab nak tengok rupa kalau dalam camera HP camne...








Ni kalau tak pasang lampu.....






Ni test amik pic dari kejauhan....sayup je kan....
Pentas kat dewan ni kecik je Uolls...so pelamin nampak tak berapa besar....
Saiz dewan ni saiz 3 court badminton.....









Ni orang panggil apa ye?
Nampak tak meja tu tak betul?
Tapi me tak berani nak betulkan....atas langsir tu pun macam dah jatuh sikit...
Ni me tak request apa-apa..tau-tau dapat yang macam ni...tapi makcik suka je hehe.......








Mak dengan Chor Bae pun ada....
Atie dengan famili pun ada masa nih....Ana je datang kejab...
Masa ni kitaorang dah solat maghrib kat belakang dewan nih....so duduk kejab sambil tunggu adik katerer pasang meja dan sebagainya....








Kitaorang sempat cucuk bunga manggar kat sini...
Bunga tu memang me beli untuk dua set je dah...
Pastu sempat jugak me dengan Atie tolong sarungkan sikit kerusi dengan meja...adalah dalam 3-4 set meja...
Masa nilah me dengan Atie perasan apasal macam comot dan kotor sarung-sarung dan alas ni semua....?tapi me pulak masa tu macam takpelah kot, esok-esok siang tak nampak kot...ok kot...gitu....
Nak dijadikan cerita...sekali tak ye..malam tu OT dengan famili dia datang..ha kau...OT siap call me tanya me "kenapa kotor sangat alas-als meja dengan sarung kerusi ni Yang?"..alamakkk...obvious sangat ke??
OT cakap boleh dikatakan 90% kotor..malu katanya camni rupanya nak bagi orang makan....haaa??....
Pastu OT siap amik pic...memang betul apa yang OT cakap tu..obvious sangat okeh...
Then terus me buat aduan rakyat kat Kak Azie...Alhamdulilah...Kak Azie dah setelkan hal-hal kain tu pagi esoknya jugak....TQ Kak....jangan kata akak, saya pun panik jugak malam tu....mau tak, bukan sikit orang yang nak datang esok tu tau....







Abang dengan Adik....kemain seronok dapat lari-lari satu dewan...
Bebudak kan memang gitu...pantang jumpa tempat lapang kan nak berlari jek...
Tu nampak tak kain latar tu hengot bengot...?makcik try betulkan, tapi makcik takut benda tu jatuh hahaha...so terpaksa diabaikan dengan harapan janganlah nampak sangat dalam gambar esok nanti....








Atas tak pasang lampu...bawah me pasang kejab....
Ni nampak lain sebab malam tau...pencahayaan jadi lain....







Makcik...
Masa ni makcik dah okeh dari rasa kebah demam tu....lega makcik...
Eh OT pulak datang dah midnite ye...so tak kuasa me nak pergi tengok jugak...
OT lambat sebab diaroang berkumpul satu keluarga tu lambat....adoilaaa...
Malam tu jugak OT kena pasang tanda arah...ye pasang sendirian berhad ye....
Tapi malam tu memang tak boleh tidur...Me rasa me lelap nak dekat pukul 3 lebih..pastu pukul 6 dah terang bijik mata huhuhu...so akibatnya muka adalah bengkak....adoilaaa.....macam-macam dugaan nak buat majlis besar kan..?tapi Alhamdullilah syukur kepada ALLAH...dan me berterima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung dan tak langsung...Allah je yang boleh balas jasa-jasa korang....TQ....!








Thursday, November 30, 2017

Selamat Pengantin Baru Ajim n Ina!

Ni citer hari Sabtu dan Ahad baru-baru ni....
My adik sepupu Ajim kahwin....
Selamat Pengantin Baru Ajim n Ina.....Semoga berbahagia sehingga ke akhirat ye....
Ni hari Sabtu...masa menghantar pengantin lelaki nih...
Patutnya Jumaat pagi semalamnya tu masa nikah pun me gi tapi sebab cuti dah nak habis so dapat join untuk hantar jelah....
Kat rumah pihak perempuan pengantin ada dua pasang....sepasang lagi adik Ina.....
Tu boleh nampak pelamin pun ada dua set...cantik kan pelamin dioarang?I loike....
Anaqi pandang HP acik Lily la pulak ye...hihi...comel Anaqi...baby jenis tak takut orang...pastu jenis cepat terhibur....geram rasa nak kunyah!









Gambar adalah belasah mana yang ada ye....
Ni malamnya kat rumah Acik Nor me...malam tu ada majlis doa selamat dengan Tahlil.....
Tu diaroang tengah makan Nasi Ambeng....siap makan dalam dulang macam kat kampung lagi okeh...
Haritu lauk untuk makan memang lauk pauk Nasi Ambeng....tapi untuk orang-orang lain Acik Nor buat style buffet...pastu kat atas rumah dia siapkan 4-5 set dulang Nasi Ambeng nih.....







Makcik duduk tepi je okeh sebab makcik tak reti nak makan Nasi Ambeng gitu....
Korang taulah me ni mana reti makan lauk campur-campur....jenis kalau 3 lauk sedap tiga tiga tu kena makan satu-satu...satu lauk satu potion nasi gitu...(kecuali kalau lauk tu boleh regu..tu lain)... ..korang tengok badan me pun korang tau kan kenapa boleh jadi gini haha........
Tu mata memang dah habis nak tertutup dah tu...faktor usia barangkali haha....ngantuk oiii....









Atie dia jangan...dia memang reti....
Tu pun nak carik geng makan ramai-ramai payah ooo....last makan dengan adik-adik sepupu me....dah half baru Acik Rubi pulak join...so legalah....
Seronok okeh tengok diaorang makan....Iolls teringin je nak join tapi apakan daya huhu....







Lepas balik dari Bukit Jalil Atie ajak singgah kat Kedai Kek Cheras ni...dia ada order kek RM15 yang viral tu....








Percayalah memang RM15 seketul kek 500gram tu okeh....
Sekarang tengah promosi tau...so kalau korang rajin gilah terjah.....
Kedai ni dekat dengan LRT Cheras....
Ownernya melayu...pastu kek dia memang sedap...
Atie siap beli dua ketul okeh...saja-saja buat makan.....satu dia bagi kat kitaorang..memang sedap....









Ni hari Ahadnya...kenduri belah Ajim pulak.....
Gambar pengantin takde hampunnnn....ni pun pic Ana bagi...
Ni gambar bebudak nih ha...berempat....
Bukan senang nak amik gambar berempat cukup elok macam ni okeh......







Tengok adik tu adoila...
Me lah yang bagi eskrem tu....kemain laju lagi dia makan okeh....ingatkan tak retik...habislah overdose gulaaaa....
Tengok pandai kan Abang....kemain peluk camtu...good Abang...makcik sukee.......







Syabeel tu cranky manjang...ni nasib baiklah dia diam....










Ni pun satu lagi comel hihi.....
Masing-masing pakai selipar kegemaran...
Selipar tu kalau korang nak cari ada kat AEON tau...RM20 sepasang....










Tadi anak-anak..ni mak-mak pulak kikiki.....









Sama ke idak muka kitaorang?
Atie cakap sama tang hidung, cuma ada yang besar ada yang kecik..kahkahkah...camtu pun boleh ye...??
Nampak naw tua dah makcik kan...?
Kitaorang beza jauh-jauh jugak ni tau....
Me dengan Atie 3 tahun....Atie dengan Ana 5 tahun...Ana dengan Anim 11 tahun..ha kau kau....so batch memang lain-lain...
Batch lain-lain, pastu baju pun saiz lain-lain..kalau saiz sama pun taste adalah lain-lain jugak....memang apapun tak boleh share hampehhhh.....






TAMAT....





Wednesday, November 29, 2017

Happy Birthday Mak!!

Hari Rabu yang lepas adalah hari lahir my Emak yang ke 61 tahun...wiiiii!....
So petang balik kerja tu terus janji dengan Ana...me amik Ana dari tempat kerja then kitaorang terus shot ke Ampang Point (Ampang Point lagik??ye, sebab kat situ semua ada okeh) untuk beli makanan......
Eh sebelum tu sempat jugak suruh Ana tapaukan belon-belon dengan Satey....
Belon tu Ana belikan kat Bellon Buzz kat IKANO..murah kat situ kan....pastu kebetulan ofis Ana ada event kat area situ haritu....so sebelum dia gerak ke ofis balik dia tapaukan siap-siap...senang makcik kamu tak payah pening nak carik belon lagik....
Pastu Satey tu pulak Ana beli kat tepi ofis dia...beli masa amik Ana tu....kebetulan jugak hari Rabu ada pasar malam mini kat tepi ofis dia tu....me teringat terus suruh Ana belikan....buat tambah-tambah.....
So nanti kat Ampang Point tu kitaorang just tapau McD dengan KFC....
Emak memang suka Big Mac, so kenalah belikan kegemaran birthday girl kan...tupun tak birthday girls pun dok tumpang nak jugekkk....
Pastu KFC pulak untuk bebudak...sebab bebudak lagi prefer ayam goreng.....
So dah tapau penuh tangan kitaorang berdua teruslah balik rumah.....
Tunggu semua-semua ada barulah kita nyanyi dan potong kek hehe......





Tradisi keluarga nih....
Tetiap kali sapa-sapa punya birthday memang kena ada sesi nyanyi-nyanyi dan tiup lilin....bukan sebab ikut budaya luar..tapi sebab time birthday jelah kitaorang automatically berkumpul ramai-ramai tanpa kompromi.....
Ni huru hara kan?hahaha...cucu-cucu Opah dah ramai kan...so makin meriah...dulu kalau celebrated ada kitaorang berenam anak beranak jek....pastu Abah takde dah jadi berlima...pastu masuk pulak Azrul dah jadi berenam balik..pastu ada cucu pulak, pastu menantu lagi, pastu cucu-cucu bertambah....alhamdulillah.....










Si kecik teruja tengok lilin hehe.....








Cubaan adik tiup lilin....









Fuhhh....yeay!!HAPPY BIRTHDAY OPAH!!!......
Ni selagi tak besar memasing selagi tu pun diaorang punya birthday kek hehehe.....
Nak amik gambar adalah sangat huru hara okeh......
Ok...dah potong kita makanlah apa lagi kiki.......









Belon yang Ana beli....
Saja nak bagi santek..nak bagi birthday girl fefeling...hahaha....
Ni yang bentuk love RM3.80...dan untuk yang biasa RM3.50 satu.....







Makan haritu....
Agak meriah jugak....tengok macam sikit kan?tapi tak habis pun....
McD tu sorang satu set okeh...pastu satey tu beli daging yang lebih...satey daging kat ofis Ana ni lemak banyak ooo..suka gilerrrr..sapa-sapa yang jaga makan memang takut okeh kalau tengok...kemain tebal dia bagi.....





  

Tunjuk lagi sekali sebab penat ngangkut dua orang tadi......
Kat rumah me tu memang gitu...kang ayam nak, burger pun nak....pastu bila tah nak makannya...
Me pun sama le pun hahahaha...me beli cheese burger untuk me...sebab kenyang giler malam tu so burger dah kering tu me makan masa lunch esok harinya......

TAMAT









Thursday, November 09, 2017

Happy Birthday Anim!!

Ni citer masa hari birthday Anim pada 30 Oktober yang lepas.....
Kisahnya petang tu lelaju pukul 4 me amik short leave....me sampai amik short leave tu sebab takut me tak sempat sampai rumah on time okeh..punyalah sejenis kegigihan kan?...
Sekarang ni dahlah macam penyakit pulak kalau birthday je kena carik belon kikiki....
So petang tu SL then ajak OT temankan me ke IKANO..nak carik belon..nak carik belon gitthew....
Takut kang kalau cari kat Ampang kang leceh...Iolls pulak nanti dahlah nak kena belikan makanan dengan kek segala...pastu dahlah kena pukul 8 camtu ada kat rumah huhuhu...semput okehhh






Dipendekkan cerita...pukul 5 lebih baru sampai IKANO...jangan ditanya kenapa ye...hangin makcikkk...
Nak kata pergi makan dulu takde pun...biasalah menunggu OT le nih..ada je iklan dia.....
Ni dah setel beli belon...
Ni memang masuk je IKANO terus je kitaorang carik kedai BALLON BUZZ tu jek..takde ke kanan ke ke kiri walaupun nak gi ke kedai tu kena lalu foodcourt hahaha.......
Fyi, sekarang ni kedai Ballon Buzz tu still lagi kat tempat lama, cuma bertentangan arah...dulu kedai dia deret belah kanan, sekarang tukar sebelah kiri...tu jelah.....kan aritu IKANO buat renovation kan...?tu yang kedai jadi berubah-ubah.....
Ni ikhsan OT amikkan me gambar nih kikiki..paksa dalam rela okeh....nasib baik dia layankan jek......











Peruttt hehe...jangan jelly perut Iolls is macam perempuan preggy 6 bulan tu ye....
Tu me yang pilih okeh...ada dua belon putih heart shape, dua belon meron ke eh tahlah color merah apatah..pastu ada seketul color hitam yang bertulis tu.....
Harga kira ok sangat-sangat okeh....yang biasa merah tu RM3.50 satu, pastu yang bentuk love dengan yang ada tulisan tu tu RM3.80 satu...siap dengan pemberat lagik..so memang kira murah dari tempat lain....
Pastu me ada jugak beli sash...RM7.90 satu....jadilah buat birthday girl feeling2 lebih gitthew kikiki......
Dah beli belon tu terus me balik rumah okeh..takde makan-makan dulu ke apa dah...OT nak ikut tapi Iolls acah-acah bagi..padahal?hehehe..tapi betullah kan tak payahlah...buat penat je nanti nak ulang alik jauh-jauh tu......
So balik tu sampai je Ampang terus me gi Pizza Hut order dulu pizza pastu amik Ana dengan Syabeel pastu gi balik ke Ampang Point beli kek dengan KFC pastu amik pizza pastu baru balik rumah.....fuhhhh......(lap peluh kat dahi).....
Tu pun balik tu me berkejaran nak mandi solat bagai oiiiii....aduilaaa....tensi makcik....






Akhirnya hihi.....
Gambar pun tak berapa senonoh je yang ada hihi.....







Jadilah hehe......








Birthday girl....








Happy birthday Anim..!!
Dah 18 tahun dah okeh.....very the tua one eh.......







Gambar caca merba lah ye...
Ni semua me amik dari hp Atie dengan Ana je....
HP makcik kamu memang bateri dah habis kong, punyalah serabut jadi runner kejab tadi.....









Harap Anim happy....
Pic dia me tak taulah apa ke pasalnya semua tak pandang hp hahaha...sejenis hipsturrr ke apa nih???
Alhamdullilah....hari besdei dia tu dia dapat result dapat masuk UiTM...Alhamdullilah ya ALLAH ada rezeki Anim kali nih.....ni kena tunggu esok baru tau dia melapor diri berapa haribulan.....







Me tunjuk dulu makanan yang kitaorang beli tau...next entri baru me tunjuk makanan apa yang Emak masakkan..nanti jangan jeles  ye eh......









Thursday, October 26, 2017

Syaqeer 3 Tahun!!

Ni citer 14 Oktober 2017 haritu....
Ana ajak kitaorang ke rumah dia untuk celebrate birthday Syaqeer....
Saja nak tiup-tiup lilin, potong kek dengan makan-makan reramai.....
Plan asal patutnya petang Sabtu tu lepas Asar...tapi bertukar time, lepas Maghrib sebab kedai satey belum bukak......
So malam tu lepas Maghrib terus me bertiga ke rumah Ana....laju je okeh....
Sebab utama kena "lumba"..kang takde parking oiii....serabut...
Makcik kamu ni kalau bab parking memanglah "musuh" utama....
Orang lain takpelah kalau parking secukup rasa tu...makcik ni kalau parking tempat sempit memang seriau okeh....huhu....






Dipendekkan cerita.....
Lepas dah makan makan satey dah kenyang kita potong kek..yeayyy....!!







Kelam kabut okeh hahaha...
Birthday boy kan time nak potong kek la time tu nak minum....kikiki.....









Fuhhh....amboi muncung tu.....
Nampak tu...Adik pun nak join tiup...







Abang Imraan je ada sebab Adik Umaar tidur....
Umaar tidur dari dalam kereta sampailah nak balik hahaha...penat sangat tu kan.....







Birthday boy dengan Mama, Abah dengan Adik.....








Ada pun gambar sekeping.....
Pandai Mama Syaqeer buat cucuk-cucuk atas kek tu kan?








Tiup lilin lagi dengan makcik pulak.....






Okeh..gambar adalah tak ikut turutan....hehe









Dengan Makcik dan Usu Anim.....








Ok dah last hahaha....
Makcik nak ucapkan Selamat Hari Lahir untuk Syaqeer...
Semoga jadi anak yang soleh..yang bijak...
Semoga sihat dan happy selalu tau....muahhhh!!!.....
Lama jugak kitaorang lepak kat situ....ingatkan nak lepak lama lagi tapi Emak ajak baliklah pulak..adoilaaa....

TAMAT










LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...