Search This Blog

Showing posts with label Anak Buah. Show all posts
Showing posts with label Anak Buah. Show all posts

Wednesday, August 23, 2017

Syabeel Turns ONE: Part 2-Potong Kek!

Ok, lepas dah setel makan tu kitaorang rehat-rehat kejab dulu.....OT cakap tersandar lemang hehehe....
Kenyang jangan cakaplah...iyalah makan pun nak pukul 10 kot time tu..haruslah makan pun bersungguh-sungguh....hampir licin okeh kitaorang makan malam tu...dasattttt
So dah cukup tersandar lemang eh terus kitaorang potong kek....
OT simpankan kek kat peti ais kat belakang...so elok jelah terletak keknya....





Gambar adalah tak ikut turutan ye....
Gambar pulak kebanyakkannya bergegorrr.......








Ni dari tadi makcik nak amik gambar dengan birthday boy tapi tak dapat-dapat...ada je yang ngaco......











Ok, ajak Atuk pulak...
Ni Atuk Syabeel belah Abah dia...Nenek tak ikut sebab ada program kat surau....









Dah potonggg hehehe.....
Tu lilin nombor satu tu pun beli kat Sportlight Ampang Point jugak....RM4.90 seketul nih...kat sana ada macam-macam bentuk dan saiz okeh..tinggal nak pilih je...
Ada satu tu nombor dia kemain besar, sekali tengok harga RM17 oh terus gantung balik, amik balik yang harga RM4.90 nih kihkihikih....
Tapi puas hati..lilin dia jenis lambat giler cair...macam tak berjalan-jalan pun iya...korang faham ke idak me cakap lilin tak berjalan-jalan nih??








Ok, potong untuk Atuk sikit....sikit sebab kang nak lagi amiklah....
Kek selalunya kat rumah kitaorang jarang laku...kalau tak laku tak laku langsung..tapi kalau sikit berebuttttt....doniaaa doniaaaa......








Ni OT yang amikkan gambar..takde orang bolehlah dia layankan kitaorang hahahaha....
OT cakap..sekarang semua tunjuk kat Syabeellllll...baguss..sporting semuanya hihi....comel je tengok gambar nih......lagi-lagi tengok birthday boy blur-blur hayam tu kikiki.....
Sorry ye ni makcik tercairkan pulak gambar nih huhu.......












Ni gambar mula-mula....semua skema jek haha










Ni mula-mula...cubaan makcik nak amik gambar berdua tulah...
Masa ni Syabeel sempat cekau kek ye....belum apa-apa kek dah buruk sikit..laju je tangan..yang heran tu sampai pulak tu...masa makan tadi takde pulak dia cekau apa-apa dari meja....
Syabeel kan geram dengan makcik sokmo...nak babap la...nak cekau muka la eiii.....









Ni jelah yang hadonyaponnn.....bergegauu......











Ni amik gambar birthday boy dengan Opah, Mak Ngah, Makcik, Usu Anim dan Mama....tu terselit Imraan pulak....geram okeh..bila orang ajak bergambar betul-betul taknak...rupa-rupanya sempat dia menyelit kat dalam belon tu hihi.......
Tu muka besday boy makan ongtua hihi...rasa nak kepit bawah ketiak je nihhhhh...










Opah taknak pandang hp la pulak....dok layan Syabeel potong kek..........







Makcik pulak menyibuk hihi......









Haa..ni baru semuanya pandang depan...kecuali birthday boy dok sibuk tengok belon.....
Tapi bagus tau...masa me baru sampai kat Ibrahim's Fatty Crab nih kan bila nampak je belon-belon nih Syabeel terus nampak excited.....so haruslah Mama Syabeel seronok tengok Syabeel seronok...tak sia-sialah makcik dengan mama mengangkut kehulu kehilir belon hehe......






Tengokla nihhhh...kemain laju je dia menyuap ke mulut.....dahlah pisau tuuuu...eiiii.....











Syabeel dan Mama.....







Birthday boy...umur baru masuk setahun tapi macam ongtua dah nih hihi......









Ni masa mula-mula sampai...belon tu cantik je adik tu susun ikatkan tinggi rendah....
Tapi Mama Syabeel pening kot dia gi ikat belon yang nombor satu tu terbalik hahahaha....ni pun nombor satu tu ada satu jek yang tinggal...ada color silver ni jek...belasah jelah kan..janji ada...lagipun Mama Syabeel macam tak puas hati selagi tak beli belon yang ada nombor nih hahaha...








Syabeel dan Syaqeer....
Syaqeer poyo mengadap hp je huhu....







Syabeel....
Setahun dah ye...cepat je dah besar...makcik tak puas nak kepit-kepit lagi la adik....
Makcik doakan adik sihat walafiat...jadi happy baby tau....jangan nakal-nakal dengan Opah ye...


Bersambung.....





Monday, August 21, 2017

Syabeel Turns ONE: Part 1...Ibrahim's Fatty Crab....

Hari Khamis haritu hari ulang tahun pertama Syabeel (anak Ana)....
17hb Ogos dah setahun dah Syabeel...
Syabeel ni versi terkini kegemaran Opah....hehehe....
Sapa-sapa cucu bongsu memang paling kegemaran...sebenarnya semua pun kegemaran....tapi selalunya yang paling bongsu memang yang paling terover kalau dengan Opah....nyampasss Makcik!....
So dah birthday haruslah Mama Syabeel nak menyambut.....
Niat awalnya just nak beli belon pastu beli makanan..kek semua tu..lepas tu just sambut kat rumah Opah....
Tapi petang tu masa on the way amik Mama Syabeel (sebab Makcik kena teman Mama Syabeel gi cari kek dan belon le ponn), sekali uncle call (OT le tu hehe)....
Dia tanya me kat ne?me cakaplah baru je amik Ana....
Pelik pulak dia me amik Ana kan....so me cakaplah harini birthday Syabeel...ni nak gi beli barang-barang untuk celebrate......terus uncle cakap...eh mehlah buat kat sini....(sini means Ibrahim's Fatty Crab le punnn).....
Terus potpetpotpet diskas dengan Ana..sekali dia kata bolehlah hehehehe....






So terus kitaorang ke Ampang Point....sebabnya haritu me ternampak kat tingkat paling atas sekali tu ada orang jual segala bebelon tu.....
So try tanya kat situ dulu....bila tanya harga belon campur gas adalah RM4 seketul (yang belon jenis plain)....
Pastu turun setingkat kitaorang masuk Sportlight pulak....sekali katanya sebiji belon tu termasuk gas RM3 (murah RM1 kan)...tapi tu yang paling basic la..yang takde corak or tulisan....so okehla....bolehlah tu....
Pastu masa nak pilih tu peninglah kepala kejab hehehe...mana taknya..tamak okeh...nak pilih color bagai tu kan....tapi nasib baik adik ni baik tabah je melayan kitaorang nih hehehe...TQ adik....
Adik ni siap pumpkan angin lagi untuk bagi kita nampak colors tu....kiranya macamana rupanya kalau belon tu dah besar......
Tapi hati-hati ye korang....nanti korang syok sangat jadi macam kitaorang...dari 6 bijik je belon yang jenis plain tu..jadi menambah-nambah okeh....nyaris nak tambah lagi dua tiga yang plain nih hahahaha....
Dari kononya nak tambah yang plain tu jadi tambah yang tulis happy birthday..tetiba up pulak lagi satu yang nombor punya pulak hahahaha....last-last habis RM40..nasib baik RM40 tu termasuk lilin nombor satu tu...puaslah jugak hati.....
Ni pun sebab ada harga Vip (membership card..auto kitaorang dapat masa tu)...so yang belon nombor satu tu dari RM10 camtu jadi RM7..kira jimat jugaklah hehehehe.....
Best jugak...dah pilih belon pastu boleh pilih tali belon tu pulak....pastu adik tu siap ikat ala-ala gubah tinggi rendah lagik....memang puas hati lah....
Cuma...ada cumanya...pemberat besi tu takdelah pulak.....
So me kenalah naik atas kejab (kedai belon yang kat tingkat atas sekali tu) so beli 6 ketul besi tu....
Dah kena tambah RM1.50 seketul okeh......(tak tanya pulak kedai atas ni kalau belon harga RM4 tu sekali dengan besi pemberat ke?)...huhuhu...dah rugi RM1.50 la pulak di sini cisssss.......








Ini hasilnya....
Payah jugak nak mengambik gambar..goyang okeh......
Belon ni walaupun dah ada pemberat tapi  memang kena pegang betul-betul ye....sebabnya pemberat tu patutnya 1 pemberat untuk sebiji belon.....








Urusan membawak belon-belon tu semua diserahkan kepada Mama Syabeel la pun....
Makcik ni agam..kang bawak belon memang makan spacele jadinya...so biar Ana yang bawakkan....
Ni jenuh okeh nak menyampaikan ke kereta...dahlah tu sumbat dalam kereta pastu dah tak nampak belakang huwaaa...payah ooo..nasib baiklah rumah dekat dan jalan lurus-lurus jek hihihi.....
So dah setel beli belon terus ke SR...gi tapau kek pulak....
Pastu terus balik rumah...balik rumah masing-masing pastu bersiap-siap.....







Dalam pukul9 suku kot semuanya dah ada.....
Janji family Pian ginilah....janji pukul sekian-sekian, tapi selalunya 30 minit lepas tu barulah sampai semuanya....malas dah nak argue...selamat semuanya sampai tu dah kira ok sangat-sangatlah kan......
Tu Atok Syaqeer and Syabeel pun ada...Nenek tak dapat ikut...ada kuliah apatah kat surau......









Sementara menunggu order sampai..so selfie la sedas hehe.........
Makanan semua me yang orderkan ...me order pun based apa yang memang semua orang akan makan....tak mau order bebukan..nanti tak habis..pastu kang bawak balik pun memang bye bye je nanti okeh..membazirrrr.....








Ok...makanan dah sampai.....
Ni Sotong masak salted egg....
Sedap okeh...lemak-lemak wangi jek bau daun kari tu.....
Ni 40 kali Atie kata sedap hehehehe...tapi memang sedap pun...me siap licinkan guna jari yek....rugi ooo kalau tak licinkan....
Ni me amik yang large...dalam RM26 campur GST macam tu.....








Sotong Goreng Tepung....
Ni disebabkan Ana cakap dia tak makan yang bersalted egg so kena order plain ginih.....
Yang ni pun saiz besar...RM26.++ camtu jugak harganya....
Beza yang medium dengan large adalah RM5-RM6 camtu jek...so baik amik je yang besar..puas hati...
Tapi memang puas hati okeh....tepung dia sedapppp...crispy gilerrrrr.....memang tak rugi order.....









Tomyam Seafood...saiz tak tau hehehehe....tapi nampak macam besar jek kan...?
Ni me sempat amik kuah jek....isi semua gone with the win kahkahkah....
Tapi Iolls okeh je....kuah pun dah puas hati sangat...Iolls mana reti makan lauk banyak-banyak sekali hadap....pastu Iolls tak reti makan nasik kering-kering (kecuali kalau ada sambal or kicap..tu lainlah..tu lazat sangatttt hehehe)........






Tu dia.....
Ni Ikan Siakap steam ke apatah tak sampai lagi nih.....
Memang sedap okeh semua-semua nih......
Cuma Ayam masak Mongolian yang atas kanan tu Iolls kureng sikit...Iolls kalau berblack pepper ni kureng okeh....tapi Imraan kemain makan siap ratah....so maknanya sedaplah kan....?












Yang kir bawah ni Ikan Talapia masak Sweet n Sour ye...ni pun sodap...berebut semua orang okeh....
Nasib baik saiz ikan tu boleh tahan besar....
Dahlah tu ikan-ikan diaorang memang fresh...amik dalam akuarium okeh....
Ni Iolls nama je yang tukang order tapi yang gitu ginikah adalah OT.....







Pastu baru sampai Ikan Siakap nih.....
Ni steam special apatah nih...
Ikan adalah super-fresh...lembut jek okeh....huwaaa...teringat-ingat nih haaaaaa....(ni dapat gaji nanti ni memang me terjah lagi nih huhu).......







Kami semuanya.....8 dewasa dan 4 kanak-kanak...
Tu kitaorang makan penuh semangat sampai lupa birthday boy tua haa.....sampai birthday boy makan belon okeh hahahah hampunnnnkan kami Syabeel..........
Lupa pulak, Emak makan Nasi Goreng Cina kosong...taknak seafood....tu pun Emak kata sedappp...hamboi Emakk.....
Ni kan masa makan semua senyap je ye hahahaha..menikmati sungguh....pastu sambil-sambil tu adalah jugak berbunyik sedappp...sedappp.....
Tapi memang sedap pun.....OT dah lama ajak me makan kat Ibrahim's Fatty Crab nih...tapi Iolls jual mahal okeh...iyalah seganlah...pastu kang mengacau dia jek......
Ni kan bila balik tu masing-masing memang puji-puji okeh....siap masing-masing berangan nak pergi makan lagi hahahaha....sabar jelah....



Bersambung......








Wednesday, March 01, 2017

Birthday Adik dan Abang...

Ni citer hari Ahad yang baru lepas ni (26hb Februari 2017)....
Atie ada rezeki lebih so nak buatlah makan-makan untuk anak-anak dia...buat birthday partay githew...
Kalau ikutkan birthday Umaar sebenarnya pada 20hb Januari yang lepas...
Pastu birthday Imraan pulak pada 20 Februari yang lepas...
Alang-alang selang sebulan so dia buat birthday diaorang sekaligus terus....





Mula-mula kita letak gambar ibu dengan makcik-makcik bebudak tu ye...
Tu me tak sempat nak make-over hahahaha...takde maknanya...Iolls tak koser nak bermake-over bagai...tak sesuai....
Nanti me rasa kejung je muka hahahaha....





Ok lagi satu...
Bagilah chance makcik-makcik dengan ibu nak pose sekeping dua dulu ye...
Time ni orang takde sangat lagi..so sempatlah tarik puan rumah bergambar sekali.....






Baby Hayla.....alolololo....
Meh kiss Asyik Syue......






Mijon and family pun ada....
Ni jemputan tak ramai pun....
Atie ajak adik beradik belah Azrul..pastu pak mak sedara belah kitaorang, pastu kawan-kawan sikit...tu jelah pun.....
Tapi Alhamdullilah meriah.....
TQ all for coming ye...muahhh!!.....





Ni pun hadooo...syok oiiiii....
Ni me makan last minit...
Nasik Impit pun tak sempat nak sejuk lagi me dah tibai boh dalam mangkuk....
Masa ramai orang tak lalu nak makan..bila dah penghujung baru carik nak makan apa....
Alhamdullilah....sedapppp....






Happy Birthday Abang and Adikkk....!!!
Love you two sangat-sangat!!....








Adik comel je terpinga-pinga camtu hahahaha.....
Atie buat ni dari pukul3 petang sampailah pukul 8 lebih....
Yang last biasalah kitaorang lah pun...tunggu sampai ke titisan terakhir hahahaha....







Monday, February 20, 2017

Port Dickson....

Citer awal bulan haritu....
Saja-saja bercuti satu keluarga semua...
Alhamdullilah, kali ni kitaorang dapat berumpul satu family semua...takde sorang pun skip....
Kalini sebab nak cuti-cuti dekat-dekat je so kitaorang ke Port Dickson je....





Hotel pun macam biasa duduk kat Corus Paradise....
Ada offer kat Groupon sekarang nih tau....so memang kitaorang jimat banyakla....
Ni kira hotel "wajib" kitaorang gi tetiap tahun ni tau....ada offer ke takde offer ke memang sinilah kitaorang duduk kalau kitaorang ke PD....cuma tahun lepas je tak sempat nak pergi PD...tah pasal apatah tak pergi...bila fikir-fikir balik macam pelik pulak kikiki....
Hotel ni hotel dah lama...tapi sangat-sangat selesa dah untuk kitaorang...
Pastu hotel ni jenis katil memang dia bagi Queen tu dua buah...so senang...tak payah nak fikir-fikir nak tambah katil ke apa dah....
Bilik tak payah tunjuklah ye....sama je dengan entri-entri PD me yang dulu tu...rajin boleh gi carik.....






View dari tingkap bilik memang cantik.....tulah yang me suka kalau duduk sini...
Ko duduk belah mana ke, tingkat berapa ke, memang akan dapat view macam nih....best kan...?
Ni kitaorang gerak dari Ampang pukul11 lebih pagi sampai sana nak pukul 1 lebih camtu....
Iolls ikut Highway LEKAS, so lambat sikitlah sampainya.....lambat pun sebab kena mengadap trafic lite kat Senawang tu....
Tapi me memang suka giler ikut LEKAS....jalan clear je okeh...so sedap memandu tak payah nak fikir macam-macam....
Hotel ni check-in pukul 3 rasanya...tapi kitaorang sampai hotel pukul 4 camtu rasanya....





Ni petang Sabtu tu....petang-petang dah pukul6 baru nak gerak keluar gi mandi kat pantai....
Liat okeh memasing....iyalah masa check-in tu panas kan....
So dah lunch pastu dah round round kat Dataran Teluk Kemang tu sakan bila masuk bilik dah liat nak keluar.....
Sorrylah korang ye...pic ada je, tapi tak berapa senonoh hahahaha..biasalah..kalau mandi kat pantai kan agak Baywatch sikit kaedahnya kikiki.....







Ni masa nak gi makan malam....
Pukul 9 lebih barulah kitaorang nak keluar carik makan ye......liat je masing-masing hahahaha....
Dah puas mandi kat laut, pastu balik dah kecik je mata masing-masing kan...pastu lapar pastu liat nak keluar..dah camne?tu yang lambat je jadinya...kikikkkii.....






Ni sementara tunggu Azrul amik kete...
Santik kan...??




Malam tu kitaorang try makan kat Jimat Tomyam nih.....
Saja test kedai siam lain pulak.....





Kemain ceria Usu Anim dengan Opah layan Syabeel kikiki......





Keluarga anti-sosial kikiki.....





Ni nasib baik ada Syabeel..so kurang sikit anti sosial tu..kalau tak..hahaha.....






Makcik dengan Ana dan Syabeel....
Syabeelnyapoonnnn.......




Abang Imraan kalau ada ayah dia jadi kekwat dengan Makcik...tak baik tau abangg...taknak kawan!






Kitaorang amik dua set nih....
Elok untuk makan 4 orang nih sebenarnya....banyak oiiii.....





Set Atie...
Set kitaorang tak complete sebenarnya...ikan tak dapat lagi....
Ni satu set RM50 rasanya....kira jimat jugakla bila makan ramai-ramai....
Ikan tu pun besar jugak...pastu diaorang masak pun berasa.....alhamdullilah....





Ni pagi esoknya...rombongan nak pergi breakfast kikiki....





Breakfast kat coffee house kat bawah tu....
Ni dapat sekali dengan bilik....so jimat disitu......
Makanan macam biasa....alhamdulilah kenyang....




Roti canai pun ada ye.....dia kirai kat situ jugak...
Kuah tu sedap....tapi roti keras sikit....kikiki.....





Opah dengan cucu kegemaran.....




Suka le bebudak dapat wifi free...korang tengoklah Didi and Friends tu lelama ye.....






Ni dah check-out....
Hahaha...entri pemalas namanya nih.....







Ampunnn gambar rojak buah bergegar hahahaha...
Kitaorang sebelum balik tu sempatlah singgah bazar thai ke apa kat pekan PD tu.....
Pastu dah bercekau kejab tau-tau dah sampai Mitsui hahahaha....
Kalau dah sampai Mitsui tak order Rojak Buah dia rogilah.....bukan senang nak dapat rojak buah gini......





Duaorang budak yang bikin hati ibu dia panas....kejab nak itu, kejab nak ini...adoilah....bertabahlah ibu ye....





Me order Keow Teow Goreng extra keow teow....pentamak kan....





Penuh sepinggan rak....
Emak yang mula-mula makan Keow Teow Goreng...sedap okeh..
Pastu emak dah habis baru me order untuk me pulak....siap tambah mee lagi kau kau kau....
Pastu tak berapa sedap macam tadi..huwaaaa....sabar jelah okeh..padahal emak me punya takde letak kerang pun..ayam je..sedap nak matik...ni me punya letak semua pastu tambah mee dah jadi kureng....
Nasib baik Atie tolong makankan...
Ana dia dah setel makan so dia gerak dulu....
Ni kitaorang tak shopping apa-apapun...just tengok-tengok lagi hahahaha...
Sampai rumah nak pukul9 okeh..punyalah lama nak menyampaikan rumah ikut Google Maps tu...dari awal tulis 38 minit boleh sampai, sekali makin lama makin bertambah pulak minitnya..padahal ikut sebijik sebijon tu, dah kenapa?

Tamat....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...