Showing posts with label Jalan-Jalan. Show all posts
Showing posts with label Jalan-Jalan. Show all posts

Friday, July 06, 2018

Sambungan Raya ke-5 dan ke-6...

Sambung lagiii....hehehe...
Tengah rajin ni..so layankan jelah tau....
Tengah hari tu kitaorang bangun siap-siap solat makan segala terus kitoarang nak gerak balik....
Haritu memang tak boleh nak kemana-mana dah sebab hujan lebat dari pagi...cuma tengah hari nak petang tu barulah hujan berhenti....lega okeh...
Disebabkan tak boleh nak round Penang so sebelum balik tu OT nak me gi bawak makan or tapau Laksa Janggus...
Isteri Abang Maom yang suggest kitaorang makan kat situ....kebetulan jugak sebelum tu pun OT selalu citer yang makan kat situ sedap...so haruslah try....
Ni kat Balik Pulau tau..kiranya dekat jugaklah dengan rumah Arwah Tok Wan OT.....






Kitaorang guna Google Maps okeh nak ke sini...OT is ingat-ingat lupa jalan sebab selalunya dari kecik kalau dia datang Penang ramai yang volunteer nak jadi driver..cuma kalini OT kena bawak diri sendiri dan isteri so haruslah kena cari jalan sendirik....lagipun semua orang dah kerja time nih...tinggal Abang Maom dengan wife dia jek tengah jaga cucu........
Ni kan mula-mula tu ingatkan apa dia lah Laksa Janggus, Laksa Janggus..me dok angguk-anggukkan jek.....bila dah sampai sini baru me tau rupa-rupanya nama kedai Uolls hahahaha...







Berkobar-kobar Uolls Iolls nak makan Laksa sedap...sekali kedai tutupppp huhuhu....
Ada je orang kedai kat tepi tu...tapi masa kitaorang baru nak bukak tingkap tanya laju je diorang cakap tutup...huwaaaaa....
Pastu kan elok kitaorang nak gerak tu datang lagi satu kereta masuk..me rasa diaorang pun nak makan situ jugak la sebab elok je kitaorang gerak tu diaorang pun gerak keluar jugak.....kesian kitaorang kan?kikiki....tapi takpelah..belum rezeki nak dapat makan...tapi tu tandanya apa?tu tandanya kena datang Penang lagilah kan?hahaha....











Pekan lama kat Balik Pulau...eh ke kat lain ni?eh ni kat Balik Pulau lagi kan?hahaha....
Tapi kalau datang sini memang banyak kali kena lalu roundabout comel nih....












Dah tak dapat makan Laksa teruslah OT gerak ke Jambatan kedua......
Masa ni dah pukul 4 lebih rasanya.....me dah jamak sesiap so agak lega..cuma tinggal nak cari tempat untuk Maghrib dengan Isya je nanti.....
Korang tau tak...kat Penang tenang je jalanraya...kat jambatan ni pun...tapi lepas exit jambatan je masuk je highway tu dia..beraturrrr....
Sepanjang jalan tu kejab beratur lamaaa...kejab jalan lajuuu...pastu beratur lagi..jenuh okeh....





Ni masa ni kitaorang berhenti kat mana ek?alamak lupa....alaa yang ada KFC tu hahaha....
Kat sini sebenarnya kitaorang berhenti nak gi toilet je..tapi terlajak me ajak OT makan KFC....sanggup tu me yang beratur and me yang belanja hahahaha...
Tapi jenuh okeh...ni sejam lebih rasanya me beratur baru dapat ye (dari pukul 6 suku kot sampai nak pukul 7.30 ha kauuu)...bukan sebab ramai orang...orangnya yang ada tu tak bergerak-gerak pun dari me datang tu (tempat duduk pun banyak kosong ye)...tapi lama sebab yang buat kerjanya slow....slow tu mungkin sebab staff tu dah penat kerja dari pagi lah kot kan?yang geram tu supervisor ke pengurus dia tu bukannya nak tolong apa yang patut...me tengok dia dok mundar mandir belakang cashier2 tu semua jek..dok terjenguk-jenguk mesin duit tu dari belakang.....adoilaaa...sabar jelah....
Korang pun perasan kan selalunya kalau ada supervisor/pengurus laju je diaorang tolong staff nak bagi smooth kerja kan?...ni tak...bayangkan cashierla yang amik order, pastu  dia yang servekan (ni memang kerja cashier la kan) pastu dia jugak yang gi belakang tadah air satu satu (ni kan supervisor/pengurus tu patutnya boleh tolong kan), pastu dia jugak yang kena picit cheese tu....adoilaaa....kesian okeh....benda boleh siap 5 minit dah jadi sorang nak 10-15 minit ye...jenuhhhh....
Ni kan tunggu kemain lama, sekali makan tak sampai pun 10 minit hahahaha...
Dah kenyang OT kata dia nak teruskan perjalanan....
Eh lupa pulak...kakak OT dah balik awal pagi tadi lagi....









Cis ni baru ada tulis location kat gambar tu....
Ok sepanjang jalan adalah beratur okeh...bergerak tu bergerak tapi memang heavy traficlah.....
So dah sampai Simpang Pulai kitaorang berhenti kejab...me nak gi toilet lagi hahahaha...
Sempat solat jugak kat situ..ingatkan OT nak tidur kat situ...tapi kata OT takpe dia boleh bawaklah sangatttt......
Masa ni dah pukul 1 lebih rasanya.....lama kan kitaorang nak menyampaikan satu-satu hentian...ye lamaaa....kematu vontoit...OT pun dah bunyik kaki dia dah sakit huhu......
Pastu elok je sampai RnR Tapah OT berhenti lagi...kalini tak kira me ajak OT tidur dulu....
Ye..kitaorang tidur kat Tapah tu pukul 3 pagi okeh.....dasyat tak?lama giler kan nak menyampaikan Tapah dari Simpang Pulai tu?









Tiba-tiba dah breakfast hehe....
Me terjaga pukul 6 suku camtu..tu pun sebab OT jaga dulu....
Terus kitaorang Subuh dulu...then breakfast kejab....
OT kalau ikutkan taknak breakfast..katanya breakfast nanti...ooo tidaklah..nanti-nanti jadi malas..baik makan je sekarang, kang sampai rumah boleh tidur je terus (penat weihhhh..nasib baiklah memang dah apply cuti spare..).....
Kitaorang gerak dari Tapah tu dalam pukul 7.30 camtu...dah terang dah...Alhamdullilah jalan smooth giler okeh...semalam masa kitaorang masuk RnR ni pun jalan kat depan tu tengah beratur kereta ye...bayangkan masa tu dah pukul 3 pagi.....






Dah sampai pun DUKE....
Kejab je lepas tu kitaorang sampai Ampang....sebelum pukul 9.30 pagi Alhamdullilah kitaorang dah p[un sampai rumah.....
Patutnya pagi tu me gi kerja...esoknya baru cuti balik sebab esoknya tu niat nak gi hantar Anim...tapi disebabkan jem semalam tu memang me dah tak larat dah okeh....so sambung jelah cuti kan..?
Dahlah tu balik tu OT bawak kereta dalam keadaan berhati-hati giler....break kereta dah berbunyi-bunyi dari lepas seberang Jambatan Kedua tu okeh....So esoknya memang me EL..memang nak kena cari bengkel la kan?gile ko nak gi Raub dengan break berbunyik-bunyik?









Thursday, July 05, 2018

Raya ke 2 hingga ke 6...

Ok ni kisah hari raya tahun ni lagi ye....
Tahun ni sebenarnya giliran beraya dengan family OT...tapi pagi raya memang kitaorang beraya dulu kat Ampang...sebab alang-alang semua pun ada....
Then petang raya pertama tu barulah kitaorang berdua bergerak ke Shah Alam nak beraya dengan Mak...
Tapi tulah..haritu Mak tak sihat sangat...tidur je...
Bila OT salam cakap Selamat Hari Raya Mak..Mak cakap haa dah raya ke?Mak taktau pun dah Raya...Allahuakbar..sedih okehh....
OT jangan cakaplah..dia punya sedih tu macam drama swasta dah...sebak-sebak tu habis dicium-ciumnya Mak...sampaikan me tak sempat nak salam dah...bila camtu terus OT suruh Mak rehat then tidur je.....
So kitaorang makan dulu...tu pun lama jugak duduk situ...adalah nak pukul 10 lebih....then baru kitaorang bergerak ke Kuala Selangor....
Dari Shah Alam ikut Google Maps kejab je sampai Kuala Selangor Uolls...
Ingatkan nak singgah kejab je then balik Ampang balik...tapi anak sepupu OT suruh Pak Su tidur situ..ada bilik kosong...terus kitaorang tak jadi balik...eh kitaorang memang dah standby baju siap-siap..in case....
Sepatutnya OT bawak Mak sekali balik kampung..tapi disebabkan Mak tak sihat so kitaorang tak jadi bawak....






Dipendekan cerita..ni hari esoknya kat Kuala Selangor....
Ni dah nak petang dah ni masa nih....ni kebetulan ada orang belanja eskrem okeh hehe..ni me suruh OT amikkan...(ni jelah gambar yang teringat nak amik pun kahkahkah)....
Haritu pagi-pagi tu kitaorang breakfast kat luar bertiga (OT ajak Angah dia sekali join)...kemain kan pepagi?tu pun sebab OT is tak tahan dah lapar sangat...awal okeh kitoarang keluar..dalam pukul 7.30 camtu....
Balik tu Angah OT siap gorengkan Nasi Goreng lagi okeh hahaha....dia lelaki ye bukan perempuan...kemain satu kuali besar dia gorengkan...so kitaorang breakfast kali kedua....mana tak memasing tembah gemuk kan?
Ni pun lepas Maghrib kitaorang balik Ampang....sebab tuan bilik dah balik...Iolls is segan nak tidur kat hall...Iolls is berdengkur kuat Uolls...takut troma satu rumah kahkahkah.....nasib baik OT is faham...Alhamdullilah...kuat-kuat gaduh pun ada jugak bab-bab lain OT concerned...syukur sangat-sangat....
Malam tu sebelum balik tu sempatlah OT bakar mercun KLCC dua kali...kemain kan?sampai kampung bakar mercun KLCC, balik pun bakar lagi....meraikan diri sendiri ke hapa?....
Malam tu kitaorang sampai Ampang pukul 10 lebih camtu kot....
Sempatlah me basuh baju dalam mesin tu seround...sempat jugak keluarkan baju-baju dalam beg segala...






Ni third day of raya....
Tau-tau pagi tu dah bergerak ke Utara.....
Ni kan bukan dalam plan awal pun (Demi ALLAH).....
Masa raya tu OT just tanya kat Kakak dia nak ke balik Penang?punyalah kang kejab jom pastu kejab nak kejab taknak kejab nak kejab taknak (kes aku ikut ko, ko ikut aku la ni pun)...me lantakkan je sebab ingatkan mesti tak jadi punya (iyalah kejab nak kejab taknak kan) ...sekali last minit diaorang on (pukul 12.30 am okeh deal nih hahaha...sajalah kan?)....so plannya esok pagi pukul 11 jumpa kat Hentian Rawang.....
Nasib baik beg tak masuk dalam kotak lagi Uolls...kalau tak jenuhlah nak mengemas balik....so pagi tu kemas-kemas beg balik..topup baju-baju mana yang patut then berhangkutlah lagi kitaorang berdua.....
Tapi namapun janji melayu...pukul 11.30 rasanya baru kitaorang bergerak dari rumah....tu pun tunggu kejab kat Hentian Rawang tu...then bergeraklah kitaorang ke Utara......
Perjalanan agak smooth mula-mula...cuma ada certains tempat yang kena beratur sikit sebab kereta is super-banyak....
Pastu kat R&R Simpang Pulai me ada drama sikit dengan OT....kat situ je dah habis nak dua jam huhu....(kaki drama ginilah....jangan diikut ye adik-adik...)....
Pastu jem boleh tahan jugak nak ke Penang tu...so merasalah beratur gerak sikit-sikit....








Dah petang baru sampai sini...Alhamdulillah....
Kitorang memang kena ikut Jambatan kedua..sebab lagi dekat...
Dalam 6.40 camtu baru kitaorang sampai kampung OT okeh.....
So sampai tu borak-borak lebih kurang then tuan rumah sediakan makan...diaorang hidang Mee Rebus okeh....sedap gilerrrr....kesian tuan rumah, mungkin diaorang dah standby dari tengah hari kot tu....tapi tak sampai-sampai jugak kitaorang...
Sebelum tu lagilah....Abang Maom jangan cakaplah, sepanjang-panjang jalan tu adalah nak 4-5 kali dia call OT nak tanya kitaorang dah kat mana?dah sampai ke belum?punyalah dia risau....sian okeh dia...
Sambung balik, makan tu kan Me kan memang me hirup-hirup je kuah tu ye....me rasa me dah makan kuah banyak okeh (bertambah sekali)...tapi Kak Mona (kakak sepupu OT) tetaplah cakap tambahlah lagi, kuah banyak tu...eh ehhh...jangan Kak Mona..kang habis satu periuk hahaha......(ni Kak Mona cakap kat semua..kang ada pulak yang kata me ni buruk lantak pulak..adoihaii).....
Malam tu penat tak payah cakaplah....lepas dah solat memang me tidur je....lenguh ooi badan....
Terjaga pun dah pukul 10.30 camtu...bangun mandi then solat Isyak...tau-tau dah kena pelawa makan nasik (sedap kan Su duduk rumah orang?tidur then bangun tau-tau nak kena makan je hampunnnn).....
Rupa-rupanya semua pun dah makan..tinggal kitaorang berdua je belum lagi....me rasa macam baru je tadi kiaorang makan Mee Rebus okeh....tetiba dah kena makan nasik pulak....so me makan tak banyaklah...
Tau tak diaorang hidang Nasi Kandaq....diaorang beli kat area rumah...tapi dia punya kari punyalah sedappp..adoilaaa...ni memang tak payah cari yang popular ke apa pun okeh..sebab makan yang area rumah pun dah begitu punya lazat.....










Esoknya hari raya ke-4 tengah hari kitaorang nak ke Batu Kawan...Abang Sepupu OT buat makan-makan...rezekiii...alhamdulillah....
Tapi kitaorang gerak awal sikit kononnya nak gi lepak-lepak kat Batu Feringgi....
Me kan lambat siap ingatkan Kakak OT belum siap lagi..rupa-rupanya diaroang dah gerak dulu pulak....so diaorang sampai dulu kat Batu Feringgi...
Yang OT pulak beria-ia nak ke sana jugak...so bergerak ke sana...last bila sampai sana terus kitaorang patah balik gi Batu Kawan..adoilaa...OT OT..buat kerja sangat kan?selalu macam tu tau...
Gambar kat Batu Kawan takde..segan oiii....
Ni lepas dah beraya gi ikut Abang Ipar OT..dia nak cari Art Street....
Pusing punya pusing adalah sejam kot baru jumpa...tu pun sebab nampak ni..sebab pelik tetiba ramai kat ceruk tu....
Ni pun tak dapat nak berhenti sebab takde tempat parking...so OT suggest ikut je dia...dia nak bawak gi makan Pesembur.....







Cantik kan?
Me sempat amik gambar sebab kitaorang pusing kat sini je adalah dalam 3-4 kali hehehe......









Last berhenti kat sini..tupun dua kali round baru dapat....
Cantik kan bangunan kerajaan diaorang....?









Masa ni mood Iolls dah start tak baik huhu....
Jangan ditanya kenapa ye...sebab adalah sebabnya....dan drama swasta pun bermulaa haha.....










Memang drama swasta sebab penat okehhhh.......
Ni masing-masing leka tengok lauk tengah bergelora huhu...
Kuat okeh air tu..me tengok pun seriau..tapi diaorang boleh watlekwatpis pulak tengok ramai-ramai dekat-dekat....
Makcik is fedup then terus gi ke kereta....
Yes..Su is kalau buat perangai memang dia buat...ko nak dengar me berbunyi ke nak tengok me diam?pilih....
Me memang rasa nak balik je dah time nih...penattt...Allah je yang tau...







Dah berdrama swasta lebih kurang then tau-tau dah sampai sini kikiki....
Korang jangan emo ye..biar me je emo sorang-sorang....
Me ni seorang yang simple ye (cerewet kat benda yang patut cerewet sahaja)...tapi kalau ada benda yang me rasa me dah lama sangat tahan memang jadi lain macam jugaklah seorang yang simple nih....
Ni kat foodcourt kat sebelah tempat tadi je pun....
Ni kan Me dah lama dah teringin nak makan Pasembor Penang ye...dari duluuuu lagi...dengan kengkawan tak dapat-dapat kan...pastu masa bulan 12 haritu dah sampai Penang pun tapi tak dapat makan jugak, so ingatkan kalini memang betul-betul dapatlah...lagipun dah sampai pun tempatnya....sekali bila me ajak dah semua orang pun macam nak taknak je haruslah me hangin (taknak cakap je taknak..jangan buat me tertunggu-tunggu....dahlah asyik kerjanya menunggu apapun taktau...).......eh terbagitau pulak pasal apa me merempan hehe.......
Ni me Google..sekali review cakap yang Ghani punya yang tersedap..so beraturlah kitaorang.....panjang okeh line....stall lain elok je tak berapa ada orang..tapi disebabkan review tulis pastu nampak pun kat sini je yang kemain panjang beratur terus join sekali.....









Syok jugak, foodcourt ni mengadap laut.....tapi syok-syok serem jugaklah.....makcik punya imiginasi kan tinggi huhu......








Yang kat dalam ni hampir penuh Uolls....
Me kan redha je kalau makan tapau..janji dapat makan kan....
Tapi bila tengok staff situ boleh carikan seats..terus mintak tolong dia carikan...
Korang cakap je untuk 2 orang...nanti dia carikan ye...











My OT yang beratur....
Lama jugak OT beratur okeh....adalah nak 45 minit jugak..satu kegigihan kan?eh nak makan sedap sekali sekala kena gigih hihi...
Ni cara kat gerai ni pilih dulu then beratur untuk bagi orang tu potong dan letak kuah..bayar baru dapat makan...jenuh okeh...sebab lama gilerrrr.....
Tu pun ada yang potong Q OT..selamba je ek korang?nak beratur tu tengoklah kiri kanan dulu...rasa tak confirm boleh tanya "cik tengah beratur ke?" gittchew...tu pun nak kena ajar ke?huhu........










Akhirnya.....
OT taknak bagitau harga berapa dia bayar nih hehehe....
Tu pun OT cakap nasib baik dia letak balik sekor Udang...kalau tak?








Tengokla tu..me ni berkobar-kobarlah nak makan sekali OT boleh pulak main HP...adoilaaa...terbantut selera okeh....











Tunjuk lagi sekali kiki...
Kalau ikut selera me serius sedapppp....
Rasa dia manis-manis pedas...yang best tu bila makan dengan cekodok tepung, sengkuang timun tu rasa rojak mamak, bila makan dengan segala bebola tu rasa macam makan Yong Tau Foo....puas hati lah....OT pun alhamdullilah puas hati....tak sia-sia OT beraturkan kan hehe....
Ni kalau ikutkan me boleh je habiskan semua...dasar kan?hahaha...tapi sebab OT asyik cakap kalau tak larat tapau je nanti makan...jadi tak reti-reti?kahkahkah...
So dah kenyang kitaorang balik rumah...tapi sempat beli jeruk dulu kat tepi tu...me beli 2 kg okeh...dah offer kat adik beradik semua bolayan so nak habis me makan sesorang hahaha....
Kitaorang kan sampai rumah awal okeh...pukul 8 lebih tak silap...
Pastu nak tau apa kitaorang buat?sampai-sampai terus tidur adoilaaaa....penat satu sebab hujan satu...sampai ke pagi tak bangun-bangun ye..punyalah sedap layan hujan........
Pagi esoknya patutnya nak round Penang for the last time tapi tak jadi sebab hujan lebat boleh tahan...so lepas breakfast lebih kurang then kitaorang sambung tidur sampai nak tengah hari hahaha..hampunnn Abang Maom....kitaorang macam penat sangat okeh...tak taulah kenapa....macam digam-gam mata...
Eh penatlah menaip.....nanti me sambung ye....




Bersambung....




















Monday, July 02, 2018

Satey Oh Satey...

Tajuk haruslah macam drama TV1 sikit ye...
Eh jangannnn..me kan makcik so memang suka giler okeh tengok drama kat TV1 tetiap hari Sabtu pukul 10 pagi tu tauuu...
Sebab walaupun ada yang ulang tayang, yang mana-mana yang kelakar tu memang I loikee...!
Kisahnya hari Jumaat haritu lapar terlebih..petang-petang me drive on the way balik rumah tu terus call Atie tanya dia nak tak gi makan kat Satey Willy?
Tapi katanya tunggu dia tanya Azrul dulu macamana....oo ok takpelah...
Dipendekkan cerita, me pulak tunggu je OT balik dari kerja...OT memang on je nak gi Willy tu....cuma OT hari-hari pun balik kerja memang pukul 8pm....so kalau apa-apa kena keluar lepas OT balik....
So OT balik kitaorang pun sambil siap-siap tu me call and ajaklah lagi sekali semua orang...
Me call Atie katanya taknak gi..ok takpe...pastu tanya lagi Anim....tapi Anim malas nak keluar....Ana memang taknak dah awal-awal...Emak pulak ada program raya dia...so berdua jelah kitaoranggggg...(haaaa jangan pulak cakap me dan OT tak ajak pulak ye....jenuh berbuih jugaklah mengajak semua orang tau....taknak gi takpe...OT selalunya kalau kata nak gi tu dia bawak je..sebab dah memang niat kan?)






Ni pic ni dalam pukul 10.13 dah ni...
Me pernah gi sekali dulu ke Satey Willy nih..OT tak pernah lagi..tu yang beria-ia me ajak OT gi sini....
Sebab makcik ko ni ingat-ingat lupa jalan ke Willy ni, jadinya kalini kitaorang guna Google Maps je....alhamdullilah senang jumpa....
Tapi keciwa okehhh....masa google awal sebelum bergerak tu diaorang tulis kedai tutup pukul 12.55 tak silap...kira lambatlah tutupnya....tapi kitaorang sampai sebelum pukul 10 satey dah habissss...mungkin sebab still musim raya lagi la kan?
Kecewa satey habis tu kemudian punya kecewa...katapun bukan rezeki haritu...tapi yang kecewa sakit hati tu bila kitaorng masuk situ (siap sebelum tu satu family jugak masuk...diaorang jalan depan kitaorang je pun), tapi sorang staff pun tak cakap kat kitaorang satey dah habis ke apa.........(cashier depan tu ada je terjenggul kat situ okehhhh)......
Ni dah duduk nak 10-15 minit jugaklah jadi pak mak pacak kat situ sorang pun tak menegur...OT panggil barulah staff sorang tu tanya Abang dah order?eh ehhhhhh of course le belum...korang ulang alik ulang alik depan kitaorang kot, takkanlah tak perasan dari tadi tuu....
Yang tanya tu pun kemain..dah tanya dia gi pulak amik kertas order amik pen..pastu datang kat kitaorang baru dia nak tanya kat staff lain satey ada ke takde..boleh??berperingkat okeh nak makan satey kat situ....hebat kan??paling verbulu....cashier tu buat apa?memang duduk jaga duit je ke?..kalau awal nak masuk tu bagitau satey dah habis ke apa ke takdelah kitaorang berkobar-kobar okeh....ni tunggu macam hapa (tak nampak pun busy...meja bersepah pulak tu tapi takpe mungkin sebelum tu tak cukup staff or ramai sangat orang makan).....tapi tanya lah..or bagitaulah....makcik yang elok-elok je ni pun jadi naik hangin....jauh okeh kitaorang datang..bukan duduk belakang taman tu.....
Last-last keluar dari kedai terus google pulak macam mana nak ke Samuri....nasib baiklah dah dekat jugaklah.......tetaplah jugak nak cari satey jugak okeh padahal semalam me dengan OT dah tapau satey Samuri kat Jejantas SB tu...dasar makan bermusim kan?








Ini orang kan dia berangin sebab lapar...tak memasal me lah mangsanya....kuar-kuar kedai tadi tu dan dan tulah dia nak potpetpet macam-macam yang takde kena mengena..semua pun jadi salah alahaiiii....Ya ALLAH berikanlah aku kesabaran..Amin....
Eh betul....me vervulu giler okeh....dah satey habis nak buat camne?eh OT tak marah sebab satey dah habis...OT bising sebab dia lapar giler (read: anak bongsu tak tahan lapar kot...kalau lapar dia akan jadi tah apa-apa..so contohilah anak sulong yang lapar pun watlekwatpis...apa kisahnya kang jumpa makanan kita makan jelahhh walau cepat or lambat kan?eh)....
Tapi kalau dah namanya Sue dia punya vervulu tu kejab jek....jumpa makanan terus sejuk hatiiii hehehe....(see peel anak sulong eh lagi).....








Tadi masa kat Willy kalau ikut yang kitaorang bincang me nak amik 10 Ayam 5 daging je dah....tapi OT kata order je 10 Ayam 10 daging.....
Tu kalau kat Willy la sebab kat Willy ada staff yang amik order...tapi bila sampai kat Samuri me tak tau apa-apa..me duduk je kat meja OT yang gi order...so tau-tau beginilah ordernya...
Ni OT order 10 Ayam, 10 daging, 5 kambing dengan 5 perut..sekian....
Nyaris jugak OT kata nak order rusa dengan arnab okehhhh.....








Sekian sangatlah kan?ni je yang tinggal okeh hahahaha....dasat tak kitaorang...??
Me dulu memang hantu satey...sekarang faktor usia sangat mana larat nak makan macam dulu....
Tu pun kata faktor usia tu 9 cucuk setel me makan hehehehe...
OT pun hantu satey jugak rupa-rupanya....tapi faktor usia jugak barangkali so OT setel makan 13 cucuk je.....










Jangan nak je je ye....me memang makan 9 cucuk..tapi me ada order Nasi Goreng Kampung jugak....order dalam mode kelaparan ginilah...nasik pun nak, satey pun nak.....
Nampak tak kuah dah nak kering??kitaorang kuah satey tu makan macam makan Mee Kari ye...seketul satey sesudu kuah kacang kau...habis kuah orang okeh hahahaha......







Muchuk-muchuk saya nih eh....
OT pun order Nasi Goreng jugak ye...tapi OT tak habiskan pun...dah tak larat...
Tapi makcik jangan..licinnn Nasi Goreng Kampung tu Iolls kerjakan..sedap jugak okeh (letak Aji banyak pun lantaklah...janji sedap hahaha)....
Nasi OT order sebab cashier kata satey siap lagi 30 minit...orang dah lapar ko suruh tunggu lagi 30 minit?haruslah OT order Nasi Goreng Ayam satu...
Makcik pulak masa OT tengah kat cashier tu makcik call OT..makcik mintak nak Nasi Goreng Kampung....(dah mintak kena habiskanlah....hahaha..sapa suruh tamak).....
Tapi kan bukan kata 30 minit tunggu..tak sampai 10 minit duduk tu semua makanan sampai okeh...cepat gilerrrr....
Tu nampak?kuah dah setel...balance Satey tu kitaorang suruh staff situ tapaukan....kalau suruh tapau diaorang bagi kuah lain nanti..bagus kan?






Cubaan masing-masing mengambik gambar masing-masing....







Makcik besarkan ye?hahampunnnn.....
Lawa pulak pic dari HP OT kan??
Bukti makcik makan licin kikiki....
Alhamdullilah...malam tu kenyang sangat-sangat....eh tertiap hari pun kenyang...syukurrr....








Monday, June 11, 2018

Jakel Mall...

Ni citer malam Sabtu yang lepas kot...eh tak ingatla...adoila..faktor usia sangat nihhhhhh...
Eh kejab nak check hp kejab...eh hari Rabu okeh..bukan hari Sabtu...Rabu minggu lepas....
Kisahnya ni mula-mula me ajak OT ke AEON AU2 kejab sebab nak beli barang me....
Tapi sekali takde okeh..sakit hati kittew...
Pastu yang dapat barang is OT pulak (sokmo OT je yang beli barang....ish ish ishhhh)....
Pastu otw nak keluar dari AEON tu OT ajak ke Jalan TAR...nak tengok-tengok katanya...
So terus lepas dari AEON tu kitaorang gerak ke KL...
Gerak pun masa tu dah pukul 10 suku rasanya....so sampai KL dah pukul 10.45 camtu....
Nasib baik okeh ada parking kat belakang Jakel Mall....
So kitaorang just jalan kaki sikit then dah sampai pun kat area Jalan TAR tu...
So mula-mula haruslah ke Jakel Mall dulu.....
OT dah cakap kat me dah kalau-kalau kitaorang nampak je apa-apa yang ok kita beli je tau....amboiiiiii....
So masuk Jakel Mall tu terus tengok kat area Baju Melayu.....
Ingatkan tengok je, terus beli ko hahaha....
OT is dah ada dah Baju Melayu raya....tapi ni OT beli lagi satu nak sedondon dengan Emak dan Anim.....(tulah haritu taknak sedondon kan?sapa suruh?)...makcik memang dah terbeli dah baju kurung sedondon dengan Emak dengan Anim, so takde masalah hehe.....
Dah beli OT punya, pilih sampin free then kitaorang naik atas kejab...nak guna toilet....
So dah guna toilet turun balik ingatkan naklah singgah tengok kat ARIANI....sekali dah tutup okehhhh....
Rupa-rupanya Jakel Mall haritu tutup pukul 11 pm....adoilaa..ingatkan tutup lagi lambat....
So dah terpaksalah keluar dari situ....
Makcik is terkilan sebab memang nak sangat tengok baju ready made kat ARIANI tu..tengok kat website ada saiz besar okeh..pastu macam cantik gilerrrrrr.....





Kebetulan pulak kat depan Jakel Mall tu kan ada mamak Naina...haruslah singgah hehehe...
Ni me tak payah signal ke hapa, kalau dah OT memang kena singgah minum air...(tu yang I lahap you selalu tu tau hehe).....







Ni me amik pic OT, OT amik pic me....






Kata minum jek sekali aitttt...??
OT order Meggi Goreng taknak cili.....
Me memang taknak order apa-apa...perut dah kenyang, pastu macam taktau nak makan apa dah.....






Ni gaya orang dah kawin 6 bulan..duduk pun jauh seberang seberang jek kikiki....
Dulu kemain duduk nak sebelah-sebelah saja....sekarang janji dapat duduk satu meja pun dah bersyukur okeh kahkahkah.....
Ni kan patutnya duduk berdepan depan..tapi sebab kerusi kotor so me malas nak beralih....so duduk jelah macam nih.....
Me kan giler malam tu sebab minum sampai 2 gelas Teh Ais okeh.....haus ooo.....
Me kan beria-ia je minum sampai dah segelas setel, OT suku pun tak habis lagi...semangat okeh me dapat minum Teh Ais....
Malam tu kan alhamdulillah kat situ tak sesak sangat....lega jugaklah.....
Tu pun masa keluar Jakel Mall tu OT tanya me, nak tak pusing-pusing kat bazar kat Jalan TAR tu?...laju je me jawab taknakkk..pastu kan OT cakap Abang pun taknak kahkahkah..motip tanya tadi tu??







Ni yang OT amik...adoila..muka ngantuk giler ni okeh...
Tapi memang ngantuk pun...sebab malam tu sebelum keluar me dah makan ubat...
Ubat me tu dahlah memang spesis ngantuk....nasib baiklah jalan-jalan tu kejab je.....tu pun jalan sambil nak tutup mata je okeh....
Fyi, Naina ni kan me rasa sama je dengan Naina kat KD..sebab makanan dia sebijik sebijion macam Naina kat KD dulu....ni kan masa makcik tengok Naina kat KD tu dah tutup sikitlah punya frust giler....sekali tengok eh eh dia bukak kat KL la.....terus ok hahaha....
Dulu lepas karok memang Nainalah tempat kitaorang carik....sedap oo malam-malam makan nasi kandar kat situ....
Pastu sebelum kahwin masa cari barang kawin dulu tu  nasib baiklah dapat makan nasi kandar sekali kat Naina nih..dapatlah jugak hilangkan kepunan okeh...bukan senang nak turun KL saja-saja kan........







OT...adoilaaa....
Pukul 12 suku barulah nak bergerak...sebab apa?sebab tunggu dia habiskan game...adoilaaaa....kematu vontoit makcik....
Balik tu pun lengang je...alhamdullilah....
Me suka kalau dapat jalan-jalan time orang tak ramai...lega rasa....cuba kalau kena keluar time peak hour...belum sampai tempat nak pergi, makcik yang serabut dulu fikir pasal ramai tu kikiki....




Tuesday, June 05, 2018

Main Bola!

Hello....
Timbul tenggelam timbul tenggelam kan me ni?
Tak boleh buat apa...belasah je mana yang sempat okeh.....
Ni citer malam Sabtu yang lepas....malam tu OT is ada game Bola Sepak....
Ni kiranya dah dua kali me follow OT tau....terus fefeeling Victoria Beckham okehhh kikiki...
Sebelum ni ikut OT kat padang SUK then kalini kat Setia Alam pulak....
Yang kat SUK sebelum ni team ex-schoolmate OT..ni pulak tah team apatah...(me rasa yang me kira-kira yang me tau ada dah 4 team OT join...hahaha kemain khenn kemain semua pun OT join?)....
Lupa pulak...OT is giler bola ye...jangan memain okeh sebab katanya dulu darjah 5 dia dah jadi kapten bola sepak sekolah.....pastu masa form 1 pun kapten bola sepak sekolah jugak....so kat sini dah boleh tau kenapa OT is giler sangat dengan bola sepak...
Lupa pulak..petang tu lepas Asar kitaorang gerak ke Subang....berbuka kat rumah kakak OT...
Pastu lepas Isyak baru kitaorang bergerak ke Setia Alam....





Game start pukul 10...kitaorang lambat sikit..so OT masa second half (panggil gini ke?hahaha..makcik is main teka-teka jek sebab tak retik).....
Makcik is tengok dari kejauhan je Uolls...OT is kat hujung seberang sana....tu pun kadang-kadang makcik nampak OT kadang-kadang tak nampak...halus sangat oiii (faktor usia barangkali mata dah kurang nampak kahkahkah).....








Ni comel.....
Ni OT dapat pic ni dari group bola dia....kemahin kannnnn?
Tu korang kenal tak sapa?tak kenal sudah...hahahaha..
Ni kan makcik kan masa nampak je Atu Zero ni masuk padang makcik dah tergelak-gelak sesorang okeh kahkahkah....tah kenapa me rasa kelakar sangat je dia..padahal dia tengah main bola okehhh...kejadahnya kelakar?tapi betul...memang rasa nak gelak....giler kan makcik kamu nih kikikih....








OT me rasa kecik...tapi Attu lagi kecik okeh..haluss je orangnya..pastu tinggi makcik je dia kot....ni kiranya nak cakap OT is tinggi jugaklah nih kahkahkahkah........
Ni masa dah habis game...me yang suruh diorang amik gambar.. (motip suruh orang lain yang amik gambar?)....
Malam tu Akim dengan Ajim ikut sekali...sajalah upah sebab ikut Acu gi main bola hehe......
Eh Atu dia sporting jek tak sombong....kelakar pun sebijik macam dalam tv....
Ni bukan makcik yang amik gambar ye..makcik is still duduk di tempat tadi lagi...tak kuasa mak nak....






Kalah takpe janji amik gambar tu macam iya-iya je menang kahkahkah.....
Team diaorang ni campur-campur umur..
Ni OT cakap dua orang je yang dia kenal....ni kawan OT yang ajak join group nih......






Ada lagi....
Tu nampak tak yang belah kiri tu...?katanya tak suka amik gambar khennn?










Balik tu tak balik dulu....OT rehat kejab then baru gerak balik...
So mendapatlah sampai Subang pukul 12 lebih camtu....
Malam tu kononnya nak minum jek...tapi silalah jangan percaya...sorang satu sepinggan rak ye makan nasik hihihi...
Me dahlah lama giler tak pekena nasik kandar kat Shaaz nih..so haruslah lelaju je amik nasik...
Yang OT pulak masa berbuka makan murtabak dua potong jek (member takut tak boleh bawak perut nanti kikiki) so haruslah memang lapar....
Yang dua hero ikut kitaorang pun pakat makan jugak ye....pastu habiss licinnnn..bagus-bagus..lenkali boleh geng dengan MakSu and Acu yek....






Ni second order nih...
Air yang first tu gone sekejab jek kikiki...pastu OT orderkan lagi....tapi yang kedua ni kenapa tah color kureng pulak....
Ni pun me cakap tapau OT gi order minum pulak..kesudahannya dua-dua ni tapau....perut tak boleh nak sumbat dah okeh...gelas dia ni boleh tahan jugak besar ni okeh....
Pastu kan balik dari makan OT nak singgah kejab kat Subang....tapi dia punya sekejab kitaorang gerak dalam pukul 3 lebih boleh?sampai Ampang pun dah pukul 4...so eloklah setting untuk sahur pulak....eh walapun dah makan tadi tapi sahur tetap sahur ye kikikiki...
Kesudahannya lepas tu makcik is tidur lepas pukul 7.30 pagi.....adoilaaaa..tu pun tidur kejab jek....tak sampai 2 jam bangun pastu mata segar huwaaaaaaa....tengah hari baring je lebih..bila try tidur tak dapat-dapat jugak..tensiiiiii.....


Tamat...




Friday, June 01, 2018

Birthday Hannah&Anaqi....

Ni citer beberapa hari sebelum puasa nih....
Sepupu-sepupu me jemput ke majlis harijadi anak-anak diaorang...Hannah dan Anaqi...
Dua-dua ni sepupu..tapi jarak tak sampai sebulan pun....
Ni dua-dua ni kiranya cucu pertama Acik Aman me lah nih....






Me ke sana dengan OT, Emak, Anim, Imraan dan Umaar....
Ibu dengan Ayah diaorang datang lambat sikit sebab kerja....
So sampai-sampai tu tak lama tu diaorang potong kek....
Makcik is amik pic dari kejauhan jek sebab vontot berat nak bangun....
Mau tak berat, makcik tengah mengadap Nasi Ayam okeh hahaha......








Gambar adalah tunggang langgang apa yang ada je ye...
Ni bila dah last tu saja amik gambar together-gather....
Makcik je yang rajin kot mengambik gambar dengan semuaorang..semuaorang jarang giler-giler kalau majlis makcik nak amik gambar sama-sama..why?
Makcik yang makcik ke korang yang makcik? eh





Ni time hujan lebat dah nih...
Tak cukup makan kat dalam makan pulak kat luar hahahaha......habis makanan orang oiiii....
Umaar dah lencun..sebab takde sapa nak marah dia kemain lagi ye.....






Kitaorang ni jangan ye...selagi makanan ada selagi tu memang tak reti nak berhenti...tapi nasib baiklah keturunan jawa memang jenisnya "makan..makan..makan..."..so kita makan.....






Gambar goyang huhu....
Sambil berjalan sambil amik gambar ginilah jadinya....
Lepas dah habis makan kitaorang ke IOI Mall..saja je singgah...
Ingatkan nak pusing Putrajaya tapi tak boleh sebab hujan......





Makcik dan Haneng......










Kat tengah-tengah tu kebetulan pulak ada pameran nih...so apa lagiiii....
Makcik ko jangan ada yang tukang amikkan gambar ye..memang laju je berdiri gini hahahaha......







Dengan Groot pun boleh hahahaha.....eja camtu ke?









Makcik dengan Uncle pun hadooo...
Ironman tu besar okeh..
Uncle is makin debob debob khen?kikiki..makcik is berjaya!!eh









Makcik is jakuns okeh hahaha....
Ni kitaorang termasuk kat parking Premier ha kauu...2 jam pertama RM20 rasanya nih....kemain mahal dari yang kat KLCC ko....
Tapi yang bestnya senang...parking dia betul-betul kat tengah Mall..so ke kiri ke kanan ke tak jauh sangat nak berjalan.....
Ni kan makcik tak rajin update blog bukan pasal busy jadik isteri ye....jadi isteri tak busy mana pun...kerja tambah sikittt je dari dulu....cuma lemau kot bulan puasa huhuhu...makcik is kalau bulan puasa memang badan lemau sangat bila dah berbuka tu...apapun tak larat okeh.....









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...