Search This Blog

Showing posts with label Jalan-Jalan. Show all posts
Showing posts with label Jalan-Jalan. Show all posts

Tuesday, April 18, 2017

Gambar Tertinggal Lagik....

Hola semua!!
Harini me puasa...ganti puasa la pun hehe...
Tinggal lagi 2 hari..harap-harapnya berjayalah harini dan esok ye....mudah-mudahan....
Ni me share pic mana-mana yang tertinggal lagi ye...
Apapaun selamat menjamu mata eh........





Ni makan kat QBistro, Tesco Mutiara Damansara....barulah me ingat nama dia hahaha...
Ni pic dah lama dah tau tau tau.....jangan ingat semalam ke kelmarin ke..memanglah tak....lamaaa sangat dah nih....
Masa ni still musim mamak lagi, so bila kitaorng ni lapar nasik memang ginilah kaedahnya...semangat nak makan kat mamak tu meluap-luap gittew haha...
Me pulak kalau dah namapun lapar nasik sangat-sangat tu (kiranya rasa macam dah lama sangattttlah tak makan nasik tu, padahal??) me memang tak ingat apadah la kan...memang tak payah tanya pun dengan confirmnya me nak makan nasi kandarrrr......
Tengok nasik Iolls selambak hehehe...OT punya dia tak mintak tambah..Iolls jangan...tamak sokmo....
Masing-masing sebenarnya kuat makan nasik, lauk tak seberapa....me perasan kalau time makan nasik tu selalunya dua-dua pun jenis lupa nak makan lauk...lagi-lagi kalau dapat kuah yang jenis marbeles tu kan...nanti tengok-tengok nasik dah habis dah tapi lauk still berlambak lagi, pastu confirmlah jadik menambah nasik jadiknya....
Ni kitaorng just amik lauk Ayam Goreng tu seketul...pastu order jugak Telur Dadar..tapi Telur Dadar tu lambatnya.....dah nak separuh makan barulah sampai ayoyooo.....
Iolls kan lagi satu, suka kalau gi mamak kuah dia tu ada kentang...memang seketul dua ketul me mintak okeh....baru puas hati makan tu.....
Tu "sampah sarap" banyak kan..??bukannya me makan...ni mamak tu yang amikkan kuah...so tu yang sakan penuh semua benda dia letak tu..kalau me dapat kentang dengan kuah macam-macam tu je dah..sebab tau membazir nanti amik tomatola apalah tapi tak makan..........








Ni pic yang ni me dah tempek ke belum ni?aduii lupa...
Kalau terdua kali tempek tu harap diampun yek...lupa sangat....
Ni breakfast dengan Anim...kat Rasyid la pun....
Nasi Lemak dia mahal okeh...ni kalau pinggan Anim tu RM2.60....pinggan me pulak RM3.20 tak silap....
Pantangnya amik lebih mesti dia charged lebih..tapi kalau amik kurang (kadang-kadang Anim amik half je dari yang dia amik nih) takde pulak dia nak charged kurang....tah apa-apa....yang lebih tu patutlah nak charged pun..tapi yang kurang tu napa ko charged macam biasa??jawab..jawab??








View tepi laut kat Lukut...santek kan...?
Ni pic me gi PD aritu..ala yang sebelum me makan kat Bagan Lalang tu kan kitaorang "stuck" kat Lukut tu kan...yang tetiba je masing-masing berhenti pastu pacak pancing memasing tu..ha ni lah dia...........
Kat Lukut je tau...specific nama tempat tak tau hahaha......












Ni nak balik dah masa nih...
Kecoh kejab sebab Apy dapat pancing Belangkas.....
Ni bukan kata semuaorang...dengan Iolls-iolls sekali pun kepoh hahahaha.......
Selalu tengok dalam tv kan...tapi kalini dapat tengok live...mau tak kepoh jadinya......
Ni kitaorang otw balik dari PD nak ke Bagan Lalang tu konvoi 5 buah kereta...
Tapi diaorang ni sengal-sengal semuanya...jenis bergerak tu nak serentak je jalan sederet semua..kalau tertinggal ke apa mesti semua berhenti tunggu....eh bukan sengal sebab tu, tapi perangai masing-masing sengal....
Tapi sukaaa sebab bebudak jenis well-behaved okeh...elok je ikut makbapak berhenti mancing....persatuan isteri-isteri diaorang pun bagus....elok lepak-lepak leklekwatlekwatpis laki memasing tetiba pacak pancing tak bagi hint hihihi..kenalah Iolls pun belajar jadi gitu kot kan?...nasib baik me okeh jek...(harap maklom....makcik ko ni cerewet kan...bukan jenis back to nature sangat hehehe)....










View lagik...cantik okeh....
Sebab gerak nak dekat pukul 7 camtu kan so dapatlah tengok view macam nih....
Tu orang depan tu pancing dia hebat-hebat okeh..takuit Iolls tengok hahaha.....
Tapi bagus kat sini, nak pukul 7 tu semuaorang gerak balik.....










Ha yang ni minggu lepas....selain dari gila ikan bakar kerjanya makan Naan Cheese jek hihi....
Ni kat Bidayah punya...kureng...menang banyak Rasyid...
Rasyid punya besar...gebuu..pastu tah kenapa Rasyid punya cheese macam letak banyak je, padahal sekeping Cheddar Cheese tu jek pun....
Tapi kat Bidayah ni kuah cutney dia sedapnyaa haiiii...sukaaaa......bukan yang hijau ni tau..ada kena mintak kuah tu..warna dia coklat-coklat..tengok huduh tapi rasanya sedappp....
Kat Bidayah ni kuah Dhal dengan kuah Kari dia tak payah cakap..sedap sangat dah....tapi tak sangka kuah coklat dia tu pun sedap....OT pun kemain berlawan-lawan cicah dengan me okeh...padahal awal-awal tu jual mahal konon taknak rasa hehe.......











Kalau gambar nasi lemak ni maknanya lama giler dah gambar ni okeh hahaha...mungkin gambar bulan dua dulu kot nih....
Sebab me rasa macam lama gilerrrrr tak makan nasi lemak lauk Rendang Ayam nih....
Aduhh....harus next week carik nih.....
Korang tau tak Rendang kalau dimakan dengan Kacang Goreng adalah sedap ya amat??percayalah sedap okeh.....







Kentang Sira Sambal....
Ni me beli kat Petronas...ada je jual kalau korang nak carik....
Harga tak salah RM11 plus-plus camtu sebekas.....
Ni kalau me beli me tak makan dengan nasik...tapi me makan ratah camtu je.....
Nanti kalau sambil-sambil buat kerja tu me pun doklah krup krap krup krap ngunyah....
Pastu kunyah kentang ni kena hati-hati, silap-silap haribulan kalau tak sedar diri confirm tau-tau habis sebekas hahaha......tapi betul pun tau...tulah selalunya me makan tu ala-ala perhati-perhati jugak bekas tu...bukan apa, tak percaya kat diri sendirik okeh....kalau ikut mulut me nih mau sebekas tu cepat je gone....









Ni tak ingat me beli kat Petronas ke kat mamak LineClear kat Ampang Point tu ke?...
Dah lama kan, memang tak ingat..lagipun dia bungkus sepesen jek gini...
Rasa dua-dua pulak lain-lain...tapi sedap je dua-duanya...I loike jek.....
Pastu selalunya kalau me beli nasi lemak macam gini me beli dua bungkus terus...satu buat makan pagi, satu lagi makan tengah hari...dah tak payah pening-pening kepala nak fikir nak makan apa dah kan....senang hidup.....jimat pun jimat kenyang pun kenyang kan hehehe......









Nasi Lemak lauk Rendang Ayam lagik.....
Jangan serem sebab minyak berlenangan tu ye.....
Kalau dah rendang tak berminyak bukan rendang namanya....
Ni tengok ni memang confirmlah minggu depan me carik...confirmm...dah dua kali cakap kan nak carik?hihi........







Ni me dah tayang belum?
Belum kot kan...??
Ni pun dah lama dah nih tau.....
Ni citernya petang tu lapar...pastu OT suggest jom kita gi makan kat Teh Tarik Ganja (kat Subang Perdana nun la).....dia cakap ada bukak lagi tu.....
Ingatkan nak gi makan Nasi Lemak marbeles...sekali sampai-sampai katanya "Ayang nak makan meggi tak?...diaorang ada jual meggi jek tu..."...laaaaa....
Mula-mula me macam nak jual mahal sebab ek ele meggi??..tapi tak boleh okehhhhh...tengok semua meja pun sedap sangat tengah pekena meggi hahahaha...terus order jugak....so makanlah meggi petang-petang tu....
Macam takde kerja kan?padahal boleh je makan meggi kat rumah.......
Tapi hebat jugak mamak tu buat....dia buat guna meggi sebungkus tu jek....tapi bila dapat ha kauuu penuh sepinggan rak.....
Meggi ni dia masak sebijik sebijon macam kat rumah okeh....takde letak apa-apa semata-mata telur tu je...
Pastu dia masak kan memang sebungkus-sebungkus jek..so fair and square..takde kata sorang terlebih sorang terkurang kalau order untuk duaorang...sama rata jek.....








Ni Anim belanja kitaorang...
Chicken Lasagna ke Beef?eh tak ingat la hahaha...teruk betul kan....
Anim cakap sebekas ni RM11 rasanya....
Ni dia beli kat foodcourt KLCC....
Anim memang sejak habis exam SPM dia dah kerja kat Suria KLCC tu..
Ni Anim pernah makan sebelum-sebelum nih, pastu katanya sedap...tu yang dia tapaukan tu....
Petang tu me makan ni sesudu jek....pastu tah kenapa me tak makan...rasanya me gi mandi ke apatah..tak ingat......pastu Anim simpankan kat dalam peti ais..sekali dah 3 hari baru teringat...adoilaaaa..rugi betull...dahlah sedap...pastu tak kedekut...
Tu white gravy dia tu siap ada daging tau kat bawah dia tu...
Yang Lasagna sheets tu memang dah dilayerkan dengan daging jugak...so memang berbaloi RM11 tu kan?
Tapi tulah....Emak kata dah ditong sampahkan sebab tengok dua hari takde sapa-sapa makan.....huhuhuuuu
Sakit betul jiwa okeh...napalah boleh lupa????membazirrr!








Ni tengah hari bila tah....
Kuar makan kejab dengan OT..nak cepat so nampak kat tepi Subang Perdana tu ada lori jual Mee Kari, so berhenti then nak trylah...
Amik ko..me kari ke me minyak nih?hahaha...
Rasa tu dah betul dah....cuma lagi sekali kari tak panas..suam-suam tak berapa suam hahaha...cuma minyak tu janganle hidang gitu...serem makcik nak......









Okeh..ni teringin nak makan satey yang proper....
Tapi tak dapat....
Proper means yang gemuk-gemuk macam me nih ha hehehehe....
Tapi OT bawak kat foodcourt Subang Perdana tu jek.....
Yang entri sebelum ni hampun salah...tu makan satey kat Gulam Mee.....
Ni baru betul makan kat foodcourt Subang Perdana hehe.....







Iolls is frust sebab tak dapat makan kat Samuri...so order jugak Nasi Goreng Ikan Masin kikiki....
Satey Daging dia ni marbeles....ayam dia rasa kunyit terlebih.....tapi macam me cakap....kuah dia sedap....tak cukup okeh.....
Ok...bila tengok ni serius teringin nak makan yang Wahid Satey punya...aduhhhhh









Monday, February 20, 2017

Port Dickson....

Citer awal bulan haritu....
Saja-saja bercuti satu keluarga semua...
Alhamdullilah, kali ni kitaorang dapat berumpul satu family semua...takde sorang pun skip....
Kalini sebab nak cuti-cuti dekat-dekat je so kitaorang ke Port Dickson je....





Hotel pun macam biasa duduk kat Corus Paradise....
Ada offer kat Groupon sekarang nih tau....so memang kitaorang jimat banyakla....
Ni kira hotel "wajib" kitaorang gi tetiap tahun ni tau....ada offer ke takde offer ke memang sinilah kitaorang duduk kalau kitaorang ke PD....cuma tahun lepas je tak sempat nak pergi PD...tah pasal apatah tak pergi...bila fikir-fikir balik macam pelik pulak kikiki....
Hotel ni hotel dah lama...tapi sangat-sangat selesa dah untuk kitaorang...
Pastu hotel ni jenis katil memang dia bagi Queen tu dua buah...so senang...tak payah nak fikir-fikir nak tambah katil ke apa dah....
Bilik tak payah tunjuklah ye....sama je dengan entri-entri PD me yang dulu tu...rajin boleh gi carik.....






View dari tingkap bilik memang cantik.....tulah yang me suka kalau duduk sini...
Ko duduk belah mana ke, tingkat berapa ke, memang akan dapat view macam nih....best kan...?
Ni kitaorang gerak dari Ampang pukul11 lebih pagi sampai sana nak pukul 1 lebih camtu....
Iolls ikut Highway LEKAS, so lambat sikitlah sampainya.....lambat pun sebab kena mengadap trafic lite kat Senawang tu....
Tapi me memang suka giler ikut LEKAS....jalan clear je okeh...so sedap memandu tak payah nak fikir macam-macam....
Hotel ni check-in pukul 3 rasanya...tapi kitaorang sampai hotel pukul 4 camtu rasanya....





Ni petang Sabtu tu....petang-petang dah pukul6 baru nak gerak keluar gi mandi kat pantai....
Liat okeh memasing....iyalah masa check-in tu panas kan....
So dah lunch pastu dah round round kat Dataran Teluk Kemang tu sakan bila masuk bilik dah liat nak keluar.....
Sorrylah korang ye...pic ada je, tapi tak berapa senonoh hahahaha..biasalah..kalau mandi kat pantai kan agak Baywatch sikit kaedahnya kikiki.....







Ni masa nak gi makan malam....
Pukul 9 lebih barulah kitaorang nak keluar carik makan ye......liat je masing-masing hahahaha....
Dah puas mandi kat laut, pastu balik dah kecik je mata masing-masing kan...pastu lapar pastu liat nak keluar..dah camne?tu yang lambat je jadinya...kikikkkii.....






Ni sementara tunggu Azrul amik kete...
Santik kan...??




Malam tu kitaorang try makan kat Jimat Tomyam nih.....
Saja test kedai siam lain pulak.....





Kemain ceria Usu Anim dengan Opah layan Syabeel kikiki......





Keluarga anti-sosial kikiki.....





Ni nasib baik ada Syabeel..so kurang sikit anti sosial tu..kalau tak..hahaha.....






Makcik dengan Ana dan Syabeel....
Syabeelnyapoonnnn.......




Abang Imraan kalau ada ayah dia jadi kekwat dengan Makcik...tak baik tau abangg...taknak kawan!






Kitaorang amik dua set nih....
Elok untuk makan 4 orang nih sebenarnya....banyak oiiii.....





Set Atie...
Set kitaorang tak complete sebenarnya...ikan tak dapat lagi....
Ni satu set RM50 rasanya....kira jimat jugakla bila makan ramai-ramai....
Ikan tu pun besar jugak...pastu diaorang masak pun berasa.....alhamdullilah....





Ni pagi esoknya...rombongan nak pergi breakfast kikiki....





Breakfast kat coffee house kat bawah tu....
Ni dapat sekali dengan bilik....so jimat disitu......
Makanan macam biasa....alhamdulilah kenyang....




Roti canai pun ada ye.....dia kirai kat situ jugak...
Kuah tu sedap....tapi roti keras sikit....kikiki.....





Opah dengan cucu kegemaran.....




Suka le bebudak dapat wifi free...korang tengoklah Didi and Friends tu lelama ye.....






Ni dah check-out....
Hahaha...entri pemalas namanya nih.....







Ampunnn gambar rojak buah bergegar hahahaha...
Kitaorang sebelum balik tu sempatlah singgah bazar thai ke apa kat pekan PD tu.....
Pastu dah bercekau kejab tau-tau dah sampai Mitsui hahahaha....
Kalau dah sampai Mitsui tak order Rojak Buah dia rogilah.....bukan senang nak dapat rojak buah gini......





Duaorang budak yang bikin hati ibu dia panas....kejab nak itu, kejab nak ini...adoilah....bertabahlah ibu ye....





Me order Keow Teow Goreng extra keow teow....pentamak kan....





Penuh sepinggan rak....
Emak yang mula-mula makan Keow Teow Goreng...sedap okeh..
Pastu emak dah habis baru me order untuk me pulak....siap tambah mee lagi kau kau kau....
Pastu tak berapa sedap macam tadi..huwaaaa....sabar jelah okeh..padahal emak me punya takde letak kerang pun..ayam je..sedap nak matik...ni me punya letak semua pastu tambah mee dah jadi kureng....
Nasib baik Atie tolong makankan...
Ana dia dah setel makan so dia gerak dulu....
Ni kitaorang tak shopping apa-apapun...just tengok-tengok lagi hahahaha...
Sampai rumah nak pukul9 okeh..punyalah lama nak menyampaikan rumah ikut Google Maps tu...dari awal tulis 38 minit boleh sampai, sekali makin lama makin bertambah pulak minitnya..padahal ikut sebijik sebijon tu, dah kenapa?

Tamat....




Wednesday, January 25, 2017

MRT n Supper....

Yuhuuu..yu hu huuuu....heheheh....
Ada yang merindui saya tak?ewahhhhh...ye ye je kan....
Jangan ditanya kenapa lama menghilang..ada je nih....
Sihat alhamdullilah boleh dikatakan...walaupun sekarang ni tengah kejab kang hidum sumbat, kang sengal belakang badan, kang demam lite lite...
Tapi selagi boleh bangun alhamdulilah sangat-sangat...syukuur....







Ok sambung lagi ye kisah tergendala haritu....
Ni lepas dah makan kat Pak John, dah solat Asar siap tunggu Maghrib lagik so terus jalan-jalan tanpa tujuan hehehehe....
Yelah...dah kertu nak jalan mana pun dah tak reti dah....
So jalan-jalan ke mall sebelah kejab pastu kaki sakit patah balik amik kete kikiki.....





Jalan-jalan saja kan...
So kejenya asyiklah bergambar.....takpelah kan..sekali sekala.....




Kat area Ecurve tu semua kan link dengan segala mall...
So jalan jelah ikut Mijon nak bawak....bila nampak macam cantik je amik gambar....
Eh dah kenapa Zai tu tidur tu kikiki.....





Ok cun...hehehe.....








Lagi dan lagi....selagi rasa gambar tak ok kan.....






Kat jambatan Curve ke Ikano pun jadik....
Time takde orang lalu bolehla buat gini kan...cer ada orang mau kena maki kikiki.....
Gi Ikano me dapat beli sikat RM5 hahahaha...jenuh sebulan cari sikat idaman, rupa-rupanya kat kedai Korea/Jepun tu yang ada.....
Dah jalan-jalan patah balik kete okeh...penat weihhh....pakai pulak kasut kerja, Iolls tak bolehlah..kasut runcing-runcing nak belasah jalan sakan...kaki Iolls kan hagak manje kikiki.....





Tadaaa....
Tercapai jugak hasrat nak naik MRT okeh.....
Suka la kan....dapat rasmikan sebelum kena bayar.....




Tengok Sept rajin....
Iolls kalau orang acu kamera haruslah Iolls tadah muka...
Muka buruk tak penting..janji masuk hahahaha...
Eh terkeluar lagi perut....









Nampak tak muka makcik tu, walaupun nampak muka camtu tapi Iolls yang paling excited okeh....
Haruslah....ingat senang nak naik ketapi?
Ni laluan tanah company me okeh...so lagilah excited....






Hakak duaorang ni lek lek je dioarang....sebab dioarang dah naik ye...
Tiga-tiga orang pun dah naik sebenarnya...so Iolls paksarelakan diaorang naik lagi hahahaha....
Ajak Orang Tu (OT) haroommm janji manismu sangat.....







Cakkk...
Gambar dah terbalik-balik ye...harap dihampunnnn






Tengok orang dah biasa naik ketapi...apa ada hal...
Iolls jangan...memang excited giler....dok terjenguk-jenguk macam hapa je....tu belum tengok lagi aksi Iolls berdiri nak tengok view hahahaha..hampunn ye semua orang yang ada......





Mukaaaa hahahaha...dua-dua pun sama jek pesennya.....
Ni konon nak pusing habis semua stesen....tapi bila tengok view gelap je...tak jadik ye...sampai tempat asal naik tadi terus je turun kikikiki....
Fyi, MRT nih laju je ye....pastu yang pelik tu apa pasal lah break dia ketat semacam....rasa macam break emergency pun iya...macam tak smooth....





Balik tu kita gi hantar dulu Zai kat Shah Alam...
Kesianla dia dah malam-malam kan..so kita hantar beramai-ramai....boleh sambil hantar sambil sambung sembang....
Pastu tau jelah...dah hantar tu ingat hantar sesaja?
Haruslah gi sambung makan lagik kikiki.....






Mata memasing dah separuh je..eh ke me jek?....tapi tetaplah nak makan.....






Sekali sekala jumpa kan...memang syok....happy je memasing....
So dah habis makan, hantar Zai...pastu hantar Mijon...pastu Sept amik keta, pastu bergeraklah kitaorang bersama-sama....sampai tol terus berpisah...sorang ke Ampang, sorang ke Cheras Kajang....
Alhamdullilah.....





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...