Showing posts with label Cameron Highlands 2012. Show all posts
Showing posts with label Cameron Highlands 2012. Show all posts

Sunday, April 01, 2012

Sabtu di Cameron Highlands....

Sabtu pagi-pagi buta me dengan Sept dah buat kerja giler....
2-3 hari sebelum tu memang Sept ada hint hint ajak pergi mana-mana...tapi takdelah me sibuk nak pergi pun....
Tapi dah katanya Sept tekad habis, so pagi-pagi jugaklah terus decide nak pergi jugak....(mana tak kata kerja giler kan...?)
Pagi-pagi Sabtu tu jugak dia terus ajak nak pergi Cameron Highlands ke, Genting Highlands ke atau Bukit Tinggi ke...katanya balik hari....huhuhuhu....sangatlah tekad kan....?
So, me suggestlah ke Cameron Highlands....
Apa lagi,l epas dah tukar tayar Makcik Viv (citer lain entri) pastu dah breakfast terus naik ke Cameron Highlands...
Ni kiranya 1st time me naik ikut Tapah gitu...(ala naik Cameron Highlands pun baru sekali je pun...kihikihkih...tapi yang 1st time tu ikut Simpang Pulai)....
Lupa pulak, kitaorang pergi berdua je tau...memang giler tak sempat nak mengajak sapa-sapa...
Pastu Mijon pulak dah katapun last minit ajak, memanglah dia tak dapat ikut, dia ada tusyen.....ada miss-communication di sini, memang hampeh je rasa...hihihihihi....
So, memang nekad giler berdua jelah kami....

Pastu, bergeraklah kami....jalan pun smooth je sebab kereta tak banyak, cuma hujan rintik-rintikla...
Alhamdullilah jugak, selamat kitaorang masuk ke Tapah....
Pastu, bila dah sampai Tapah Sept ajak pulak singgah lunch...
Cunlah, time tu dah pukul 12 lebih....memang perut pun dah tunggu time nak diisi je kan...
Terus dia bawak ke Kedai Makan ada jual Ikan Bakar ni....
Katanya kat sini sedap.....(dia pernah pergi sini dulu....)

Makan simple je...
Amik Ikan Kembung Bakar, Keli Bakar dengan Ayam Bakar (ayam dia sangatlah marvelos...)...
Dah lunch tu terus naik atas....
Alhamdullilah sampai atas nak dekat pukul 2 setengah....


Tempat pertama amik gambar bila sampai dipuncak....
Toilet okeh...hihihihhi...
Memang tak tahan sangat...nak terkucil giler...jadi bila kuar toilet tengok view cantik sangat apalagi...amiklah...
Tapi harap maklum yea, view je cantik..orangnya buruksss..comot giler okeh....

Dah lega terus suruh Sept amikkan gambar kat sini pulak...
Kitaorang singgah kat Bharat Tea ni ha...tempat pertama yang boleh disinggah kan, so apalagi, terus je singgah........


Duduk-duduk dulu...
Sept lenguh kot..dia bawak kereta dari bawah kan...
Kata dia, turun kereta kaki dia bergetar-bergetar..huhuhuhuhu...harap diampun..saya ni agak gayat orangnya...so, memang harapkan Sept jelah untuk turun naik nanti........
Meja nilah jugak meja yang kitaorang duduk masa pergi hujung tahun 2010 dulu pun tau...



Takde orang pun...lega...tak payahlah nak terjenguk-jenguk mencari seats....





Kitaorang memang duduk je tau kat sini...memang tak beli makanan pun...
Katapun baru je lunch kat Tapah tadi kan...
So, duduk duduk lebih kurang, pastu terus bergambar lebih kurang kat sini....
Pastu terus shoot ke tempat lain...


Kitaorang ke Red Farm kat Brinchang....








Kat sini pun jalan lebih kurang...
Pastu terus ke tempat makan..nun di atas ladang nun....
So, order Waffle dengan Strawberry Sundae sahaja....
Waffle dia sedap gilerr....sila percaya...
Sundae pun mewah giler dengan buah strawberry...tak payahlah nak beli strawberry ke apa dah...belasah sundae tu je dah rasa macam terlebih strawberry dah....tu pun sampai tak termakan kitaorang.......
Kat Red Farm ni pun sekejab jugak...beli pun lebih kurang je...apa yang terlintas je...

Pastu kitaorang ke area Equatorial Hotel..kat area tu ada area macam pasar, so sempatlah beli Limau Sekilo setengah, pastu Ubi Keledek sikit...tu je...
Memang takde nak round-round ke apa, singgah mana-mana yang nak terus je beli apa yang nak pastu memang kena bergerak.....
Iyalah, takut kang tak sempat pulak nak turun balik sebelum gelap....haru nanti....


Pastu terus kitaorang shoot ke Cactus Point ni...
Ni nursery untuk beli segala pokok-pokok dalam pasu dengan pokok kaktus....




Memang kat sini memang banyak choices of cactus tau...
Sangatlah berbagai-bagai....lagi seronok nak pilih....
Kat sini sempat kitaorang rembat 3 pasu kecil kaktus sorang, pastu sempat jugak belikan emak masing-masing pokok bunga comel-comel tu.....
Alhamdullilah...pergi kali ni parking dimana-mana insyaALLAH ada je....tak seteruk masa pergi dulu tu....lega sangat-sangat, kiranya berbaloi-baloi pergi sehari je...

Pastu bila dah setel-setel semua, sempat jugak kitaorang singgah kat pekan Brinchang untuk isi minyak....
Minyak dah tinggal 3 bar, risau pulak kang tak sempat sampai Tapah dah kelip-kelip kan naya pulak.......
Pastu ingatkan nak jugaklah singgah kat Pasar Malam kat Brinchang tu, tapi tak dapat, kat situ dari start kitorang turun dari tempat kaktus tu pun dah jem....jadi kalau singgah memang confirm jadi tak sempat nak turun sebelum maghrib pulak...so, dah setel isi minyak terus je balik........
Balik pun kitaorang ikut Tapah jugak....Sept taknak ikut Simpang Pulai...leceh katanya....




Tetiba ada Teacher Mijon kan....?
Hehehehe..ini dah kat Gulam Mee, Kota Damansaralah.....
Alhamdullilah, kitaorang sampai kat Tapah cun-cun pukul 7 suku...sempat jugak singgah kat hentian Tapah sekejab, pastu terus shoot ke KL....
Masa kat Tapah tu sempatlah call Mijon, katanya nak Jambu Merah...
So belikanlah sebungkus....
Pastu ajak jugaklah dia lepak-lepak nak dinner kat Gulam Mee...dia kata ok...
So, tu yang dapat ngedate bertiga tu...Nasib baiklah ada Gulam Mee kan, kalau tak....hihihihihihi....
Makan lebih kurang ingatkan nak berkarok, sekali penuh dah...so, balik jelah kitaorang...
Tu pun me tak larat giler nak drive balik rumah...tumpang tidur rumah Sept dulu...pagi-pagi buta kang terus balik ke rumah....

Sekian, cerita Sabtu di Cameron Highlands...



p.s: punyalah plan diluar jangkauan sampaikan digicam tak bawak...huhuhuhu..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...