Friday, March 31, 2017

Ikan Bakar Lagi??....

Semalam lepas tengok citer Beauty and The Beast kitaorang gi dinner....
Ingatkan OT nak bawak dinner kat manalah tau....sebab Iolls ni yang menurut perintah jek....
Gi mana-mana pun alright jek...janji jangan tempat merapu-rapu (tu memang meluat Iolls nanti okeh)....
So elok dah gerak tu sekali dia masuk kat tempat semalam kitaorang makan tu....laaaaa....makan ikan bakar lagi ke?kayo betull tetiap hari nak makan ikan bakar je nih??





Setelah bincang punya bincang pastu pilih punya pilih, last last amik Ikan Siakap kecik ni sekor....
Ni harganya RM15 sekor.....saiz dia korang bayangkan half dari besi kepit untuk bakar tu.......
Nampak macam besar kan..tapi isi dia sikit jek..ikan nipis kikiki...tak cukup okehh hahaha.......





Ni lagi sekor...OT nak Ikan Cencaru sebabnya Ikan Pari kegemaran dah habis huhuhu...sian dia...
Ni pulak patutnya RM10 sekor..tapi dapat diskaun RM1 kikiki...jadilah dari takde diskaun langsung kan....
Masa tau Pari dah habis tu kitaorang blur habis nak pilih ikan tu okeh..sebabnya mahal nak matikkk.....
Ikan Talapia kecik sikit dari Siakap yang atas nih harga dia letak RM25 sekor...ko dah kenapa Talapia sampai mahal camtu??....
Sotong saiz sedang tu RM11 sekor...adoilaaaa.....
Siakap kalau besar (kecik sikit dari besi bakar tu) pulak RM35 sekor.....
Pelik jugak sebab dia ukur harga ikan bukan ikut timbang depan kita...tapi dia macam kita tunjuk nak ikan mana (yang dah berkepit tu), pastu dia tenung ikan tu dekat-dekat then dia akan cakap.."ni dalam RM15 sekor"......."ni dalam RM25 sekor camtu"....ishhh.....peliknyaaaa....
Memang ada notis harga per100gram tu berapa-berapa......tapi macam tak kena pulak cara dia charged tu....timbangan dengan saiz ikan dengan harga yang dia bagi tu tak logik sikit (macam cara nujum pak belalang pulak sebab tengok ikan pastu teka-teka letak harga)....
OT siap sound lagi.."dalam RM15 ke memang RM15?"..barulah dia cakap.."RM15 sekor"...adoilaaa....timbang pakai mata je ke apa tu?






Tu dia.....
Semalam tetiba dapat macam ni punya meriah.....siap ada 3 jenis cicah, kuah kari semangkuk kecik pastu ada set ulam nih.....
Kelmarin tu masa makan Ikan Pari Bakar tu hanya dapat kuah asam tu jek....haaa haaa...tak tauuuu.....






Meh me tunjuk lagi sekali ye hihihi....excited sangat kata ko.....
Tu kuah asam belah kanan tu memang terbaik la...pedas giler..tapi memang sedap ya hamatttt....
Ikan tu biasa jek..isi dia tak berapa fresh...tapi paste dia sedap jugak tu....cuma kalau ikan tu lagi fresh lagi sedap kot...ni ikan tu diaorang dah letak siap-siap dalam kepit besi tu..nanti yang kita nak tu dia akan bakarkan...patutnya letak je dalam bekas sejuk tu dulu pastu kalau nak baru bakarkan......lagi sedap okeh kalau gitu kot kan....






OT yang tengah giler nak makan ikan bakar hari-hari huhuhu.....
Tapi takpe...i is suka jugak la kan....kikiki...cuma I is still teringat-ingat yang kat Pernu dengan yang kat Senandung Malam tu ha...sedapnyerrrrr......







Komplen potpetpotpet tapi tetaplah lichinnn kikikiki....
Mau tak lichin..bukan senang nak jumpa gini kan....kalau tak jauh nunn kena bawak kereta baru boleh makan yang bakar-bakar.....
Ni semalam kitaorang kena RM30...termasuk ais kosong dua+Nescafe Panas segelas+nasi lagi sepinggan....
Kira mahal jugaklah kot..sebab makan kat Senandung Malam tu lagi bagai-bagai baru RM47 jek...ni Ikan dua ekor je dah RM30.....
Walaupun RM30 tapi serius me rasa macam eh mahal...eh tahla....




Thursday, March 30, 2017

Lagi...

Tora datang lagiiii...!!
Eh...silap...entri makan-makan datang lagikkkk hihihi......





Ni dinner minggu lepas....
Makan kat teett hehehehe....
Nasi Ayam ni fail okeh....nasi dah sedap...tapi ayam tu semacam...ayam dia macam pelik takde zat...pastu terlerai kering..ishhh tahla.......
Ni me makan nasik je laju...ayam tu 3/4 tak makan....serius me tak boleh nak makan...memang rasa berdosa giler sebab tak boleh habiskan..padahal fav nih huhuhu....







Sekarang ni dah giler makan Meggi pulak....
Ada satu time tu me macam takleh telan dah meggi okeh...so stop lamaaaa....kalau teringin sangat-sangat-sangatlah baru buat....
Ni dah ok balik pulak...tapi dengan syarat nak makan kosong macam gini jek....tak mo letak apa-apa....
Kalau kosong macam ni dapat makan hari-hari pun no problem nih.....laju je telan hehehe....
Pastu dah tamak...dulu kalau paket biasa tu nak mengabiskan sorang pun payah...kena buat kuah pekat-pekat pastu kena hancurkan half dari mee tu baru boleh habiskan.......
Tapi sekarang ni tak ye...siap beli yang big size tu lagik hahahaha...tamak okeh....tapi tetaplah nak kena pecah-pecahkan half dari mee tu...tapi tulah...rupa nampak sikit je kan..tapi sama je kandungannya pun kan haha.....








Ni belian hari Isnin....
Me cuti...Anim pulak ajak gi beli barang..so gigihlah bawak...
Tak gi jauh pun...gi AEON AU2 jek.....
Pergi bertiga...me, Anim dan Ana....semangat okeh....
So dah habis beli barang untuk Anim tu macam biasalah nak carik makan, nak carik makan....
Ni nak carik makanan untuk tekak semata-mata okeh....padahal perut dah kenyang sebelum keluar tu dah makan nasi lemak sebungkus rak (me kalau kata rak tu maka percayalah memang sepenuh rak banyaknya kikiki)....
Sekarang kan tekak gatal nak makan sushi sokmo...so carik sushi....
Ni pun me sempat amik gambar nak tau pasal apa?ni sebabnya Ana nak tanya pasal offer kat Starbucks tu...
So dia masuk dalam dengan Anim, me pulak cepat-cepat bukak bekas sushi rolls ni dok ngap sesorang hahahaha...kecur liur okeh...tak boleh nak tunggu balik nanti.....
Ni pun sempat makan seketul yang jenis nih...pastu kat dalam kete sempatlah makan seketul sushi petak tu...sedapnyaaa.......
Haritu me tapau satu pek sushi atas nih, pastu 6 ketul sushi petak tu....3 ketul me amik yang lobster...ha kauuu..puas hati dapat makan sushi....alhamdullilahhh......




Ni breakfast hari Selasa....
Macam biasa kena gi kantin jugak walaupun dah tapau air dengan kuih kat kantin masjid tu sebabnya me nak tapau paru okeh...
Suka paru kat situ sebab dia buat garing-garing...pastu diaorang sira cili...ala-ala pedas tak pedas gitu..so memang i loikeee....
Kaedah kalau tapau adalah half bekas amik mihun, pastu half bekas amik paru kikiki....kang time nak bayar cakap je kat adik tu, ni akak amik half paru, half mihun....kang dia ingat me amik paru sikit pulak, tak ke naya orang kan......







Ni dinner hari Selasa....
Petang tu lepas beli bawang-bawangan kat Super7 ingatkan me nak balik rumah terus....tapi tak boleh ye sebab hujan lebat giler giler okeh....(OT tak bagi balik...so makcik ko nih ikutkan saja)......
Ni kan nak tau napa dia bawak kat sini?Iolls tau sangat okeh hahahaha..ni dah tentulah beliau nih teringin giler nak makan macam kat Senandung Malam tu kannnn..........sian kan kikiki...sanggup tu cari jugak, nasib baik ada jugak yang dekat-dekat........







Ni mula-mula nak amik seketul sorang Pari Bakar nih....tapi tak jadik okeh...me tak mo...sebab rasa rugi pulak kalau amik tu....so amik seketul je sudah...
Ni seketul ni RM15 okeh.....rasa macam mahal okeh....
Dahlah jenis kat sini diaorang dah siap-siap bakar, tinggal nak pilih yang dah kat jaring kepit tu jek....
Kita tunjuk nak yang mana nanti dia hantar tetiba dah bersira gini....(tadi awal masa pilih tu dia dah bersalut siap-siap macam atas ni, minus tak bersira la kan...)......
Serius...keciwaaaa.....isi dia dah kering..pastu dah lebam dah colornya...penyelamat adalah kuah asam dia tu...kuah dia tu marbelesnya.....sedap angat nih.....(patutlah me awal-awal lagik dah rasa RM15 seketul tu mahal huhuhu...nasib baik okeh...)........





Sebenarnya kitaorang order jugak Tomyam Sotong dengan Telur Dadar buat tambah lauk.......
Tomyam tu manis lah pulak...huhuhu....
Pastu sebab tunggu lama sangat hujan tu nak reda, me pun orderlah Teh Ais....
Teh Ais ni rasa macam Teh Ais yang kita bancuh kat rumah okeh hahahaha....diaorang ni guna teh uncang je ke apa nih?kikiki....
Ni kan masa nak bayar sekali OT terserempak dengan sepupu beliau....pastu elok pulak sepupu OT tu nak bayarkan....aduhhhh......segan okeh......
Rezeki alhamdullilah....semoga mereka tu dimurahkan lagi rezeki...amin......










Wednesday, March 29, 2017

Senandung Malam, Bagan Lalang....

Ni citer petang Ahad yang lepas...
Jumaat, Sabtu dan Ahad tu me ikut trip ke PD...
Trip reramai..ala-ala family day walaupun Iolls takde family lagik  kikikikih.....
Kiranya menyibuklah nih kata orang...hahahaha...
So balik tu diaorang dah beramai-ramai plan nak singgah ke Bagan Lalang...
Iolls ko jangan ditanya...laju jelah nak kan...walaupun muka lek lek watlekwatpis..tapi hati dah tentulah Hakak sukerrrrr!!hahahaha.....
Patutlah lepas zuhur terus ke Bagan Lalang..tapi kan boleh tak tetiba lalu kat Lukut tu diaorang gi masuk kat manatah..dah jadi memasing memacak pancing memasing....sabo jela...ni nanti me citer (kalau rajin la hahahaha....).....
Tau tak kitaorang kat situ jek dah sampai nak maghrib ye...tapi nasib baiklah me ok jek sebabnya ada geng-geng reramai (isteri-isteri yang lelain yang cool rajin nyembang kikiki..i loikee)....




Tayang gambar makanan terus kikiki...
Dipendekkan cerita...elok me n OT patah balik dari solat kat stesen minyak tu sekali terus diaorang terus ajak gerak ke Bagan Lalang...laa...baik terus gerak je tadi, tunggu kat stesen minyak tu je..penat patah balik okeh huhuhu...tapi takpelah sebab tak tau kan hehehe....(lupa stesen minyak apa la hahaha..menonong kejar surau punya pasal)....
Ni geraklah beramai-ramai...sampai-sampai Bagan Lalang ni elok pukul 8 suku camtu...
So lelaju je kitaorang carik seats..lapar kannn...pastu setting meja pepanjang supaya senang dapat duduk reramai.......
Order adalah ikut family masing-masing ye..senang nak kira...
Ni Udang Masak Butter....ku sangka butter kuah cair tu..rupa-rupanya dapat gini....
Pastu kan..kan..kan..udang dia tu kering sangat...macam tak fresh (masa amik tu kemain segar bugar lagik..ke cara dia masak tu tak berapa ok?)...pastu kan me dengan OT tak reti nak makan nih sangat...hahahaha..terkulat-kulatlah me yang kena habiskan sebabnya me yang mintak boleh??alasann OT tak nak makan boleh??
Memang tau...peel dedua pun sama jek....kalau makan tu tak berapa berkenan kat anak tekak mulalah tak layan...startlah tolak menolak pinggan..paksa memaksa huhuhu......
Tapi...disebabkan sayang udang tu me telanlah jugak 4 ekor...adoilaaa..(offer orang lain taknak pulak).......
Lain kali nak order Udang Sambal jelah...lagi puas hati..tak pun bakar je...ok kot kan....
Ni kitaorang makan udang tu jek...segala telur sarang tu terbiar sepi....serius tak reti okeh....ntahlah..dua-dua pun tak suka.....






Pari Bakar ni amik dua ketul....
Ni pakcik kamu nih suruh makcik amik gambar (tetiba sangat), tapi tangan tu sibuk pulak dah........
Laa..rupa-rupanya niat pakcik kamu tu morni okeh...nak bukakkan bagi nampak isi dalam...tak baik makcik kan...bersangka buruk sangatttt nihhh.......






Sotong pulak kitaorang suruh masak Sambal....
Ni bila me tengok je dia nih sampai me rasa eh macam apa nih??kan....
Tapi korang jangan ye..lazat okeh......kuah tu tengok macam tak masak..sekali bila dah makan...oiiii kenapa ko sedap berasa sangat nih oiiii??
Tak sia-sia sotong aritu.....licin kitaorang kerjakan.....walapun dihujung-hujung tu tinggal seketul dah tolak sana sini kikikiki......






Letak gambar sampai dua kali sebab tak puas hati..kenapa me amik gambar bergegar-gegar nih??
Serius tak tipu langsung tauuu...ni bak mai me nak bagitau....Pari Bakar nih terbaik sangat-sangat....
Isi dia fresh giler...gemuk....putih...lembut je....pastu paste dia tu pun sedappp....
Kuah kicap dia pun sedapnya haiiiii...mula-mula rasa manis-manis..sekali kau dihujung tu pedas...hambiikkkk....sedappp...
Ni tengok gambar ni pun rasa macam jomlah gi makan Pari Bakar kat Senandung Malam ni hari-hari...amboooiiiiii......
Tapi serius..sedap....ni kira paling sedap yang me pernah rasalah nih.....puas hati giler okeh........








Jiran depan eh....ni family Mat....
Iolls tengok diaroang punya ikan bakar pun kemahin sedapnya....diaorang offer tapi Iolls and OT tak maulah...segann...hehehehe.....
Ni kitaorang amik 3 lauk tu kan...tapi puas hati giler-giler la okeh...tak membazir langsung...just nice habis semua.....






Ni meh me tempek gambar semua ye......
Ni me bagi pic penuh tak blur OT...arini kira me bagi bonuslah kat semua hahahaha..yo yo poyo!
Makcik suka gambar ni sebab nampak macam makcik ni kecik dan di situ...padahallll??hahahaha...
Pastu yang penting gaya kitaorang tu nampak macam mesra sangat hahahaha...mesralahsangatponnnn.....
Oh OT memang muka macam gitu...muka garang...tapi memang garang pun....nasib baiklah dah dididik dari kecik hidup dengan manusia garang hahahaha..so takde rasa apa-apapun....janji ko sayang aku, jaga aku betul-betul dah.....
OT tu dia sejak berkawan dengan Iolls punyalah badan dia naik....tunggulah nanti-nanti..misinakbagigemuksesama hahaha...biar nampak sedondon je bila jalan tu..takdelah nampak macam Iolls je yang besar sorang kan......





Kitaorang kena malam tu RM47....
RM47 tu termasuk Air Nescafe panas satu dengan air sirap dengan 2 gelas Air Sejuk....
Oklah kan....
Servis malam tu pun pantas...cuma agak kelam kabut sikitlah.....tapi takpelah..janji ko masak tu sedap Iolls no hal.....
Ni pun pukul9 lebih kitaorang dah gerak balik.....mau tak cepat...masing-masing makan macam pirahna dah kot sebabnya tengah hari tu memasing alas perut dengan kuih muih jek...mana taknya...patutnya pukul 5 dah boleh makan, tetiba tersadai kat tepi laut mancing pulak.....







Wednesday, March 22, 2017

Kumpul Gambar Makanan....

Me rasa kan, me ni ada hobi iaitu hobi mengambik gambar makanan-makanan lapunnn...kira hobi ke tebiat nih? hahaha....
Tapi kira hobi jelah....tak kira....
Pastu, kalau diikutkan amik gambar-gambar makanan  yang me makan nipun bukan baru tau, dah 9 tahun ada kot (berblog dari tahun 2008... so kira official dari tahun tu jelah kan)...so memang dah dikira hobi lah kan kan kan...?
Amik pun walaupun main belasah-belasah je, tapi tetaplah nak amik kikiki...gigih....
Cuma tang segan tak segan tulah hahahaha...
Walaupun dah bertahun tapi segan tetap ada tauu........
So walaupun hobi me mengambik gambar makanan yang akan dimakan bukan semua pun me amik gambar....mana-mana yang sempat dan teringat jelah pun.....
Jadilah..buat kenangan sendiri..(makanan pun kenangan okeh....ingat apa....)......
Dah, meh lah me share lagi gambar merapu makanan yang me amik baru-baru nih ye....




Ni namanya roti bakar kaya lemak tepu hahahaha.....
Mula-mula me sapu margerin tebal-tebal kat kiri kanan roti...pastu bakar atas pan...pastu dah bakar sapu kaya tebal-tebal...sedapnyerrrrr.....
Ni kudapan okeh...korang ada kudapan gini punya berlemak?takde kan kan kan...kikikiki......







Serius ikan Siakap ni besar ye....
Berat dia 2kg....
Ni OT yang bagi...dia kan kaki pancing....
Pastu Alhamdullilah setiap kali memancing tu dia memang akan dapat ikan...rezeki murah kan....?
So kalau ada ikan tu memang dia akan bagi kat kitaorang....
So merasalah ikan Siakap free hehehe...jimatss kan?....
Ni patutnya hantar setengah ekor jek...tapi sebab ingatkan Ana nak makan sekali tu yang hantar sekor tu...sekali boleh tak dia tak makan pun kat rumah...adoila...dah mengah 3 beranak nak mengabihkan....
Isi tebal kan...so memang banyaklah jawabnya....
Ni macam biasa, kalau hantar kat bawah tu kena mintak masakkan Masak Pedas....barulah sedappp....barulah makan berebut-rebut kikiki......








Ni breakfast hari Isnin haritu....
Breakfast dengan OT kat Mak Da Subang Dua...
Ingatkan Mak Da tak jual breakfast..rupa-rupanya ada okeh....
Macam-macam adoo....
Kalau korang suka makanan pantai timur silalah terjah sini....
Ni nasi lemak dia sedap okeh...Iolls suka sambal macam nih...manis-manis pedas....
Pastu kalau kat Mak Da kegemaran adalah Ayam Percik..sedap secukup rasa......aduhhh lama giler tak makan.....bilalah nak makan lagi nih?






Tengah hari Isnin pulak gi tapau kat Mamak Thaj Subang Perdana....
First time tapau dan beli makan kat sini..selalunya me makan yang kat Subang Bestari jek...
Ni pun first time makan rojak kat Thaj nih....
Rojak dia nih sedap dah sedap...tapi apasal kuah dia masam?letak asam keping ke hapa nih?confused makcik huhuhu.......







Ni pulak petang balik kerja Isnin haritu jugak...
Petang tu me laju-laju WA Ana, ajak dia gi AEON AU2....
Sebabnya nak tapau sushi...boleh??..sekarang ni macam dah giler makan sushi okeh...sampai tah apa-apa kedai makcik ko ni belasah makan...astagfirullah.....memang istigfar jelah....
Me target nak beli 3-4 ketul yang lobster tu...sekali ko takde....
Yang ada adalah packs gini jek....
Habis semua dia pack gini....kuciwa makcik okeh.....
Tapiiii...bila nampak ada lobster jugak dalam tu terselit, terus lelaju tamak nak beli banyak hahahaha....
Jimat okeh....sepack ni dia jual RM5 jek..pastu dalam tu ada 6 ketul...jimat kan.....
So makcik ko nih amiklah dua packs....
Cukuplah....mulut ada satu je nak sumbat..kang beli 3 packs kang kering buat rogi jek.....
Orang lain kat rumah tu takde sorang pun suka...Iolls dengan Atie je yang reti makan nih....
Atie pun dia nak satu jek...so kiranya beli 3 packs tu jelah....
Paling penting kena ada yang lobster tu....hehehehe.....







Kegemaran yang sekarang adalah yang lobster....
Tu yang oren ada label RM2.00 tu ha.....
Korang try la...sedapppp....
Kalau korang makan yang ni nanti yang lain-lain tu terus rasa tak sedap dah okeh hahahaha...percayalah...
Tu yang kalau ada yang lobster Iolls kena makan dia yang last sekali...kalau dia yang first memang potong dah habis yang lain-lain tu ye....terus yang lain tak rasa apa-apa......






Ni breakfast semalam....
Niat nak amik mihun goreng...sekali tengok ada daun-daun limau adoilaaa....sah-sahlah dia masak Mihun Goreng Tomyam tu....so tak jadi terus nak amik...
So amiklah Mee Goreng Basah nih...nampak sedap no...tapi yang hadoo....(tak baik komplen rezeki kan kan kan...?tapi nak buat camno...beli okeh...kalau buat sendiri memang ku telan jek bulat-bulat sampai licin)....
Tapi betul pun...tak habis....adoila...dah tua-tua nih kalau makan tak kena selera memang me tak boleh habiskan...rugi betull.....
Tapi jangan ye..nasib baik amik lauk banyak...licinn me habiskan lauk-lauk dia...
Paru tu sedap..kentang tu pun sedap....nomnomnom....









Tuesday, March 21, 2017

Masak Lauk Kenduri...

Kisahnya....hari Sabtu haritu....
Julung-julung kalinya Su nak masak okeh hahahaha....
Selalunya Su jadi tukang masak Sambal Sardin jekkk....
Tapi hari Sabtu haritu dah terajin...terajin lebihh pulak tu....
Betul tau..kalau dah masak lebih dari satu lauk tu maknanya Su rajin..banyakkkk.....hahahaha.....





Jengjengjeng....
Nampak macam tak berapa lazat kan...?
Tapi percayalah lezattttt....hahahaha...hampunlah sebab Iolls puji diri sendirik okeh......
Ni pinggan Anim..ni jelah yang sempat me amik gambar punnn......
Busy okeh haritu...busy mengasuh anak-anak, pastu busy jugak nak masak bagai-bagai gini....(ni kira dah bagai-bagai bagi me ni tau....kalau orang lain mungkin sapsapsoi jek)......
Tu me masak Nasi Beryani segera..jadilah kan......pastu ada Ayam Masak Merah, pastu Kari Ayam (kalau letak sayur orang kata Dalca ke?tahla), pastu Jelatah Mentah.....
Kira hebat sangat dah ni tau tau tau....ko hingat senang orang yang jenis masak sejenis ni nak masak bagai-bagai gini?? kikiki....eh








Nilah perencah segeranya ha....
Dulu me dah tempek kat sini jugak kalau tak silap..tapi takpe..me tempek lagi sekali ye....
Merata-rata ada jual ni...harga tak silap RM5 lebih kot...tak hingat...tapi macam gitulah.....
Nak masak pun senang...cuci beras macam biasa, pastu letak air macam biasa (ikut sukatan jenis beras korang), pastu letak paste nih kacau rata-rata...pastu kang tenggek jelah kat api...eh me guna rice cooker..so on jelah....pastu tau-tau kang dah jadik....kikiki...
Ni dia tulis beras 600gram...me carik kat internet tulis 200gram bersamaan secawan beras, so patutnya kena guna beras 3 cawan la kan...tapi me ni durhaka kan..so me guna 3 1/2 cawan sekali ko terpekat jugak rempah tu....
Tak silap dulu first time tu me buat 4 cawan (beras basmathi)..salah sukatlah kot kan...tu yang durhaka, dah ikut arahan pun pepandai buat 3 1/2 cawan pulak...sekali pekat pulak dah...
So kiranya just nice kot kalau 4 cawan tu kan....nasik tu tak berempah pekat sangat...tapi tulah, kalau buat 4 cawan nanti satu periuk sedang tu penuh okeh....melambak sangat dapatnya....lagi-lagi kalau guna basmathi....
Ni me guna beras siam biasa tu jek..so dia tak naik sangat la...so just nice kalau nak makan 4-5 orang......







Jelatah Mentah ek nama dia?
Ni senang jek, potong-potong sayur yang korang ada dengan cili (nak pedas letak cili padi)... pastu letak gula pastu letak garam, pastu letak cuka makan....
Gula kena lebih, pastikan rata bersalut kat sayur semua....cuka pulak sesudu dua je cukup....pastu simpan kat petiais kejab..kang gula garam tu dah cair dah boleh makan.....senang kan?








Ingatkan malas nak buat kuah...tapi macam kejam pulak lauk kering macam tu...so amik ayam bahagian tulang-tulangan tu me buat kari....
Ni kira Dalca ke idak nih...?
Me letak kentang dengan lobak merah je nih...jadilah janji berkuah...
Ni pun pekat pulak jadinya...niat nak buat kuah sikit-sikit je cair-cair sekali masa tumis tu terletak rempah kari tu banyak okeh hahahaha....ko dah macam citer P. Ramlee ke apa?nasib baik tak tertumpah garam.....
Pastu santan kotak ada ciput jek (adalah dalam 2 sudu besar jek), dah sudah.....pastu me masukkan jelah balance susu cair dari masak ayam tu...habis citer.....janji jadi gittew kahkahkah..dasarrrr.......
Tapiii jangan tak tau....Ana kata sedappp...kemvang lobang hidum Iolls kahkahkah.....








Ni paling kemvang la kan....?
Semua cakap sedappp...ewahhhh...ni yang nak masak lagi 10 kali nih hahahaha.....
Resepi gi amik kat belah kanan bawah nun....
Simple jek resepi, macam nak buat sambal tu jek...tapi rasa dia bak hanggg sedappp.....menjilat jari okeh......sila muntah pelangi okeh hahahaha......








Tu yang kat atas tu semua menu tengah hari la kan....
Malam pulak kita makan yang beli-beli je sudah.....sebabnya nasik dah licin...
Nak masak nasik lagi macam malas...so alang-alang dah keluar dari rumah tu meh me tapaukan sorang satu burger.....







Friday, March 17, 2017

Tajuk Apalah Nak Bagi Nih?



Sup Daging kat mamak...
Alamak..kedai tu nama apa ek?ni mamak kat Tesco Mutiara Damansara....
Blur giler time tu nak makan apa...pastu kebetulan tengok kat menu tu ada pulak sup-sup nih...
Hujan makan bersup-sup kan sodapppppp....
So me tryla order satu.....
Oklah...rempah dia banyak..tapi tak berasa sangat....kurang masin sebenarnya hahaha......







Ni jangan ditanya bila...memang dah lamaaaa giler ni okeh...
OT tak baik okeh...bila me tanya nak makan apa?dia kata tak tau....
Tu yang Iolls order ikut apa yang ada dalam buku menu tu....
Sabar jelah kan.....tau-tau dia makan nasik kandaq pulak....kijamlah dia nih....kalau tau nak makan jugak nasik kandar tau........








Yeay....haritu dapat cadar katil baru...OT belikan gittew....Tq...!
Corak dia tu masa tengok tak bukak cantik sangat je kan...sekali bila sarung dah macam Maybanklah pulop hahahaha....
Cadar fav me tetaplah yang merah Iolls beli kat Tesco dulu tu (ada kalau korang perasan)....
Yang biru ni beli kat IKEA...ni pun sedap..sebab fully cotton.....
Yang Oren baru ni pulak sama sebijik kain dia macam yang fav merah yang me suka tu...tapi sebab dia oren sangat so macam serabut pulop....matiklah ko yang pilih ko yang serabut sendirik kikiki.....
Petua nak pilih cadar...lagi tinggi thread tu, makanya lagi lembutlah dia....
Tapi kalau lembut ni tau jelah...kuat 'berjalan" hahahaha...so me suka lagi kain jenis cotton macam yang beli kat IKEA nih....






Ni dinner kat siam kat foodcourt Subang Perdana....
Kalau makan kat sini  maknanya ada hal tak sempat nak carik makan jejauh......






Coklat ni sebenarnya OT belikan untuk me....
Dia gi Langkawi....tapi Iolls ni time tu kirim guna air liur jek....ingatkan dia malas nak layan hahahaha..sekali dia belikan jugak okeh....i lahap you lah Abang kikiki....
Ni sebalang ni me asingkan siap-siap untuk OT..sebabnya OT belikan untuk me, tapi dia punya takde pulak, boleh?...
So asingkan siap-siap, me bagilah kat dia jugak......
Dia belikan 3 jenis....puaslah makan adik beradik kikiki....
Ni Iolls serik dah okeh...dulu sekali tu pesan kat kawan Ana, tamak punya pasal me simpanlah coklat tu, kiranya niat nak bukak satu-satu lah...sekali bila bukak yang pack ke 3 dengan ke 4 tau tau dah putih-putih dah coklat tu hohoho....padan muka lah kan..sapa suruh nyorokkan kikhkih....
So the morale of the story..kalau beli coklat tu jangan beli banyak-banyak sangat....pastu makan jelah bagi perabis cepat-cepat...jangan ngada-ngada nak tamak-tamak simpan-simpan ....
Orang tamak kan selalu rugi...betul sangat okehhh.....









Ni makan kat Gulam Mee...
Petang-petang memang lapar nasik lah kan.....
Me order lauk Sotong Paprik dengan Telur Dadar....OT makan Nasi Lemak lauk Ayam.....
Sekarang dah reti order macam ni kat Gulam Mee hahaha...dulu balik-balik makan Nasi Lemak jek.....







Biskut Gery inti Cheese....
Ni terjebak sebab Ana yang jual kikiki....
Dia jual satu pack (ada 4 packs dalam tu) RM4....so beli tiga set....
Me dah rasa yang coklat jugak...tapi amazingly yang cheese ni lagi sedap....coklat tu macam guna coklat murah jek (hampunnnn).......







Ni makan kat foodcourt Star Avenue....
Ni kalau me kena makan kat sini memang problem...sebab Iolls tak reti nak makan apa okeh!
Ni pun dah bangun duduk 14 kali (serius tak tipu) dok pusing-pusing nak makan apalah....
Last kena paksarela makan jugak...some orderlah jugak set nih....adoilahhh....
Alhamdulilah....boleh ditelan hahahaha.....kira okeh sangatlah.........






Breakfast kat Bidayah....
Tosei kegemaran....
Kat sini pun Tosei dia sedap...pastu kuah dia pun memang puas hati....sedap.....








Ni balik kerja Atie masakkan kitaorang Nasi Ayam....sedap Alhamdullilah......
Ni pun nasib baik Iolls sempat cedok sepinggan siap-siap sebelum gi Maghrib tau...
Sebabnya bila habis solat tu tau-tau dah nak habis huwaaaaa...hahahaha...teruk tau diaorang nih...
Atie la..dah cakap masak lebih...dia lebihkan sikit je...pastu Iolls yang melopong hahahaha....
Ni makan reramai ni tau....Ana dengan Syafiq pun kebetulan ada.....
Tulah degil tau Atie....grrrrr......






Ni Syafiq belikan....hambik kooo penuhhhh
Tapi sakit hati sikit sebab kacang tu macam dah masuk angin kikiki....kalau rangup kan lagi sodap.......






Ni dating dengan Sept dan Che Leha...
Dioarang nak pergi Umrah, so Iolls buat lawatan muhibah gittew kikiki.....
So macam biasalah..kalau me pergi sana memang Che Leha janganlah masak okeh...sebab Iolls nak JJCM kat situ (walapun makan tetaplah kedai yang sama je hahahaha)....
Ni kat Aliff Bistro lah pun apa lagi...
Cuma kalini try makan Nasi Beryani dia....aduhhhhh sedap okeh.....
Makan nasik je dah marbeles....lichinn Iolls makan tau...
Ni satu set macam gini RM10 kalau tak silap...okehlah kan....dari tempat lain tu set nasik beriyani tapi ciputss je semuanya........






Cadar baru lagik kikikiki....Ko dah kenapa asyik beli cadar je nih??
Ni beli kat Giant Kota Damansara nih...
Ada sales kat bahagian ni...so lepas selak rak ni, jumpa rak nih...murah-murah semuanya ye....
Kalau  untuk katil single kalau budget korang bawah RM40 tu memang banyak giler choice okeh...gerammmm.....
Ni pun kutahan Jebat...amik satu jek..kalau ikut hati perasan ada lagi satu tu pun Iolls berkenan....tapi sebab tak pernah ada yang corak-corak gini so try lah beli yang nih....
Yang ni kain dia pelik sikit...takde thread tu.....
Pastu jenis kuat "berjalan" okeh.....payah nak licinkan.......







Ni breakfast dengan Anim Isnin bila tah...
Sebelum ke klinik kenalah breakfast dulu.....
Kang nak menunggu bukan kejab-kejab kan....
Alhamdullilah...Anim pun dah okeh...Iolls ni tengok macam cool cool tapi dalam hati risau okeh kalaulah ada apa-apa jadi kat dia....
Lupa pulak...Anim dah dapat result SPM dia semalam....
Tahniah me ucapkan kepada Anim dan geng-geng dia.......
Berapa pun dia dapat tu me bersyukur sangat-sangat....sebab me tau dia dah usaha sehabis baik dah tu....
Cuma lepas ni nak pastikan dia boleh score bila sambung belajar nanti...
Sekarang ni memang tengah dalam dilema nak pilih course apa nih....harap-harapnya nanti dapatlah course yang dia boleh bawak....mudah-mudahan....





Pagi-pagi dah breakfast nenas cicah garam hehehehe....
Perut me ni Alhamdullilah boleh makan benda-benda macam ni lagi bila-bila masa....tapi janji kena bercicahlah...buat potong masam tu kan....







Rutin breakfast kalau gi kantin....
Kalau kat tak bosan tipu lahhh...
Tapi makan jelah...nak buat camne...
Lagipun petang karang boleh makan lagi kan...







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...