Tuesday, March 21, 2017

Masak Lauk Kenduri...

Kisahnya....hari Sabtu haritu....
Julung-julung kalinya Su nak masak okeh hahahaha....
Selalunya Su jadi tukang masak Sambal Sardin jekkk....
Tapi hari Sabtu haritu dah terajin...terajin lebihh pulak tu....
Betul tau..kalau dah masak lebih dari satu lauk tu maknanya Su rajin..banyakkkk.....hahahaha.....





Jengjengjeng....
Nampak macam tak berapa lazat kan...?
Tapi percayalah lezattttt....hahahaha...hampunlah sebab Iolls puji diri sendirik okeh......
Ni pinggan Anim..ni jelah yang sempat me amik gambar punnn......
Busy okeh haritu...busy mengasuh anak-anak, pastu busy jugak nak masak bagai-bagai gini....(ni kira dah bagai-bagai bagi me ni tau....kalau orang lain mungkin sapsapsoi jek)......
Tu me masak Nasi Beryani segera..jadilah kan......pastu ada Ayam Masak Merah, pastu Kari Ayam (kalau letak sayur orang kata Dalca ke?tahla), pastu Jelatah Mentah.....
Kira hebat sangat dah ni tau tau tau....ko hingat senang orang yang jenis masak sejenis ni nak masak bagai-bagai gini?? kikiki....eh








Nilah perencah segeranya ha....
Dulu me dah tempek kat sini jugak kalau tak silap..tapi takpe..me tempek lagi sekali ye....
Merata-rata ada jual ni...harga tak silap RM5 lebih kot...tak hingat...tapi macam gitulah.....
Nak masak pun senang...cuci beras macam biasa, pastu letak air macam biasa (ikut sukatan jenis beras korang), pastu letak paste nih kacau rata-rata...pastu kang tenggek jelah kat api...eh me guna rice cooker..so on jelah....pastu tau-tau kang dah jadik....kikiki...
Ni dia tulis beras 600gram...me carik kat internet tulis 200gram bersamaan secawan beras, so patutnya kena guna beras 3 cawan la kan...tapi me ni durhaka kan..so me guna 3 1/2 cawan sekali ko terpekat jugak rempah tu....
Tak silap dulu first time tu me buat 4 cawan (beras basmathi)..salah sukatlah kot kan...tu yang durhaka, dah ikut arahan pun pepandai buat 3 1/2 cawan pulak...sekali pekat pulak dah...
So kiranya just nice kot kalau 4 cawan tu kan....nasik tu tak berempah pekat sangat...tapi tulah, kalau buat 4 cawan nanti satu periuk sedang tu penuh okeh....melambak sangat dapatnya....lagi-lagi kalau guna basmathi....
Ni me guna beras siam biasa tu jek..so dia tak naik sangat la...so just nice kalau nak makan 4-5 orang......







Jelatah Mentah ek nama dia?
Ni senang jek, potong-potong sayur yang korang ada dengan cili (nak pedas letak cili padi)... pastu letak gula pastu letak garam, pastu letak cuka makan....
Gula kena lebih, pastikan rata bersalut kat sayur semua....cuka pulak sesudu dua je cukup....pastu simpan kat petiais kejab..kang gula garam tu dah cair dah boleh makan.....senang kan?








Ingatkan malas nak buat kuah...tapi macam kejam pulak lauk kering macam tu...so amik ayam bahagian tulang-tulangan tu me buat kari....
Ni kira Dalca ke idak nih...?
Me letak kentang dengan lobak merah je nih...jadilah janji berkuah...
Ni pun pekat pulak jadinya...niat nak buat kuah sikit-sikit je cair-cair sekali masa tumis tu terletak rempah kari tu banyak okeh hahahaha....ko dah macam citer P. Ramlee ke apa?nasib baik tak tertumpah garam.....
Pastu santan kotak ada ciput jek (adalah dalam 2 sudu besar jek), dah sudah.....pastu me masukkan jelah balance susu cair dari masak ayam tu...habis citer.....janji jadi gittew kahkahkah..dasarrrr.......
Tapiii jangan tak tau....Ana kata sedappp...kemvang lobang hidum Iolls kahkahkah.....








Ni paling kemvang la kan....?
Semua cakap sedappp...ewahhhh...ni yang nak masak lagi 10 kali nih hahahaha.....
Resepi gi amik kat belah kanan bawah nun....
Simple jek resepi, macam nak buat sambal tu jek...tapi rasa dia bak hanggg sedappp.....menjilat jari okeh......sila muntah pelangi okeh hahahaha......








Tu yang kat atas tu semua menu tengah hari la kan....
Malam pulak kita makan yang beli-beli je sudah.....sebabnya nasik dah licin...
Nak masak nasik lagi macam malas...so alang-alang dah keluar dari rumah tu meh me tapaukan sorang satu burger.....







No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...