Showing posts with label Selamat Pengantin Baru. Show all posts
Showing posts with label Selamat Pengantin Baru. Show all posts

Monday, May 14, 2018

Bersanding: Family....

Hai semua....
Dah start kerja ke?me dah start dah...cuti dah takde...means dah tak cukup untuk rolling sampai hujung tahun gitu...so memang kena kerja jelah sampai raya nanti....
Tu pun nasib baiklah bulan April dah lepas...pastu Mei ni pulak rezeki kita semua dapat cuti panjang sampai 5 hari Alhamdulillah (merasa cuti panjang tak payah potong annual leave hihi)......so me nak tunggu raya nanti kiranya takdelah panjang sangat rasanya...legaa.....
Ok kalini nak share lagi pic-pic masa me sanding dulu..ni me kumpul gambar ahli keluar me dengan OT..mana-mana yang sempat jelah ye...tu pun payah nak pilih..gambar banyak tak ok...gambar banyak yang blur...kalau ok pulak kang ada mata yang terpejam tak pun kang ada pulak yang tengah tak ready..so ni jelah yang ada...(agak frust jugak sebab bukan dapat lagi peluang nak bersanding gini kan...?).....







Gambar memang me tak edit langsung ye..semua gambar-gambar yang me tempek kat sini adalah hasil dari official photog.....cuma macam biasa me letak watermark jelah....








Ana, me, Atie dan Anim...
Ni kan family me nak pakai color apa pun boleh tahan bercekau jugak ni ye haha....
Ni diaorang nak color pekat, me dengan Anim je kot yang lagi prefer color cair soft-soft gittu...tapi me macam eh takpelah ikut koranglah nak color apapun...dah elok-elok kang tanya lagi...pastu bercekau lagi..itu jelah ulang aliknya pun...last-last semua ok pulak color peach....










Tu pun Ana dengan emak color orange...tapi ok je kan..?takdelah pelik sangat pun.....









Ni kitaorang amik gambar mana yang sempat je ye...
Tapi nasib baiklah family me jenis laju je bertindak so banyaklah gambar haha...
Family OT pulak apa yang ada jelah...dengan adik beradik satu-satu family memang takde...satu family besar nasib baiklah ada.....







Syabeel...adoilaa..geram tengok Abeel masa nih...(eh masa sekarang pun geram je okeh...).....







Ni gambar dari side Abah....
Nasib baiklah diaorang nak..selalunya payah ooo.....







Kita free-style....!








Family kecik kitaorang pulak....
Atie tertutup mata...makcik pulak kemain sado badan haha...
Ni jelah yang paling OK..tak caya meh tengok semua pic-pic me yang ada nih...sedehh okehh.....







Free-style.......







Ni family side Emak....
Belah Emak ramai dah yang tua-tua takde...so ni sepupu jelah..tu pun tak ajak semua..yang mana paling rapat je Emak jemput.....
Side Emak kalau korang tengok average saiz adalah macam Emak je..memang boleh dikatakan diaorang semua sesaiz okeh...jangan belah Abah, majmuk betul saiznya kiki......







Ni dengan Emak, adik beradik dan anak-anak buah....
Tengoklah tu..kalau boleh semua nak kat Opah ye....tu Syabeel tu pun sama...tapi sebab Uncle yang dukung so dia diam...
Syabeel kan fav dia Uncle dengan Mak Ngah (Atie)...geram makcik okeh kenapa Abeel taknak favkan makcik...







Ni habis free-style ni haha......









Ni gambar kitaorang dengan anak-anak buah..eh sorang sesat..biras me hahaha....
Biras me pandai sebab bila tengok anak-anak buah kat atas pelamin laju je dia join...yang lain-lain taknak sapa suruh kan?rugilaaa haha.....







Side OT baju tema diaorang color Mustard....tudung pulak color dark grey.....








Comelllll haha....
Ni semua anak-anak buah ni kan fav diaorang is Acu....so makcik is ada sedikit jeles okeh.....
Eh makcik memang..dengan Minna (read: kucing) pun makcik is jelous okeh.....
Kalau dengan Minna me rasa nak je me tunjal beliau...gedixxx sangatttt......










Ni pulak family dua-dua side dari Emak dan Abah OT....
Connection dia macam mana ek...tak salah me (seingat me) Mak Incik (yang duduk belah kanan OT tu citer kat me, masa me dengan OT menjemput beliau...), Mak Incik kalau dengan Abah OT is pangkat anak saudara...pastu kat belah Emak OT pulak sepupu camtu so kiranya ada connection dari dua-dua belahlah kan......
Ni nasib baiklah dioarang yang susunkan so jadilah gini ye.....kalau tak memang takdelah gambar.....








Ni pun kalau tak diorang yang tadi tu panggil semua (side OT) amik gambar memang takdelah gambar okehhhh.....lagi sekali..nasib baik...hehe.....







Semangat semua hahaha....
Ada citer ni tau..nak tau masa bersanding ni makcik terperasan yang lady sebelah kanan atas tu (belah kiri kalau dalam gambar)..muka beliau sangatlah me familiar..macam pernah nampak okeh...then barulah me teringat...eh kan beliau tu pernah jadi pengacara Go Shop??sekali.betul ko....
Habis je majlis (adalah dalam sebulan lepas tu...sebab teringat) so google lagi...rajin kan makcik kau nih??google punya google...eh eh kemain lagi profile suami dia (suami beliau pangkat anak saudara OT) ....(korang googlelah sendirik boleh hahaha)...satu je me nak cakap...serius diorang ni sangatlah down to earth...(sebenarnya OT dah citer sebelum tu sekian-sekian tulah geng-geng dia masa kecik-kecik dan muda-muda dulu blablabla tapi makcik is tak amik port...so dah google barulah ha kauuuu...betullah tu OT cakap me ni kepala batu hahaha)......








Ni pic dengan family Acik Sarip me....







Acik Sarip dengan Acik Wawa...
Takde Acik Sarip tak kahwinlah kitaorang....eh betul...dia je yang last untuk wali....susah kalau nak cari susur galur yang lain......







Pic dengan Mak...
Ni jelah yang ada okeh...me terpaksa crop yang tepi tu ye sorry....
Ni pun nasib baik ada yang bawakkan Mak naik atas...kalau tak memang takdelah pic macam nih...
Ni pun (ada lagi pun) ni jelah pic yang elok sitki dan tak goyang..huwaaaaa....ko dah kenapa makin me belek gambar-gambar kahwin makin banyak yang blur (goyang)?..adoila....menyakitkan hati okeh...
Ni kan fyi bukan pic semua ye..ada lagi...tapi me tempek dulu mana yang sempat ye....jenuh nak pilih-pilih gambar okeh.....



Bersambung....




Thursday, May 03, 2018

Bersanding: Potong Kek!....

Sambung lagi Uolls hahaha...
Nasiblah kalau ada yang sakit hati eh sakit mataaa......
Eh jangan tak tau..ni me letak sikit je gambar-gambar kahwin me nih tau..kalau ikut hati perasaan dan jiwa me nih haruslah me nak letak semua okeh hahaha..(kalau tak tamak bukan namanya Suuu...).....
<tulisan sebelum ni me dah removed>
Okeh kita citer yang lain pulak...(sapa yang sempat baca tadi tu nasiblah..kiki).....
Ni me letak pic-pic me potong kek masa hari bersanding me dengan OT tau....
Ni kan me tak dapat lagi album kahwin ye...satu satu masalah....mula-mula masalah pilih gambar..salah me sebab CD asal yang dia bagi tu corupt...pastu nak tunggu Pendrive...makan minggu..dah dapat pendrive pastu me buat selections...dia punya nak urgent tu beria-ia macam makcik yang kerja dengan dia okeh hahaha...tapi takpe...setel kerja me sent dia pastu tunggu untuk editing...pastu senyap lamaaa...
Then bila me tanya katanya nak hantar dah lagi seminggu dua siap...eh tetibalah pulak..takkan tak bagi me tengok betul ke tak?...Then katanya kalau nak tengok katanya tunggu Isnin sebab dia tengah outstation..oh ok...takde masalah......tapi tulah tiap-tiap kali deals pun memang kena tunggu Isnin..tapi me ok je sebab me takde masalah Isnin ke Selasa ke hari apa janji siap...
Pastu tunggu punya tunggu takde..senyap dua minggu...(tetiap kali tunggu Isnin memang makan dua minggu okehhh)...pastu ....me tanya dia senyap daaa..sekali dia wasap katanya PC dia ke apa yang tengah problem...so pic me corupt..so kena tunggu dia buat lagi sekali......ooo ok ok..janji gambar ada dik oiii..jangan hilang sudahlah...m
Me ni kalau hal macam ni memang jenis tak suka paksa...selalunya akan bagi kelonggaran sebab me tau kalau paksa-paksa kang hasilnya jadi tak elok....so me just cakap kat dia apa-apa dia kena inform me....katanya ok....dia punya sorry jangan cakaplah...tiap-tiap kali pun memang dia mintak maaf..akak maafkan kau dik hihi....sebab tah napa hati akak baik betul dengan awak.....(OT is dah panas hati ye..makcik takuit okeh...so di sini makcik yang kena bertenang..kalau dua-dua meletup nahas hahaha...)....
So ni adik photog tu janji adalah pada 26 April yang lepas (ada dalam HP ni ha buktinya)...kiranya seminggu lepas la kan janjinya...so buat minggu ni kita tunggu lagi...selagi pic kahwin kitoarang tak hilang...selamat lagiii so me tahankan je....tapi kalau senyap jugaklah next week memang amukan puaka jugaklah jawabnya hahaha....lama dah hoiii...majlis 30hb Disember...ni dah 2hb Mei dah ni...dah 4 bulannnnn.....
Ni kan lama punya pasal me dah buat satu photobook okeh..buat sendirian berhad...me beli dari photobook promo dapat harga RM59..pastu me just edit sendiri (edit letak gitu-gitu je pun haha, bukan edit beria-ia pun..jadilah dari takde)... then dah siap just suruh diorang proseskan...pastu kena tambah RM12 untuk postage..pastu me tambah RM15 rasanya (tak ingat exactly) untuk upgrade jenis kertas....setel..ni tengah tunggu hasil jek....tapi kan namanya pun Su is tamak so buku tu baru part one ye hahaha...sebab tak cukup okeh nak letak semua sekaligus dalam tu....takpe..nanti ada duit lebih me buat lagi....nanti dah siap me share ye kat korang....







Okeh kita ke cerita utama hahaha....
Ni kan sebelum tu kitaorang bersanding awal-awal tu kejab je Uolls...
Tepung tawar pun sempat 5-6 orang jek...family me pun tak merasa nak menepung tawar kan (my mother is agak terasa huhu..habis manalah me tau..masa MC tu panggil napa tak datang?makcik yang kat atas pelamin ni ke yang kena rampas micropon ke haha...)....
Nak tau sebab apa semua orang tak sempat nak menepung tawar?sebabnya masa tengah start tepung tawar tu ada jemputan yang mencelah kejab nak amik gambar dengan kitaorang so terus lepas tu tepung tawar terstop macam tu jek....tau-tau kitaorang dah ramai je masing-masing beratur nak amik gambar dengan retis eh pengantin kikiki.....memang tak dapatlah me nak menolong....sapa yang sempat jelah ye...
Lagi satuuu..napa tak dengar MC cakap?bila MC panggil tu silalah pergi...pengantin memang tak boleh nak kontrol apa-apa ye....
So dah amik gambar lebih kurang so Kak Azie suruh turun sebab nak potong kek so kitaorang kena turun kejab...memang semuanya laju-laju jek....mengejar masa.....








Masa ni pengantin kena paksa bagi ucapan....
OT pandai jugaklah nak cakap apa....me pulak haram..cakap terima kasih sebab datang jek...tu jek yang terkeluar okeh...makcik dah kata makcik bukan sejenis manusia spontan ye....apa-apa semuanya take time......
Ni kan pic OT berucap je ada...pic me non-ado ye....adoila photog......










Okeh meh potong kek.....
Tangan kitaorang tu terbalik kan?kikiki dah nampak macam makcik yang giler kuasa di sini.....








Photog suruh pandang camera....so kita pandang haha....
Makcik is kejung sepanjang masa ye....segan pun iya....







Ni OT yang buat kelakar kalau tak memang makcik is tambah kejung kat situ.....






Kemain ceria kan OT?










Dah potong haruslah kena suap.....








Turn me suap OT pulak....
Ok..kek dengan deko kat meja ke dengan meja pengantin semua tu katering dari team Kak Azie yang buatkan...me just cakap nak color putih...tau-tau dapat macam ni....
tapi I loikee..tak sangka pulak cantik (korang cakap tak cantik siap!haha).....
Pastu kan kek ni kan me tengok masa nak balik tu banyak lagi okeh..adoilaa..napalah takde sapa nak bagikan?me jugak ke yang kena bagikan ke...?apapun pada semua....kekurangan dalam majlis me ni me mohon ampun dan maaf....
Fyi, me kan mula-mula memang niat kalau kahwin nak buat majlis sesimple yang bole..simple tapi nak murah tapi nak nampak cantik hehehe (keywordsnya TAMAK kan)....tapi tak sangka pulak dalam arranged budget kitaorang, kitaorang boleh buat majlis yang macam ni..rezeki sangat-sangat...Alhamdulillah.......







Bersambung......eh




Monday, March 12, 2018

CORAT CORET KAHWIN: GOODIES

Assalamualaikum semua...
Ada lagi ke yang baca blog me nih?hehe....
Apapun TQVM semua sebab baca ye....(confident je taip semua kan..padahal sorang je kot yang baca ni hahaha...)....
Ok harini me nak share jugak pasal goodies untuk tetamu masa hari sanding kitaorang pada 30hb Dis 2017 yang lalu....(kena selalu tulis date ye...takut lupaaa)........
Ni semua me saja share ye..mana tau korang nanti dapat idea...tak untuk majlis kahwin, boleh buat untuk kenduri-kenduri or jamuan lain...betul tak...?
FYI, goodies kitaorang adalah paling tersimple ye....kitaorang bagi muffin Coklat Chips....
Simple sangat je kan?
Memang niat me dari mula-mula pun memang nak bagi benda boleh makan..pastu makanan tu kenalah berbaloi dengan rasa dan harga....Makcik kan kedekut budgettt eh.....
Betul okeh...me memang niat nak cari makanan yang semua orang sukarela makan..yang pastinya tak suka suki orang nak buang-buang....
Experiences sendiri kan...kadang-kadang ada yang bagi goodies yang me rasa macam ni untuk apalah ni?huhuhu..sorry to says...betul tau...kalau pelik-pelik sangat kang jadi membuang kan...?so cari yang in sha ALLAH orang appreciated....kalau boleh nak cari dengan kulit-kulit (packaging) pun boleh telan hahaha...tapi betullah....jangan membazir okeh...semua pun beli pakai duit....pastu tau jelah kan kalau kenduri besar nak beli bukan sikit-sikit...so memang me kena maximumkan penggunaan duit yang ada tu....







Nilah rupanya......close-up letak gambar kotak dulu....
Coklat Chips muffin letak dalam kotak macam nih je....
Simple tapi nice je kan?eh cukup nice la ni ha kan??..hahahaha..korang jangan nak macam-macam ye....ni pun jenuh makcik carik eh...tifuu...makcik jumpa sekali je terus agak-agak saiz terus beli hahahaha..giler gamble lagik okeh.....nasib baiklah muat okeh....








Ni pandangan dari sisi....
Kotak dia saiz sedang-sedang je ni...besar sikit dari kotak untuk telur rebus tu.......
Masa beli ni memang me main imagine je saiz muffin tu ye dengan harapan muatlah...(korang jangan ikut ye kaedah makcik nih...kalau salah memang isi dalam jadik letak sumi dua ketul je kot..janji muat hahaha....).....
Niat asal kalau boleh memang me nak cari yang kotak plain tapi tak jumpa pulak (makcik ko ni tengok satu kedai je pun..tak pergi pun nak carik kat tempat lain hahaha..)...
Ni kan me jumpa yang ada corak macam nih je..mula-mula tengok macam ntah la...tapi bila tengok dah siap bereben gini eh makcik is sukaaaaa (senang terhibur ginilah hahaha).....so just nice jelah nih kan?....








Ni pun stok dah nak habis tau...patutnya nak yang color cream jek...tapi cream dah nak habis..so banyak color pink dengan color purple..so kitaorang amik je semua color cream, lebih tu baru amik purple nih....(ni pun kebetulan color sama pulak dengan kad kahwin...kitaorang memang takde color tema pun sebenarnya..belasah janji nice jek hehe...senang betul kehidupan kan?free and easy jek semuanya)........
Ni me try bentukkan masa baru sampai rumah..masa tu takde pun lagi beli muffin tu...ko tengoklah makcik dengan uncle korang nih ha...kotak dah beli 1200 pieces ye...tapi barang dalamnya rupa bentuk saiz pun tak tau camne lagi...so sila jangan tiru aksi merbahaya ni ye...rogi duit kalau salah nanti....
Riben tu kalau korang pandai bentukkan lagi cantiklah rupanya...me ni belasah je ikat tu..janji bentuk riben tu ada dah hehehe....
Riben tu dapat sekali dah tau..tak payah rajin-rajin nak cari lagi dah...
Harga sekotak ni jatuh jadi 35sen sekotak....
Jimat okeh..tak payah dah nak letak TQ tags ke hapa dah..cukup-cukuplah gini je dah....
Ok, ni pun beli kat kedai Yin Ribbons kat Semua House jugak....ni kitaorang beli masa 1st time jumpa kedai tu ye...memang nampak je pastu rasa macam muat je terus me amik 1200 kotak terus, memang takde berfikir dah nak cari lain ke apa dah..laju je beli hehe.......







Ok, masa ni dah beli satu set muffin coklat chips nih....so dah beli apalagi bila sampai rumah memang laju jelah try.....
Alhamdulillah muffin tu muat-muat kotak je okeh......syukur sangattttt....
Muffin ni kecik je tau....tapi me puas hati sebab sedapppp....









FYI, muffin coklat chips Gardenia ni kalau beli kat luar memang diaorang jual satu set ada 2 ketul ye....harga beli kat luar dua ketul nih tak ingat, tapi dalam RM1.80 kot rasanya..tak ingatlah pulak....kiranya jatuh jadi 90senlah harganya seketul kan?
Tapi kalau kita beli direct dari Gardenia sendiri harga dia jatuh jadi 78sen seketul sahaja ye....jimat jugaklah kan kalau kita beli banyak tu.....
Korang kalau nak tempah senang jek, just call Puan Mala  03-5161 3228...(ada jugak no tol free kat kulit plastik roti Gardenia tu..call situ pun nanti dia sambungkan kat Puan Mala)....
Puan Mala ni memang staff di bahagian tempahan Gardenia ye....apa-apa call dan tanya je beliau....
Selain dari muffin ni (panggil Quick Bites kalau kat Gardenia), ada jugak twiggies, waffle etc....
Harga beli banyak pulak korang boleh tanya kat Puan Mala....
Ok, yang untungnya lagi beli direct dari Gardenia nih diaorang tak charged delivery...pastu korang boleh tempah 11 hari berkerja dari hari korang nak guna makanan tu...
Masa booking tu pulak, diaorang tak mintak duit booking or whatsoever..just cakap tempahan sekian-sekian, untuk hantar kat sekian-sekian dan sekian-sekian sahaja...
Macam majlis kitaorang ni me bagi dua alamat..satu rumah me, satu rumah OT sebab kitaorang bahagi separuh goodies tugasan untuk packing kotak-kotak dan muffin-muffin tu...kiranya kalau ada dua- tiga-empat alamat pun takpe..janji masa hantar tu korang bayar ikut apa yang dia hantar kat alamat tu....(pastikanlah ada orang yang tunggu order korang tu ye...).... 
Nanti bila hari diorang hantar tu baru kita bayar okeh...senang kan?
Ni me mintak single packaging..so bila sampai dia akan bungkus single-single macam kat atas nih....senang tak payah nak koyak bungkusan luar tu dah....
Perasa muffin pulak ada 4 jenis rasanya..tapi kita tak bolehla pulak nak pilih perasa suka suki sebab dia ada hari-hari yang sekian-sekian perisa sekian-sekian yang diaorang bakar....
Masa booking tu pun Puan Mala akan tanya ok ke tak perisa yang ada haritu dulu tau...macam me me dapat perisa coklat (niat nak amik perisa coklat chips dan perisa vanila, saja dapat dua jenis kan?)..tapi me ok je dapat perisa coklat chips je...perisa coklatchips kan sedap so memang jarang orang tolak kan hehehe...
Ni sebelum hantar diaroagn akan confirmkan balik dengan kita ye....
Lagi satu untungnya muffin dari Gardenia nih dia tahan lamaa...10 hari baru expired ye...
So macam me, me suruh diaorang hantar 3 hari sebelum majlis...so ada lagi 7 hari nak expired okeh....takde masalah kalau tetamu lupa nak makan cepat ke apa..sebab dia tak berkulat cepat kan...
Idea nak order muffin Gardenia pun sebab sebelum-sebelum ni adik-adik me dah pernah order twiggies dari gardenia untuk majlis kahwin diaorang..so sebab dah terjumpa kotak muffin so terus me order je muffin ni okeh...memang takde berfikir-fikir dah....sebab kalau ikutkan hati me nak bagi telur rebus dalam kotak je..tapi Emak cakap sapa nak rebus telur...??so tak payah pening-pening...terus je kita tukar kepada  nak bagi muffin....alhamdulilah setel dah pun....puas hati giler...syukurr....


Ni macam entri promo kan?tapi tak tau...semua entri kahwin me ni entri jujur dari hati eh....betul tau..takde sapapun upah me untuk puji-pujian...mana yang ok ke tak ok me letak je kat sini..bukan nak puji tipu or nak condemn ke apa...kalau korang nak ikut boleh..tak ikut takpe...me just sharing je tau....














Thursday, March 08, 2018

CORAT CORET: BUNGA PAHAR

Bunga Pahar ni antara apa yang kitaorang kena sediakan sendiri ye....(lemak pulak bayar RM20k nak dapat semua kan hehe)....
Disebabkan itulah me rasa memang kena beli awal....takut lupa okeh..sebab benda ni macam benda last nak kena ada.....dahlah last pastu penting pulak tu...kang lupa memang naya ooo....
Nasib baiklah me ni pulak memang jenis tak suka nak leceh-leceh so memang awal-awal lagi kitaorang dah beli ye..takde tunggu nanti-nanti nak carik lain ke apa dah..jumpa je zass amik...senang je kan?kikikih......
Sebab peel tak berapa nak tunggu tu jugaklah nyaris first time pergi KL tu me dah nak beli hehehe (padahal baru cari nak pilih kain untuk baju sanding je time tu)..tapi nasib baiklah masa tak cukup ye...so kenala me bertabah next time ke Jalan TAR tu baru gi cari lagi....(OT macam berbulu je me laju sangat nak beli time tu hahaha).....
Last 3rd time ke Jalan TAR baru dapat beli hehehe....nak buat camne..masa memang limited okeh..kalau turun Jalan TAR tu memang dapat spend 2 jam jek...so memang tak sempat.....







Nilah bunga pahar kitaorang....
Agak old-fashion kan?tapi takpe..makcik sukaaaa......hehe...
Lagipun disebabkan budget yang limited, pastu masa pun limited, pastu color pun payah nak carik so memang me amik je yang ni ye...takde berfikir-fikir banyak dah ye....
Ni pun kalau ikutkan me nak beli yang color putih tu jek, tapi OT pulak nak color gold tu...lagi sikit nak bertekak dah okeh hahaha...tapi nasib baik adik tu kata dah takde stok dah kak..yang display ni je yang tinggal....
Kat display untuk corak ni memang ada sepokok color putih, pastu sepokok lagi color gold...itu sahaja....d
Pastu disebabkan dah habis stok so adik tu siap demokan lagi kalau amik dua-dua color nanti jadi macamana....(atas ni adik tu cucuk kan color gold kat pokok color putih)....
Very much thank you adik...memang very the good idea okeh...kalau ikut kepala makcik memang makcik tak beli de color sepokok lain, lagi sepokok lain..tapi sebab adik bagi idea yang bernas terus kepala otak makcik jadi teranggg...laju je makcik amik kikiki.....









Ni kitaorang tengah toilet break kejab...nak balik rumah dah masa ni, tapi turun bawah kejab gi toilet.....
Okeh, masa beli bunga pahar ni sempat jugak me beli set bunga manggar....
Adik kedai tu bagus sangat ye....kita just tanya sekian-sekian memang laju je dia jawab dan kirakan....
Korang sebut je budget ke apa semua..dia memang akan carikan...
Macam bunga manggar tu me just cakap kalau dua set tu berapa sekian-sekian, terus dia suggest berapa yang nak kena amik........
Me ada jugak beli bunga pin kat baju untuk family members dua-dua pihak...pastu ada jugak beli sekotak bunga telur untuk bagi VVIP.....harga memang me rasa dah habis ok dah tu..ok sangat....







Ni close-up dalam kotak ye....ni yang color gold...nampak ok lah kan...?
Harga ni sepokok 48 cucuk ni satu RM96...satu lagi RM100..
Yang dia bagi ni harga dah potong half ye....so harga asal adalah sangat menakutkan okeh huhu.....So dah diskaun tu sebatang kira jatuh jadi harga RM2.04 camtu....tapi jangan ditanya kenapa harga lain-lain ye, tak pasti kenapa...
Lupa pulak, me beli semua-semua ni kat Yen Ribbon, kat Semua House...
Korang carik kedai ni dekat tingkat bawah sekali...kat sebelah Watson okeh....
Dahlah tu masa me pergi ada adik sorang ni ya ALLAH sangatlah membantu.....TQVM adik.....!
Dua kali me pergi, dua kali jugaklah dengan adik tu ye......senang giler okeh kerja me jadinya...adik tu siap ingat lagi me okeh..masa me datang kali kedua siap dia tanya lagi "akak dah dapat dah nak bunga telur color apa?...." wahhh...bagus kan dia ingat..padahal dah selang dua minggu tu....
Ok, adik ni jugaklah yang carikan me set bunga mangar dengan bunga telur.....
Kedai dia kecik je tau..satu lot je... tapi banyak jugak choices...cuma stoklah tak berapa nak ada....cepat habis gamaknya....
Yang me berkenan ada je, harga pun ok, tapi color pulak me tak boleh nak amik sebab takut tak blend dengan pelamin.....
Yang me amik ni pun selain dari sebab faktor-faktor di atas, lagi satu sebab adalah bunga dia jenis besar..so bila cucuk kat pangsa dia tu nanti akan nampak full.....(ni petua ni tau...baru nampak macam mahal penuh je pelamin....ewahhh yo yo jekkk).......
Pastu me suka bunga dia jenis tak terlerai..elok je walapun kita ganas-ganas....bayangkan mula-mula nak beli tu adik tu kena cabut dari pokok dia tu pastu kena sumbat dalam kotak, pastu bila nak majlis pulak kita kena pasang/ikat telur rebus pulak kan, pastu kena besarkan kelopak bunga tu pulak, sikit pun tak tercabut ye..memang berkualiti okeh....






Okeh ini hasilnya ye......Ok kan?me rasa okeh je hahaha jangan marah aa......
Tu me letak telur masin rebus ye...supaya tahan lama...
Tempat cucuk dia tu Kak Azie wedding planner me yang punya tau....
Ni pun Kak Azie yang tolong cucukkan pagi hari majlis tu...akak tu yang tolong cucuk kan sebab dia yang asyik terlupa nak bagi bekas cucuk tu ye kikiki..penat pesan dari time fitting last tu sampai masa nikah, sampai masa sebelum pasang pelamin lagi okeh.....tapi nasib baiklah Kak Azie tu jenis tak berkira..ringan tulang je nak tolong me nih.....TQ tau Kak!!....
Pastu kan dahlah Kak Azie yang tolong pasangkan, me pulak lupa nak pesan apa-apa...nasib baiklah Kak Azie terel okeh..elok je bunga pahar tu berselang seli....








p.s.: Kepada kawan-kawan hadirin semua, mana-mana yang tak dapat bunga telur ke, tak dapat goodies ke tak dapat makan ke, me nak mohon ampun dan maaf banyak-banyak....serius me cakap, bila me jadi pengantin memang me tak boleh control semuanya....apa-apa yang terlebih terkurang tu memang me mohon ampun dan maaf sangat-sangat tau.....









Friday, March 02, 2018

CORAT CORET KAHWIN: BAJU SANDING

BAJU BERSANDING....


Pic ni adalah masa cuti Raya Haji tahun lepas ni ye..lama dah.......
Masa tu me baru je balik dari kampung semalamnya tu...kebetulan pulak date tu OT pun cuti..so terus OT ajak gi butik pengantin esoknya..eh paham ke idok?tak paham abaikan hehe.......







Ok ni dah kat tailor....
Masa first time jumpa tu dah borak lebih kurang terus Kak Azie ajak ke tailor kat atas....
Kat tailor pulak terus kitaorang kena amik ukuran badan masing-masing dulu tau..senang lain kali tak payah nak ukur-ukur lagi dah.....
Lagi satu, kalau kita amik full package dari Kak Azie memang akak tu akan buatkan baju baru....(yang ni Iolls suka)....
Pastu jangan risau rasa macam awal sangat ke ukur badan tu ke apa, sebabnya akan ada fitting nanti ada lagi dua kali ye...
Satu masa baju dah siap jahit, pastu satu lagi bila seminggu dua nak majlis nanti....
Untuk tang fashion or style baju korang tu nak camne tu boleh bincang dengan Kak Azie...
Me bab fashion ke style pulak orang jangan tanya me ye...macam biasa, yang me tau me nak simple but nice sahaja.....kalau korang jenis kreatif ke apa boleh je korang tunjuk kat Kak Azie dengan Kak Tailor tu..baju baru kan?haruslah dia boleh je buatkan (eh korang tanyalah sendiri nanti..pepandai pulak me ni kan?hehe)....
Okeh, disebabkan me memang tak berapa nak pandai bab baju, so Kak Azie suggest me nanti buat baju two-pieces......so dia cakap kebaya pendek cantik kalau me pakai....
Ok, kita ikut jelah...sebabnya siapa yang pakar?haruslah Kak Azie kan?hahahaha...baik ko ikut je kata pakar ye....walapun me macam "kebaya pendek??oh noooo....".......

Nak dijadikan cerita....bila dah siap ukur badan tu Kak Azie kata nanti lain kali kita cari kain kat Jalan TAR pulak....
Kitaorang macam nanti?
OT laju je suggest harini terus tak boleh ke Kak?iyalah sebab OT hari kerja dia tak macam orang lain.......
Nasib baik Kak Azie kata boleh...tapi pukul 5 nanti...sebab lepas kitaorang ni akak tu ada appointment dengan customer lain.....oh ok..lega kan....?
So disebabkan kitaorang taktau nak gi mana dah so teruslah lepas ukur tu kitaorang bergerak ke Jalan TAR.......


Okeh kisah kat Jalan TAR ni pun agak menyayat hati huwaaaa......
Eh me citer ni pengalaman me ye...jangan korang nak kecam me pulak....suka duka me nak jadi pengantin ni tau.....kenangan kena ingat sampai bila-bila biar insap sikit perangai me nanti-nanti hahaha....eh
Ok...kitaorang sampai kat Jalan TAR awal...pukul 3 lebih rasanya masa tu...lambat lagilah maknanya kan nak sampaikan pukul 5 tu.......
Sebab awal so pastu adalah kitaorang jalan-jalan sikit kononnya nak cari makan.....elok nak cari makan tu sekali akak tu WA me tanya "ada duit tak?" sebab dia kata nak beli kain tu dia takde duit cash...blablabla....(blablabla tu malas nak taip..lebih kurang ginilah dia cakap ye huhu...)......
Aduusss...dahlah masa tu dahlah bawak RM300 je (tu je duit yang ada okehhhh).......Akak tu kata nak RM600...sudah...tadi awal-awal sebelum sampai Jalan TAR ni or sebelum-sebelum harini takde pulak cakap nak kena bayar dulu ke apa kan?.........camne nih??dahlah OT pun sama macam me, tak cukup kalau nak RM600 tu....
Akak tu pulak katanya duit ada 1k tadi tapi dah bayar tailor......adoila....(jauh okeh kitaorang dari Batu Cave sana nak ke Jalan TAR sesaja camni).....
So bila dah camtu teruslah kitaorang cancelkan je janji nak cari kain untuk haritu....tensi okeh...OT dah sakit hati dah masa ni...kesian jugak dia...
Eh betul...kita perempuan macam boleh faham tau...tapi macam OT dia dah bengang sebab tetiba pulak Akak tu nak duit pulak....dahlah dah sampai tempat tu kan...macam main-main pun iya...(me dah frust jugak dah time ni ye tapi me tahan jelah..nak buat camne)......
So nak taknak kenalah kitaorang gerak balik kan.....
Tapiiii....tapi masa on the way nak balik tu....baru sampai kat tepi Bank Negara tu rasanya....me yang tengah frust tu macam teringatkan pulak duit kat account lagi satu...haah kan?kan ada duit untuk hantaran tu...huuu...
Kebetulan okeh eh ehh memang ada lah.....
So apalagi, terus masa tu me call akak tu cakap jadi....duit ada.....
So teruslah janji jumpa lagi sekali kan.........alhamdullillah legaaaaa.......walaupun dua kali kena bayar parking kat SOGO tu...adalah nak RM40 kot haritu huhu....








Akak tu beli kain sanding kitaorang kat Osman ni tau........
Kedai ni betul-betul kat tepi Muaz kat Jalan TAR tu ye.....
Ni pun masa ni kitaorang terlambat...sorry Kak.....ni lambat sebab me terbeli cincin tanda tu kat Poh Kong kat dalam SOGO tu hahaha....panthang tau duit ada kan....laju je guna duit in-advanced gitchew...
Tapi nasib baiklah dah beli siap-siap cincin tu okeh...sebab takdelah buang masa nak cari lagi dah....











Ni kat Osman kat level 1..sini memang area kain songket...serius dalam ni banyak giler okeh kain songket....
Jenis apa me tak tau...tapi memang banyakkk.....
Color pulak macam-macam tone ada okeh.....memang pening nak pilih....harga pulak me tak tau....me bayar je kat Kak Azie RM800 (up sikit sebab nanti tolak je kat RM20, 000 tu nanti je)......
Yang biru atas ni kan masa tengok live serius cantik giler...nampak rich color biru dia..tapi bila tengok kat gambar aittt nampak silver yang lebih kan?so korang kena pandai-pandai imagine jugaklah ye...kang berangan lain bila dah jadi baju jadi lain.....










Masa kat sini yang pilih color adalah OT....(tapi cara OT masa tu memang dah tak berapa nak ada mood nak pilih huhu...sian OT..me pun ye okeh..tapi me macam tahan-tahan je lagi....).......
Masa ni memang me bagi je OT yang pilih sebab dia ada isu dengan color skin dia eh....tapi betul okeh...kang salah pilih color baju tah apa-apa pulak jadinya OT nanti kan....?hahaha...tu OT yang cakap ye...Iolls is takpe...mengikut kata semua orang (termasuk OT), Iolls color apapun okeh..masuk je....ni orang lain kata ye..bukan me....(padahal me ni color skin lagi kusam okeh....pakai apapun comots)....
Masa test songket yang ni OT macam suka giler color ni okeh...tapi me dalam hati macam oh nooooo...i don't likeeee....sebab me avoid color gelap...eh banyaklah color yang me taknak...gelap taknak...color macam orang lain pakai taknak..striking jangan haraplah kan....pelik-pelik taknak hahaha...(dalam diam kata simple tu tu jenuh serabut jugak me ni kan?)........
Tapi me pandai...me tak cakap taknak depan-depan OT ye.....slow-slow me carik color yang macam cream tapi tak cream...nak kuning tapi tak terlalu kuning...ala me nak lebih kurang macam yang OT try kat butik tu la punnn........
So bila dah camtu staff kat Osman tu suggest kat kitoarang color Champagne...
Champagne ni color dia cream tapi kuning sikitttt....gittu.......
Pastu bila amik je color champagne tu terus semua orang cakap cantik....(OT sorang je taknak hahaha)....Staff Osman pun cakap cantik.....terus laju je me cakap nak yang tu (kata tadi bagi OT yang pilih hahahaha..gila phsyco punya makcik!)........
Mood OT pun ke laut kan?so teruslah dia OKkan aja hehehe...selamatttt....







Dipendekkan cerita....
Ni masa fitting bila baju dah siap jahit ye....
Masa ni beadings takde lagi tau..kosong lagi...
So kita akan pakai then mana yang terketat terlonggar tu dia betulkan....
Macam me ni Kak Azie kata kena ketatkan lagi..adoilaaa....
Nampak tak bahu me tinggi??
Ni masa ni lagi me dah cakap dah pasal span kat bahu..tapi tulah...tang span macam payah pulak akak dua orang tu nak paham huhu.....
Okeh, yang berbelang-belang tu cahaya matahari ye..bukan corak hehe.....tepi tu silau sikit.....
Pastu baju tu Kak Azie kata kena pendekkan lagi...kalau tak tak elok...kat pinggul pun kena kecikkan..bagi elok terletak.....









Ok ni last fitting dah nih....
Bahu still tinggi lagik...macam me cakap, dah bagitau kat akak tailor..sama je takdelah ditukarnya....
Bahu me ni jenis tak payah pakai span pun dia dah tinggi okeh...so bila letak memang nampak dada jadi lowered....so agak tak cantik di situ.....nampak macam bongkok dan leher nampak pendek pun iya....
Okeh..beadings tu me bayangkan color silver full..sebab tu yang me cakap kat Kak Azie..tapi bila jadi ada pulak color coklat..so terpaksalah abaikan jek....







Hasil nya bila kat atas pelamin hehe...
Ni pic dari official photog so teranglah sikit ye...kalau guna HP mungkin gelap sikit...
Tapi memang me dengan OT puas hati giler dengan color baju kitaorang....memang masuk je dengan dua-dua....lantaklah orang lain nak cakap tak kena ke..color bosan ke..color sama je lebih kurang pelamin tak pun dengan majlis nikah...eh eh...tak kisah punn...janji berseri-seri kitaorang haritu....ni dah Alhamdulillah sangat-sangat tau..........









Belakang tu panjang sebenarnya..tapi dia macam taknak kembang pulak....
Ni kan makcik rasa, makcik dengan Uncle kahwin ni macam sendirian berhad jek pun iya......sebabnya kan memang takde tukang jaga kitaorang pun ye hehe...
Kiranya masa tu kalau terkepot ke terkomot ke baju...tercomot ke mekup..tersenget ke tudung ke apa-apa memang sendiri-sendirilah...takde sapa nak tegur....pandai-pandailah kau...eh ke semua pengantin macam tu?
Ada pro and cons jugak bila kahwin umur dah lanjut ni tau....tapi takpe...bahagian masing-masinglah tu...yang baik haruslah datang dari ALLAH SWT..yang buruk datangnya dari me ni ha.....eh terpesong pulak citer....


Bersambung...









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...