Search This Blog

Showing posts with label Pulau Pangkor 2013. Show all posts
Showing posts with label Pulau Pangkor 2013. Show all posts

Tuesday, April 29, 2014

Pulau Pangkor 2013: Bye-Bye...

Gelak dulu..hahahaha...
Sekarang ni kemalasan melanda...nak buat semua benda pun malas...
Sampaikan nak update blog pun belasah ikut mana yang ingat je...
Citer penghabisan Pulau Pangkor pun tak sambung-sambung lagi nih...lagi sikittt je nak lupa okeh...
Tapi bila belek-belek modal nak berblog takde baru teringat pasal entri sebelum ni...huhuhu...
So jom kita sambung...

1 Disember 2013-Ahad

Macam biasa..me dengan Sept memang semangat okeh bangun pagi-pagi siap-siap untuk pergi breakfast....
Dahlah malam tadi makanan yang ado jek...nak taknak kenalah rajin bersiap keluar pepagi buta dengan harapan breakfast nanti sedap gitu.......
Alhamdullilah...breakfast mewah..tak rugi bangun pepagi oiiiii....



Kitaorang berdua je pergi dulu...
Yang lain-lain tu lambat siap..malas me nak menunggu...tu pun sampai gaduh-gaduh sebab kena siap pepagi....kikikih....
Harap bersabar ye adik-adik...me paksa bukan pasal apa..kang korang lambat nanti breakfast habis..kat sini pukul 9 lebih dah tutup untuk breakfast okeh...kang lambat korang yang melopong....



Makan kat atas sempit...so terus pilih makan kat bawah..lapang sikit...
Time ni ramai sebab 3/4 ni adalah group family day ke apatah....yang tulis reserved semuanya untuk diaorang la..kitaorang tumpang kat tempat yang takde tanda...



Kat atas lapang sikit sebab tak ramai kan...time me pergi ni banyak group..yang family trip macam kitaorang ni ada dalam 3-4 family jek....yang group pun dah balik dah semalamnya....


Pulau Pangkor memang terkenal dengan burung Enggangnya...
So kadang-kadang adalah yang singgah kat pokok-pokok tepi resort nih...
Yang ni memang resort sediakan tempat letak makanan untuk burung-burung tu...kang kalau burung tu rasa nak singgah sini..so merasalah tengok dekat-dekat....
Burung Enggang ni pesen berpasang-pasang yek...kalau terbang pun berdua-dua jek...
Jarang tengok burung Enggang terbang sekor-sekor (me tak tipu..tak caya pergi google...hehehehe)...


Harap diampun...masa breakfast sefamili me lupa nak amik gambar....tapi nasib baik Ana ada amik..tapi kat kamera dia la....


Jangan terpedaya...ni tak mandi lagi okeh...
Mana korang nak cam kan??..muka mandi dengan tak sama jek...kikikih....dasarrrrrrrr commotttttt....




Kat sini tak berani kitaorang nak mandi sebab penuh keliling pantai sini dengan rumpai laut....
So tengok view je sudah...


Penat nak mengejar diaorang kat depan nun...huhuhu...
Me baru tinggalkan kejab..dah kat sana hujung tu...mengah okeh...



Budak gatai konon nak amik gambar lompat tapi tak jadik...kikiki...
Ayah dengan Ibu dia makan lagi...Opah pulak tadi ada, pastu hilang...rupa-rupanya sakit perut...hihihi...panggilan pulau sungguh...




Dah-dah..jom balik bilik....
Nilah rupanya resort TDR (Teluk Dalam Resort)...cantik patutnya kan...?tapi tak berapa jaga..so dah tua sangat rupanya...sayang jek...


Balik bilik lepak, rehat-rehat lebih kurang...sekali nak pukul 11 Ana call, dia ajak pergi kolam...
So sempatlah pergi kejab dalam 20 minit....
Kelam kabut okeh lepas tu nak siap-siap....
Tu pun lambat siap..patutnya pukul 12 dah kena check-out...tapi nak pukul 12 lebih baru masing-masing keluar bilik...



Imraan dengan Ultraman...sempat paw Opah semalam masa kat Jeti Lumut....
Tengoklah kaki sebelah dah takde....beli tengah hari sebelum naik feri...elok sampai seberang kaki sebelah dah terkulai...huhuhu...(kaki pomen boleh tahan ni okeh...)...



Sibuk okeh dia nih...orang nak turun dia nak naik kat Makcik..
Dah tak memasal nak layan dia nak ngangkut bags semua...huuuu



Dah check-out..bagi beg-beg semua kitaorang pergi lunch....
Lunch ni patutnya semalam, tapi disebabkan semalam tak sempat makan so kitorang dapat makan hari nih....




Makan pun kejab jek..pukul 1 suku dah setel...
Pukul 2 dah kena ke Jeti...sanggap okeh menunggu kat lobi tu...
Sempatlah me guna mesin urut tu sampai 3 round....jakuns okeh...ingatkan geli bila urut guna mesin tu...rupanya sedap tak geli langsung.....kikiki...
Lagi-lagi bila badan sakit-sakit sebab travel jauh-jauh ni kan..tu yang 3 round masuk duit tu....(akibatnya seminggu satu badan sakit urat....padan mukeerrr)...
Nak dijadikan cerita (penat menaip nih...fuhhhh)....
Elok dah sampai Jeti ramai giler ko...rasanya yang naik dari TDR dua group jek...tak sampai 14 orang je...tapi dari Pangkor Lautlah yang ramainya.....
Serius penuh...dengan hujannya..dengan jeti penuhnya....memang serabut okeh...
Serius masa tu me dah terfikir dah...muat ke reramai camtu nak naik feri satu trip jek??
Takpe...takpe...kita tunggu je feri sampai dulu....
Elok feri sampai apa lagi kan...masing-masing pun serbulah...
Tapi sebab kitaorang belakang, takdelah dapat serbu pun....
Time tu me tengok memang masing-masing dah panik tau..jenis takut kena tinggal...jenis nak masuk feri jugak, nak masuk feri jugak..tak kira....haa..camtu...
Pastu boleh tak elok je me dah bagi tickets (cakap 7 orang), elok me nak naik feri tu orang tu kata yang lain tak boleh dah naik feri dah penuh....dah exceed limit okeh....
Dah...takkan me nak naik sorang kan...?terus tak jadi...undur balik....korang nak naik, naiklah..me sanggup tunggu...
Dalam hati memang penuh maki-makianlah kan....mana taknya....kata private feri...dah kejadah boleh exceed limit pulak?main belasah sapa-sapa boleh naik bila-bila masa ke apa??dahlah dengan ada orang mengandungnya, budak keciknya dengan orang tuanya...agak-agaklah kan....
Bengang okeh....pastu sempat sound kat tukang amik tickets yang tickets tadi me dah bagi aaa...jangan kata tak dapat...tadi me nak amik tickets tu balik ko tak bagi..siap kata takpe..dia pegang...7 orang kan...?kalau tanya lagi memang me sekeh!!
Muka masing-masing time tu dah tebal okeh...redha jelah..nak buat macamana pun kan....
Masa tu bukan kitaorang je ada...adalah lagi nak dekat 20-30 orang tertinggal kat situ...
Me pun malas nak tanya orang feri..lantaklah......anggaplah feri seterusnya pukul 4 karang...huhuhu....
Tapi....iya ada tapi....hehehehe....
Bersyukur sangat-sangat...Alhamdullilah....elok je tunggu tak sampai 10 minit tengok-tengok dari kejauhan datang feri lagi satu....yeay yeay!!...i lap U lah!!!!....
Feri kosong okeh...feri back-up ke apa tak tau...feri baru lagi U....terus jek naik feri feeling-feeling VVIP balik....kikiki...
Tu pun lagi sikit me nak hangin okeh...lagi tukang jaga tickets tu mau tanya mana tickets??...haaaa....elok me cakap dah bagi tadi (lagi sikit nak cecah high pitch okeh)..terus dia ok ok...naik..naik.....huuuuu sabar jelah....
Disebabkan dalam feri tu beberapa kerat je orangnya...so merasalah naik kat atas kejab....amik gambar lebih kurang (guna kamera diaorang...me lupa nak guna kamera sendiri...huhuhu)....syok wo...merasa titanic kejab walapun kat berdiri kat tepi pintu jek..kikiki...

Lepas tu sampai kat Jeti dah nak pukul 4 okeh...punyalah sangap...
Sempat lagi singgah jeti beli lagi apa yang patut...masa tu hujan boleh tahanlah...memang dah musim hujan kan...so redah jelah...
So lepas tu bergeraklah kami balik....
Alhamdullilah..sampai rumah pukul 9 lebih...sempat makan beramai-ramai kat bawah rumah kejab...lapar kan...

_TAMAT-





Friday, April 11, 2014

Pulau Pangkor 2013: Pekan Pangkor&Pantai Teluk Nipah...

Sambung lagi repekkan..kiki...
Ok, dah kenyang makan kat Warong Mak Ungal kitaorang proceed...mula-mula tu ingatkan nak terus balik resort je...yelah time tu dah nak pukul 6.30 pm...dahlah hujan tadi kan..so memang agak gelap dah time tu...so memang tak berapa syok pulak nak singgah mana-mana lagi...
Tapi bila dah terlalu kat pekan Pangkor ni (iyelah kot pekan Pangkor sebab dekat dengan Jeti utama) bila driver van kata nak berhenti ke?Emak kata bolehlah...terus berhenti kat sini pulak....huhuhu...
Dahlah sejuk....gelap pulak tu....bilalah nak baliknya nih.....

Borong lagi.....
Orang banyak 'tempahan' kan..so beli lagi...
Sept sepanjang kat sana memang dari masa ke semasa ada je orang tambah order..so dah alang-alang memang kat situ kan..so dia tolong belikan je...


Emak pun borong lagi okeh..ingatkan dah taknak beli dah...
Berlawan-lawan dengan Sept ye....



Tu pun nak dekat 20 minit jugaklah kat situ...katanya singgah je tadi kan....sabar jelah....
Pastu nak gerak tu Ana pulak suruh driver van berhenti kat tepi pantai....so berhentilah kejab kat Pantai Teluk Nipah (rasanyalah...asyiklah lupa nama tempat...hampunnnnn)

Motipnya sebab nak amik gambar je pun.....
Mula-mula suruh driver tu bawak kat pantai yang mat salleh ramai bersidai tu..tapi driver salah berhenti, dia bawak kat sini (ingatkan memang pantai yang nilah)...so belasah jelah turun......
Tapi agak pelik napa pasir dia gelap tak putih macam yang kitaorang pergi tahun 2012 dulu tu (masa gi reramai dengan family pakcik me)...rupanya bila nak balik tu terlalu kat depan pantai yang kitaorang cakap tu....driver cakap tado tu dia tersalah bawak da...huhuhu....tapi takpelah..janji pantai..kikiki....


I is belum ready la...huhuhu..nampak benar amik gambar tak eklas khannnn....



Ok dah ready....
Kat sini walapun nak maghrib dah tapi masih lagi ramai orang...nak tengok matahari terbenamlah kot kan...

Yang pantai ni pantai yang kitaorang pergi untuk gi Coral Island masa tahun 2011....
Kat sini ombak boleh tahan kuat ye...takuitt je tengok....



See..ada je orang...tengok macam takde kan..tapi ada....


Bersepah-sepah memasing nak mengambik gambar...hihihi...



Sept dah bosan dah...mau tak..kalau tunggu mau sampai pukul 7.30 pun tak bergerak tu....


Kat area ni meriah okeh....masa pergi tahun 2011 dan 2012 tak rasa sangat meriah macam ni....


Kiri kanan jalan penuh kedai makan ye...so kalau duduk area sini pun sure happening memalam....


Ok dah..jom balik....

Yang kali ni memang betul-betul balik dah...masa pun dah terlajak nak dekat 20 minit dah tu...
Pergi pun tah mana-mana je, tapi sampai 2 jam lebih tak habis-habis...mesti tahan napas je driver van tu..kikiki....
Tapi ada peristiwa okeh....masa balik ni kan dah gelap...pulau kan jadi gelapnya haruslah lain macam...so masing-masing dalam tu diam jelah...pastu dah sampai kat simpang betul-betul nak masuk resort tu..resort kitaorang kat sebelah kanan, tapi driver pergi masuk simpang belah kiri...yang masing-masing ni diam jelah..iyalah nak cakap apapun kan....pastu boleh tak driver tu terusssss je sampailah nak ke Jeti (jeti private resort, bukan jeti kat pekan tadi tu)...huhuhu..dah nak kemana pulak gelap-gelap ni weihhh....tapi Alhamdulillah, pastu elok nak sampai jeti tu tetiba dia macam tersedar barulah dia buat u-turn....ha kau berjalan maghrib-maghrib kan...sampai driver pun boleh confuse okeh....menakuitkan...huhuuuuu.

Pastu turun van, bayar, cakap terima kasih then balik bilik memasing...janji kang pukul 8 lebih kena pergi makan pulak...
Dinner kitaorang memang kat resort je sebab termasuk dalam pakej sekali....
Gambar dinner takde ye..mood nak amik gambar takde sebab food dia agak hampeh...huhuhu....
Pastu dah dinner tu sempatlah tunggu kejab sebab nak pergi melalak kat tempat karok...
Dahlah tunggu lama baru bukak (patutnya pukul 9 dah buka, tapi lambatlah pulak)...dah bukak tu turunlah kat tempat karok tu..tapi elok dah pilih lagu, katanya lagu banyak dah rosak pulak..adoii...pastu tunggu popo dengan gong gong (rombongan mana tah) nyanyi seround dua terus kitaorang beransur balik....

Bersambung....




Thursday, April 10, 2014

Pulau Pangkor 2013: Warong Mak Ungal...

Kalau kata warong paling glamour dan popular kat Pulau Pangkor ni haruslah jawapannya Warong Mak Ungal...
Sejak masuk JJCM sampailah sekarang ni warong Mak Ungal ni tetap paling popular tau...me pergi tahun 2011 dulu ramai orang ni pergi hujung tahun 2013 pun tetap penuh kedainya.....meja penuh pastu kang sorang tapau 5 kang sorang tapau 2 kang datang lagi tapau 1 kang datang pulak tapau 6...gitulah tak pernah takde orang okeh....


Laksa Goreng...inilah menu paling unik paling susah nak dapat kalau kat tempat lain...
Kalini serius sedap nak mampss....masa pergi 2011 dulu me macam tak boleh terima je rasanya...tapi pergi kali ni macam aduhhhh sedapnya....cukup semua okeh...
Rasanya?? rasa macam Kuew Teow goreng, tapi ada sikit bezalah..nak tau kena try ye...hehehe...


Try jugak Nasi Lemak bungkus....
Masih lagi kick..sambal pedas menyengat..suka sangat...
Kalini Mak Ungal letak ikan sambal (Ikan kecik yang telah disambalkan)...masa pergi 2011 dulu Mak Ungal letak Sambal Ikan Masin (Ikan Masin yang disambalkan)...apapun 2-2 versi pun sedap...
Nasi lemak kali ni amik satu bungkus je...buat rasa kata orang....
Kitaorang tak boleh makan banyak-banyak sangat sebab lepas Maghrib kang nak dinner pulak...kang kenyang sangat rugilah tak boleh makan nasi banyak..hehehehe....



Laksa Goreng Sept sorang je yang order....dapatlah merasa sorang sikit...
Macam me cakap tadi Laksa Goreng dia memang sedap, tapi nak order extra memang tak boleh...kang kenyang sangat rugiiii....


Masing-masing hantu Laksa..so awal-awal lagi laju je masing-masing order Laksa....
Tu hujung meja sana tu driver van kitaorang...kesian dia makan sesorang je...huhuhu..



Laksa cair tapi berasa ye.....
Mee Laksa dia jenis handmade tu..so memang kuat rasa berasnya....
Panas melecup ni tau...nak makan kena banyak bersabar.....


Macam me cakap tadi..orang datang kat sini silih berganti....tak putus-putus....
Nampak tak plak JJCM kat tepi kiri kat dinding tu??so kalau datang Pulau Pangkor jangan lupa singgah ye...rasalah keunikan Laksa Goreng Mak Ungal...


Cuma masa tengah syok makan ni tetiba hujan lebat mencurah-curah...hujan rahmat...
Nasib baiklah dah 3/4 nak habis makan dah pun...kalau tak memang tercekik okeh....
Gerai Mak Ungal ni simple je...rumah dijadikan warong so memang takde payung ke apa....open air gitu...so kalau hujan kenalah selamatkan diri masuk bawah atap kedai tu....kikiki...
Paling kesian Mak Ungal dengan anaknya (iyalah kot anaknya or cucu tak tau) kelam kabut sebab nak tolong kitaorang selamatkan Laksa memasing....huhuhu...
Apapun 4 bintang me bagi kat warong Mak Ungal...walaupun warong kecil biasa-biasa je, tapi layanan tiptop okeh...lembut je amik order...pastu murah nya hai....
Macam kitaorang ni makan minum macam-macam siap bayarkan driver punya sekali baru RM16...so memang berbaloi....


Bersambung...





Wednesday, April 09, 2014

Pulau Pangkor 2013: Pusing Pangkor

Petang dah solat dan rehat lebih kurang kitaroang decided nak sewa van untuk pusing-pusing Pangkor...
Elok mintak kat kaunter sekali katanya naik je van yang tengah tunggu kat depan nun...
So terus naik...harga masih sama macam tahun sebelumnya...RM80 per van untuk pusing-pusing keliling Pangkor dalam 2 jam gitu...
Naik van ni tak payah pening-pening kepala nak fikir apa...ikut je mana yang dia nak bawak pergi...
Kalau taknak tempat sekian-sekian korang boleh suruh dia bawak kat tempat lain...janji dalam masa 2 jam tulah...

Petang tu kitaorang pergi berenam jek...Imraan dengan Azrul tak ikut..dioarang tidur....
Van ni sumbat 10 orang ke 2 orang ke tetap kena bayar RM80 per tour yek...so pandai-pandailah nak penuhkan van tu....
Macam kitaorang untunglah memang dah ramai..so tak payah nak sakit hati kena bayar mahal-mahal kan..kikiki...


Muka teruja...
Atie first time sampai ke seberang sini ye....
Kalau nak tau rumah pak mertua adalah sejam je dari Jeti Lumut..tapi balik balik sampai Jeti Lumut jelah, ke Pulau ni memang tak pernah...
So di sebabkan minah ni jugaklah kakaknya beria syorkan pakej dari TDR ni...kalau tak memang ke PD jelah kitaorang....


First pit stop...
Tempat jual ikan kering...
Kalini di bawak ke tempat lain pulak....
Sebelum-sebelum ni pergi tempat adalah sama..so agak teruja bila di bawak ke tempat baru....


Kat sini bukan sekadar ikan masin or kering je diorang jual...macam-macam ada..tinggal nak pilih dan bayar jek...



Teruja je masing-masing...



Mula-mula pusing tengok-tengok dulu...


Pusing kiri pusing kanan, pusing depan pusing belakang dulu...



Kang dah puas hati baru amik...mula-mula amik pakai tangan, pastu baru sedar pakai tangan je mana nak muat..terus amik bakul sorang satu memasing...kikiki
Sept yang paling banyak borong...kengkawan dia satu opis dok kirim macam-macam....



Tak puas pilih kang call pulak...tanya nak yang mana satu...ni kes ada orang kirimlah ni...kikiki...





Dah amik yang siap pack tu, beli pulak yang timbang....
Emak me memborong penuh satu kereta okeh...segala ikan bilis dibelinya...tah apa yang syok sangat tah..huhuhu...





Next kitaorang ke Fu Lin Kong Temple...
Kalau pusing Pangkor memang sini jelah pun yang di bawak...kikiki..so kita follow je sudah...
Sampai-sampai dah serbu pond...


View dari tepi pond...
Tetap fail nak naik atas nun..kat atas tu ada mini great wall of China okeh...tapi tulah..3 kali pergi tak rajin nak naik....



Ni sapa tangkap gambar sapa nih??



Puas dok belek keliling pond...ikan gergasi tu dah takde...huhuhu....manalah perginya ye..menyorok kah...??



Aksi orang menangkap gambo....


Anim dan Emak....



Atie dan Emak...
Masing-masing pose tak pandang dah camera picisan me nih...huhuhu..kemain kan semorang!!




Gambar Atie jek nih....
Belek-belek gambar memang takde satu pun gambar me okeh..gambar Sept pun takde...mungkin kat kamera Ana lah kot...ajaib kalau Su tak amik gambar okeh....


Pintu van dah terbukak separuh dah kat dalam..ingatkan me nak masuk jugak..sekali tengok kat seberang Atie tengah cantik punya nak borong servenior...sabar jelah..so terjebak jugak...
Stuck kat situ adalah dalam 10-15 minit....bertabah jelah orang lain kan...huuuu
Masa ni dahlah dah mendung-mendung....perut dah agak keroncong so niat lepas ni nak singgah kat warung paling glamour kat Pulau Pangkor nih...warong apa?tungguuuu....


Bersambung...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...