Search This Blog

Showing posts with label Puasa. Show all posts
Showing posts with label Puasa. Show all posts

Thursday, July 17, 2014

Ramadhan ke-13 dan Ramadhan ke-14 dan Ramadhan ke-15...

Tajuk sekali rabb gitu.....hehehehe


Ramadhan ke-13/Ahad, 11 Julai 2014
Macam-macam ada.....
Yang nampak kat situ ada Mee Goreng (masak), Ikan Masak Taucu (beli), Donut (masak), Ikan dan Ayam Goreng (masak) dan Ayam Golek (beli daaa....tang mana nak goleknya pun....??)...



Mee Goreng....haruslah emak yang masak...so memang terbaikkkklah kan..hehehee.....jangan marah sebab puji mak sendirik je....
Bab Mee Goreng memang me surender awal-awal ye...sebabnya kalau suruh jugak me masak Mee Goreng alamatnya menjawablah nanti...
Memang kalau Mee Goreng me tak reti..fail sesaja...ada je tak kena...tapi kalau suruh masak Mee Goreng Basah/Mee Hailam memang lulus....tu pun nasib baik ikut resepi dan cara Mijon masak..kalau tak memang sampai kesudah pun sama jelah nasibnya macam Mee Goreng tu...


Ayam Golek pojaan hati...
Ni kegemaran keluarga tetiap kali ramadhan..kalau tak beli memang mood boleh lari gitu....
Ni me beli masa balik kerja....nak mengelat jem masuk ikut jalan dalam kat AU3....elok lalu tepi jalan kedai ni tengok ada pakcik sorang dok jerit "Ayam Golekkkk!...ayam Golekkk...!!"..tak fikir apa terus signal masuk kiri cari parking...kikkikikiki..bengong punya Su!
So beli sekor terus....masa dia belah-belah ayam tu me tengok sebelah je dah besar..so suruh dia bungkus sebelah-sebelah satu-satu plastik...takdelah jadi membuak-buak sangat dalam satu bekas kan....
Apapun memang berbaloi okeh berhenti emergency semata-mata nak beli Ayam Golek kat situ..
Harga RM20 sekor tapi memang besar ayamnya....dahlah tu moist giler....sedapp....
Yang atas ni sebelah ekor je ni...lagi sebelah bagi Atie....
Tahun lepas RM18 sekor..tahun ni dah RM20 sekor....tapi takpelah...nak makan punya pasal...bukan tetiap hari ada orang jual Ayam Golek pun...tunggu Ramadhan baru nak ada.....



Untuk berbuka hari tu emak tak reti nak masak apa...so me offer nak try and error masak Asam Pedas Ikan Kembong....
Jangan nak gelak ye..kikikiki...ni memang first time me try buat Asam Pedas tau....selama ni memang tak berani sebab takut tak jadi...sayang ikan weihhh...kalau tak jadi sapa nak makan..?....
Nak try first time punya pasal kan kat opis sempat me google resepi....
Nak senang kan..so keywords pun guna "Asam Pedas Simple"...hehehehe...tak sangka pulak taip camtu terus results keluar bertubi-tubi...
Last amik resepi Kak Fillanie....giler simple....cer klik kalau tak caya....
Hasilnya walah walahhhh....cukup sipat okeh.....terus rasa nak hirup-hirup satu periuk...kikikiki....
Walaupun hasil me buat ni color kuahnya memang sesuatu..tapi memannggggg sedap....cea cea puji diri sendiri nampakkk.....eh betullah..terus rasa nak masak Asam Pedas hari-hari.....haa tak sedap kalau dah macam gitu perasan perasaannya?





Ramadhan ke-14/Sabtu, 12 Julai 2014
Bingka Hatiku Hancur Mengenang Dikau Berkeping-keping Jadinya namanya....huuuuu
Dah cun cantik terletak dah awalnya...tapi disebabkan baik hati sangat nak tapaukan adik yang merajuk macam tohik jadi camni....
Ye kengkawan....me ni baik hati sangat-sangat-sangattttttt....adik buat muka tahik me doklah tergopoh gapah nak pujuk dia so naklah tapaukan Bingka Pandan ni....punyalah kan sampai tak sedar yang bingka ni panas lagi me doklah paksa sampai keluar...bila dah keluar tau-tau dah pecah dua kat bahagian tengah...huhuhu..menangesss okeh......elok dah hancur separuh badan bingka tu pastu tau-tau adik yang merajuk tu dah blah....boleh??
Memang makian didalam hatilah kan...penat kot aku beria-ria sampai hancur kuih..dia boleh blah macam tu jek....??haluuuuu...lain kali memang taklah kan...lepas ni takde dah nak baik-baik hati dah ye...ko nak terlingkup pun lantaklah...penat kot dari siang jaga anak ko, pastu gopoh gapah nak masak untuk berbuka...bila time nak berbuka ko buat perangaiii....memang sekali ni jelah kan....



Tak sempat nak amik gambar proper....
Time ni dah azan dah pun...dah azan baru sempat nak mengambik gambar so memang gambar hampehlah jawabnya.....
Lupa pulak, haritu tu Ana dengan Shafiq berbuka sekali....so meriahlah sikit menunya....walapun simple jek..
Me haritu memang kelam kabut sikit sebab nak jaga anak orang pastu nak buat kuih bingka pastu nak buat Nasi Ayam.....
Tapi tulah...sedih dan sakit hati punya pasal gambar Nasi Ayam pun takde..huuuuuuu...penat me masak okeh...



 Ramadhan ke-15/Ahad, 13 Julai 2014...
Tunjuk Kari Daging perrgghh sedap dengan Popia Basah dulu...
Kari tu emaklah yang masakkan....kang puji lagi kang ada yang muntah pulak...kikiki
Ayam Golek memang belilah....hari Ahad tu saja gatal-gatal nak jejak kaki kat bazar ramadhan kat Bandar Baru Ampang....
Tahun ni me tak jejak situ lagi..so sajalah nak tengok apa yang menarik....



Yang ni Ayam Golek pakcik ada gerai kat Taman Seri Ampang yang jual...pakcik ni memang tetiap tahun meniaga kat bazar Bandar Baru Ampang tu...so dah familiar sangat dah.......tak beli kat orang lain dah...
Memang terbaiklah..tak tipu....Ayam Golek pakcik tu kalau nak tau paling moist dan paling sedap yang me pernah rasa tau...
Kuah cicah pun sedap (tapi kali ni beli kuahnya kureng sikit...why oh why?)....
Lupa pulak, me kalau beli Ayam Golek wajib mintak kuah cicah/sos tu lebih ye....sebabnya me kalau makan Ayam Golek makan ratah camtu sahaja...kitaorang jenis tak reti nak makan dengan nasik tau...jenis kalau nak makan Ayam Golek memang ratah cicah dengan kuah cicah takpun cicah dengan sos cili........



Kesimpulannya....
Kalau gi bazar memang parah...air pun nak beli....murtabak memang wajiblah kan..Popia basah pun......eh jangan dilupa Tepung pelita nak kena beli jugakk.....Cempedak Goreng pun nakkkk...ha kau....tu pun nasib baik tahan lagi napsu tu..kalau tak mau penuh tikar nih...huhuhuhu
Tapi tulah Tepung Pelita (nun dalam bekas putih tu) beli kat gerai lain sebab gerai yang ada abam hensem tu dah takde...ni terpaksa (terpaksa engkau....hehehe) beli jugak kat stall lain.....
Dahlah tu...cara jual macam sedap benar kuih dia sampai kena beli pun dalam gandaan 4 ketul je boleh beli....kemahin demand ye U.....
Tapi tulah..bila makan elehhhhh tak sedap punnnnn...rasa kuat sesuatu..esen kot.......paling best beli-beli je letak dalam petiais, tak habis tu masuk balik dalam petiais..tapi nak makan time sahur dah nak basi....boleh???memang tak belilah kat dia lagi lepas nih....tobat okeh....
Popia Basah tu pulak berbaloi....dahlah gumuk, tak kedekut langsung isi, so segala...RM4 untuk 5 ketul..macam mahal kan...?tapi serius sedapppppp.....tu baru betul kan...mahal kalau sedap dan berkualiti memang orang diamkan kan...



Kena tunjuk mangkuk yang ini....
Ana buat Ikan Siakap Sweet Sour.....permintaan suami gitu....
Walaupun dia tak larat tapi sebab suami dah request silalah buat ye....pahala extra tau....





-sekian-




Wednesday, July 16, 2014

Bahaya ke Bazar Ramadhan...

Bukan bahaya apapun kengkawan...ni ha..bahaya poket sendirilah pun..hihihihi...
Minggu lepas hari Khamis dah janji dengan Mijon nak pergi bazar dekat area opis ni (merangkap dekat dengan rumah Mijon)...
Selama bulan puasa dari tahun lepas pun dok lalu lalang je tak pernah jejak pun..tapi sebab Mijon ngajak jom kita try test jom....
Mula-mula janji nak amik Mijon kat sekolah...elok dah nak sampai sekali katanya terus ke depan kat Bazar terus jelah....
Ooo ok....


Mula-mula macam biasa...cuti mata dulu...
Pastu rasa nak beli tu belilah sikit...takut beli banyak awal-awal kat hujung bazar kang lagi macam-macam jumpa...
Yang ni pun gambar dihujung bazar dah nih...time tengah tunggu Kepak Madu...
Belum pukul 5 jadi orang pun tak ramai lagi....
Kat hujung sini I is dah jammed sebab kiri kanan orang jual satey..nasib baik minggu sebelumnya dah pekena satey..so kejab je dah sedar diri gitu..hehehehe....


Nilah Kepak Madunya pun....
Kena tunggu okeh sebab ada yang dah pesan awal-awal...boleh tahan ramai jugak yang order ni tau...
Ni Mijon suggest sebab katanya sedap...kuah dia kick gitu...so takpe..moh kita cuba sikit....




Dipendekkan cerita..sempat lah patah balik satu setengah round bazar tu........
Gambar ni me tengah tunggu Mijon beli something kat kedai depan nih....
Boleh tahan panjang jugak bazarnya...tapi paling tak best kenapa takde Ayam Golek???
Bazar kalau takde Ayam Golek memang sesuatu sangat okeh....rugi..rugiii....
Mijon dah setel beli so masing-masing ke kereta masing-masing....
Me punyalah kelam kabut jugaklah bergerak time tu sebab takut jem...
Dahlah tak solat Asar lagi pulak tu..kang tak sempat camno?
Alhamdullilah...gerak pukul 5.50 pm macam tu..sampai rumah dekat pukul 6.20 macam tu...giler cepat dari biasa okeh....syukurrrrr sangat-sangat..kereta dah kurang okeh...macam tak percaya jekkk.......
Selalunya nak menyampaikan rumah time puasa-puasa ni kalau tak sejam memang tak sah....ni dah kuar lambat siap boleh sampai rumah cepat dari biasa lagiii...
Fyi, first day puasa haritu me cabut pukul 4.30 pm...sampai rumah adalah pukul 6.30 pm...giler ko dua jam dalam kereta...pastu merasalah jem tetiap hari....kiranya paling cepat sampai nak dekat pukul 6..paling lambat nak dekat pukul 6.30 pm..giler kentang betul....




 Hasil korban duit belian hari itu:
Kepak Madu tu me beli 3 ketul je...pastu Buntuit Ayam Madu pulak 2 batang...
Serius yang kepak tu keras je okeh...i don't like...tapi tang buntuit memang sedap....hehehehe...
Betullah sos dia kick...tapi tulah i tetap kata yang Ayam Panggang Cowboy PD jugak yang terbaik....lantakkkk....(Mijon kata kuah dia sedap dari Ayam Panggang Cowboy PD...memang taklah..weeeeekkkkk....)



Sambal Penyet...eh ni tak beli..ni emak me buat....
Sedap ni taauuuu....sejak emak pandai buat sambal ni kitaorang tak layan dah kedai penyet-penyet tu dah tau.....buat sendiri punya dah....
Ni Syafiq kata rasa macam yang dia selalu makan kat Chow Kit....ha kauu...maknanya apa tu...?hihihik....


Yang ni hasil beli kat bazar tadi....
Onde-onde dengan Pulut Panggang dan Popia Goreng (dalam plastik tu)....
Ni me beli kat satu stall pakcik tu...orang lain reramai beli yang kat gerai sebelah, me selamba tapir beli kat gerai dia....
Pakcik tu jual dah siap packing-packing..so tengok je me tunjuk-tunjuk so dapatlah Pulut Panggang dan Onde-onde nih.... 
Harga RM2 per pack...kira okehlah kan...?dahlah tu gemut-gemut kuihnya....
Nak tau...seriusss sedap sangat nih.....serius rasa macam buat sendiri tau...puas hati sangat-sangat....
Onde-onde tu masa makan siap meletup tu..maknanya gula melaka dia letak memang banyak....
Pulut Panggang pun sedap giler inti tu tau..cuma kalau letak lagi sikit memang makan sambil menangisi tu..sedap sangat....
Berbaloi beli RM2 perpack okeh....Onde-onde dapat 10 ketul...Pulut Panggang dapat 4 biji....
Yang Popia tu pulak me beli kat tempat lain....emak yang request..me tak sempat nak rasa....



Tapau jugak Laksa Abang Kekwat eh bukan Laksa Utara....ni cawangan kat Kota Damasara punya...
Yang selalu me beli tu cawangan Subang Bestari......
Tetap sedap...RM3.50 sebungkus..yang ni memang puas giler makan.....sedap dan banyak macam selalu jugak....



Tepung Pelita Paya Jaras....glamer ni kan...?
Sanggup beratur sebab nak makan yang glamer punya boleh??kikiki....
RM3 untuk 6 biji.....ni hancur salah me sendirilah pun...dah pegang pun penuh tangan mana nak balance benda alah nih....so belum sampai kereta dah hancur...kikikiki...
Rasanya bolehlah....me sebenarnya nak yang Abam hensem kat Bandar Baru Ampang tu punya Tepung Pelita...tapi pergi hari Ahad haritu takde pulak...huuuuuu...tu paling terbaik okeh....lemak manis semua cukup....dahlah tu yang best tu sambil beli sambil boleh cuci mata...kikikki... 




Durian...
Ni tak beli..ni opismate bagi...rejeki walaupun serabut dengan dia bolehlah tahan..kikiki...



4 Biji yang sederhana saiznya....
Alhamdullilah semuanya elok-elok belaka...
Tak sangka ada rezeki makan durian bulan-bulan puasa nih......



Kesimpulannya.....
Ha kau..macam 6 orang makan kan....??
Nasib baik kuih tu boleh makan sambil-sambil sampai ke sahur kan...nak cover..nak cover..hahahaha....
Tu nampak tu ada jugak Murtabak 2 keping....pun beli kat bazar tadi tu....
Murtabak memang kalau bulan puasa wajib ada tetiap hari kat rumah kitaorang..kalau takde tak bermakan buka puasa hari tu..boleh??
Mijon kata Murtabak kat gerai tu (ada dua gerai kat situ tapi Mijon tunjuk yang satu ni) katanya paling sedap....Oh mannnnnn (ikut intonasi minah Peugeot CDM 25)..Mijon tiiiffuuuu...tak sedap pun....carot je banyak..huhuhu...
Haa...nampak tak betapa bahayanya bila gi bazar ramadhan....??
Me dah cakap dah kan...me ni memang tak boleh pergi bazar..bahaya sangat-sangat....dari niat nak beli 2 benda terus jadi 5-6 benda....habis RM30 tu confirm gitu....
Tapi kalau tak pergi tak rasa pulak kemeriahan puasa....macam rumah kitaorang murtabak, Ayam Golek, Popia Basah dengan Tepung Pelita dah memang macam wajib ada..so nak taknak kena jugak ke bazar...cea..cea..ceaa....ni mcam nak salahkan sapa pulak?













Thursday, July 10, 2014

Menu Ramadhan ke-12...



Tunjuk karipap benyot dulu....
Ni karipap ntah zaman bila ntah...rasanya dua tiga bulan sebelum puasa punya....
Beli pastu tak habis terus me froze kan karipap-karipap tu kat dalam freezer....hehehehe..eh biarlah kedekut pun..janji tak rugi...
Semalam tengah nak tunggu siap masak benda lain Emak me keluarkan karipap nih....so terus goreng balik....
Ni me takde de nak defrost ke hapa sebab kang mau lembek pulak jadinya...jadi memang keluarkan panaskan minyak terus goreng sampai garing balik......haaa..terus ada 4 ketul karipap....
Karipap makcik ni kalau ikutkan memang sedap sangat.....cuma kadang-kadang makcik tu terletak banyak sangat ikan bilis..dah jadi rasa sesuatu....
Yang semalam punya pun camtulah....terlebih ikan bilis okeh...so memang kureng sikit....
Jadi semalam tetap membazir jugak sebab dah terbuang dua ketul..dua ketul je yang laku....huuuuu.....


Sambal Sardin...
Hahaha..menu paling popular kat rumah me nih...
Kalau seminggu tak sekali dua tu haruslah nanti ada permintaan okeh....
Nak kasi laku kenalah buat sambal..tak kiralah sambal tu cair ke pekat ke, guna cili kering ke guna cili boh ke janji disambalkan....
Pastu letak sekali kentang yang dah digoreng...memang makan bertambah-tambah jadinya.....
Semalam emak yang masakkan...tengok huduh je kan...?jangan dipandang rupa yang huduh...dah makan kang baru tau erti sesalan..hahahaha....



Kesimpulan....
Telur dadar tetap jadi yang wajib..
Wajib sebab makan dengan sambal sardin kan..sambal sardin pulak kalau nak sedap lebih kenalah duetkan dengan telur dadar....
Ada air soya beli...yang ni emaklah pun tetiba nak soya panas...so beli jek...(stok kotak memang dah habis...pastu mana nak datang yang panas pun kan...)....
Pastu ada lagi satu batch (wah batch kah?) cempedak semalam...
Alhamdullilah....
Makan bertambah-tambah okeh....serius tak payah tunggu lauk hebat-hebat..kikiki...
Eh yang dalam kole tu air Nescafe Latte....serius sedap..minum sesachet nak lagi okeh....tak cukuppp...





Wednesday, July 09, 2014

Berbuka 10 Ramadhan...

Masih lagi citer pasal menu berbuka....
Bukan nak bagi korang terliur tau..ni nak bagi idea kiranya...mana tau kalau kena dengan selera korang, korang boleh try buat menu yang sama....kan kan kan....
Semalam menu masak sendiri lagi....nyarisssss sangat nak ke bazar dengan Mijon....
Tapi disebabkan last minit Mijon kata tak jadi..terus tak jadi...haaa eloklah pun..kata taknak gi bazar kan...safe duit..hehehehe...
Eh hari Khamis Mijon kata jadi..boleh gi bazar together gather....harap tak banyak duit terkorban time tu..biar hati terkorban takpe..janji jangan terperdaya okeh....
Kalau tanya kenapa kena tunggu Mijon baru pergi bazar Ramadhan?
Sebabnya me tak suka pergi bazar sesorang okeh..tak feel...lagipun saja nak tengok bazar kat area dekat opis nih...first time ni..tahun lepas tak dapat so tahun ni nak trylah....
Kalau nak suruh me pergi bazar yang dekat area rumah memang lagi fikir 40 kalilah kot...dahlah sejak bulan puasa ni tetiap hari balik kerja kena mengadap jem sepanjang jalan nak ke rumah...pastu balik rumah nak mengadap jem ke bazar ramadhan pulak...uiiiii...nehii!!!



Menu pertama..Telur Dadar....
Hahaha..gatal nak amik gambar jugak nih....padahal sapalah tak reti buat telur dadar kan....?
Telur Dadar goreng jadi camni Atie suka..siap tanya macamana me goreng...kikiki..yang me pulak suka yang Atie gorengkan..boleh??
Me suka Atie goreng sebab style dia buat tu jadi macam beli kat kedai makan selalu tu..alaaa yang jenis kembang garing tu...yang Atie pulak dia suka macam me masak ni sebab telur lembik-lembik tapi garing sikit.......
Macam-macam je kan..padahal telur dadar je kot..hehehehe...


Air soya lagi....
Me beli yang kotak sesiap je senang...
Yang me beli ni kat Hero RM2.20 sekotak..okehlah kan....harga kat bazar pun RM2 kan....lebih kurang....
Cuma haritu tak sempat nak amik lebih...me sempat amik 2 kotak air Soya dengan 1 kotak air teh bunga je.....trolley dah penuh sangat pastu nak mengangkut kang rabak tangan...
Ni minggu ni kena restock baliklah jawabnya..nanti-nanti senang tak payah fikir dah...


Cempedak Goreng.....
Jangan nak terliur sangat ye...sekarang ni tengah musim durian so stock buah cempedak ada di merata-rata tempat jadi korang tinggal nak beli dan goreng jek....dah dah kalau terliur pergi carikkkk....
Tapi percayalah tengok macam keras je kan cempedak tu..?tapi tak ye..bila makan kemain cukup rasa lagi..giler tak percaya...pulak tu manissss....huhuhu...terus tak cukuppp....
Nasib baik ada lagi lebih separuh lagi...so petang karang dapat makan lagi....
Emak beli kat kedai Acheh kat hujung flat je nih...kira beli secara redah je...kecik je pun buahnya..tapi harga RM9 ko......
Emak siap citer..masa beli tu emak kata takut tak masak or tak manis...
Pastu tengok pulak bila dah bukak pun keras jek...agak keciwa okeh.....tapi kitaorang belasah je goreng macam biasa....bila makannnnn.......wallah wallah (kena sebut style jawa sebut) sedap giler weihhhh.....



Nasi semalam banyak lagi lebih..apalagi terus buat Nasi Goreng Kampung lah kan...
Percayalah...nikmat makan Nasi Goreng Kampung ni ye....buat pedas-pedas pastu makan pulak dengan telur dadar...huuuu..terus makan bersenduk-senduk...sebut senduk sebab memang tak goreng banyak pun....



Kesimpulannya....
Eh..ada lagi sebenarnya...tapi tak sempat nak letak lagi....
Ada Gulai Ikan Cili Padi dengan Ayam Goreng....nomnomnom...sedapnya....
Orang lain me tak tau...tapi kalau me pulak berbuka ke apa ke kena ada makanan pedas baru syokk....




Tuesday, July 08, 2014

Berbuka Semalam....

Semalam kitaorang dapat makan Ikan Masak Pedas yang sebenar...yeayy!!
Minggu lepas dah terrugi sebab emak hantar dua ekor ikan kat kedai siam bawah rumah, satu ekor tu orang tu  tersalah buat...orang order masak pedas, dia pergi buat masak sweet sour....hampeh sungguh!!...
Tapi Alhamdullilah...semalam dapat menu yang betul....hehehe....ramai sangat customer lah tu sampai buat salah-salah....
Yang semalam dahlah ikannya super-besar dari yang sebelum-sebelum ni..kalau salah lagi memang telan air liur jelah nak hantar lagi....huhuhu...
Ada jugak Sup Tulang...ni kalau ada apa-apa sup dari kedai siam makan dengan Ikan Masak Pedas ni memang ummphhhh...sedapnyerrrrr....
Ada jugak Sardin Rolls...yang ni dibuat minggu lepas hari Jumaat....masak 5 ketul setiap hari..tetiap kali goreng tu potong dua...wallah!!laju je ngap-ngap...makan tetiap hari berbuka pun takpe...
Senang kerja...buat sebungkus roti Gardenia tu...yang nak goreng digoreng..yang taknak just simpan dalam peti ais...in sya ALLAH tahan seminggu......



Ada jugak Meggi Goreng..emak masakkan laju giler ko..tak sampai 20 minit siap.......
Ada jugak kuih dalam bekas beli dari Pasar Datuk Keramat..
Pastu Fresh Oren beli kat kedai Siam sekali dengan Ikan dan Sup tu...
Lupa nak cakap...Ikan Masak Pedas (ikan tu bawak je tinggal nak upah orang tu masakkan), Sup Tulang dengan Fresh Oren dua bungkus Siam tu charge RM20 sahaja....tetiba apasal murah weihhh??....kira ganti rugi salah masakkan ke apa??hahaha...
Selalu upah masak je dah lebih RM12 dan ke atas (ikut saiz ikan)..Sup tulang koman-koman mesti RM6 ke atas...fresh oren bukan RM2.50 ke sebungkus (ke dah naik sikit?).......murah RM4-5 jugaklah....

Apapun Alhamdullilah...
Eh semalam Atie berbuka kat rumah lagi....pening kepala kalau dia ada....
Time bizi bizi tulah nanti dengan orang lain nak kena tengokkan anak dia...dengan nak siapkan makanan lagi...dengan nak tengok dia tetiap hari mandi 7.25 pm tetiap kali...huuuuu...bilalah nak berubah ye...kami dah fedup lorrrr......




Friday, July 04, 2014

Alhamdullilah...

Alhamdulillah...
Hasil berblog dari 23 September 2013 sampai ke 7 Mei 2014...
Kalau ikutkan hati nak je me tunggu RM100 baru cashoutkan...tapi bila tengok apasallah lambat benar nak sampai ke amaun RM100 ni?...terus je gatal me cash-out kan cepat-cepat...hehehe....
Kali ni me tak tunggu lama pun untuk check dari Nuffnang ni nak sampai ke me...me cash-outkan cukup-cukup hujung bulan Mei haritu semalam 3 Julai dah dapat....Alhamdullilah......
Me pernah terbaca petua dari blogger-blogger lain yang kalau nak cash-outkan duit Nuffnang cepat-cepat silalah tekan button cash-out tu dihujung tetiap bulan...In sya ALLAH cepatlah dapatnya...
Patutnya dapat lebih sikit ni tau (ceacea...confident je ko kan..?).. tapi sebab dari 11 Januari 2014 sampai ke 10 Mac 2014 haritu kenapa tah tetiba iklan semua terstop maka inilah sahaja hasilnya....
Okeylah kan..sapa nak bagi duit beli kasut raya kan...?kikikiki...(dulu tunggu 6 tahun baru dapat hasil kan...kali ni alhamdullilah tak sampai setahun...)
Apapun me mengucapkan ribuan terima kasih kepada pembaca semua (wawawahhhhh blog Su dah ada reader okeh....terujanyerrr Suuuuuu...)..I tau yang korang tu memang tersesat ke sini kan...kan..kan...??...sebab I is tau blog I is ni banyak sampah dari Info..ahaksss.....apapun thanks uolls...
Kepada kengkawan yang me kenal...terima kasih korang sebab rajin baca (baca ke korang ni?ke I is yang perasan...??hahahaha...)...apa-apapun I Lap U lah....
Thank you very much tau....!!...



Alhamdullilah...selamat dah berbuka untuk puasa hari ke-5 semalam...
Semalam dah ringkas balik menunya...mak kat harini makan lauk recycle ye kita...hahaha..eh gelak pulak..padahal semalam tu terasa sentap sikit...huuuu
Memang betul pun...Nasi Goreng sebab semalamnya tu banyak sangat terlebih nasi so emak buat Nasi Goreng...
Pastu Cekodok Tepung...pun ada lebih adunan tak goreng lagi pun semalamnya..so goreng.....memang rupa outlah...sebab terentung pulak...
Pastu Daging Sambal Hitam tu pun semalamnya punya jugak...hehehehe..
Yang baru adalah Telur Mata, Murtabak 2 keping dengan Tauhu Goreng....
Apapun semalam pun semalamlah..janji kenyang....syukur sangat...


Ni bukan kuah kacang tau..ni kuah pecal..cantik tak me adunkan....??
I is suka pekat macam ni..baru terasa kacangnya masa makan tu...nomnomnom...

Alhamdullilah....






Thursday, July 03, 2014

Berbuka 4 Ramadhan 1435H

Berbuka puasa hari ke empat meriah sikit...ada Mee Kari, Daging Sambal Hitam, Cekodok Tepung, Tembikai dengan Rendang Ayam semalam dengan air anggur bancuh sendiri......makin hari menu makin up kan...hehehehe..Alhamdullilah...



Tu nampak tu Umaar...nampak ada Umaar maknanya Atie pun ada...ayah diaorang on-call ada kerja so kenalah berbuka kat rumah opah...tu yang meriah over je lauk-lauk pun....
Daging tu kalau nak tau ada lagi separuh kuali kat dapur..huhuhu...sebab emak ingat Ana dengan Syafiq nak datang...
Tapi paling penting cekodok tepung tu marbeles sangat...garing diluar lembut didalam...



Umaar dah lalok so me nak tidurkan dia...cara nak bagi budak-budak dan baby adalah usap-usap dahi...hhehehehe...betul ke tak?betul kan..?




Tapi ini baby taknak tidur pun....makin usap maki besar matanya....last-last sampai balik pun tak tidur-tidur....





Wednesday, July 02, 2014

Simple-Simple Saja...

1 Ramadhan 1435H/29 Jun 2014

Sambal Sardin, Telur Dadar, Mee Goreng dan air Soya...
Me masak Sambal Sardin dan Telur Dadar...pastu emak buatkan Mee Goreng..(memang dasar pemalas...dengan periuk-periuk ko bawak turun kan..?kikiki...)
Air pun air soya main bukak dari kotak je...
Simple je kan...?tu pun last minit decide tu...lagipun mood berbuka tak mari lagi..almaklumlah...first day tu tak dapat puasa...huhuhu.....
Sambal Sardin tu memang me saja lebihkan untuk sahur dan untuk Anim makan esoknya (dia pun tak boleh puasa)..tu pun tak habis okeh....
Mee Goreng pulak...macam selalu jugak...setengah mangkuk berbalance...rumah ni memang..kang buat sikit tak cukup..buat banyak berlebih...huhuhuhu...
Tengoklah tu..macamana nak masak or beli macam-macam...walaupun simple je menu tapi tetap tak habis kan.....serius membazir....


2 Ramadhan 1435H/30 Jun 2014

Balik kerja rehat kejab pastu pukul 6.30 sempat tenggek periuk pastu rebus...sebab nak buat Keria Kentang nih....
Belasah ikut mana yang dan gitu..hehehe...
Siangnya ada ternampak resepi..tapi memang tak ingatlah sebijik-sebijik adunannya...sebab ingatkan nanti-nantilah salin...tapi balik tu me asyiklah teringat-ingat kentang Russet (yang beli masa nak buat Potatoes Baked tu...sikit punya lama dah kan...) OK ke tak...so tengok OK lagi terus belasah buat...
Pakai belasah ikut ingat je okeh...yang pentingnya bahan-bahan cukup....


Arini spesel sikit...tapi sedikit frust disini....
Ada Ikan Siakap masak Halia, Ikan Siakap masak Sweet Sour, Murtabak dan Sambal Sardin balance tapi sampai ke sudah tak usik pun...huuuuu....
Ikan Siakap tu satu patutnya masak pedas...tapi Siam tu buat masak sweet sour....apakah??sweet sour masak kat rumah sendiri pun boleh der....lagi sedap okeh...
Terus kepunan nak makan masak pedas.....huhuhu....
Pastu ikan Siakap masak Halia tu pun rasanya yang adooo....rugi betullah..kalau tau baiklah sambalkan sendiri lagi bagus....
Yang murtabak tu nak bagitau sedapnya ya ampun....rasanya sama macam yang selalu beli kat Pasar Dato' Keramat tu....cuma yang ni lagi moist gitu...sedapnya..nomnomnom....



Air Teh Ais...
Color macam air koko cair je kan?tapi percayalah tak pahit langsung ye...cukup-cukup manis, cukup-cukup lemak...me dapat petua dari myresepi nak bagi air teh tarik lemak letak secubit garam dalam air tu....serius tak tipu..hilang terus rasa pahit teh tu okeh...lemak je...
Ni me guna teh beli kat Alor Setar haritu..cap 888 kalau tak silap......sedapnya weihh..sebijik macam minum kat kedai mamak...patutlah Atie cakap kat rumah dia yang teh dia baru bawak balik tak sampai seminggu dah tinggal suku tin je (tin kecik je tapi isi banyak kot....)...patutlah kan...memang sedap....



Tadi kat asat gambar Keria Kentang yang tak disira gula lagi...yang ni yang dah disira...hahaha..korang jangan gelak tau..me gelak takpe....kuikuikui...
Adunan terkurang tepung punya pasal...iyalah kang taruk tepung terlebih kang keras pulak keria tu..jadi sebelum apa-apa kita letak ciput je sudah..
Me adun terkurang tepung..emak tolong sirakan dah terlebih gula/air..so jadilah Keria Kentang versi benyot camni.....huhu
Tapi silalah percaya yang Keria Kentang ni sedap okeh....lemak-lemak kentang ..sedap sangat......
Giler me tak sangka sedap rupanya buat keria guna kentang ni..kalau tak dari azali lagi dah buat....huhuhu..melampau
So kepada sesiapa yang suka sangat makan kuih Keria macam me ni silalah cuba buat guna kentang pulak ye....
Nak buat pun tak payah pening sangat nak cari ubi bagai pun tau.....
Kalau korang nak buat tu korang just rebus kentang dengan garam sikit pastu bila kentang dah lembut lenyek-lenyek bagi hancur pastu tambah garam sikit..tu kalau macam terkurang garamlah kan..kiranya pepandailah nak ejas tu.......
Pastu letak tepung gandum tu sikit demi sikit..korang kena pandai-pandai ejas tepung tu jugak tau....jangan terbanyak nanti keras rasa tepung jek..jangan terkurang jugak kang jadi benyot macam me punya nih (benyot tapi sedap takpe..jangan keras nanti rugi..hahaha)..sedang-sedang gitu...
Pastu korang gaul sampai rata pastu bentuk-bentukkan macam biasa...goreng sampai kulit tu garing sikit.....
Pastu masak gula dengan air sikit (yang ni korang kena pepandai sendirilah..me pun main agak-agak je catuan gula tu) biar gula tu cair..then biarkan lagi sampai gula tu jadi tambah pekat..bila gula dah makin pekat tu cepat-cepat masukkan kuih yang dah digoreng tadi...kacau-kacau rata sampai gula tu melekit pekat kat kuih tu..jadilah keria..........amboi citer macam hebat benar memasak.....kikikii


 3 Ramadhan 1435H/1 Julai 2014

Cekodok Pisang....
Makan sambil menangis mensyukuri nih...huhuhu..
Me suka Cekodok Pisang macam ni...jenis yang hangit garing kat luar..tapi dalam penuh pisang..terbaikkkk!!...


Rendang Ayam...
Emak buat terpedas sikit...tapi takpe tetap sedap...nomnomnom...



Keow Teow Goreng....
Yang ni me tak sempat rasa...awal-awal perut dah kembung minum air dengan makan cekodok pisang..jadi me tala nasi je lepas tu....hehehehe...



Ada jugak sayur goreng..tapi me tak makan pun...
Air pulak air longan tin tu je...kenyang makan buah tu je...
Lupa pulak, semalam Atie tak jadi balik rumah dia, dia berbuka kat sini..sebab hujan lebat angin kuat kan..so eloklah stay berbuka dengan kitaorang jek...



Alhamdullilah...walaupun menu simple-simple tapi kenyang melampau-lampau...syukur...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...