Friday, October 30, 2015

Belian Dengan Belian....



Ni minggu lepas...
Macam biasa, bila dapat gaji laju je beli barang-barang yang nak pakai.....
Mula-mula niat asal nak pergi Watson tu nak beli Vitamin C dan Toner yang dah habis tu jekkkk....tapi kalau dah namanya Sue haruslah dari dua benda jadi berbenda-benda hihihi.......
Atas ni semua gara-gara ada offer belian atas belian gittew.....kalau tak memang tak rajin nak beli..mahal weihhhh...(mahal untuk rakyat marhaen macam me ni ye)......




Macam me tulis kat atas, mula-mula memang nak beli Vitamin C dengan Toner tu jek...
Vitamin C tu me dah tukar brand dah dari bulan lepas....dulu beli brand Shaklee, pastu tak mampu khen, terus Iolls tukar brand 21st Century..jimat habisss....hehe.....
Yang 21st Century ni 1000mg tau, ada 60 tablet...so cukup untuk 60 hari... yang ni jenis kunyah....
Pastu dia ada dosej mg yang lain-lain, korang boleh pilih ikut keperluan...
Harga pun baru RM23.++ tak silap...murah gilerrr....
Dan don't worry, me dah tanya dah pharmacist kat situ (dua kali tanya, dengan dua orang yang lain-lain), dia kata brand apa-apapun ok je, sama je functionnya....
So memang me tak tunggulah kan...terus jelah amik yang paling murah dipasaran....hehehehe.....
Yang toner tu pun baru berjinak-jinak pakai sebulan...Atie yang suggest, kata dia kalau pakai toner kulit lagi bersih....gittew.....
Tapi memang pun, rasa segar sikit dari selalu.....
Iolls ni muka memang tengah problem giler giler giler punya tau....so kenalah usaha banyak sikit, bukan nak cantik (tapi kalau jadi cantik suka jugak...hehehe), tapi kalau boleh nak nampak presentable la kan...muka dahlah memang sendu, pastu kulit pulak macam haroommm.....so biarlah nampak berjerawat pun, tapi biar muka nampak segar gittew...ewahhhh macamlah muka ni elok dan chanteq sangat cakap macam gini khen...kuikuikui....
Toner tu pulak me cari yang paling berbaloi ye....cari brand yang sendu tu konon nak jimat, tapi dahlah botol kecik, pastu harga lebih kurang je dengan yang brand elok-elok tu...so terus amik je brand yang elok...dahlah besar pulak tu...jimat boleh pakai lama sikit, dua bulan terus......lagi jimattsss kan.......
Nak tau, ni pun walapun dah makan Vitamic C dah berbulan-bulan (dari bulan 6), tapi muka Iolls tetaplah bermasalah ye.....memang tengah muka me nih tengah gedik giler okeh...kejab kang gatal berbijik-bijik kecik, kejab kang alergik sampai merah kulit kering atau mengelupas, kang berjerawat, kadang-kadang sangat dapat kulit bersih...pastu baru nak baik dah naik balik semua benda....huwaaaaa....giler okeh....dia punya perubahan tu tak payah tunggu seminggu....ajaib tak ajaib tu harini okeh, esok dah naik segala mala benda, pastu susut, pastu lusa ok balik, pastu nanti naik balik...ulang alik tu jelah pun......penat weihhh....sampai bilalah nak layan kan.....tapi takpe...me kunyah jelah Vitamic C tu, sekurang-kurangnya elok untuk gusi dan selsema semua tu kan....kulit tu kalau cun tu bonus (tapi sebenarnya niat kalau boleh haruslah nak kulit yang cun ...kahkahkah...)
Pastu dah teround tu amik jugak Roll-on perfume tu....gatal kan sebab tengok murah pastu konsep senang nak letak dalam handbag gittew.....perfume tu harganya RM9.90 je okeh....
Semalam baru start pakai....pastu sebelum balik kerja tu calitlah sikit, sekali masa sampai rumah tu me kena sound dengan Atie, dia cakap....apa kuat sangat bau minyak wangi nih.....??? Hamboiiihhh....camtu sekali kan.......ingatkan minyak wangi murah tak bau kuat kan...sekali kuat ye...celet lebih kurang je bau kuat sampai kena sound...haahaha....
Eh jangan tak tau...Atie jenis kalau pakai perfume lagi heavy-duty tau.....tapi bila me pakai dia pulak sound...so maknanya memang kuat jugaklah bau perfume me pakai tu....so lepas ni bolehlah beli lagi...kikiki....dasar kedekuitt kan....




Sampai-sampai kat kaunter adik tu tunjuklah pulak, ada offer belian atas belian.....lebih RM berapa tah boleh dapat barang sekian-sekian ada less sekian-sekian....
So me amiklah Lactacyd nih.....selalu RM berapa ye, tak ingatlah pulak...tapi ni dapat RM11.++ jek....so beli.....
Elok dah bayar sekali ternampak pulak benda lain....huhuhu....dah nak yang tu pulak sebab nampak macam lagi jimat jek.....




Ni haa, me ternampak pulak Bio-Oil nih....
Dah lama giler teringin nak beli...tapi tak terbeli-beli sebab macam mahal sangat jek.....selalu asyik ingat-ingat lupa je kan.....
So sebab jimat lebih RM10 tu, teruslah me beli ye.....harga dia RM30 lebih berapa tah jadi RM23.99 tak silap.....tak ke jimat giler tu??(kalau jimat RM2 RM3 tak hingin deee).......
Tapi yang kelakar tu kalau nak dapat harga tu kena tambah tisu Watson harga 30sen tu....okehlah dik...belasahlah..janji dapat Bio-Oil tu murah...kikiki....
Tu pun ada lagi lepas tu adik tu tunjuk yang ada less...dah tergelak dah memasing masa tu hahaha.......
Seriussss....lagi sikitttt je me nak terpengaruh ye....nasib baiklah me bertenang weihhhhh....macamlah semua benda boleh sapu sekali kat muka kan....so sabar jelah kan......bulan ni takde bulan depan boleh beli lagik.....kikikiki.....
Bahaya kan.....?tu pun me rasa jem lama jugak me dengan Anim kat kaunter bayar tu (ampun semua....)....nasib baiklah belakang ada orang...kalau tak mau lagi lama tu...huhuhu....






Thursday, October 29, 2015

Makanthon #4



Awal bulan haritu me kena Kursus komputer kat KL....
Senang hati betul sebab kena kursus dekat dengan rumah....so merasalah sampai rumah sebelum pukul 5...hihihi...
Ni makanan masa hari kedua rasanya....Nasi Tomato okeh.....
Memang masa ni terus Iolls makan dengan penuh kesyukuran sangat-sangat (sebelum ni pun bersyukur okeh...jangan speku sangat)....
Tak tifu...ni dah kali kedua me kena kursus kat sini (total 4 hari semuanya), tetiap kali time makan memang yang hado jek (yang hado tapi bersyukur je tau), cuma pelik sikit apasalah diaorang suka hidang makanan yang tak segeng lauknya.....
Ada ke patut masa first day tu dia hidang Ikan Sambal dengan Telur Itik Masak Lemak Cili Padi....giler tak match okeh...tu belum masa yang sebelum-sebelumnya....memang habis tak matchingla...dahlah masak pun yang hado jugak je...janji ada bentuk gitu..huhuhu....
Tapi bila diaorang hidang Nasi Tomato...uiii sedapnyaaaaa...memang puas hati betul dapat makan.....terus cover untuk 4 hari yang hado je tu...hihihi....




Kali ni kursus dapat berpartner dengan Chah...yeay!!.....
Pagi-pagi teman Chah makan kat mamak bawah tempat kursus tu dulu....
Iolls dah makan sesiap kat rumah, sebab malas nak fikir....
Sambil teman bolehlah borak sakan kan....hehehe




Gedik teringin nak minum air macam jual kat Pasar Dato' Keramat.....
Kebetulan memang ada je lemon dalam petiais, then ada pulak Laici tin so kita buat....
Senang jek, amik air Laici tin tu sikit, then letak laici, letak Lemon...pastu letak Ais batu bebenyak then letak Air masak....
Kalau korang kuat manis korang letaklah air gula, tapi Iolls suka rasa lite-lite je so tak letaklah gula tu....




Minggu kedua bulan Oktober aritu sakit tekak, selsema dan demam...datang satu-satu ye....last-last combine tiga-tiga penyakit sekali...huhuhu...
Kebetulan dah start sakit tekak, so balik kerja nak carilah aiskrim...so yang paling tersenang adalah ke McD.....
So tapaulah aiskrim sundae perisa baru nih.....hampeh okeh....dahlah bagi aiskrim sikit..huhuhu...Iolls tetap idaman kolbu Sundae Strawberry....yang ni bukan tak sedap, tapi tak in di tekak Iolls jek....korang Iolls tak taulah kan....sapa suka kelapa kering (yang kasar-kasar tu) bolehlah try.....sos dia letak caramel.....




Jumaat haruslah datim dengan Nurul.....
Sebab sakit tekak and Selsema so ajak Nurul cari makan yang indoor berekon...
Tau tak hidung me masa kat dalam ofis punyalah selsema siap tersumbat bagai, tapi bila masuk KFC terus hilang tersumbat ye....pastu balik ofis balik tersumbat balik...sabar jelah.....memang banyak habuk ke hapa ofis me tu???




Buahtangan dari Sabah...
Yeayyy...thank you very much Nurul.....cantik giler weihhh....I loikee....





Ni hari lain pulak, balik dari klinik dapat MC dan-dan teringin nak makan yang manis-manis (tak sedor diri kan Sue).....
Tapi memang rezeki, sebab elok tengah dok fikir-fikir tu masa balik dari bank nak ke kereta tu me ternampak kedai kek nih....so terus try tapau dua slices....
Baru pindah kot rasanya, sebab selama ni takde pulak....
Yang Rainbow Kek nih kitaorang rasa reramai masa dah petang....tapi tak sedapp...huhuhu...
Kek dia keras kejung, pastu macam rasa apatah yang kuat giler...so tak sedap....
Me suap Umaar dengan Imraan diaorang taknak makan ye.....
Last-last tak habis.......rugi RM6.90 makcik ko.....




Tapi lagi satu ni sedap tau....yang ni Kek Tiramisu....punyalah sedap...
Yang ni awal-awal masa sampai rumah tu lagi Imraan dah habiskan dengan Umaar.....
Kek lembut, pastu krim pulak sedap....
So lain kali boleh beli yang ini.....



Ni Nasi Lemak bungkus kegemaran....sedap nih.....
Makan sejuk pun sedap...kalau dapat yang panas-panas taktaulah camne rasanya kan....
Me beli kat satu mamak kat Ampang Point....yang ni yang buat adalah orang Melayu tau sebab me pernah nampak tokeinya hantar......
Dulu satu RM1.70, tapi aritu beli tetiba dah RM1.50...tak ke ajaib tu mamak turun harga....???
Nak kata nasi lemak lain, rasa sama je okeh.....eh entahlah....dah kata RM1.50 iolls bayar jelah kan...takkan nak bayar lagi duapuluh sen tu pulak kan...hihihihi....




Ni masa sabtu bila tah, blind date yang tak berapa blind sebab date dengan kawan satu company...kikiki...
Kebetulan terjumpa dalam Wechat, so this guy ajak me minum-minum.....(ye dia yang hajak ye, bukan Iolls, nampak sangat sesuatu khennnn)....
Tapi Iolls berpijak di bumi yang nyata okeh, nasib baik sebelum jumpa tu me dah riki sesiap...me tengok kat FB dia nih macam ada jual somethings.....so sebelum keluar tu me dah sound sesiaplah kan...kalau nak bisness or apa-apa me taknak jumpa ye..(selamba je Iolls sound okeh, lantaklah nak kata apapun).......
Memang agak terkesima dia okeh...hahahaha...tapi tak serik...tetap dia ajak me jumpa jugak....dan jumpalah kitaorang....
So lepak-lepak borak jelah kan....mula-mula tengok dia macam bosan je okeh...sekali bila dia dapat menyelit pasal bisnes (MLM ye) dia tu, terus segar dia tau......hahahah...
Tapi nasib baik Iolls leklek je so takdelah dia berani nak citer lelebih....tapi tak lelebih tu pun siap dah kuar buku Note siap buat kiraan depan me lagik...hahahaha....
Serius tak boleh blah okeh....malu Iolls..nampak sangat orang tengok hakak tu dah kena tifuuuu......huhuhu...
Paling kelakar tubisnes citer untung banyakkkk (dia katalah), tapi duit air bayar sendiri-sendiri okeh....kat situ je dah menunjukkan ko punya bisnes tak okeh.....nasib baik ko hensem (walaupun rendangnya hai), kalau tak memang Iolls tak layan okeh....(ko tengok orang cantik orang hensem, huntongggg.....buat benda tak ok pun hati Iolls sejuk je huhuhu...donia donia...eh).....




Seriussss...napalah sedap sangat ko nih....???
Ni me tapau dari rumah Acik Nor kitaorng....hahahah...muka tak malu kan....nasib baik memang dah biasa kan...rumah orang Jawa, tak tapaukan tu bukan Jawa namanya.....
Cupcakes mini ni bakal menantu dia yang bawak...katanya tempah kat Ampang...adoila....apasal me taktau kat Ampang ada orang pandai buat macam nih??
Serius lain kali memang nak try tempah untuk makan kat rumah jek.....suka giler weihh.....




Serius sedap....
Kek dia mampat tapi fluffy.....
Pastu filling tak kedekut langsung......banyak weih...
Paling best filling tu tak rasa ubat.......serius okeh....sedap gilerrrrr.....tengok ni buat me ngences okeh.....




Takoyaki beli kat bawah rumah.....RM4.50 untuk 4 ketul....
Means bukanlah bawah rumah kitaorang bebetul...tapi kat bawah blok yang lain lah...tapi memang dekat, kiranya tak payahlah nak susah payah nak gi drive ke AEON AU2 tu...kikikih....
Rasanya ok ok lah.....Tako Tao tetaplah win....hihihihi...
Mayo tu dia guna mayonis biasa, so kureng sikit.....bebola dia kecik pastu dia buat tak garing sangat kat luar...apapun Tako Tao lah yang terpaling sedap...senang citer...kikiki...





Kole Kacang....
Ni lagilah kegemaran....
Nak cari yang sedap bukan senang ye.....
Kebetulan pulak ternampak ada jual kat Kantin ofis so me trylah tapau 4 ketul..
Harga seketul halus ni 50sen tau, tapi sebab kuih ni dah macam kuih exotic so takpelah kalau bayar mahal pun.....
Alhamdullilah sedapppp......setanding dengan kat Pasar Dato' Keramat....tapi for me yang kat Pasar Dato' Keramat tetap paling win.....Kat Pasar Dato' Keramat tu teksturnya lain, rasanya memang lemak-lemak kacang hijau tu, lemak-lemak tak berapa manis...huhuhu....(dahlah sedap, pastu susah nak dapat okeh).....
Tapi takpe...dapat yang kat kantin ni pun dah sedap sangat dah nih....terus lupa kejab yang kat Pasar Dato' Keramat...hahahaha....




Ni hari esoknya....ada pulak kuih talam yang lain....so try test....
Tu total untuk 6 ketul mini tu RM3 okeh....
Dua kiri tu sedap, tapi yang talam Keladi tu rasa telur lipas...huwaaaaaa......membaziaq okeh RM1.....




Sebab teringin lagi nak makan Butter Kek, bila nampak kat kantin ofis ada terus me amik.....
Ingatkan satu tu perisa oren...hampeh bukan.....huhuhu...tapi takpe, dua-dua pun sedapppp.....
Kecik-kecik dulu selalu beli kat mamak roti potpotpot kan....ingatkan dah pupus, sekali ada lagi okeh......lain kali boleh beli lagi.....




Pergi kantin je asyiklah nampak kuih talam...rugi tak beli kan....
So try Talam Berlauk tu....bolehlah walaupun bawang banyak lagi dari lauk tu...kikikih
Yang lagi dua jenis tu ok ok lah.....rasa pun lebih kurang sama je dua-dua tu hihihihi....




Zinger Cheesy Mashed Potatoes.....tak ingat nama, main belasah je sebut....
Masih menjadi kegemaran me ni tau......
Seminggu mesti beli sekali or dua kali...selalunya me tapau masa balik kerja.....
Harga tetap RM5 sebekas...
Nak beli ni kena pukul 11 am ke atas tau baru ada.....so kalau nak buat breakfast esok pagi me beli je lebih then esoknya bolehlah makan untuk breakfast.....
Tapi kelakar sikit, versi tetaplah me dapat lelain...kadang-kadang dapat cheese terlebih, kadang-kadang jagung takde, kadang-kadang daun Bawang tu lebih, kadang-kadang takde..kiranya mana yang ada jelah....serius KFC camtu ek sekarang nih??tapi takpe...sebab Akhak ni minat sangat, ko bagi apa versi pun akhak makan ye...don't worry.....





First time tapau Nasi Campur masa rehat...hihihi...
Selalunya me tapau yang kena order goreng-goreng je...tapi sebab ada lauk kegemaran terus Iolls berpaling tadah okeh....hihihihi....
Senang je nak jaga Sue ni tau...low budget.....ko bagi makan tetiap hari Nasi putih, Ayam Goreng, Kuah dengan Sambal pun jalan.....cuma kadang-kadang jelah dia teringin makan bebukan....kekadang????macam tifu jek...hehe




Ni Sabtu minggu lepas.....
Saja ajak mak gi breakfast kat Rasyid....dah lama giler tak pergi kan.....
Emak macam biasa order Tosei......




Iolls ketagihan makan Roti Planta Kaya.....
Sedap nih tau...garing...pastu kalau dapat yang ada kaya tu macam makan roti bakar kaya tu.....
Kalau me makan ni tak cicah pun takpe...kalau tak pun cicah dengan kuah Dhal terbaik Rasyid tu je.....sedappp.....




Blind date lagikkkk....
Iolls sekarang ni giler berani okeh nak blind blind date.....
Iolls nak ikut cara omputeh...kenal sapa-sapa without any feelings gittew.....mana tau kalau okey sampai jodoh......tak Ok tak payah dah layan....choices in your hand kan......
Ni me datim dari pukul 10.30 am sampailah nak pukul 4 pm....giler lama kan....?hahahaha...
Entah apa yang kitaorang meraban borak pun tak tau.....nasib baik rumah dekat ko...so sempatlah pecut balik tu terus Zohor...huhuhu...
Tips nak blind date silalah cari tempat yang korang betul-betul familiar....in case kalau jadi apa-apa senang nak bertindak....tapi Alhamdullilah....dah 5 me jumpa, 5-5 pun tak buat apa-apa hah, buat apa tu SUe???....kiranya 5-5 pun masih siuman normal lagilah......takde merapek meraban....
Haa kau....sampai dah 5 orang makcik ko ni date khen...kelas makcik ko nih khennnn......
Ala..nak kenal-kenal je, apa salahnya....bukan suruh buat bebukan pun......





Yang ni namanya belian sekurang-kurangnya seminggu sekali.....
Beli kat Taman Sri Ampang (kat kedai makcik kekwat gittew....Iolls pun tak faham kenapa Iolls masih lagi bertahan walaupun makcik owner tu boleh tahan kekwat huhuhu...).....
Kalau beli tu kena pepagi ye....kena pergi sebelum pukul8 sebab kalau lambat memang takde parking....
Dan kalau beli tu memang me akan mintak nasik lebih, letak kuah kari then lauk mestilah Rendang Ayam...tapi Rendang Ayam susah nak ada, so selalunya tukar dengan Rendang Daging.....pastu Sambal haruslah extra....dan kalau teringin sangat me tambah Kerang sambal secoittt (buat lepas teringin)....pastu dah makan bersandar perut kat meja makan....hahahaha....
Tapi serius, kalau me makan ni tengah haritu haruslah tak cari makan dah....terus cover lunch okeh.....
Apapun, Nasi Lemak ni memang kena giler dengan taste me....sambal pedas, kari lemak sedap, rendang pun marbeles (dia tak letak kerisik banyak, so similar to my mom punya rendang....)...setapppnyaaa......terus ngencesssss....nasib baik lusa boleh beli...hihihihi....




Orang lain kalau minum petang pisang goreng kan...Iolls mana yang ada dalam peti ais jelah.....
So ada sosej dengan Potatoes Wedges.....
Goreng beria-ria ingatkan Emak dengan Anim nak makan, sekali diaorang taknak weihhhh...dah tak memasal me kena habiskan...manalah tak gemukkkk.....ceaceaceaaa padahal suka je kan orang lain taknak..hahahah....





Ni wafer kegemaran.....amik mesti yang Napolitaner nih....sebab coklat campur Hazelnut kan....
Tapi nak beli selalu memang tak mampuuu....ni sepaket ni je dah RM10.++....tu pun sebab ada less kan.......
Selalu beli yang dia siap-siap buat single packaging tu je, tapi macam rugi gram jek...so amik yang nih.....



Dalam dia cubes kecik je pun....hihihihi...
Iolls bayangkan besar macam yang single pakaging tu, rupanya halus jek...tak puas makan okeh.....
Pastu apasal me rasa macam bahagian wafer tu hangit-hangit pulak???ishhhhh.....




Ni semalam....bekal yang Emak masakkan....
Macam biasa, Iolls tumpang Anim jek...kalau Emak masakkan Anim bekal, Iolls pun tumpang le sebekas jugak.....huntongkan Iolls...hihihi....



Ni balik kerja petang semalam.....
Emak rajin nak mengaripap okeh....
So balik-balik tu dah semua orang gotong royong buat karipap reramai.....
Iolls amik part goreng je sudah....
Karipap kalau korang nak dia crispy korang kena goreng dua kali tau.....
Caranya, mula-mula korang goreng (api kena perlahan, minyak pulak jangan panas sangat), then bagi karipap tu separuh masak...angkat toskan kejab...dah nak sejuk sikit korang masukkan balik dalam minyak panas tadi.....time ni korang nak kuatkan sikit api pun dah boleh...sebab nak bagi kulit tu masak and crispy je lagik.....dah percayalah, nanti karipap korang kulit dia crispy cantik je.....






Friday, October 23, 2015

Tips: Universal Studio (USS)....

Takdelah tips sangat...just macam perkongsian je tau.....
Kalaulah satu hari korang nak pergi ke Universal Studio Singapore (USS) guna pakej bas macam kitaorang pergi haritu bolehlah korang bayangkan sesikit..(kalau korang jenis tak kisah belasah jelah...tak payah nak baca me punya entri nih pun OK..don't worry...hehehehe...)....
Dan perlu diingatkan....tuan-tuan puan puan cik cik sekalian.......me tulis apa-apa dalam blog me ni adalah mengikut masa semasa entri ditulis dan masa semasa me pergi tu tau...so kemungkinan besar akan ada perubahan di lain kali....



Randomly:
Tiket masuk ke USS....
Macam kitaorang...pakej ke USS dari resort tu kitaorang beli melalui resort....maksudnya segalanya diuruskan oleh pihak resort.....
Pakej yang kitaorang beli tu termasuk: transport dari resort ke USS, tiket masuk ke USS dan transport balik dari USS ke resort....
Harga diaorang charge adalah RM200 sekepala (dewasa).....
So korang masa nak cari hotel tu boleh try test tanya ada tak hotel tu pakej ke USS dari resort/hotel korang...kalau ada senang..tak payah nak drive pepagi buta...hehehehe.......
Macam kitaorang, bila dah booking dari resort, so senang je...
Just sebelum perti tu kitaorang booking tarikh sesiap, then bila time check-in tu just tanya pasal pakej ke USS tu terus, then diaorang akan bagitau kitaorang pukul berapa nak kena tunggu, pukul berapa nanti orang tu amik...bas nombor berapa, driver nama apa, no telefon driver sekali.....details semua okeh....
Kiranya nak ke USS tu nanti tinggal nak bawak badan je tunggu kat lobi...hehehehe......
Tiket pulak kitaorang untung sikit sebab bayar pakej tu RM200 tu selain untuk tiket masuk dan transport pergi dan balik nanti tu, kitaorang dapat jugak sorang satu voucher makan SGD5  dan voucher less SGD5 untuk shops kat dalam USS nanti...so jimat sikit disitu....





Add On Express Tiket...
Pasal tiket lagi....tapi ni optional lah...ikut korang..kalau taknak tak payah beli...hehehehe..
Cuma, seperti yang korang ketahui, kalau kat USS ni kalau korang nak naik apa-apa rides korang kenalah beratur kan....
Beratur pulak ikut time, maksudnya ikut musim tau...kalau musim ramai makanya memang mereputlah kena beratur nanti...
Pastu kalau musim tak ramai pulak, mungkin mengeraslah korang kena beratur jugak...huhuhuhu....still kena beraturlah kan tak kira apapun....(iyalah bukan kita je sorang yang ada dalam tu kan)....
Tapiiii..yes ada tapinya....kalau korang memang tak suka beratur atau tak suka buang masa nak tunggu-tunggu so bolehlah beli Express tiket...
Kiranya kalau korang dah beli/ada express tiket tu lagi senanglah....
Nanti dalam tu 80% rides/attactions akan ada lane khas untuk express tiket tu...korang nanti just tunjuk Express tiket tu then boleh ikut laluan khas untuk ke dalam, nanti bila dah sampai kat tempat korang nak naik rides/attactions tu selalunya memang diaorang akan bagi orang yang dari express lane yang naik rides tu dulu....
Kiranya kalau ada Express tiket tu memang takdelah konsep beratur tu sangat...konsep tunggu kejab jelah.....memang vvip jugaklah korang nanti...hehehehe...
Nak beli Express tiket tu senang je...masa kat pintu masuk tu nanti kat belah kiri korang ada bangunan tulis Guest Services...ha gi situ (tu tengoklah gambar me tunjuk kat atas ni)....nanti kat kaunter tu cakap je korang nak beli Express ticket....





Express Tiket...yang korang nak add-on tu...
Ok, Express tiket ni ada dua jenis....yang kitaorang beli ni Express biasa je....harganya SGD30 perperson....satu lagi pulak Unlimited Express ticket yang berharga SGD50 perperson....
Kalau Express tiket yang biasa nih (SGD30) tu hanya boleh guna sekali untuk satu ride...
Kiranya dah guna sekali dia akan tick menunjukkan yang kita dah guna tiket tu untuk ride yang itu.......
Pastu don't worry, sekiranya kalau korang nak repeat naik ride yang sama lagi, korang gi jelah beratur kat entrance biasa tu pulak...gittew...sebabnya tiket Express yang biasa tu dah tak valid untuk repeat ride tu lagi....
So korang masuklah pulak kat entrance biasa tu (bukan express tiket) kalau korang rajin korang beraturlah berkali-kali pun takde sapa nak marah..sebab korang kan dah bayar untuk tiket masuk USS masa awal-awal tu so korang kena beratur jelah macam biasa...lantaklah nak repeat berapa kali pun...cuma tulah, tang nak beratur tu memang akan ada estimated time yang dia dah bagi siap-siap (boleh tengok kat tepi entrane tu tadi)...so kalau 20 minit dia tulis, korang memang kena beraturlah dua puluh minit, kalau sejam beraturlah sejam.......
Lagi satu jenis pulak adalah unlimited Express tiket pulak (tajuk tiket tak tau), harganya SGD50 perperson....yang tu kalau korang jenis giler naik rides tak puas-puas silalah beli yang tu....yang tu confirm tak payah beratur, dahlah tak payah beratur, pastu naiklah sampai mabuk...kiranya lepas ko, ko lagi, pastu ko lagi dan ko lagiiik.....ha gittew....
Disebabkan me tau kadar kegilaan kitaorang tak sampailah nak repeat berkali-kali so beli je yang biasa....jimat SGD20 okeh...hihihhi....
Tiket express ni pulak, silalah korang simpan bebaik tau......sebabnya tetiap kali nak masuk rides apa-apa korang kena tunjuk tiket tu dulu then baru boleh masuk......
Dahlah tiket tu nipis giler okeh...kecik pulak tu...so jaga baik-baik....kang hilang memang menyesal seumur hidup pulak kang.....Iolls dengan Sept nyarissss giler-giler hilang tiket tu..nasib baiklah me double-check dengan Sept...kalau tak memanglah Iolls suruh Sept gantiii..tak kireeeee.....
Lagi satu...kalau korang jenis tak kisah naik rides apa-apa sesorang, korang tak payahlah beli express tiket nih tauuu...rugi ooo....sebabnya kalau korang jenis watlekwatpis tak kisah masuk sesorang, korang pergi je kat line untuk Single tu...senang weihhh...laju je korang tak payah nak tunggu-tunggu sangat..kang kosong je diaorang bagi korang naik........
Kat USS nanti kalau nak masuk apa-apa rides (attractions diaorang panggil) akan ada lane untuk Atraction Entrance, Single dan Express....
Ala..don't worry, nanti ada je yang jaga kat depan tetiap rides tu..tak tau tanya...apa susah....




Borang Imigresen....
Borang ni me tak tau nama dia apa...tapi kita kena isi sebelum masuk ke Imigresen Singapore...
Bila dah masuk Imigresen Singapore nanti kat sana dia nak Passport kita dan borang nih...
Nanti dia akan amik yang depan (belah kiri) then belah kanan tu kita kena simpan untuk kita bagi masa balik pulak.....
Borang ni driver bas yang bagi kat kitaorang....so kena isi borang masa bas tengah bergerak memanglah kelakar..kikikiki.....




Ingat nombor plat bas....
Ni kalau pergi pakej macam kitaorang tau....
Salin nombor bas sebab nanti masa kat Imigresen nanti korang akan naik turun naik bas dua kali pergi dan dua kali jugak masa balik....
Kang tak ingat memang sajalah kan...tak ingat takpe...salinla....tak pun cam bas tu camne...hihihii....kang tak memasal je kang jadi macam-macam...eh ada ye jadi macam-macam...korang jangan nak kata me nak takut-takutkan pulak....huhuhu....




Tandas berpaip...
Ni paling best nih....semua orang me google macam tak tau jek....tapi ada satu blog tulis bagitau (tapi seriously lupa pulak blog mana huwaaaa...sorry...apapun thanks for the info)....
Ok, korang kalau masuk toilet dalam USS tu don't worry okehhh....nanti korang cari je toilet ada sign macam kat atas nih.....lebih 3 toilet yang kitaorang masuk (adalah masuk 5 toilet lain-lain tempat kot haritu, biasalah Iolls kikiki...), semua pun akan ada satu bilik yang bersign camni.....ye me dah pusing tetiap kali masuk pun..memang ada satu sahaja...(sempat pusing okeh....huntong oii pergi time tak berapa ramai orang.....)....
So senang, jumpa je masukla...confirm berpaip...hihihi....
Tapi satu jek...memang becaklah toilet-toilet yang berpili tu ye......me tak salahkan users...tapi ntah...memang ada something yang membuatkan bila kita guna tu jadi becakkk.....
Matiklah lepas ni depan toilet bersign camni jam dengan orang Malaysia nak guna toilet berpaip.....kikikiki....



Lain-lain:

Rides/attractions dalam tu ada macam-macam tau....kena pandai cari...macam kitaorang first time pergi memang habis blur sebab tak tau apa-apa....tapi sebab tengok peta (boleh amik kat tepi pintu masuk), so fahamlah sikit-sikit...


Rides/attractions dalam tu macam tersorok tau...so mata kena terang...macam yang Steven Spielberg show (nama tak ingat) yang tu pun tah macamana me terajak Sept masuk....serius kalau tengok sesaja memang takkan perasan okeh....sebab dia takde poster or whatsoever (ada board kecik je yang tulis blablabla ahahaha)...pintu entrance pun kecik je....yang pentingnya kalau korang nampak staff berdiri kat depan-depan tempat tu macam nak suruh korang masuk tu, korang boleh try masuk tau....confirm ada rides/attractions dalam tu...nampak ada tempat nak beratur tu pun maksudnya ada rides/attractions lah tu dalam tu...hihihihi


Surau...surau yang kitaorang pergi tu terletak kat belah belakang kiri kaunter Galactica...kalau nampak macam ada sebijik bangunan bentuk petak kecik macam kontena pun iya tulah Suraunya....
Surau tu kecik je ye...tapi ada untuk perempuan dan lelaki (asing-asing)...masa me pergi tu telekong memang takde...hanya ada sejadah sahaja...so pepandailah korang nak solat tu..
Kitaorang memang bawak telekong, so alhamdullilah senangla...hehehehe....
Surau perempuan kecik je tau so kalau nak sumbat pun mungkin dalam 4-5 orang je sekali solat...


Keselesaan...Pakailah kasut yang korang paling selesa....macam Iolls ni kaki tak berbedung dari kecik, so pakai Crocs pun boleh melecet weihhh....so memang dalam beg Doraemon me tu me dah standby selipar siap-siap...Betul, korang ikutlah selesa sendiri....Baju pun ikut korang selesa yang mana..tak kisahlah korang nak pakai apapun.....janji jangan merapu dan menyusahkan...hihihi


Cuaca...Sama jelah pun dengan Johor atau Malaysia...hihihi...Tapi don't worry...kipas kat situ besar-besar..so takdelah rasa bahang sangat pun...just panas sebab tempat tu outdoor kan....


Baju Hujan...korang kalau nak naik rides yang kena air silalah bawak..pernah baca yang kalau beli kat Watson ada dan lagi murah...Sebabnya kat dalam USS tu harga dia tak salah me satu tu SGD4..mahal weihhh (nak pakai sekali dua je pun dalam tu)...tak pun bawak baju spare sepasang luar dalam siap-siap hahaha...tapi betul okeh, me tengok yang pakai baju hujan pun sama je lencun dengan yang tak pakai....


Beg....korang bawak jelah beg macamana pun janji korang selesa, sebab dalam tu nanti ada je locker...berlambak okeh...free for first 45 minit pulak tu.....dan bukan semua rides pun tak boleh bawak beg...ada yang boleh, ada yang tak boleh..so belasah jek...Senang citer bawak beg yang senang nak diusung....Korang usung je beg tu, kang tak boleh bawak masuk masa naik ride tu, korang letak jelah dalam locker, apa susah....nak guna locker tu pun senang...ada je staff yang akan tolong korang kalau korang blur blur hayam macam kitaorang haritu..hahahaha....haritu kitorang siap guna finger print lagik okeh..lagi senang, nak kuarkan pun laju je tak payah susah payah apa.....


Expectation tu simpan sikit tau...kalau tak jadi macam Iolls...baca banyak sangat info, tengok banyak sangat gambar kat blog orang lain tapi bila sampai sana tetap blur-blur hayam....huwaaaaa....kurang excited pulak jadinya....kurang bukan sebab tempat tu tak best, best ooo..rasa nak repeat lagi untuk amik gambar banyak-banyak kuikuikui...cuma tahlah....tips tu takpe tau (ceaceacea nak cover entri sendirik lettew)....tapi bab excitement tu korang kena try sendirii....ha baru tau camne nanti...kalau ada chance korang trylah semua rides tu..kalau tak suka naik rides tu korang amik tau gambar bebanyak..just enjoy amik gambar pun dah best giler dah...serius tak tipu.....


Currency...Korang silalah jangan convert sangat duit tu dalam kepala tau...hahahaha...sebab nanti tak berapa enjoy....Macam kitaorang sebab dah menabung siap-siap untuk duit resort dan duit belanja ke USS so rasa lek-lek je tau masa pergi tu....(mau tak relax menabung setahun setengah tu nak bagi cukup...kahkahkah...)....Duit untuk belanja dalam USS pun kitaorang share convert ke SGD230 jek..tu pun berlebih lagi SGD80 okeh...tu semua guna duit tabung RM50 tetiap bulan je okeh..leklek kumpul RM50 sebulan, tau-tau setahun setengah dah dapat pergi dengan senang hatinya...hehehe...so memang takdelah rasa beban sangat....(tips penting nih weihhhh...betul tak...)....tu yang selamba je add-on tiket Express SGD30 sorang tu......gittew....



Okeh..kalau ada nanti me just tambah je...buat masa ni ni jelah yang teringat....
















Thursday, October 22, 2015

Legoland Part 3...

Lepas dah naik observation deck tu terus jalan ke depan...
Sekali nampak sign SURAU...so apalagi, teruslah berhenti solat.......
Surau besar okeh...tapi takde ekon...tapi takdelah berkuap sebab time me pergi tu takde orang sangat pun kan....kat sinilah me kata surau besar tapi telekung tak banyak mana pun...so kalaulau time tu ramai nak solat, confirmlah kena beratur tunggu telekong....
Lupa pulak, masuk Legoland kitaorang tak bawak pun telekong macam kitaorang pergi USS semalamnya tu....sebab tau Legoland tu kat dalam Malaysia kan...kalau takde telekong siaplahhh kan....




Korang nampak patung Lego tiga eh dua beranak ni tu maknanya belakang tu suraulah tu...hehehehe...






Husband Iolls kekwat tauu bencikkk......Iolls nak pegang tangan pun dia takmo layan...huwaaaa...




Sendiri pose sendiri gelakkan diri sendiri yek....haahahaha...




Cubaan bermesra dengan anak pulak.....
Tapi tulah, emaknya tak pakai baju kurung kan, kalau pakai mau sendondong satu famili...heheheh



Jalan lagi masuk pulak kat Land Of Advanture nih....
Sept kaki dia dah melecet teruk, so me suruh dia pakai kasut me je....mula-mula dia taknak okeh, tapi me paksa baru nak...sabar jelah...
Kasut tu memang me hangkut dalam beg kehulu kehilir...ingatkan nak pakai dalam Legoland tu...tapi sebab tak main rides kan, so pakai selipar jelah....






Serius time ni memang panas ya hamatttt....
Tapi takpe..feeling-feeling macam masuk safari kan...okeh jelah....




Sebenarnya dalam Legoland ni banyak je patung-patung Lego..comel-comel pulak tu...tapi tulah me tak berapa rajin nak amik gambar sangat....tunggu next timelah kot...kalini ni pergi memang just cuci-cuci mata jek...




Tengah usha orang main ride...
Ride ni basah okeh...teringin jugak nak naik..tapi bila tengok cara dia menjunam ke bawah tu semacam so memang tobatttt...tengok orang pun dah ngeri....
Tengok tu memang takde orang sangat....satu boat tu paling penuh pun 6 orang jek....kadang-kadang dua orang...




Serius basah okeh diaorang yang naik tu.......
Pakai baju hujan bagai tapi tetaplah basah kuyup....





Tempat cantik barulah feeling nak bergambar sikit....kalau tak memang lalu pandang then jalan....hehehe



Jalan sekali jumpa ride yang ni pulak....
Betul-betul macam kat arab okeh....panas berdebu gittew...kikikiki...
Yang ni pun outdoor rides tau....so kalau berani gilah cuba....




Ko tengok my BFF amik gambar macamana...taulah memang tengah duduk bawah kerusi berpayung kan...kikiki...sabar jelah....
Masa ni sebenarnya kitaorang baru je beli air botol kat kaunter mana tah (tak ingat)...
Yang bagusnya adik kat kaunter tu bila me tanya boleh tak nak mintak ais...dia kata bolehhhh...siap dia pesan kat kawan dia, ko bagi  cup yang besar....wahhhhh...thank you adik-adik....muahhh!!....serius adik-adik kat situ baik dan ramah-ramah belaka...jasamu ku kenang dikkk....




Dah ternampak unta ni so suruh Sept amikkan lagi.....hehehe....




Pastu suruh dia pulak pose sikit.....baru fair kan....




Panas-panas dapat pulak minum air sejuk berais memang heaven giler...syukurrrr sangat-sangat.....
Tu bekas air tu besar tau walaupun korang tengok macam kecik je.. tangan Iolls ni memang agam so nampaklah macam panjang je kan....tapi silalah percaya, memang besar....



Bersambung....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...