Search This Blog

Monday, March 24, 2014

Dinnerlah sangat...!

Petang Jumaat...petang-petang nak balik kerja dok kelam kabut membeli kupon dari Groupon....
Kupon tu sebenarnya untuk Mijon lah pun......me punya me dah beli untuk me awal-awal pagi lagi (dah gaji khen..kikiki)...sebab takut expired punya pasal..so belikan lah jugak petang tu...
Pastu dah beli tu tutup pc, pastu pc tu nak shut down lembab boleh tahan...gerak pulak keluar opis (campur jalan nak punch kad lagi) so nak pukul 5.20 pm baru sampai kereta (me ni jenis balik punctual okeh..rugi oo balik lambat..kahkahkah..eh)...
So elok gerak tu baru teringat nak call Mijon bagitau dia yang kupon dia me dah beli....boleh tak nak bagitau pasal kupon tu Mijon dah potpetpotpet meleret citer pasal macam-macam..
So macam biasa terus tanya...tu free ke apa?kalau free baik jumpa..panjang lagi kot boleh borak...terus Mijon cakap haaa iyalah..ko datang jelah sini...kikiki..trik nak ajak makan kan....masing-masing memang tak boleh okeh...pantang kata free terus je lelaju nak kuar gi makan....
So terus ke arah Mutiara Damansara....ala ke situ jelah pun yang boleh makan benda yang sedap dan yang penting harga memang berpatutan dan potion banyakkkk.....hehehehe...
Macam biasa..parking kat tempat yang sama...tapi kalini macam penuh je...pelik pulak...dah banyak kali datang petang weekdays mana ada kereta sebanyak tu pulak....
Masuk je entrance tepi foodcourt IKANO tu Mijon ajak makan Nasi Ayam...adoiiiii.....bukan taknak..tapi takut tak syok sebab asyik makan benda yang sama selalu....
So terus ke foodcourt IKEA...sampai sana tak cop meja pun...terus je amik troli then beli makanan....


Kitaorang amik....
Ni tak ingat nama..beef apatah....
Dahlah dapat yang paling terkecik pastu liat pun liat....pastu kering...huuuu..cukuplah me cakap next time taknak amik lagi.....
Yang ni kalau amik set (dapat sekali air dengan Mushroom Soup) RM24.90...harga member ye...tapi sebab me tak member harga jadi asing-asing RM19.90 untuk satu plate ni pastu air RM1.50 pastu soup RM3...cer kira sama ke tak sama kalau ada kad or tak?hihihi....



Meatballs...amik 5 ketul je....
Tips nak bagitau...kalau sampai sana kalau takat nak rasa-rasa je meatballs ni jangan segan silu beli yang kids punya je ye......cakap meatballs 5 ketul...
Rasa takde beza pun...cuma pingganlah dapat pinggan plastik ni je....
Harga rasanya RM5...
Kali ni kalau beli meatballs setnya dah tak dapat french fries dah..dapat whipped potatoes nih....lagilah syiok kan...
Kalau suka banjir jangan lupa mintak extra gravy...tu nampak tak penuh sepinggan tu kuahnya..heheheh...



Kepak ayam 5 ketul...buat syarat je..takut kang tak cukup....
Bila makan daging liat rasa masak kicap tak cukup bahan auto rasa tak kenyang....terus menyesal..napalah tak makan Nasi Ayam je tadi....huuuuu
Harga RM9.90...



Side dishes...ada Mushroom Soup dengan Air gas tu (satu set dengan daging tu) pastu amik jugak Kek, pastu amik jugak caramel puding tu...
Kek tak silap RM6.50 kot..pastu puding tu RM1 satu....


Ni sebelum makan..iya-iya je confident gaya nak makan tu kan....?
Pastu bila dah makan..alahai....startlah tolak-tolak pinggan jadinya....



Mijon diet ke?..macam tengok makanan dari kejauhan je kan?....hehehehe...
Kitaorang makan ni habis dalam RM50 (food kat sini ada tax tau)....tapi olehlah untuk RM50 tu kitaorang dapat makan macam-macam...sampaikan dah hujung-hujung tu pun makan main paksa-paksa je...
Yang daging tu nasib baik ada extra gravy dari meatballs tu tau...so sedaplah jugak jadinya....kalau tak kering gitu je...tak reti nak makan.....eh makan tu boleh kunyah jelah kan...cuma tak tertelan gitu....


Dah makan konon nak balik terus...tapi teringat yang Atie dah lama pesan suruh beli laundry bag tu terus ajak Mijon masuk dalam....mula-mula Mijon taknak okeh....katanya eeeiiii nanti macam-macam nak beli....
Sekali memang iya pun...dari laundry bag terus macam-macam pulak masuk dalam troli....
Yang best tu macam banyak barang-barang baru pastu apasal tah banyak pulak yang murah-murah....tu yang tangan gatal je ngambik tu....


Antara hasil belian....
Nilah orang yang katanya tadi taknak....tu nampak tak karpet tu..sampai dua gulung dia amik....karpet baru keluar rasanya...memang murah berbaloi....
Karpet ni saiz sesuai untuk meja makan tu...so tu yang Mijon amik dua...nak cantum kot letak kat living hall...
Me pulak amik dua laundry bag (yang putih kat atas tu..tak reti nak panggil apa..tapi memang untuk laundry la..) pastu amik frying pan yang kecik tu..baru jugak tu..RM14.90...amik baterilah..habislah jugak RM50...



Dah bayar singgah sini...ingatkan nak beli meatballs yang belum masak tu...tapi tak reti nak bayar kat mana...alasan...sebenarnya Atie suruh tapau meatballs untuk dia..tapi sebab malas nak amik bekal kat kereta so decide nak beli jelah yang belum masak..tapi bila dah sampai sini dok fikir-fikir balik..alah..macam malaslah pulak nak masak-masak pulak nanti kang..so decide amik jelah bekal kat kereta tu....nasib baiklah parking dekat okeh..kalau tak memang malas tak boleh buat apalah.......


Pastu dah tak jadi tu gigihlah kitaorang sorong troli nak hantar barang-barang kat kereta dulu...then baru amik bekal pergi tapau meatballs tu pulak......
Elok tolak tu tengah tunggu lift sekali kena tegur dengan pak guard daaaa...tak boleh guna lift tu katanya......siap mintak maaf lagi U...katannya lift yang kitorang tunggu tu untuk orang je..kalau untuk bawak barang belakang sana....nasib baik pak guard hensom macam Sean Ghazi...sejuk hati nak tolak troli jauh sikit..kikiki..comel okeh pak guard ni...bayangkan Sean Ghazi cakap Malaydesh pelat-pelat...walapun pelat tapi ayat proper ko...serius macam baca dari buku....sangatlah Sean Ghazi...hihihhik...
Dah tolak troli ikut lift yang betul sekali nak bawaklah troli tu tolak ke kereta....
Sekali kena tahan lagik..huwaaaa....nampak beno KG giler kitaorang ni nak oiii....pak guard tu siap kejar guna basikal okeh..katanya tak boleh tolak troli ke kereta..kalau nak bawak kereta datang situ....dah sudah....kitaorang dahlah memang taknak keluar lagi dari situ sebab nak tapau kejab kan...?
Then, teruslah masing-masing kepit je kiri kanan penuh ketiak masing-masing bawak barang masing-masing ke kereta....adoihaiiii..macam-macam je kan...
So hantar barang, amik bekal terus masuk balik ke foodcourt (bekal pulak ada satu je, so memang tak dapatlah nak tapau bebukan lagi..nasiblah ye...)..
Mijon ikut tapi me suruh dia tunggu kat tepi eskalator masuk tu je...me jelah yang kena berlari-lari anak eh tipu ke foodcourt sesorang....masa ni kat foodcourt dah ramai orang giler-giler okeh....serius tak tipu..macam hari siang....Mijon kata orang dari tempat lain lah ni..yang cuti sekolah dah start cuti haritu (jumaat)..ye tak ye...patutlah ramai je kan....?
Sampai kaunter me beli meatballs 15 ketul with extra gravylah kan...pastu beli jugak puding caramel tu 4 bekas....tu je...
Pastu nak turunlah ikut eskalator masa masuk tu..dah tutuplah pulak..bukan tutup tak bergerak tu ye..tapi tutup ntah diaorang nak buat apatah..dah kena round the world dalam IKEA tu balik..tak memasal sungguh.......lenguh okeh...
Tapi dalam pada lenguh-lenguh tu masa nak keluar sempat lagi rembat cutting board satu....masa keluar yang first tadi tak nampak kan...bila lalu lagi sekali tetiba nampak..hehehehe..tu yang amik satu..murah sangat-sangat...1 keping tu baru RM4.90 dahlah tebal pulak tu...(sesiapa baru beli cutting board tau kot harga cutting board yang tebal mahal nak dekat RM20...)...
Elok dah keluar tu turun ke parking ingatkan nak tapaukan Imraan Nasi Ayam foodcourt Ikano tu..sekali dah tutup...ala..takde rezeki Imraan lah pulak...rezeki ibu dia jelah....so terus gerak balik...
Sebelum gerak balik tu Mijon ajak gi Damansara Perdana, nak cari barang kat Speedmart gitu....
Tu pun nasib baiklah Speedmart tu bukak lagi.... masa masa tu memang habis macam tu je sebab ulang alik kat Ikea tadi tu je kan....
So me tunggu dalam kereta, Mijon masuk dalam gi beli....
Balik jem okeh...kat area Kota Damansara tu dah bertenang dah, kereta dah kurang..tapi bila masuk highway jalan penuh okeh...macam siang time balik kerja...huuhuhu..orang dah start travel dah kan...cuti sekolah kan dah start...
Nak tau me sampai rumah pukul berapa?nak pukul 11 malam ye....giler lambat okeh....sampaikan Emak, Anim dengan Imraan pun dah tidur...




Friday, March 21, 2014

Tak Memasal...

Pagi yang indah permai tadi tetiba dapat perkabaran tak sengaja.....

Officer R: semalam habis kecoh officer mana tah email cari buku...(katanya dengan nada relax..)
Me: haaaa siapa...? (giler terkejut la kan...)
Officer R: tah sapa tah..officer tooottt rasanya....habis kecoh dia email semua orang tanya sapa pinjam buku sekian sekian tu.....

Serius terkejut....
Kisahnya semalam pagi officer toot ni datang kat tempat me ni...tanya pasal buku sekian-sekian dia nak....katanya urgent...
Macam biasa urgent tak urgent kalau kata dah nak buku or apa-apa memang kitaorang akan dapatkan jugak by that day (kiranya secepat yang mungkinlah...)....
so, checklah kat sistem...bila check kat sistem buku tu memang ada yang dah pinjam...
Yang officer toot ni dah kelam kabut..."katanya siapa..nanti dia tanya sendiri"....
Tapi sebab dah memang procedure so tak bolehlah me nak bagi tau siapa yang pinjam tu....
Then, me pun bagitaulah yang me akan mintakan untuk dia buku tu kat orang tu..kang dapat je nanti me email bagitau suruh dia datang amik......
Dah bagitau macam tu pun tapi dia macam tak berapa nak puas hati..
Dia nak check jugak suruh me tunjuk kat sistem sapa yang pinjam....so me cakap elok-elok me bagi alasan.."saya kena tunggu officer saya sebab dia je boleh check siapa"...(sebenarnya me bagi alasan ni nak mengelak..kang me tertunjuk tak amanahlah pulak jadinya...)
Tapi, sebelum tu me minta dia email dulu kat officer kitaorang yang incharge bahagian tu (procedure biasa kalau nak minta apa-apa)..
Tu pun siap cakap lagi kat dia..memang officer in charge takde pergi parlimen tapi takpe nanti me akan cari dulu siap-siap....then bagitau pasal buku tu kat dia secepat mungkin....(email tu sebagai bukti dia requestlah kan...)....
So dia pun kata ok....
Dan senyaplah sekejab...(tapi dalam masa yang sama me dah standby dah nak call or email officer yang tengah pinjam buku tu)...
Elok sebelum lunch hour dalam pukul 12 lebih macam tu datang staff...bawak buku yang dicari-cari tu....
So lelajulah me email officer toot tu bagitau dia dah boleh amik buku tu kan....(padahal email dari dia pasal nak request buku sampai sudah tak dapat-dapat pun..tapi sebab buku dah ada me just bagitau jelah...katapun URGENT kan...)....
Elok dah bagi email suruh amik tu dia jawab okeh...laju je dia balas...katanya dia dah dapatkan dan dah photostat pun artikel yang dia nak dari buku tu....
So okeylah...me takdelah nak question macamana dia dapat kan artikel dari buku yang dia nak sangat-sangat sebelum ni tu kan........
Sampailah pagi tadi...bila officer R terbagitau pasal habis kecoh seantero organisasi pasal buku tu....mau tak terkejut beruks kan...??
Betul kemaruk sangat nak information kan sampai tak menyabar-nyabar...heeeee....
Habis sapa singgah sini harini tanya kat me "sapa yang hantar email cari buku tu...??"...tak ke betul kecoh kan...??
Terasa hanginlah jugak....iyalah..kalau kita tak buat apa yang dia suruh tu lainlah..ni baru minta sekejab tu, sekejab tu jugak dia dah meroyan email semua orang baik tak payah mintak kat me pagi tadi....
Yang singgah pun memasing bagi ayat "macam giler kuasa ke apa dia tu..." huhuhu....iyalah kot....keje research pun dia nak..keja serching buku pun dia nak....



Thursday, March 20, 2014

Repeat lagik...

Semalam dari tengah hari tahan perut sebab dah janji dengan Mijon nak ngedate makan petang tu...
Pastu bila nak pukul 4 katanya tak jadi...adoiiii...sabar jelah...dahlah orang lapar siap tahan tak nak makan tengah hari tau (malas nak keluar sebenarnya..hehehehe...)...
Pastu elok pulak nak pukul 5 tetiba kata jadi...ayoooooo....apalagi terus zasss amik Mijon dan terus ke Ikano....

Repeat makan Nasi Ayam kat food court lagik....hehehehe...
Menu tetap sama macam minggu lepas jugak....tak lebih tak kurang..eh kurang sikit sebab tak order hati extra tu....nasi tetap sama banyak, ayam tetap sama jenis..sayur pun....kang amik lain teringat-ingat pulak...so amik jelah yang sama...puas hatiii....


Minggu lepas gambar Mijon je kan..?minggu ni gambar me pulak...
Ingatkan nak makan meatballs..tapi kata Mijon..eiii jangan..aku bukan boleh kang kata nak makan meatballs tapi sampai sana macam-macam...hahahaha...iye memang betul pun...so cancel...gi makan sini jelah.....(sebenarnya dah hujung bulan kan..so kenalah tahan sikit napsu napsi ni...tapi takpe esok lusa kita makan hebat-hebat ye..eh)...


Sejak tahun baru sampai la ni tak taulah apa masalah kulit muka me ni...jerawat bermaharajalela sangat, pastu kang kulit tu ada part-part yang macam alergik apatah....puas okeh pakai cream muka (doktor bagi), macam-macam..rasanya kalau me google semua jenis cream pun doktor dah bagi...tapi tetap tak jalan jugak....elok dua tiga hari kang jadi balik....tensi okeh...rasa macam tak nak jumpa orang pun iya...buruk benar...dengan keringnya, dengan berbintat-bintatnya, dengan tahlah macam-macamlah...huuuuu...

Esok boss besar patutnya nak tumpang me lagi, tapi nasib baik baru tadi dia email kata tak jadi....legaaaa sangat-sangat...haha...
I is sebenarnya tak kisah kalau part tumpang ke apa ke, tapi I is risau kalau naik kereta dengan boss-boss ni..tak reti...nak borak sangat tak reti, kang nak pasang radio macam sesuatu pulak..kang senyap sangat pun tak boleh....for sure cara boraknya pun lain kan...so nanti I is jadi so skema gitu....penat weihhh kena kejung sambil drive 45 minit macam tu...krem satu badan...hihi..





Wednesday, March 19, 2014

Kaunter Pertanyaan Bergerak....




Ramah takpe, tapi kalau terlebih ramah macam tulah jadinya...hahaha...
Macam yang dalam entri atas tu...yang tanya me tu seorang professional tau.....bukan makcik or pakcik jemah okeh..ni professional lelaki...jangan terkejut..(tapi..kalau iyapun perut me macam mengandung 6 bulan, tapi patutnya tak payah tanya pasal due ke apa...tak sesuai...)...
Berbalik kepada tajuk kat atas...walapun me ni bukanlah orang yang ramah sangat (tak ramah langsung pun sebenarnya) tapi sejarah hidup me dengan orang "ramah" dan jadi kaunter pertanyaan bergerak memang banyak...

Zaman sekolah
-Masa tunggu bas nak pergi tusyen (form 5 tahun 1997)..tunggu bas kat bus stop depan rumah jek, tak pun masa balik tu tunggu bas kat Jalan Silang......
Rasanya dalam 2 kali seminggu hari Sabtu dan Ahad time me tunggu bas untuk pergi dan balik tusyen tu purata kena tanya adalah satu hari 1-2 kali...
Ye purata dalam seminggu ye macam tu...serius me tak tipuuuu...
Mana tak purata 1-2 kali sehari kalau elok-elok tengah jalan nak melintas jalan dari rumah nak ke bus stop tu kang ada kereta or motor stop tanya..."dik mana sekian sekian sekian tu....?"...tu dah sekali....
Kang elok dah melintas seberang, ada lagi yang tanya "nak pergi sini sana situ macamana...?"....dah dua kali kan...
Kang elok tengah duduk kat bus stop tu ada lagi "nak pergi Chow Kit naik bas no berapa...??"..tak ke dah tiga kali??.....sangatlah kaunter pertanyaan bergerak kan me nih...???
Tu me citer masa pergi...pergi me memang sesorang je tunggu bas dan naik bas (tapi selalunya bernasib baik..nampak bas No. 185 dari Taman Watan me naik mesti ada Siti dengan Ane dalam tu...jadi tak takut sangat...bas 185 memang susah giler nak dapat..so kalau naik pukul 12 lebih tu memang adalah terjenguk duaorang sohabat me tu.....)
Tu kalau pergi sorang-sorang ye....tu tak campur lagi kadang-kadang dalam bas kang kena tanya kalau nak pergi KLCC nak turun kat mana..?atau kalau nak turun kat Ampang Park nak turun mana....?....atau bas ni last kat mana? atau bas ni turun kat Jalan Silang ke?...
Pastu kalau dah sampai Jalan Silang pun sama....walapun kawan-kawan ada 8 orang segroup sekali tusyen tengah elok-elok jalan tu kang kena cuit..."dik nak pergi CM (Central Market) macam mana...?"....serius korang rasa apa...??
Bab kena cuit kat bahu pulak adalah sangat selaluuuu....me jalanlah laju macam puting beliung pun, kalau hari tu ada yang nak tanya memang kena cuit 14 kalilah me....mesra pengguna betul kan me nih??
Serius me tak paham...me ni ada muka kaunter ke apa...??
Dan percayalah...memang purata kalau sehari keluar jejalan lepak dengan kengkawan pun sama tahap 'kaunter pertanyaan' tu....tetap 14 kali kena tanya...huwaaaa...

-Me pernah masa nak balik naik bas kat KLCC (naik bas kalau ke Ampang kan kena melintas jalan depan KLCC tu) baru me nak jalan keluar dari pintu masuk tu elok ada mat salleh dan minah salleh tanya "excuse me, where is the twin towers?..." seriusss rasa macam duhhhhhhh....yang ko pijak ni hapa??
Haaaaa....macam tu sekali kan....?

-Lagi ingat lagi masa lepas dapat result UPU..masa tu pulak UPU first time buat UPU online...masa tu jangan cakaplah..kalau satu kelas form 5 me tu..sorang-dua je yang dapat masuk ke IPTA..yang lainnya habis gagal so kena buat rayuan kat Damansara nun....so yang gagal ni termasuklah me haruslah nak buat rayuan kan....so nak buat rayuan kenalah bawak surat rayuan, kena beli stem segala, kena bawak dokumen yang dikehendaki....
Kat sana kalau tak puas hati boleh cek lagi samaada korang dapat IPTA atau tak...kalau memang tak dapat buat je rayuan on the spot...
Masa tu jangan cakaplah..memang bus nak ke bangunan uruskan UPU tu memang penuh....penuh sebab semua yang gagal UPU tulah...
So sebagai kaunter pertanyaan bergerak, memang dari awal nak naik bas (kena tunggu bas kat depan belakang bangunan Metrojaya (sekarang Mydin) tu...me dah kena tanya macam-macam....
Tunggu bas (padahal tak tau pun, tapi tanya kat orang interakota tu dulu) kang ada yang tanya..lepas sorang-sorang pastu sorang..selagi bas tak jalan ye....me bukanlah berdiri depan pintu bas pun...duduk lepak-lepak kat tepi pasu tu je...tapi tetap kena tanya...
Kang dah naik pun sama...masing-masing dok tanya mana nak turun....la haiiii....me pun sama macam korang ye....
Tu tak citer, bila sampai sana...duduk kat tepi menyorok pun ada lagi yang tanya...nak cek status kat mana..kang datang lagi, lepas cek status buat apa...kang datang lagi...nak buat rayuan kat mana...?
Weihhhh....I is bukan kakak kawasan okeh....tanyalah orang lain pulak....urgggghhhhh....tensi tensi....

-Tak citer lagi kalau tengah makan ke, tengah beratur beli tiket (apa-apa tiketlah, tiket wayang ke, tiket entrance apa-apa ke), tengah bayar bil kat pejabat pos ke, tengah beratur kat bank ke..memang confirm kena tanya...



Nampak tak nampak tak...??serius korang boleh tak bayangkan betapa kaunter pertanyaan sangat me nih??giler weih....memang kalau nak cerita semua memang penuh satu page okeh..











Friday, March 14, 2014

Ke KT lagi...

Esok pagi-pagi dah kena bertolak...
In sya ALLAH esok kalau tiada aral melintang kitaorang akan sampai ke Kuala Terengganu (KT)...
This is the second time me pergi KT...dalam hati seronoknye!!
Doakan kitaorang selamat pergi dan selamat balik ye....
Harap-harapnya juga takdelah jerebu lagi.....



Sebelum pergi esok ni jom kita ber'throwback' kejab....
(Orang lain ber'throwback' bagai I is naklah jugek..hihihik...)
View cantik masa pagi dan petang....
First time sampai KT tahun lepas (2013)....
Time tu duduk kat Riyaz Heritage Marina and Spa (harus di'bold'kan gitu...haha)....dapat pakej berbaloi-baloi...memang tak sangka merasalah duduk hotel berstar-star sampai 3 malam......hikhik..syukurrr....



Poyo tak??
Haaa...poyo tak poyo tapi gambar ni berjaya mengaburi mata semua orang tau....semua ingat me memang pergi India or oversea....haha hebak tak??
Tak sangka I is melancong kat Malaysia jek kan.......ingat kat Malaysia takde tempat cencantik hebat  ke? ada hokey...yang gambar ni amik kat dalam Taman Tamadun Islam, kat miniature Tajmahal....



Gambar kat bilik lagi....
Bilalah dapat repeat duduk sini lagi kan...



Tempat breakfast tiap-tiap hari...
Lepak breakfast je nak dekat 2 jam tetiap hari...betul-betul buat macam rumah sendiri..hihihi...








Thursday, March 13, 2014

Anak Siapalah ni?

#Doakan MH370





Ni masa Umaar umur seminggu sebelum masuk umur sebulan....
Kecik halus macam abang Imraan.....





Yang ni semalam...umur lagi seminggu nak masuk 2 bulan...
Huhuhu....debob melampau okeh..rasa nak kunyah-kunyah je pipi tu.....


Ikut kata ibunya berat Umaar meningkat 2 kali ganda dari berat abang Imraan masa umur yang sama masa baby dulu.....
Kalau tanya guna 'baja' apa...Umaar pakai 'baja' Lactogen...hahaha....(ada yang kata kalau minum lactogen memang baby cepat naik berat badan...entahlah...)...
Hari tu masa pergi cucuk sebulan berapa hari tah berat umar dah 4.8+kg..kiranya naik nak dekat 2 kg dalam masa sebulan (Umaar lahir berat 3.05 kg)....dan bila tanya kat doktor (paed), doktor cakap berat baby okey je, tak obes pun....(lega ibu dia...)...
Umaar ni jenis lek lek je tau, kurang menangis tak tentu hala tu......kalau nak susu pun lek lek je ek ek nangis sepatah dua kata (kaki tangan je yang kayuh terlebih..hehehehe)..pastu dah dapat susu terus senyap....tapi paling kelakar bila isap susu mesti ada bunyi..punyalah lahap je bunyinya..macam dah lama sangat tak minum susu gitu...haha..
Lagi satu Umaar ni jenis tak tahan panas (tapi takdelah nangis sebab panas) cuma nanti kalau panas dia bangun kick kick kaki tu sebab tak berapa boleh tidur...huhuhu....so dari kecik rasanya dua tiga minggu je pakai berbedong iya-iya, lepas tu takde dah..siap pakai rompers sependar tu je okeh.....haa..barulah lena tidur kemain lama....
Sekarang ni pipi Umaar tengah naik ruam susu....aduhhh...penin kepala ibu dia dok fikir macamana nak bagi hilang...dulu masa time Imraan masa umur 4 bulan baru naik ruam tu..pastu kurang kejab naik balik pastu terus hilang...ni Umaar baru umur nak masuk dua bulan tapi dah ada ruam, banyak pulak tu......tu yang pening....dahlah tu kang kejab ruam tu merah giler, kang kejab ok kering....huuuu...
Kalau nak tau baju baby umur 3-6 bulan tu Umaar dah agak muat dah...rugi ibu dia beli baju banyak-banyak haritu, kejab je boleh pakai....
Ni minggu depan ni ada appointment doktor lagi..so nak tengok berapa kg pulak naiknya....(mau nak dekat 6 kg kot nih....)...hihihi...





Wednesday, March 12, 2014

Laparr....

#Doakan MH370



Baru je tadi blog pasal preggy tapi tak beranak-anak...ni tak insap-insap lagi nak jugak citer pasal makanan...layannnn....



Semalam balik keje me call Mijon, tanya dia free tak time tu...?Katanya free tapi kang tusyen pukul 7.30 malam karang...dah kata macam tu terus je, jom kita gi makan!!...
Nak makan apa?kata Mijon...me jawab Nasi Ayam....
Tapi Mijon cakap tak bolehlah jauh-jauh..kita makan dekat-dekat je sudah...takut tak sempat katanya...
Tapi katanya lagi..ish ko ni...sebut Nasi Ayam buat aku teringat-ingat je nanti....hahaha.....
Me pun oh ok..tak kisahlah janji makan......tapi dalam hati me tetap nak makan kat situ jugak..tak kiraaaa i is dah lama tak makan okeh...
So sampai-sampai je, Mijon masuk kereta terus me cakap..jomlah ke IKANO terus sempat ni....terus Mijon pun senyap gitu...alooo ingat senyap tu tanda marah ke?kalau senyap tu tandanya setuju okeh......kalau tak setuju haruslah laju je dia bangkang...hahaha..i i sukaaa..........


Nak menyampaikan IKANO tu lamalah jugak..lebih 15 minit...tapi nak dapatkan parking dengan nak beratur beli makan sapsapsoi sekejab je....
Fyi, kat sini kalau petang-petang time orang balik kerja memang heaven okeh...dengan parking kosong siap boleh parking silang pangkahnya tapi kena kebal tahan makilah kan....dengan orang tak berapa adanya..memang syiok...!!...eh, tolak jem sebelum sampai tulah...nak buat macamana jalan kat situ memang crowded kalah Jalan Jelatek....


Makanan walapun Nasi Ayam foodcourt tapi hidangannya haruslah seperti makan kat rumah....hhihihi...
Ni kitaorang order set yang sama macam kitaorang makan selalu tu...set single special dengan extra nasi...set ni dapat nasi Ayam sepinggan, Ayam extra dari set biasa tu dengan sayur pilihan (Kailan atau Taugeh)....
Yang kitaorang makan ni total RM 28....kira murah ni tau....sebab nasi extra semangkuk sorang (kiranya sorang makan dua mangkuklah) pastu dapat sayur goreng tu dengan Mijon tambah extra hati....


Fyi, foodcourt ni kat sebelah Dunkin' Donuts IKANO (kalau dari parkingla)......kalau korang dari Kota Damansara korang pergi kat parking IKANO yang bawah tanah belah kanan tu...dah masuk nanti turun masuk bawah then pusing cari parking yang kat naik atas pulak...
Dah naik tu patah kiri then patah kanan pulak......nanti akan nampak ada satu restoran terbuka color kayu (The Ketam Village Steamboat) ha, kat area situ pun boleh parking...kalau nak lagi dekat pergi lagi belah kanan sinun nak ke IKEA pulak, then cari parking...dah parking kang jangan pergi ke pintu IKEA tu pulak...pergi ke pintu yang nampak  Dunkin' Donut tu...kat pintu tepi belah kiri tulah foodcourtnya...
Korang faham tak nih??
Kiranya kalau nak ke IKEA pintu sebelah lagi satu belah-belah kanan tulah pun (tak nampak lagi taktaulah...besar giler dioarang tampal I.K.E.A..kikikih)........kalau nak ke IKANO pulak korang pergi pintu yang belah-belah kiri pulak...kira parking border antara IKANO dan IKEA la sini.....
Tapiiiii...perlu diingat....ni me ajar ni kalau time korang pergi tu kalau time tak ramai orang la...kalau ramai me tak reti nak citer..korang cariklah sendiri...sebabnya parking kat area sini memang kosong bila lepas time office hour je...time lain memang tak dapeklah....ikut rezeki...
Lagi satu...yang me cakap ni memang foodcourt ye...bukan kedai or restaurant fancy fancy tu...so kalau tak suka food dari foodcourt tak payah gatal nak cuba...kang korang sentap pulak sebab tempat kecik dan tak cantik....huuuuu....



Sambung balik...
Ayam steam dengan hati extra...ni Mijon punya...
Kat sini ada dua jenis pilihan ayam..nak yang steam ke atau nak yang goreng/bakar....
Ayam pulak kalau order yang single special memang dapat lebih dari yang biasa tu...
Yang hati tu pulak yang mintak extra macam me tulis kat atas tu....kalau suka or nak boleh minta kat orang tu masa order...rasanya tambah RM1 ke RM1.50 tak silap....


Yang ni pulak sayur goreng pilihan...
Kalau set single special ni memang dapat extra sayur macam ni....boleh pilih jugak...
Yang ni Mijon selalu order..me pulak tak reti nak makan nasi ayam dengan taugeh..semalam me try test la..siap tanya Mijon rasa apa ek makan dengan taugeh...Mijon kata rasa biasa je...
Sekali dah makan..haah, rasa biasa je..rasa taugeh..hihihi..memang lidah me tak boleh terima makan nasi ayam dengan taugehlah..macam tak syok.......



Yang ni pulak sayur pilihan me...memang tiap-tiap kali makan pun order yang ini..tak pernah tukar....
Kailan ni sebenarnya diaorang celur je then letak sos tiram dan kicap cair dan tabur bawang goreng...
Kalau tanya me sedap ke tak?memang sedaplah...i is peminat Kailan....so masak apapun sedap....nomnomnom...kalau yang ni memang rasa Kailan tu masin-masin..so memang sedap makan dengan nasi ayam tu....


Nasi Ayam Hainanese....memang fav habislah...
I is memang suka nasi ayam jenis macam ni....
Nasi Ayam ni jenis guna stok ayam pekat likat punya......nasi ni jugak kuat dengan bau minyak bijan..memang wangi semerbak okeh..(tang minyak bijan yang buat mak me tak lalu nak makan tu...tapi me tak, lagi minyak bijan lagi sedap..hahaha...)...sebab suka kan, tu yang kalau makan tak cukup semangkuk nasi tu...tu yang belum apa-apa dah tambah semangkuk lagi sebab dah tau kemampuan tekak dan perut nih.....
Paling kelako bila masa dah letak nasi semua kat atas meja Mijon cakap dari jauh dah nampak nasi menimbun macam bukit...hahaha!....nak buat macamana..memang suka...lantakle orang nak cakap apapun kan.......
Nasi Ayam ni makan dengan sup kosong je dah heaven, tak payah nak makan dengan Ayam or lauk sangat pun....(serius tak tipu..semalam kitaorang makan nasi laju je habis..lauk siap ayam sepinggan tak berusik okeh...)....
Macam me cakap...semalam kitaorang makan laju je habis (laju tapi bukan gelojoh menyumbat tau...)...satu mungkin sebab dah lama tak makan...lagi satu sebab mungkin dah lapar sangat....eh bukan ke ko dah makan nasi lunch sebelum tu Su???~terus geleng-geleng kepala then sebut citcitcit~....
Nasi kitaorang makan memang habis licin (selalunya me je licin, Mijon tak berapa nak licin), ayam habis sepinggan je sepingan lagi tapau bawak balik, pastu taugeh tak habis (Mijon aa napa tah tak makan...) tapi yang ni takdelah tapau...takut tapau sapalah nak makan pun kan........
Kitaorang habis makan masa tu cun-cun nak dekat pukul 6.30 pm...so memang tak sempat nak pergi mana dah, terus hantar Mijon then balik....


Lupa pulak, makan nasi ayam hainanese ni kalau bangun pagi walapun malam tadi berus gigih kumuh guna listerin pun memang mulut bau ghu ghu gitu...hahaha...sebab bawang putih dan halia diaorang pakai banyak....ni mulut me yang tak berapa makan sos/sambal cili/halia tu tau..kalau orang lain yang jenis suka sangat tak taulah macamana..haha....mau pengsan orang keliling....!




Bila Due...?

#Doakan MH370

Ni bila due...?katanya.....
Huwaaaa kakakakah....nak nangis ke nak gelak pun tak tau....
Dengan muka tebal me jawab eh taklah..perut memang buncit....~wink wink win~ sambil mata kelip-
kelip...
Taktaulah orang yang bertanya atau orang yang ditanya yang biru mukanya...
I is of courselah tebal muka tapi muka cool cool man je siap muka takde perasaan lagik......(gelak berdekah-dekah dalam hati je sudey...)...tapi yang tukang tanya pulak yang macam terus oh ok bye..huwahahahaha....




Ishhhishishhhhh.....memang tak boleh jadik nih....balik rumah kena sit-up 40 kali sehari ni...tapi nak buat dalam mimpi je boleh tak?....





Tuesday, March 11, 2014

DIMSUM...

#Doakan MH370

Sekarang tengah ada offer di Groupon makan buffet Dimsum di EDEN, KLIA...
Sapa suka makan Dimsum bolehlah pergi..recommended...
Sapa yang tak pernah makan Dimsum pastu nak rasa...recommended jugak...hehehehe
Kitaorang pernah pergi dua kali..EDEN 1 dan EDEN 2...
Dua-dua kali pergi pun puas hati sangat-sangat...(nak complen hapa pun...bayar murah tapi makan sedap..hehehehe)...so trylah ek....tak rugi....








Monday, March 10, 2014

Doakan MH370


Pic credit to google

Me kat opis ni tak dapat news update pasal MH370...
So apapun me tetap doakan semoga MH370 ditemui dalam keadaan selamat...
Untuk ahli keluarga penumpang MH370 yang terlibat me doakan semoga kalian semua tabah dan banyak bersabar (me tau lagi berat bahu yang memikul...)..tak lupa juga untuk semua petugas-petugas yang berdedikasi dan bertungkus lumus dalam menyelesaikan insiden ini semoga anda semua success dalam menjalankan tugas....Amin...



Untuk official update boleh pergi ke link MAS ini...




Wednesday, March 05, 2014

Dugaan Pekerjaan...Part 1

Harini kira tepat 1 tahun 3 bulan 5 hari me bekerja kat tempat ni...
Kerja masih lagi sesorang...masih lagi kadang-kadang seminggu sekali ada pegawai yang datang bertugas kat sini...
Kerja sorang-sorang ni sebenarnya BESTTTT sangatttt...
Tapiiiii..ye ada tapiii...kadang-kadang tak berapa nak best....
Antaranya:

# Makan pagi dan tengah hari of courselah tetiap hari tu sorang-sorang...sorang-sorang tu satu hal...ok lagi rasanya....tapi tang  nak mencari makan tu susah sikit....semuanya kena 'usaha' gitu...kalau takat 'usaha' jalan kaki je takpelah kan.....ni tak.....kat sini kalau tengah pepanas tu tiba-tiba teringin nak tapau Teh O Ais ikat tepi memang tak dapekkk deee.....kena usaha..kena rajin....usaha dan rajin tu macamana?tahapnya rajinnya walaupun teringinnya ciput jek tapi korang kena drive ke tempat nak tapau tu....hazab okeh.......tu kalau nak pergi cari makan kat kantin dah kena drive..kalau nak lagi hebat kena drive jauh keluar....huuuuu..memang taklah...kang nak ke kereta je dah 5 minit, nak start enjin dah seminit, nak menyampaikan tempat nak membeli tu berminit-minit...so kena fikir panjanggggggg-panjanggggg sangattttt-sangatttt barulah beli...boleh gitu??So sebagai jalan penyelesaian..apa yang ada (belen-belen malam tadi tu) bawaklah ke opis....kalau takde sparekan roti krim tu berketul-ketul...kang lapar takde makanan or malas nak keluar tala tu je....
Mesti kata me dah kurus kan...??takde maknanya....kat opis tahan dulu  hati dan perasaan perut kang sampai rumah segala mak nenek makanan me belasah...hahaha..selagi tak habis selagi tu makan makan makan dan makan....

#Kerja dah sorang-sorang so apa-apapun tanggunglah sendiri...kat sini opisnya jauh-jauh antara satu dengan lain...so kalau ada apa-apa tu tawakallah me solvekan sesorang....
Ada satu time tu, kalau tak salah first week me masuk kat tempat baru ni....ditakdirkan petang tu ada meeting kat opis lama (kat KL) so kenalah sebelum lunch me ke sana....bayangkan ye....hari tu hari Jumaat, hari yang pukul 12.15 pm je semua cabut kemana-mana tah...hari tulah pun bilik ekon takleh nak bukak....ye..pintu bilik ekon tu stuck tak tau pasal apa....giler nak menangis ko....lepas lunch kang dah start meeting...pukul 12.15 pm tu  orang semua dah cabut keluar..me pulak tengah mengelabah tak tau macamana nak tutup ekon semua (nak kena tutup sebab nak balik KL dah...)....dah tu nak mintak tolong sapa??call bos kat opis KL tak angkat, call sana sini pun tak angkat.....last-last buat muka tak malu pergi jengah opis sebelah tengok sapa-sapa yang tinggal...
Pastu kebetulan ada pulak yang tak keluar lagi (syukur ya ALLAH), so me just tinggalkan kunci, suruh dia dan kawan-kawan tutupkan ekon tu untuk me....huuuu..terpaksa okeh...lagipun kebetulan jugak pintu tu tak boleh bukak sebab member budak tu yang servis ekon kat bilik ekon tu sebelum tu...so nak taknak silalah buatkan sampai pintu tu boleh bukak.....apalah yang ko dah buat kat bilik ekon tu labuuuu...?huuhuhu
Alhamdullilah....pukul 3 masa orang lain dah nak start meeting (staff meeting je pun...hehehehe) pintu tu boleh bukak....giler okeh..bayangkan hati me dupdapdupdap dari pukul 12 suku sampai pukul 3 petang...huuuu...
Bila cakap kat boss kat sana, harom takde feedback....sabar jelah...so takpe....tunggulah akhirat nanti (hahaha tetiba...)....
Pastu bab blackout...tiga empat lima kali dah kena....lagi-lagi kalau baru lepas cuti lama...masuk dalam ni bukak suiz sekali lampu tak bukak..dah sudahhh....
Mula-mula dulu paniklah jugak...tapi last-last sendiri dah pandai....lepas tu kalau blackout ke apa, amik je kunci tu pergi bukak bilik api tu pastu picitlah apa yang patut..setel......
Kalau pasal benda lain kecik-kecik tu banyak....contoh macam harini...tengah cantik-cantik tulis buku resit sekali buku resit ada printing error..dah mengalabah cipan dah...tak memasal....
Nak call opis KL baik tak payahlah kan...so solve sendiri dengan orang akaun...nasib baiklah ok...dah setel pun...






Tuesday, March 04, 2014

Geng Lama...

Dua tiga bulan lepas berjejak kasihan dengan member lama kat dalam Whatsapp...punyalah lama menyepi tetiba muncul gitu...suka giler okeh....!!
(I is dahlah jenis kalau orang senyap sepi I is tegur pastu orang tu is bolayan...So as a conclusion, marilah sama-sama kita menyepikan diri..huhuhu....)
Elok-elok berwhatsapp tetiba member tu hantar gambo-gambo lama kitaorang....huuu..nostalgia sangat...rasa nak menggenang air mata....
Yang kelakonya, dah hantar ulas serba sikit pastu senyap sepi balik sampai ke hari ni..huuuuu.....so kenalah tunggu next roundlah gamaknya...barulah berjejak kasihan kembali kan...haha!....takpe-takpe...jadi ingatan tu ada kan....hehe...


Nilah member me tu...Che Mai me panggil....
Bizi benar kot sekarang ni...dengar kata dah kerja kat company lama tu...naik pangkat lagi...alhamdullilah...semoga success selalu!!....
Ni gambar masa kitaorang teambuilding unit (tu yang pakai baju sedondon tu...).......masa tu dua-dua pun kerja kontrak....bila kerja kontrak selalulah diperkotak katikkan dik semuaorang...huuuu..merasalah nak dekat setahun 'skema' semacam...bukan sebab bodek ye..tapi sebab memang kena 'skema'....bayangkanlah dah 'skema' tahap tertinggi pun kena "macam-macam" okeh..kalau tak 'skema' haruslah dijeling-jeling dek orang keliling....
Serius..jadi pekerja kontrak memang macam artis baru nak up je rasanya..salah sikit kena keji..silap sikit kena jelingggg...huuuu..hazab.....nasib baik setahun je..Alhamdullilah sekarang ni dah ok....(oklah sebab dah permenant....hihihik..so takde sapa boleh nak "macam-macam" sangat....)....
Cer tengok muka me tu..gomak semacam kan...?me pun tak tau kenapa jadi gitu...padahal pakai bedak kompek silky girl je kot....nak kata pakai tebal memang tipulah kan...I is mana rajin nak tempek bedak lelama ni...lenguh tangan...




Ni pulak gambar geng lama....
Kira genglah...ke hulu kehilir together gather....
Mana tak together gather..sebab yang sebatch umur ni jelah pun yang ada....
Yang 3 orang belah kiri semuanya kontrak (senasib okeh), cuma yang belah kanan sekali yang permenant....
Amik gambar ni sebab me dah nak kena masuk unit baru...unit baru sebab dah dapat kerja permenant...(Alhamdullilah syukur...berkat bertahan mintak kerja tetiap kali ada jawatan kosong...2 kali mintak nasib baik dapat...hehehehe..)....


Masih gambar di unit lama lagi....
Motip nak amik gambar tunjuk pintu kan...??



Yang ni gambar masa teambuilding lagi....
Malam last tu ada dinner...sambil dinner ada pertandingan karok...yang menjadi mangsa peserta untuk menyanyi adalah pekerja baru a.k.a. yang kontraklah...alasannya sebab semuaorang lama dah menyanyi.......sabar jelah..ntah iya ke tidak kan....
So tak memasal me dengan 2 orang kawan me tadi tu kenalah jadi peserta...nasib baiklah walapun pemalu ya hamat masing-masing boleh perform gituk (me 1st time nyanyi depan orang ramai ye...)......pastu siap dapat hadiah lagi....haha
Che Mai dapat johan, me pulak dapat naib johan....dua-dua pun menang dalam kategori duet....berduet dengan partner masing-masing on the spot okeh..malam nak kena nyanyi petang baru pilih lagu...boleh??
Kira hebat jugak kitaoang sebab lawan 4 team (kiranya 4 pasangan duet je pun) dapat no satu dan dua...heheheh...tak sangka okeh.....
Cer tengok gambar....yang kiri sekali yang paling cun tu agak-agak siapa ek...?hihihihi.....
Tulah Chah....officemate jauh me sekarang....mula-mula me yang joint dulu unit sekarang ni..pastu lepas tu Chah pulak join...Chah pun dulu kontrak jugak....tapi dia lagi lama..5 tahun kot tak silap dia kontrak dulu baru dapat permenant.....nak tau syok tak syok masa kerja kontrak dulu cer tanya dia sendirik..hihihihi....
Ingat lagi..Chah masa ni budak kontrak yang baru je masuk..kiranya baru masuk tak sampai sebulan dua dah kena join teambuildingla.....so dia macam penyenyap dan pemalu sikitlah masa ni (sampai sekarang pun pemalu okeh...tapi senyap tu tak berapa la sebab dah kenal.....hehehehe)...



Ni semua seunit jugak .....ni pun masa teambuilding jugak sama macam kat atas tu....masa ni lepas habis tali-match kalau tak silap...
Walaupun seunit tapi opis masing-masing ikut seksyen masing-masing so jarang-jarang jugaklah jumpa....so kalau nak bemesra satu sama lain tunggu kalau ada orang sedekah makan tak pun kalau ada jamuan tak pun kalau ada kursus macam ni lah...dan Alhamdullilah..yang ada dalam gambar ni pun baik-baik belaka....kalau jumpa sampai sekarang pun bertegur sapa.....kalau borak pun boleh tahanlah tak reti nak berhenti...heheheh.e...(walapun adalah yang sorang dua tu perangai dah berubah..huuuu)......





Monday, March 03, 2014

KABUS?


Gambar yang baru je ambik tadi...kalau tengok macam takde apa-apa...tapi kalau dok sini taulah yang sebenarnya kat sebelah hujung sana tu berkabusssss....
Patutlah dari pagi tadi macam berkabus semacam jek...feeling terlebih kan padahal???..
Kat sini memang banyak pokok so memang kalau pagi-pagi sejuk-sejuk tu memang akan ada kabus sikit  jadi takdelah pelik sangat...tapi bila dah tengah hari pun still 'kabus' tu tak bergerak-gerak pergi haruslah sesuatu kan..??
Dahlah tu 'kabus' yang ni putih habis semuanya...tak macam 'kabus' pagi-pagi tu...putih jugak tapi takdelah selepak yang ini....(kalau tengok live memang agak seriaulah....)....
Masa keluar nak ke toilet pukul 10 pagi tadi pun bau asap boleh tahanlah....so confirmlah JEREBU.....!!
Bila tengok dah start jerebu ni mulalah hati tak senang...bahaya weihhh...kalau semput macam me ni memang terbaiklah sangat!!...
Tambah kang nak drive kang satu hal....serabut je bijik mata ni...rasa macam cermin kereta berhabuk tak pun cermin mata kabur tak berelap...huuuuuu..dugaaan........


Ya ALLAH ya tuhanku...kau turunkanlah hujan rahmat ke atas kami semua...Amin....





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...