Tuesday, June 28, 2016

Shoppinglah Sangattt....

Ni kisah weekend haritu....
Kalau ikutkan hati me nih, me memang malas giler okeh nak keluar time cuti-cuti nih....(mau tak malas, kalau weekdays tu dah sakan berjalan khen hehehe)......
Tapi tulah...weekends pun kalau ada sebab dan ada benda yang tak setel lagi so me keluarlah jugak kan.....takkanlah nak buat perintah berkurung pulop huhuuu.....




Ni hari sabtu....
Ingatkan nak keluar pepagi...tapi Anim pulak tak bangun-bangun huhuhu...
So ajak petang..senang..lepas beli baju boleh terus ke bazar ramadhan gittew....
Ni kat Ampang Point je pun...dokek jo...sonang...tak payah nak fikir banyak-banyak..hehe......
Ni bukanla beli baju raya pun tau...belikan dia baju omputih hehehe...
Baju raya kitaorng memang dah ada..dua helai jubah sorang je sudah.....tu pun beli online saja...senang gittew.....tudung pun ikut mana dan jek.....
Raya ongtua..ginilah pun kan...janji ada baju nak pakai jek....(recycle apa yang ada jelah pun...apa susah)...




Makcik ko pun nak try test jugak la kan....
Tu Anim dah penat tu....sorry Anim.....sebabnya bila dia dah setel hal baju-baju dia, dah me pulak terjebak..nak jugakkk........
Mana taknya...elok nak gi bayar tu sekali sajalah me selak baju-baju yang bergantungan tu kan.....sekali tengok-tengok eh eh ehhh ada size daaaaa....apalagi laju je amik terus me try test kikiki...
Iolls ni saiz in between saiz normal dengan plussize...so ada certain jenis kain tu me muat normal size..tapi kebanyakkan kena amik jugaklah yang plussize tu...nak buat camne..takkanlah nak pakai yang sendat..so kena amik jugaklah terbesar sikit tu (serius tak best okeh..sebab kalau XL kecik, tapi kalau XXL dah gedobos pulak..lagi-lagi kalau kat lengan)...
Serius..Iolls suka giler okeh baju kat atas nih...tapiiiii....tapi baju nih jarang giler-giler punya.....masa nak pilih tu (boleh pilih sebab memang ada saiz..yeay!!hehehe), dok fikir banyak-banyak kali...ni kalau beli ni rajin ke idok nak pakai inner....??
Sekali kena sound dengan Anim...kalau leceh tak payah beli...kikiki...betul jugak tu...tutup mata jelah letak balik kan....huhuuuuuu


.



Ni masa nak bayar....
Panjang okeh Q...semua orang pun shopping sakan okeh....
Macam kitaorang..me dapat dua helai kemeja...Anim pulak dapat 4 helai kemeja...cukuplah tu....tu pun dah kira stok setahun dah tu kikiki....jimattsss.......
Ni kitaorang beratur dah nak pukul 7 okeh....
Ingatkan shopping tu tak sampai sejam je dah cukup..sekali tak ye....dah jadi lama jugak....





Habis bayar terus zass ke bazar kat BBA.....
Beli apa yang nak makan sahaja konsepnya ye.....
So beli Ayam Golek sekor, Murtabak 2 keping dengan Air Mangga je....
Tu pun mengah nak mengabiskan....
Ni beli sikit je sebab malam karang memang nak keluar gi cari makan.....





Ni malamnya....
Pukul 11 lebih dah rasanya nih....
Niatnya malam tu keluar nak supper kat Kampung Baru jek...
Tapi Atie pulak ajak singgah Jalan TAR...oh okla...bolehla....
Tu diaorang tengah pening nak pilih karpet....
Iolls pun terjebak jugak....beli satu untuk hall....
Beli yang murah je pun...janji karpet tu bertukar tetiap tahun sudah........
Hall kitaorang kan ciputs giler kan...so beli yang paling besar tu dah penuh satu hall kikiki..jimats giler okeh.....





Anim.....
Mula-mula memang dah plan nak supper nih...
Tapi tulah..kejab kang jadi..kejab kang tak jadi..
Last-last Atie call suruh kitaorang bersiap....uiiii laju je memasing siap...
Iolls ni pulak, vontot tak berajar....
Dahlah malam tu jalan jem boleh tahan...pastu elok pulak perut nih memulas-mulas...ayoooo....
Nasib baik ada rezeki parking depan Wisma Jakel tu ha....
Sampai-sampai je terus Iolls mencarik jamvan okeh.....dah tak boleh pikir apa dah okeh....
Nasib baik mall ni bukak lagi...
Tapi satu jelah...punyalah besar tu mall...tapi toilet ada kat Tingkat 3 je.........adoilaa..menganiaya betul.....





Kitaorang ni nama je pergi Jalan TAR...
Tapi sebenarnya "stuck" kat tepi Wisma Jakel ni je pun kikikiki.....
Beli karpet lama sangat...sampai dah takde mood nak jalan-jalan bebetul kat Jalan TAR tu......
Tengok Abang Imraan tu....pandai dia layan Adik Umaar kikikiki....
Adik bosanlah sebab kena duduk dalam stroller tak boleh bergerak...
Abang pulak boleh lari sini lari sana.....tapii nasib baik Abang pandai main dengan Adik.....
Tu Adik tu siap mengekeh-ngekeh gelak tu tau...takdelah adik bosan sangat kan..........





Pandai okeh Adik berlakon....
Iolls panggillah...Adikkkk..adikkkk....nak suruh dia pandang HP le pun....
Pastu bukan dipandangnya pun...boleh pulak terus dia buat lembek-lembek camtu kikiki....pandai ko ye...padahal tadi tu sikit punya segar.....





Usu Anim bosan lettew....
Bosan sebab kena ikut gi Jalan TAR hehehe...
Pastu kena pulak jadi baby-sitter kejab hahaha..lagilah double-bosan.....




Abang sekali sekala dia datang kat Adik....
Tak duduk diam okeh...




Dah gi beli karpet terus bergerak ke Kampung Baru....
Macam biasa..makan Nasi Lemak City Garden le pun kikiki...
Kegemaran semua nih.....
Kalau dapat ni memang memasing senyap je menguyah hehe.......
Kitaorang kalau gi sana makan lauk share cmni jek...
Tak payah nak beria-ria sangat gittew...kang tak habis....masing-masing lagi enjoy makan takde lauk sebenarnya.....




Lapar ke....?hehe.......




Walaupun dah malam buta...tapi tetaplah sorang makan dua bungkus sorang.....







Abang masa dalam kereta dia dah sound...jomlah balik..Abang ngantuk la......
Tapi nak buat camne....dah alang-alang memang nak gi sini...so tak dapatlah nak balik ye Abang....
Tu pun Abang tahan mata sampai balik tu.....kuat pulak dia tahan ngantuk...





Tengok tu...makcik panggil taknak pandang okeh....dah makcik syok sendiri amik gambar jadinya.....
Kitaorang sampai rumah nak pukul 2 pm ye.....
Tapiiii pagi tu tetaplah bersahur kikikiki....dasat okeh perut me nih.....







Ni pagi Ahad....
Ke kubur kejab.......
Baju pun pakai baju malam tadi jek....jimats air gittew......




Alhamdullilah...
Dah bersih dah kubur Abah...
Kubur-kubur kat sini kuat tumbuh rumput n lalang.....so kena rajin-rajin jenguk...kalau tak jadi hutan okeh.....





Balik dari kubur pergi AEON Big Ampang kejab...
Pastu ternampak kipas nih....so Emak beli...
Murah punya pasal gittew...oklah buat suluh Abang Imraan.....untuk Anim pun ye nih...
Rumah kitaorng tu takdelah panas sangat pun...tapi diaorang duaorang tu jenis kalau boleh kipas nak suluh kat depan muka bebetul tu yang kena beli jugak kipas duduk nih.....






Karpet semalam.....




Ni petangnya....nak cari selipar..nak cari selipar.....
Tu pun sebelum berbuka tak jumpa seliparnya....
Dok pusing patah ke kereta dua kali punya pasal okeh....
Gara-gara Iolls tertinggal HP kat dalam kereta...huwaaaaa.....
Kesian semua orang kena jalan jauh sebab nak amik HP punya pasal......



Ni kitaorang berbuka kat Q Bistro lagik....
Me order Mee Goreng Mamak jugak lagik hehehehe...
Air Teh Ais pun sama....siap dua gelas lagik okeh....punyalah sakan......
Ni dah habis berbuka baru setelkan apa yang patut...
Tu pun me beli selipar janji ada jek....penat la nak jalan banyak-banyak lagi huhuhuhu......








Monday, June 27, 2016

Berbuka dan Supper...


Ni hari Isnin haritu...
Berbuka lagi kat luar le pun....
Berbuka kat tempat biasa...mamak!hehehe.....
Macam biasa..just beli Murtabak sekeping kat bazar....cukuppp....
Port wajib kalau nak berbuka kat mamak haruslah bawah kipas dan mengadap TV....baru syokkkk.......





Muka makcik ko hahahaha.....
Muka selenga tak sudah okeh....
Jangan heran kalau muka Iolls kejab kecik kejab besar....tu semua ilusi camera HP me nih......
Tapi haritu Sept kata muka Iolls dah makin runcing hambooiii nak muntah weihhhh....pastu walaupun rasa nak muntah tetap  me confirmkan balik kat Sept...kata me "runcing kat dalam gambar memangleee"....tapiiii...tetapi ye...Sept kata "taklah...kat depan-depan pun".....hahahaha auta benar tuuu.............tapi tetaplah hidum pun kemvang kempis kikiki..




Cukup la makan Murtabak sekeping share share...
Tu pun nanti aku tolak kau kau tolak aku......




Iolls tolak murtabak tapi tetaplah ada side dish...wahhh..side katanya.....
Macam biasa, dalam tak tau nak makan apa tu termakan jugak Nasi Kandaq banjiaq satuuuu.......
Amik nasik kurang dari selalu...tetaplah tak lalu nak habiskan....
Iolls bulan puasa nih perut ikut dan jek...kadang-kadang makan sikit je dah rasa full giler giler...kadang-kadang makan banyak tapi tak rasa full langsung kikikiki......






Ni Selasa pulak....
Dah round sakan kat bazar..pastu dah beli Murtabak (tetaplah sekeping jek) dengan Popia Basah (5 ketul) pastu terus ke Gulam Mee.....
Tau tak kenapa ke Gulam Mee?sebabnya petang tu dah sakan sakan pusing sampai ke 2 bazar (kes nak mengabiskan masa la punnn)....sekali ternampak ada satu stall tu jual Nasi Lemak bungkus tu...
Boleh tak dua-dua pun teringinn..dah sudahhhh...
So suggest me terus suggest nanti tu berbuka kat Gulam Mee je sudah....confirm tau sedap kan....
So bila dah kat Gulam Mee,  kitaorang beli 4 bungkus sesiap macam atas nih...
Senang..nak makan silalah makan...tak mo kang amik plastik just tapau bawak balik..apa susah......





Ni masa singgah nak cucuk duit kejab....
Lepas dah cucuk duit terus masuk The Strand...gi tengok citer WarCraft....
Best jugak ek citer tu...puas hati tengok 2 jam tu.....




N...lepas tengok wayang orang tu kata dia lapar....nak makan Nasi Lemak katanya....
Sebabnya dia tak makan pun masa berbuka tu...lagipun memang time makan orang tu pun sepatutnya dah time tu.....
So Iolls ajak ke KFC je sudah....tetiba memalam teringin nak makan ayam gorem la puloppp......





Selamba jek makan Nasi Lemak kat KFC kikikiki....
Ni dah memalam buta okeh....tapi dua ketul ayam goreng setellll...dah macam bukan memalam dah hihihiiii.....
Cuma potatoes loaded tu jek tak berusik...tapau balik rumah.....
Orang tu lagi hebat...habis 3 bungkus Nasi Lemak Gulam Mee tu dia habiskan okehhhh.....lapar tahap piranha dah tu kan....
Malam tu selamba jek balik lambat sebab esoknya kat cuti....tu pun balik tu ingatkan takde orang dah..sekali jalan raya meriah lagi okeh....kemain pun semua orang keluar supper jugek ke......







Tuesday, June 21, 2016

Now You See Me 2

Hari Sabtu...
Ni masa nak pergi tengok wayang kat AEON AU2....
Anim dah dua tiga hari dok ajak tengok citer Now You See Me 2...
Sebab dah beria-ria sangat so me bawakkan jelaa.....




Kitaorang amik show pukul 11.55 a.m....
Mula-mula me ingatkan nak guna Maybank Visa sebab RM10 je Uolls...
Tapi adik kaunter tu kata ada certain seats dapat RM8 jek (rasanya untuk early bird nih)....so laju je nak yang RM8 kikiki...
Seat dapat kat F...tapi adik tu kata ok je seats tu...so oklah...





Haritu tak jem..so sampai awal sikit....
Bulan puasa kan...sapanyalah pun nak tengok wayang..."orang senget" macam kitaorang jek yang layan movie kat wayang time-time camni huhuhuhuuu........






Kemain kan...hehehe...
Tu Anim amik gambar nak bagi bakar kengkawan lain kikikiki.....
Movie ni lama jugak tau...nak dekat dua jam.....
Best jugak okehhh....Iolls ni dahlah tak berapa suka magicians ha kauuu statement.....tapi bila tengok Now You See Me ni Iolls boleh layan pulop kikiki....(Kalau nak tau, Iolls ni malas betul tengok citer nak kena fikir-fikir ni (I ni jenis stress-free okeh), tapi citer ni Iolls boleh layan ye...
Citer NYSM2 ni memang bersambung dari NYSM dulu tu....cuma ahli perempuan the Horsemen je bertukar....pastu lagu diaorang memang cathy habih okeh...cuma tengok ni jangan membawak sangat la ye....nanti jadik lain pulop huhuhuhu....
NYSM yang first dulu Iolls tak tengok kat wayang pun...Iolls tengok kat rumah jek....Iolls dulu-dulu takde geng nak tengok segala genre movie khen kohkohkoh batuk pulop huhuhuuu, kalau dapat tengok pun movie yang terpilih sahaja.......pastu kat rumah pulak kadang-kadang je layan TV, tapi adalah sekali sekala akan tertengok movie (ter ye ter...)...so yang tertengok NYSM first dulu tu pun kat TV la pun...dannn...tak sangka pulak best....so bila Anim ajak tengok yang kedua nih, so Iolls pun takdelah nak menolak kikiki......






Ni dah sampai rumah....
Kalau perasan, pic atas sekali dengan yang ni lebih kurang sama okeh....
Kitaorang memang gi tengok wayang then balik je..cuma singgah supermarket dia nak beli barang yang Ana kirim....itu sahaja....
Dulu kalau nak tengok wayang kena gi TGV KLCC..sekarang tak payah susah-susah sebab dah ada kat AEON AU2....lagi senang....







Monday, June 20, 2016

Berbuka Hari Jumaat....

Kalau setting berbuka kat rumah selalunya ke laut kan hehehe...
Ni hari Jumaat lepas....petang tu kan hujan..so mendapatlah Iolls sampai rumah pukul 6.....syabas bette!...
Pastu ajak Atie gi bazar...teringin nak pergi yang kat Bandar Baru Ampang tu....
Pastu naik rumah kejab tu, Atie ke Iolls yang tersuggest pasal malam tu nak makan kat luar....kiranya berbuka nanti nih makan yang ada je dulu..then lepas dah amik Anim dari tusyen baru gi makan....
So lepas dah lepak lebih kurang (agak-agak jem dah kurang) baru me dengan Atie keluar rumah...
Nak ke bazar ramadhan le pun.....nak cari murtabak dengan kuih muih gittew.....
Korang tau tak...konon-kononnya tu nak belilah untuk alas perut sebelum makan bebetul nanti la kan..tapi tulah...kalau dah sampai kat bazar korang ingat kitaorng boleh tahan nak tengok jek??hahaha..memang taklah....
So..terbelilah murtabak dua keping, popia basah 3 ketul, akok 4 ketul, Sambal Ikan Bilis (RM3), Rojak (RM5), air tebu sebungkus...tu pun kutahan jebatttt..kalau ikutkan hati nak beli ayam golek, tahu bakar, cempedak goreng, ayam percik, murtabak cheese....ha kauuuu....tu yang teringin habis dah tu...kalau sebut yang lain-lain tak larat nak taip kikikikih.........
Petang tu Emak buatkan Cekodok Tepung tu....sedap okeh...nasib baik beli Sambal Ikan Bilis..lagilah marbeles...Iolls sorang je makan lebih 6 ketul....ntah-ntah nak 10 ketul kot hahaha....
Murtabak tu beli kat gerai Pakcik jual Nasi Lemak makcik kekwat yang me selalu beli me tu...cuma kalau kat bazar BBA ni dia tukar jual Murtabak dengan Ayam Golek pulak....
Murtabak dia memang antara yang tersedap tau...inti jenis boleh beza okeh yang mana satu ayam yang mana satu daging....dahlah tu murah okeh..sekeping RM2.50 sahaja...pastu Ayam Golek dia pun sedap...
Iolls tetiap tahun sekarang ni memang beli Ayam Golek kat pakcik tu dengan kat yang kat AU3 tu je...tu yang paling me puas hati.....kalau beli kat orang lain rasa tak cukup rasa....
Lupa pulak...pakcik ni gerai dia kat belah belakang hujung sekali ye....senang...gerai dia ada Ayam Golek pastu sebelah tu ada Murtabak..dua-dua tu dia punyalah tu tau.....





Dah amik Anim so gi makan...
Ni kat Gerai Tok Pa..kat Pandan apa ek..hahaha tak ingat.....
Ni me amik Atie dulu, then Azrul drivekan ke sini.....
Ni me dengan Anim je yang gi..Emak taknak ikut pulak....penat paksa okeh....




Abang...dah besar dah....
Sekarang ni dah pandai cakap dah okeh....walapun pelat lagik tapi mulut dah potpetpotpet....
Ada je soalan cepu platinum dia....




Adikkk....
Sian adik...bila dah lama tak jumpa makcik terus nak "group hugs" kihkihkih.....




Siakap Masak Pedas....
Haa yang ni tetap tak boleh lawan kedai Siam bawah rumah kikiki......





Tomyam Campur.....
Yang ni macam biasa..banyak isi ayam.....




Order set untuk 5-7 orang....
RM65 perset.....




Set ni dapat:
Sekor Siakap
Tomyam Campur
2 pinggan Daging Masak Merah (tapi sebab daging dah habis tukar jadi ayam).....
Sotong/Udang Goreng Tepung (tapi ni sampai ke sudah tak dapat...last bila mintak katanya Udang dah habis...der sangattt...).....
Kailan Ikan Masin (yang ni pun dah habis..so boleh tukar lain...so tukar jadi Cendawan masak apatah...sedap weiihhh).....
Telur Dadar 2 pinggan
Jus Buah sebekas (yang ni tembikai je yang ada)
Air Teh O Ais 3 gelas (yang ni awatlah putih macam air kosong jek)......




Eh kena photobomb pulak hehehe.....
Overall Alhamdullilah...nak kata sedap sangat bolehla.....rasa standard kedai Siam le pun kikikiki.....
Cuma tak puas hati tu semua benda pun dah habis..potong selera okeh....
Pastu payah sangatnya nak panggil orang kedai nih...sampai dah habis nasik baru orang tu perasan okeh huhuhuhu.....






Friday, June 17, 2016

Berbuka lagi...hehe




Ni berbuka hari Sabtu (yang malam tu me gi supper nasik lemak kat City Garden tu) hehe.......
Nampak simple je kan?tapi sengkak oii nak makan semua nih......
Kebetulan nasik banyak lagi lebih pulak, so me mother gorengkan saja.....tu pun half-way Iolls yang take over masakkan gittew hehehe....bila Iolls take over biasalah, mesti nak over-over jek....so dari Nasi Goreng Kampung biasa jek...Iolls gi tambah daun sup...terus jadik nasik goreng kampung wangi hehehe...tapi betul...wangi je makan ada daun sup tu.....





Me mother beli isi Cendol tu...so balik rumah tinggal nak tambah santan dengan gula merah jek.....
Ni kitaorang guna santan kotak jek...cari susu cair rupa-rupanya dah habis (pelik pulak dah habis tu kan...buat apapun dengan susu cair dua tiga tin tu?)....ni just letak sikit garam, then kacau-kacau bagi rata....then letak air gula merah.....dah siap...
Nak minum karang tinggal nak letak ais jek....
Tapiii...ada tapinya....me mother jek yang minum ke makan cendol nih...Iolls dengan Anim minum air oren je dah...hahaha...tak larat nak menyendol dah...perut dah sendat dengan karipap, nasi goreng dengan telur mata ahahaha......




Kononnya perut dah ketat kan...?
Sekali boleh tak lepas tu bila dah kemas-kemas semua tu, me tenggek kuah Laksa ni dalam periuk then makan ni pulak...ha kauuuuu...melantak okeh haritu......
Dah berbuka sakan siap makan Laksa lagi kan....pastu gi supper pulak kat Kampung Baru...giler hebat betul perut Iolls khen kikikiki........





Ni berbuka hari Ahad tu pulak.....
Atie sefamily nak datang buka kat rumah Emak....so kita masak Nasi Ayam....
Dah lama nak masak Nasi Ayam nih, dari sebelum puasa lagik....tapi masa tu bila fikir-fikir kalaulah masak nanti tapi tak ramai yang makan macam rugi le pulak kan...so tunggulah dah ramai baru me masakkan.......
Ni yang kitaorang sediakan.....simple je kan....
Sekali Atie bawak Satey dengan Jus...ha kauuuu...dah penuh satu tikar....
Rumah kecik Uolls....kalau duduk bertiga berempat just nice...tapi kalau extra memang tak lepas...memang kena bersempit-sempit kat depan nih beramai-ramai hehehehe....
Tapi takpe....yang penting bila dah ramai-ramai tu jadi meriah kan......




Ni hari Selasa la kot....Selasa lepas....Sebab minggu ni Iolls berbuka sehari je kat rumah..yang lain-lain tu semua berbuka kat luar....huhuhuuuu
Haritu Emak masak Mee Goreng dengan Rendang Ayam Uolls.....hehehehe..suke gilerr....
Mee Goreng tu nampak je cam gitu tau...tapi sedapppp....Rendang Ayam pulak sedap jugak walaupun tawar hahahaha....
Ni tengok macam ni kan...makan tetap bertambah-tambah....nasik tambah dua kali...pastu Mee Goreng pun sama...rugi ooo tak tambah..sedap ooo.....






Ni berbuka semalam.....
Semalam lepas balik kerja terus kitaorang gerak....
Ingatkan nak berbuka kat Shah Alam..hambek ko....tak boleh lagi jauh nak berbukanya??
Tapi bila fikir-fikir balik, kalau gerak nak pukul 5 lebih nih (masa tu orang tu baru habis gunting rambut kejab), mau pukul berapanya nak sampai kat Seksyen 13 tu??So cancel jelah....
Pastu doklah berpusing sana sini takde arah tujuan hahahaha...last-last orang tu masuk ke Paya Jaras....kau kau....pastu nak masuk kat bazar dia yang glamer tu parking takde oiiii...terus zass orang tu jalan....bawak me sampai ke Kundang okeh...giler sungguh.....(siap sempat ngacau Nurul kejab hehehe..sorry Nurul).....
Pastu patah balik...last-last tersinggah kat Sungai Buloh apatah namanya tempat nih.....
Kat situ tu pusing punya pusing tau-tau ke mamak jugaklah kita kikikiki.....
Kitaorang masuk situ lagi 6-7 minit nak azan okeh.....tapi servis diaorang nih cepat...laju je air sampai....pastu laju je sampai pulak Roti Canai Banjir nih......
Alhamdullilah sedappp......dahlah kuah betul-betul banjir yang dia bagi (Iolls nak macam nilah tau kalau makan yang banjir..baru betul)....ni roti sekeping je tau tapi macam besar jek roti dia nih....jenuh rasanya me makan tapi tak habis-habis okeh...
Orang tu lagi hebat...berbuka minum Nescafe panas dengan Rokok jek huhuhu.....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...