Search This Blog

Thursday, May 31, 2012

K-Pop....

~Budak K-Pop....~

Cuti Cherating-Kemaman 2012: Welcome Drink.....

28 April 2012, Sabtu

Disebabkan malas me nak menunggu bilik kengkawan lain tu nak siap tapi tak siap-siap dan lepas tu Sept pulak beria-ria mengajak pergi redeem welcome drink, terus je kitaorang berdua je turun ke bawah....
Orang lain berat buntut okeh....maleh sesaje...huhuhuhuhuhu...
Tulis kat kupon tu kena amik welcome drink tu kat Coffee House resort gitu...bila tanya kat reception kat kaunter tadi katanya Coffee House kat belakang....
So, terus je turun dan ke belakang...
Rugi ooo...diaorang berdua tak turun....dapat tropika juice ke namanya lagi....
Dahlah sejukkkk..pekattt pulak tu..hihihihiihiii...



Happy sebab dapat minum air sejukkk time panas-panas nih....



Coffee House (nama dah lupa) ni dekat dengan pool....
Poolnya takdelah besar..kecik je me rasa....huhuhuhuhu....



Viewnya cun okeh...mengadap laut lagiik....Pantai Cherating u......^_^



Nun dihujung sana...



Kolam terletak tepi tempat makan dan Coffee House.....



Nak jugakkk....hehehehhe



Coffee House....



Disebalik Coffee House pulak...



Gambar dah jadi tunggang terbalik nih.....
Ni time nak tunggu air sampai....



Muka ada happy...hihihhii.....padahal sebelum tu kena tunggu nak dekat 10 minit takde sapa-sapapun takde kat kaunter Coffee House nih.....



Keadaan kat dalam....



Tak besar....
Sebab apa kata tak besar sebab masa breakfast untuk second day tu penuh takde tempat duduk....huhuhuhuhu....bencikk k...
Nampak tak kaunter tu...kosong je manjang....
Tiap kali pergi sini mesti takde sapa nak layan...heran....padahal memang tempat orang makan-makan kot....



Saya lagi....



Dan lagi...



Dan lagiiii...hihihhihih


Sept pulak.....


Tengok macam takde orang kan...?padahal ada 3-4 meja penuh....
Masa kitaorang pergi ni ada promotion kat coffee house ni...
So, harga makanan adalah murah sikit daripada biasa gitu....
Time kitaorang pergi ni pun ada yang tengah minum welcome drink macam kitaorang...ada yang tengah makan makanan order gitu....

Lepas dah minum ni, ingatkan nak tebus kupon lagi satu, sekali bila tanya Sept dia kata malaslah...dah kembung perut katanya......
So, proceed terus naik ke atas bilik sahaja...
Lupa pulak, bilik kitaorang adalah bilik di tingkat 2...amik garden view sahaja...
Pemandangan sangatlah 'garden'...kikikih...ntah apa-apa benda tah yang kitaorang hadap gitu...belasah jelah kan...bukan tiap minit pun nak duduk kat tingkap...
Lepas balik bilik rehat-rehat kejab dulu....lepas tu lepas Asar niat nak merayap kat kolam dan pantai pulak.....
Opsss...sebelum lupa...kitaorang balik bilik pun time tu, bilik Mijon dengan Zai tak siap-siap lagi....bolehh....??
So, sambil menunggu, sambil mokcik duaorang tu tidur kejab...kitaoranglah macam orang 'menompang' gitu...
Sebaiklah lepas tu dalam 15 minit tu bilik dah siap...giler lama kot...
So, duduk bilik masing-masing sempatlah buat sleeping beauty kejab....
Bangun terus tukar baju mandi....mau terjun dalam airrr..jommm....!!!


Bersambung....


Wednesday, May 30, 2012

Cuti Cherating-Kemaman 2012: Suria Cherating Beach Resort, Cherating..


Macam me cerita sebelum ni, last minit plan bertukar, jadi last minit jugaklah dok call sana sini mencari hotel/resort yang kena dengan budget kitaorang....(kali ni Sept yang kena bertungkus lumus mencari bilik gitu, jadi sangat berterima kasih kepada beliau....hihihihhih)
Kitaorang ni senang je...selagi budget untuk bilik tak lebih RM200 sorang untuk 2 malam dah kira okeh sangat dah....
Janji hotel/resort tu ada kemudahan semuanya so dah dikira cun...Paling penting kena bersih okeh....
Last dalam mencari bilik dengan takde choice yang banyak tu dapatlah jugak resort....Suria Cherating Beach Resort namanya....
Resort ni terletak di:
SURIA CHERATING BEACH RESORT
KM 32.5, Jalan Kuantan / Kemaman
26080 Cherating, Kuantan
Malaysia
Tel: +609 581 9898
Fax: +609 581 9797

Kali ni kitaorang amik 2 bilik gitu, sebabnya bilik untuk 4 orang dah takde...tu pun nasib ada lagi bilik kan....
Harganya RM195 perbilik untuk malam Sabtu dan RM175 perbilik untuk malam Ahad.... 
So, setelah dicongak, masing-masing untuk bilik kenalah bayar RM185 sahaja untuk percutian 3 hari 2 malam kali ni.....

Kitaorang sampai resort time adalah cun-cun gitu...
Tapi kena tunggu kejab sebab satu lagi bilik tak siap lagi....
Its okeylah kot, lagipun kitaorang dah siap makan segala kan...so, takde adegan meramuk-ramuk tak tentu pasal disitu...ihihihihihii....


Resort 3 bintang kot....


Kitaorang ni belum lagi mampu nak tidur hotel tahap-tahap berbintang-bintang lagi yea....

Dapat yang 3 bintang pun jadilah....tu pun dah lebih dari bersyukurrr.....

Iklan kejab....
Kitaorang sebelum check-in kat sini sempat lagi tapau Sata 20 ketul gitu...hihihhihi...
Ni beli kat area dekat dengan kedai famili Mijon ni....
Murah okeh....RM4 untuk 10 ketul Satar....
Paling syok, rasanya sangatlah SEDAP.....sangat-sangatlah berbeza dengan Sata yang kita jumpa kat KL ye....


Ini bilik saya dan Sept....


Sila abaikan makluk yang asyiklah bagi back pose itu...hihihihhihi....



Tak besar tak kecik, sedang-sedang cun cun gitu....
Hah, korang pernah jumpa tak hotel/resort yang ada letak jam?hihihihihi..ni 1st time me jumpa ni tau...bagussss kan...?



Nak solat pun senang, lapang je belah sana nun....



Bilik Zai dan Mijon kat sebelah je...tapi tulah...nak menunggu siap tu makan sejam lebih jugaklah....huhuhuhuhu...



Alatan untuk berenang celup-celup badan haruslah dibawa sekali....
Kang kalau tak bawak, mau me statik je setempat dalam air tu...hihihihi....

Lepas ni me tunjuk area kat belakang resort ye...
Dahlah tu, apa punya lawak, welcome drink kena amik sendiri kat Coffee House...cissss...sabar jelah....
Tak pasal-pasal pulak kena berjalan...patutnya masa datang tu bagi terus je kan....senang...
Tak payahlah dah check-in bilik lepas tu nak kena kuar bilik balik pastu pergi ke Coffee House pulak semata-mata nak redeem kupon tu...huhuhuhuhu....
Tapi disebabkan dah bosan menunggu bilik kengkawan lain tak siap-siap tu Sept ajak jugak pergi amik welcome drink tu....
Beria-ria sangat kan, orang lain taknak, so me pun pergilah jugak...lagipun sambil menunggu tak buat apa tu kan, baik pergi pusing-pusing resort dapat tengok apa yang patut....

Bersambung....


Tuesday, May 29, 2012

Cuti Cherating-Kemaman: Lunch Di Kedai No. 5....

28 April 2012, Sabtu...

Bermulalah cerita percutian selama 3 hari 2 malam kami ke Cherating, Pahang dan Kemaman, Terenganu....
Plan last minit sejurus selepas plan asal nak ke satu pulau terkandas ditengah jalan gara-gara hotel adalah fully-booked gitu...
Alang-alang masing-masing dah feeling nak bercuti-cuti Malaysia tu dah ada...so terus je proceed untuk bercuti ke tempat lain....janji budget tak burst bulan ni sudahhh....hehehehhe...

Perjalanan dimulakan dengan malam jumaat tu (27 April 2012) pergi mengambil Zai di LRT Ampang Park dan menjemput Sept dirumah dia....
Malam tu sempat pergi supper kat area Pandan, lepas tu merasa tidur nak dekat pukul 2 lebih pagi...
Tu pun nasib baik me cepat-cepat surrender kata nak tidur...
Kalau tak mau pukul 4 pagi pun tak berhenti tu....hihihihi...
Akhirnya pagi-pagi tu masing-masing terpisat-pisat bangun, sebab kurang jam tidur gitu....
Dahlah kena bangun pagi giler kot...pukul 5.50 pagi gara-gara kena bertolak awal sebab nak mengelakkan jem gara-gara BERSIH yang sangatlah sah-sah tak BERSIH gitu....huhuhuhuhu
So, pukul 7.30 dah bertolak...amik Mijon pulak...
Tu pun sebaik disebabkan Dik Nor dah selamat bersalin malam tu....
Kalau tak, silalah turun Ampang yea....saya sejak dah berumur ni penat nak drive tauuuuu....huhuhuhuhu
So bergeraklah kami secara damai ke arah Pantai Timur....
Me yang jadi driver dulu, bila dah sampai Hentian Rehat dot dot dot...(aduhhh, lupa...) , Sept pulak jadi driver...hihihihi..sukaa gitu...
Kat Hentian Rehat , kitaorang sempat breakfast...
Tapi tulah, disebabkan sampai pun dah pukul 10 keatas, jadi breakfast dah tak berapa breakfast pun.......
Me makan Laksa, Mijon makan Nasi Campur, lepas tu Sept dengan Zai makan Mee Sup...
Makanan breakfast memang semua kedai dah sold-out, semua dah start jual makanan untuk lunch dah...
Kat sini me rasa harga makanan mahal okeh...
RM3.80 untuk semangkuk Laksa atau Mee Kari atau Mee Sup yang potion makanannya sangatlah tahap kantin sekolah..cipuuuuutt sangattttt......jadi, silalah up-grade...letak harga tu patutnya kena dengan persembahannya....kiranya kalau letak harga RM4-RM5 semangkuk tapi cukup segala bahan-bahannya memang orang tak cakap apapun lah kan...........

Pasal jalan pulak....me rasa sebenarnya jalan nak ke Pantai Timur adalah paling best yang me pernah lalu gitu...
Walaupun jalannya agak bengkang bengkok pada awalnya, dengan mendaki bagai kan...tapi me rasa sangat 'sedap' membawak kereta...feeling dia lain macam gitu...hihihihii
Harap maklum atas kejakunan saya: saya memang jarang sangat-sangat dan sangat pergi ke arah Pantai Timur ye, rasanya baru 2 kali kottttt.....iya, sila terkejutttt......
Sambung lagi......
Lepas dah makan kat hentian tu, perjalanan diteruskan lagi....
Tapi tak singgah dulu ke hotel tempat kami patut menginap, terus je ke Kemaman....
Nak makan lunch dulu..makan pun tempat special tau...
Mau tak special, first time dalam hidup okeh nak makan kat kedai makan famili Mijon yang terletak kat hentian bas Cukai, Kemaman...
Punyalah kawan dah lebih 10 tahun, inilah pertama kalinya kami nak ke sana okeh...
Orangnya masing-masing dah kenal, tapi nak jejak kaki baru inilah dapatnya.....heheheheh...
Haaa...nak ke sana senang je...
Jalan je terus ikut main road (dari arah KL jalan nak ke dari Cherating nak Kemaman tu...)...
Nanti akan nampak Masjid besar (Masjid Geliga) di sebelah kanan jalan....bawah masjid tu akan ada food court sederet....sebelah masjid dan foodcourt pulak pulak ada Hentian Bas Chukai, Kemaman....foodcourt itulah dia tempatnya........
Parking kereta depan kedai, lepas tu terus je masuk kedai No. 5 tau....so, itulah dia kedai makan famili Mijon.....


Sampai-sampai beramah mesra dulu dengan Tokei Kedai Kak Has....
Lepas tu baru makan...hihihihihi....


Tu dia Tokei kedai No. 5....Kak Has....



Ok...Sila...silaa.......



Lauk adalah dipilih oleh Mijon....



Amik kau..macam-macam adaa.....hehehehhehe....
Most recommended Ikan Percik dia...
Lain dari selalu, tapi sodaappppp......^_^



Sebenarnya kat sini adalah kedai makan sementara...
Patutnya kedai makan diaorang ni betul-betul kat Bus Stand Chukai, Kemanan tu...
Sementara nak diup-gradekan, diaorang kenalah berpindah kat kaki Masjid Geliga ni....
Tak jauh pun...sebelah jalan kat tempat lama je pun....



Lagi gambar Tokei Kedai-Kak Has dengan Chef-Kak Jee....
Berbincang anak beranak gitu...hihihihihi..


Kat sini bagus tau......lepas dah makan kenyang-kenyang tu bolehlah singgah solat pulak kat belakang....ada masjid cantik kan...so silalah singgah....
Lepas tu kat belah dalam simpang (belah kanan dari kedai ni ) boleh singgah cuci-cuci mata pulak kat Monica Bay (Teluk Mok Nik) dan lepas tu boleh cuci-cuci tekak pulak pergi makan Sata, Keropok Lekor dengan Lakse......seriusss tak rugii.....hehehhehe

Bersambung....


p/s: entri pergi Cameron Highlands tu nanti lah ye...




Monday, May 28, 2012

Baru Balik....

Alhamdullilah....me baru je balik dari Cameron Highlands....
Pergi berempat gitu....berempat tu, tapi dengan siapa???tunggguuuu....
Pergi 2 hari 1 malam sahaja....
Cuti-cuti percubaan gitu....lain kali boleh dah pergi lama-lama dah sebab dah boleh percayakan diri sendiri......hihihihihi.......
Cerita penuh nanti yea....macam biasa entri banyak bertangguh-tangguh sampaikan cerita pergi Cherating hujung bulan 4 haritu pun tak cerita-cerita lagi....
Jadi selamat muntah sebab tengok banyak entri bergambar lagi yek....hehehehhehee....

Friday, May 25, 2012

Esok...

Esok kami berempat nak ke arah Utara....tapi takdelah sampai ke hujung Malaysia....
Harap-harapnya selamat sampai hendaknya....Amin....


Thursday, May 24, 2012

JJCM 2012 dengan Famili: Sungai Kuala Woh&Mee Rebus Tapah.....

Fuh...penatt....hari ini satu hari suntuk ke Sungai Buloh sebab ada seminar....
Seminarnya simple je...best je sesi pagi...
Tapi bila dah masuk sesi petang...adoiiii...yang adooo....
Rasa penat lagi sebab kena memerah otak yang tak berapa boleh diperah dengan ahli group yang kureng sikit bab berkerjasama dengan kumpulan...tapi tak salahkan diaorang pun...mungkin sebab mood masing-masing tak sampai kot....hihihihihi 


23 Januari 2012, Isnin....
Sungai Kuala Woh
OK Ok...kita sambung cerita pasal ke Perak lagi....
Kali ni entri yang ke penghabisan ye...jadi tak payahlah tension lagi ye,  sebab asyiklah tayang cerita lama tak habis habis....ehh...tapi ada saya kesah..ni kan blog saya...kikikih....
Macam me cerita di entri yang lepas...Acik Aman kan ajak kitaorang semua pergi berkelah....
Katanya kat Sungai Kuala Woh....katanya dekat Tapah...
So, okehlah....kami pun ngikut sahajalah kan...
Ingatkan kena keluar rumah awal, rupanya tak....
Dah pukul 9  lebih baru nak bergerak...sabar jelah...
Kalau ikutkan me ni kureng sikit bab berkelah-kelah ni...
Sebab me kan kureng sikit dengan nature...
Nanti kang nak terberr atau nak terkencs susah...
Me ni kalau nak kemana-mana kemudahan tandas adalah no. 1 ye...
Kalau tak sengsaralah semua orang...huhuhuhu......
Lagi satu...bab hutan-hutan, sungai-sungai ni me kureng sikit....
Ntah kenapa macam meremang je bulu roma nih...huhuhuhuhu...
Sabar jelah kan....




Siap bawak bekal tau....Nasi Lemak lagi...sedap gilerrrr!!
Acik Rubi yang buat...kitaorang tukang tolong hidangkan jek...huhuhuhu...
Memang cuci perut je ikut diaorang ni...tak maluuuunyerrrrr....








Selain dari Nasi Lemak, Acik Aman pulak rajin...siap berBBQ lagi...
Meriah tau....
Paling best selain dari makanan adalah sungai...
Kononlah mula-mula tu taknak...sekali ko....i tak boleh tahan, terus terjun together gitu...kikikih...
Sebab pertama sanggup tu sebabnya kat situ ada tempat tukar baju segala...
Walaupun tempatnya ado...tapi okehlah...takdelah me nak kena tukar/salin baju kat celah semak hutan tu kan...much more better lah gitu...
Sungai dia...i told u...sangatlah bestttttt!!!!
Bayangkan orang yang tak berapa baik dengan nature ni boleh kata gini..so serius besttt....!
Lagi satu special pasal Sungai Kuala Woh ni...
Certain tempat kat sungai tu ada yang berair panas (wap panas) dan yang lain tu sejukkkk sangat-sangat...
Subahanallah, Maha Suci Allah....sangatlah miracle....

Kitaorang bergerak dari sana lebih kurang pukul 3 lebih cam gitu..
Punyalah syok sebab air sejuk sangat sampai rasa taknak bangun tau...besttt...
Balik sempat lagi singgah tepi jalan ni hah...ada jual buah hutan...
Emak me teringin benar nak membelinya....
Lupa pulak, Sungai Kuala Woh terletak kat jalan Tapah nak menuju ke Cameron Highlands...
Ikut je jalan Tapah nak ke Cameron Highlands tu, nanti akan ada tulis Hutan Lipur Kuala Woh, korang ikut je signboard tu...
Nanti jalan tak sampai 15 minit insyaALLAH sampai...senang je...








Mee Rebus Tapah, Tapah





Ni pulak kedai famous kot sebab pernah masuk rancangan Warung Kita kalau tak silap...
Kedai Mee Rebus ni terletak betul-betul lepas simpang keluar dari Tol Tapah tau...
Kedai ni di sebelah kanan trafik lite....senang je, serius takkan sesat punyalah.....
Signboard kedai pun besar....
Pasal kedai or foodnya, me malas nak cerita...
Lain-lain tu sedikit 'out', tapi sebaik memang Mee Rebusnya sedap....

Lepas dah makan-makan tu, kitoarang bergerak balik...
Me balik ke Ampang....Acik Aman sambung cuti kat Teluk Intan lagi....(cuti pasal CNY kan banyak lagi...)
Acik Aman dengan Acik Rubi beria-rialah mengajak sambung tidur rumah dia tu...
Tapi what to do....Me memang tak boleh.....
Bila me dah set hari sekian-sekian kena balik...so, sila jelah balik....
Baju dah habis kena pakai (walaupun bawak baju extra banyak), lepas tu dah set badan ni hanya boleh go sampai hari isnin je...so, memang balik rumah sendiri jelah......

Tu pun Alhamdullilah sangat-sangat...
Me tak taulah macamana...
Nak dijadikan cerita....
Kitaorang sempat berhenti kat R&R Tapah tu dalam pukul 5 lebih gitu....(jalan keluar dari Tapah tak sampai berberapa KM)...
Siap solat, lepak-lepak kejab segala semuanya...lepas tu geraklah dari R&R tu dari pukul 6.15 pm...
Tau-tau sampai parking kat rumah betul-betul tengah bang Maghrib...pukul 7.35 pm gitu....
Punyalah sekejab...padahal me bawak takdelah laju pun....serius sendiri pun terkejut okeh...Tak sampai sejam setengah dah sampai rumah....(Makcik Viv me bukannya boleh dibawak laju-laju pun tau...)
Ya, Allah cepat sangat rasanya....
Rezeki dari ALLAH namanya....Alhamdullilah sampai cepat dan selamat......syukur sangat-sangat....^_^





Last but not least....
Ni hasil tangkapan buah kat Tapah tadi tu...
Punyalah 'exotic' kan...?
Buah susah nak dapat tu..Seikat Pulasan, seikat Rambai dan satu lagi tu me tak tau apa ke namanya tu...kikikih....



Antara hasil cekauan di Pangkor...
Emak me banyak beli Udang Kering...tapi tak amik gambar pun....
Berjenis-jenis kengkawan oiii...beli tu sikit, jenis yang ni sikit...so dapatlah berbagai-bagai....
Lain-lain tu tak berapa nak membeli...sebabnya masa me pergi bulan 10 tahun lepas tu pun segala mak nenek benda dari Pangkor/Lumut tu ada lagi...so, beli apa yang rasa nak je....heheheheh


TAMAT





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...