Search This Blog

Showing posts with label Universal Studio Singapore. Show all posts
Showing posts with label Universal Studio Singapore. Show all posts

Friday, October 23, 2015

Tips: Universal Studio (USS)....

Takdelah tips sangat...just macam perkongsian je tau.....
Kalaulah satu hari korang nak pergi ke Universal Studio Singapore (USS) guna pakej bas macam kitaorang pergi haritu bolehlah korang bayangkan sesikit..(kalau korang jenis tak kisah belasah jelah...tak payah nak baca me punya entri nih pun OK..don't worry...hehehehe...)....
Dan perlu diingatkan....tuan-tuan puan puan cik cik sekalian.......me tulis apa-apa dalam blog me ni adalah mengikut masa semasa entri ditulis dan masa semasa me pergi tu tau...so kemungkinan besar akan ada perubahan di lain kali....



Randomly:
Tiket masuk ke USS....
Macam kitaorang...pakej ke USS dari resort tu kitaorang beli melalui resort....maksudnya segalanya diuruskan oleh pihak resort.....
Pakej yang kitaorang beli tu termasuk: transport dari resort ke USS, tiket masuk ke USS dan transport balik dari USS ke resort....
Harga diaorang charge adalah RM200 sekepala (dewasa).....
So korang masa nak cari hotel tu boleh try test tanya ada tak hotel tu pakej ke USS dari resort/hotel korang...kalau ada senang..tak payah nak drive pepagi buta...hehehehe.......
Macam kitaorang, bila dah booking dari resort, so senang je...
Just sebelum perti tu kitaorang booking tarikh sesiap, then bila time check-in tu just tanya pasal pakej ke USS tu terus, then diaorang akan bagitau kitaorang pukul berapa nak kena tunggu, pukul berapa nanti orang tu amik...bas nombor berapa, driver nama apa, no telefon driver sekali.....details semua okeh....
Kiranya nak ke USS tu nanti tinggal nak bawak badan je tunggu kat lobi...hehehehe......
Tiket pulak kitaorang untung sikit sebab bayar pakej tu RM200 tu selain untuk tiket masuk dan transport pergi dan balik nanti tu, kitaorang dapat jugak sorang satu voucher makan SGD5  dan voucher less SGD5 untuk shops kat dalam USS nanti...so jimat sikit disitu....





Add On Express Tiket...
Pasal tiket lagi....tapi ni optional lah...ikut korang..kalau taknak tak payah beli...hehehehe..
Cuma, seperti yang korang ketahui, kalau kat USS ni kalau korang nak naik apa-apa rides korang kenalah beratur kan....
Beratur pulak ikut time, maksudnya ikut musim tau...kalau musim ramai makanya memang mereputlah kena beratur nanti...
Pastu kalau musim tak ramai pulak, mungkin mengeraslah korang kena beratur jugak...huhuhuhu....still kena beraturlah kan tak kira apapun....(iyalah bukan kita je sorang yang ada dalam tu kan)....
Tapiiii..yes ada tapinya....kalau korang memang tak suka beratur atau tak suka buang masa nak tunggu-tunggu so bolehlah beli Express tiket...
Kiranya kalau korang dah beli/ada express tiket tu lagi senanglah....
Nanti dalam tu 80% rides/attactions akan ada lane khas untuk express tiket tu...korang nanti just tunjuk Express tiket tu then boleh ikut laluan khas untuk ke dalam, nanti bila dah sampai kat tempat korang nak naik rides/attactions tu selalunya memang diaorang akan bagi orang yang dari express lane yang naik rides tu dulu....
Kiranya kalau ada Express tiket tu memang takdelah konsep beratur tu sangat...konsep tunggu kejab jelah.....memang vvip jugaklah korang nanti...hehehehe...
Nak beli Express tiket tu senang je...masa kat pintu masuk tu nanti kat belah kiri korang ada bangunan tulis Guest Services...ha gi situ (tu tengoklah gambar me tunjuk kat atas ni)....nanti kat kaunter tu cakap je korang nak beli Express ticket....





Express Tiket...yang korang nak add-on tu...
Ok, Express tiket ni ada dua jenis....yang kitaorang beli ni Express biasa je....harganya SGD30 perperson....satu lagi pulak Unlimited Express ticket yang berharga SGD50 perperson....
Kalau Express tiket yang biasa nih (SGD30) tu hanya boleh guna sekali untuk satu ride...
Kiranya dah guna sekali dia akan tick menunjukkan yang kita dah guna tiket tu untuk ride yang itu.......
Pastu don't worry, sekiranya kalau korang nak repeat naik ride yang sama lagi, korang gi jelah beratur kat entrance biasa tu pulak...gittew...sebabnya tiket Express yang biasa tu dah tak valid untuk repeat ride tu lagi....
So korang masuklah pulak kat entrance biasa tu (bukan express tiket) kalau korang rajin korang beraturlah berkali-kali pun takde sapa nak marah..sebab korang kan dah bayar untuk tiket masuk USS masa awal-awal tu so korang kena beratur jelah macam biasa...lantaklah nak repeat berapa kali pun...cuma tulah, tang nak beratur tu memang akan ada estimated time yang dia dah bagi siap-siap (boleh tengok kat tepi entrane tu tadi)...so kalau 20 minit dia tulis, korang memang kena beraturlah dua puluh minit, kalau sejam beraturlah sejam.......
Lagi satu jenis pulak adalah unlimited Express tiket pulak (tajuk tiket tak tau), harganya SGD50 perperson....yang tu kalau korang jenis giler naik rides tak puas-puas silalah beli yang tu....yang tu confirm tak payah beratur, dahlah tak payah beratur, pastu naiklah sampai mabuk...kiranya lepas ko, ko lagi, pastu ko lagi dan ko lagiiik.....ha gittew....
Disebabkan me tau kadar kegilaan kitaorang tak sampailah nak repeat berkali-kali so beli je yang biasa....jimat SGD20 okeh...hihihhi....
Tiket express ni pulak, silalah korang simpan bebaik tau......sebabnya tetiap kali nak masuk rides apa-apa korang kena tunjuk tiket tu dulu then baru boleh masuk......
Dahlah tiket tu nipis giler okeh...kecik pulak tu...so jaga baik-baik....kang hilang memang menyesal seumur hidup pulak kang.....Iolls dengan Sept nyarissss giler-giler hilang tiket tu..nasib baiklah me double-check dengan Sept...kalau tak memanglah Iolls suruh Sept gantiii..tak kireeeee.....
Lagi satu...kalau korang jenis tak kisah naik rides apa-apa sesorang, korang tak payahlah beli express tiket nih tauuu...rugi ooo....sebabnya kalau korang jenis watlekwatpis tak kisah masuk sesorang, korang pergi je kat line untuk Single tu...senang weihhh...laju je korang tak payah nak tunggu-tunggu sangat..kang kosong je diaorang bagi korang naik........
Kat USS nanti kalau nak masuk apa-apa rides (attractions diaorang panggil) akan ada lane untuk Atraction Entrance, Single dan Express....
Ala..don't worry, nanti ada je yang jaga kat depan tetiap rides tu..tak tau tanya...apa susah....




Borang Imigresen....
Borang ni me tak tau nama dia apa...tapi kita kena isi sebelum masuk ke Imigresen Singapore...
Bila dah masuk Imigresen Singapore nanti kat sana dia nak Passport kita dan borang nih...
Nanti dia akan amik yang depan (belah kiri) then belah kanan tu kita kena simpan untuk kita bagi masa balik pulak.....
Borang ni driver bas yang bagi kat kitaorang....so kena isi borang masa bas tengah bergerak memanglah kelakar..kikikiki.....




Ingat nombor plat bas....
Ni kalau pergi pakej macam kitaorang tau....
Salin nombor bas sebab nanti masa kat Imigresen nanti korang akan naik turun naik bas dua kali pergi dan dua kali jugak masa balik....
Kang tak ingat memang sajalah kan...tak ingat takpe...salinla....tak pun cam bas tu camne...hihihii....kang tak memasal je kang jadi macam-macam...eh ada ye jadi macam-macam...korang jangan nak kata me nak takut-takutkan pulak....huhuhu....




Tandas berpaip...
Ni paling best nih....semua orang me google macam tak tau jek....tapi ada satu blog tulis bagitau (tapi seriously lupa pulak blog mana huwaaaa...sorry...apapun thanks for the info)....
Ok, korang kalau masuk toilet dalam USS tu don't worry okehhh....nanti korang cari je toilet ada sign macam kat atas nih.....lebih 3 toilet yang kitaorang masuk (adalah masuk 5 toilet lain-lain tempat kot haritu, biasalah Iolls kikiki...), semua pun akan ada satu bilik yang bersign camni.....ye me dah pusing tetiap kali masuk pun..memang ada satu sahaja...(sempat pusing okeh....huntong oii pergi time tak berapa ramai orang.....)....
So senang, jumpa je masukla...confirm berpaip...hihihi....
Tapi satu jek...memang becaklah toilet-toilet yang berpili tu ye......me tak salahkan users...tapi ntah...memang ada something yang membuatkan bila kita guna tu jadi becakkk.....
Matiklah lepas ni depan toilet bersign camni jam dengan orang Malaysia nak guna toilet berpaip.....kikikiki....



Lain-lain:

Rides/attractions dalam tu ada macam-macam tau....kena pandai cari...macam kitaorang first time pergi memang habis blur sebab tak tau apa-apa....tapi sebab tengok peta (boleh amik kat tepi pintu masuk), so fahamlah sikit-sikit...


Rides/attractions dalam tu macam tersorok tau...so mata kena terang...macam yang Steven Spielberg show (nama tak ingat) yang tu pun tah macamana me terajak Sept masuk....serius kalau tengok sesaja memang takkan perasan okeh....sebab dia takde poster or whatsoever (ada board kecik je yang tulis blablabla ahahaha)...pintu entrance pun kecik je....yang pentingnya kalau korang nampak staff berdiri kat depan-depan tempat tu macam nak suruh korang masuk tu, korang boleh try masuk tau....confirm ada rides/attractions dalam tu...nampak ada tempat nak beratur tu pun maksudnya ada rides/attractions lah tu dalam tu...hihihihi


Surau...surau yang kitaorang pergi tu terletak kat belah belakang kiri kaunter Galactica...kalau nampak macam ada sebijik bangunan bentuk petak kecik macam kontena pun iya tulah Suraunya....
Surau tu kecik je ye...tapi ada untuk perempuan dan lelaki (asing-asing)...masa me pergi tu telekong memang takde...hanya ada sejadah sahaja...so pepandailah korang nak solat tu..
Kitaorang memang bawak telekong, so alhamdullilah senangla...hehehehe....
Surau perempuan kecik je tau so kalau nak sumbat pun mungkin dalam 4-5 orang je sekali solat...


Keselesaan...Pakailah kasut yang korang paling selesa....macam Iolls ni kaki tak berbedung dari kecik, so pakai Crocs pun boleh melecet weihhh....so memang dalam beg Doraemon me tu me dah standby selipar siap-siap...Betul, korang ikutlah selesa sendiri....Baju pun ikut korang selesa yang mana..tak kisahlah korang nak pakai apapun.....janji jangan merapu dan menyusahkan...hihihi


Cuaca...Sama jelah pun dengan Johor atau Malaysia...hihihi...Tapi don't worry...kipas kat situ besar-besar..so takdelah rasa bahang sangat pun...just panas sebab tempat tu outdoor kan....


Baju Hujan...korang kalau nak naik rides yang kena air silalah bawak..pernah baca yang kalau beli kat Watson ada dan lagi murah...Sebabnya kat dalam USS tu harga dia tak salah me satu tu SGD4..mahal weihhh (nak pakai sekali dua je pun dalam tu)...tak pun bawak baju spare sepasang luar dalam siap-siap hahaha...tapi betul okeh, me tengok yang pakai baju hujan pun sama je lencun dengan yang tak pakai....


Beg....korang bawak jelah beg macamana pun janji korang selesa, sebab dalam tu nanti ada je locker...berlambak okeh...free for first 45 minit pulak tu.....dan bukan semua rides pun tak boleh bawak beg...ada yang boleh, ada yang tak boleh..so belasah jek...Senang citer bawak beg yang senang nak diusung....Korang usung je beg tu, kang tak boleh bawak masuk masa naik ride tu, korang letak jelah dalam locker, apa susah....nak guna locker tu pun senang...ada je staff yang akan tolong korang kalau korang blur blur hayam macam kitaorang haritu..hahahaha....haritu kitorang siap guna finger print lagik okeh..lagi senang, nak kuarkan pun laju je tak payah susah payah apa.....


Expectation tu simpan sikit tau...kalau tak jadi macam Iolls...baca banyak sangat info, tengok banyak sangat gambar kat blog orang lain tapi bila sampai sana tetap blur-blur hayam....huwaaaaa....kurang excited pulak jadinya....kurang bukan sebab tempat tu tak best, best ooo..rasa nak repeat lagi untuk amik gambar banyak-banyak kuikuikui...cuma tahlah....tips tu takpe tau (ceaceacea nak cover entri sendirik lettew)....tapi bab excitement tu korang kena try sendirii....ha baru tau camne nanti...kalau ada chance korang trylah semua rides tu..kalau tak suka naik rides tu korang amik tau gambar bebanyak..just enjoy amik gambar pun dah best giler dah...serius tak tipu.....


Currency...Korang silalah jangan convert sangat duit tu dalam kepala tau...hahahaha...sebab nanti tak berapa enjoy....Macam kitaorang sebab dah menabung siap-siap untuk duit resort dan duit belanja ke USS so rasa lek-lek je tau masa pergi tu....(mau tak relax menabung setahun setengah tu nak bagi cukup...kahkahkah...)....Duit untuk belanja dalam USS pun kitaorang share convert ke SGD230 jek..tu pun berlebih lagi SGD80 okeh...tu semua guna duit tabung RM50 tetiap bulan je okeh..leklek kumpul RM50 sebulan, tau-tau setahun setengah dah dapat pergi dengan senang hatinya...hehehe...so memang takdelah rasa beban sangat....(tips penting nih weihhhh...betul tak...)....tu yang selamba je add-on tiket Express SGD30 sorang tu......gittew....



Okeh..kalau ada nanti me just tambah je...buat masa ni ni jelah yang teringat....
















Thursday, October 15, 2015

Bye-Bye Universal Studio Singapore....

Ok, sambung lagik....
Pukul 6.55pm kitaorang turun ke bawah...ke platform untuk tunggu bas....
Bas janji pukul 7 dia akan amik kitaorang kat tempat yang sama kitaorang turun masa pergi tu.....



Ni time turun la nih...
Tu kat bawah tu je tempat tunggunya...
Senang...bas banyak...tapi orang takde pun...so takdelah bersesak-sesak bagai.....



Tu sebelah tu satu family berlima...dioarang pun sama satu bas dengan kitaorang....
Senang ada geng satu bas sebab masa kat imigresen nanti just follow orang jek...hihihi..so takdelah terpinga-pinga sangat.....




Tempat tunggu....
Kecik je tapi selesa....serius tak berkuap langsung....sebab kipas besar atas tu tau....
Me perasan satu kat USS ni tempat ialah tempat dia memang panas (sama cuaca dengan Johorlah pun kan) tapi tak terasa panas sebab kipas berlambak diaorang pasang.....berkuap tu takde ye...cuma silau sebab cahaya jelah....
Bas kitaorang pulak macam biasa...tetaplah lambat jugak....nak pukul 7.30 camtu barulah sampai...huwaaaa...tensi okeh tunggu lelama..kalau tau baiklah kitorang bersakan lagi kat dalam USS tu....






Ni kat Woodlands Checkpoint (Imigresen untuk Singapore)....
Macam biasa bila lagi suku nak sampai tempat ni kita kena turun dari bas...so kenalah berjalan serba sikit untuk sampai ke eskalator/lift dalam tu.....(sikit je sebab bas yang kitaorang naik ni bagus tak dropkan jauh dan so takdelah kitaorang kena jalan jauh sangat macam bas orang lain...hihihihi)...
Macam pergi jugak, kat sini kena bawak passport dan lebihan borang yang diisi sebelum masuk tadi tu....
Masa kat imigresen ni baru pukul 8 lebih tak silap....pastu masuk imigresen Malaysia dalam nak pukul 9...kejab je...tapi dari JB nak ke Senai bas bawak alahaii slow ke hapa tak tau....kitaorang sampai resort dalam pukul 10.35pm camtu...huhuhu...sikit punya lama okeh......



Sampai je resort tak masuk bilik...terus je amik kereta then drive ke McD.....McD dekat je...drive tak sampai 10 minit dah beratur dah..hihihi....
Paling senang dan cepat kan....nak tapau memang tak hingin dah malam dah weihhh, nak makan nasik pulak macam tak tertelan jek...huhuhu......so makan jelah apa yang senang........
Malam ke apa time ni tak kira dah....order tetap tamak...me amik Triple Cheese Burger okeh, ada jugak nuggets pastu add on pulak sundae sekali....Sept nak air slushy tu so beli jugak...hahahaha.....last-last burger me tak habis....kenyang sangat weihhhh, minum air kemain banyak....dahlah tu makan pulak fries tu laju je habisss (lapar kot sebab last makan pukul 1 lebih tu kan...)...ingatkan lamalah makan tu kan..rupa-rupanya baru pukul 12...hahahaha..iyaiya je kan....
Dah setel makan tu, balik bilik terus mandi solat segala tengok tv pun kejab je terus zass tidur.....
Esok pulak plannya just bangun pepagi then macam nak jenjalan pusing tempat yang menarik je (budget cuti kalini nak free and easy je..mana terdetik terus gi sebab clueless tak reti sangat kan....)......


Bersambung.....


Ehhh nanti....
Nanti-nanti me bagi tips serba sikit pasal gi USS ek....senang nanti korang nak bayangkan serba sikit heheheh....
Ni kat bawah ni ada gambar lain dari HP Sept....gediks je me nak tampal jugak....hahahaha.












Tuesday, October 13, 2015

Universal Studio Part 5....

Bersedialah nak rolling eyes memasing ye...
Sebab entri ni lagiiii banyak gambar...hehehehe...



On the way ke Surau sempat berhenti kat mana-mana yang me suka then suruh Sept amikkan gambar...hehehehe....



Time ni dah nak pukul 6pm (tutup hari tu pukul 6pm) so orang dah makin sikit...so sedap sikit kalau nak amik gambar tu....




Memang me suruh jugak...tak kira....hahahaha....




Sept dengan patung lilin Vin Diesel.....special nih tau....sukalah Sept tew kan...hehehe...
Me pun ada amik gambar dengan patung nih...tapi gambar hampeh...kikiki...
Nak tau, Iolls geli giler okeh dengan patung nih....sabar jelah....




Amik gambar dengan signboard pun boleh.....



Ingat Sept je nak...Iolls pun haruslah nak jugekkkk......




Hampeh Sept...me dahlah lakonan kayu pastu boleh pulak dia amik gambar sekerat jekkk...huuuuuuuu......




Motipp amik gambar dengan patung singa nih??




Sept dia peminat Fast and Furious kan...so kita layan...hihihihi....




Ewahhh...jalan tu kalau tak Godzila lagi tak bolehhhh???





Elok-elok sampai sini sekali nampak Bumble Bee okehhhh....waaaahhhhhh...
Tapi elok-elok tengah terkesima tu (mulut pun tak sempat tutup lagi) tak sampai seminit dia dah masuk...huwaaaa...
I hate chuuuuuu.....





Tak dapat naik tapi dapat amik gambar kat depan entrance pun jadilah ye...huhuhu...
Sorry Sept....
Okeh...surau adalah di sebelah Galactica ni ye....belah kiri....belakang tersorok nun....surau tu besar sikit je dari kabin okeh.....
Surau dia memang ada bahagian untuk lelaki dan perempuan.......
Bahagian perempuan, sejadah memang banyak...tapi telekung takde pulak....so pepandailah korang bawak telekung sendiri...
Kitaorang kebetulan memang Sept ada bawak, so selamatlah me...
Petang tu sampai surau sebenarnya dah pukul 6pm...tapi Sept cakap solat je..diaorang takkan tutup sebab ramai je lagi kat dalam...hehehe....betul jugak tu....



Sci Fi City dari kejauhan.....ni dah solat so nak patah balik ke main entrance....




Balik baru dapat amik gambar kat Transformers nih...
Masa pergi orang beratur nak amik gambar kat sini....me dengan Sept kedekuit takmo beratur sebab nanti kena beli gambar kat official photog pulak kan...so dah takde orang ni meh kita bergambar meh...hihihi....



Nak berdiri dalam petak itam tu kang takut kena sound..so berdiri jelah kat hujung-hujung...hahahaha....
Official photog ada kat tepi kiri tu haa...so malas weihh nak try and error.......




Tak puas hati nak jugek gambar berdua....tapi gegarlah pulak kan.....



Akhirnya...
Rezeki dapat amik gambar berdua weihhhh....
Ni ada adik duaorang ni dia suruh me amikkan gambar diaorang...eh eh dah mintak tolong akhak kan...so meh sini tolong amikkan gambar akhak pulekkk....kikikikih....



Adik tu mintak tolong amikkan gambar diaorang kat sini je sekeping....
Iolls mana boleh..sekeping kat transformer tu...sekeping haruslah kat sini pulak....me kan kalau boleh nak suruh diaorang jadi my official photog teghus okeh...hahahahampunnnnn.....
Berbulu je adik tu kot...elok dia bagi digicam me tu dia blah je weihhhh...me je yang cakap terima kasih...huhuhu...nampak sangat dia bervulu.....sorry dikkk..jasamu kami kenang.....



Tak puas hati lagi tu....so amik lagiiii....




Tu entrance nak ke Transformers the Ride (4D)....
Trylah weih....best kot...Iolls dua kali naik dua kali tutup mata tu yang cakap kot tu..hihihihi....





Nak on the way balik tu gatal nak beraksi weih....so trylah berlakon walaupun kayu tetaplah kayu.....
Ni masa amik gambar ni takde orang ye yang heran benda alah ni....tapi elok je me habis, aittt laju pulak orang lain dok beratur nak amik kat sini jugek...kikikih....Iolls ingatkan orang lain dah habis amik gambar, rupa-rupanya ada lagikkkk......







Sengkak perut nak naik atas nih...kikiki....




Sengkak tahan perut weihh nak duduk camni....sekali Sept amik gambar separuh jekkkk...napa tak full??




Ceaceacea......




Ko dah kenapa kak semua benda nak buat prop...???





Kat dalam ni bangunan dia cantik-cantik..semua lain-lain design...kalau korang pandai amik gambar rasanya satu hari tak cukup okeh.....



Ko tengok makcik ko nih bermanja-manja dengan tiang Sesame Street...hihihii...
Dulu kecik-kecik follower Sesame Street okeh......iyalah dulu mana ada kartun banyak-banyak macam sekarang kan...balik-balik itu jek pun........eh teringin pulak nak jumpa Big Bird...huhuhuhu....why tak bawak kat USS nih ye....?tapi kalau ada haruslah makcik dulu yang larikkkkkk.......




Kat sini apa yang tak cantikk?signboard pun cantik.....so tangkappp.....




Semua nak keluar dah masa nih.....




Lagi sekali amik gambar kat kedai USS nih.....




Amik gambar jelah ye...masuk tetap tak masuk...kikikikih...



Lagi......



Dan lagi.......



Patutnya dah tutup dah ni...tapi still relax-relax je semuaorang berlegar-legar dalam nih...hihihihi....





Menuju pintu keluar.....
Tudung pun me tak sempat nak pin sebab dalam surau takde cermin.....so sebelum keluar gi toilet dulu.....




Tu pintu masuk..tulah pintu keluar.....Kalau nampak tu dah berpagar tu.....




Balik baru sempat amik gambar tempat beli Express Ticket.....
Yang tulis Guest Services tu tempat untuk add-on tiket tau.....




Sempat kan...?
Dah nak balik baru feel nak amik gambar tu datang...sabar jelah kan....



Bye-bye USS......




Jumpa globe USS lagi...so amik lagi seround...kahkahkah.....




Time ni memang ramai giler orang okeh.....memang tak kuasa dah nak tunggu orang ke apa...amik je....




Korang tengokkkk......




Selagi tak pukul 7 kan...hahahaha.....





Keliling ni penuh kedai tau...so boleh je kalau korang nak gi round-round sini....
Tapi kitaorang takde feel pulak nak round round tu.......





Sempat amik gambar seketul globe.....





Kat sini tempat naik, so kat sinilah tempat turun ye.....
Bas tunggu kat bawah ni pukul 7 pm.....



Ok lagi satu..last last......




Makcik jakuns ginile kikihkihikh...
Ni belum pukul 7 lagi...tak salah lagi 10 minit nak pukul 7....so Sept ajak lepak dulu kat sini sementara nak pukul 7 tu....
So dapatlah duduk dalam 5 minit camtu.....
Next......


Bersambung......





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...