Wednesday, November 30, 2011

Sabtu, Hari Tengok Wayang, Tapi Tayar Kereta Pancitlah Pulak...

Pagi-pagi lagi dalam pukul 10 hari Sabtu lepas kitaorang dah di KLCC...
Pergi pagi-pagi best woo...tak payah nak beratur panjang-panjang, tak payah nak pening-pening nak mencari parking semua dan tak payah nak serabut-serabut sebab bersesak bagai masa nak beli popcorn...
Paling penting...seats kalau nasib tu lagi baik dapat seats yang paling best...
Kali ni kitaorang tengok citer Puss in Boots..
Ni kira 1st show untuk pagi tu..pukul 11.30am...
Tak dapat nak tengok 3D sebab show lambat...
Kang berjanggut nak tunggu nak sampaikan
ke pukul 12.30 pm tu kang..
 Kami ni kan pengila cerita kartun, jadi kalau ada je movie baru lagi-lagi kartun yang best-best mesti kitaorang tunggu punyalah...
Tapi bukan semua kartun tu kitaorang pergi tengok tau...
Yang mana yang best dan yang kami minat sahaja yea...
Kalau yang minat tu mau tunggu setahun pun sanggup...contoh macam citer Kungfu Panda 2...
Dari tahun lepas diaorang dah iklankan kat pawagam padahal shownya adalah bulan 5 tahun ni...
Punyalah berbulan menahan sabar nak tengok...akhirnya bulan 5 haritu dapat tengok jugak...
Sebaik berbaloi menunggu...kihkihkih...citer kartun je kot, tapi teruja lain macam kan...hehehhehehe

Konon emak me nak pergi makan dulu...
Boleh pulak bila dah pusing-pusing foodcourt tu
katanya semua makanan heavy-heavy belaka...
So, dia taknak...sabor jelah...

Pastu ajak pekena ABC sahaja pun taknak...
So pusing-pusinglah kami nak dekat sejam kat
Level TGV dengan level atas...

Akhirnya terdampar kat sini....huhuhuhuhu..
Sangaplah jugak nak menunggu...
Mau tak sanggap kan...sampai dalam pukul 10 pastu dahlah sampai-sampai parking tu dah tekanan pasal tayar kereta dah pancit...tapi buat bodoh je, teruskan plan nak tengok wayang tu...abaikan sahaja dulu tayar yang pancit tu...tapi, tipulah pulak tak panik sikit kan, dalam hati still dupdapdupdap jugak pasal tayar tu...
Pastu beli tiket pulak cepat je dapat tiket sebab orang serius tak ramai langsung...memang me agak terkejut jugak sebab orang tak ramai, selalu tu walaupun pagi ramai tu tetap ramai cuma tak bersesak, tapi kali ni memang tak ramai langsung jadi tu yang agak pelik sikit perasaan tu...
So, pukul 10 suku dah setel beli tiket tu dah nak kena menungu sampai pukul 11.30 kan...memang tak reti nak buat apa dahlah..perut kami adik beradik dah kenyang, emak pulak kata lapar tapi taknak makan sebab makanan kat foodcourt tu heavy katanya, memanglah adoiiiiii sesangat.......
Tu pun sebaik pukul 11.10 dah pergi kat kaunter popcorn..tu pun sekejab je beraturnya...pastu tunggu lagi 10 minit..baru dapat masuk dalam...fuhh..terus lega...

Habis tengok Puss the Boots..emak ada ajak pergi makan kat situ...
Tapi tau jelah bila hati dah serabut pasal tayar...
Lepas tu time tu pulak memang time peak hour, so confirm sangat-sangatlah kalau nak mencari seats untuk makan tu sangatlah mencabar iman jadiknya...
Jadi terus je ajak makan kat tempat lain je nanti...sebabnya nak setelkan hal tayar dahulu...
Kang dah setel niat nak pergi Jusco AU2 je, sebab kat sana pun banyak jugak choices of food kan...

Opss..lupa pulak, citer Puss in Boots best ke tak??
Okeylah...bestttt je...
Cuma me lagi suka watak Puss in Boots kalau dalam citer Shrek..lagi cute, lagi funny kot......
So, bila tengok Puss jadi watak utama tu me rasa macam awkward gitu...
Lagi satu kali ni takde pulak part yang menyentuh jiwa...macam kurang emosi sikit...
Kiranya kali ni part Sue bercucuran ayaq mata takde gitu..kihkihkih...
I ni memang over walaupun citer kartun..jadi jangan pelik yea...hihihihihik...

Pasal tayar Makcik Viv me pulak...
Tau tak tayar Makcik Viv me ni me tau pancit time bila??
Time nak masuk parking okeh...
Tu pun pakcik kat area nak masuk parking tu yang bagitau...
Masa dia bagitau tu pun me boleh belasah je bawak masuk ke parking bawah tanah tu lelaju je okeh..
Kiranya me drive je macam biasa...
Me mati-mati ingatkan pakcik tu kata kurang angin tu kurang sikit je...rupanya tak, masa dah cun park kereta pastu bila tengok kat tayar tu, rupanya memang dah flat habis to the max okeh...
Ayoyo...Makcik Viv yang tak bersalah telah bikin spoil lah...
Tapi no turning back...katapun time tu nak tengok wayang, pastu dah alang-alang sampai pun kat tempat tu jadi plan harus diteruskan...macam me cerita kat atas tulah kan...

Jadi masa balik tu, malas fikir over-over me belasah je pasang  lampu hazard, terus je bawak Makcik Viv slow-slow...
Tu pun sebab pernah terbaca yang kalau tayar tubeless kalau flat pun still boleh bawak lagi slow-slow...
So tawakal je, me bawak jelah slow-slow...
Korang bayangkan me bawak dari KLCC u-turn sampai ke Petronas Jalan Ampang tu kau...
Jauh tak jauh???Kat sepanjang Jalan Ampang tu pulak, manalah ada bengkel kereta kan...
So belasah sahaja...janji sampai Petronas dulu....
Me bawak time tu dalam 15-20km/jam sahaja okeh...laju sikit dari orang jalan kaki.....
Mau tak...takut kang dalam tawakal-tawakal tu terjahanam pulaklah Makcik Viv me tu pulak, so bawak jelah seselow yang mampu...
Iyalah, kalau tak kang sapa yang susah...Su jugaklah yang bertambah-tambah susah...huhuhuhuhu......
Tu pun, ada pun lagi...memang ada driver kereta lain yang tak faham jugak tu..padahal sah-sah dah hidupkan hazard light tu kan..
Jalan jem pun, kalau jalan clear sikit pun boleh laju pun laju sikit je pun, ala-ala kedepan langkah sebijik kereta je pun...tu pun still lagi nak mencucuk Makcik Viv me lagi tu...memanglah biadap masing-masing kan??sabo jelah...
Kena kat korang taulah kan...padan muka, wekkkk!
Dalam bawak slow-slow tu me okey je, tapi yang macam lebih tertekan time tu adalah Emak me dan Anim...
Humang aikhhh...relax la kan...bukan kena tukar tayar pun...cuma kena pasang hazard light pastu jalan slow-slow je...tu pun sebaik boleh bawak lagi Makcik Viv me tu...cuba kalaulah kena tukar tayar bagai, lagi susah kan.....

So, bila dah sampai je kat Petronas tu memang dah lega sangat-sangatlah kan...
Sebabnya boleh jugak topup angin yang dah kurang tu...
Kurang-kurang kalau tak mau penuh pun angin tu tapi adalah berangin sikit....

Ini adalah gambar semasa mengisi angin di Petronas
Jalan Ampang tu ye...
Korang nampak tak apa yang ada kat tayar
Makcik Viv me nih???

Yes, ada skrew ye kengkawan...
Cantik je bila nak isi angin tu skrew
tu melekat kat situ...huhuhuhu
Skrew baru lagi gitu...berkilat je kan...
Tah mana dapat tah ni...
Patutlah tayar tu flat giler kan...
 Dah isi angin tu me tengok takdelah angin tu drastik terus kurang ke apa..elok je dia mantain...
So, terus je gerak lagi slow-slow dalam kesesakkan kat Jalan Ampang tu, then terus je bawak ke workshop kat depan sekolah Anim kat Ampang tu...
Syukur Alhamdullilah...mula-mula cuak jugak, kalaulah tutup, kat mana pulaklah nak bawak Makcik Viv me ni kan..kesian dia, dahlah kena paksa bawak dalam keadaan tayar flat tu...
Kang kalau kedai yang ada tu tutup, dah kena bawak ke tempat lain, yang sah-sahlah jauh dari kedai yang ada nih...
Lega...
Tampal tak sampai pun 5 minit dah pulih tayar
Makcik Viv me nih...
Kena RM5 untuk satu bocor...
Lega tang tayar...
Tapi kesian kat Emak dan Anim...
Tak pasal-pasal spoil mood nak bersantai-santai lepas tengok movie...huhuhuhu...
Last-last tapau Nasi Ayam dengan Nasi Bungkus dengan Air Kelapa makan je kat rumah...
Takpelah kan, janji tak susah bukan-bukan pun takpelah...
Lain kali kalau ada movie best lagi kita jalan-jalan sambil carik makan lagi yea....^_^

Tuesday, November 29, 2011

Seleberet Besday Emak...

Birthday Emak kami adalah pada 22 November hari Selasa minggu lepas...
Tapi disebabkan masing-masing ada kekangan masa dan masing-masing belum bergaji...
So kami pospond ke hari Isnin iaitu semalam..
Tu pun last minit punya plan...
Sebabnya masing-masing dari hari Sabtu sampai ke semalam bz...
Atie ada family day kat Melaka, pastu Ana pulak ada teambuilding kat Trolak...
Kalau hari-hari biasa pulak masing-masing kerja, balik pulak dah penat...
Jadi bila saja-saja set-set masa dengan Atie, so katanya oklah pergi malam tadi je...
So, terus je setkan masa untuk jumpa kat sekian-sekian tempat...
Pastu, kononnya naklah makan kat tempat fancy-fancy tapi yang ada hidang nasi ke apa kan...
Sekali the birthday Emak taknaklah pulak...
Katanya baik makan McD atau A&W je...ayoyo...
Ye, harap maklum, emak saya adalah peminat burger/pizza/pasta ye kengkawan...
Kalau nak belanja atau nak ajak makan tak payahlah berangan nak makan tempat-tempat ada nasi ni...
Memang kitaorang yang lain jelah yang belasah..nanti dia...layan air je sudah...huhuhuhuhu...
Bukan emak me tak makan nasi yea, makan, tapi mungkin dia dah bosan kot...
Dahlah kat rumah belasah nasi, jadi kat luar takkan nasi jugak kan...?
So, takpe...kami ikut je, janji Emak kami happy...hehehehhe...sebenarnya ramai jugak yang happy nih....kikihikih...

Maka, marilah melayan kemeriahan gambar yang me amik malam tadi....
Sapa-sapa tak mampu nak tengok, sila jangan tengok yea....
The Birthday Emak...

Kesangapan sebab Atie&family lambat benar
sampai....

Yang sebelah kiri tu lagilah...asik nak merempan je...so bo layan sahaja...

Tengok saya, ceria je kan??

Hahahaha..kesian kami okeh...
Emak me muka tak boleh blah dah..
Mau tak, menunggu dari pukul 8 setengah kot....

The Cake...
Happy Birthday Selamat Bersara Emak...
Tapi & takde boleh???
Bangla tu tak reti nak paip simbol & kot...malas nak suruh dia tambah...
Lagipun laju je dia masukkan dalam kotak...belasahhhh...

Yes, Emak kami officially sudah menjadi Pesara...
So, officially jugak awal tahun depan sayalah
jadi penyara rumah kami...
Semoga rezeki kami murah...amin...

Emak yang merenung kek dalam penuh kebosanan...
Aduuhh...sian emak...

 Tunggu Atie berjanggut okeh...dari pukul 8 lebih sampai nak pukul 9 suku baru sampai...
Nasib baiklah kat sini orang tak ramai yang dine-in, so oklah kami menyemak menunggu kat dalam tu lama-lama...
Kalau orang ramai...??mau kena hambat keluar kot...cop tempat sampai 2 meja, tapi tak beli apa-apa jugak kan...

Atie sampai je terus je laju ke kaunter....
Ayoyo...adik kashier tu lambat sangat le....
Dah 3-4 kali state order pun still dia tak dapat tangkap lagi apa yang kitaorang order...
Padahal beli 6 kombo set je kot....
Tu pun tambah Ayam goreng 5 ketul je pun...adoiiihaii...
Kat kaunter je stuck nak dekat 15 minit...padahal bukan ada orang depan kitaorang pun.....
Nasib baik adik tu baik ok..jadi walaupun dia agak slow-mo kitaorang layankan aja..kalau dia ala-ala samseng, mau panas je hati kan...
Ok, sambung layan entri bergambar lagik....^_^

Bila budak kecik ni ada, semuanya jadi ceria gitu...heheheheh

Dapat air dulu...
So, layan minum float sorang satu sudah....

Tapi kali ni air floatnya kurengg...
Sebabnya aiskrim dia sikit...
Patutnya kalau large dapat 2 scoop aiskrim..
Tapi me tengok dia letak 1 scoop je...heran jugak...
Cuma satu scoop tu dia letak besar sikitt je dari satu
scoop yang selalu tu...
Adakah satu scoop besar sikit dari yang selalu tu
dia lump sump kan jadi 2 scoop??
Entahhh...
Tapi tulah, memang malas nak tegurlah pulak...

Ada budak tu terlebih excited...
Dapat rasa sikit aiskrim tu pun buih je kot..terus je
menjerit gumbira...

Eksen okeh, mentang-mentang Opah layan
1st class, kemain lagi...

Kemain lagi tu...hihihihhik...

Mak Usu Anim yang melihat dari kejauhan...

Akhirnya...
Sampai jugak makanan....
Semua tukar ke Curly Fries....
Makan kat sini tak makan Curly Fries adalah satu kerugian...hehehhehe

Semua jugak nak set burger...
Cuma tambah 5 ketul ayam je...
Sebab masing-masing asyiklah dok sebut..nak ayam..nak ayam sekali...
Jadi beli 5 ketul sudah...
Tu pun ayam siap lambat...
Tak kisahlah, layan burger je dulu...

Semua orang tak senang nak makan sebab budak ini...

Kemain lagi dia kan...
Pantang nampak kamera ni...terus je jadi galak...

Opah yang makan laju-laju...
Takut betul cucunya nangis...adoihai....

Atie dan Family...

Budak galak dengan ibunya..
Nak amik gambar tapi tak duduk diam ni...
Bergerak je kerjanya...

Walaupun nampak macam ceria je orangnya...
Tapi Imraan adalah budak garang...
Dalam gelak-gelak tu asyiklah nak membelasah orang...

Cubaan budak mukmuk untuk membelasah Opah...
Makcik cakap...nanti besar makcik cubit celah peha tu...
Kecik takpelah...huhuhuhuhu

Budak mukmuk sudah terlebih gula...
Memang tak duduk diam...

Opah the Birthday Emak jelah yang rajin melayan...

See....

Cubaan Opah the Birthday Emak untuk menidurkan
cucu...

Tapi takde maknanya pun...

Atie with Azrul...

Upacara memotong kek besday atau
Kek Persaraan...

Emak & Atie...

Ok potong....

Potong beramai-ramai pulak...

Kek Coklat Mousse 

Potong bagi kecik...

Pastu suapp...

Potong bagi rasa sorang secubit sudah...

Sudah habis makan, habis potong kek jadi terus balik...
Kedai pun dah nak tutup...

Tapi sempat pose sedas dua dulu...hihihihhi

Kami, tapi tak cukup korum...
Anim taknak..boleh??

Lagi...

Lagi...

Dah, moh balik...
Esok mau keroje...

Upacara pas beton cucu kepada ibunya...

Pastu balik...

Open parking kat Jusco AU2 sekarang ni dah tutup buat sementara waktu...
Ada konsert AF apatah yang diaorang nak buat kat sini...

Jadi masa masuk kat sini adalah sedikit jem...
Sebaik kejab je...tu pun penuh jugaklah parking space kat bawah...
Sebaik bila dah balik tu jalan dah clear, nak keluar pun takde masalah...kalau tak mau merempan je...
Okey, sekian cerita seleberet besday emak saya...
Semoga Emak saya menjadi pesara yang ceria selalu..Amin.....^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...