Search This Blog

Tuesday, May 31, 2016

Ke IKEA....



Citer minggu lepas....
Konon gi IKEA sekejab nak jalan-jalan eh carik barang....
Sekali boleh pulak terjebak ke foodcourt dia hehehehe.....




Amik sikit je..konon-kononnya sebab nanti-nanti nak makan nasik.....
Ni terjebak masuk foodcourt pun sebab teringin nak makan Almond kek (panggil apa ek benda tu?) dia tuh jek...
Tapi boleh tak...sekali boleh pulop kek tu takde..huwaaaa.....sampai hatiiii.....
Takde yang almond tu, so me amik mufin tu jek....jadiklah kan dari takde hahahaha..janji kek gittew....kesian sungguh kan kikikiki.....
Meatballs tu kesian okeh...makin kecik je diameternya....pastu ada satu ketul tu macam dah kena masak dua kali pun iya....sabar jelah......
Mushroom soup tu wajib amik..sebab orang tu giler Mushroom Soup....
Pastu kan, kalini datang ada pulak Garlic Bread tu....harga untuk dua ketul RM2.90...pastu saiz berbagai-bagai okeh...tak adil sungguh....so kitaorang amik yang agak sederhana besarlah....kang amik yang besar tu rupa macam tamak haloba pulak kahkahkah.....padahal dalam hati memang tamak pun....mahal okeh RM2.90 dua ketul...padahal roti Baguette tu baru RM1.99 kalau beli kat Giant hahaha.....





Kalau amikkan pic Iolls takdelah nampak senonohnya kan....
Tapi nasib baik shomell jek hahaha muntoh dalam tong sampah opisss.......
Iolls sekarang ni dah macam budak ponteng sekolah....gi kerja pakai baju opis...balik kerja kang tukar baju..takpun tukar seluar.....remaja purba sangat kan...??.....





Trick taknak gambar kena amik......yo yo oo jekkk.......





Konon-konon jek nih.....macam la Iolls tak tau yang dia tu suka jek kalau orang amik gambar dia bebanyak ceahhhhh......
Korangg...tunggulah Iolls mintak izin tuan dia dulu ek baru Iolls share full pic dia kat sini.....sorry sangat-sangat....





Pusing punya pusing dalam tu, so teramiklah macam-macam barang...dari nak beli satu dah jadi macam-macam adoiiii......
Pastu dah lalu depan kaunter aiskrim ni, dah terjebak beli Frozen Yogurt ni pulop......
Dua-dua kaki makan aiskrim apalagiiii...kita makanle selagi boleh hahahaha (padahal on the way datang tu dah pekena Sundae Cone sorang satu heheeeee..........





Excited okehh....
Beli cadar ni...balik terus sarung kat katill kahkahkah......tak menyabar sungguhhh......
Ni kalau kat luar color dia lagi pekat tau...kat dalam ni color ala-ala katil asrama pulop kan.......
Barang-barang lain lupa nak ambik.....
Dahlah tu memasing kemain dengan barang-barang kemain....biasalah..kalau masuk IKEA memang semangat jadik lain macam gittew...dari nak beli satu dah jadi beli 3-4-5 barang kehkehkeh........
Lupa pulak...sebab dah makan Froyo tu so masing-masing dah tak larat nak makan nasik ke apa dah....memang terus balik rumah jelah......






Monday, May 30, 2016

Kedai No. 5: Kedai Kita, Pernu, Umbai, Melaka

Dah puas kitaorang bergambar kat Bustel kat Klebang tu terus kitaorang bergerak ke Umbai....
Nak makan ikan bakar..nak makan ikan bakarr gittew hehe........




Tersampai awal okeh...pukul 4 camtu dah tercongok kat sana.....
Tunggu kejab dalam kereta, pastu tengok macam dah boleh duduk terus terjah ke sini.....
Macam biasa, tetap nak makan kat Kedai No. 5: Kedai Kita.....
Rasa macam rugi pulak kalau makan kat kedai lain okeh.....kat sini je kot yang ada udang besar.......
Nampak tu....??
Tu orang kedai pun still tengah susun-susun bahan mentah lagik.....awal sangatlah pulop kitaorang ni kan....
Korang me suggest kalau nak datang awal pun elok nak dekat pukul 5....sebab kebanyakkan kedai bukak time camtu....
Tapi don't worry...ada je kedai yang dah bukak awal...so boleh test try kedai lain jugak.......






Sambil tunggu kedai setting...kita berselfie dulu.........






Tetiba nampak kurus kan?hehehe....nipu punya HP.....




On the way ke Pernu, Umbai nih kitaorang singgah Petronas....so tapaulah jugak Pirate Coffee nih.....
Sekarang ni dah naik hargala pulop....last pergi tahun lepas tu baru RM4 camtu....ni dah jadi RM5 tak pun RM6......
Tapi serius me cakap....dalam banyak-banyak stall jual air camni...Pirates still the best la.....pekat likat je okeh...
Ni me punya ni me order Green Tea kurang manis...walaupun kurang manis tapi tetap pekat je Green Tea tu....so memang terbaikkklahhhh........






Mula-mula sampai adalah kicap cicah nih......
Tengok ni je dah buat me ngencesss okehhh........





Sorry Iolls letak lagi sekali ye hehehe....
Tapi memang pun....semangkuk camni kalau me tak cukuppp weihhhhh......sedapnya haiiii...
Cukup pedas, masin, manis, masam semua.......terbaikkkk!!






Udang masak butter......
Bestnya kedai No. 5 ni kan...me tanya boleh ke masak udang 3 ekor je?....boleh okeh....best kan?
Udang ni serius sedap ya hamatttt.....masak butter pun sedapp...secukup rasa....
Cuma tulah....kering sikit, tak berkuah...tak cukup ni weihhhhh.........





Sotong Sambal.....
Ni pun sekor je sotong saiz sederhana....pun boleh masak sekor je jugak.......best kan...tak membazir tau......
Ni rasanya okeylah....sambal tu tak berapa pekat pulop....teringat ketam sambal yang kitaorang makan sebelum-sebelum nih...sedapnya sambal dia.......






Pari Asam Pedas.....
Yang direquested by Mak Sept.....
Setengah ekor pari dari sekor pari kecik...
Pari yang kitaorang nak tu kecik je okeh...tapi bila tanya boleh ke masak separuh-separuh??
Boleh katanya.....tu yang mintak setengah ekor masak Asam Pedas...setengah ekor lagi bakar sambal........
Yang ni pun sedap...takde komplen langsung okeh......






Yang ni paling menanges makan okehhhhh......
Pari Bakar Sambal nih......huwaaaaaaa sedap nak matikkk....
Walaupun dah agak hancur (mungkin sebab kecik sangat pastu melekat kat grill dia kot), tapi sedappp sangat okehhhhh....
Cicah pulak dengan Sambal Kicap tu....adoiiiiiiiiii......
Tak cukup sebenarnya...tapi sedar diri so sudah-sudahlah.....next trip kita gi makan lagi ye (kata Su kepada Su untuk memujuk hati sendiri....).......





Kesimpulan haritu hehehehe.....





Cuma tak puas hati...awatlah bagi nasik macam nak bagi bebudak makan??sikit sangatlaaaa.....
Ok, yang kitaorang makan ni lebih kurang RM52 camtu (tak ingatlah pulak exactly berapa RM ayoyo).......
Pastu kalini makan memang elok je potionsnya....takde berlebih ke apa (walapun hujung-hujung ada jugak paksaan untuk mengabiskan mana-mana yang ada tu hehehe).....
So korang....Iolls recommend kedai No. 5 (KITA) nih.....
Servis bagus...masakan pun just nice (macam kat rumah je)....pastu tak berkira okeh....try test la...tak rugi....(ni review dari hati ke hati...takde sapa upah okehhhh).......
Sambung balik, ni kitaorang habis makan dalam pukul 6 lebih camtu....
So gerak then berhenti kat R&R Ayer Keroh kejab.....kejab tak kejab adalah dalam sejam camtu hehehe....
Pastu teruskan perjalanan balik....takde singgah-singgah mana dah....
Eh ada...singgah tapaukan burgers untuk Emak and Anim (ni namanya pengeras sebab keluar rumah okeh hahaha).....so me sampai rumah dalam nak pukul 10.35 p.m. camtu....

TAMAT....





Friday, May 27, 2016

Muzium Kapal Selam, Klebang, Melaka

Ok..kita sambung lagik ek citer kat Melaka hari Sabtu lepas tu.....



Dah sampai Klebang so naklah berjalan-jalan cuci mata tengok Pantai Klebang tu pulak...
Tapi elok nak ke arah pantai tu teringat Muzium Kapal Selam kat situ...terus ajak Sept carik....
Jumpa okeh....pantai ke kanan...tapi muzium ni belah kiri......



Dari luar pagar dah nampak dah kapal selam tu....excitednyaaaa....




Tiket adalah RM3 untuk dewasa...




Selain dari kapal selam ada jugak dua jet nih...
Panggil jet ke hapa ek.....??tak reti....hehehe......





Besar giler okeh kapal selam nih....takuit Ioll tengok.....



Masa ni dah start seriau-seriau dah....
Iolls ni mana boleh benda-benda macam gini....




Sempat lagik pose gedix kejab.....
Kitaorang je yang masuk sini...Mak Sept tak mau.....
Panas satu hal...lagipun takut Mak Sept tak larat je nanti......




Bawah kapal selam....
Kat bawah ni ada plak nih....so kita amik gambar sedass......






Gambar dah tunggang langgang dah.....
Ni bawah kapal selam...ada jugak papan info pasal kapal-kapal selam yang ada kat Malaysia nih....
Iolls tengok sikit je...pastu baca dua tiga baris dah hahaha...pemalas giler okeh.....pemalas tu satu..seriau duduk bawah besi besar pun iya kahkahkah.......








Ni kalau tengok muka leklek je kan....??
Oh tidakkk...ni adalah muka cuak dalam hati sebab tak jadi masuk dalam tu.....
Boleh tak kitaorang duaorang dah naik atas (sikit punya excited nak masuk dalam), sekali elok je masuk pintu tu me dah tak boleh nak menapak dah......seriauu weihhhhh.....
Nampak pulak wayar berbagai-bagai dalam tu, paiping apatah (bahagian depan ni macam bahagian enjin/operation enjin gitulah....) terus tak jadi masuk...adooiiiiiiii......
Pastu me try jugak masuk setapak..boleh tak lantai kapal tu berbunyik....confirmmmmm...memang dah tak boleh kedepan dah....terus Iolls cakap kat Sept yang me tak boleh masukkk huwaaaaa....tau-tau me tinggalkan Sept sesorang je masuk dalam tu....hahahaha....venggong giler okeh.....
Sept pulak sorang-sorang pun dia kira apa....selamba je dia okeh.....
Iolls ni dah cuak tahap apa dah time tu.....dahlah tu satu masalah pulak nak turun tangga....tetiba gayat nak matikkkkk.......helpppp.....vonggoks betullah Su!





Kauuu.....
Muka orang puas hati dapat masuk dalam kapal selam heheheheh....
Nak tau, masa me tunggu kat bawah ni ada 3 orang ladies nak masuk dalam tu jugak.....elok je diaorang masuk kat entrance dah kecoh semacam.....rupa-rupanya yang sorang tu dia macam me okeh....dia kata dia tak boleh masuk...siap cakap lagi "I can't....once I step my foot I know I can't" gittew.....sama dengan Iolls okeh hikhikhik..eh tergelak pulopppp.....
Pastu kan, mula-mula sorang je dari 3 ladie tu mengalah kan (dah turun bawah dah pun), pastu tak sampai 2-3 minit yang lagi duaorang pun turun jugak....laaa tak boleh jugak ke?confirm bukan Iolls sorang je berperasaan camtu kan hehehe......




Amik lagi satu....amik pic kat luar pun jadiklahh...dari takde langsung kan hahahaha.......





Pastu pergi kat section jet ni pulak.....





Ambik sambil-sambil lalu je pun.......panas time nih....






Selfie lagik.......



Ok lagi satu...last last.........






Pastu kitaorang ke arah pantai....
Ingatkan nak berhenti pastu cuci mata kejab kat pantai tu....
Tapi sebab parking macam dah limited, pastu cuaca pulak boleh tahan panas so kitaorang tak berhenti pun....
Tapiiii....bila nampak je Bustel ni terus Sept berhenti okeh......
Dia nak amik gambar dengan hotel guna bas nih.......
Yang mula-mula kitaorang berdua jek yang excited dok amik gambar depan nih....
Sekali elok je tengok-tengok aitttt dah semua orang pun berhenti parking kat area nih nak amik gambar jugokk hahahaha...dah kenapa semua orangpunnnn??tadi semua lalu buat dek je kotttt.........






Ni berhenti kat mana tak ingat.....
Tapi memang niat lepas habis kat Klebang nak pergi makan Ikan Bakar...wiiiiiii......


Bersambung......




Wednesday, May 25, 2016

De' Xandra.....

THIS IS STICKY POST
FOR NEW ENTRIES, PLEASE SCROLL DOWN...

Introducing De' Xandra.....
De' Xandra ni fyi adalah EPD.....
Di-inspired by perfumes jenama antarabangsa.....
De' Xandra ni bukan perfumes tiruan or gred AA tau.....cuma......cuma De' Xandra nih campuran pati minyak wangi yang dicampur menjadi wangian beraspirasikan bau minyak wangi yang ada dalam pasaran (yang branded dan popular)...nak sebijik tak dapat...tapi kalau korang bau, korang boleh agak yang bau tu sama dengan yang mana-mana yang popular dan terdapat dipasaran............
Senang citer camnilah.....korang kalau nak pakai minyak wangi branded tak boleh nak beli (bukan tak mampu...tapi kena kumpul duit lebih sikit baru boleh beli gitu), so nak memudahkan memasing so pakai je De' Xandra nih....
De' Xandra ni tahan lama...setanding dengan yang original...harga lebih murah (3-4 kali ganda murah)....kiranya lebih ekonomi (jimat weihh.....janji wangi sudah)......
Dahlah tu senang nak dibawak ke mana-mana...botol untuk 35ml...comel jek kalau nak simpan dalam beg or handbag......
Paling penting....BOLEH BAWA SOLAT......
Jenis pulak jenis spray...so boleh spray sekali masa sebelum gi kerja....kang malam karang baru spray lagi sekali (kiranya sebenarnya tak payah bawak ke mana-mana pun takpe...sebab De' Xandra ni jenis tahan lama....kalau korang spray kat baju/kain in sya ALLAH bau tu boleh kekal sampai 2 hari okeh....silalah percaya...power tak power??).....hehe.......
Paling penting...brand ni brand BUMIPUTERA.....selamat dan suci...In sya ALLAH.......






Ni semua adalah jenis bauan yang ada.....
So boleh pilih ikut kesukaan....
Contohnya senang jek...kalau korang dah biasa pakai J'adore by Christian Dior...so bolehlah order wangian No. 3.....in sya ALLAH seakan-akan sama......(hidung power giler-giler jek boleh detact yang bau tu tak sama...kihkihkih)......
List for him adalah untuk lelaki...dan for her adalah untuk perempuan....tapi tak kisahlah...ada je pompuan yang suka pakai perfume lelaki khen......?
Pastu kalau korang tak tau mana satu nak pakai...senang jek...boleh tanya me..then me akan suggest....(kalau dekat bolehlah me bawakkan tester okeh.....)...In sya ALLAH Iolls sedia membantu.....



Harga sebotol (35ml): RM65 untuk Semenanjung Malaysia
Harga dua botol (35ml dan 35ml): RM120 sahaja untuk Semenanjung Malaysia (jimat RM10 okehhh)
Harga Postage/Pos: RM7 



Ada berita baik.....
Kalau korang duduk area Ampang or Kota Damansara...Iolls boleh tolong hantarkan (tapi kena deal dulu kat mana yang bolehlah ye....)......so jimat duit postage kan.....


Boleh Whatsapss me:
017-6850 488- Sue
atau 
email: iloveginola@gmail.com

For payment nanti me bagi details yek....
Jom kita borak-borak dulu baru citer pasal payment...hehehe.....








Ni antara testimonial benar.....
So apalagik...nak raya nih tak reti-reti nak wongi-wongi?haha.........







Klebang Original Coconut Shake, Melaka

Bersambung lagik....
Dah decided gi Melaka tu apalagiii....terus zass ke Klebang la kita hehehehe...
Kalau dah katapun JJCM, haruslah cari Coconut Shake....kalau tak rogi besar laaaa.....



Sampai kat Klebang dalam pukul 1 lebih....
Sept bawak kete slow n steady Uolls....janji sampai dengan selamat kan......
Kitaorang sampai time lunch hour kan....so berdebar-debar jugaklah...takut takde seats....
Alhamdullilah ada......banyak rupa-rupanya seats kosong lagi time tu...legaaa.....
So order ala kadar je...macam minum petang...tak mo order melampau-lampau sangat (padahal agak melampau jugak kalau difikirkan apa yang kitaorang makan tu hahaha).....




Sept....senyum sokmo kan.....




Ala kadar ala-ala minum petang katanya hhahahaha.....




Tetap kegemaran sangat nihhhh......
Nasi Lemak ni dah 4 kali me pergi pun rasa tetappp samaaaa....
Sambal dia pedas kick okeh....kalau me dua bungkus sorang memang tak cukupppp....




Coconut shake kat sinilah paling kegemaran....
Isi kelapa tu smooth jek...pastu air dia rasa lemak-lemak...tak berapa manis...just nice....i loikeee sangat-sangattt.......




Tetiba rasa comelnya makcikkk hahahaha....perasan okehhhh....



Sebab rasa comel sangat...so makcik up lagik satu keping gambar perasan hahahaha....





Eh lagi satuuu....kikikiki..jangan mare ye......
Keropok lekor kembung tu kegemaran jugak....dapat pulak makan dengan sos cicah kegemaran (suka yang warna merah nih, kureng sikit kalau yang hitam sikit tu)...so lagilah laju menyuappp......





Kesimpulan yang kitaorang makan haritu....
Best jugak ek gi awal...makanan banyak lagi pilihan...tak payah berebut-rebut sangat hehehe........
Yang popia sira tu pun sedap jugak...tapi sedikit rentung di dalam hahaha.....kalau tak lagi lazat tu.....




Muka puas hati lettew khenn.......hehe





Tempek lagik kihkihkih......




Sept sibukk tau nak bagi sign tangan tu....





Selfie pulop.....




Nasib la kalau ada yang bervulu kat situ time tu kikikih.......




~Wink~
Hamboihhh Septnyapunnnnnn........




Selfie belah sini pulop.....
Baru perasan amoi ni tengah tunggu kitaorang habis makan.....sorry moiii..Iolls tak perasan Uolls la.....huwaaaa......



Ok last lastttt........




Ni dah sampai kat Muzium Kapal Selam....sampai-sampai selfie lagik hahahaha....kemain khen......


Bersambung.....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...