Search This Blog

Showing posts with label Terengganu. Show all posts
Showing posts with label Terengganu. Show all posts

Wednesday, May 28, 2014

Kuala Terengganu 2014: Singgah Beli Keropok...

Macam me cakap dalam entri sebelum ni..lepas dah balik minum dan makan petanglah sangat tu kitaorang terus bergerak balik ke KL...kiranya tak nak dah berhenti-henti lagi dah kecuali kena berhenti jugak sebab nak beli lagi sikit keropok kat tepi Cherating tu je...(berhenti toilet and solat tu haruslah..kang terkucil dalam kereta pulak..hehehehe)....

Hentian yang ke-3 ke ke-4 ni ye...tak terkira dah...
Sebabnya kalau ikutkan berhenti nak beli keropok ni dari Kuala Terengganu lagi dah berhenti berberapa kali...dah pun beli keropok lekorlah, keropok keringlah......
Cuma bila sebelum sampai ke penghujung Cherating tu memang kena berhenti lagi sebab nak cukupkan lagi buah tangan untuk bawak balik rumah....



Keropok Cap 2 Ikan Emas...



Kitaorang ni sebenarnya belasah je berhenti okeh....takde kira brand kedai ke apa..tengok senang nak berhenti kitaorang berhenti...kang tak boleh berhenti kitaorang skip cari lagi kedai-kedai lain yang boleh berhenti..
Kat sini me beli keropok kering jenis timbang...beli yang nipis tu sekilo..pastu yang halus-halus panjang tu setengah kilo....
Dah goreng dah yang halus-halus tu...Alhamdullilah kembang...selalunya kalau beli memang sampai ke sudah kuncup tak kembang-kembang..tapi kali ni kembang okeh...so berbaloi berhenti kat kedai adik nih....


Kedai seterusnya....


Kat sini me beli sebungkus keropok kering reject/hancur....
Masa sebelum-sebelum ni singgah kedai lain jumpa jugak keropok kering hancur ni..tapi berhabuk sangat..mean macam dah tak ok..so kali ni tengok cantik je terus beli...try test gitu....
Kat sini pun korang boleh beli keropok lekor yang dah digoreng...cuma kalau nak kena order dulu baru orang kedai tu gorengkan..kiranya goreng fresh-freshlah...tapi kitaorang tak beli pun...dah makan macam-macam kan..so memang tak terfikir nak beli dah...



Nama kedai yang kitaorang singgah tadi tu keropok Lekor Cap Kren....gitu....macam-macam nama kan...?hihihi...
Lepas dah singgah beli serba sikitlah sangat terus balik...
Me sampai rumah nak dekat pukul 9 malam...alhamdulilah syukur....
Walaupun macam nak patah lengan kena angkut segala mala beg-beg baju, barang-barang semua tapi syukur sangat-sangat kitaorang selamat pergi dan balik.....


Nilah contohnya keropok kering hancur atau reject....
Keropok ni keropok elok ok, cuma hancur kecik-kecik je....



RM14 sekilo...harga boleh tahan jugak kan...kurang RM2 je kalau beli yang tak reject dan hancur punya....
Bagus jugak diaorang jual macam ni...sebabnya keropok ni dah jadi kegemaran me dengan Anim...
Selama ni kalau makan keropok mesti berebut-rebut nak pilih yang halus dan nipis kan...lepas dah beli yang reject/hancur ni tak payah dah....kalau nak makan tu tak payah pilih-pilih dah..boleh main sumbat je kat mulut macam makan pop-corn je......kikiki...
Tengok plastik tu..patutnya nak dekat penuh plastik tu..tapi dua hari beli je dah suku nak habis..hehehehe...jenuh okeh nak makan..tapi sebab sedap memang menggoreng hari-hari pun takpe...
Keropok ni disebabkan dia nipis bila goreng cepat je kena angkat dah..pastu halus-halus je..memang syok ooo...sapa yang suka makan keropok ikan macam kitaorang ni bolehlah try cari nanti tau...

Okeylah..tamat sudah cerita pasal ke Kuala Terengganu....^_^






Tuesday, May 27, 2014

Kuala Terengganu 2014: Singgah Kedai No. 5...

Lepas dah minum petang kat Warung Kak Nab dekat dengan Pantai Mok Nik tu kitaorang patah balik keluar ke foodcourt kat bus-stand Geliga, Kemaman...
Tempat wajib jugak ni...kalau dah sampai kat Kemaman ni tak singgah memang saja jelah....
Sebab apa kata wajib?sebab kat sinilah terletaknya kedai makan keluarga Mijon...
Tahun-tahun sebelum ni gerai makan ni pernah berpindah ke tapak sementara kat bawah Masjid Geliga tu...lepas raya tahun lepas bila tempat meniaga asal dah siap, so berpindah baliklah mereka ke tapak asal..iaitu di bus-stand Geliga tu balik....


Tadaaa...
Tapak asal yang dah cantik.....i like!!
Kat sini memang tak berapa ramai orang sebab bukan tempat tumpuan...
Tapi percayalah..kat sini sangat-sangat selesa okeh...kat seberang ada masjid kalau nak solat..pastu kalau lapar ada foodcourt kat seberang...convenience...


Menu kedai No. 5....


Tapi disebabkan kitaorang ni dah kenyang minum petang tadi tu..so tak dapatlah nak order macam-macam...huhuhu...rugi ooo..kat sini kalau makanan goreng-goreng best tau...memang sedap macam makan kat rumah punya....
Ni sebab dah kenyang..air pun order dua je..buat syarat kata orang....kang tak order kepunan pulak..sebab air kat kedai No. 5 a.k.a. Kedai famili Mijon ni memang cow-cow pekat..lagi-lagi kalau order Teh Air or Milo Ais.....



Ni dia Chicken Chop pojaan hati....
Sanggup order makanan lagi walapun dah kenyang minum petang tadi tu...ni  sebab nak makan Chicken Chop ni lah pun kan...kalau tak memang tak order makanan dah......(order satu je ni..kongsi-kongsi bertiga..kang meletup pulak perut tu kang...)...


Serius sedap....ayam garing diluar lembut, black paper gravy pekat dan banyak....salad pun segar jek....puas hati okeh....
Harga untuk sepinggan ni RM12..memang berbaloi....
Tapiiii....
Ada tapinya..kalau korang pergi kat sana sekarang ni tak taulah ada ke tak lagi menu Chicken Chop nih sebab chef yang masak ni (adik Mijon) dah balik KL balik..huhuhuhu...nasiblah korang jilat skrin jelah jawabnya....

Lepas dah makan Chicken Chop lazat ni sampai licin pinggan kitaorang bergerak balik ke KL....memang dah taknak dah singgah mana-mana dah...kiranya kalau singgah pun kang kat tepi Kemaman-Cherating tu jelah sebab nak beli keropok kering dan keropok lekor.....

Bersambung...





Monday, May 26, 2014

Kuala Terengganu: Makan Satar di Warung Kak Nab...

Lepas dah singgah sightseeing dan lunch kat Pantai Kemasek kitaorang teruskan perjalanan kitaorang lagi...
Macam biasalah jugak..bila dah lalu kat area Geliga, Kemaman mesti wajib singgah makan Satar kat Warung Kak Nab...
Senang citerlah kan...sebenarnya dah 3 kali pergi 3 kali jugaklah memang makan kat sini...kiranya dah jadi port wajiblah kalau dah lalu Geliga ni...


Warung Kak Nab...
Tetiap kali pergi pun memang jarang takde orang..penuh belake....


Nak pergi sini senang jek..dari main road kalau nampak masjid Geliga tu masuk je ke trafic lite utama tepi Masjid Geliga yang nak ke Pantai Mok Nik tu...jalan strait nanti jumpalah..warung ni kat sebelah kiri jalan...so lagi senang, cari je parking kat tepi-tepi jalan tu je....
Haritu pergi ada construction depan warung ni..tapi kalau korang pergi sekarang ni dah jadi rumah la kan...kikiki...
Warung ni tak jauh mana pun..tak sampai pun kat pantai Mok Nik tu lagi...



Satar pojaan hati!
Beli sebesi jek...sebesi dapat sepuluh ketul...nak rasa kan...kalau nak makan mau berbesi-besi kitaorang order...kikiki...


Muka orang happy dapat makan Satar....



Sapa yang tak tau macamana rupanya Satar nilah dianya....
Satar ni diperbuat daripada isi Ikan ye....adalah campuran kelapa parut, dengan bahan-bahan lain (nak resepi pergi google lagi ye...)...
Rasanya tak macam otak-otak pun tau......nak tau rasanya macamana jangan lupa try tau.......


Kejabbbbb....ni ha gambar lagi terang.....
Bagi me sedap ni tau....silalah percaya makan kat KL dengan kat yang Terengganu punya ni memang bezanya jauhhhh sangat....
Yang original punya memang banyak rasa ikan...kalau yang tifu punya ikan memang kurang sokmo pastu hampas kelapa yang banyak...huhuhuhu...
Yang kat Warung Kak Nab ni jenis yang dah komersial (bak kata Mijon)...
Tapi rasanya tetap manis secukup rasa...pastu kang tergigit cili padi memang pedas kick gitu..yang pasti memang sedap oooo....
Tapiiii..ada tapinya.....masa kitaorang lalu kat Marang sebelum tu tersinggahlah kat tepi jalan...try test beli kat satu gerai nenek ni (sebab dah tak sabar-sabar nak makan Satar sangat dah masa tu)....so belilah RM2 dapat 5 ketul....seriussss sedapnya lahaiiiiii..rasa macam nak menangis makan satu-satu ketul..huhuhu..punyalah terharu sebab sedapppp...serius menyesalnya tak beli banyak..huhuhu...
Nenek yang buat dan jual kan...jadi haruslah resepi lagi sedap......
Nenek tu masa me beli tu pun tengah gentel keropok lekor..kiranya belakang rumah, depan tempat jualan gitu...pastu dahlah tu nenek tu baik sangat-sangat...siap mintak maaf sebab tangan kotor (bersalut tepung)...siap tanya me dah biasa makan Satar ke?huhuhuhu...nak je kidnap nenek tu buat nenek angkat....cute bebeno!


Ada jugak order side-order...side-order katanya...tapi tengoklah..kikiki...
Ni Sept yang order..Laksam....


Yang ni me pulak order..namanya Laksa...kikiki..macamlah korang tak tau kan....
Rasanya okeylah...boleh dimakan...cuma kuah tulah masam sikit..terlebih letak asam keping kot....hehehehe...



Minum petang dalam keasyikan...
Minum petang okeh..menangeslah minum petang macam nih....



Sept  and her mother....
Licing okeh kitaorang makan...penuh dah penuh pun main paksa-paksa habiskan jugak....dasar sangat kan...??



Buktinya....
Ni bukti yang dah dimakan...bukti yang ditapau je takde...
Kitaorang tapau sorang satu batang besi memasing okeh...untuk makan kat rumah pulak...
Bukan senang nak sampai kan..so dah ada tu kenalah beli.....



Warung Kak Nab ni ada macam-macam tau....
Air pun macam-macam...ABC ada, Air Mata Kucing ke Longan pun ada...lain-lain pun ada....



Ni pemandangan kalau dari arah Pantai Mok Nik....
Nampak tak??ni pemandangan petang hari Isnin ye, bukan hari cuti pun...tapi tetap meriah...




Friday, May 23, 2014

Kuala Terengganu 2014: Pantai Kemasek, Kemaman...

Bersambung lagi...

Perjalanan balik kan panjang (sebenarnya sama je pergi dan balik pun..kikiki.....tapi time balik selalunya lagi santai dari masa pergi kan.....)...disebabkan perjalanan balik mood adalah lebih santai..so banyaklah tempat yang nak disinggah...
Antara tempat wajib adalah Pantai Kemasek di Kemaman....
Jom tengok gambar....

Memang cantik sangat-sangat.....
Tak caya korang tengoklah gambar yang me amik ni....


Time ni pukul 2 tengah hari...
So cuaca memang panas terik...lagilah cantik viewnya kan....


Cantik weihhh...ni dalam negara ye...tulah me suka sangat-sangat Terengganu..semua tempat pun cantik....i likeee!!!....



Haaa..ni dah masuk pic manusia ni memang muntahlah korang lepas ni...kikikiki....



Tahun 2012 dulu me and the geng amik gambar kat belah kiri pantai...kali ni me dengan Sept amik gambar kat belah kanan pulak....belah batu besar ni....cantik okeh....



Ombak memang super kuat dan besar....
Me berdirilah kat hujung pasir yang kena air tu..ingatkan tak kena ombak..sekali ko zassss air naik sampai ke atas....hohohho panik kejab okeh...mana tak panik..air dia jenis tarik kita tau...pastu pasir dia jenis jerlus sikit...takuiiitttt....



Sept....



Ok..turn me pulak....memang muntah buat kali kedualah korang...kikiki....



Muka senyum tatak ikhlas sebab tau Sept tak reti nak cari angle..huhuhuhu...
Ni time tu nak bagi arahan, time tu nak senyum, time tu jugaklah nak jaga tudung huhuhu memang hampehlah jawabnya....


Tak reti nak amik angle kata me...mulut tak insurans Su ni kan...??kikiki..padahal beria-ria kawan tu amikkan....



Cewaahhhhh....macam kurus je kaedahnya kan...??....tapi percayalah tidak ye.....



Kalau nak tau me ni gemuk sikit ke gemuk banyak silalah jumpa me in-person...haaa baru korang tau...jangan terkezutt sudah...hihihihi



Muka saya masa ni dah gelap...dah kulit memang problem pastu rentung sikit..memang terbaik....


Dah puas amik gambar kitaorang ke foodcourt tepi tu...



Tu nampak tak papan tanda tulis dilarang mandi manda tu....
Kat sini memang tak boleh mandi tau....so amik gambar jelah....



Kan sini betul-betul cantik...serius memang nak sebut cantiknya..cantiknya..banyak-banyak kali....



Foodcourt...
Tu nampak tak Sept dengan Emaknya duduk kat dalam tu....?
Me dengan Sept laju je kejar pantai..ingatkan Emak Sept ikut kitaorang..rupa-rupanya tak ye....Emak Sept pergi lepak-lepak minum ABC gitu...kikiki...time panas-panas minum ABC syok oooo....



Nilah tempat parking kat depan Pantai Kemasek...
Senang...boleh makan-makan pastu jalan-jalan cuci mata kat pantai...hujung kat jalan nak masuk ke pantai pulak ada padang permainan bebudak...so memang bestlah pantai ni....



Dah dua kali pergi Pantai Kemasek, dua kali jugaklah makan kat kedai yang ni....



Dah pukul 2.33 tengah hari kan....mula-mula tak ingat pun pasal lunch...tapi bila dah habis amik gambar baru teringat...eh, tak makan tengah hari lagi lah...terus order Nasi Goreng....
Yang ni me punya..Nasi Goreng Ayam.....
Menu terfavourite dari zaman kecik lagi ni....tetiap kali pergi kedai inilah menu yang me order..kalau tak Nasi Goreng Ayam mesti Nasi Ayam..tu jelah menu ulang-ulangnya....memang tak pernah jemu....


Sept dan Emaknya makan share...diaorang order Nasi Goreng Kampung.....
Alhamdullilah...kenyang....
Dah kenyang kitaorang teruskan perjalanan balik....tapi lepas ni nak singgah 
Geliga, Kemaman pulak....ada dua misi gitu...


Bersambung....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...