Showing posts with label Cameron Highlands 2012: Family. Show all posts
Showing posts with label Cameron Highlands 2012: Family. Show all posts

Wednesday, November 21, 2012

Cameron Highlands 2012: Beli dan Belah....



Ni adalah sebahagian sahaja hasil belian masa pergi Cameron Highlands dulu tu...
Yang me ingat ada 2 kotak fresh Strawberry, Madu Tualang, Bunga Segar, Jagung, Honey Comb ciput jek, berkotak-kotak Teh (dari Bharat Tea), Strawberry Wafer, Strawberry Jelly, Ubi comel-comel tu (sedap rebus begitu sahaja), Kaktus, Pokok bunga 4 pasu, pasu bunga kecil dan lain-lain lagi (kang nak sebut lagi pitamssss....)...
Tak ke betul me cakap pergi bawak Makcik Viv, balik mau bawak lori kontena kan......
Mana taknya, ini baru pergi 2 hari 1 malam dah penuh kereta, kalau lagi lama lagi haru....hehehehhe....



Thursday, November 01, 2012

Cameron Highlands 2012: Singgah R&R....

Cerita sambungan dari kisah Cameron Highlands dulu....
Haha!tetiba je kan...tapi pedulikkkkk..... 
Kita sambung yek....
Balik tu tetap nak ikut Simpang Pulai...sebabnya tau kapasiti Makcik Viv macamana kan....
So balik tu perjalanan adalah smooth...siap singgah Petronas kat Simpang Pulai lagi...
Petronas ni baru launch tau.......so senang...turun je dari Simpang Pulai tak payah mengagau nak mencari minyak/toilet/surau/kedai segala kat higway nanti segala....sebaik dah ada kan.....good.....^_^
So, lega sangat-sangat, nampak je Petronas tu terus je singgah....penat okeh....nak dekat 2 jam drive non-stop....siap lead lagi....hahaha!
Nasiblah kan...jalan kang bengkang bengkok, bawak 70-80-90km/Jam sudeyyy....hhihihihi...matiklah mesti orang belakang maki kaw-kaw je...
Lepas dah singgah setel semua masuk pulak highway...
Memang niat nak zohor kat R&R...so masuk terus ke sana....
Dah solat-solat laju-laju mencari makanan....paling selamat adalah cari tempat yang tak berapa sesak...
So terjumpa kedai Nasi Ayam Rempah ni.....terus cari tempat duduk dan terus pergi kaunter order.....




Memang kat sini orangnya adalah tak ramai....bahagia gitu...
Padahal kat luar tu riuh rendah ramai giler orang tau...
Kat sini pun senang...menu simple..ada Nasi Ayam Rempah je...
Me assumed Nasi Ayam Rempah adalah Nasi Ayam bersama Ayam Berempah....rupanya salah!
Rupanya Nasi Putih bersama dengan Ayam Berempah yang tak berapa berempah...huhuhuhuhu...
Putus selera i okeh.....!
Tapi takpe...tengok gambar kat atas tu pun tau betapa laparnya masing-masing kan...?
So, kalau perut lapar tu sah-sahlah makan apa pun sedap saja jadinya....hihihihi....
Pastu dah kenyang apalagi baliklah.....
Alhamdullilah....selamat sampai rumah hendaknya.....
Cuti 2 hari 1 malam je kan...tapi rasa macam lama giler kat sana....
Mungkin sebab bila kat atas sana tu pulun berjalan habis untuk kejar masa kan...
So, walaupun kat sana 1 setengah hari je tapi rasa macam dah duduk seminggu je...boleh???hahahaha...over!!

Nanti me tempek pulak gambar apa yang kitaorang beli masa kat atas sana....tu pun tak semua rasanya....tata...




Tuesday, September 11, 2012

Cameron Highlands 2012: Singgah Kedai Strawberry....

Bersambung lagi....
Sekarang mood nak menulis tu agak terkemut-kemut sedikit, so tunggulah 2 hari sekali baru ada entri  baru ye....tu pun kalau ada yang kisah kot....kalau takde sila abaikan yo....

Haaaaa....bersambung.....
Lepas dah kenyang ya amat sebab dah makan breakfast dengan makan kat Strawberry Moment tu terus je bertolak balik KL dah...sekejab je kitaorang kat atas tu...2 hari 1 malam sudah...janji jalan kan.......
Tu pun baru 2 hari jalan tu dah penuh dah Makcik Viv okeh....kalau tambah lagi sehari mau pergi bawak Makcik Viv, tapi balik kang bawak lori 3 tan lah kot....hihihihiihhi....
Balik tu me tetap drive ikut jalan Simpang Pulai ye....
Walaupun kata orang kalau ikut Simpang Pulai tu umpama jalan patah balik jauh le apalah tapi me tak kisah gitu....
Sebabnya jalan ikut Simpang Pulai adalah lagi better dari ikut jalan Tapah....jalannya lagi smooth dan lagi relax berbanding jalan ke Tapah tu....
Tapi haruslah diingatkan....jem adalah perkara wajib selagi kita tak keluar dari CH tu ye....so memang drive kat atas tu kena banyak banyak dan banyak bersabar ye kengkawan....^_^
Lagilah kebetulan time me naik atas tu kan dah start cuti sekolah, uiiiii lagilah beratur je kereta....sambung balik cerita.....
Kononnya memang nak terus je balik taknak dah singgah mana-mana, tapi tulah bila dah jem tu nampak pulak ada parking kosong kat tepi jalan terus je Ana (time tu Anna yang bawak kereta) masuk parking...hehehehhehe....punyalah kamikaze je kan...
Dahlah belasah main masuk je, lepas tu tak tau apa nama tempat tu.....boleh???
Jadi belasah jelah panggil kedai strawberry sudah......

Jomlah layan gambar jom.....

Kalau korang terjumpa kedai serabut pastu ada buah strawberry tergantung macam kat atas ni silalah masuk ye....serius tak rugi langsung....luar nampak serabut...tapi dalam.....hohohohoho.....sangatlah syiokkkk.....





Yes...di kiri kanan kat sini sangatlah serabut...tapi dah masuk dalam memang heaven giler.....








Saya sangat teruja okeh....deko sangatlah cantik...sejuk giler mata memandang.....
Masuk situ rasa macam garden yang sangat cantik okeh....
Padahal semua yang ada tu adalah untuk dijual.....
Lagi best ada je meja dan kerusi untuk korang duduk-duduk, rehat-rehat atau makan-makan kat keliling tempat ni....so sangat convenience tau....















Cantik tak??me rasa cantik sangat-sangat...kat gambar tak berapa nampak cantik...tapi kalau dapat pergi sana mesti korang teruja jugak kot....
Kat tempat ni ada jual macam-macam barang or benda untuk gardening....so sapa yang minat berkebun tu silalah singgah ke sini ye....
Kat sini banyak sangat choice sampaikan emak me yang tak berapa into gardening ni pun boleh terjebak jugak gitu, apa kes???.....hihihihhii....









Tempat ni boleh tahan besar jugak....ada kawasan garden macam atas ni...pastu ada pulak area beli pasu-pasu porcelain kecik comel-comel tu....ada jugak tempat beli makan berasaskan strawberry tu....ishh...macam-macam jugaklah ada kat sini....



Haaa..ni tempat beli asesori untuk gardening atau deko-deko rumah tau....
Comel-comel belaka....rasa macam nak beli semua....ewahhhhhhh over gitu....!!!
Me yang takde pokok bunga ni pun boleh terjebak beli pasu kecil tu camno....??kikikih...
Sebenarnya gambar banyak lagi...tapi sebab takut kang masing-masing muntah so me letak lebih kuranglah sangat je....
Dan lepas dah habis menyinggah tu terus kitaorang turun ke Simpang Pulai...
Takde singgah-singgah lagi dah, nak ke toilet ke apa silalah di sini sahaja...kang dah lalu jalan Simpang Pulai tu sampai ke bawah memanglah takkan jumpa toilet ke apa lagi.....so, silalah setelkan apa yang patut, kalau tak kang tunggu jelah kat highway kang baru nak singgah-singgah R&R ke apa pulak....

Bersambung....






Friday, September 07, 2012

Cameron Highlands 2012: Dessert Cafe Strawberry Moment...

27 Mei 2012, Ahad...

Sambung lagi...
Lepas dah check-out dari hotel tu sebenarnya kitaorang dah aim nak ke sini....Dessert Cafe Strawberry Moment....
Anim dari sebelum ke Cameron Highlands (CH) ni lagi dah sibuk dok sebut "nak pergi makan Strudels..nak pergi makan Strudel..."....(me lah yang gatai pergi tunjuk gambar yang kitaorang pergi dulu tu...)...sampaikan dah jejak kaki kat CH pun tetap jugak mengajak....so alang-alang memang dah lalu lalang sepanjang hari me bawakkan aja...habis cerita....(bukan senang nak sampai kat puncak tu kan...?dah sampai haruslah impian ditunaikan...hehehehhe....)
Fyi, cafe ni terletak kat Brinchang jugak ye...dan terletak dekat jugak dengan hotel yang kitaorang duduk (Rossa Passadena)....jalan kaki pun boleh tau tapi tak sangguplah pulak...kikikih....
Kedai ni terletak betul-betul kat depan deretan kedai atap biru ni....dan bersebelahan dengan hotel apa tah tu...hahahaaha..lupa gilerlah kengkawan oiiii....
Senang nak cari sebabnya kalau korang pusing-pusing pekan Brinchang ni (kat sini jalannya one-way kalau ada Pasar Malam) so pusing-pusing kat situ je mesti korang jumpa....
Nak lagi senang cari je deretan kedai atap warna biru tu kat depan deretan kedai tu ada deretan rumah kedai (kat area ni pun dah boleh parking kereta dah kalau ada parking kosong lepas tu melintas je)...kat situlah Dessert Cafe Strawberry Moment....kalau takde parking kosong pulak, trylah masuk kat area depan-depan cafe tu pulak sebab selalunya agak senang jugak nak dapatkan parking kat situ.....kalau tak dapat jugak silalah bersabar, lepas tu buat je lagi satu dua atau tiga pusingan kat pekan Brinchang tu pastu cari balik parking di situ......dan begitulah seterusnya...kikikih...
Kalau ikutkan pengalaman me, tiap kali datang tu (baru datang 2 kali je pun....) tiap kali tu jugaklah akan ada parking dalam 4-5 lot yang kosong kat depan cafe tu...so sebenarnya tak payah pening kepala pun cari parking kalau nak makan kat cafe ni....hihihihihi...saja nak cetuskan situasi gitu........












Kitaorang sampai sini kira awal lagi ni kot...tu yang cafe pun senyap sunyi je...hehehhhehehe...
Tapi pedulik....katapun nak merasa kan...
So sempatlah order Strawberry Strudel satu, Air Coklat Devil ke apa namanya tu 1, pastu cicah-ciah Fondue tu satu set dengan 1 Mushroom Soup....sempat amik gambar dengan Strawberry Strudel je tau, gambar makanan yang lain tu takde ye...sebab lama sangat menunggu yang lain-lain tu sampai, jadi bila dah sampai terus lupa camera, terus je terjah makanan tu...hihihhihik...buruk lantak betul kan...?Kalau rajin boleh tengok gambar makanan kat entri ni yea...tak banyak beza pun....
Harga pun tak lari banyak dari apa yang me dengan kengkawan pernah makan dulu, kitaorang kena dalam RM58 plus plus jugak.....pandai je budget kan...hihihhii...
Tapi tulah...kata je "nak makan strudel nak makan strudel"...akhirnya..."kaulah yang abiskan...kaulah yang abiskan" gitu....maknanya tak habis pun...sabar jelah....huhuhuhu...
Apapun lepas makan tu memang niat nak terus keluar dari CH je okeh.......
Disebabkan me tak berapa yakin nak lalu jalan berbengkang bengkuk ikut jalan Tapah tu so awal-awal lagi dah target memang balik pun kena amik jalan ikut Simpang Pulai jugak.....


Bersambung.....^_^




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...