Showing posts with label Homemade Burger. Show all posts
Showing posts with label Homemade Burger. Show all posts

Tuesday, May 12, 2015

Buat Burger Bakar Lagi....

Buat kali ke-tiganya minggu-minggu lepas me buat burger bakar lagi....teringin sangat Uolls...
Lupa nak bagitau..sebenarnya burger yang me buat ni rasanya similar dengan Prosperity Burger tu....(kahkahkah..janganlah nak muntah sangat...)....
Bukan nak masuk bakul angkat sendiri hehehe...tapi rasanya memang lebih kurang tau...(kurang lebih tapi memang nak sama lah..kira kalau tak dapat yang ori yang versi ni pun boleh..hahaha)....
Mungkin sebab me makan dengan Sos Lada Hitam/Black Pepper Sauce tu, tu yang rasanya macam nak sama...
Pastu pulak, daging tu memang me tak letak macam-macam kan...just letak bawang besar cincang, telur sebiji, garam, black pepper hancur sikit dengan sos whisterhire tu (eja macamana?eja?)....
Simple jek kan caranya...tapi hasilnya memang akan buat kitaorang teringat-ingatlah....
Tak guna me gebang banyak..meh tengok gambar meh....



Jengjengjeng....
Kalau tak tergoda me tak taulah kan...hahaha...
Me tengok ni pun dah tertelan-telan air liur okeh....
Ni me punya...agak meriah dengan bawang besar tu....tapi percayalah, lagi banyak letak bawang lagi sedap..lagi rasa macam Prosperity Burger okeh....



Black Pepper Sauce/Sos Lada Hitam....
Kalini me buat terpekat sikit....pastu rasa pulak kureng sikit...
Selalunya me guna kiub Ayam tu, kalini guna kiub daging....nyesal orang di sini pepandai tukar kan....
Resepi korang carilah kat sidebar belah kanan nun....senang je nak buatnya...takat nak makan untuk homemade burger memang berbaloi-baloi...jimat dan simple sangat....dan yang penting rasa black pepper tu just nice....



Ni Atie dengan Azrul punya.....ada hati nak beli seketul RM5...NO NO NO ye....makan jelah apa yang ada....
Cuma kalau nak banyak dan lagi hebat sila payung modal bahan tu ye lain kali........



Emak punya kemahin cheese meleleh....
Isi ikut masing-masinglah kan...katapun homemade...so ikut suka....



Me punya lagik...hahaha..saja nak perasap hati kengkawan semua.....
Nak bagi daging masak just nice pastu cheese tu mealted ada caranya...kalau kengkawan rajin boleh rujuk entri terdahulu.....
Sebenarnya kalau cheese tu cair lagi sedap sebab cheese tu meresap kat daging tu ha....
Nanti makan rasa daging moist pastu rasa lemak-lemak masin je...uiiiiii...sedap oiiiiii....




Atie dan Azrul punya....
Ni Atie tapau jek.....
Kalau nak tau sebenarnya burger ni kecik je pun...halusss jek..macam sliders pun ada...
Bun tu beli kat Giant memang standard size yang adalah..pastu daging tu walaupun me leperkan seleper-lepernya tetaplah pun naik tinggi ke atas...kecik je jadinya....tapi tebal....ha camtu...
Yang buat nampak besar tu sebab sayur-sayuran tulah pun....dengan cheese tu..kalau tak daging tu gemuk tinggi jek...hahahaha...



Peace..!!kata Abang Imraan....
Supportive kan anak buah Iolls...?hehehe...
Supportive sangat sampai siap amik gambar sebelah burger....
Ni dia amik gambar jek..tapi tang makan memang taklah ye....dia jenis makan memilih...pelik-pelik sangat lagilah tak makan....kalau makan pun takat roti tu jelah pun...






p.s.: Sorrylah...tempat prep tu memang bersepah...sebabnya kat situ tempat makan kat situlah tempat prep nya....nak harapkan kat dapur tak muats Uolls...rumah Iolls sempit giler macam rumah orang jepun (ntah-ntah lagi sempit kot..nanti kena tanya Aliaa..hehehe).....





Monday, September 29, 2014

Buat Burger Bakar Atas Pan lagik....



Semalam me buat Burger Bakar atas Pan a.k.a. Grill Pan Burger lagiiiiii...
So silalah terliur..hikhikhik...kurang ajaq kan Su??
Korang nak buat dia ni senang jek.....memang tak rugi langsung duit ye....I is tak sanggup nak beli burger bakar RM10 satu ketul tu ye...I is kedekuts okeh....
Ni meh me share lagis sekali bahan-bahan nak buat burger ni:


400 gram Daging Cincang (me guna brand Ramlee jek..senang tak payah timbang)
1 Biji Telur
1 Biji Bawang Besar (chopped dadu halus)
1 Biji Bawang Putih (chopped kecik-kecik jugak)
2 Sudu Besar Lada Hitam Kisar (nak rasa lada hitam banyak silakan tambah lagi)
2 Sudu sos worcestershire sauce (takde takpe, abaikan)
1/2 sudu kecil garam

Caranya:
Korang gaul sebati bahan-bahan tadi. Dah rata tu bulatkan dan leperkan ikut saiz yang korang suka, then letak dalam pan dan dimasak....siapp!!!




Senangkan???
Ni rupanya bila dah separuh gaul....bawang besar tu sila abaikan ye...orang pemalas, bila mata dah pedih memang belasah jelah me main tarah je mana yang dapat..hahahaha!..dan hasilnya macam tulah ye....




Dah siap tu nak masak korang tinggal nak bulatkan dan leperkan je...dah siap terus masukkan dalam pan....senang okeh.....tak payah pening kepala....



Sambil-sambil tu suruh assistant handle bab roti....
Me suruh Anim....so inilah hasilnya....eh kalau takde assistant takpe...korang sediakan dulu roti ni..dah siap kang baru setelkan daging...sekejab je pun buatnya..don't worry....
Roti tu pulak nanti ikut korang ye..nak bakar kejab atas pan sebelum bakar daging tadi pun boleh..taknak pun takpe....
Roti memang me cari yang berbijan ye...fav tu....dari kecik memang suka roti burger ada bijan macam nih....




Tadaaa....meleleh air liur tengok kan...?hahaha kiji Su....
Cara nak dapatkan cheese meleleh senang jek...masa masak daging tu korang masak dulu sebelah daging separuh masak, then terbalikkan daging tu masak sebelah lagi..yang sebelah lagi ni korang biarkan sampai masak betul-betul ye....kang dah masak betul-betul terbalikkan then letak cheese kat atas dia....dah letak tu, amik tutup periuk yang besar sikit then tutup kejab...sambil bagi yang belah tak berapa masak tu jadi masak, so biarkan cheese tu cair sekali....gitulah....cheese tu pun tak boleh lama sangat..kang kena pan terus hangit jadinya okeh....



Dah pun masak...style me (ikut Atie buat sebenarnya)..sebab taknak bagi daging tu bergerak, so belah yang bercheese tu letak terbalik ke bawah....biarkan dia melekat kat sayur.....kang nak makan senang, kurang sikit terjatuh-jatuh nanti....



Ni me tunjuk lagi cheese dah cair...nomnomnom...sedap benar kan...kan..kan...??



Dah letak daging terbalik tu me baru letak sos...I is taknak celup daging tu dalam Sos Lada Hitam yang me buat sendiri tu (resepi sila cari kat entri sebelum-sebelum ni...) sebab lebihan sos tu me nak simpan letak dalam peti ais...(rugi oooooo.....)....



Tadaa...malam tadi buat tiga burger je....dapat sorang satu gitu....
Dan ada lagi lebih 3 patties me frozenkan dalam petisejuk....kang lapar-lapar kang tinggal keluarkan masak then cari roti kita tampal daging tu...hehehehe....senangkan...??



Me kalau makan burger cam gini memang tak letak dah sos lain...letak sos homemade yang me buat tu je....
Dan petua nak rasa lagi sedap adalah dengan meletak raw sliced onion kat dalam tu...lagi banyak lagi sedap okeh...buat potong muak daging dan nak bagi rasa lagi sedappppp.....
Tak caya try lah ek...
Modal me masak ni adalah daging RM15 (tu pun 800 gram punya, 400 gram je me guna untuk 4-5 burger, so lagi 400gram simpan buat kuah Bolognese), dengan roti burger tu 6 ketul RM3 dan lettuces tu RM2.99...lain-lain tu semuanya memang dah ada kat rumah....tak ke jimatsss giler-giler tu...??? 
Selamat mencuba....!!!ewahhhhh....




Thursday, June 05, 2014

Grill Pan Burger...

Tajuk taknak kalah kan...?haha
Ni kisah minggu lepas...petang Jumaat mamai-mamai nak demam tu gigih bergotong royong buat Grill Pan Burger...ala Burger Bakarlah je pun........
Panggil Grill Pan Burger sebab nak bakar atas griller memang takde griller...nak bakar dalam oven memang taklah kan....so kita masak tenggek atas pan jeklah kan.....jadilah...
Bahan-bahan semua me dah beli hari sebelumnya kat Giant...
Jadi nak taknak kena jugak masak secepat mungkin...kang masak lambat rugilah sayur semua dah rosak pulak....

Tu Ati tengah siapkan roti....
Minah ni kreatif sikit bab susun-susun makanan..so biar dia yang take-over bahagian tu...
Nampak tak dalam periuk cantik tu?tu Black-pepper sauce ye kengkawan....
Masak sendiri punya okeh..hebat tak?hehehehe....
Nanti me share resepi tau....memang terbaik sosnya...pekat, likat, lemak, penuh rasa black-papper....puas hati giler....resepi serius senang giler...bahan-bahan memang ada kat rumah...tak sia-sia me try okeh....



Burger Bakar..a.k.a. Grill Pan Burger....
Menarik tak?menarik kan...?super-moist okeh daging tu...
Siap letak cheese lagi okeh...
Tu Ati saja terbalikkan daging tu sebab nak bagi sayur-sayur tu tak berjalan.....bagus idea tu kan..takdelah sememeh sangat masa makan....



Tadaaa...bila dah letak Black-pepper sauce yang buat sendiri tadi tu...
Rasa??serius sedap okeh....haruslah puji diri sendiri sebab memang sedap pun....
Me pernah makan burger bakar 2 kali..me rasa me punya yang tersedap..hahaha!!pedulikk...
Paling kick bila gigit ada bawang hiris..adoiihaii..kombinasi yang sangatlah sedap ya amat....percayalah....



Bahan-bahan untuk Daging Bakar:

400 gram Daging Kisar (Brand Ramly senang tak payah nak kisar-kisar lagi..)
1 Biji Bawang Besar di cincang (saiz sederhana sudah..kang banyak pulak bawang dari daging tak sedap pulak)...
1 ulas Bawang Putih dicincang halus
1 Sudu Besar Lada Hitam Kisar/Tumbuk
2 Sudu Besar Sos Worcestershire (me pakai brand Lea Perin)
1 Biji Telur
Setengah Sudu Kecil Garam



Bahan-bahan lain:

Hiriskan Tomato dan  Bawang Besar...Timun tak payah pun takpe ye...percayalah letak tomato lagi sedap dari letak Timun....
Daun Salad...ikut koranglah nak pakai jenis yang mana satu..me pakai jenis Iceberg....yang ni rangup-rangup rasanya....nak hiris halus pun boleh, nak hiris kasar pun boleh..taknak hiris koyak-koyak pun boleh...
Kepingan Cheese dan jugak mayones untuk menyedapkan lagi burger korang.....
Sos Cili, Sos Tomato atau Black-pepper Sos ikut korang suka yang mana satu...of course la me punya Black-Pepper Sos homemade punya....berbaloiii...sedappp...



Cara-Cara:
1-Gaul semua bahan-bahan di atas sampai rata...tapi jangan paksa kasar-kasar sangat gaul tu tau...
2-Gaul secara lemah lembut ye...supaya tak rosakkan daging tu...(dapat petua dari Food Networklah kan..mana lagi..hehehe)...
3-Dah rata tu bahagikan kepada 5 bahagian....(me buat dapat 5 tau..korang buat me tak taulah dapat berapa....hahaha)...
4-Pastu leperkan...ni pun buat secara lembut..kang kasar-kasar habis lunyai pulak daging tu....
5-Dah siap panaskan pan...letak mentega/minyak sikit je..sikit je tau..jangan banyak sangat..nanti daging tu keluar minyak sendiri....
6-Masak dengan api sederhana....masak tak payah nak tekan-tekan daging tu ye....biarkan je...cuma tengok-tengok kan sikit..kang hangit me tak jamin...
7-Dah nak masak sebelah....bahagian ni jangan bagi masak banyak sangat tau..terbalikkan...
8-Ok, lepas tu biarkan sebelah lagi tu masak betul-betul pulak....dah masak terbalikkan lagi...
9-Then kat bahagian yang dah masak tu letak cheese...masaklah bahagian yang mula-mula tadi (yang nak masak tu)...
10-Kalau nak daging lagi moist dan cheese cepat cair boleh tutup pan tu....
11- Dah masak boleh letak terus dalam roti....(roti tu korang siapkan dulu ye...nak bakar letak margerin ke, nak steam je ke..ikut korang....



Tips:
  • Daging tu masa korang kerjakan jangan korang tekan or lunyai-lunyai kan tau..
  • Bila masak daging tu pun jangan tekan-tekan..biarkan je...kalau nak tau masak ke tak boleh tengok kat keliling daging tu dah masak ke tak..kalau merah je lagi memang tak masaklah kan...kalau dah pejal tu kiranya dah masaklah tu...
  • Daging tu kelako sikit..walaupun kita bentukkan leper bulat dan lebar..dia tetap akan jadi kecik dan tebal ke atas bila dah masak...me tak taulah macam mana nak kasi dia melebar..any tips anyone??
  • Me masak daging tu sebelah separa masak untuk mengelakkan daging tu hangit masa letak cheese tu....so sebelah masak dulu separuh masak, then sebelah lagi masak betul-betul..yang dah masak betul-betul tu kita letak cheese..then yang sebelah tak berapa masak lagi tu kita tenggek lagi kasi sampai masak...nampak tak permainannya di sini??tak nampak sudah..ikut suka koranglah..burger korang...hahaha!..
  • still typing......














Tuesday, December 21, 2010

Homemade Burger

Semenjak dua tiga menjak ni me sangatlah berjimat cermat yea u all..
Boleh dikatakan tiap-tiap hari untuk lunch kat ofis me bawak bekalan dihari tua tau..
Berjimat cermat pulak tu bukanlah sebab nak menyimpan duit pun..
Tapi berjimat cermat sebab dah kehabisan duit, boleh??hampehhhhhh.....
Kesian kan..kan?
Tapi padanlah muka, sapa suruh bila dapat gaji awal pastu tak sedor-sedor diri dok mengabihkan secara maximum pun..kuikuikui..
Aritu kan me ada buat entri yang me pergi Tesco dok membeli barang-barang makan me kan..?
Ha..barang-barang tulah yang me guna untuk buat bekal...
Salah satu bekal yang me bawak adalah burger....

Sonang jo...
Bakar roti burger yang dah disapu margerin...
Pastu goreng pulak burger ayam ni..
Nak masak, letak 1 slice cheese...tunggu cheese lembek terus angkat...
Hiris Timun tak pun kobis, taruk sos cili....



Jadilah cam gini..
Walla!!
Tengah hari, sambil baca paper ngap sekali..sonang bai tu..hehehehhe...

Ada jugak me bawak bekal lain...
Tapi kebanyakkan sandwish la..senang nak makan..senang nak buat pun ye jugak..(dasar pemalas la katakan...hehehhehe)
Ada sekali tu bawak nasi dengan sambal sardin...ok jugak..kenyang habislah...
Sebab kalo bawak sandwish kenyang tu ala-ala tak sampai to the max...
Balik rumah kang start la mengagau nak cari nasik jugak...kuikuikui
Perut jawa la katakan..mana boleh tak makan nasi...(keturunan jugak yang salah...cehhhh) 

p/s:Nurul..bila nak ngedate lunch lagi nih...i dah tak sanggup melahap tengah hari sorang-sorang dah ok....huhuhuhuhu
p/s/s: gambar bukan diambil pada hari berkerja..tak nyempat-nyempat nak makan la katakan...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...