Search This Blog

Monday, September 29, 2014

Buat Burger Bakar Atas Pan lagik....



Semalam me buat Burger Bakar atas Pan a.k.a. Grill Pan Burger lagiiiiii...
So silalah terliur..hikhikhik...kurang ajaq kan Su??
Korang nak buat dia ni senang jek.....memang tak rugi langsung duit ye....I is tak sanggup nak beli burger bakar RM10 satu ketul tu ye...I is kedekuts okeh....
Ni meh me share lagis sekali bahan-bahan nak buat burger ni:


400 gram Daging Cincang (me guna brand Ramlee jek..senang tak payah timbang)
1 Biji Telur
1 Biji Bawang Besar (chopped dadu halus)
1 Biji Bawang Putih (chopped kecik-kecik jugak)
2 Sudu Besar Lada Hitam Kisar (nak rasa lada hitam banyak silakan tambah lagi)
2 Sudu sos worcestershire sauce (takde takpe, abaikan)
1/2 sudu kecil garam

Caranya:
Korang gaul sebati bahan-bahan tadi. Dah rata tu bulatkan dan leperkan ikut saiz yang korang suka, then letak dalam pan dan dimasak....siapp!!!




Senangkan???
Ni rupanya bila dah separuh gaul....bawang besar tu sila abaikan ye...orang pemalas, bila mata dah pedih memang belasah jelah me main tarah je mana yang dapat..hahahaha!..dan hasilnya macam tulah ye....




Dah siap tu nak masak korang tinggal nak bulatkan dan leperkan je...dah siap terus masukkan dalam pan....senang okeh.....tak payah pening kepala....



Sambil-sambil tu suruh assistant handle bab roti....
Me suruh Anim....so inilah hasilnya....eh kalau takde assistant takpe...korang sediakan dulu roti ni..dah siap kang baru setelkan daging...sekejab je pun buatnya..don't worry....
Roti tu pulak nanti ikut korang ye..nak bakar kejab atas pan sebelum bakar daging tadi pun boleh..taknak pun takpe....
Roti memang me cari yang berbijan ye...fav tu....dari kecik memang suka roti burger ada bijan macam nih....




Tadaaa....meleleh air liur tengok kan...?hahaha kiji Su....
Cara nak dapatkan cheese meleleh senang jek...masa masak daging tu korang masak dulu sebelah daging separuh masak, then terbalikkan daging tu masak sebelah lagi..yang sebelah lagi ni korang biarkan sampai masak betul-betul ye....kang dah masak betul-betul terbalikkan then letak cheese kat atas dia....dah letak tu, amik tutup periuk yang besar sikit then tutup kejab...sambil bagi yang belah tak berapa masak tu jadi masak, so biarkan cheese tu cair sekali....gitulah....cheese tu pun tak boleh lama sangat..kang kena pan terus hangit jadinya okeh....



Dah pun masak...style me (ikut Atie buat sebenarnya)..sebab taknak bagi daging tu bergerak, so belah yang bercheese tu letak terbalik ke bawah....biarkan dia melekat kat sayur.....kang nak makan senang, kurang sikit terjatuh-jatuh nanti....



Ni me tunjuk lagi cheese dah cair...nomnomnom...sedap benar kan...kan..kan...??



Dah letak daging terbalik tu me baru letak sos...I is taknak celup daging tu dalam Sos Lada Hitam yang me buat sendiri tu (resepi sila cari kat entri sebelum-sebelum ni...) sebab lebihan sos tu me nak simpan letak dalam peti ais...(rugi oooooo.....)....



Tadaa...malam tadi buat tiga burger je....dapat sorang satu gitu....
Dan ada lagi lebih 3 patties me frozenkan dalam petisejuk....kang lapar-lapar kang tinggal keluarkan masak then cari roti kita tampal daging tu...hehehehe....senangkan...??



Me kalau makan burger cam gini memang tak letak dah sos lain...letak sos homemade yang me buat tu je....
Dan petua nak rasa lagi sedap adalah dengan meletak raw sliced onion kat dalam tu...lagi banyak lagi sedap okeh...buat potong muak daging dan nak bagi rasa lagi sedappppp.....
Tak caya try lah ek...
Modal me masak ni adalah daging RM15 (tu pun 800 gram punya, 400 gram je me guna untuk 4-5 burger, so lagi 400gram simpan buat kuah Bolognese), dengan roti burger tu 6 ketul RM3 dan lettuces tu RM2.99...lain-lain tu semuanya memang dah ada kat rumah....tak ke jimatsss giler-giler tu...??? 
Selamat mencuba....!!!ewahhhhh....




No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...