Black Pepper Sauce/Sos Lada Hitam...
Resepi asalnya me ambil dari http://koilagi.blogspot.com/2010/12/sos-gravy-black-pepper.html...(TQVM Ibu Aliff dan Azwar for the great recipe!!!thankssss...)...
Bahan-bahan :
2 sudu makan lada hitam (kasi tumbuk atau blend kasar)
1 kiub pati ayam (kalau tak suka masin boleh kurangkan sikit)
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap masin
1 cawan air / susu segar
1 sudu makan tepung gandum (bancuh dengan sedikit air)
Sedikit butter
Cara-cara :
Didihkan air/susu bersama kiub pati ayam. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk, kicap dan sos tiram. Masukkan pula bancuhan tepung gandum. Masak hingga agak pekat. Tak perlu tambah garam sebab bahan-bahan yang kita masukkan tadi pun dah cukup masin. Masukkan pula butter. Tujuan die untuk kasi sos tu nampak berkilat...Okeh, siap!
2 sudu makan lada hitam (kasi tumbuk atau blend kasar)
1 kiub pati ayam (kalau tak suka masin boleh kurangkan sikit)
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap masin
1 cawan air / susu segar
1 sudu makan tepung gandum (bancuh dengan sedikit air)
Sedikit butter
Cara-cara :
Didihkan air/susu bersama kiub pati ayam. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk, kicap dan sos tiram. Masukkan pula bancuhan tepung gandum. Masak hingga agak pekat. Tak perlu tambah garam sebab bahan-bahan yang kita masukkan tadi pun dah cukup masin. Masukkan pula butter. Tujuan die untuk kasi sos tu nampak berkilat...Okeh, siap!
Me masak sos ni masa me buat Grill Pan Burger masa bulan 6 haritu....
Rasanya memang lemak-lemak masin (kalau tak suka masin korang boleh kurangkan kuib tu) dan sesedap rasa....lagi-lagi bila makan dengan homemade burger..memang terbaikkkkkk...!!...
Serius, dalam banyak-banyak resepi untuk gravy/sos nilah yang paling senang...bahan-bahan pun senang nak cari...dan paling best resepi simple giler-giler....tak rugi cuba....!!
No comments:
Post a Comment
Orang yang yummy....