Showing posts with label masak. Show all posts
Showing posts with label masak. Show all posts

Friday, March 23, 2018

Resepi Kuah Lontong/Lodeh Simple...

Ni bahan-bahan untuk 5-6 orang makan tau.....

Bahan kena Goreng:
Tempe-2 papan (potong kecil, gaul dengan serbuk kunyit dan garam then goreng)
Tauhu-3-4 keping (potong kecil, then goreng)

Bahan-Bahan Tumis:
Bawang putih-3-4 (hiris halus)
Bawang Besar-2 biji (hiris halus)
Halia-seinci (ketuk)
Serai-3 batang (ketuk)
Lengkuas- seinci (ketuk)
Ikan Bilis-dalam 3 sudu besar
Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan Lain:
Santan 2 kotak kecil
Kobis potong kecil
Carot-1 batang potong kecil
Kacang Panjang-5 tangkai potong kecil
Cili Merah-3 tangkai potong serong kecil
Serbuk kunyit-setengah sudu
Air, garam dan gula..

Cara-caranya:
1-Tumis semua bahan tumis tu sehingga naik bau....
2-Masukkan sekotak santan dan air, biarkan mengelegak..kena jaga api supaya santan tak pecah..
3-Masukkan Tempe, Tauhu, sayur-sayuran dan serbuk kunyit.  Biarkan sayur-sayuran tadi agak lembut.. ni kena selalu kacau jugak ye...
4-Masukkan santan pekat (yang sekotak lagi tu), then garam dan gula (gula sikittttt je ye..kang manis kang tak best pulakk)......kalau rasa pekat sangat or tak cukup kuah boleh je tambah air...
5-Sentiasa kacau tau..kalau tak kang berminyak pastu kang berketul pulak santan tu....
6-Bila sayur dah lembut..kuah dah agak pekat (ikutlah korang nak pekat mana) tu maknanya dah siap...







Korang buatlah dulu nasi impit ye....(beli segera senang..cepat je masak)...
Pastu buat apa-apa sambal dulu jugak....
Nak rebus telur pun boleh...tapi me tak suka....
Pastu nak letak apa-apa sayur pun boleh..takde hal hehehe...sebab apa me cakap gitu sebab kalau me beli tu macam-macam jenis sayur diaorang letak...tapi rasa tetaplah sama sedap je..so takde masalah kalau korang nak letak apa-apa sayur kegemaran korang.....
Selamat mencuba....!









Thursday, March 22, 2018

Makan Jer....

Ni Sabtu lepas nih...
Tetiba dapat ilham okeh...
Kisahnya pagi tu Emak masak Nasi Lemak....Nasi Lemak dah habis, tapi Sambal Ikan Bilis banyak lagi...so terus laju fikir nak buat Lontong....
Me pernah buat sekali duluuuu..tapi tak jadi okeh...tawar tah apa-apa tah rasa....
So kalini me Google dulu...cari resepi yang simple...pastu tanya Emak jugak macamana nak masak tu...
Kebetulan jugak tengah hari tu me dengan OT keluar kejab, teruslah kitaorang cari bahan-bahan......
Barang pun beli mana yang takde kat rumah jek...pastu makcik memang taknak buat Lontong yang isi canggih-canggih..ada tempe, tauhu dengan sayur sikit dah....janji kuah lebih sudah.....
Ni kan sebab dah tanya Emak dengan dah Googled..so masa masak tu me belasah je buat..janji jadi dah.....
Amazingly..agak jadi okeh...cuma-mula tu macam tawar tak berasa sangat...tapi bila dah makin hari..makin kita panaskan kuah tu selalu eh kemain pekat sedap pulak jadinya....
Nanti me share ek resepi...serius simple okeh....me pun tak sangka guna pakai hiris-hiris je bahan-bahan untuk tumis pastu me Ikan Bilis je pun dah cukup rasa dah....







Ni kira sarapan supper nih....
OT la...bila balik kerja taknak makan lagi lah apalah......tapi tunggulah karang dah pukul 3 ke atas...time tulah tetiba katanya lapar huhuuu.... 
Kari Ikan tu Emak yang masak masa tengah hari Sabtu tu jugak.....
Makcik pulak sampai sekarang still tak pernah cuba buat Kari Ikan lagi ye....rugi kalau tak jadik.......









Ni petang Ahad pulak....
Petang tu Emak requested nak me gorengkan pisang....so gigihlah me bancuh sendiri okeh tepung tu....
Makcik bancuh sendiri sebab tepung segera tu dah habislah pulak....kalau tak selalunya bancuh sendiri tepung tapi akan tambah sikit tepung goreng segera tu...so akan wangi rangup sikit kulit tu...
Ni kan macam me jangka tepung sadur pisang tu agak kerassss...tapi nasib baiklah keras yang boleh dimakan lagilah ye......









Ni Isnin haritu lah ni..kat Perodua.....
Betul tak me cakap sampai berkampung??
Ni tunggu punya tunggu dari orang 5-6 orang sampailah tinggal kitaorang berdua....memanglah jadi buat macam rumah sendirik....
Ni pun me paksakan OT baring je kat situ....dok tidur bersila macam kesian sangat jek......
Lagi satu bilik menunggu ni style dia kerusi sorang satu....macam me dengan OT duduk sini ni memang macam hall rumah sendiri dah jadinya....memang tak kacau orang...
Tapi tak bersapu kot sini...bila dah bangun tu habis hitam tapak kaki memasing adoilahhh...kesian pulak kat OT jadinya......







Kacang sepat beli kat Super7...murah okeh 400gram baru RM5.80...
Haritu pergi dengan Anim kat TESCO tu sebungkus yang sama harga dia RM7.90...beza giler kan?
Me memang pengemar kekacang ye....(tengoklah muka berjerawat tak pernah bersih).....so kalau nampak ada kacang yang best memang me beli je....
Ni pun me beli dua jenis..satu yang pedas..satu yang biasa.....bunyi macam banyak..tapi satu hari dah gone nak sebungkus hehe...







Ni malam Selasa....
Balik rumah Emak masak sayur dengan telur dadar sedap giler oiii....
So me masak kejab Sambal Sardin.....
Makan nasik lauk Sambal Sardin Kentang dengan Telur Dadar memang gabungan meletup la kan?
OT yang katanya tak berapa makan Sardin (tin) pun sampai tambah 2 kali ye malam tu hehehe...




TAMAT




Wednesday, March 07, 2018

Masak-Masak...

Makcik kan jenisnya ni bila ada tukang makan barulahlah makcik rajin lebihhhhh nak masak..
Tapi betullll..kalau tak memamang membazir okeh...
Dahlah me ni bangsa tak berapa reti nak masak sikit-sikit...pesen kalau masak tu dah biasa biar lebih dari tak cukup (Jawa Rules!!!eh).....
Ni pun sebab OT dah ada, pastu kadang-kadang Anim balik rumah, so tu yang me masak jugak tu...(memasak ni bagi makcik memerlukan motivasi yang tinggi okeh...makcik is down kalau takde orang nak makan hahaha)....
Kalau tak memang Emak jelah yang masak...pesen rumah me pulak kalau Emak yang masak makan pulak je semuanya (sikit banyak memang makan)..cuba kalau orang lain yang masak??kemain memilih okeh memasing...(mentang-mentanglah Emak masak apapun lazat kan?)......








Ok ni kegigihan sangat nih....sebab malam-malam baru nak masak Kari Ayam okeh....
Sebab OT kan balik kerja lewat...so macam tak best pulak masak tengah hari....
Lagipun tengah hari dah makan apa yang ada..so malam baru kita masak lauk ye...
Ni me masak 5 ketul ke 4 ketul je ayam ye....tapi tak habis jugak...ayoyo...
OT tu jenisnya pulak kalau makan nasik tu nasik yang lebih...lauk tu nombor dua...
Janji ada kuah yang dia suka lauk tu dia abaikan jek...sanggup je dia makan nasik lauk kuah semata-mata....(tulah pesennya....tensi jugak kadang-kadang makcik..eh).........











Dah masak tu haruslah makcik makan dulu hehehe sowiii.......
Ni memang makcik tak tunggu pun dulu uncle kamu balik baru makan sesama...sebab kalau tunggu uncle kamu memang kecutlah usus makcik nanti hahahaha...tapi betul...OT balik nanti dah time semua orang tidur oiiii....me kalau kat luar sanggup lagi makan memalam buta (sebab balik tu dah boleh je terus membuta kan)..tapi kalau kat rumah memang tak ye...sebabnya katil dan bantal memanggil-manggil je tu hehe.....
Perlu diingat..makcik ni jangan dibagi start ngunyah..kalau dah mengunyah jadi tak boleh stop...bahaya ooo kalau malam-malam buta ooo...pukul berapa pulak boleh tidurnya nanti??.....
Ni tengok macam cair je kan?jangan tak tau..marbeles nih tau....eh ok apa puji diri sendiri masak..jujur gitchew kahkahkah....













Ni esok paginya.....
Semangat okeh buat cekodok tepung sebab nak cicah kuah kari.....
Paling kegemaran bila buat cekodok tepung ni kena letak kentang tu lebih....sedap ooooo.....
Ni me try ikut resepi yang orang lain share iaitu bancuh guna air panas....
Tapi memang pun lembut je tau...i loikeeee.....
Ni me buat ni kan untuk me sorang je ye....hampir licin sepinggan ni tau...dasat tak dasat??
Emak dengan OT jangan di tanya....dua-dua tak makan.....sorangada  macam-macam program...sorang pulak tengah 'qada' tidur....tu yang me layan je sorang-sorang cekodok ni...tapi no hal...sedap kan...apa nak kisah sorang ke duet ke group ke hehe....







Ni dah dalam dua minggu me dah dua kali masak dah ni....
Sambal udang is kegemaran Anim....me pulak giler tang sambal...OT punn...so meh me masak lagi....
Anim ada minggu lepas, so lagilah semangat me nak buatkan....
Ni pun sejenis kegigihan ye...dari pukul 8 malam me masak sampailah nak pukul 10 kahkahkah..macam masak rendang kan?
Tak tipu...memang lama giler okeh me masak nih...tak caya gi tanya Anim.....
Me tak taulah kenapa sekarang ni tetiap kali me masak sambal mesti lama giler cili tu nak garing....jenuhlah dok tambah air bila dah kering tu...tetaplah jugak tak garing/tak naik minyak....dah nak sejam lebih baru keluar okeh.....
Tapi nasib baikla lama giler masak ni sahaja tapi sedappppppp (puji diri sendirik lagi hahaha)...
Betul la kot..sebab Anim makan ni sorang-sorang lagi sikit nak habis ye....(ni ada nak dekat 25 ekor kot udang dalam ni..saiz sederhana dengan sederhana kecik...\
Dia sukala macam ni..dapat ratah udang cicah sambal.....nasik amik ciput jek okeh...udang dia selagi tak habis okeh dia makan.....










Ni malam Ahad nak hari Isnin haritu....
Ni pun gigih....malam-malam jugak me masak nih....
Petang tu Emak gi dengan Atie sefamili hantar Anim balik ke Raub...so tinggallah me sesorang...
Bila dah sorang-sorang tu banyaklah bendanya nak kena buat...tu yang me buatkan OT Telur Sambal..sambil-sambil buat sambal Uolls......












Monday, December 18, 2017

Dah Start Busy nih....

Fyi, sekarang ni me dah start busy...
Iolls dah nak kahwin (malew kitew nak taip nieyh okeh...).....pastu Anim nak masuk belajar....
Dua-dua date adalah sangat rapat okeh....so memang ada antara hari tu memang Iolls pening....tupun me mother kata Iolls berkira..huwaaaa....
Sabtu semalam ni me dah sambung balik kemas bilik...me taip dah sambung kemas bilik tu sebab patutnya Sabtu lepas dah setel pun kemasnya..patutnyalahhh..tapi minggu lepas tu kemain lagi Iolls bersantai-santai duduk rumah hahaha...baru 5 percent jek yang berusik.....
So nak taknak minggu ni kena usik jugaklah bilik tu....
10 tahun katil tak berusik okeh...takat kemas usik sikit-sikit je...kalini tak boleh..katil kena ubah semua....so memang habis semua benda kena usik huwaaaa.....nasib baiklah Emak dan Anim tolong okeh..kalau tak pitamsss.....




Dalam pada nak kemas bilik kena jugak jadi babysitter budak duaorang tu....
Emak dengan Anim gi KL dengan Ana..diorang gi beli barang-barang Anim...so bebudak duaorang tu kenalah tinggal dengan Makcik...
Makcik pulak terajin...sempat masak okeh....tapi masak simple jelah....
Ni pun suap Abang Imraan 3 pinggan dia makan okeh...tandanya apa tu?kikiki.....
Ni me try buat sambal berlado jenis perah limau tu...sedap okeh (sapa lagi nak puji dirik sendirikkkk....)..cuma kalini rasa dia tak berapa pedas...lain kali kena tambah cili padi lagilah kot kan...baru kick......









Kemas katanya....habis bilik dan satu rumah dah macam kena bom....
Rumah kecik ginilah (jangan cakap me tak sedar diri pulak bila me cakap rumah keciklah apa lah..payah kadang-kadang bila niat kita lain tapi diinterpretasi lain pulak)......
Ni kan nak kemas bilik tapi sebab barang banyak pastu space kurang so kenalah letak dulu barang-barang kat mana-mana yang ada....tu yang habis satu rumah terjejas.....
Ni pun sekarang ni tak habis lagi berkemas okeh...Iolls jenis tak reti nak buang barang....kang itu tepikan, ini tepikan..last lagi banyak simpan dari buang hahaha.........









Ni Rabu minggu lepas...
Me cuti halfday sebab bawak Anim gi buat medical checkup....
Okeh..ni Anim buat kat Hospital Ampang Putri...total bil RM90....ni kitaorang sampai dalam 2.40pm...setel sebelum pukul 4...alhamdullilah..kejab je kan...?

TAMAT
Hehe..tetiba....







Tuesday, October 31, 2017

Makan dan Masak!

16hb Oktober Isnin dua minggu lepas...
Petang lepas habis kerja terus ke The Strand...macam biasa nak tengok wayang....
Tapi sebab awal lagi shownya so kita gi cari makan dulu...kira early dinner la nih....kang keluar wayang dah pukul 9 lebih kang dah lambat sangat kan?so sebelum lapar sangat baik kita gi cari makan siap-siap.......
So kitaorang decided nak turun bawah je untuk carik makan tu...malas pulak nak keluar bawak kereta..lagipun kat bawah The Strand tu ada je kedai-kedai makan...pastu kalau rajin boleh je jalan kaki sikit kat depan-depan sana tu ada je mamak dan kedai-kedai lain...
Kebetulan okehhh...turun-turun tu dah sampai lobi tengok-tengok eh ada lagila karnival yang makanan Thai tu....so terus jelah carik makan kat situ je...senang kerja....
Ramai jugak orang okeh petang tu.....mungkin disebabkan masa tu dah petang...ramai dah balik kerja la kan......
Ok, jalan pun masa tu laju-laju je..sebabnya tak boleh nak stop suka-suka...ramai orang kan....
Kebetulan pulak jalan-jalan tu dah sampai hujung pastu ada  pulak meja kosong...memang terus duduk jelah hahaha.....kebetulan jugak sebelah jek pulak dengan booth jual makanan bersup (yang periuk besarrr tu), so memang rezeki la kan....tak payah nak cari makanan jauh-jauh..depan mata je sudah....
So Ioll jaga meja...OT pergi belikan..(ni auto okeh...senang hidup makcik nanti kan hehehe).....
Iolls haruslah time tu lapar nasik....so mintak OT belikan Nasi Ayam je.......
Ok, Nasi Ayam ni harganya OT cakap RM5...okehlah...sedap jek hihi (jawapan pencinta Nasi Ayam ginilah..cliche kikiki)....
Ayam dia pun besar jugak...kira ok sangatlah dengan harga dia letak tu....







OT pulak makan Mihun+Keow Teow Sup....
Oklah jugak....OT cakap daging dia lembut....cuma kuah tak berapa kick...tapi kira dah ok sangatlah tu kan....katapun dua-dua pun tengah laparr so memang licin jek.....









Ni pulak petang Jumaat 20hb Oktober..dua minggu lepas jugak la ni punn....
Iolls sekarang ni tak bolehla..kalau hari Jumaat je memang gatal je nak mengajak Mijon gi makan petang lepas balik kerja sebabnya Iolls trauma nak mengadap jem okeh...jem hari-hari biasa takpe lagik..tapi kalau yang hari Jumaat macam tak boleh membayangkan diri nak kena bertahan nak sejam lebih baru boleh sampai rumah...lenguh nak oiii.....
Pastu kan ajak Mijon tapi masalah utamanya nak makan apa ni oiii?
Ni pun terciter pasal makcik puaka je pun tau-tau tetiba dah terpergi kat Hamediyah hahahaha...Hamediyah ke ejaannya?eh ntahlah....ni kat bangunan Sunway Nexis, Kota Damansara (siap google ko haha)....ok ejaan yang sebenar adalah Hameediyah....
Ni Mijonla...me dok citer pasal makcik puaka yang masa me makan Roti Naan Cheese tu (ada me citer kat entri sebelum-sebelum ni)..sekali dia cakap kita makan Naan Cheese jelah....adoilaaa...
Tapi memang rezeki okeh elok sampai sana tu ada pulak parking kosong hhihi....
Tu nampak tak Mijon punya pinggan??Mula-mula katanya apa tadi??Yaaa...nak makan Naan Cheese ye.....Nan Cheese sangat kan....?sekali baru je sampai kat tepi kaunter tau-tau dia dah teramik nasi kandaq hahahaha....
Ehh...jangan ye...Iolls pun nyarisss okehhhh...nasib baiklah Iolls tekad...tapi tekad-tekad tu pun memang lagi sikitttt je jugak nak amik jugakkkk huhu..bahayanya......







Ni Naan Chese nya...me mintak double cheese (extra cheesela maksudnya).....
Tengok macam sedey kan?tapi ok..sedap jugak.....
Yang terpaling sedap tu kuah Dhal tu...ada rasa kari-kari pedas-pedas sikit....
Eh lupa pulak...yang Nasi Kandar Mijon makan tu sedap okeh..Iolls tak bolehlah kalau kari style pekat camtu..ketagihan....
Tu pun masa Mijon makan tu Iolls dah 50-50 nak je gi amik jugak Nasik Kandar huhuhu..tapi kutahan jebaatttt......padahal masa tu depan mata tengah telan Naan Cheese ye...hahaha...punyalah terliur.....









Ingat tak jadi amik Nasi Kandar me boleh diam jek?haruslah tak....
So order pulak Roti Telur..ni share-share nih....
Mula-mula Mijon suggest nak try Roti Canai Sardin..sekali takde pulak..adoila....so amik jelah Roti Canai Telur....
Sekali kau bila datang je roti tu amboiii kenapa gebu sangat ko ni nak?hahahaha..betull..tebal kemain....
Sekali bila cubittt..ha kauuu...nipis je rotinya...tapi kemain tebal lagi telur tu tau....wahhhh dasat nih.....terus rasa sekeping tak cukup share-share hahahaha...
Tak baik kan me nih?sekarang ni tak taulah kenapa selera me macam buaya kembali.....makan apapun macam tak cukup hihi.......takut Mijon okeh hahaha..










Ni pulak Sabtunya...21hb Oktober.....
Dah lama jugak me tak masak Nasi Ayam kan...?so kalini me buat...
Resepi tetaplah ikut resepi Emak campur resepi Mijon....mana yang paling shortcut kita guna ye hehehe....







Me yang masak kan haruslah up dua keping gambar ulang-ulang kikiki....
Sup tu kan me tak tumis...ikut style Mijon sikit..just ketuk je bawang putih, bawang besar dengan halia....
Cuma derhaka sikit me letak bunjut..pastu tak letak lobak asin dengan Kobis...me letak garam jek......
FYI, kuah sup ni jugak kuah yang sama untuk me masak nasik tu ye...jimat masa dan tenaga.....









Tuesday, August 29, 2017

Edisi Gedik+Edisi Makan.....


Ni Isnin lepas..
Ni sebelum pukul 4 camtu OT cakap dia nak pergi jumpa kawan dia kat kantin ofis me dulu....(OT kan abang kawasan hahaha)...so katanya nanti sebelum pukul 5 dia balik rumah then kita jumpa.....
Sekali elok lagi 5 minit nak pukul 5 OT call me...katanya dia nak gerak balik dah ni....so nanti jumpa....me pun cakaplah..kita tengok siapa yang sampai dulu ek.....
Me ni cakap je tengok sapa yang sampai dulu, tapi sebenarnya me jalan lenggang itik pulang petang je hahaha..malas nak rush-rush..sebab selalunya me iya-iya pun kang kena tunggu jugek.....
Sekali kan, elok me sampai kat kereta me tengok aiitttt....dah kenapa ada kat sini pulak??
Sabar jelah kan...OT cakap  jomlah gerak sekali..hahahaha..kemain kan nak bereskot bagai....tapi haruslah I loikeee hihi......
Tengok tu....sempat je OT main HP kan...aihhhhh......








Dipendekkan cerita...tau-tau dah sampai di Two Dia Sup Utara, Senawang...
Tapi takdelah cepat benar sampainya...pukul7 lebih jugaklah sampai tu...dah nak gelap dah...dah nak maghrib dah....
Sampai Two Dia Sup Utara duduk-duduk dulu..sambil-sambil tu tengok tv sambil-sambil petik Cili Padi hehe.....sambil-sambil okeh...Iolls suke jek buat keje-keje leka camtu......
Dah solat bagai barulah makan.....macam biasalah..kalau gi sana me akan amik set nasik nih.....rugi pulak kalau dah datang jauh-jauh tak makan nasik kan...?
Sedappp...habis semua ni licin me makan hehehe.....
Ni lepas makan me sambung petik batang Cili Padi lagi..sambung habiskan....seronokk...
Sambil-sambil tu join tengok Bola Sepak Sukan SEA....Malaysia lawan Myanmar...giler havoc okeh satu taman kedai....suara OT dengan Alang je dah bising satu taman...hampunnn semua hahahaha....







Ni keesokan harinya....
Bangun pagi tau-tau sakit-sakit lengan....dan-dan....
Lengan belah kanan me ni memang ada certain time akan sakit...macam tersalah urat camtulah...me rasa sebab cara me tidur kot...tah macamana me lipat pun me tak tau....mula-mula dulu pelik jugak..kenapa pulaklah lengan belah kanan ni sakit....tapi lama-lama baru perasan..kalau me tidur (adalah caranya hahahaha) nanti memang minggu tu akan sakit lengan....selalunya me sapu yoko yoko or makan ubat muscle relaxant jek...tapi disebabkan ubat muscle relaxant me dah habis..so me pergi klinik...tak sangka pulak doktor baik hati bagi me MC hehe......
Sebelum balik klinik tu pulak Emak pesan belikan sikit barang-barang nak masak....kebetulan Anim ikut me gi klinik..so tanya dia nak makan apa..katanya teringin nak makan Nasi Ayam....ok...terus zass beli barang-barang yang takde...balik rumah zass..tau-tau dah siap dah Nasi Ayam....
Nasi Ayam punya pasal..lengan sakit pun dah kemana hihi..









Haruslah lazat ni kan?biasalah..sapa lagi nak puji masakan sendirik kiki.....
Ni first time la me dapat buat sos cili dia ni pekat..kalau tak sokmolah cair jek....
Ni kononnya nak buat Nasi Ayam macam Mijon..sekali lupa minyak bijan...aduhlah..baru feeling-feeling nak buat sayur dengan ayam macam Mijon selalu buat tu tau......tak dapat lagik.....










Apa namanya ni...adoila lupa...yang jual kat McD tu....
 Durian kan...haruslah orang lain makan me pun nak jugakkk...
Hari first keluar aiskrim ni tu kebetulan Ana up kat IG dia tengah makan benda ni...terus Iolls laju-laju order kat dia lah kan...then dia tapaukan hehehe....
Kebetulan pulak aiskrim ni dah cair sikit..so takdelah me makan beria-rianyaponnn..so Me just makan belah atas tu jek....me makan dalam 2-3 sudu jek...then simpan dalam freezer...
Pastu tak lama lepas tu me bagitau kat Emak suruhlah Emak habiskan....rupa-rupanya kan isi durian dia tu kat bawah huwaaaaa.....patutlah Emak kemain cakap sedapppp...siap nak beli lagi hahahaha....Iolls rupa-rupanya tak dapat rasa yang betul-betul..rogiii...
Yang durian ni mahal sikit...dalam RM8 satu nih....nak beli lagi macam rogi duit pulak hahaha..kedekuit Sue kan...?janji dapat rasa je dah hehe.....








Wednesday, August 09, 2017

Mega Reunion vs. Mini Gathering: Part 3 (Dengan Ucapan Bila Nak Habis Nih??)....

Bertemu kembali....ewahhh....
Ni rupa-rupanya ada lagi pic mega reunion/mini gathering haritu....
Me la dok nak delete pic-pic merapu dalam WA pic tu sekali terjumpa lagi okeh...patutlah rasa macam sikit je tempek dalam blog......
Hampunnnn terskip...apapun memang me kena jugak tempek...
Lantaklah gambar benda yang sama jek hahahaha...janji angle lain....





Ayam 3 ekor yang Mijon masak....semua dipotong dua....
Setengah ekor je buat stim..yang lain-lain tu kena goreng....
Dah setel goreng yang 2 setengah ekor tu dah masing-masing bising (me yang paling bising hehe)...bising kenapa yang stim tu sikit jek??huwaa tak cukuppp....
Sekarang kan me dah pandai makan yang stim..sebab lembut je isi ayam tu...eh yang goreng pun sodap..tapi lagi feeling makan yang stim gitchew.....confirmlah setengah ekor mana cukup kan...potion nasik dengan ayam haruslah seimbang hehehehe.........








Me berkorban muka okeh duduk depan-depan hahahaha...muka dahlah besar nyiru (ayat besar nyiru ni ayat me mother kikiki..apa-apa yang besar adalah besar nyiru....).......
Comel kan semuanya??macam sweet 18 hihihi........
Ni kitaorang dah kenal 18 tahun  tapi perangai tetaplah sama (ayat cliche hahaha)..eh tapi betul...tang makan memang sama je dari dulu....makan makan makan....lantaklah korang.....sapa lambat tengok jelah (tapi walaupun tengok je sorang pun tak kecik hati....)
Pastu tang perangai jangan kata...menganjing tu memang nombor satu....no heart feeling....peel masing-masing memang lain-lain okeh..tapi walaupun lain memang boleh ngam taktaulah pasal apa....kitaorang ni macam kumpulan Spice Girl (adik-adik sila google ye), karaktor memang lain sangat-sangat....jiwa pun jarang sama...tapi memang boleh ngam....nak Spice Girl jek..tak boleh belah mokcik...







Ni masa mula-mula dah nak start upacara makan....masing-masing resah gelisah hahaha....lama naw tunggu..lapooo hihi.....










Eh patah balik....
Ni korang tengok sikit punya cantik Mijon bersimpuh sebab nak potong ayam...
TQ Mijon...muahhhh!!hehehe...nak kecek ni..bila nak buatkan lagi??









Dah sekerat pulak Sept....pastu gambar gegar pulak...tapi takpe..makcik tempekkk......










Ni makcik takde..rasa-rasanya makcik gi kat tempat desert belah kanan tu....
Tu Mijon tengah gaul-gaul ayam...









Patah balik....tengah tunggu Mijon habiskan part ayam....part ayam adalah part paling kritikal...Chef Mijon je yang boleh handle...so kita yang lain ni silalah ketepi....
Tu selain ayam semua dah siap..tinggal nak angkut ke depan....










Tengah menyembang pun kena tangkap....lantakk...
Nampak tak berapa bestnya tempat kitaorang makan ni....completed semua ada....








Me kan sebenarnya tak nampak muka me macam mana masa Sept amik guna tripod nih...so belasah jelah senyum gitu gini hahaha...nasib baik semenggah.....









Samalah ni pun....mana-mana pic yang Sept amik guna tripod ni memang me tak nampak muka sendirik....
Me ni jenis tak reti nak senyum kalau amik gambar..kadang-kadang tu me rasa dah senyum beria-ria dah tapi bila tengok hasilnya aittt camtu je muka??penat okeh me senyum sebelum tu....
Kalau gambar senyum tu kira-kira nasib lah tu hahaha....








Masa baru nak makan.....
Allah..me tengok ni ngenceslah haiii.....telan-telan air liur nih ha....









Ni still gaul-gaul ayam...ayam tu kan ada dua jenis tu yang kejab-kejab gambar Mijon tengah gaul ayam tu hihi.....












Tetiba muka me camtu..ish ish ishhh.....










Kami lagi.....











Ni Mijon baru nak setting....








Ni me tengah tukar setting makanan....nak bagi cantik bila masuk dalam pilem kan.......












Ni masa Mijon nak buat cucur tepung tu....bukan nak buat...dah buat dah..tapi tengah edit....
Biasalah..bila Chef sorang jek tapi cikgu ramai....itu ini itu ini...potpetpotpet me lah pun kahkahkah..hampunnn semua...makcik memang over....












Ok..ni mula-mula....
Sebab me tengah tolong kopekkan kulit telur tu....








Ni tuan rumah tengah bilas ayam...
Ayam tu Mijon dah basuh siap-siap kat rumah dia..so bila sampai sini tinggal nak bilas je...so cepatlah sikit kerja...tapi cepatlah sangat kan....4 jam okeh baru dapat makan eh..
Hampunnn Mijonnn...takpe..lama pun sanggup tunggu ooo..sebab berbaloiiii........







Ni Iolls posing iya-iyalah dengan telur tu...ingatkan Zai dah amik gambar..sekali tengok hasil laaaa...yang me kejung pose tadi tu dia tak amik...bila me bergerak baru dia amik cissss.......







Sept tengah layan Sofea...
Haritu pic dari belah sana..ni belah sini pulak....
Ni memang Acik Sept kena bulilah ni kalau tengok gayanya nih......










Chef dihujung tu...sambil buat keje sambil buat food testing...barangkali tu yang makan masa 4 jam tu hahahaha.....(barangkali=ikut ayat Hj Bakhil tauuu).........













Ni kemain serius je memasing hahahaha...agak pelik...
Kitaorang ni kalau menyembang jaranglah serius..selalunya merapu-rapu jek....tapi ni kalau muka dah gini  haruslah serius benar topiknya nih.....
Okeylah...baru tamat bebetul ye hihi......

-TAMAT-





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...