Search This Blog

Showing posts with label masak. Show all posts
Showing posts with label masak. Show all posts

Wednesday, August 09, 2017

Mega Reunion vs. Mini Gathering: Part 3 (Dengan Ucapan Bila Nak Habis Nih??)....

Bertemu kembali....ewahhh....
Ni rupa-rupanya ada lagi pic mega reunion/mini gathering haritu....
Me la dok nak delete pic-pic merapu dalam WA pic tu sekali terjumpa lagi okeh...patutlah rasa macam sikit je tempek dalam blog......
Hampunnnn terskip...apapun memang me kena jugak tempek...
Lantaklah gambar benda yang sama jek hahahaha...janji angle lain....





Ayam 3 ekor yang Mijon masak....semua dipotong dua....
Setengah ekor je buat stim..yang lain-lain tu kena goreng....
Dah setel goreng yang 2 setengah ekor tu dah masing-masing bising (me yang paling bising hehe)...bising kenapa yang stim tu sikit jek??huwaa tak cukuppp....
Sekarang kan me dah pandai makan yang stim..sebab lembut je isi ayam tu...eh yang goreng pun sodap..tapi lagi feeling makan yang stim gitchew.....confirmlah setengah ekor mana cukup kan...potion nasik dengan ayam haruslah seimbang hehehehe.........








Me berkorban muka okeh duduk depan-depan hahahaha...muka dahlah besar nyiru (ayat besar nyiru ni ayat me mother kikiki..apa-apa yang besar adalah besar nyiru....).......
Comel kan semuanya??macam sweet 18 hihihi........
Ni kitaorang dah kenal 18 tahun  tapi perangai tetaplah sama (ayat cliche hahaha)..eh tapi betul...tang makan memang sama je dari dulu....makan makan makan....lantaklah korang.....sapa lambat tengok jelah (tapi walaupun tengok je sorang pun tak kecik hati....)
Pastu tang perangai jangan kata...menganjing tu memang nombor satu....no heart feeling....peel masing-masing memang lain-lain okeh..tapi walaupun lain memang boleh ngam taktaulah pasal apa....kitaorang ni macam kumpulan Spice Girl (adik-adik sila google ye), karaktor memang lain sangat-sangat....jiwa pun jarang sama...tapi memang boleh ngam....nak Spice Girl jek..tak boleh belah mokcik...







Ni masa mula-mula dah nak start upacara makan....masing-masing resah gelisah hahaha....lama naw tunggu..lapooo hihi.....










Eh patah balik....
Ni korang tengok sikit punya cantik Mijon bersimpuh sebab nak potong ayam...
TQ Mijon...muahhhh!!hehehe...nak kecek ni..bila nak buatkan lagi??









Dah sekerat pulak Sept....pastu gambar gegar pulak...tapi takpe..makcik tempekkk......










Ni makcik takde..rasa-rasanya makcik gi kat tempat desert belah kanan tu....
Tu Mijon tengah gaul-gaul ayam...









Patah balik....tengah tunggu Mijon habiskan part ayam....part ayam adalah part paling kritikal...Chef Mijon je yang boleh handle...so kita yang lain ni silalah ketepi....
Tu selain ayam semua dah siap..tinggal nak angkut ke depan....










Tengah menyembang pun kena tangkap....lantakk...
Nampak tak berapa bestnya tempat kitaorang makan ni....completed semua ada....








Me kan sebenarnya tak nampak muka me macam mana masa Sept amik guna tripod nih...so belasah jelah senyum gitu gini hahaha...nasib baik semenggah.....









Samalah ni pun....mana-mana pic yang Sept amik guna tripod ni memang me tak nampak muka sendirik....
Me ni jenis tak reti nak senyum kalau amik gambar..kadang-kadang tu me rasa dah senyum beria-ria dah tapi bila tengok hasilnya aittt camtu je muka??penat okeh me senyum sebelum tu....
Kalau gambar senyum tu kira-kira nasib lah tu hahaha....








Masa baru nak makan.....
Allah..me tengok ni ngenceslah haiii.....telan-telan air liur nih ha....









Ni still gaul-gaul ayam...ayam tu kan ada dua jenis tu yang kejab-kejab gambar Mijon tengah gaul ayam tu hihi.....












Tetiba muka me camtu..ish ish ishhh.....










Kami lagi.....











Ni Mijon baru nak setting....








Ni me tengah tukar setting makanan....nak bagi cantik bila masuk dalam pilem kan.......












Ni masa Mijon nak buat cucur tepung tu....bukan nak buat...dah buat dah..tapi tengah edit....
Biasalah..bila Chef sorang jek tapi cikgu ramai....itu ini itu ini...potpetpotpet me lah pun kahkahkah..hampunnn semua...makcik memang over....












Ok..ni mula-mula....
Sebab me tengah tolong kopekkan kulit telur tu....








Ni tuan rumah tengah bilas ayam...
Ayam tu Mijon dah basuh siap-siap kat rumah dia..so bila sampai sini tinggal nak bilas je...so cepatlah sikit kerja...tapi cepatlah sangat kan....4 jam okeh baru dapat makan eh..
Hampunnn Mijonnn...takpe..lama pun sanggup tunggu ooo..sebab berbaloiiii........







Ni Iolls posing iya-iyalah dengan telur tu...ingatkan Zai dah amik gambar..sekali tengok hasil laaaa...yang me kejung pose tadi tu dia tak amik...bila me bergerak baru dia amik cissss.......







Sept tengah layan Sofea...
Haritu pic dari belah sana..ni belah sini pulak....
Ni memang Acik Sept kena bulilah ni kalau tengok gayanya nih......










Chef dihujung tu...sambil buat keje sambil buat food testing...barangkali tu yang makan masa 4 jam tu hahahaha.....(barangkali=ikut ayat Hj Bakhil tauuu).........













Ni kemain serius je memasing hahahaha...agak pelik...
Kitaorang ni kalau menyembang jaranglah serius..selalunya merapu-rapu jek....tapi ni kalau muka dah gini  haruslah serius benar topiknya nih.....
Okeylah...baru tamat bebetul ye hihi......

-TAMAT-





Thursday, August 03, 2017

Masak-masak Hari Sabtu....

Ni pic petang Jumaat, masa balik kerja....
Jem panjanggg giler di hujung DUKE tu tau...selalunya jem tapi takdelah panjang sangat macam haritu...so agak berjanguitlah beratur......
Bila beratur lama tu biasalah..gatal tangan nak selfie...sekali bila tengok ehh ada cahaya la..cantik...eh yang cantik tu cahaya tu ye..bukanlah me...me tetaplah muka tak mandi hahaha.....









Ni kan hari Sabtu tu pagi-pagi lagi me dah berkobar-kobar keluarkan Sotong tau......
Ni OT yang bagi (pagi-pagi jumaat tu)...OT bagi tu ada 6 ekor..besar 4 ekor, kecik 2 ekor....
Mula-mula OT suruh me masakkan kari...tapi Iolls tak bolehlah pulak...kalau sotong kan sedap buat sambal?So naklah buat sambal..tak kiraaaa....hehe durhaka khen??...
Serius sejak air dah besar ni berkobar-kobar giler makcik kau ni nak ke dapur..rasa macam sehari 4 kali nak masak (hahaha menipu naw)......
Ni kan sebab dah lama sangat tak menyambal boleh tak masak dia ni je dah berejam adoila...
Ntah kenapa tah sambal tu taknak naik minyak okeh....me rasa dah nak setengah tong minyak me bubuh nak bagi dia garing..tapi tak garing-garing jugak..adoilah.....
Nasib baik last-last mau jugak okeh...syukurrr......







First time me masak Kari Ikan hehehe....
Puaslah 14 kali tanya Emak camne nak masak...rupa-rupanya Emak kata sama je macam masak Kari Ayam/Daging...oooo....
Ni pun kari kosong je...me letak tomato je...sayur memang takde...
Ni pun sebab kesian...kan dah derhaka nak masak sambal kan?so sebab rasa bersalah so kita masakkanlah jugak kari sikit....
Tapi sikit tak sikitlah..banyak jugaklah ni....
Me memang suka kari pekat....masa masak tu memang me letak rempah tu lebih-lebih....baru puas hati hihi......
Ni sambil jadi nanny me masak okeh...tapi nasib baiklah anak-anak buah tak meragam....legaaa...





Ikan goreng pun ado.....baru sedap makan dengan lauk kari dan sambal kan?
Ni dua ekor me dah karikan...tiga ekor me gorengkan jek.....
Ni still fail...adoila..haritu me goreng cantik je luar garing dalam lembut..ni kering sikitlah pulak..cisss.....
Ni kan pukul 11 lebih me dah siap masak....
Pastu punyalah nebes..OT ni nak datang ke nak tapau ke apa nih?ayoyooo...dia memang peel gitu....orang beria-ria dia wat lek wat pis jek....nak meletup dada tunggu okeh.....
Nasib baik pukul 3 dia datang...hehehe..kalau tak jangan menyesali atas apa yang terjadi ye.......makcik ko ni kan saiko hihihik......
Nasib baik OT makan sampai tambah 2 pinggan okeh....siap tak percaya lagi me yang masakkan eeehhhh....you nihhh....I loikeee hehe....haruslah fefeeling makcik ko nak memasak lain kali kan?hahahaaha.....









Wednesday, July 26, 2017

Jumpa Dr. Aliaa....!

Nak jugaklah tempek gambar lain dari tajuk kan?ampunnn...
Me kena tempek jugak sebabnya ni sebahagian dari citer cea cea ceaaa...iyolah tew khennn.......
Ni hari Sabtu...tengah hari buta me dan OT ke Tesco Ampang....nak beli barang-barang dapur dan barang-barang yang pakai..shopping tetiap kali dapat gaji macam selalu tu lah.....
Ni pun kebetulan me pakai t-shirt hitam sekali tengok OT pun sama....eh ehhh macam berjanji betul..padahal takde pun....
Nasib baik jugak lagi...kalini gi Tesco tetaplah tak ramai sangat orang..lega.....
Eh memang takde kena mgena langsung je dengan tajuk kan?hahahaha






Ni barulah hari esoknya..hari yang dinanti-nanti heeee.....
Kat entri lepas kan me cakap nak jumpa seseorang...?haah..me ajak Dr. Aliaa datang rumah me laa......yea yea!..
Sebelum plan nak jumpa ni tah macamana haritu kebetulan me teringat giler-giler kat Dr. Aliaa..ntahlah tapi mungkin sebab kitaorang dah lama giler tak borak-borak dalam WA la kot (me panggil Aliaa je okeh , kuang asam sungguh kan?huhu..tapi by permissionlah....Dr. Aliaa kata panggil je macam biasa....hehehe).......
Pastu dalam sembang -sembang dalam WA tu masing-masing ajak jumpa....(sebenarnya dah lama dah pun ajak jumpa, tapi tak terjumpa-jumpa okeh..dok berkawan secara online jek hahaha)...last-last Dr. Aliaa kata 23 haribulan dia nak gi beraya kat rumah kawannya kat KL...eh eh ehh..macam boleh jek....dah dekat sangat tu dengan rumah me...alang-alang dah dekat mehlah...
Tapi masa tu me tak berani sangat nak janji...so just block tarikh tu so nak sampai hari baru me confirmkan macamana....Iolls ni biasalah...selalu jadi nanny bidang terjun...tu yang takut nak janji sangat tu walaupun selalunya free je sokmo.......
So dah nak sampai harinya me confirmkan jadiii..yeay!!......semangat makcik okeh hihi....
Ni kan dia punya debor tu kalah Mak Mertua nak datang ye hahahaha....
Debor tak debor hari Jumaat dengan Sabtu me dah prepared macam-macam....semangat kemain hahahaha....
Ni nak tau me bangun-bangun Ahad tu kan lepas Subuh tu terus buat prep..pastu sampai 11 a.m. baru setel semua hahaha......
Lama sebabnya rumah me ni sejak dua tahun lepas air kat sinki dapur slow giler okeh....selama ni slow ciputtsssss giler air kuar, pastu boleh tak sejak minggu lepas dia jadi setitik-titik gitu je keluarnya...adoilaaaa....kalau nak masak tu nak tadah air untuk masak je memang menduga emosi..tu belum lagi nak basuh macam-macam....struggle giler okeh......tapi kutahan jebat....tak kiraaa......
Eh korang tekalah me nak masak apa nih?








Okeh teka lagik hehehe......
Meja ni patutnya dah nak dilupuskan..dah letak luar rumah dah..sekali boleh tak pagi-pagi buta tu Emak gi angkut masuk rumah balik ayoyoyo mother.....sabar jelah....
Tu siiap ada fresh flower lagik kan...?...over kan?hahaha....
Tu kebetulan malam tadi tu Ana baru balik dari Cameron Highlands...so dia bagi emak sejambak bunga tu...tu yang tetiba ada bunga tu....




.... 

Rumah sekangkang semut kan so ginilah hahahaha....
Situlah meja makan, situlah tempat tengok tv..nasib baik katil pun bukan kat situ....hihihi......









Sebelum tetamu sampai me makan le dulu.....
Me kari tu sebenarnya me tumis dua kali okeh...sebabnya bila dah masak tu bila me rasa tu kari dia kurang berasalah pulak hahahaha...tukang masak amatur la katakan....5 tahun sekali pun tak tentu lagi masak Mee Kari kihkihkih....so tumis lagi sekali tu then me masukkan je rempah tumis dalam kuah yang dah masak tu...lega okeh..dah buat gitu barulah berasa...
Ni me masak seperiuk besar.....tu pun transfer ke periuk lagi besar....hantu kuah kan..mana cukup kuah sikit.....
Tapi bagus jugak Mee Kari nih...untuk periuk yang agak besar me guna sekotak kecik santan jek (yang 200ml tu jek)...tapi just nice rasa lemaknya....I loikee...
Ni kan me guna 3/4 paket besar serbuk rempah kari yek....guna half tak cukup pulak rasa karinya..hampeh betul!...serem makcik okeh rempah sampai nak sepaket besar.....









Okeh..jemput makan.......












Nilah dia Dr. Aliaa.....(tahniah Dr. Aliaa sebab dah tamat PHD baru-baru nih...congrats!).....ni me pinjam gambar dari Aliaa okeh...HP me masa tu tengah charged....
Kitaorang ni sebenarnya dah berkawan secara onlie lama giler okeh...dari makcik ko ni muda sampailah dah kertu baru nilah dapat jumpanya....memang lama giler ye....
Iolls kenal Aliaa adalah melalui blog...suka sangat baca blog beliau sebabnya ada banyak citer pasal makan-makan dan pasal beliau gi travel (setahun ntah berapa puluh kali tah travel) pastu suka baca pasal life beliau...siap dah agak hafal semuanya hahahaha......
Kiranya mula-mula tu kena melalui bacaan di blog jek, pastu kitorang rajin jugaklah tinggalkan komen kat blog satu sama lain, then tertukar no. HP..tau-tau dah WA....
Dahla tu walapun dah biasa WA tapi kitaorang ni kan memang tak pernah bercakap dalam phone pun ye...memang semata-mata menaip kat WA sahaja...tu yang nak jumpa tu me debor sangat hahahaha...
Tapi Alhamdullilah dalam debor-debor tu bila jumpa serasi pulak (ke me je yang syok sendirik nih?hahaha).....
Eh pastu Iolls rasa in-person comel gilerlah Aliaa nih....serius tak tipu....dahlah tu kecik jek....humble jek....(kitaorang ni memang antara dua darjat okeh kaedahnya, haruslah makcik segan macam-macam)....
Ni kitaorang jumpa ni nak dekat 2 jam...tapi tetaplah Iolls rasa tak cukup (Su kalau jumpa orang yang serasi memang ginilah jadiknya, tak reti-reti nak cukup nyembang hahahaha...).....
Apapun...terima kasih Dr. Aliaa sebab sudi beraya dan jumpa me....happy sangat-sangat....tak sangka dari berblog je me dapat tambah sorang lagi kawan (me ni kan kekwat boleh tahan..payah sikit nak buat kawan sesaja je....bukan sebab pilih orang..tapi sebab takut orang yang tak ok dengan me...so tu yang me avoid....)....Aliaa, OK tak me?hahahaha.....
Terkurang apa-apa, terover apa-apa me mintak maaf tau Aliaa.....jangan serik nak datang or jumpa me lagi heee........







Dah Maghrib tu tetiba Emak keluarkan bekas ni dari petiais....wah duriannnnnnn!
Ni Emak beli kat HERO, RM20 sepaket nih tau..tapi serius puas hati.......
Me dengan Anim rasa seulas sorang....perasaan bila dapat makan tu marbelesnya....Alhamdullilah...TQ Emak!hihi.....










Ni malamnya....ya ALLAH syukurnyaaaaa.......
Tau tak apa perasan me bile tengok air paip kat dapur kuar macam gini???
Sangat bersyukur okeh..rasa nak menangissaaa....(Atie kata me bengong haahahaha)....tapi betul lah....selama ni struggle sangat...doklah tadah air kalau nak masak..pastu nak membasuh apa-apa kena tadah baldi kecik, rupa-rupanya dah tukar pili barulah setel masalah....
Ni me bukak kecik je ye....serius tak sangka laju air keluar lepas tukar tu.....(2 tahun okeh...2 tahun...ke 3 tahun??kitaorang seksa....)....
Sapa yang pernah guna paip kat dapur rumah me taulah camne keciknya air sebelum nih...
Tu tak tengok lagi masa Azrul tukar ni bila air keluar melimpah masing-masing dok bising macam tengok sarkas hahahahaha........
Ni kan Isnin haritu me tunjuklah gambar ni kat OT...OT pun senyumss kemahin kahkahkah....nampak tak camne masing-masing punya perasaan....?









OT kat rumah....me tapaukan jugak untuk OT....sian dia..jenis tak dapat makan proper.....
Macam biasa, OT buat LIVE telecast lagik okeh hahahaha..pastu sambil menyuap Mee Kari tu sambil dok geleng-geleng kepala lagik...mulut pulak doklah sedap..sedap....saja kan nak bagi Iolls feeling lelebih lettew hahahaha....








Thursday, July 13, 2017

Masak Untuk Birthday Atie....

Perasankah korang kalau Iolls masak je Iolls rajin betul up kat blog?
Hahahaha....haruslah Uolls...sebab Iolls ni jarang-jarang masak pun iya....
Pastu kalaulah masak pun simple-simple selauk jek dah...so kalau sehari tu masak pulak berlauk-lauk (satu pun jenuh okeh, kalau lebih tu kira hebait sangat dah tu hehehe), tu yang berkobar-kobar Iolls amik gambar tu.....
Dah amik gambar haruslah masukkan dalam blog sendirik kan.....
Motivated okeh bila tengok gambar-gambar yang sendiri masak tu...buat tambah semangat gittchew hahahaha.....






Ni Sabtu 1hb haritu....Syawal ke-7 haritu.....
Birthday Atie Syawal ke-3..dia pulak kat kg Azrul...so tak dapatlah kitaorang nak meraikannya....
So kenalah postpond....
Nak belanja makan besar makcik kau ni tak mampu hahahaha..so me masakkan jelah.....
Menu me tanya Atie...tapi dua choices jelah pun...samaada nak Nasi Ayam atau menu nasi kendurik.....
Atie nak nasik kenduri sebab kat kg dah masak Nasi Ayam dah sebelum tu....(baru Iolls nak feeling-feeling masak Nasi Ayam okeh hahahah...ketagihan oiiii)......so kita masak lauk nasik kenduriklah ye.......








Nasi Beryani....
Tetap guna yang perencah segera tu okeh....jimat oiii...
Ni me tetap guna brand Ikan tu.....terpaling senang nak masak....
Just sediakan beras dengan air macam masak nasik biasa tu jek...pastu masukkan paste dia tu....kacau bagi rata...terus on periuk tu siap.....eh tapi jangan lupa pulak bila air dalam tu dah mengelegak tu kacau-kacaukan lagi beras dengan air rempah tu bagi lagi rata...so lagi cantik rata je kejadian bila dah masak tu nanti....
Ni kan kat belakang paste tu dia tulis kena guna  600 gram beras (bersamaan 3 cawan beras), tapi Iolls derhaka...Iolls guna 4 setengah cawan beras....kalau buat 3 cawan nanti kuat sangat rasa rempah dia.....so buat 4 setengah cawan rasa dia just nice........








The making of Ayam Masak Merah dambaan semua hahaha poyo....
Tapi betul okeh..korang trylah resepi dia nih...sedappp...memang kena betul dengan tekak sapa-sapa yang makan tu (kitaorang semua suka giler okeh)......
Ni me masak nak sekor ayam...pastu tambah drummet dengan kepak....sebab tau kang berebut semua nak mencarik yang bertulang kan.....









Kari Daging bodoh je nih...tumis-tumis vongoks pastu masuk daging, masuk kentang masuk santan pekat dengan air sikit......
Tapi jenuh nak tunggu pekat hahaha...so bila naik minyak sikit je me tutup jelah api...tak sanggup dah oii nak tunggu....
Ni me buat kari pun sebab nak buat kuah jangan bagi makan karang kering naw......cari rempah Kurma takde pulak..so kita karikan jelah daging yang ada tu.......
Ni pun sedap okeh..hahaha..matiklah tetiap kali masak tetiap kali tu puji diri sendirik kahkahkah.....









Ni panggil apa nih?tak hingat..jelatah ke?
Ni selalunya semangat me membuatnya...tapi yang makannya hado jek...ciputs je yang luak.....nampak sangat masing-masing tak reti nak makan sangat dengan jelatah..ke tak sedap?hahahaha.....









Alamak comotsss.....
Ni bila dah hidang....color sebenar takdelah oren macam gini tau.....
Kalini sebab terletak ayam tu banyak so terkurang sambal jadiknya huhuhu.....
Eh...jangan taktau..rasa tetap sama je okeh....
Ni kan me tetiap kali masak pun tengok resepi ye hahahaha...tak hafal-hafal okeh.....mana nak hafal kalau setahun buatnya 2 kali je kot.......










Tadaaaa....
Ni me masak dari pukul11 pagi..sampailah pukul1 lebih......jenuhhhh hahahaha...
Me masak sesorang ni tau.....so agak terkedek-kedek jadinya..........








Satu set lengkap....ewahhhhh (sambil angkat-angkat kening hahaha)..........
Ni kitaorang makan dulu beramai-ramai....pastu tunggu Azrul datang barulah kitaorang suruh besday girl potong kek......
Nasik ni kan makan dengan kuah kari tu sedap giler okeh.....memang ngam sangat....(puji lagik kahkahkahkah)....
Eh jangan tak tau.....Ana kan dia dah makan....pastu dia suap anak dia kejab....tengok-tengok lepas tu dia tambah nasik dalam mangkuk anak dia tu then dia makan lagi hahahaha.....tu tandanya apa?hihi.......
Tu belum lagi Ana cakap sedapnya Makcik masak.....(haruslah semangat nak repeat 40 kali masak nanti-nanti nih hahaha)









Me memang buat lebih sebab memang nak bagi OT tapau bawak balik......(kali kedua dah dia merasa sebenarnya nih).....
Ni boleh tak memalam tu dia sampai-sampai rumah dia, dia dah hidang, dia WA me gambar nih....
Pastu lepas tu terus dia buat live telecast tengah makan okeh...over okehhh....
Pastu paling me kemvang...sambil dia makan dia dok geleng-geleng kepala dok 40 kali kata sedappp..sedapnya Yang...kihkihkih...kemvang makcik ko okeh....nasib baik tak terapung di udara....ni yang nak masak 14 kali lagi nih hahaha...








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...