Search This Blog

Showing posts with label masak. Show all posts
Showing posts with label masak. Show all posts

Monday, April 17, 2017

Ikan Bakar Sambal Chef Mijon...

Iolls kan kalau hari Jumaat adalah hari terisau terlebih..lagi-lagi kalau kena balik rumah awal...
Awal means balik on time lepas balik kerja....
Sebabnya taulah hari Jumaat adalah hari kereta banyak dari hari-hari yang lain....so kalau balik awal maknanya mengundang sangat okeh....sakit jiwa habis minyak menunggu dalam jem tuh......
Jumaat lepas..kebetulan pulak dahlah hari Jumaat pastu petang tu dah ada ciri-ciri nak hujan...huwaaa....
OT dahlah takde nih....Iolls sekarang nih dah sebatang kara balik semula tau...
Time kerja OT dah tak "sedondon" dengan me dah....huwaa lagi sekali....
So nak taknak kena carik Mijon...sian Mijon jadik mangsa...eh....kikiki....
So petang tu try test call Mijon....sebabnya semalamnya tu dia ada cakap nak ajak me harini ke Pasar Malam..so jadi ke idak?tak jadi nak taknak Iolls kena redah jugaklah balik ke rumah......
Nak dijadikan cerita....Mijon cakap jadi gi Pasar Malam..tapi gi pasar malam jelah..lepas tu kena balik rumah...dia takleh keluar lama-lama...alaaaa....
Tapiiii..katanya mehlah ikut aku balik rumah...nanti aku masakkan ko Ikan Bakar....aittttt???!






Dipendekkan cerita....
So me dah pun berada di rumah Mijon hahahaha....teruk kan?dengar Ikan Bakar lajukkk je kan...?
Ni me ingatkan balik je pasar malam macam nak balik je rumah terus...tapi tak sampai hati pulak...orang dah beria-ria ajak...dahlah ajak makan kan...rugilah menolak rezeki.....
Ni me beli Mangga Muda.....dah jadi tabiat kalau gi Pasar Malam ni lah yang me carik pun..benda lain tu me buat-buat pejam-pejam mata je okeh....napsu je semua tu..padahal takut kang duit habis hahahaha....
Ni sambil tunggu Mijon masak, sambil tu me makan mangga cicah...sedap oiiii.....






Mijon dia nak bagi me diam dia gula-gulakan me dengan kicap cicah nih...adusss..merecik airliur Iolls okeh....
Ni dia gi picit-picitnya cili padi tu...memang sedap pedas berapi la jadinya....ni terus balik rumah pun buat style gini kikikih....
Ni tengok ni pun dah menjejes air liur..adoilaaaa....








Jengjengjeng....!!...
Sedap ke tidak?kikikiki...
Ni Mijon buat jenis sira sambal tu....
Serius...sangat-sangat-sangat sedap okeh....
Sedap ya amat!!alhamdulillah...nikmat Allah bagi......





Kuah Asam pun ada...sedap jugak.....hehehe....




Kuah kicap pun hado...siap hidang dalam lesung lagik hahahaha...ni pun sedapppp haiiii....







Me ulang tayang lagik sekali ye...hehehehe...







Ni pulak sampai...ewahhh...sampai gitthew..macam kat kedai kan?siap tunggu makanan sampai hahahaha....
Ni korang jangan tanya ye...lagilah marbeles.....
Tang yang hangit-hangit tu sedap nak matikkk...gitulah punya nak cakap sedap tu......






Aduhhh....
Ni me siap tapau sambal sira tu lagik...kuah asam dengan kuah kicap pun tapau...muka tak malu kan?hahahaha...
Sedap ni okeh....rasa macam nak lagi dan lagi dan lagi.....
Ni me makan kenyang Alhamdullilah....
Mijon...TQVM okeh...nanti boleh tak buatkan sambal tu?nak buat stok bulan puasa nanti hihihih........







Thursday, April 13, 2017

Kari Daging Korban....



Ini adalah daging korban tahun lepas....hehehehe...lama sangat kan simpan?
Ni OT la...dia dapat daging korban dua beg plastik...satu mak OT dah masakkan (tu pun OT paksarela mak dia tu masak...)...
So yang sebungkus lagi dia simpan jek dalam peti...dah simpan lama sangat last last ke me jugak perginya hahahaha.....sian okeh....dah simpan lama sangat (lagi sikit nak sampai raya haji seterusnya nih dah kan hahaha) so meh me masakkan..habis citer....






Yang plastik kalini banyak yang bawah-bawah tu....banyak urat dan lemak....so me kena cari yang elok-elok sikit untuk masak kari nih....
Ke ok je kalau masak yang bahagian bawah tu?entahle..tak retik hahahaha......







Ni me dah tumis Kayu Manis, Bunga Lawang..pastu tumis pulak Bawang Putih, Bawang Merah dengan Halia (yang dah ditumbuk lumat) dulu....then dah wangi masukkan rempah kari kering, kacau rata-rata (api perlahan)...ni me ikut cara Kak Gee...
Korang boleh carik kat dalam blog beliau ye...(Terima Kasih Kak Gee...muahhhx..!!...).....
Dulu kalau buat kari Iolls bancuh serbuk kari tu dengan air dulu...tapi sejak Kak Gee cakap buat rempah kering camni lagi sedap..so sekarang ni memang me buat macam yang Kak Gee suggest tu...jadi lagi lazat  okeh...tryla....






Ni rempah kering tu dah rata dah wangi dah garing sikit me barulah diletakkan air sikit.....biarkan bagi rempah tu masak....
Dah naik bau, dah berminyak barulah letak daging.....
Pastu biarkan air daging tu kering then masukkan air....
Cara Emak me rebus daging tu dengan air kari tu sampailah daging tu empuk...boleh ulang-ulang masukkan air sampailah air tu dah nak kering dan dah berminyak balik then barulah masukkan santan......





Barang-barang standby....
Ada kentang potong dua atau potong empat....
Pastu santan kotak...pastu garam dengan air......






Nak buat kari senang je sebenarnya...menumis pun kejab je nih...tapi nak bagi daging empuk tu memang lama..lagi-lagi kalau dapat part yang liat tu...........tu belum lagi nak bagi santan tu masak elok.....mau dua tiga jam pun tak habis hahahaha..dahlah pantang kalau santan kuah kari tu jadi minyak....nasib baiklah tak pernah jadik lagik....sebab Iolls masak macam guna clayport..slow-mo je masak....kesudahannya masak kari macam masak rendang dah lamanya hahaha.......
Fyi, ni me masak ni kari simple jek....takde letak benda-benda lain...basic giler....nilah cara Emak me masak pun....kalau extra pun letak daun kari tu jelah..tu pun jarang-jarang hahaha....







Regu untuk sebarang kari adalah Ikan Masin/Ikan Kering Goreng kan?
Ni first time me tumis bawang dengan cili nih.....
Caranya senang jek (first time tapi berlagak okeh hahahah).....ok caranya goreng dulu Ikan Masin/Ikan Kering tu dulu...dah masak just keluarkan dari kuali...then guna minyak yang sama just tumis bawang putih, Bawang Besar dengan Cili Padi yang dah dihiris tu sampai garing dan naik bau....pastu sira jelah yang dah tumis tu atas Ikan Masin/Ikan Kering yang dah dimasak....(ko jangan tuang minyak tu pulak..walaupun minyak tu lazat je macam rugi kalau dibuang hahaha).....siap!!..sedap okeh...tryla....
Bila makan dengan sebarang kari memang menangis tak berlagu la sambil makan tu..percayalah......







Tuesday, March 21, 2017

Masak Lauk Kenduri...

Kisahnya....hari Sabtu haritu....
Julung-julung kalinya Su nak masak okeh hahahaha....
Selalunya Su jadi tukang masak Sambal Sardin jekkk....
Tapi hari Sabtu haritu dah terajin...terajin lebihh pulak tu....
Betul tau..kalau dah masak lebih dari satu lauk tu maknanya Su rajin..banyakkkk.....hahahaha.....





Jengjengjeng....
Nampak macam tak berapa lazat kan...?
Tapi percayalah lezattttt....hahahaha...hampunlah sebab Iolls puji diri sendirik okeh......
Ni pinggan Anim..ni jelah yang sempat me amik gambar punnn......
Busy okeh haritu...busy mengasuh anak-anak, pastu busy jugak nak masak bagai-bagai gini....(ni kira dah bagai-bagai bagi me ni tau....kalau orang lain mungkin sapsapsoi jek)......
Tu me masak Nasi Beryani segera..jadilah kan......pastu ada Ayam Masak Merah, pastu Kari Ayam (kalau letak sayur orang kata Dalca ke?tahla), pastu Jelatah Mentah.....
Kira hebat sangat dah ni tau tau tau....ko hingat senang orang yang jenis masak sejenis ni nak masak bagai-bagai gini?? kikiki....eh








Nilah perencah segeranya ha....
Dulu me dah tempek kat sini jugak kalau tak silap..tapi takpe..me tempek lagi sekali ye....
Merata-rata ada jual ni...harga tak silap RM5 lebih kot...tak hingat...tapi macam gitulah.....
Nak masak pun senang...cuci beras macam biasa, pastu letak air macam biasa (ikut sukatan jenis beras korang), pastu letak paste nih kacau rata-rata...pastu kang tenggek jelah kat api...eh me guna rice cooker..so on jelah....pastu tau-tau kang dah jadik....kikiki...
Ni dia tulis beras 600gram...me carik kat internet tulis 200gram bersamaan secawan beras, so patutnya kena guna beras 3 cawan la kan...tapi me ni durhaka kan..so me guna 3 1/2 cawan sekali ko terpekat jugak rempah tu....
Tak silap dulu first time tu me buat 4 cawan (beras basmathi)..salah sukatlah kot kan...tu yang durhaka, dah ikut arahan pun pepandai buat 3 1/2 cawan pulak...sekali pekat pulak dah...
So kiranya just nice kot kalau 4 cawan tu kan....nasik tu tak berempah pekat sangat...tapi tulah, kalau buat 4 cawan nanti satu periuk sedang tu penuh okeh....melambak sangat dapatnya....lagi-lagi kalau guna basmathi....
Ni me guna beras siam biasa tu jek..so dia tak naik sangat la...so just nice kalau nak makan 4-5 orang......







Jelatah Mentah ek nama dia?
Ni senang jek, potong-potong sayur yang korang ada dengan cili (nak pedas letak cili padi)... pastu letak gula pastu letak garam, pastu letak cuka makan....
Gula kena lebih, pastikan rata bersalut kat sayur semua....cuka pulak sesudu dua je cukup....pastu simpan kat petiais kejab..kang gula garam tu dah cair dah boleh makan.....senang kan?








Ingatkan malas nak buat kuah...tapi macam kejam pulak lauk kering macam tu...so amik ayam bahagian tulang-tulangan tu me buat kari....
Ni kira Dalca ke idak nih...?
Me letak kentang dengan lobak merah je nih...jadilah janji berkuah...
Ni pun pekat pulak jadinya...niat nak buat kuah sikit-sikit je cair-cair sekali masa tumis tu terletak rempah kari tu banyak okeh hahahaha....ko dah macam citer P. Ramlee ke apa?nasib baik tak tertumpah garam.....
Pastu santan kotak ada ciput jek (adalah dalam 2 sudu besar jek), dah sudah.....pastu me masukkan jelah balance susu cair dari masak ayam tu...habis citer.....janji jadi gittew kahkahkah..dasarrrr.......
Tapiii jangan tak tau....Ana kata sedappp...kemvang lobang hidum Iolls kahkahkah.....








Ni paling kemvang la kan....?
Semua cakap sedappp...ewahhhh...ni yang nak masak lagi 10 kali nih hahahaha.....
Resepi gi amik kat belah kanan bawah nun....
Simple jek resepi, macam nak buat sambal tu jek...tapi rasa dia bak hanggg sedappp.....menjilat jari okeh......sila muntah pelangi okeh hahahaha......








Tu yang kat atas tu semua menu tengah hari la kan....
Malam pulak kita makan yang beli-beli je sudah.....sebabnya nasik dah licin...
Nak masak nasik lagi macam malas...so alang-alang dah keluar dari rumah tu meh me tapaukan sorang satu burger.....







Wednesday, November 30, 2016

Kerepek Kentang

Jom meh me share camne nak buat kerepek kentang meh....hehe
Cara-cara nak buat ni me tau dari Zai....
Zai la...dia tunjuk pic dia buat kerepek kentang ni kat me....
Terkejut giler me okeh masa tengok pic yang Zai bagi tu...sebabnya punyalah dah lama me mencarik macamanalah caranya nak bagi kentang tu rangup macam beli tu kan....Zai reti okeh....hebatnyerrr!!!....
Ok...fyi, Zai amik cara-cara nak buat kerepek kentang ni dari FB....
Tapi me memang bersifu dengan dia okeh....TQVM Zai!!muaxxx!!!
Paling tak sangka caranya sangatlah senang tapi remeh sikit la sebab nak kena sagat kentang tu halus-halus tu (makinchik lenguh okehhh)......

Kerepek Kentang
4-5 biji kentang Russet (sagat nipis-nipis)
Air sepiriuk (ikut sukatan kentang yang dah disagat tu)
Cuka Makan 2 sudu besar
Minyak untuk mengoreng.....

Cara-caranya:
Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan cuka makan.  Masukkan kentang yang dah disagat.
Rebus 3 minit. Angkat kentang dan basuh.  Dan toskan sebentar.
Goreng dalam minyak panas sampai kering dah garing.  Siap!
Boleh tabur garam atau serbuk perasa apa-apa ikut sukati koranglah ye hahaha......





Ni yang dah direbus tau...
Kentang tu jadi macam jernih sikit....(yang me nampak la..kentang korang me tak tau hahaha).....
Ni lepas rebus basuh then terus toskan..bagi kering sikit then boleh goreng.....





Ni yang first batch me goreng....
Amacam, hebat tak?hahahaha....
Jadi kannn??tak sangka okeh....
Lupa pulak, goreng ni kena letak selai-selai tau...takut melekat...tapi boleh je letak selai-selai then pastu letak sampai penuh aras minyak tu ye, don't worry tak melekat pun...cuma masa dia basah lagi  tu korang kena kacau-kacau bagi leraila....baru boleh tinggalkan.....






Ni dah diperisakan....me letak serbuk cheese tu sikit.....
Tapi me suka yang plain jek..lagi rasa kentang tu....sedap okeh.....





Ni last batch...rentung okeh....
Ni masa tinggal tu korang jangan tinggalkan lama ye....Iolls ni terlebih rajin sangat...gi tinggalkan sebab nyibuk nak tengok tivi....teringat tu terus ke dapur...tau-tau kat dapur dah senyap...tengok-tengok hitam terus hahahaha.....






Ni yang awal-awal tu excited sangat..so dah ngap sorang sikit...so tinggallah sebekas kecik ni.......








Santik kan...?sebijik macam beli punya okeh...minus yang rentung tulah ye....
Yang rentung tu pahit....tapi me makan jek...dari membazir kan.....
Iolls kan haritu dah beli kentang 2 guni yang 3kg tu hahahaha..pastu kelmarin siap dah beli pisau pengupas kulit yang besar sikit tu jugak okeh..punyalah semangattttt...tengoklah sabtu ni kalau rajin..nak buat sebekas besar cita-citanya....
Update 15 Dis 2016: Korang kena guna Potatoes jenis Russet ye baru dapat rasa macam kerepek kentang yang kita beli tu....




Wednesday, November 09, 2016

Pulut Express Giler Giler...hehe



Amacam nampak sedap tak?~senyum sambil angkat-angkat kening~heheheee....
Ni Iolls buat malam Ahad lepas, masa balik dari keluar reramai haritu.......
Resepi me dah lama print tapi tersimpan jek, sampai kertas tu pun dah rupa belacan hahaha.....
Haritu Emak masak Rendang Daging okeh...so macam sia-sia jek masak Rendang Daging tapi tak makan dengan benda yang sepatutnya khen....
Lagipun dah lama giler tak makan puluttt...rindu gilerrrrr...korang boleh rindu giler dengan makanan???eh Iolls boleh jekkkk hahaha..
Nak suruh Emak buat macam tak patut jek....sebab renyah kan....so tu yang tekad...tak kiraaaaa....me nak try test jugak resepi Pulut Express yang ada tu.........
Resepi Pulut Express ni serius tak susah langsung yek....ada barang-barang yang diperlukan...campak dalam rice cooker pastu tekan je suiz masak tu....tau-tau dah siap.....tau-tau dah tersuap dalam mulut kikiki.....
Ni Iolls sampai rumah pukul8.30p.m. camtu...tau-tau pukul 9 suku dah makan dah pun (kes tak sanggup nak tunggu sejuk ye hahaha)....serius senang dan sedap giler....rasa sebijik sebijot macam kita eh Emak kukus tu...
Ok...kalau korang rajin boleh google resepi nih....
Tapi kalau tak rajin meh me tempekkan ye....
Ni me amik dari Myresepi..so terima kasih kepada As75....muahhhhhhh banyak-banyak untuk Akak As....

Pulut Express

Bahan-bahan
2 cawan beras pulut
1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
1 sdt garam
1 helai daun pandan
1 sdb minyak masak
Sedikit serbuk kunyit

Cara-cara
  • Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker

  • Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak..

  • Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis..

  • Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan( jgn masukkan serbuk kunyit) memasak pulut utk kuih serimuka , pulut serunding..pulut ini juga enak dimakan besama serawa durian..







Serius sebijik macam yang kukus....
Tapinya...disebabkan Iolls tinggalkan pulut ni camtu jek (terskip step nombor dua daa, sebab gi mandi solat bagai) so pulut ni jadi berkerak.....So rugi sikitla kan....
Tapi don't worry ok...berkerak-kerak pun sedap tetap sedap.....tak sangka dalam masa tak sampai sejam dah boleh makan pulut kuning okeh.....
So lepas-lepas ni kalau korang kepunan (macam me lah pun) tak payah dah nak telan-telan air liur....just beli barang tenggek tau-tau dah boleh makan okeh.....no excuses tak gittew??........





Ni me bawak pergi ofis keesokkan harinya....
Pagi-pagi tu me just panaskan saja pulut tu (still dalam rice cooker)...pastu cedok tapau bawak gi opis.....
Ni me makan dah petang ye...pukul 4.30 camtu....tapi still sedap marbeles macam makan malam tadi tu ye.....tak keras, tak berlendir...elok je lagi..serius tahan pulak kan......(tahan nak dekat dua hari okehlah kan...takkan nak tahan sampai 4-5 hari..hagak-hagaklah kalau ye ponnnn ~rolling eyes.........)






Tayang lagi sekali hehehehe....
Ni masa pulut ni dah masak, me tunjuklah kat Emak kan..tanya Emak ok ke tak?laju je Emak me kata "eh oklah tu...." see.....tanya orang yang biasa masak pun cakap ok....
Siap bagi Emak me rasa lagi (paksa siap suap okeh hahaha)...Emak kata sedap je, macam biasa....~angkat-angkat kening lagik~ hahahaha....
Dah dah...korang teringin kan?so gi tenggek periuk nasik cecepat...
Alaaa..kalau tak dapat makan dengan rendang sedap marbeles macam Emak me buat eh...gilah buat sambal tumis...harus sedap jugek tu...mau makan sambil geleng-geleng kepala kan hahaha.......







Tuesday, September 27, 2016

Kari Daging..

Resepi Kari Daging Iolls ni ringkas je okeh.....
Camnilah yang me mother buat..so me tiru....percayalah simple tapi sedap je okeh.....

Kari Daging
2-3 Bawang Putih*
4-5 Bawang Kecil/1 Bawang Besar*
Sedikit Halia*
(*ketiga-tiga bahan ni ditumbuk)
Sebatang Kayu Manis
2 Bunga Lawang
2-3 Biji Kentang (potong 4)
350-500 gram Daging
2-3 Sudu Besar Serbuk Kari
1 Santan Kotak
Minyak, Garam dan Air..

Caranya:
1-Tumis Bawang bahan-bahan kisar* dan Kayu Manis dan Bunga Lawang sampai naik bau.
2-Masukkan serbuk Kari, gaul rata, masukkan air sedikit..kacau hingga terbit minyak....
3-Masukkan daging, masak sampai air daging kering...kalau daging tak lembut boleh masukkan air lagi..tenggek sampai air kering dan terbit minyak...
4-Masukkan kentang, gaul sekejab dan masukkan santan cair (carikan suku santan kotak tadi dengan air)...
5-Dah mengelegak dan masukkan santan pekat...kacau selalu supaya minyak tak pecah banyak sangat....(kang pecah minyak sangat kang muntah okeh nak makan..tak berapa sedap)....
6-Masukkan garam...kacau dan tunggu hingga kuah pekat....



Cara-cara bergambar pulak ye......
Bahan-bahan tumis tu kena tumbuk macam gini...kasi halus lagi sikit tau....




Daging potong tebal sikit..saja..kang tak rasa pulak daging tu......
Ni daging part lembut ye...tak payah masak lama sangat pun takpe....
Kalau korang beli part liat, nanti bila dah masuk daging tu kena masukkan air dulu...bagi daging tu lembut dulu.....




Nak senang, guna santan kotak je sudah........




Kentang potong 4, Kayu Manis dengan Bunga Lawang.....





Cairkan santan dulu...letak separuh or suku kotak, campurkan dengan air.....





Tumis bahan-bahan tumbuk, Kayu Manis dengan Bunga Lawang tadi...sampai naik wangi.....minyak tu letak lebih sikit pun takpe....





Letak serbuk kari....tumis kejab pastu baru letak air sikit.....kacau rata sampai naik minyak.....




Masukkan daging....tunggu air daging kering, kari berminyak balik baru masukkan air untuk lembutkan daging ye.....
Rebus sampai berminyak balik, lepas tu letak kentang..then barulah letak santan.......masukkan jugak garam secukup rasa....





Siap!!
Iolls tak suka kari Iolls pecah minyak sangat...nanti rasa maung santan pulak....kang makan rasa nak muntah huhuhu......





Tu dia...kalau ada sambal belacan dengan timun lagi sedap nih....
tapi orang malas kan..so makan ni je dah bersyukur sedap sangat dah.....





Sorrylah Iolls puji masakan sendirik...tapi serius tak tipu..memang sedappp.....
Percayalah, simple macam ni pun kalau tak control boleh tambah nasik jadi 3-4 pinggan hokey.....
Selamat memasak...ewahhhhhhh hahahaha








Friday, August 19, 2016

Sardin Sambal Simple (Step-by-Step)

Tak payah sembang banyak...meh me bagi resepi....

Bahan Hiris
3 Bawang Putih
1 Bawang Besar
Sedikit Halia
Cili Padi

Bahan-Bahan Lain
4-6 Sudu Makan Cili Boh
1 Tin Sardin (sederhana)
Semangkuk atau lebih Air Asam Jawa (bancuh cair-cair je dah ye)
Semangkuk Air
1 Setengah Sudu Besar Garam
1/2 Sudu Besar Gula
Kentang di Goreng (ni kalau nak buat tambah lauk)
Minyak

Cara-caranya:
Panaskan minyak
Tumis Bawang Putih, Bawang Besar dan Halia sampai wangi.
Tumis Cili Boh sampai naik minyak dan garing.
Masukkan Sardin, masukkan sedikit air (goncang sikit dalam tin tu), tunggu sampai naik minyak lagi..
Masukkan cili padi, air asam, garam, gula dan kentang goreng....masak sampai pekat..siap





Tumis bawang putih, bawang besar, halia dan Cili Boh sampai garing......
Masa ni memang kena kacau selalu sebab cili tu cepat hangit.....
Pastu kena pastikan cili boh nih betul-betul garing dan masak ye...kang sakit perut makcik ko ni tak tanggung.....
Nak bagi hilang hanyir ikan sardin tu adalah dengan menambah halia dan bawang lebih okeh....
So kalau korang suka bawang lebih pun lagi ok.....lagi bagus gittew......



Ni bahan-bahan standby....
Air Asam (buat cair jek), sardin tin dah bukak sesiap dengan kentang yang dah digoreng......





Tumisan dah garing masukkan cili padi dan sardin tin tu..semua ye.....
Cili padi tu korang boleh masukkan bila tumisan dah garing....tak kisahlah bila janji time tumisan tu tengah garing.....
Pastu masukkan air sikit dalam tin tu then goncang sikit...pastu masukkan dalam tumisan sardin tadi tu......
Masak sampai mengelegak......




Pastu masukkan Air Asam pulak......





Dah mengelegak sikit masukkan garam dan gula.....





Pastu korang bukak api sekuat-kuatnya...bagi cepat sikit air tu mengelegak.......
Bila dah mengelegak boleh kecikkan api balik...kang hanget pulak kuah tu..dah rogi pulak.....




Dah kecikkan api bolehlah masukkan kentang goreng tu.......
So tumis lagi sampai pekat....
Time ni kena jaga-jaga sikit...kena selalu kacau tau..kang hangittt....(risiko masak sambal memang macam ni dikkk...kena rajin jaga sambal supaya tak hangit....jaga tu bermakna korang kena rajin kacau sambal tu ye...bukan jaga jek macam pak guard tu yek...kikiki).......





Okeh...bila dah pekat tu so bolehla tutup api dah....dah boleh makan....hehehehe....
Kepekatan kuah ikut korang tau....
Iolls kalau buat guna Cili Boh nih selalunya Iolls buat kuah cair-cair sikit...baru syiok.....
Ni korang try makan dengan roti....ha kau kau kau.....sedap okeh......
Selamat mencuba tau.....







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...