Search This Blog

Showing posts with label masak. Show all posts
Showing posts with label masak. Show all posts

Tuesday, October 31, 2017

Makan dan Masak!

16hb Oktober Isnin dua minggu lepas...
Petang lepas habis kerja terus ke The Strand...macam biasa nak tengok wayang....
Tapi sebab awal lagi shownya so kita gi cari makan dulu...kira early dinner la nih....kang keluar wayang dah pukul 9 lebih kang dah lambat sangat kan?so sebelum lapar sangat baik kita gi cari makan siap-siap.......
So kitaorang decided nak turun bawah je untuk carik makan tu...malas pulak nak keluar bawak kereta..lagipun kat bawah The Strand tu ada je kedai-kedai makan...pastu kalau rajin boleh je jalan kaki sikit kat depan-depan sana tu ada je mamak dan kedai-kedai lain...
Kebetulan okehhh...turun-turun tu dah sampai lobi tengok-tengok eh ada lagila karnival yang makanan Thai tu....so terus jelah carik makan kat situ je...senang kerja....
Ramai jugak orang okeh petang tu.....mungkin disebabkan masa tu dah petang...ramai dah balik kerja la kan......
Ok, jalan pun masa tu laju-laju je..sebabnya tak boleh nak stop suka-suka...ramai orang kan....
Kebetulan pulak jalan-jalan tu dah sampai hujung pastu ada  pulak meja kosong...memang terus duduk jelah hahaha.....kebetulan jugak sebelah jek pulak dengan booth jual makanan bersup (yang periuk besarrr tu), so memang rezeki la kan....tak payah nak cari makanan jauh-jauh..depan mata je sudah....
So Ioll jaga meja...OT pergi belikan..(ni auto okeh...senang hidup makcik nanti kan hehehe).....
Iolls haruslah time tu lapar nasik....so mintak OT belikan Nasi Ayam je.......
Ok, Nasi Ayam ni harganya OT cakap RM5...okehlah...sedap jek hihi (jawapan pencinta Nasi Ayam ginilah..cliche kikiki)....
Ayam dia pun besar jugak...kira ok sangatlah dengan harga dia letak tu....







OT pulak makan Mihun+Keow Teow Sup....
Oklah jugak....OT cakap daging dia lembut....cuma kuah tak berapa kick...tapi kira dah ok sangatlah tu kan....katapun dua-dua pun tengah laparr so memang licin jek.....









Ni pulak petang Jumaat 20hb Oktober..dua minggu lepas jugak la ni punn....
Iolls sekarang ni tak bolehla..kalau hari Jumaat je memang gatal je nak mengajak Mijon gi makan petang lepas balik kerja sebabnya Iolls trauma nak mengadap jem okeh...jem hari-hari biasa takpe lagik..tapi kalau yang hari Jumaat macam tak boleh membayangkan diri nak kena bertahan nak sejam lebih baru boleh sampai rumah...lenguh nak oiii.....
Pastu kan ajak Mijon tapi masalah utamanya nak makan apa ni oiii?
Ni pun terciter pasal makcik puaka je pun tau-tau tetiba dah terpergi kat Hamediyah hahahaha...Hamediyah ke ejaannya?eh ntahlah....ni kat bangunan Sunway Nexis, Kota Damansara (siap google ko haha)....ok ejaan yang sebenar adalah Hameediyah....
Ni Mijonla...me dok citer pasal makcik puaka yang masa me makan Roti Naan Cheese tu (ada me citer kat entri sebelum-sebelum ni)..sekali dia cakap kita makan Naan Cheese jelah....adoilaaa...
Tapi memang rezeki okeh elok sampai sana tu ada pulak parking kosong hhihi....
Tu nampak tak Mijon punya pinggan??Mula-mula katanya apa tadi??Yaaa...nak makan Naan Cheese ye.....Nan Cheese sangat kan....?sekali baru je sampai kat tepi kaunter tau-tau dia dah teramik nasi kandaq hahahaha....
Ehh...jangan ye...Iolls pun nyarisss okehhhh...nasib baiklah Iolls tekad...tapi tekad-tekad tu pun memang lagi sikitttt je jugak nak amik jugakkkk huhu..bahayanya......







Ni Naan Chese nya...me mintak double cheese (extra cheesela maksudnya).....
Tengok macam sedey kan?tapi ok..sedap jugak.....
Yang terpaling sedap tu kuah Dhal tu...ada rasa kari-kari pedas-pedas sikit....
Eh lupa pulak...yang Nasi Kandar Mijon makan tu sedap okeh..Iolls tak bolehlah kalau kari style pekat camtu..ketagihan....
Tu pun masa Mijon makan tu Iolls dah 50-50 nak je gi amik jugak Nasik Kandar huhuhu..tapi kutahan jebaatttt......padahal masa tu depan mata tengah telan Naan Cheese ye...hahaha...punyalah terliur.....









Ingat tak jadi amik Nasi Kandar me boleh diam jek?haruslah tak....
So order pulak Roti Telur..ni share-share nih....
Mula-mula Mijon suggest nak try Roti Canai Sardin..sekali takde pulak..adoila....so amik jelah Roti Canai Telur....
Sekali kau bila datang je roti tu amboiii kenapa gebu sangat ko ni nak?hahahaha..betull..tebal kemain....
Sekali bila cubittt..ha kauuu...nipis je rotinya...tapi kemain tebal lagi telur tu tau....wahhhh dasat nih.....terus rasa sekeping tak cukup share-share hahahaha...
Tak baik kan me nih?sekarang ni tak taulah kenapa selera me macam buaya kembali.....makan apapun macam tak cukup hihi.......takut Mijon okeh hahaha..










Ni pulak Sabtunya...21hb Oktober.....
Dah lama jugak me tak masak Nasi Ayam kan...?so kalini me buat...
Resepi tetaplah ikut resepi Emak campur resepi Mijon....mana yang paling shortcut kita guna ye hehehe....







Me yang masak kan haruslah up dua keping gambar ulang-ulang kikiki....
Sup tu kan me tak tumis...ikut style Mijon sikit..just ketuk je bawang putih, bawang besar dengan halia....
Cuma derhaka sikit me letak bunjut..pastu tak letak lobak asin dengan Kobis...me letak garam jek......
FYI, kuah sup ni jugak kuah yang sama untuk me masak nasik tu ye...jimat masa dan tenaga.....









Tuesday, August 29, 2017

Edisi Gedik+Edisi Makan.....


Ni Isnin lepas..
Ni sebelum pukul 4 camtu OT cakap dia nak pergi jumpa kawan dia kat kantin ofis me dulu....(OT kan abang kawasan hahaha)...so katanya nanti sebelum pukul 5 dia balik rumah then kita jumpa.....
Sekali elok lagi 5 minit nak pukul 5 OT call me...katanya dia nak gerak balik dah ni....so nanti jumpa....me pun cakaplah..kita tengok siapa yang sampai dulu ek.....
Me ni cakap je tengok sapa yang sampai dulu, tapi sebenarnya me jalan lenggang itik pulang petang je hahaha..malas nak rush-rush..sebab selalunya me iya-iya pun kang kena tunggu jugek.....
Sekali kan, elok me sampai kat kereta me tengok aiitttt....dah kenapa ada kat sini pulak??
Sabar jelah kan...OT cakap  jomlah gerak sekali..hahahaha..kemain kan nak bereskot bagai....tapi haruslah I loikeee hihi......
Tengok tu....sempat je OT main HP kan...aihhhhh......








Dipendekkan cerita...tau-tau dah sampai di Two Dia Sup Utara, Senawang...
Tapi takdelah cepat benar sampainya...pukul7 lebih jugaklah sampai tu...dah nak gelap dah...dah nak maghrib dah....
Sampai Two Dia Sup Utara duduk-duduk dulu..sambil-sambil tu tengok tv sambil-sambil petik Cili Padi hehe.....sambil-sambil okeh...Iolls suke jek buat keje-keje leka camtu......
Dah solat bagai barulah makan.....macam biasalah..kalau gi sana me akan amik set nasik nih.....rugi pulak kalau dah datang jauh-jauh tak makan nasik kan...?
Sedappp...habis semua ni licin me makan hehehe.....
Ni lepas makan me sambung petik batang Cili Padi lagi..sambung habiskan....seronokk...
Sambil-sambil tu join tengok Bola Sepak Sukan SEA....Malaysia lawan Myanmar...giler havoc okeh satu taman kedai....suara OT dengan Alang je dah bising satu taman...hampunnn semua hahahaha....







Ni keesokan harinya....
Bangun pagi tau-tau sakit-sakit lengan....dan-dan....
Lengan belah kanan me ni memang ada certain time akan sakit...macam tersalah urat camtulah...me rasa sebab cara me tidur kot...tah macamana me lipat pun me tak tau....mula-mula dulu pelik jugak..kenapa pulaklah lengan belah kanan ni sakit....tapi lama-lama baru perasan..kalau me tidur (adalah caranya hahahaha) nanti memang minggu tu akan sakit lengan....selalunya me sapu yoko yoko or makan ubat muscle relaxant jek...tapi disebabkan ubat muscle relaxant me dah habis..so me pergi klinik...tak sangka pulak doktor baik hati bagi me MC hehe......
Sebelum balik klinik tu pulak Emak pesan belikan sikit barang-barang nak masak....kebetulan Anim ikut me gi klinik..so tanya dia nak makan apa..katanya teringin nak makan Nasi Ayam....ok...terus zass beli barang-barang yang takde...balik rumah zass..tau-tau dah siap dah Nasi Ayam....
Nasi Ayam punya pasal..lengan sakit pun dah kemana hihi..









Haruslah lazat ni kan?biasalah..sapa lagi nak puji masakan sendirik kiki.....
Ni first time la me dapat buat sos cili dia ni pekat..kalau tak sokmolah cair jek....
Ni kononnya nak buat Nasi Ayam macam Mijon..sekali lupa minyak bijan...aduhlah..baru feeling-feeling nak buat sayur dengan ayam macam Mijon selalu buat tu tau......tak dapat lagik.....










Apa namanya ni...adoila lupa...yang jual kat McD tu....
 Durian kan...haruslah orang lain makan me pun nak jugakkk...
Hari first keluar aiskrim ni tu kebetulan Ana up kat IG dia tengah makan benda ni...terus Iolls laju-laju order kat dia lah kan...then dia tapaukan hehehe....
Kebetulan pulak aiskrim ni dah cair sikit..so takdelah me makan beria-rianyaponnn..so Me just makan belah atas tu jek....me makan dalam 2-3 sudu jek...then simpan dalam freezer...
Pastu tak lama lepas tu me bagitau kat Emak suruhlah Emak habiskan....rupa-rupanya kan isi durian dia tu kat bawah huwaaaaa.....patutlah Emak kemain cakap sedapppp...siap nak beli lagi hahahaha....Iolls rupa-rupanya tak dapat rasa yang betul-betul..rogiii...
Yang durian ni mahal sikit...dalam RM8 satu nih....nak beli lagi macam rogi duit pulak hahaha..kedekuit Sue kan...?janji dapat rasa je dah hehe.....








Wednesday, August 09, 2017

Mega Reunion vs. Mini Gathering: Part 3 (Dengan Ucapan Bila Nak Habis Nih??)....

Bertemu kembali....ewahhh....
Ni rupa-rupanya ada lagi pic mega reunion/mini gathering haritu....
Me la dok nak delete pic-pic merapu dalam WA pic tu sekali terjumpa lagi okeh...patutlah rasa macam sikit je tempek dalam blog......
Hampunnnn terskip...apapun memang me kena jugak tempek...
Lantaklah gambar benda yang sama jek hahahaha...janji angle lain....





Ayam 3 ekor yang Mijon masak....semua dipotong dua....
Setengah ekor je buat stim..yang lain-lain tu kena goreng....
Dah setel goreng yang 2 setengah ekor tu dah masing-masing bising (me yang paling bising hehe)...bising kenapa yang stim tu sikit jek??huwaa tak cukuppp....
Sekarang kan me dah pandai makan yang stim..sebab lembut je isi ayam tu...eh yang goreng pun sodap..tapi lagi feeling makan yang stim gitchew.....confirmlah setengah ekor mana cukup kan...potion nasik dengan ayam haruslah seimbang hehehehe.........








Me berkorban muka okeh duduk depan-depan hahahaha...muka dahlah besar nyiru (ayat besar nyiru ni ayat me mother kikiki..apa-apa yang besar adalah besar nyiru....).......
Comel kan semuanya??macam sweet 18 hihihi........
Ni kitaorang dah kenal 18 tahun  tapi perangai tetaplah sama (ayat cliche hahaha)..eh tapi betul...tang makan memang sama je dari dulu....makan makan makan....lantaklah korang.....sapa lambat tengok jelah (tapi walaupun tengok je sorang pun tak kecik hati....)
Pastu tang perangai jangan kata...menganjing tu memang nombor satu....no heart feeling....peel masing-masing memang lain-lain okeh..tapi walaupun lain memang boleh ngam taktaulah pasal apa....kitaorang ni macam kumpulan Spice Girl (adik-adik sila google ye), karaktor memang lain sangat-sangat....jiwa pun jarang sama...tapi memang boleh ngam....nak Spice Girl jek..tak boleh belah mokcik...







Ni masa mula-mula dah nak start upacara makan....masing-masing resah gelisah hahaha....lama naw tunggu..lapooo hihi.....










Eh patah balik....
Ni korang tengok sikit punya cantik Mijon bersimpuh sebab nak potong ayam...
TQ Mijon...muahhhh!!hehehe...nak kecek ni..bila nak buatkan lagi??









Dah sekerat pulak Sept....pastu gambar gegar pulak...tapi takpe..makcik tempekkk......










Ni makcik takde..rasa-rasanya makcik gi kat tempat desert belah kanan tu....
Tu Mijon tengah gaul-gaul ayam...









Patah balik....tengah tunggu Mijon habiskan part ayam....part ayam adalah part paling kritikal...Chef Mijon je yang boleh handle...so kita yang lain ni silalah ketepi....
Tu selain ayam semua dah siap..tinggal nak angkut ke depan....










Tengah menyembang pun kena tangkap....lantakk...
Nampak tak berapa bestnya tempat kitaorang makan ni....completed semua ada....








Me kan sebenarnya tak nampak muka me macam mana masa Sept amik guna tripod nih...so belasah jelah senyum gitu gini hahaha...nasib baik semenggah.....









Samalah ni pun....mana-mana pic yang Sept amik guna tripod ni memang me tak nampak muka sendirik....
Me ni jenis tak reti nak senyum kalau amik gambar..kadang-kadang tu me rasa dah senyum beria-ria dah tapi bila tengok hasilnya aittt camtu je muka??penat okeh me senyum sebelum tu....
Kalau gambar senyum tu kira-kira nasib lah tu hahaha....








Masa baru nak makan.....
Allah..me tengok ni ngenceslah haiii.....telan-telan air liur nih ha....









Ni still gaul-gaul ayam...ayam tu kan ada dua jenis tu yang kejab-kejab gambar Mijon tengah gaul ayam tu hihi.....












Tetiba muka me camtu..ish ish ishhh.....










Kami lagi.....











Ni Mijon baru nak setting....








Ni me tengah tukar setting makanan....nak bagi cantik bila masuk dalam pilem kan.......












Ni masa Mijon nak buat cucur tepung tu....bukan nak buat...dah buat dah..tapi tengah edit....
Biasalah..bila Chef sorang jek tapi cikgu ramai....itu ini itu ini...potpetpotpet me lah pun kahkahkah..hampunnn semua...makcik memang over....












Ok..ni mula-mula....
Sebab me tengah tolong kopekkan kulit telur tu....








Ni tuan rumah tengah bilas ayam...
Ayam tu Mijon dah basuh siap-siap kat rumah dia..so bila sampai sini tinggal nak bilas je...so cepatlah sikit kerja...tapi cepatlah sangat kan....4 jam okeh baru dapat makan eh..
Hampunnn Mijonnn...takpe..lama pun sanggup tunggu ooo..sebab berbaloiiii........







Ni Iolls posing iya-iyalah dengan telur tu...ingatkan Zai dah amik gambar..sekali tengok hasil laaaa...yang me kejung pose tadi tu dia tak amik...bila me bergerak baru dia amik cissss.......







Sept tengah layan Sofea...
Haritu pic dari belah sana..ni belah sini pulak....
Ni memang Acik Sept kena bulilah ni kalau tengok gayanya nih......










Chef dihujung tu...sambil buat keje sambil buat food testing...barangkali tu yang makan masa 4 jam tu hahahaha.....(barangkali=ikut ayat Hj Bakhil tauuu).........













Ni kemain serius je memasing hahahaha...agak pelik...
Kitaorang ni kalau menyembang jaranglah serius..selalunya merapu-rapu jek....tapi ni kalau muka dah gini  haruslah serius benar topiknya nih.....
Okeylah...baru tamat bebetul ye hihi......

-TAMAT-





Thursday, August 03, 2017

Masak-masak Hari Sabtu....

Ni pic petang Jumaat, masa balik kerja....
Jem panjanggg giler di hujung DUKE tu tau...selalunya jem tapi takdelah panjang sangat macam haritu...so agak berjanguitlah beratur......
Bila beratur lama tu biasalah..gatal tangan nak selfie...sekali bila tengok ehh ada cahaya la..cantik...eh yang cantik tu cahaya tu ye..bukanlah me...me tetaplah muka tak mandi hahaha.....









Ni kan hari Sabtu tu pagi-pagi lagi me dah berkobar-kobar keluarkan Sotong tau......
Ni OT yang bagi (pagi-pagi jumaat tu)...OT bagi tu ada 6 ekor..besar 4 ekor, kecik 2 ekor....
Mula-mula OT suruh me masakkan kari...tapi Iolls tak bolehlah pulak...kalau sotong kan sedap buat sambal?So naklah buat sambal..tak kiraaaa....hehe durhaka khen??...
Serius sejak air dah besar ni berkobar-kobar giler makcik kau ni nak ke dapur..rasa macam sehari 4 kali nak masak (hahaha menipu naw)......
Ni kan sebab dah lama sangat tak menyambal boleh tak masak dia ni je dah berejam adoila...
Ntah kenapa tah sambal tu taknak naik minyak okeh....me rasa dah nak setengah tong minyak me bubuh nak bagi dia garing..tapi tak garing-garing jugak..adoilah.....
Nasib baik last-last mau jugak okeh...syukurrr......







First time me masak Kari Ikan hehehe....
Puaslah 14 kali tanya Emak camne nak masak...rupa-rupanya Emak kata sama je macam masak Kari Ayam/Daging...oooo....
Ni pun kari kosong je...me letak tomato je...sayur memang takde...
Ni pun sebab kesian...kan dah derhaka nak masak sambal kan?so sebab rasa bersalah so kita masakkanlah jugak kari sikit....
Tapi sikit tak sikitlah..banyak jugaklah ni....
Me memang suka kari pekat....masa masak tu memang me letak rempah tu lebih-lebih....baru puas hati hihi......
Ni sambil jadi nanny me masak okeh...tapi nasib baiklah anak-anak buah tak meragam....legaaa...





Ikan goreng pun ado.....baru sedap makan dengan lauk kari dan sambal kan?
Ni dua ekor me dah karikan...tiga ekor me gorengkan jek.....
Ni still fail...adoila..haritu me goreng cantik je luar garing dalam lembut..ni kering sikitlah pulak..cisss.....
Ni kan pukul 11 lebih me dah siap masak....
Pastu punyalah nebes..OT ni nak datang ke nak tapau ke apa nih?ayoyooo...dia memang peel gitu....orang beria-ria dia wat lek wat pis jek....nak meletup dada tunggu okeh.....
Nasib baik pukul 3 dia datang...hehehe..kalau tak jangan menyesali atas apa yang terjadi ye.......makcik ko ni kan saiko hihihik......
Nasib baik OT makan sampai tambah 2 pinggan okeh....siap tak percaya lagi me yang masakkan eeehhhh....you nihhh....I loikeee hehe....haruslah fefeeling makcik ko nak memasak lain kali kan?hahahaaha.....









Wednesday, July 26, 2017

Jumpa Dr. Aliaa....!

Nak jugaklah tempek gambar lain dari tajuk kan?ampunnn...
Me kena tempek jugak sebabnya ni sebahagian dari citer cea cea ceaaa...iyolah tew khennn.......
Ni hari Sabtu...tengah hari buta me dan OT ke Tesco Ampang....nak beli barang-barang dapur dan barang-barang yang pakai..shopping tetiap kali dapat gaji macam selalu tu lah.....
Ni pun kebetulan me pakai t-shirt hitam sekali tengok OT pun sama....eh ehhh macam berjanji betul..padahal takde pun....
Nasib baik jugak lagi...kalini gi Tesco tetaplah tak ramai sangat orang..lega.....
Eh memang takde kena mgena langsung je dengan tajuk kan?hahahaha






Ni barulah hari esoknya..hari yang dinanti-nanti heeee.....
Kat entri lepas kan me cakap nak jumpa seseorang...?haah..me ajak Dr. Aliaa datang rumah me laa......yea yea!..
Sebelum plan nak jumpa ni tah macamana haritu kebetulan me teringat giler-giler kat Dr. Aliaa..ntahlah tapi mungkin sebab kitaorang dah lama giler tak borak-borak dalam WA la kot (me panggil Aliaa je okeh , kuang asam sungguh kan?huhu..tapi by permissionlah....Dr. Aliaa kata panggil je macam biasa....hehehe).......
Pastu dalam sembang -sembang dalam WA tu masing-masing ajak jumpa....(sebenarnya dah lama dah pun ajak jumpa, tapi tak terjumpa-jumpa okeh..dok berkawan secara online jek hahaha)...last-last Dr. Aliaa kata 23 haribulan dia nak gi beraya kat rumah kawannya kat KL...eh eh ehh..macam boleh jek....dah dekat sangat tu dengan rumah me...alang-alang dah dekat mehlah...
Tapi masa tu me tak berani sangat nak janji...so just block tarikh tu so nak sampai hari baru me confirmkan macamana....Iolls ni biasalah...selalu jadi nanny bidang terjun...tu yang takut nak janji sangat tu walaupun selalunya free je sokmo.......
So dah nak sampai harinya me confirmkan jadiii..yeay!!......semangat makcik okeh hihi....
Ni kan dia punya debor tu kalah Mak Mertua nak datang ye hahahaha....
Debor tak debor hari Jumaat dengan Sabtu me dah prepared macam-macam....semangat kemain hahahaha....
Ni nak tau me bangun-bangun Ahad tu kan lepas Subuh tu terus buat prep..pastu sampai 11 a.m. baru setel semua hahaha......
Lama sebabnya rumah me ni sejak dua tahun lepas air kat sinki dapur slow giler okeh....selama ni slow ciputtsssss giler air kuar, pastu boleh tak sejak minggu lepas dia jadi setitik-titik gitu je keluarnya...adoilaaaa....kalau nak masak tu nak tadah air untuk masak je memang menduga emosi..tu belum lagi nak basuh macam-macam....struggle giler okeh......tapi kutahan jebat....tak kiraaa......
Eh korang tekalah me nak masak apa nih?








Okeh teka lagik hehehe......
Meja ni patutnya dah nak dilupuskan..dah letak luar rumah dah..sekali boleh tak pagi-pagi buta tu Emak gi angkut masuk rumah balik ayoyoyo mother.....sabar jelah....
Tu siiap ada fresh flower lagik kan...?...over kan?hahaha....
Tu kebetulan malam tadi tu Ana baru balik dari Cameron Highlands...so dia bagi emak sejambak bunga tu...tu yang tetiba ada bunga tu....




.... 

Rumah sekangkang semut kan so ginilah hahahaha....
Situlah meja makan, situlah tempat tengok tv..nasib baik katil pun bukan kat situ....hihihi......









Sebelum tetamu sampai me makan le dulu.....
Me kari tu sebenarnya me tumis dua kali okeh...sebabnya bila dah masak tu bila me rasa tu kari dia kurang berasalah pulak hahahaha...tukang masak amatur la katakan....5 tahun sekali pun tak tentu lagi masak Mee Kari kihkihkih....so tumis lagi sekali tu then me masukkan je rempah tumis dalam kuah yang dah masak tu...lega okeh..dah buat gitu barulah berasa...
Ni me masak seperiuk besar.....tu pun transfer ke periuk lagi besar....hantu kuah kan..mana cukup kuah sikit.....
Tapi bagus jugak Mee Kari nih...untuk periuk yang agak besar me guna sekotak kecik santan jek (yang 200ml tu jek)...tapi just nice rasa lemaknya....I loikee...
Ni kan me guna 3/4 paket besar serbuk rempah kari yek....guna half tak cukup pulak rasa karinya..hampeh betul!...serem makcik okeh rempah sampai nak sepaket besar.....









Okeh..jemput makan.......












Nilah dia Dr. Aliaa.....(tahniah Dr. Aliaa sebab dah tamat PHD baru-baru nih...congrats!).....ni me pinjam gambar dari Aliaa okeh...HP me masa tu tengah charged....
Kitaorang ni sebenarnya dah berkawan secara onlie lama giler okeh...dari makcik ko ni muda sampailah dah kertu baru nilah dapat jumpanya....memang lama giler ye....
Iolls kenal Aliaa adalah melalui blog...suka sangat baca blog beliau sebabnya ada banyak citer pasal makan-makan dan pasal beliau gi travel (setahun ntah berapa puluh kali tah travel) pastu suka baca pasal life beliau...siap dah agak hafal semuanya hahahaha......
Kiranya mula-mula tu kena melalui bacaan di blog jek, pastu kitorang rajin jugaklah tinggalkan komen kat blog satu sama lain, then tertukar no. HP..tau-tau dah WA....
Dahla tu walapun dah biasa WA tapi kitaorang ni kan memang tak pernah bercakap dalam phone pun ye...memang semata-mata menaip kat WA sahaja...tu yang nak jumpa tu me debor sangat hahahaha...
Tapi Alhamdullilah dalam debor-debor tu bila jumpa serasi pulak (ke me je yang syok sendirik nih?hahaha).....
Eh pastu Iolls rasa in-person comel gilerlah Aliaa nih....serius tak tipu....dahlah tu kecik jek....humble jek....(kitaorang ni memang antara dua darjat okeh kaedahnya, haruslah makcik segan macam-macam)....
Ni kitaorang jumpa ni nak dekat 2 jam...tapi tetaplah Iolls rasa tak cukup (Su kalau jumpa orang yang serasi memang ginilah jadiknya, tak reti-reti nak cukup nyembang hahahaha...).....
Apapun...terima kasih Dr. Aliaa sebab sudi beraya dan jumpa me....happy sangat-sangat....tak sangka dari berblog je me dapat tambah sorang lagi kawan (me ni kan kekwat boleh tahan..payah sikit nak buat kawan sesaja je....bukan sebab pilih orang..tapi sebab takut orang yang tak ok dengan me...so tu yang me avoid....)....Aliaa, OK tak me?hahahaha.....
Terkurang apa-apa, terover apa-apa me mintak maaf tau Aliaa.....jangan serik nak datang or jumpa me lagi heee........







Dah Maghrib tu tetiba Emak keluarkan bekas ni dari petiais....wah duriannnnnnn!
Ni Emak beli kat HERO, RM20 sepaket nih tau..tapi serius puas hati.......
Me dengan Anim rasa seulas sorang....perasaan bila dapat makan tu marbelesnya....Alhamdullilah...TQ Emak!hihi.....










Ni malamnya....ya ALLAH syukurnyaaaaa.......
Tau tak apa perasan me bile tengok air paip kat dapur kuar macam gini???
Sangat bersyukur okeh..rasa nak menangissaaa....(Atie kata me bengong haahahaha)....tapi betul lah....selama ni struggle sangat...doklah tadah air kalau nak masak..pastu nak membasuh apa-apa kena tadah baldi kecik, rupa-rupanya dah tukar pili barulah setel masalah....
Ni me bukak kecik je ye....serius tak sangka laju air keluar lepas tukar tu.....(2 tahun okeh...2 tahun...ke 3 tahun??kitaorang seksa....)....
Sapa yang pernah guna paip kat dapur rumah me taulah camne keciknya air sebelum nih...
Tu tak tengok lagi masa Azrul tukar ni bila air keluar melimpah masing-masing dok bising macam tengok sarkas hahahahaha........
Ni kan Isnin haritu me tunjuklah gambar ni kat OT...OT pun senyumss kemahin kahkahkah....nampak tak camne masing-masing punya perasaan....?









OT kat rumah....me tapaukan jugak untuk OT....sian dia..jenis tak dapat makan proper.....
Macam biasa, OT buat LIVE telecast lagik okeh hahahaha..pastu sambil menyuap Mee Kari tu sambil dok geleng-geleng kepala lagik...mulut pulak doklah sedap..sedap....saja kan nak bagi Iolls feeling lelebih lettew hahahaha....








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...