Search This Blog

Showing posts with label Swimming. Show all posts
Showing posts with label Swimming. Show all posts

Friday, May 03, 2013

Kuala Terengganu Day 4: Bye-Bye Ri-yaz Heritage Marina and Spa Resort....

8 April 2013 (Isnin)
Kuala Terengganu Day 4

Akhirnya dah hari ke 4 dah (hari akhir)....lega hati korang ye.....
Patutnya last day ni (malam Ahad hari Isnin) kitaorang nak tinggal je kat hotel lain yang lagi murah..kiranya belasah jelah pergi hotel mana-mana janji kang jimat.....iyalah awal-awal dah tau nanti hujung hari ni haruslah budget dah lari kan...
Tapi sebab masing-masing macam malas-malas nak kemas atau tukar hotel lain dah so kitaorang decide nak terus je stay disini....
So, untuk extra 1 hari lagi kitaorang duduk di sini kitaorang kena bayar RM32*.++ termasuk breakfast buffet untuk 2 orang....



Last day kat sini apa yang kitaorang buat??jom layan gambar....
Breakfast last day ni barulah ada Nasi Lemak kengkawan oiiiii.......huuuuu..barulah tekak rasa kenyang gitu..hihihhii...
Breakfast kan untuk 2 orang je dalam harga bilik, so kenalah tambah lagi RM43.70 untuk sorang lagi....
Kali ni pun masing-masing bangun awal pagi jugak, laju je masing-masing tak tunggu mandi ke apa dah..gosok gigi pakai baju lebih kurang terus turun..iyalah..malam tadi tadi tak makan kan......so pukul 7.20 pagi dah ada kat tempat breakfast ni okeh...semangattt...
Me tengok kan masa kitaorang datang 4 hari ni (termasuk 3 hari breakfast) orang memanglah tak ramai langsung...lenggang je resort ni, me rasa mungkin sebab bukan peak seasonlah kot.......
Ni kitaorang makan beria-ria okeh cuma gambar je dah malas nak amik dah.....iyalah last day kan...so lepak-lepak sambil makan tu kena lebih sikit..lagipun harini takde aktiviti lain dah selain dari balik ke KL je....




Dah habis breakfast tu nampak adik bawak buggy tu...terus kitaorang suruh dia bawakkan kitaorang pusing-pusing resort....
Antara resort-resort lain yang ada....



Yang pesen ni semuanya yang suite punya ye...beranda mengadap sungai gitu....harga pun haruslah mahal ya amat nih.....
Sebenarnya banyak lagi gambar..tapi tak sanggup nak tampal sebab nampak sama je..so tempek dua ni jelah dulu ye......duluuuu okeh..so ada niatlah lagi nak tampal lagi....^_^



Ni yang jenis sama dengan kitaorang punya bilik...



Akhirnya sampai....
Punyalahg besar tempat ni tapi pusingan dengan buggy ni tak sampai 10 minit pun sabar jelah..berdesup macam gasing adik tu bawak buggy..huhuhuhu..macam tak ikhlas nak bawak je gitu...tapi takpelah..dia dah bawakkan tu pun dah berterima kasih kan....




Pastu lepak-lepak kejab kat bilik...
Tapi dalam lepak-lepak tu niat nak tidur sebenarnya tapi hati tak tenteram sebab asyiklah teringatkan kolam mandi kat luar tu..hhihihihi...so terus siap-siap ajak Sept tukar baju terus ke kolam....Mijon dah tidur siap-siap so memang takdelah member tu nak join kan...
Kolam mandi....cantik tak??



Cantik kan..kan..kan?



Masa ni takde orang mandi pun..iyalah hari Isnin kan..sapalah yang ada pun....
So kitaorang jelah yang conquer....


Belah kiri bawah tu kolam kanak-kanak...




Saya...hahaha..masih lagi tak tinggalkan floating foam tu...lantaklah kan..kalau tak sampai kesudah je celup-celup badan...rugi ooo..haruslah slide and glide sikit gitu....kikikih...




Nampak tu belakang me tu ada parking lot...?
Ha bilik kitaorang ni kira dekatlah jugak dengan parking lot tu dan kolam ni..selang 3 bangunan resort je...



Kitaorang kat sini tak lama pun..dalam setengah jam je....
Panas satu hal..lagipun kang syok sangat kang barang-barang sapa nak kemaskan pulak......



So moh kita balik bilik....
Bilik kitaorang belah sana nun....



View dari tangga nak ke bilik kitaorang....


Balik rumah mandi kejab me pulak siap sempat tidur dulu dalam setengah jam kengkawan...penat okeh walaupun slide and glide je tadi tu...huuuuu..poyo di sini....
Dah siap kemas barang so amik lagi gambar...



Bilik kitaorang nombor 703....
Tu adik housekeeping tu dah start mengemaslah tu kalau nampak plastik bag berlonggok tepi tangga tu...



Dah puas amik gambar terus ke lobi...
Tapi me dengan Sept taknak naik dah..so silalah Mijon je pergi check-outkan dan setelkan payment semua...
Sementara tunggu Mijon tu kitaorang amik gambar sikit....
Cantik kan...?tempat lawan kapal layar kecik tu kat sinilah...view memang superb kat sini...



Kat sini memang rumputnya terjaga kengkawan...rasa nak guling-guling je...tapi sebab jauh lagi nak jalan kan, so sedar-sedarlah diri ni sikit...tengok dalam kegeraman jelah...kot ye kalau sanggup berguling pun....



Sept baru nak mengambil kamera dia...lambat benar minah ni tau....orang dah 14 keping dia baru nak keluarkan kamera....



Tu Pasar Kedai Payang kot hujung tu..rasanyalah...
Pekan Kuala Terengganu ni pusing-pusing sungai situlah dia...keliling sungai je semuanya....so kalau ko duduk belah sini ko nampaklah apa yang ada kat belah sana....cuma nak ke sana tulah..rasa macam dekat di mata tapi sebab nak memusing sungai jadilah jauh....



Saya....skema je pose kan...heheheh...



Cubaan nak mengecikkan perut....hasilnya yang adooo....



Sept..dah macam ahli MLM je dah tu..hihihhiihi...



Tepi tepi bangunan lobi ni....



Macam-macam ada rupanya...huuuu...selama duduk dah 4 hari kat sini langsung tak perasan....cisss!!



Diaorang jaga rumput dengan guna mesin sembur air ni...tulah kalau tengok rumputnya semua terjaga rapi....hijau rata je...



Bandaraya Kuala Terengganu dah pesat membangun tu....bangunan-bangunan pencakar langit pun dah banyak dibuat...jem pun boleh tahan okeh...



Wah..tetiba muka suci kan...?ni baru lepas berbedak ni tebal ni...so janganlah terpedaya....



Bangunan lobi dan tempat makan Verandah kat sinilah...
Mula-mula sampai tu memanglah macam sesat dok mencari manalah lobinya..serius tak ada clue, tapi belasah je naik sini nasiblah betul...hihihihi...



Bagi me resort ni okehlah...cantik kemas sesuailah dengan 4 bintangnya...
Pekerjanya pun baik-baik belaka (terutama sekali housekeeping dan staff di Verandah, muda-muda dan tau nak hormat tetamu)...
Cuma satu je...Perkhidmatan Spa diaorang tutuplah pulak time ni...dahlah perkhidmatan spa ni sepatutnya FOC untuk tetamu yang menginap kat sini..rugi ooo....4 hari kot duduk..patutnya dapat rasa sekali pun okehlah kan....harap next time kalau ada rezeki lagi naklah merasa Spa free tu ye...(Mijon kata Sembunyi Spa memang best giler pulak tu...sangatlah rugi okeh taj dapat rasa....)....


Bersambung......




Thursday, June 14, 2012

Cuti Cherating-Kemaman 2012: Pantai Mak Nik dan Mandi manda...

30 April 2012, Isnin

Pagi-pagi bangun lepas bersarapan terus je menghantar Mijon ke Kedai No. 5...
Mijon kena ke kedai sebab haritu Kak Jee kena ambil exam komputer untuk kelas memandu...(kesian Kak Jee, fail gitu...takpe, lain kali boleh cuba lagi ye....)
So, nak taknak memang kena jugak dia menolong apa yang patut kat kedai....separuh hari je pun....sementara nak tunggu Kak Jee balik kedai balik....

Dah hantar Mijon tu pulak kitaorang decide nak pusing-pusing area belakang kedai diaorang tu....
Kat belakang area kedai diaorang tu sebenarnya berdekatan dengan Pantai Mak Nik (Monica Bay dalam bahasa omputeh gitu...tapi orang tempatan panggil Pantai Mok Nik).....so alang-alang dah lalu ke sana, terus je jalan-jalan tapi naik kereta cuci mata....semalam dan kelmarin meng tak sempat singgah gitu...




Orang pemalasss...so tak turun pun dari kereta, jadi amik gambar pun dalam kereta, tingkap tak bukak pun...kikikih.......memang  cuci-cuci mata gitu sahaja...
Rupanya kat Pantai Mak Nik ni tempat penyu bertelur kengkawan oiiii....
Kalaulah ada sekor yang singgah bertelur mesti best kan kalau dapat tengok??
Lepas pusing lebih kurang so kitaorang patah balik ke Cherating...apalagi, balik biliklah........
Punyalah semangat tu, patah bilik terus tukar baju then terus terjun kolam...hihiihiihihi....







Gambar dalam kolam adalah gambar me dengan Zai je sebabnya Sept yang surender awal tu tolong amikkan....
Biasalah orang bz, time cuti pun ada yang call nak tanya pasal kerja...cisss!!...
Ni kitaorang mandi ni pun nak dekat 2 jam okeh....
Sebab nak kena check-out sebelum pukul 12 punya pasal pukul 11 suku dah naik darat dah...
Kalau tak mau sampai tengah hari betul kang baru naik ni....dasarrrr...hehehhehehe



Sebelum naik tu sempat snap lagi gambar resort....



Disebabkan basah so kena naik ikut tangga....tangga dekat je...
Cuma menapak naik tu 2 tingkat u...
So mengahlah sikit....
Lupa pulak, tangga kat belah kiri orang pakai t-shirt oren tu....



Ini pulak coffee house diaorang...belah kanan....




View dari tangga tingkat 1....
Cantik je kan...?



Jalan nak ke bilik....ramai dah check-out dah masa ni....



Ni lah view dari sebelah bilik kitorang....nampak sipi-sipi je.....hihihihi..jadilah...



Lepas tu kitaorang terus je mandi siap-siap sebab nak check-out....
Tak sempat nak rehat-rehat pun....
Dah check-out pulak terus ke Kedai No. 5 lagi...nak amik Mijon pulak....


Bersambung....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...