Thursday, November 28, 2013

Al kisah.....

Nak pergi bercutinya hari Sabtu dan Ahad ni sebenarnya....

Al-kisahnya dari pertengahan bulan (September) lagi me dah call siap-siap booking resort.....
Tapi...bagi date ni katanya dah penuh, bagi date itu katanya dah penuh (cakap penuh sebab kitaorang beli pakej murah kah??)......
Last dapatlah date 30 Nov dengan 1 Dis....(giler last choice sangat sampai kena paksa giler-giler semua orang cuti)...

Al-kisahnya juga...
Masa beli pakej (kat Matta Fair) tu katanya next weeknya diaorang nak email me details pasal payment dan sebagainya...
Tunggu punya tunggu takde....
Dan dah tanya juga masa booking date tu....katanya lagi akan email jugak......

Al-kisahnya lagi....
Harommm....tak de pun emailnya....
So hujung 2 minggu lepas me call untuk confirmkan resort then tanya lagi pasal nak buat payment....
Katanya nanti diaorang email details....
Heran, kalau cakap je caranya tak boleh ke??alang-alang memang dah call kan.....?

Al-kisahlah sangattttt......
Minggu lepas call tanya lagi..jawapan masih lagi nanti diaorang akan emailkan....
Pastu tunggu this week...memang takde emailnya pun.......
So pagi selasa me amik keputusan..apa kata biar me jelah yang email diaorang....mana tau diaorang balas email tu kan....

Al-kisah yang tak berapa nak kisah dah....
Pagi tadi ni me call terus Senior Sale Exec diaorang (ada name card diaorang bagi masa beli dulu tu...), katanya dia akan uruskan....mintak maaf atas kesulitan katanya.....
Ok takpe...kita tunggu jelah ye.......

Hm.....
Kalau ikutkan hati pun memang dah tak berapa ada mood nak pergi bercuti....
Satu sebab dah penat nak layan kehendak orang lain itu ini....
Satu lagi sebab penat nak uruskan payment dan pakej segala....huhuhuhu...
Cuma harap-harapnya setellah hal payment tu hari ni.....
Patutnya nak bercuti sebabnya nak bersenang lenang...tapi ni dah jadi stress tetiap hari....
Harapannya...moga-moga berbaloi nanti.....





Wednesday, November 27, 2013

Entri makan-makan lagi...


Jumaat minggu ke-tiga lunch drive-tru beli McD....dah macam wajib pulak tiap-tiap jumaat gi drive-thru...



Minggu ke-dua dan ke-tiga beli juga set yang sama....




Apple Pie yang dah jadi kegilaan......
Minggu sebelum tu try test beli, terus suka ko........
Sebelum-sebelum ni dulu-dulu memang pernah je rasa Apple Pie ni, tapi tak suka....
Disebabkan sejak dua menjak ni asyiklah tengok Barefoot Contessa kat AFC (pembetulan: bukan AFC tapi kat Food Network Asia da....) masak macam-macam deserts kan tu yang masa order ternampak kat menu tu terus me order sekali tu....padahal tak pandai makan pun........dah try walaupun rasanya pelik-pelik sikit tapi tah napa jadi macam ketagihan.....
Ketagihan yang pelik sebab walaupun rasanya pelik tapi tetap teringin nak makan selalu....(memang pun...Sabtu malam pergi drive-thru lagik tak memasal order lagi....ada Blueberries Pie tapi taknak..nak Apple Pie jugak....)



Double Cheese burger di hatiku....
Tau orang lain pun makan McD takde pun nak up kat blog....tapi pedulik hapa kan...tetap nak upkkan jugekkkk....



Karipap sodap....
Kalau singgah kat gerai Nasi Lemak adik pemurah tu mesti borong sekali 5 ketul.....
Tapi tulah..bila beli hari Selasa minggu lepas tu walaupun tetiba hari tu saiznya besar luar biasa, tapi intinya masam....huhuhu....eh bukan masam basi tau...masam macam letak asam keping tu......terus tobat tak beli karipap sodap seminggu....



Pepagi dah makan lauk Ayam besarrrrrr.....
Nasi Lemak biasa kat Cafe Kak Gee tu me dah muak..so ternampak ada lauk Ayam macam masak kicap ni me pun belilah.....(padahal tak suka Ayam Masak Kicap sangat pun.....sebab dah bosan punya pasal amik jugak....)....
Tapi jangan di pandang ireng hitam yek...sedap nak mampuih okeh....
Ni dia masa macam kerutup kicap tu...adohaiiii.....sedap tak cukup satu ketul ayam....kalau dia buat yang versi daging lagilah.....huhuhuhu...sedap tak terkata.....




Durian Crepe....Satu pack 6 ketul RM10.....
Minggu lepas masa tapau Nasi Ayam kat Pak Da Selera Pantai Timur tetiba ternampak ada box kat depan kaunter bayar tu.........
Bila bukak dah agak dah mesti Durian Crepe punyalah...sekali memang betul.....
Dah pegang satu pack...sekali letak balik sebab baru teringat kat opis mana ada fridge oiiii....so tak jadi beli....
Elok masuk kereta sekali baru teringat....alaaaaah belasah jelah beli...ekon kat opis kan kuat so boleh kot Durian Crepe tu bertahan sampai balik karang.....
Terus patah balik beli...hehehhehehe....
Sampai opis ingatkan naklah belasah 1 or 2 ketul..tapi bila tengok dia packing beria benar sampai dua lapis...so ku tabahkan hati tunggu jelah balik karang baru makan.....
Alhamdullilah..balik rumah Durian Crepe tu masih lagi fresh tak jadi apa-apa....berkat ekon sejuk lagi sikit nak sama macam suhu petiais kan.....so, minggu ni kalau ada lagi bolehlah beli lagik...hehehehehe....



Nasi Goreng pedas di pagi Jumaat lepas.....
Ni jangan ingat me dok kirai-kirai nasi ni pulak ek....ni jadi camni sebab bekas tu lagi sikit nak terlingkup/ terbalik.....
Kalau kat Kak Gee me boleh detect satu je...kalau Nasi Goreng dia ada kangkung baiklah korang beli sebabnya nanti nasi goreng tu mesti marbeles cukup rasa pedas semua......
Yes...memang tepat pun..tiap-tiap kali beli yang ada kangkung ni memang tak pernah fail..sedap sokmo....
Dan kalau me beli Nasi Goreng yang berkangkung ni confirm telur mata dengan Timun mesti mau ada.....memang makan dengan penuh kenikmatanlah nanti.....(kalau nasi goreng lain tu or mee goreng tu me takkan letak telur mata..tak berbaloi......janji makan je sudah....)....



Ni Ahad pagi....
First time breakfast kat mamak seberang taman.....
Ingatkan sedap sebab kalau lalu memalam tu meriah kemahin je tempat tu...rupanya tak pun...huhuhuhu...tapi taktaulah kalau malam tu memang sedap-sedap makanannya kan...?
Me beli Nasi Lemak....me mintak sambal lebih adakah minah Indon tu letak Kacang Goreng tu yang lebih....?
Penuh satu nasi dengan kacang.....bawah telur tu semua kacang okeh....dahlah tu kacang tu lemau pulak tu...huhuhuhu.....
Nasi pulak dah sejuk...padahal masa tu belum pukul 8.30 pagi pun....
Sambal lagi fail...adakah patut masam.....??
Tapi walaupun masam-masam tu nak dekat habis jugaklah me bedal..kahkahkah...dasar pelahap kan...?
Me dengan Emak me makan lelaju giler kot kat sini...janji kenyang sudah....
Next time confirmlah takkan breakfast kat sini lagi....



Sekian....





Tuesday, November 26, 2013

Birthday Emak....

Hari Jumaat lepas birthday Emak....
Seperti biasa...tiap-tiap kali harijadi sapa-sapa pun  kami ni seleberet simple je....takdelah hebat macam orang lain tu....(simple yang maksudnya buat yang termampu je lah kan...)...
Macam biasa...hari jumaat tu siang-siang masing-masing buat kerja atau hal masing-masing..tapi kang dah nak malam barulah berkumpul potong kek dan makan-makan sama-sama.......


Tahun ni Emak menyambut harijadinya yang ke 57 tahun.....
Amacam....57 tahun tapi macam muda je, macam comel je, macam muda je......tak gitu...?
(Orang doakan Emak bertambah sihat dan sentiasa sihat...Semoga Murah Rezeki...dan dikurniakan Kehidupan yang Selesa hingga Akhirat......Amin....)....



Mula-mula cucuk-cucuk lilin....
Sebab orang lain tu blur ke teruja?? tengok kek so besday girl yang cucuk sendiri...heheheheh...



Dah nyanyi dah tiup lilin jom potong kek......



Gilir-gilir amik gambar....


Bergambar pun ala kadar je.......
Dah potong kek tu jom kita makan KFC pulek.........



Cer tengok muka Imraan...dari awal kek sampai kat depan pintu sampailah dah simpan balik dalam peti ais memang dia tak beralih dari kek okeh....ko panggilah macamana pun memang takde de dia nak berpaling....punyalah teruja....kikiki...kaki potong kek dia nih tau......
Paling kelako bila orang nak nyalakan lilin tetiba Imraan pergi lari..rupanya Imraan takut tengok api besar banyak-banyak tu....kahkahkah..iyalah me guna penyala dapur tu kan... memanglah api tu besar....tu yang terperanjat terus lari nyorok balik opah tu....hehehehehe.....
Oh, jangan ditanya mana orang lain ye.....orang lain tu tak rasa harini hari "special" so mungkin tu yang diaorang tak heran nak datang join sekali....
Tapi takpelah...janji Emak happy dan sihat sentiasa sudah...Alhamdullilah......








Monday, November 25, 2013

Ayam Sambal

Ayam Sambal yang dah jadi menu wajib rumah kitaorang sejak setahun ni...
Me kata wajib sebab seminggu mesti 2-3 kali buat..tak ke giler tu kan..?
Kalau tanya tak bosan ke?jawapannya tak...sebabnya walaupun bendanya sama tapi versinya berbeza-beza....
Mana tak jadi berbeza-beza sebab masa masak tu Emak atau me akan belasah je bahan-bahan nak letak banyak mana ikut suka hati sendiri (tapi bahan-bahan tetap sama, potions bahan-bahan je yang berbeza)......
So memang confirm bila siap tu nanti rasa mesti takkan sama dengan yang sebelum sebelum tu....ada yang terlebih itu ini, ada yang terkurang itu ini gitu.....so memang takkan bosanlah kan...


Nak buat pun senang je...bahan-bahan basic sangat...
Mula-mula goreng dulu Ayam then ketepikan....
Blend pulak cili kering, bawang putih, bawang kecil, halia....
Tumis sampai bahan blend tu garing, lepas tu tambahkan sos cili..sos cili tu ikut koranglah...selalunya letak dalam 4 sudu besar tu....then masukkan gula dan garam secukup rasa.....
Lepas tu masukkan air asam semangkuk...kalau takde asan jawa boleh je letak asam keping sekeping dengan air semangkuk jugak...
Bila dah mengelegak tu masukkan Ayam yang dah digoreng tu dengan bawang besar yang dah dihiris.....
Pastu pekatkan sambal tu ikut mana yang korang nak, then siap.....


Versi yang kitaorang buat....sambalnya haruslah lebih....
Resepi ni memang simple....korang ikut suka je mana korang nak lebih nak kurang....
Macam kalau nak lebih sambal kenalah lebihkan cili kering dan bahan-bahan lain tu...
Kalau nak sambal korang kering pun boleh...tak payah letak air asam tu banyak sangat....
Kalau nak sambal korang manis kang letaklah lebih gula dengan Sos Cili tu...
Kalau tak suka halia tak payah letak..haaa..memang senang..kalau taknak Ayam tukarkan kepada Ikan (Ikan Sardin goreng memang paling win...tak caya trylah ye...)......

Apapun Emak dengan me tak berapa champion sangat bab mengAyam Sambal ni....sebab rasanya tak berapa kick sangat...tapi kalau Atie yang masak...huhuhuhu...boleh buat tambah nasi 3-4 pinggan okeh...
Nak tau kenapa sedap sangat??sebab dia siap tumbuk bawang-bawang dengan halia guna lesung..sikit punya gigih kan....
Lagi satu Ayam Sambal dia memang nampak lagi cantik berkilat merah....sedap sangat dah tentu...memang sesuatu tau..padahal guna bahan yang sama tau.............mungkin sebab dia tumbuk sendiri tu kot yang jadi lagi kick kot....nomnomnom...sedapnya.....

Ayam Sambal (resepi Atie)-update (19 Feb 2014)
Bahan-bahan: 
5-6 ketul ayam (digoreng dengan sedikit garam dan serbuk kunyit)
15-20 batang Cili Kering (direndam)
2 ulas Bawang Putih
5-6 ulas Bawang Kecil
Sedikit halia (optional)
1 sudu besar Sos Tomato atau 1 peket sos tomato McD or KFC tu
Gula
Garam
Minyak
1 cawan air asam jawa

Cara:
1- Blend atau tumbuk lumat dulu bawang putih, bawang merah dan halia. 
2-Panaskan minyak masukkan bawang yang telah diblend atau ditumbuk lumat tadi... tumis sampai naik bau...
3- Pastu Blend Cili kering...masukkan ke dalam kuali dan tumis lagi bagi sampai garing dan berminyak (perlu kacau selalu supaya cili tu tak hangit).
3-Masukkan cili sos (1 sudu besar je ye..kalau ada paket sos cili McD or KFC tu guna sepaket je cukup) then masukkan jugak garam dan gula di gaul rata.
4- Masukkan air asam...tunggu hingga mengelegak dan agak pekat
5-Masukkan ayam (yang telah digoreng awal tadi)...kacau rata dan siap!


Selamat mencuba...






Wednesday, November 20, 2013

Dating dengan Muzie...

Hari Rabu lepas Muzie dengan malu-malu kucin dok PM me....
Katanya dia dah call me banyak kali tapi tak dapat-dapat, so dia decided to PM me kat FB jek...
Dan nasib baiklah me ni terajin nak bukak FB kan (sebab dua tiga hari sebelum tu bukak tak bukak je, kebetulan pulak rajin nak bukak malam tu...)...
Katanya lagi dia nak ajak me keluar sebab keretanya kena hantar buat major service kat Sri Gombak nanti...kiranya nanti sambil tolong dia hantar kereta sambil tu kami berdatim le kan.....
I is no problemlah kan....hehehehe..as long me free hari tu me boleh je.....


So dipendekkan cerita....pagi-pagi Sabtu tu sebelum ngedate tu me pergilah hantar Kakak Vivi me ke tempat car wash.....dah berbulan-bulan Kakak Vivi tu tak bercuci okeh.....
Keluar rumah pukul 7 setengah pagi sampai sana tengok dah beratur 5 biji kereta depan me...adoihaiiii...punyalah awal orang Ampang bangun nak cuci kereta kan...?
So me decided untuk tunggu lebih kurang 10 minit dulu...kang tengok lambat tak bergerak kang me cabut jelah balik rumah.... 
Then lepas tu memang pun....macam tak bergerak-gerak je kereta depan yang ada tu..so terus me ke Shell kat depan Risda tu....konon nak usha kat car wash situlah....tapi lagi teruk sebab tak bukak pulak...cissss!!.....
Terus dari nak cuci kereta tu me isi minyak then pam angin tayar pulak....jadilah...penat dah drive jejauh pepagi kan........
Pastu pusing balik tempat car wash tadi sebab nak beli Nasi Lemak..masa sebelum tu memang nak beli jugak, tapi parking kiri kanan penuh sebab sekolah kat tepi tu tengah ada apatah so memang tak dapat parkinglah...tu yang tadi tu ke Shell terus tu....
Kebetulan pulak dah sampai situ bila tengok tempat car wash tadi tu dah kurang sikit kereta terus me park masuk Kakak Vivi...
Terus me bagi kunci then pergi cari Nasi Lemak........setel beli Nasi Lemak tu pastu tunggu pulak kereta kena cuci tu.. siap tu terus balik rumah.....



Balik rumah makan Nasi Lemak dulu..sementara nak tunggu Muzie sampai kan...
Elok Muzie sampai, borak-borak 10 minit then me pulak pergi bersiap dan sementara tu pulak Muzie pulak makan Nasi Lemak....ha..jangan tak tau...Muzie rupanya craving nak makan Nasi Lemak Kukus kat tepi sekolah tu......dah alang-alang sampai rumah me kan..so kita belikan..hehehehe......
Then nak pukul 10 geraklah kami berdua dengan kereta asing-asing....me follow jelah buntut kereta Muzie sampailah kat Sri Gombak....
Sempatlah sesat salah masuk exit kat Sri Gombak tu...nasib baik Muzie is very the pandai so salah-salah tu reti pulak dia cari jalan patah balik....kalau me memang patah balik rumah terus jelah...huuuuuu....
Puas pusing cari punya cari jumpa jugak akhirnya....then terus bagi kunci, bagi kereta so kita gerak ke One Utama pulak........



Mula-mula sebelum nak ke OU tu memang pening-pening kepala tak tau nak pergi ke mana dah.....
Muzie suggest itu ni tapi semua tempat me dah bosan nak pergi...al maklum sejak dah banyak umur ni memang malas..mau tak dulu masa memuda puas dah memusing shopping complex......tapi last ikut jelah suggestion Muzie....tak payah pening-pening kepala sudah........
Bila sampai OU Muzie terus ajak ke Parkson...rupanya dia nak membeli barang pakai dia....huhuhu..awat tak habaq kat cheq memang nak caghi baghang???..kalau tak i is tak banyak citer punya...hehehehe....
Mula-mula cari barang-barang pakai kat muka.....i is jadi bodyguard je...nak pakai memang tak mampulah kan...i pakai sunscreen cream beli kat pharmacy sudah.....


Pastu ke sini pulak...sebab nak pergi amik voucher....
Sempat jugak purchase benda dengan voucher yang baru dapat tadi tu....
Then katanya nak pergi cari baju pulak..dah lama tak shopping katanya.....so mohle...i suka je...hihihihik....



My OOTD.....comel tak Khak Tonn....???hamboii nak jugek....
Takde maknanya okeh...ni Muzie yang nak shopping me join try je.....saja me gatal test muat ke idak baju kat Zara ni....dan tepat seperti jangkaanku...baju tu tak muat..senteng!!
Eh, santek ke me pakai baju bunga-bunga?...me rasa macam tak sesuai je kan...?



Yang selebet nilah yang sebenarnya me pakai pun....
Ulang tayang baju, tudung, seluar yang sama....kihkihkih...
Kat luar nun memang banyak je kedai or baju-baju untuk plus size..tapi malangnya kebanyakkannya me takleh nak pakai..(kalau beli jugak memang ada harapanlah almari je yang pakai nanti...)..
Memang susah sebab kang bahu dah muat kat lengan pulak besar gedabak...kang ada pulak baju dah cantik tapi senteng kat tangan dan labuh baju..ada pulak baju bahu dah muat tapi baju lebar ya amat....memang serba tak kena....so paling senang me tuju je kat Rejects Shop...
Kat Rejects Shop tu selalunya me cari mana saiz me banyak-banyak then pergi fitting, tengok cun terletak amik...tak cun tak payah...tapi kat Rejects Shoplah pun yang me boleh try test banyak-banyak pun...sebab banyak jugak yang besar-besar saiz me ni...kat tempat lain tu saiz mungkin ada, tapi pesen tu yang tak berapa berkenan pulak....so memang Rejects Shop dihatikulah...hehehehehe...



Setel kat Zara singgah HM pulak...
First time masuk HM ni...banyak giler pilihan okeh...tapi me tak sempat belek pun betul-betul...
Tak sempat nak tengok ada size ke tak ke apa.......
Masuk sini sebab Muzie nak cari T-Shirt long sleeve...so dia amik dua tiga helai try terus bayar....memang tak sempat nak belek lelama kat dalam tu....



Akhirnya terdampar di sini....
Tempat fav Muzielah kan....me mana-mana pun boleh....janji ada makanan kan.......hehehehe...
Tempat ni penuh okeh...mula-mula duduk kat sini...
Pastu bila meja hujung tu kosong terus kitaorang berangkut ke sana pulak....
Amik port hujung-hujung baru best..baru rancak nak borak.....


Kat Starbucks ni kitoarang pekena air dengan puff apatah ni.(Muzie belanja..thanks Muzie...).....
Duduk dari lepas Zohor sampai nak dekat Asar..ha kau....2 jam lebih tu....
Elok dah pukul 4 tu Muzie dapat call dari husband dia katanya kereta dia memang kena tahan sampai esok...adoihaiii...padahal janji petang tu siap tau.......
Tak memasal-masal pulak Muzie kena balik tanpa kereta petang tu....
Elok je husband dia bagitau pasal kereta terus je kena balik okeh..iyalah..kang lagi lama kang lambat pulak nak sampai rumah masing-masing....
Muzie pulak jenis taknak susahkan orang..belum pun  me cakap nak hantar sampai rumah terus je dia kata drop je dia kat LRT sebab nanti me nak patah balik jauh.....huhuhu.....punyalah hardcore dia ni kan...?me pulak bendul, takdelah nak paksa dia naik kereta me hantar ke apa kan......huhuhu..i'm so sorry Muzie.....


Then, drop Muzie kat Ampang Park terus me gerak balik rumah...seperti yang dijangka Jalan Ampang memang jem....dari Ampang Park tu pukul 5 me nak sampaikan rumah pun nak dekat pukul 5.45 petang....
Apapun...to Muzie, lain kali kita ngedate lagi okeh..i like....!!....
(But no Ipad allowed tau.......hahahaha...giler tak puas nak borak sebab kang kejab kang tengok Ipad, kang kejab kang borak, kang kejab kang pause sebab tengok Ipad lagik.....huhuhu....)




Friday, November 15, 2013

Makan Dim Sum di Eden, KLIA lagi...

Ni kitaorang pergi Sabtu Minggu lepas (9 November 2013)....
Patutnya nak pergi masa hari Deepavali tu...tapi bila Mijon call untuk booking diaorang kata dah full...so dapatlah hari Sabtu minggu yang seterusnya....
Kiraorang pergi bertiga je iaitu me, Mijon dan Sept....bertiga lebih baik gitu..lalalala....
Kali ni kitaorang pergi pun dengan kupon Groupon lagi...ntah macamana tah Mijon boleh nampak offer ni masa bulan berapa tak ingat terus je dia beli 3 kupon.....over kan...?tak tanya tak apa terus je beli.....
Tapi over tak over i is suka sangat tau...kalau Mijon tak beli pun mesti me yang paling kuat mengasut kengkawan pergi nanti...kikikih....
Okeh, jom layan entri bergambar banyak giler nih....

Pagi lepas janji itu ini, lepas kejab plan tukar itu ini fuhhh memang rasa nak terjun longkang je kalau ingatkan terus kami gerak ke Putrajaya Sentral....
Parking lot ni pulak dari kejauhan nampak macam penuh...tapi rezeki kami kan, lalu palang tu terus nampak  lot yang kosong depan stesen tu je....Alhamdullilah....



Nunlah stationnya...ni kitaorang dapat ni lot yang kat barisan pertama tau...yang depan sana tu orang dropkan orang je.....
Kereta yang parking pun banyak boleh tahan jugak...penuh sampai hujung sana dengan belakang sinun..
Pastu, masuk-masuk dalam nak beli tickets mak aiiii panjang giler okeh beraturnya.....
Suruh Mijon beraturkan pastu me dengan Sept nak try mesin beli ticket guna Debit Card tu...iya-iya je picit itu ini....tak boleh-boleh sampailah Mijon beratur pun dah nak sampai kaunter...rupanya cisssss kad Sept takleh guna...takleh nak read gitu....(Sept pun satu, rupanya kad dia memang camtu..ada mesin yang Ok je boleh guna kad dia tu, ada pulak mesin yang KO..nasib-nasiblah kiranya....awatlah tak pi hantaq bank sughoh tukaq?????..)



Nak ke arah KL penuh ko...patutlah tadi panjang giler beratur....tu pun sebenarnya kaunter ada dua..satu ke KL satu ke KLIA...tapi disebabkan masing-masing beratur tak berapa nak lurus rupanya yang nak ke KLIA tu takde orang pun...cis..cisss...cisssss!!....
Kat belah sini glamer kejab kitaorang..semua orang yang kat sebelah sana pakat tengok macam ada show hape je tah....apa yang nak dipelikkan tah...pelik sebab kitaorang ala-ala nak bercuti tapi tak bawak beg besar-besar ke??huhuhuhu


Keretapi diaorang sampai cepat je tunggu tak sampai berapa minit dah ada....
Yang kitaorang ni kena tunggu lagi 16 minit....hohooho....bila nak cepat ni 16 minit tu rasa macam 160 minit....tadi masa berdesup nak kejar masa ke Putrajaya jem sikit je tapi masa bergerak aittttt laju je dah nak pukul sekian-sekian...memang kan kalau lambat rasa gitu....



Me dan Mijon....
Sebab tunggu 16 minit tu macam lamaaa sangat so sempatlah bergambar ala kadar..hehehehe....



Sept dan Mijon...
Mijon tengah kelam kabut dok cari HP dia....rupanya memang tertinggal dalam kereta ko...tapi nasib baik tertinggal dalam kereta dia yang diparking kat rumah Sept..so okeylah..kalau tertinggal kat kereta me memang sanggup me patah balik...bahaya punya pasal kan....



Kawan a.k.a. sahabat saya....
In sya ALLAH antara sahabat me dari dunia hingga ke akhirat....mau tak....susah senang sama-sama dari umur 18 weihhh....bukan sebab sama-sama bujang or sama-sama minat...tapi sebab hati budi tu...baik buruk dah dalam tangan.....kalah laki bini okeh....kang kejab gaduh kang kejab baik..kang kejab hangin kang kejab ok....heheheheh...(cuma kadang-kadang kalau termengumpat depan belakang tu ada jugakle....manusia beb...mana ada yang sempurna....)...


Me keluarkan kamera time orang dah ramai turun...
Tadi sebelum penuh..tapi bila sampai kat stesen Salak Tinggi tu ramai yang turun...mungkin sebab nak transit ke LCCT kot....



Akhirnya sampai....tapi sempat sesat dulu tau...
Mula-mula naik lif ke tingkat 3...confident je Mijon kata kat tingkat 3....tapi me rasa bukan sebab macam lain sangat je...
Sept pulak kata apasal macam tertutup je areanya....
So Sept suggest turun bawah guna escalator...lagilah..tetiba tempat teksi dengan bas-bas pulak dah...
Terus tengok kupon..rupanya kat tingkat 5 da....kat penerbangan antarabangsa....hhihihihi....
Pelupa kan..padahal pernah pergi dah dulu......masing-masing cuma ingat kedai tu kat hujung McD je..tapi level berapa harom sorang pun tak ingat......



Sampai-sampai masuk tunjuk kupon sebut nama terus dibagi meja....
Meja kat depan sekali ko....hamboiiii.....
Pastu terus tick borang tu tunggu lebih kurang..terus je makanan sampai ikut peringkat mana yang siap dulu.....
Servis tiptop okeh..order tunggu lebih kurang terus sampai yang kita order tu....



Belasah bubur dulu..sebab bubur antara yang sampai dulu....
Sambil makan bubur sambil pekena Fried Carrot Cake tu....



Yang dulu pergi tu kitaorang duduk yang kat atas sinun...kali ni dia dah bahagikan kot..yang guna kupon kat area yang bawah...hihiihi..kesian kan...dianak tirikan gitu....



Dah nak setel yang first sampai tadi sampai pulak Chiong Fun ni....
Mijon order tiga-tiga jenis...tapi me tak tau nama-namanya...cuma me ingat yang satu depan me ni ada Udang kat tengah-tengah......
Yang ni memang sedap weihhh..memang fav.......



Ye makan..makan..makan....
Awatlah kengkawan me makan dah gaya omputeh makan tu kan...??
Bila tanya Mijon katanya makan guna chopsticks memang best tapi nanti lambat...huwahahahaha.....pandai kan??...tapi memang pun...kalau guna sudu garfu laju je menolak mengambik segala Dim Sum tu...kalau guna chopsticks kan kena sopan satu-satu...lagilah Dim Sum tu lagi sedap makan panas-panas suam...rugilah weiih kalau satu-satu tu....
Fyi, me memang tak reti pakai chopsticks..so agak untung di sini..hehehehe...



Ni bila yang jenis distim sampai....
Ha kau..penuh semeja...hihihik.....
Fyi, ini pun kitaorang tak order semua yang ada ye...yang stim ni pun mungkin ada lagi separuh kot tak terorder....


Kali ni me tak rajin nak amik gambar satu-satu bekas....tapi kalau nak tengok jugak boleh jenguk kat link DIM SUM ni....tapi jangan ngences sudah...hihihiihi....



Antara yang me makan.....
Kitaorang makan tak berebut okeh....tiap-tiap satu bakul tu amik sorang seketul...pastu siap tanya lagi ni ko dah makan?haaa....baik tak kitaorang??....ala apa susah.....tak cukup kang order jelah lagi..katapun all-you-can-eat....eh tetiba kuar tone belagaklah pulekkk....



Yang sedap dan menarik dah habis dimakan....tinggal mana-mana yang nak dihabiskan je...
Mula-mula yang first batch yang diorder tu laju je makan sapsapsoiii....bila dah tengah-tengah memasing dah mengah dah.....




Yang ni kira last yang diorder....eh, ke tak...?eh confirm macam tak je...kikiki......
Sebelum tu ada jugak order desserts diaorang..air Manggo dan Honeydew letak Nata De Coco tu...tapi oklah rasa biasa-biasa je....kiranya kalau tak minum pun tak pe....tu pun nasib baik Mijon order satu je tiap-tiap dua-dua jenis tu....kalau tak memanglah membazir sebab confirm tak habis........
Kuih Bom tu pulak kat Mei San menang okeh...yang Mei San punya luar bila gigit tu crispy giler..dalam chewy lite-lite je mengunyahnya..yang kat sini..luar dengan dalam sama je liatnya...maknanya rasa Kuih Bom yang kita makan selalu tu jelah..takde yang specialnya..yang Mei San tu memang boleh buat teringat seumur hidup okeh........



 Asyik amik gambar orang lain je kan....so suruh pulak Sept amikkan gambar me....
Sue in action....
Tapi nampak benar penipunya...hihihihi...
Tak reti pakai chopsticks tapi nak buat-buat macam pandai....




Baru nak mengayakan dah melekat pulak satu bekas pulak..dah jadi kalut nak membetulkan......hehehehehe...bongoks betul....



Cuba kat bebola yang lain pulak.....beria-ria je kan....??



Jadilah...nak amik tu take time..kang meramuk pulak yang tukang amik gambar.....dahle mengaco orang nak makan kan.....
Yang dah hujung-hujung ni memang tak larat langsung nak habiskan.....pastu startlah ayat "ko tak makan lagi kan yang ni?...."yang ni pun ko tak makan lagi kan...?"..."ko habiskan..yang ni aku dah makan dah...."...huwahahahahaha.....sabor jelah....



Dah setel tu singgah kejab ke toilet then ke kedai Coklat...nyaris-nyaris me nak beli okeh...tapi tak jadi...fuhh..selamat duit dan badan....
Pastu elok tengok jam terus cari Surau.....takut tak sempat zohor pulak...sekarang kan waktu solat awal.....
Cari ikut signboard..rupanya jauh giler okeh Suraunya...
Surau terletak kat Anjung Tinjau sana nun..memang puaslah menapak.....fuhhhh...senak membawak anak perut okeh....



Ni menara tinjau yang kitaorang lepak-lepak masa pergi Eden tahun lepas tu.....
Kali ni ramai pulak orang berbanding masa kitaorang pergi dulu tu....



Sebelah kanan nilah Surau..gambar dalam surau takde ye....menghormati jemaah yang lain gitu....ewahhh....



Ni pulak kat sebelah kiri....
Ni masih lagi kat Anjung Tinjau.....



Okeh..mohlah balik.....
Kat area penerbangan antarabangsa nilah banyak kedai-kedai makan...me nampak ada McD, ada SR...kat tingkat 3 kitoarng tersesat tu ada jugak tempat makan macam stalls....
Sesiapa selalu pergi or pernah pergi taulah kan....me je yang jakun tahap cipan...kikikih.....



Tiket KLIA Transit.....sekarang dah tak print-print dah...(kecuali yang beli online atau mesin kot....nak tau checklah sendiri website diaorang...hehehe)....
Harga untuk pergi dan balik adalah RM12.40....kitaorang beli return tickets so senang balik tak payah nak beli tickets lagi....
Sebelum lupa...korang kalau naik keretapi tak kiralah KLIA Express or yang KLIA transit korang naik je lift yang bercolor Pink tu ye....senang terus je sampai depan kaunter ticket....kalau naik lift lain kang kena tukar-tukar lift pulak....


Kawan a.k.a sahabat me....
Nak me ulang lagi ke ayat kat atas tu...?hahaha!.....




Saya yang kekenyangan....
Giler tak larat nak bawak perut weihhhh....ngantuk kekenyangan tu jangan cakaplah...seharusnya....
Nampak tu beg plastik tepi me tu...??Tu Mijon punya...dia sempat rembat coklat PERERO dengan DAIM.....ada kisah pasal coklat ni...tapi takmau citer...nanti Mijon malu.....kihkihkih....



Seats semua penuh sebab KLIA ni first stesen.....



Dah sampai....legaaa.....syukur Alhamdulillah.....



Minah ni dah mengelabah cari kad ticket dia....
Bukan kali ni je ye dia mengelabah pasal tiket..memang tiap-tiap kali pun....
Kalau tak tickets..kunci..kang pintu rumah or kereta tak confirm dah lock ke belum....adoiiii..korang ada petua tak nak untuk minah ni??




Lepas tu amik kereta then gerak....balik tu sempat singgah Pasar malam UNITEN tu je sebab kesian kat Mijon yang tengah risau pasal Ma dia.......(btw, minah nama Sept tu jumpa je kad ticket dia tu....dah biasa dah sampai me dengan Mijon tak panik dah pun..kahkahkah...!)
Pastu beli untuk minum petang untuk rumah masing-masing lebih kurang (tu yang jumpa pokok Ceri tu...) then balik........
Eh, korang trylah kalau ada kupon Dim Sum kat Eden lagi...sambil-sambil jalan-jalan ke Putrajaya sambil pergi jalan-jalan cuci mata dan tekak dalam KLIA....syok jugak ooo.....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...