Search This Blog

Monday, December 30, 2013

The Hobbit kali ke-2 dan ke- 3...

Ye, kali ni me pecah rekod diri sendiri sebab tengok wayang citer yang sama sampai hatrik 3 kali......first time in my life okeh....gila sangat-sangat...!
Kali pertama haritu dengan Mijon (memang 3-3 kali pun dengan Mijon...hehehehe), kali kedua dengan Mijon, Anim, Sept dan Mak Sept..kali ketiga adalah dengan Mijon sahaja....

The Hobbit kali ke-2
Malam sebelum Krismas minggu lepas (24 Dec 2013)...
Tiket beli yang pukul 11.30 malam....Mijon yang beli siap-siap masa siangnya....
Kali ni pergi satu rombongan gitu...me, Mijon, Anim, Sept dan Mak Sept...
Senang citer, kalau tengok wayang dengan Mijon maknanya kami tengok dekat Cathay kat e@Curve jelah..takdelah kat tempat lain...
Kat Cathay e@Curve tu sebenarnya lagi selesa dari kat TGV (tak caya trylah), seats memang besar dari tempat lain (ni cite tiket biasa tu tau..bukan premium ke apa), seatsnya jenis agak besar dan luas dan bukan jenis seats lipat-lipat tu tau....
Pastu kalau dapat seats yang bawah depan skrin pun don't worry..seats dia ala-ala baring okeh, so korang takkan sakit tengkok sebab kena dongak je...memang selesa....
Sebelum lupa..harga tiket untuk citer The Hobbit adalah RM14 untuk dewasa...kalau untuk 3D tambah lagi RM5 untuk spek mata 3D tu (tapi kalau ada spek 3D sendiri, bawak jelah..jimat RM5).....

Ok sambung citer,
Malam tu lepas Isyak Sept dan Mak dia gerak ke rumah me, parking kereta diorang kat rumah me terus ke rumah Mijon....
Guna satu kereta je sudah...jimat duit minyak okeh..lagipun lagi meriah naik satu kereta, kang naik kereta lain-lain apapun tak boleh....tak syok ooo....
Disebabkan tak jem langsung (iya silalah percaya, tak jem langsung padahal malam cuti kan...) so sampai rumah Mijon pun awal...belum pukul 9 setengah dah sampai giler setengah jam je dah sampai okeh...
So terus decided untuk naik ke rumah Mijon, alang-alang dah sampai awal tu semuanya ada so kita pergilah melawat Ma Mijon....
Kejam tak kejam, Ma Mijon dah kuar hospital nak dekat 2 bulan dah tapi baru kitaorang pergi melawat...huuuuu....
Next dah melawat tu tengok jam lambat lagi pun nak pukul 11.30 so terus decided nak pergi dinner dulu kat Gulam Mee....

Mijon apasal happy sangat tu??


Anim pun ada..last minit nak ikut..nasib baik sempat bagitau Mijon masa nak beli tiket....



Me dan Anim....
Malam tu me makan Sate, Anim makan Nasi Goreng USA, Mijon makan Nasi Lemak berlauk, Sept dan emaknya pulak makan Nasi Goreng....
Paling terpenting kalau pergi Gulam Mee ni kena pekena Teh Tarik or Teh Ais....kalau tengah pantang pun memang tak boleh mengelak okeh...tetap jugak nak minum...huuu..memang ketagihan....


Nak dijadikan cerita....
Masa nak masuk e@Curve tu boleh pulak diaorang tutup parking tu...adoihai..tak memasal dah kena parking kat shopping mall sebelah (tau sebelah je, sebab tak ingat nama apa..hahaha...padahal 40 kali dah ulang alik situ okeh...giler makan semut betul Su)....
Dah kena parking kat shopping Mall sebelah tak memasal kitaorang kena jalan kaki ke e@Curve tulah kan...
Disebabkan masa tu dah pukul 11.25 malam macam tu, jadi semua entrance adalah dah ditutup (kecuali main entrance)..so terpaksalah kami semua dok ulang aling naik tangga turun tangga sebab kes pintu dah tutup tu...
Dah jenuh nak cari jalan nak tembus ke e@Curve tu...pastu bila dah sampai kat tengah-tengah dataran tu (ni pun tak tau nama apa...huwahahaha) ala, tempat ni tengah-tengah antara e@Curve, the Curve segala tu....
Bila dah sampai situ boleh pulak penuh orang dok berparty xmas bagai..adoihai...haruuuuuu....dengan berpoooootttppettt bunyinya..dengan sembur sana sini form spray tu...huuuuuu..masa ni giler nak menangis okeh....macamana rasa nak menangis kalau nak jalan sana sini tak boleh...kira macam dah stuck in the middle dah gayanya.....huuuuuu....
Time ni pulak Mijon dengan Anim jalan kemain laju lagi...memang nak menangis sebab tak terikut dan kena tinggal.....
Dan disebabkan me, Sept dan Mak Sept dah ter"sesat" jalan tadi tu so masuk-masuk tu wayang pun dah start...huhuhu..kali kedua tengok, dua kali jugaklah lambat nak dekat 10 minit....


Nilah penyebab me rasa nak nangis awal tadi tu....
Tinggal sampah je okeh..bagus korang..dah berparty sakan pastu tinggalkan tin merata-rata.....
Tu yang Mijon cakap "patutlah jalan tak jem..kat sini rupaya korang..." hahaha...
Kat sini me nampak jugak ada sorang dua remaja perempuan pakai tudung stylo lagi okeh dok join berparty spray tu...huuuuu...gilar sporting korang ye.....
Balik tu tau tak kitaorang ke mana lagi?kitaorang singgah mamak lagi okeh (tapi bukan Gulam Mee)....serius..ni first time me dengan kengkawan singgah memana lagi lepas balik dari mana-mana kalau memalam...akibatnya....malam tu pukul 4 baru sampai rumah...huhuhuhu....sampai rumah Ayam dah berkokok...punyalah terukkkk......kalah orang-orang yang berparty spray tadi...huuuuuu



The Hobbit kali ke-3
27 Dec 2013 hari Jumaat....
Jadi kali ke tiga sebab Mijon tak puas hati dah empat kali dia tengok tapi 4-4 kali pun dia tak dapat tengok pengawalan cerita...huuuuu....ye Mijon dah 4 kali tengok okeh..giler diehard fan Peter Jacksons nih.....
So sebagai kawan yang agak supportive kita pun temankan lah....kang tak teman kang kawan kepunan kang me jugak yang berdosa kan..hihihik....

Jom me cerita pasal siang harinya dulu....siang tu lunch hour me sempat dating lagi......
Kebetulan Mijon haritu dia cuti so dapatlah nak ngedate..i is so happy...!
Kemahin lagi, siap datim makan Nasi Ayam Hainan kat IKANO lagi U........hehehehe....
Me dah try dua kali dah pergi area sana time lunch hour...memang sempat masuk kerja pukul 2.45 pm tepat...sangatlah syok ooo......so lain kali memang boleh sangat-sangatlah kalau nak pergi hari Jumaat tu......tapi tulah..nanti nak kena cari kawan ngedatelah pulak...kalau ada kawan ngedate mesti lagi syokk oooo.....huuuuu...

Silau pulak....
Food court ni kat tepi Dunkin' Donut....
Sebelah kanan Foodcourt ni adalah arah nak ke IKEA...



Menu tetap amik yang macam biasa...Nasi Ayam....
Walapun kat situ ada je makanan lain yang dijual, tapi Nasi Ayam tetap dihati...hehehehe
Yang ktiaorang amik ni set Nasi Ayam special tu dengan Nasi tambah...
Meriah benar kan, macam dah rupa makan kat rumah...
Macam biasa jugak, Nasi Ayamnya sedapppp..nomnomnom....



Kalau ikutkan lepas balik makan tu 50-50 je nak pergi tengok wayang lagi ke tak....
Tapi bila difikir-fikir alang-alang dah 'cuti' solat ni baik kita gi jelah....kang tak pergi kang mesti hari lain pulak kena paksarela lagi kan...hehehheheh....
So petang tu terus balik je kerja terus ke e@Curve..
Tiket pulak dapat beli paling terawal adalah show pukul 8.30 pm nanti....
Masa tu pulak baru je pukul 6 pm, awal sangat-sangatlah pulak..memang sangap okeh nak menunggu.......
Nak pergi makan memang me surrenderlah...sendawa pun bau Nasi Ayam lagi okeh....so nak taknak kenalah cari tempat untuk lepak-lepak sementara nak tunggu pukul 8.30 pm nanti tu....
Mula tu niat nak lepak-lepak McD kat bawah tu je..sambil minum ke termakan ke.....tapi tulah..belum apa-apa lagi kitaorang dah "jem" kat tepi eskalator...hehehehe....


Ni namanya suratan atau kebetulan....
Elok nak turun eskelator nampak pusat karoklah pulak (selama ni buat dek tak heran pun...tapi kali ni terang pulak mata nampak..hahaha).....apalagi...terus tanya kat kautner, katanya sejam harganya RM13, untuk dua jam RM16...tak fikir panjang terus amik dua jam U........hamboiiii...terus pandai Maths kan.....hehehehehe.....
So melalaklah kitaorang selama dua jam...tak sangka okeh, tempat ni sangat-sangatlah selesa....serius takde langsung bau rokok, pastu lampu pulak takdelah gelap semacam je kan....serius, next time kena repeat sesion lagi nih.....



Dah habis karok kita terus ke tempat wayang....
Duduk-duduk sambil kira hutang piutang..hahahaha....



Elok nampak no 3 tu berlampu mohlah kita bergerak ke dalam.....
Tengok muka orang happy dapat masuk on time..hehehehe....



Kat sini percayalah memang ramai je yang tengok mid nite..so nak balik nanti tu memang tak takut langsung....

Ok, malam tu masing-masing memang puas hati sebab dapat tengok beginning cerita (padahal 6-7 minit awal punya jalan cerita je..tapi sebab dah namapun diehard fan Peter Jackson kan...so kena jugak tengok tu..heheheh)...
Dan ada jugak malam tu time-time yang tak kritikal me tidur okeh..hahahaha..ngantuks ya amatlah pulak..memang mata macam kena gam je......
Balik tu pulak kitaorang memang terus balik rumah je, memang takde niat nak singgah mana-mana dah....
Apapun, memang tak sabar nak tunggu next sequel...giler tak nak tengok, dahlah tengok syok-syok tetiba bersambung kan....



Tamat







Friday, December 27, 2013

Taman Buaya, Melaka

Bersambung dari entri ini...

Hotel yang kitaorang duduk tu memang tak disediakan breakfast (hotel tak berbintang kan...banyak cantik nak ada breakfast???) jadi untuk alas perut kitaorang makan je hasil tapau malam semalam tu.....
Pepagi dah makan Ikan Bakar...hehehehe..hebat betul kan...?
Dah makan lepas tu barulah kitaorang mandi siap-siap nak check-out....(pagi tu lepas solat memasing tidur sampai pukul 9.30 pagi okeh..punyalah penat memasing..)
Niat lepas check-out nak cari barang nak beli untuk bawak balik je....tak kisahlah kat mana janji belacan Melaka kena ada.....hehehehe...

Mula-mula tu kuar je dari parking tu kitaorang ke arah Bandar Hilir...tapi disebabkan jem nak ke sana tu boleh tahan, so tak jadi terus patah ke Ayer Keroh...dah tak sanggup nak beratur lama-lama panjang-panjang macam tu lagi....(serius tak faham kenapalah lampu trafic lite kat situ kalau merah tu sampai 90 saat kena tunggu, tapi kalau hijau takat 30 saat je boleh jalan...huuuu...panjang giler weihhh jemnnya kalau kita ni kat lane yang main road....baru lepas 4-5 biji kereta dah kena tunggu lagi 90 saat..masaklah weihhhh...)....
Nasib baik, dalam main belasah ikut signbord tah mana-mana jalan tulis nak ke Ayer Keroh tu kitaorang manage jalan ikut jalan yang takde traffic jam langsung.....syukurrrr.....
Masa tu yang kitaorang tau elok je dah kuar simpang eh, dah masuk Ayer Keroh...heheheheh....



Elok dah masuk Ayer Keroh nampak ada medan selera ni terus je kitaorang stop....
Nak lunch terus okeh....kang masuk highway kang takut lunch lambat pulak....
Masa kitaorang datang ni orang tak ramai lagi..jadi parking pun banyak lagi kosong...so memang selesalah tak kelam kabut ke apa....
Fyi, Medan Selera Ayer Keroh ni kalau kita ke arah KL (kat Ayer Keroh nak masuk highway) ni dia belah kiri...medan selera ni terletak betul-betul sebelah selepas Shell kat main road tu....



Sebab tak pernah makan kat sini so kita belasah jelah makan kat kedai nama Selera Salmi (no 2 dari kiri) ni....
Kat sini menunya simple je...ada jual macam-macam lauk Asam Pedas, ada lauk pauk tambahan sikit, pastu ada Nasi Ayam...
Me makan Nasi Ayam je.......nasi dia memang sedap ya ampun...tapi sos dia fail...huhuhu...terus fail satu menu.....
Asam Pedas pulak okehlah....not bad....
Apapun..kat Salmi ni tuan kedainya baik....sentiasa je ada berdekatan dengan kita...memang selesa nak makan...
Pastu dah makan tu elok nak keluar tu Sept pergi patah keluar ikut pintu masuk tadi (yang sepatutnya tak boleh nak keluar ikut situ da...) dan dan dah tak memasal Sept panik terus masuk kat Shell sebelah tu pulak....adoihaii...cepat benar panik camtulah jadinya....nasib baik kereta tak banyak okeh...
Dalam panik-panik tu terus je Sept parking kat tepi toilet Shell tu...hahaha.......dan elok pulak tu nampak ada surau...apalagi..tengok jam dah pukul 1.20 pun masa tu teruslah solat Zohor dan Asar Jamak sekali.........
Tapi bak kata Sept yang nak cover salah dia hihihik......ada hikmahnya dia salah jalan tadi tu, kan kita dapat solat siap-siap.........yolahhhhhh...nasib baik, kalau tak mesti kena bahan sebab bega tak bertempat...hihihiik
So dah solat segala so bergeraklah kami....
Lepas solat tu nanti memang niat nak berenti je kat mana-mana bazar yang ada kat sepanjang jalan Ayer Keroh tu....



Lepas dah solat tu memang rezeki Allah nak bagi.... elok masa tengah beratur dalam jem tu, sambil tengok cari parking tu tengok-tengok ada yang nak keluar....Alhamdullilah....
Main belasah je parking okeh, yang tau kat tepi tu memang ada bazar jualan tu....pastu tak sangka pulak tempat yang kitaorang parking tu rupanya kat depan Taman Buaya...ha apalagi..alang-alang dah sampai kan..jomlah masuk.....!
Masuk-masuk depan entrance tu ada taman miniture ni....Malaysia in Miniture...
Ni baru buat kan...?sebabnya Sept kata dulu-dulu dia pergi takde pun.....kalau tanya me memang me taktaulah ye...me ni first time sampai Taman Buaya ni....
Kat area Malaysia in Miniture ni kebanyakkan tempat yang popular kat Malaysia ni dia buat bangunan mini ala-ala kat Taman Tamadun kat Kuala Terengganu tu....
Cuma bezanya dengan yang ni kita tak boleh amik gambar dari dekat-dekat... kalau kat Taman Tamadun tu siap boleh pegang semua kan..kat sini tak boleh ye..amik dari kejauhan je sudah....


Sebelum lupa...harga tiket untuk orang dewasa RM15 seorang...



Comel-comel dan cantik....kalau boleh amik gambar dekat-dekat ni lagi best.....



Startlah kejakunan me masa nih...huhuhu...
Memang meremang okeh bulu roma tengok buaya-buaya banyak-banyak ni....huuuuuu




Seriau okeh...masing-masing besar boleh tahan....
Tengah menaip ni pun bulu roma naik...huuuu...



Tu kat tempat show buaya tu....
Masa ni baru nak start rasanya...tapi sebab penuh macam malas je nak pergi tengok....



Peta pun ada...so takkan sesat....
Taman Buaya ni nak kata besar sangat tu takdelah...tapi nak kata kecik sangat pun tak...sedang-sedang je....



Tarikan terbaru untuk kanak-kanak....mini waterpark...
Ni pun baru ada jugak kot ni...untung kalau bawak budak-budak....takde extra charges pun tau....dahlah tu siapa ada pondok untuk berkelah sekali pulak tu...
I is jeles okeh...bebudak kalau masuk sini lepas tengok buaya boleh terus terjun tiruk cebussss masuk kat dalam kolam ni.....


Kolam yang terbesar kat sini....



Kolam Buaya Tembaga....



Ni je sekor yang bergerak okeh...yang lain-lain tu tidur sedap je....



Seriau tahap satu nih...
Tapi tulah..buaya ni nak bergerak secara agresif memang takdelah....pesennya bergerak satu pastu berenti 6-7 minit kang baru bergerak sikit lagi......tabah giler ko ye buaya........



Sebab yang ni je yang macam beraksi so glamer kejab lah yang sekor nih....



Patah balik ke main entrance...ingatkan nak balik dah..rupanya nak round belah sana pulak....



Yang ni pulak kandang buaya jugak ni...tapi kandangnya kecik je....
Barulah me tau..rupanya banyak giler ek jenis buaya ni..ingatkan buaya ada 2-3 jenis je...



Jalan-jalan rupanya dihujung ke tempat show tadi ni....
Sikit punya lama dia buat show engkau...rasanya lebih dari setengah jam dah ni....
Alang-alang dah ada tu kita tumpang tengok dari kejauhan je....



Ni paling kelako...masa dari jauh tu me dengarlah dia announce next acara iaitu buaya menari...
Mati-mati me ingatkan buaya tu menari chachacha ke apa ke.....rupanya tak okeh.......bila dah dekat tu tengok rupanya bukan buaya tu yang menari...tapi ada sorang lelaki angkat buaya ni sambil menari gitu...hahahaha....sabor jelah....


Then pusing-pusing lagi lebih kurang dah puas pusing-pusing tu kitaorang keluarlah dari Taman Buaya tu....
Singgah kejab kat stalls yang ada dok menapau belacan Melaka dan gula Melaka untuk Emak....harus okeh..kalau tak tak bermakna pergi Melaka...heheheh....






Thursday, December 26, 2013

Campur-campur...

Harini entri campur-campur....belasah jelah..dahlah i is mood ke laut ni..tensen je tengok semorang dok mengabiskan coti...huuuuuuuu
Atas kiri
 Buah Ciku....fav ni...kalau ada memang mengeletek nak makan or beli...
Ciku tu Emak beli kat mana tah...tapi muda lagi...dah masak tu kita kupas kulit then kita potong siap-siap letak dalam bekas then sejukkan dalam fridge......pastu dah sejuk kang kita makan...makan pulak tu kalau tak pandang kiri kanan diri sendiri memang habis sebekaslah jadinya huhuhu.......tapi sebab sedar diri manis okeh so makan hanya untuk hilangkan kepunan je...jadi kenalah makan  sikit-sikit kang berenti kang lain kali sambung lagi....
Atas kanan
 Set Prosperity burger dengan Sundae Mango Peaches...repeat tapau lagi hari Jumaat lepas...tapi tulah....sos blackpapernya tetaplah cairrrr...memang lepas ni tak beli dahlah burger tu kat McD situ lagi....
Bawah kiri
Hari Sabtu pagi Emak buat Nasi Lemak dengan Sambal Sotong Kering....adoihaiii..tak sangka pulak Sotong Kering murah tu sedap lembutttt bila dah masak....selalu kalau beli kat pasar tu dah jenuh rendam pun liat tak sedap...tapi kali ni tak liat langsung okeh...lupa pulak..Sotong Kering ni me beli kat Lumut..saja bila tengok sotong tu cantik bersih tu yang try beli 100 gram RM3.50..Sotong Kering ni jenis yang kecik tu je...jadi memang 100 gram tu boleh buat 2 kali masaklah.......tapi tak sangka pulak berbaloi..next time bolehlah kirim kat Atie kalau dia balik kampung Azrul nanti....
Bawah kanan
Minggu ni kitaorang tetiba tetiap pagi breakfast style omputeh gitu...heheheheh
Gigih!sejak balik dari bercotilah sangat kat Pangkor haritu masing-masing mencari butter spread "sedap"...
Mula-mula Atie, gigih call me tanya mana satu brand butter yang kitaorang makan masa breakfast tu....
Me pulak manalah nak hafal kan..yang me tau makan sedap sudah....eh, tapi me ingat color wrappers butter tu tau....
So masa tu suruhlah Atie sebut nama dan color butter-butter yang ada kat rak tu...
Last-last bila dia sebut Lurpak warna biru...terusss haaaa yang tulah...kikih..belasah ikut bayangan paling tepat gitu...
Petang tu elok je dia bawak balik rumah, terus je kata haaaa yang nilah...dandan nasib baik betul..hihhihihi
Pastu bila dapat tau je Emak nak gi bayar bil esoknya terus je suruh belikan jugak....hehehehe...
Dah tak memasal je satu rumah berbutter berjem bagai....gilo!
Tu jem tu Emak lagi hover...siap beli yang import ko...bila makan tu pulak berketul-ketul berriesnya lagilah feeling omputeh hidung kemek gitu...hehehhehe....





Hari Sabtu...
Selalunya Atie bagi duit je untuk beli beg sekolah Anim...tapi kali ni sebab dia balik awal dari kerja petang tu terus mengajak tuan belanja pergi sekali....
Iyalah...asyik bagi duit tapi rupa beg tak tau pun..so alang-alang tu jomlah pilih sekali...
Alang-alang Atie pun memang nak cari jugak tilam untuk baby dan Imraan....ha eloklah sekali je kan....
Mula-mula nak cari tilam biasa tu je untuk baby...tapi Atie dah terbekenan nak beli baby cot, tapi sebab leceh nak mengangkat jadi nanti-nantilah  dia beli dengan Azrul je nanti...
Pastu elok dok belek-belek kat situ je sampai nak dekat 2 jam terus Atie nak beli tilam untuk Imraan pulak....masalahnya kitaorang tak amik troli pun awal tadi sebab ingatkan takat nak beli tilam baby yang ringan tu je....
Gigih okeh..takde troli pun takpe...sanggup tu angkut dengan tangan je...huhuhu...nak amik troli jauh okeh...tak sanggup nak patah sini sana....
Tapi dah dinamapun REZEKI...elok je tengah nak beratur dok potpetpotpet dengan Atie nak bayar tu ada hamba ALLAH ni tanya kat Atie..nak troli tak?....haruslah masa tu Atie cepat-cepat je mengangguk dan cakap nak...apalagi, terus cakap terima kasih you!...
Alhamdullilah.....tak payahlah nak heret ke sana sini kan..hihihhi...
Apapun, TERIMA KASIH sis sebab bagi troli tu kat kami...semoga ALLAH permudahkan hidup sis sekeluarga...Amin....
So bertroli dengan tilam tinggilah kami pusing satu AEON AU2 tu..hihihik....
Beg sekolah Anim pulak kitaorang beli kat booth yang ada kat tingkat bawah tu je......sebabnya bila tanya adik SA tu katanya kedainya dah pindah...huhuhu...seriuss...lepas ni lecehlah nak beli beg Anim...
Anim ni me rasa kalau beli beg selain dari yang kat Tropicana Life memang sebulan jelah tahannya..
(Pesen dia kalau tak rabak tang nak sangkut bahu, kang rabak kat bahagian zip tu...paling best Emak me pernah beli beg tarik beroda gambar princess tu harga RM110...roda tu rabak tak sampai seminggu okeh....seminggu...
Cabut roda suruh pakai guna bahu last-last bertahanlah sebulan....dah kena beli balik.....tak ke rugi tu...
So masa dia darjah 4 tu trylah beli kat Tropicana Life ni....barulah tahan okeh......Alhamdullilah...paling teruk pun koyak sikit itu ini je...tapi still boleh pakai lagi.....so memang akan tahan setahunlah......)
Ha..tu masa dia sekolah rendah...haruslah kalau dia tak ganas pun tapi dah namapun budak so memang pakai belasah jelah kan......ni dah besar ni kita stick to the brand so Alhamdullilah memang tahan berbaloi....
Memang mati kutulah lepas ni, bila dari Anim darjah 4 lagi dah start beli kat kedai tu ni bila kedainya dah pindah habislah haiii.......malas je nak cari kat cawangan lain okeh...kat AEON AU2 tu memang dah senang giler dah nak gi...huuuuuu..
Lepas dah habis shopping tu sempatlah kitaorang singgah ke Big Apple...tapaulah 2 kotak sedozen tu satu rumah satu...
Nasib baik beli dua kotak tau.....sebabnya masa balik tu Imraan perasyan.......kemahin masa Ayahnya sampai tu dia nak donut tu....pandai okeh...orang offer seketul taknak, tamak tu.....dia nak bawak sekotak terus...kalau memang beli sekotak je memang tak merasalah orang Opah dengan Usu Anim...hihihii...
Lepas dah tapau donut tu sempat jugak tumpang melepak kejab minum ice-blended....bawak orang mengandung, niat nak beli tapau je dah termelepak jugak jadinya.....
Haa..ni kalau sebut Starbucks ni Anim la ni..sekarang ni dah giler Chocolate Cream Frappuccino blended kat Starbucks tu...pantang nampak kedaii haiii mesti nak tapau........nasib baiklah adik bongsu kecik lagi..kalau dah besar memang tak layan lah kan...padahal kakak pun nak tumpang berblended jugak sekaki tu....hehehehe....







Ahad...pagi-pagi lepas bayar duit kereta terus ke AU2...melawat kubur Arwah Abahlah apalagi...
Last pergi hari raya haji haritu je....so memang patutlah pergi pun kan....?
Dulu rajinnnnn giler...tetiap minggu mesti pergi...pastu makin kurang 2 minggu sekali...pastu kurang lagi jadi sebulan sekali..sekarang ni lagi hampeh...sebulan pun tak tentu sekali...huhuhu...teruk kan??....ampunkan saya Abah.....
Tapi kan kat kawasan kubur area sini memang bersih je kelilingnya so tu yang tak risau sangat tu.......cuma tinggal kitalah nak bersihkan kubur ahli keluarga masing-masing tu macam mana...kalau tak bersihkan haruslah kusam je rupanya kan...
Tu pun nasib baik tau...sebab berkat ikut nasihat tukang buat kubur tu bagitau yang kalau nak senang bersihkan kubur buat kubur elok gunakan tiles tu yang Alhamdullilah tiap-tiap kali pergi pun memang senang je nak bersihkan kubur Abah tu....serius senang, trim rumput situ sini, pastu lap dengan kain dah bersih...berkilat lagi....hehehehe...



K lah..dah banyak dah merapek....dadaaa....





Monday, December 23, 2013

Beli Baju dan Kasut Sekolah...

Khamis petang balik kerja lelaju je Anim ngajak me pergi beli baju dan kasut sekolah dia malam tu jugak.......
Eleh, macam le tak tau..sebenarnya the main reason adalah dia nak ajak me gi tapau McD dia tu sebenarnya........(Kakaknya memang malas nak keluar malam-malam sesaja..jadi pandailah dia cari alasan supaya kakaknya bawakkan)....
Yea...Anim ni "hantu" McD kekecik dulu "hantu" KFC tu tapi dah makin besar dah berubah ke burger pulak....
Pesennya tu memang kalau seminggu tak sekali dua tiga kali memang tak boleh (kalau ikut dia hari-hari pagi petang siang malam makan burger je pun takpe)...tapi sapa larat nak layan weihhh??kalau McD tu kat tepi rumah boleh jalan kaki je takpe..ni tetiap kali memang kena drive memang tak rajinlah kan...(delivery memang takkanlah ye.....me pernah beli satu set Double Cheese burger dengan Strawberry Sundae guna delivery servis tak memasal habis RM23 okeh.........tak berbaloi langsung...lain kalau McD tu jauh benar)....jadi memang tobat nak pakai delivery servis....


So malam tu lepas Maghrib kitaorang pun keluar....
Macam biasa....kitaorang beli baju sekolah Anim dekat DOT EDU di Ampang Point....
Kedai kat tingkat 1 depan kedai stokin....
Kedai comel je tapi semua benda berkenaan sekolah ada....tinggal nak beli ke tak je....


Kalau kita datang sini sorang SA akan layan kita one by one.......so senang nak cari saiz ke apa...
Tunjuk je Anim nanti dia suggest saiz semua...tinggal nak try je....
Dah muat cakap nak berapa helai semua pastu bayar...senang je...tak payah pening-pening kepala....



Pastu kitoarang ke BATA...
Nasib baik lalu sini...me malam tu macam blur-blur nak kena beli apa lagilah kan...
Bila dah lalu sini baru teringat eh kasuttt belum beli....(nyanyuk boleh tahan ni...padahal kat DOT EDU tadi tu dah tanya dah pasal kasut kat Anim..tapi sebab Anim tak berkenan kasut kat dalam tu so jadi nak beli...pastu dah tak memasal terus terlupa jadinya......)...
Eh, balik rumah memang kena tapau McD lah kan...kali ni lega sikit..walaupun dah sampai Ampang Point Anim tak charge me nak beli komik/novel...hehehehehe...jimat duits okeh...(eloklah belikan buku tapi tulah..kalau sebulan sampai 3-4 novel boleh bangkrup kakakmu ini....huhuhu...)


Hasil belian....
Bag baju tu satu je..sebab tak dapat nak beli complete semuanya....
Kasut pulak beli sepasang je dengan stokin dua pasang...sebab kasut bulan 8 haritu dah beli satu pasang dah so memang tak payah dah nak beli lebih lagi....


Dapat baju kurung ni sehelai je....ni kes tak berani nak amik dua sebab takut tersalah amik color.....
Tahun ni cekgu sekolah dia tukar color uniform dia (Anim jadi Pegawas Perpustakaan), selalunya color hijau sepasang so senang nak cari..ni bila dah lain dah macam pelik-pelik je nak cari....
Pastu beli jugak serkop kepala tu dua helai....tu jelah....
Kain untuk baju kurung takde saiz pulak...so dah booking 2 helai kat kedai tu siap-siap..kalau ada atau takde nanti dia call bagitau me...(harap-harap adalah...kalau takde mengagaulah nak carik)....
Nampak tak saiz tu MA?tu lah me sukaaa giler kalau beli kat dot EDU ni....kalau baju or kain baju kurung memang akan ada saiz extra....macam yang Anim amik ni sebenarnya saiz M..tapi sebab dia ni tinggi boleh tahan so kena amik yang MA...MA tu maksudnya saiz yang sama dengan M tapi dia lebihkan panjang baju dan lebihkan kat tangan baju tu....so takdelah senteng....(kalau amik L nanti besar lebar pulak kan...?)...so memang pujilah kedai ni..tang saiz memang tiptop....tu yang tak boleh nak pergi tempat lain...seriuss kat sini selesa semuanya......
Tudung pulak memang tak berani nak amik sebab warna tone nak sama..kang salah amik leceh pulak nak gi tukar bagai....


Sebab first time tukar color baru ni so cikgu dah bagi sampel siap-siap.......
Kalau ikut sampel kain memang confirm coklat pekat tu...memang guna kain tu betul-betul sebijik dapat....
Tapi tang baju dengan tudung sangatlah confius....
Untuk baju tu...kalau ikut sample yang cikgu bagi adalah peach yang cair sangat...pastu bila matchkan dan  tu....ada satu color nak ke coklat cair, pastu lagi satu color pulak peach betul....so memang confuse di situ....cikgu Anim ni sebenarnya nak coklat ke peach ni??
Tudung lagilah....ada tiga warna tone dia seakan sama....satu color kuning cair kecoklatan, satu peach betul, satu tu coklat cairr sangat...giler tiga-tiga pun nak seakan-akan sama....dah camno??
So amik keputusan tak payahlah beli lagi...tunggu Anim tanya kengkawan or cekgu dia mana satu yang betul....



p.s.: Me dah tanya kat SA tu...selain kat Ampang Point dot EDU jugak ada kat Wangsa Walk dan kat Ukay Perdana...




Friday, December 20, 2013

Ikan Bakar di Pernu, Umbai, Melaka

Lepas dan check-in hotel kitaorang berehat-rehat, mandi dan tunggu solat isya dulu.......
Plannya malam tu lepas solat memang nak gi cari makan malam..
Tapiiii...yang herannya tu apasal memasing senyap je tak cakap pun nak makan kat mana ke apa....(kiranya ikut jelah Sept nak bawak ke manalah kottt......)...
Tapi tau sangatlah...mesti dalam hati me dengan Sept haruslah nak makan Ikan Bakar kan kan kan?hahahaha.........tipulah kalau dah sampai Melaka tak fikir pasal Ikan Bakau......(syyy...Mak Sept blur tu, jadi dia ngikut je kitaorang...hehehehe...)...
Pastu bila dah gerak tu barulah Sept berbunyik yang dia nak cari Ikan Bakar Portugis..rupanya dia dah niat dalam hati gitu..manalah i is tau kan...hehehehe...ni pun me lah sebelum-sebelum tu gatal dok promot sebab dok baca kata sedap sangat Ikan Bakar Portugis tu......
So gigihlah kitaorang cari....cari buta-buta je okeh....
Sebab yang me ingat kalau nak gi Ikan Bakar Portugis ni kena cari dulu Portuguese Settlement/Perkampungan Portugis tu je.......
Iya-iya je cari okeh (jalannya memang one way nak ke Pernu, Umbai...so patutnya senang jumpa..tapi sebab dah malam so memang tak nampaklah gamaknya...).....
So...dah puas mencari dah sampai sesat barat boleh tahan...barulah nak tanya orang....
First dah sesat tu kitaorang tanya sorang abang ni....beria-ria je me tanya mana arah nak ke Perkampungan Settlement?Tapi tulah...belum pun kitaorang sebut habis soalan dengan confidentnya abang tu bagi arah jalan itu ini ikut sana ikut sini.....
Serius...kitaorang iya-iya je hapal okeh...2-3 kali tanya nak confirmkan...giler confident okeh abang tu.............
Tapiiiii..rupa-rupanya salah okeh....bukan kata jumpa...masuk ke dalam kampung orang lagi ada...huhuhuhu....rasa macam cittttttttt iya-iya je......rupanya dia tunjuk jalan tu dah sampai ke mana-mana tah kitaorang perginya..padahal kitaorang ikut sejibik arahan dia tadi tau...huuuuu..
Pastu dah jauh ke dalam kampung mana tah tu kitaorang berenti pulak depan kedai runcit mana tah, tanya pulak abang tokei kedai tu....
Dia kata kalau Kampung Portugis tu dah jauh tu nak dekat bandar (Melaka town diaoarang panggil bandar je)...aduhhhh sikit punya tersasar kan..kitaorang dah sesat barat ni dah masuk jalan kampung dah berbelas kilometer dah kot nih.....nasib baik minyak penuh okeh....so dia bagilah arahan itu ini...so ke main roadlah balik kita........
Elok dah masuk main road rasa macam tak jumpa jugak (tapi bersyukur sebab dah kat jalan utama dah...)...so decided nak tanya orang-orang kat tepi jalan pulak......
Elok pulak masa tu ada orang kenduri parking tepi-tepi jalan tu...so belasah jelah kitaorang berenti kat tepi tanya orang-orang yang ada tu...
Elok je tanya macamana nak ke Kampung Portugis?....so sorang mamat tu bagilah arahan blablabla....
Oooo..depan lagi sikit rupanya...tak jauh dah pun....
Then kitaorang tanyalah lagi...kat situ kan yang Ikan Bakar Portugis tu....?
Terkejut dia okeh....katanya isssh...tu tempat orang Portugis, orang islam tak makan kat situ..kita tak tau apa yang dia letak......wawahuwaaaaa.....me dah macam...ehh..biar betul??orang lain me tengok pompangpompang kat blog tu hape??
Pastu bila dia dah kata gitu elok pulak sorang abang tu tanya lagi (tadi dia tak amik port sangat dengan kitaorang sebab dia tengah cantek menyembang dengan kengkawan dia...)....dia cakap pulak memang ada Ikan Bakar Portugis..tapi orang melayu (orang tempatan) tak makan.....sebab memang kedai orang Portugis bla..bla..bla...........terus kembang tekak okeh....(ini isu HALAL okeh, bukan racist punya hal).....
Serius...me automatically terus rasa was-was okeh....tang ayat pematah seri orang tempatan tak makan kat situ tau tu je dah buat me surrender...so korang rasa-rasa korang nak pergi tak??....tapi not me.....tepuk dada tanya selera okeh...korang nak takde sapa nak halang...
So dah cakap camtu...teruslah mamat yang awal tadi suggest makan kat sekian-sekian je...kat Medan Ikan Bakar kat Pernu..kiranya depan sikit je dari situ......
Then dia siap suggest ada satu nama dan nombor kedai lagi...katanya kedai tu sedap....siap kata lagi dia kenal ownernya...sebut nama dia je in sya ALLAH orang tu kenal......siap pesan lagi kata saya yang suruh datang...kawan-kawan yang mana saya suruh datang memang nanti dapat harga murah.......hamboiiii...tetiba je kan...?heheheheh.....

So bergeraklah kami...tapi kitaorang takdelah beria nak cari gerainya pun...sebab dah malam sangat okeh....kebetulan pulak dah parking jauh ke dalam so memang malas nak patah balik ke depan kedai-kedai sederet tu....kiranya janji dapat makan Ikan Bakar sudah...so ke Parameswaralah jelah...
Fyi, Parameswara ni kedai yang paling hujung kat medan Ikan Bakar Pernu, Umbai tu..dan paling besar sekali tau.......dulu me pernah pergi sekali....
Elok masuk situ orang memang super-ramai...tapi ramai jenis kitaorang dapat lagi pilih meja lah..sebab ada yang baru habis makan.......kiranya adalah 5-6 biji meja yang kosong....
Tapi..disebabkan kitaorang ni bertiga so taknaklah duduk meja yang panjang untuk group reramai tu kan...jadi kita skip meja-meja yang besar kita cari meja yang kecik/biasa..........
Elok cari tu ada pun meja kecik...meja pun cun memang boleh duduk 3 orang...so duduklah kami....
Suruh Mak Sept duduk dulu...so biar kitaorang berdua je yang pergi pilih apa yang nak dimakan....
Tapi masa tengah dok bincang-bincang (tapi kitaorang tengah berdiri nak pergi dah...) sekali datang sorang worker...
Boleh tak worker tu suruh kitaorang cari meja lain...katanya meja tu kacau orang nak lalu lalang....haaa bolehhhh gitu??Selamba je dia cakap tanpa rasa bersalah okeh (takdelah rude tapi macam takde perasaan je caranya)....Mak Sept dah duduk pun tau......lagipun meja tu bukan kitaorang yang letak kat situ pun...dah memang ada so kitaorang duduk je la...(meja yang kitaorng duduk ni bulat biasa tu tau..bukan meja yang orang pisah-pisahkan tu pun...)...memang putus seleralah kan..kalau dah cakap camtu dia carikan meja lain takpe...ni dah cakap camtu dia lap-lap meja pastu blah.....giler tah apa-apa tah......
Elok orang tu dah kata macam tu macam auto je tiga-tiga tak cakap sebutir apa, sendiri faham terus je gerak ke depan...terus jalan ke kedai-kedai yang belah depan sederet tu terus....(tadi awal malas nak berjalan jauh...terluka hati punya pasal sanggup tu..hehehehe)
Hmmm...memang rezeki rupanya nak makan kat kedai yang mamat tadi tu sebut....giler tak sangka kan...
Kedai No. 5...KITA......
Mula-mula sampai tu katanya dah penuh...so baru je nak gerak cari gerai lain tetiba elok pulak ada yang dah habis makan....Alhamdullilah....
Eh, masa nak cari tempat duduk awal tadi tu kitaorang sebut okeh nama mamat tu.....tu yang laju je ownernya serve kitaorang...hihihihi...berbaloi sebut nama kan.....
Dah dapat duduk tu kitaorang pilih seafoods dan order apa-apa yang patut.....so duduklah tunggu....
Lama boleh tahan tunggu tu tau......tapi takpe..harap-harap berbaloilah nanti ye........



Yang kitaroang makan malam tu:
Udang besar tapak tangan masak Butter Prawn....ni kitaorang amik sekor sorang....
First time okeh me makan udang sebesar tu...
Rasanya oklah......tapi puas hati sebab isi udang tu sedap...nak kata fresh sangat tu tak...tapi oklah....



Ikan Siakap Masak Sweet Sour...buat sebelah ikan je....
Ni me tak rasa...tak fav...hehehe...



Sotong Goreng Tepung....ni amik dua ekor je....
Yang ni sotongnya fresh....walapun tepungnya biasa-biasa je tapi sebab isi sedap so terus je kata sedap...hehehehe...



Ni terpaling champion....Ketam Masak Sambal....
Sedap nak menangis makan dengan nasi putih panas-panas...huuuuu....
Tapi ni pendapat me yang giler samballah kan...orang lain me tak tau...
Tapi percayalah..licin sambal tu dikerjakan me dengan Mak Sept...
Ketam ni pulak takde isi kat kaki-kaki tu.......tapi kat badan dengan pengepit tu je isi penuh.....memang puas hatilah makan.......nomnomnom..sedapnya lah....



Mak Sept yang belanja ni tau...
Terima kasih Cik Leha....semoga bertambah murah rezeki....Amin......
Dah pukul 10.30 malam dah time ni tau...tapi cer tengok belakang..memang penuh umat manusia okeh.....
Seronok tengok masing-masing happy-happy makan reramai dengan family dan kengkawan masing-masing....



Eh tak habis lagi....
Ada Ikan Pari Bakar letak pais ni....fav ni tau....
Ni ok-ok jelah...sebab pari dia tak fresh sangatlah....
Yang ni amik sebelah ekor je..kebetulan ada akak tu pun order sebelah..so dapatlah sebelah lagi...tapi memang fav sangat kalau bakar style macam ni....besttt!!



Ni Ikan Siakap Bakar kosong...
Ni yang lagi sebelah....korang boleh tau mintak potong mana-mana ikan sebelah masak lain sebelah buat lain....lagi untung boleh makan macam-macam rasa...
Ha yang ni memang fresh..sedap manis je rasa isi ikan tu...



Haaaa..giler penuh meja ko....
Macam 6 orang makan je kan padahal berapa orang je pun....
Alhamdullilah...kenyang sangat-sangat-sangat malam tu....
Siap tapau lagi okeh....eh bukan tapau lain..tapau yang tak habis tu jelah.....
Kitorang memang dapat diskaun tau..dari RM96 total semua ni kena bayar RM80 je....Alhamdullilah....
Apapun, thanks kepada mamat yang suggest tempat ni kat kitaorang...semoga mamat tu murah rezeki....baik je dia kan..padahal tak kenal pun kami ni...isssh terkilan pulak sebab tak mintak no phone..huhuhu.....lain kali tak dapatlah nak cakap nama dia lagi wawawaaaa rugiiiii....
Kepada owner kedai No. 5 (KITA) pun terima kasih....walapun makanan dapat lambat...tapi servis memang tiptop..memang best....
Kalau nak tau pakcik owner ni bagus tau...dia tiap-tiap kali orang masuk dan keluar kedai dia mesti dia greeting kita tau....bukan senang nak jumpa owner kedai cakap TERIMA KASIH kepada orang yang datang kedai diorang kan....?(selalunya takat terima kasih bila dapat duit je...terima kasih siap suruh datang lagi tu jarang-jarang sangat kan..)....
Again, terima kasih untuk Mak Sept dan Sept sebab belanja me makan dan bawak jalan-jalan....
Thanks semua....



p.s.: Dah kali ketiga me makan kat Medan Ikan Bakar Pernu, Umbai ni..memang harga kalau makan ikan bakar kat Pernu ni adalah yang TERBAIK (kira ikut timbangan tapi still murah giler) okeh....kedai-kedainya pulak masing-masing ada specialty masing-masing...so averagenya memang tak mengecewakan....
Me suggest korang kalau oder ikan bakar kat sini nanti order yang berpais tau....memang sedap......Sambal kicap pulak 3-3 kedai yang me pernah makan pun memang kick dan terbaik....serius korang kena cuba...in sya ALLAH akan buat korang teringat-ingat dan nak datang lagi.......hehehe.....







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...