Showing posts with label Pemanggang Ajaib/Magic Pan. Show all posts
Showing posts with label Pemanggang Ajaib/Magic Pan. Show all posts

Wednesday, November 19, 2014

Ayam Sos Nandos....

Petang Sabtu haritu me keluarkan ayam seplastik kecik then kasi defrost, pastu ayam dah elok terus perap....
Nak buat Ayam panggang guna Sos Nandos Uolls....terajin gitu....
Eh sebenarnya malas..tu yang main panggang-panggang jek..kalau rajin mau masak benda lain...hehehehe....


Sos Hot Peri-Peri...
Belasah je me main beli....me tak reti okeh...sebabnya me tak pernah makan kat Nandos (me tak pernah makan betul-betul kat restorannya....selalunya dapat rasa sikit kat rumah sebab ada yang tapaukan sikit......so tak reti nak agak rasa original macamana...huhuhu..kesian kan....)
Beli sos ni dah lamaaaaa sangat dah ni tau...rasanya adalah lebih 4 bulan dah kot...punyalah simpan tersadai sebab tak ingat...nasib baik tak expired kikiki..



Katapun me ni "rajin" sangat...
Sebenarnya tak reti.....so me google..pastu tengok pulak katanya tak payah taruk apapun....wahhh ini lagi senang.......Caranya just letak je sos Nandos tu then gaul-gaul rata....tutup dalam bekas then simpan dalam peti ais....



Ni me perap dari pukul 5 ke 6 pastu masak dalam pukul 8 lebih....
Jadilah....ni pun guna ayam apa yang jumpa dalam petiais jek....hehehehe.....
Eh tetiba dah ada kentang...???tu me letakkan lambat...lupa okeh.....patutnya perap awal dengan ayam tadi tu...
Tapi dah tengah-tengah perap baru teringat kentanggg!!terus zasss kupas kulit then perapkan sekali.....




Me masak dalam pemanggang ajaib....
Ayam part kan so muatlah guna pemanggang ajaib ni..kalau ayam potong besar-besar memang jenuh nak panggang banyak-banyak kali wehhh...tak sanggup.......
Nak masak ayam ni  senang jek...letak minyak sikittttt je...then susun ayam dan kentang yang dah diperap tu....pastu tutup pemanggang (tu pun Su ajar...ha kauuuu...)...
Api tu pulak kena kecik je...kang api kuat cepat rentung jadinya....so api kena kecik...then dalam nak dekat 10 minit yang pertama boleh bukak dan cek...rasa dah cantik ayam tu colornya tu pastu terbalikkan pemanggang...then biarkan....kang tau-tau dah rentungg...hahahaha....eh korang..janganlah sampai rentung..rugiiiiii....



Tadaaaaa......hebat tak?hebat tak??(sambil angkat-angkat kening...)....
Ni bukanle me makan sepinggan giniye....ni sebab nak amik gambar cantik-cantik..so kenalah letak dalam pinggan cantik-cantik jugek...hihihihi....



Ni ha me makan....
Tu pun patutnya dua tiga ketul sorang me dapat seketul...tapi paling besar le...hehehehe...
Jadilah..katapun nak try kan....
Rasa??masam-masam pedas rupanya..hihihihih..baru ku tau.....
Macam makan Ayam Rosemary pun iya....cuma tang pedas tu pelik sikit...elok makan tau-tau dihujung lidah pijarrr.....gitu....
Kentang tu tengok rentung kan?tapi percayalah...tak pahit langsung..sedap je rasanya....dahlah tu isi sikit punya gebus......


Ko ingat cukup makan seketul ayam jek...??tak cukup sebenarnya...huhuhu...
So cepat-cepat amik kentang kupas kulit then masukkan dalam pemanggang ajaib tu....
Me letak sikit garam then lada hitam...jadilah untuk perasa.....


Hasilnya....tetap rentung macam tadi.....
Tapi sedap sangat okeh....yang paling tak boleh blah pedas ya amat pulak yang nih....padahal letak black-pepper tu sikittttt je....penangan lebihan sos yang tinggal kat pemanggang ajaib tulah kot kan...
Eh korang try test la...senang jek okeh...jimat pun jimattt..memang sesuai sangat untuk orang kedek and pemalash macam me nih....hihihihi




Tuesday, October 28, 2014

Kicap Pedas (untuk cicah atau Sup)

Harini me nak share cara-cara nak buat Kicap Pedas...
Ni satu resepi je tau tapi boleh dimakan secara versi untuk makan dengan Ikan Bakar (macam kicap cicah Ikan Bakar kat Melaka tu), satu lagi kicap versi makan dengan apa-apa Sup...kiranya resepi ni boleh dimakan untuk kedua-dua jenis makanan lah...
Kicap ni me belajar buat dari Emak me ye...dari kecik ni memang dah biasa makan kicap camni......
Tapi selalunya kalau emak atau me buat kicap pedas ni kat rumah, kitaorang kebiasaannya makan dengan Sup je, tak reti nak makan dengan Ikan Bakar......
Sampailah bila dah makan Ikan Bakar cicah kicap kat Melaka t.... bila makan kicap kat sana me rasa macam seakan-akan sama je dengan Kicap untuk sup yang emak selalu buat untuk sup tu.....
So lepas-lepas tu kicap pedas ni me belasah je untuk makan dengan Ikan Bakar sekali...
Cuma beza kalau untuk Ikan Bakar kita tambah limau kasturi potong sikit...

Kicap Pedas
10 biji Cili Padi
1/2 biji Bawang Putih (sikit je tau..kang banyak mulut bau rauraubaudia..haha)
1/2 sudu besar Gula
1/2 sudu besar Bawang Goreng (optional-kalau takde takpe)
Kicap Masin (kalau guna kicap manis, gula tu kurangkan jadi sesudu kecik je dah)
**Limau Kasturi (Optinal jugak)

Caranya:
Tumbuk Cili Padi, Bawang Putih, Gula dan Bawang Goreng sampai lumat.
Dah lumat keluarkan bahan-bahan letak dalam mangkuk, then masukkan kicap secukupnya...
**Untuk Ikan Bakar, lepas dah letak kicap, potong empat limau masukkan dalam kicap (nak makan baru picit or perah..tak suka tak payah letak limau pun takpe, tetap sedap...)



Tumbuk bawang kecil, cili padi, bawang goreng dengan gula kasi lumattttt....



Ni nak makan dengan Ikan Bakar, so letak limau kasturi potong empat siap-siap....
Patutnya tumbuk lagi lumat..tapi I is malas, so tumbuk ala kadar hancur je dah...kihkihkih....



Sebab tumbuk tak lumat, jadi rupanya out sikit...kalau lagi lumat lagi sedap okeh...so jangan memalas macam me ni....rugiiiii....



Tu diaa...
Dah siap tu kita makan dengan Ikan Talapia Bakar dalam pemanggang ajaib...memang sekor ikan tu boleh habis sekelip mata ye....
Tips nak Ikan Bakar sedap ialah dengan bakar alas dengan daun pisang....sedap tak cukup jadinya ye...
Ikan Talapia tu me gaul dengan garam dengan serbuk kunyit je, tak rajin nak marinate beria-ria pun...tapi percayalah sebab dah balut dengan daun pisang, terus sedap meletup-letup...lagi pulak ikan tu fresh giler, isi pun manis sangat-sangat lagi...

~Selamat mencuba~




Monday, June 09, 2014

Kentang Bakar a.k.a. Baked Potatoes...

Hamboi sekarang Su asyiklah dok tunjuk benda dia masak je kan..?kemahin rajin pulak ye..
Tapiiiii...korang percayalah me tak rajin pun okeh...hahaha...
Me kalau bab masak memasak tu kalau tak resepi tu simple memang takkan masaklah jawabnya...lagi simple lagi baguih gitu...kalau leceh-leceh tu kirim salam jelah.....hehehehe...
Ni citer Jumaat petang...balik-balik macam kebuluq..lepas mandi dah segar tu terus masuk dapur cari kentang...
Kentang-kentang tu me beli dari minggu lepas sebelumnya tu lagi (ala yang berdatim dengan Mijon tulah...)..siap memang beli kentang untuk dibakar lagik...semangat okeh...
Kebetulan masa kat Giant tu pulak kentang-kentang tu pun harga murah semacam..terus me amik 6 ketul...
Untuk 6 ketul kentang jenis Russet tu me bayar hanya RM3 lebih sahaja...serius murah kan..kan..kan...?
6 ketul tu bukannya kecil-kecil tau..ni saiz sederhana besar okeh..kalau seketul kentang tu lagi sikit nak besar tapak tangan me nih...


Kentang-kentang yang dah selamat dibakar...
Bakar 3 biji je sudah...tu pun nasib baik pandai pilih yang lebar panjang tapi leper je...nasib baik okeh..kalau tak memang kena guna oven jugaklah jawabnya...
Oven rumah me pulak kalau nak guna kena keluarkan dari kotak ye...sebabnya dapur kecik benar jadi memang tak muat nak letak oven sesaja kat situ...
Kiranya kalau nak guna keluarkan, taknak simpan dalam kotak...ha gitu...so memang selalunya kalau saja-saja nak membakar memang kena kental hati sikitlah...hehehehe..ni pun nasib baik ada pemanggang ajaib nih..kalau tak jadi Potato Wedges jelah jawabnya....kikikih...



Senang je nak buatnya...
Mula-mula amik kentang cuci bersih-bersih kulit tu...me guna kentang jenis Russet ye....
Me takde alat nak bersihkan, so me sental guna jari jelah...punyalah semangat menyental tu sampai lagi sikit nak melecup jari...hahaha..habis merah ibu jari dengan jari telunjuk gara-gara nak pastikan kulit kentang tu bersih...
Dah pasti bersih susun dalam pemanggang ajaib/oven, pastu masak dalam pemanggang ajaib/oven tu lebih kurang dalam 30-40 minit...
Kalau ada aluminum foil jangan lupa guna tau..balut kentang tu guna aluminum foil tu ye...me tak jumpa jadi belasah je togel gitu jek...
Nak tau masak boleh try test cucuk dengan pisau or apa-apa..kalau pisau/garfu tu dah tak melekat dengan kentang tu dah lembutlah tu...
Dah masak tu biarkan sejuk sekejab..sekejab je tau...nak bagi kentang tu rehat....
Pastu amik kentang tu satu-satu belah kat atas tu sikit...then tekan sikit guna dua jari kat tengah-tengah badan kentang tu untuk bagi ada ruang untuk letak inti....
Nak tunjuk cara tekan lupa pulak nak amik gambar...korang pandai-pandai sendirilah tekan..hahaha...
Masa ni kentang ni masih panas lagi..so berhati-hati tekan...guna tuala untuk pastikan tangan korang tak melecup ye....




Dah ada ruang tu..korang letaklah inti kegemaran korang...
Ada yang buat inti letak daging kisar (yang telah ditumis)..pepandailah ikut sesuka hati korang......
Me buat nih versi malas..so me guna Mayonis, Cheddar Cheese (yang keping-keping tu) dengan Cheese Powder (yang dah dibancuh) jek....
Belasah je me main selang seli cheese dengan mayonis tu...ikut suka hati gitu...
Eh, bila dah letak inti tu jangan lupa masukkan balik kentang tu dalam pemanggang ajaib/oven tu balik tau..nak bagi cheese tu melted....


Tadaaaa...
Ni bila dah bakar balik dalam pemanggang ajaib/oven...nampak gebus dan sedap kan..kan..kan?



Percayalah..memang sedap pun....licinn ko....hahaha...harap diampun tukang masak puji dirik sendirik....
Gebus giler kentang tu tau..macam makan whipped potatoes pun iya....
Pastu cheese tu pulak bagi lemak-lemak masin...huhuhuhu..sedap..nomnomnom....
Bagi me dah nice sangat dah letak macam ni je....
Tapi kalau korang kuat  masin, masa sebelum letak inti tu korang boleh tabur sikit garam dengan black-paper kisar/tumbuk kat atas kentang tu dulu tau......

Selamat mencuba...!
Ewah..macam segment Mari Memasak Bersama Sueginola gitu..hehehehe





Tuesday, October 22, 2013

Roti ala Piza...

Buat entri bodoh-bodoh jelah sebab i is masih tak berapa nak sihat....(walaupun cara menaip macam sihat bebeno kan....khohkohkoh!eh, terbatuk kat sini pulak)




Hari Sabtu...pagi-pagi dah terajin....eh memang susah nak tengok Su rajin tau, kalau malas tu pasti......
Kebetulan hari Khamis Anim bawak balik 2 buku roti, sekolah dia sedekah roti kat anak-anak murid katanya....tapi tah kenapa dia dengan 5-6 orang kawan dia dapat pulak sampai 2 buku....so tak memasal dah sebeban roti pulak ada kat rumah kitaorang (tu tak termasuk ada lagi sebuku roti gardenia yang emak me beli...).......
Emak pulak 14 kali dok cakap nak buat bingka roti..nak buat bingka roti tapi tak buat-buat pun...cisss.......so terus laju-laju me cari akal nak camnelah gunakan roti tu....(kami ni tak pulak berapa minat rotilah..so memang hazab je nak habiskan 2 buku roti tu...)....
Dah penin-penin lalat dok fikir terus teringat kan roti ala piza tu...
Nasib baiklah memang cara nak buat tu simple je kan...so alang-alang bahan memang dah ada kat rumah so kita buatttttt......
Bahan-bahan asas...ewahhhhhh.....ada roti, sos pasta preggo dalam tin tu, sosej yang dihiris-hiris nipis, cendawan dalam tin yang dihiris nipis-nipis jugak dengan Bawang besar yang dihiris.....
Susu tu tak termasuk dalam resepi ye...tu hiasan semata-mata tau....



Hasilnya....kemahin lagi meating cheesenya ye.....
Eh lupa pulak, kena ada cheese jugak...tapi disebabkan me takde cheese mozzarella so me guna Chedar Cheese yang keping-keping tu jek....jadilah..... 
Belasah jelah kan...kita yang buat dia, bukan dia yang buat kita.....eheheheheh....
Yang ni me tak bakar guna oven pun...guna pemanggang ajaib je sudah...
Tapi tulah, yang first batch tu undercooklah...cheese pun tak sempat nak cair...tak reti nak budget api dengan berapa lama nak kena biar kan.....pastu yang second batch pulak (yang ini) cheesenya cair tapi bawahnya rentung..kikikih....dah terovercooked pulak dah...sabar jelah....
Rentung tu tak boleh buat apa-apalah kan....yang pasti rasanya lagi sikittttttt je nak rasa pizza hut tau....^_^






Thursday, July 25, 2013

Sudah dapat my Magic Pan...

Puas dah dok email dengan potpetpotpet kat blog tetiba hari Sabtunya dapat....
Terkejut den...
Tengah syok-syok nak try test buat Puding Caremel yang berjaman tak buat tetiba depan pintu ada orang pegang kotak besar...
Tengok kotak pun dah tau apa benda....hehehehe..haruslah senyum di dalam hati...dalam hati je ye..kat muka maintain gitu....



Tu dia...siap bold lagi ayat dia kan.......
Nasib baik bold bold pun dia pos cepat benda alah tu..kalau takkkkkk......




Bila bukak....
Dia sarung dengan buble wrapper tu je....so ni original ke tak nih....??huuuuuu
Dalam ni ada getah extra tu dengan manual nak guna..tapi takde maknapun...entah tulisan apatah dia tulis...so kita belasah jelah guna nanti ye...... 



Bahagian bawah pan....takde pulak line-line berlekuk tu...huuuuu....



Pan atas pulak....
Ada lekatkan sticker ni....



Magic Pan atau Pemanggang Ajaib saya.....hihihii..sukanyerrrr....
Me beli ni harga RM85 dari LivingSocial...(belian pertama di LivingSocial juga sebab selalunya shopping online kat Groupon jek...)...
Me dah pun rasmikan Magic Pan me ni....dah guna untuk Bakar Ikan Keli, Ikan Terubuk dan buat Kuih Bakar/Bingka Pandan....
Bakar Ikan Terubuk tu terbukti langsung takde bau okeh....kalau tak dulu mau satu rumah bau ikan 2-3 hari....
Try buat Kuih Bakar/Bingka Pandan pulak terhangit kat bahagian bawahnya (kes tak reti nak budget api kuat mana), tapi walaupun bawahnya hangit...atas tak terjejas langsung...sedap dan lemak berkrim gitu......so memang magic...heheheheh...
Cuma Kuih Bakar/Bingka Pandan tu dapat nipis jelah....frust gitu...kena beli yang saiz lagi dalamlah lepas ni....hhuuuuu..macam banyak benar duit kan...?....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...