Monday, June 09, 2014

Kentang Bakar a.k.a. Baked Potatoes...

Hamboi sekarang Su asyiklah dok tunjuk benda dia masak je kan..?kemahin rajin pulak ye..
Tapiiiii...korang percayalah me tak rajin pun okeh...hahaha...
Me kalau bab masak memasak tu kalau tak resepi tu simple memang takkan masaklah jawabnya...lagi simple lagi baguih gitu...kalau leceh-leceh tu kirim salam jelah.....hehehehe...
Ni citer Jumaat petang...balik-balik macam kebuluq..lepas mandi dah segar tu terus masuk dapur cari kentang...
Kentang-kentang tu me beli dari minggu lepas sebelumnya tu lagi (ala yang berdatim dengan Mijon tulah...)..siap memang beli kentang untuk dibakar lagik...semangat okeh...
Kebetulan masa kat Giant tu pulak kentang-kentang tu pun harga murah semacam..terus me amik 6 ketul...
Untuk 6 ketul kentang jenis Russet tu me bayar hanya RM3 lebih sahaja...serius murah kan..kan..kan...?
6 ketul tu bukannya kecil-kecil tau..ni saiz sederhana besar okeh..kalau seketul kentang tu lagi sikit nak besar tapak tangan me nih...


Kentang-kentang yang dah selamat dibakar...
Bakar 3 biji je sudah...tu pun nasib baik pandai pilih yang lebar panjang tapi leper je...nasib baik okeh..kalau tak memang kena guna oven jugaklah jawabnya...
Oven rumah me pulak kalau nak guna kena keluarkan dari kotak ye...sebabnya dapur kecik benar jadi memang tak muat nak letak oven sesaja kat situ...
Kiranya kalau nak guna keluarkan, taknak simpan dalam kotak...ha gitu...so memang selalunya kalau saja-saja nak membakar memang kena kental hati sikitlah...hehehehe..ni pun nasib baik ada pemanggang ajaib nih..kalau tak jadi Potato Wedges jelah jawabnya....kikikih...



Senang je nak buatnya...
Mula-mula amik kentang cuci bersih-bersih kulit tu...me guna kentang jenis Russet ye....
Me takde alat nak bersihkan, so me sental guna jari jelah...punyalah semangat menyental tu sampai lagi sikit nak melecup jari...hahaha..habis merah ibu jari dengan jari telunjuk gara-gara nak pastikan kulit kentang tu bersih...
Dah pasti bersih susun dalam pemanggang ajaib/oven, pastu masak dalam pemanggang ajaib/oven tu lebih kurang dalam 30-40 minit...
Kalau ada aluminum foil jangan lupa guna tau..balut kentang tu guna aluminum foil tu ye...me tak jumpa jadi belasah je togel gitu jek...
Nak tau masak boleh try test cucuk dengan pisau or apa-apa..kalau pisau/garfu tu dah tak melekat dengan kentang tu dah lembutlah tu...
Dah masak tu biarkan sejuk sekejab..sekejab je tau...nak bagi kentang tu rehat....
Pastu amik kentang tu satu-satu belah kat atas tu sikit...then tekan sikit guna dua jari kat tengah-tengah badan kentang tu untuk bagi ada ruang untuk letak inti....
Nak tunjuk cara tekan lupa pulak nak amik gambar...korang pandai-pandai sendirilah tekan..hahaha...
Masa ni kentang ni masih panas lagi..so berhati-hati tekan...guna tuala untuk pastikan tangan korang tak melecup ye....




Dah ada ruang tu..korang letaklah inti kegemaran korang...
Ada yang buat inti letak daging kisar (yang telah ditumis)..pepandailah ikut sesuka hati korang......
Me buat nih versi malas..so me guna Mayonis, Cheddar Cheese (yang keping-keping tu) dengan Cheese Powder (yang dah dibancuh) jek....
Belasah je me main selang seli cheese dengan mayonis tu...ikut suka hati gitu...
Eh, bila dah letak inti tu jangan lupa masukkan balik kentang tu dalam pemanggang ajaib/oven tu balik tau..nak bagi cheese tu melted....


Tadaaaa...
Ni bila dah bakar balik dalam pemanggang ajaib/oven...nampak gebus dan sedap kan..kan..kan?



Percayalah..memang sedap pun....licinn ko....hahaha...harap diampun tukang masak puji dirik sendirik....
Gebus giler kentang tu tau..macam makan whipped potatoes pun iya....
Pastu cheese tu pulak bagi lemak-lemak masin...huhuhuhu..sedap..nomnomnom....
Bagi me dah nice sangat dah letak macam ni je....
Tapi kalau korang kuat  masin, masa sebelum letak inti tu korang boleh tabur sikit garam dengan black-paper kisar/tumbuk kat atas kentang tu dulu tau......

Selamat mencuba...!
Ewah..macam segment Mari Memasak Bersama Sueginola gitu..hehehehe





4 comments:

  1. nape tak makan sekali kulit kentang tu? sedap tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang first tak makan..kenyang.....
      Tapi yang second tu makan...memang sedap..wangi je bau bakar tu....hehe

      Delete
  2. Assalammualaikum

    Puan,

    Nampak macam sedap sangat. nanti saya nak try buat. kebetulan tengah mencari resepi kentang bakar yang sedap.

    anyway, terima kasih sebab share. =)

    -raidah-
    www.blograidah.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumusalam Raidah S,

      Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen kat sini...^_^....

      Haah, trylah...in sya ALLAH sedap....

      Delete

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...