Showing posts with label Bingka Pandan. Show all posts
Showing posts with label Bingka Pandan. Show all posts

Wednesday, September 18, 2013

Bingka Pandan...



Bingka Pandan atau Kuih Bakar...
Berkobar-kobar dari minggu lepas lagi okeh tapi tak buat-buat pun.......
Pastu boleh pulak semalam kat ofis dah terfikir-fikir tak kira balik kerja nanti ni mesti nak buat....iyalah...bila puasa kan tetiba semua benda pun teringin nak makan buat kan.....
Tapi tu pun balik kerja tu tak bergerak-gerak pun ke dapur...lagi-lagi bila tengok Emak tengah chongchengchongchengpumpang menumis Sambal Udang Petai...heheheheh....memang dah tak terfikirlah Bingka Pandan/Kuih Bakar tu dah kan.......
Tapi tulah....elok je malam tadi lepas solat Isya nak pukul 9 lebih barulah roh semangat nak membuatnya sampai....
Tiba-tiba je kan...?hehehehe.....



So terhasillah kuih ni....
Tu pun tak masak guna oven atau Magic Pan/Pemanggang Ajaib tu....me masak guna Acuan Bingka tu tenggek je atas dapur gas...malas nak kuarkan oven punya pasal....eh yang Magic Pan/Pemanggang Ajaib tu bukan taknak guna, tapi feel tak sampailah sebab masak guna bendaalah tu kuihnya jadi nipis......tak syok oooo....lagi kang kena masak sampai dua kali sebab tak muat..so memang taklah.....

Dan bila masak pun guna cara menenggek je....apalagi...memang siap pun lambatlah kan...nak pukul 10.40 malam baru masak...
Tu pun tak menyabar....panas-panas tu me korek semangkuk pastu terus ngap...heheheheh.....
Resepi Bingka Pandan ni me amik dari blog Mat Gebu....(Terima kasih Encik/Abg Mat Gebu).....
Memang sedap sangat ye.....lemak je....
Paling penting adunannya guna sukat cawan dengan ML je...memanglah sesuai dengan me nih.........
Ni me copy and paste kan resepi dari blog http://www.tiffinbiru.com

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum, diayak
1 cawan gula halus
3 biji telur gred A
600 ml santan (cm guna 200ml santan kotak + 400ml air)
250 ml jus pandan (5 helai daun pandan, potong kecil dan kisar dengan 250ml air, tapis)
2 camca besar mentega, cair dan sejukkan
1/2 camca teh garam
1/4 camca teh pewarna hijau makanan
Bijan secukupnya untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, sapu tin kek berukuran 8inci x 8inci x 2 1/2inci dengan mentega, alas dengan aluminium foil, biar berlebih dibahagian kanan dan kiri tin, tujuan untuk memudahkan  kueh diangkat keluar. Lenser dengan mentega. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, pukul telur dan gula dengan whisk hingga hancur, masukkan santan dan jus pandan, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga licin. Tambah garam, pewarna hijau makanan dan mentega cair. Kacau rata2 dan tapis. Ketepikan
  3. Panas kan acuan dalam oven selama 10 minit, kemudian keluarkan dan tuang bancuhan kuih bakar (kacau dulu sebelum dituang). Bakar 10 minit, keluarkan dan tabur bijan rata2. Sambung bakar lagi 40 - 50 minit atau hingga masak (bila cucuk dengan lidi sate, keluar bersih) dan permukaannya perang (cm tukar oven pada fungsi grill dan bakar 5-6 minit lagi hingga permukaan kuih sedikit berkerak)..
  4. Sejukkan kueh sekejap longgar2kan dari tin, gunakan spatula dan keluarkan, biar sejuk sepenuhnya sebelum dipotong..

Coppp...me ada sedikit derhaka...(sorry Encik/Abang Mat Gebu ye...)...
Telur=me letak 4 biji sebab telur tu tak pasti gred A atau B....pastu gula halus tu pulak me kurangkan sukatan kepada 3/4 cawan je....pastu mentega pulak me gantikan dengan minyak je....hehehhehe..pandai-pandai je kan nak mengubah resepi orang......?
Anyway rasanya tetap Bingka Pandan/Kuih Bakar yang sedap tau..tak kurang pun........nomnomnom.....^_^



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...