Search This Blog

Showing posts with label Makcik Viv. Show all posts
Showing posts with label Makcik Viv. Show all posts

Thursday, May 23, 2013

Loan Kereta...


Gambar Hiasan: kiri Myvi baru..kanan Viva lama...


Me tengok ada sorang duaorang dah tersesat kat blog me ni cari pasal loan/pinjaman kereta ...
So bak mai me citer no...
Me start ye....
Fyi, me ni dah dua kali beli kereta secara berhutangggg....(kalau cash tak cerita pulak kat sini kan.?..)..
Kereta pertama adalah Viva 1.0cc EZ (Auto) pada tahun 2007 dan yang terkini satu lagi masa bulan Februari 2013 yang lalu kereta Myvi 1.3cc Premium (Auto)....
Dua-dua beli adalah melalui loan bank, dan dua-duanya jugak adalah 100% loan dan tempoh pembayaran untuk kedua-duanya jugak adalah selama 9 tahun....
Tapi perlu diingat, kereta-kereta ni semuanya me tak beli sekaligus, me beli asing-asing ye.......macam Viva tu me kena jual dulu  sempena sebab nak membeli menghutang kereta Myvi....mak tak mampulah pulak nak ada 2 kereta dalam satu masa yek, satu je cukup bersyukur sangattttt...


Viva (2007)
Loan adalah melalui Bank Rakyat...
Masa tu bank rakyat je yang bagi offer boleh 100% loan gitu....malas nak kumpul duit punya pasal....
Masa tu agak terdesak nak kereta..kalau boleh hari ni jugak nak ada kereta kaedahnya...hihihhihi....so dapat satu yang comel lote pun jadi....
Disebabkan 100% loan, jadinya kadar faedah bunga tu mahallah sikit dari yang berdownpayment....
Kadar faedah masa tu dalam 3.80% untuk 100% loan untuk bayaran selama 9 tahun....

Myvi (2013)
Loan adalah dari Bank CIMB....
Alhamdullilah..tak payah keluar duit jugak, me dapat lagi 100% loan dari CIMB....dasar simpanan tercicir-cicir kan...kahkah!
Tapi paling best kadar faedah bunga untuk tahun ni dah murah...so me dapatlah dalam 2.85%....(kurang nak dekat 1.00% kan...)....
2.85% ni adalah untuk islamic loan yek...kalau loan biasa dalam 2.75% sahaja....(kiranya sama jugak macam Viva, me dapat 100% loan tempoh pembayaran selama 9 tahun juga)
Tapi disebabkan me ni ada loan kereta sebelum ni (kereta Viva tulah kan...) jadi processnya jadi tricky sikit....(sikit je, tapi lain-lain tu agen jual kereta yang uruskan...hihihihi)....


Cara paling basicnya: 
Ni kalau ada kereta, loan pulak tak habis lagi..tapi berangan nak tukar kereta baru ye....
First, me kena jual dulu kereta Viva tu, ini adalah untuk clearkan loan lama yang ada tu kat Bank Rakyat dan barulah dapat buat loan untuk kereta yang baru....(ni cara-cara orang tak berduhit macam me ni..kalau berduhit lain, korang tunjuk je bank-slip gaji, kalau gaji terlebih cukup, 3 biji kereta pun loan korang lepas time tu okeh......lagipun lagi safe buat camni..so takdelah nanti tak pasal-pasal ada satu kereta tapi kena tanggung dua loan dalam satu masa...)...
Macam me cakap kat atas, disebabkan kebanyakkan urusan adalah diuruskan oleh agen jual kereta (orang Perodua) tu kan...jadi bab jual kereta lama dan urusan untuk beli kereta baru adalah melalui dia jugak....
Kebetulan masa tengah riki-riki sebelum tu dia kata dia boleh buatkan dan ada "kaki" untuk beli kereta lama me tu so kita proceedkan sahaja....
Honestly bila kita mengharapkan orang tengah (macam agen jual kereta tu), jarang sangat kita akan dapat  hasil dari penjualan kereta lama....
Sebab utamanya diaorang nak makan komisyenlah kan....penat okeh diaorang tolong jual dan uruskan..so kira halal jelah...(dalam hati iye ke kira halal?kahkahkah!).....
Sambung balik...so bila dah jual kereta lama, senang je..dah boleh proceed beli kereta baru....hahaha...bunyi macam sapsapsoi je kan...??



Antara cara-cara nak jual kereta lama:
Sebelum letak kereta tu kat agen tu me dah survey dulu siap-siap kat "keliling" (kat internet dan tanya kat mana-mana used car dulu)...survey dulu okeh....
Macam me,  mula-mula lagi untuk VIVA, agen yang nak beli kereta letak harga RM18,000 sahaja....padahal kat market paling rendah nilainya adalah RM18,000 dan paling tinggi adalah RM22,000......
Tapi kebetulan pulak bila dah tanya used car -used car lain memang diaorang kata diaorang boleh ambil dalam RM18k sahaja jugak....
So kat sini dah boleh confirmkan memang harga pasaran VIVA me tu adalah RM18k sahaja....


Lagi satu cara untuk lagi confirmkan betul ke tak memang market value harga macam agen dan used car cakap, adalah dengan cara kita semak secara online kat internet pulak:
Cara nak semak harga boleh semak kat Mudah.com.my atau website jual beli kereta yang lain...
Untuk Mudah.com.my:
Korang boleh cari dekat kategori CAR, pastu taip Viva 1.0 auto, tick For Sale, pastu tukar Reg. Year From ke tahun kereta anda (contoh: 2007) dan Reg. Year to ke tahun kereta anda lagi (contoh: 2007) dan klik search...so akan keluarlah list kereta Viva 1.0 auto tahun 2007 yang nak dijual kat situ..
So bolehlah tengok harga paling rendah dan harga paling tinggi kereta yang sama dengan kereta korang tu.......
Nampak kan, agen haruslah nak beli kereta kita dengan harga paling murah....sebab diaorang taknak amik risiko kalau tiba-tiba kereta yang diaorang beli tu tak laku untuk dijual....
So, bila dah confirm so me terus proceed jelah dengan agen Perodua tu je...lagi senang..sebab jual dan beli dengan orang yang sama je...tak payah pening-pening kepala bukan-bukan kan...

Lebihan Loan:
Memang masa first time dengar diaorang nak amik RM18,000 tu je memang me terkesimalah jugak ye....
Iyalah...dahlah lebihan loan kereta Viva tu kat bank tinggal lagi RM20,050...takke nanti kena topup kan...???
Tapiiiii...don't worry....
Fyi, lebihan loan yang perlu dibayar adalah berbeza dengan settlements loan ye....
Contoh: lebihan loan yang perlu dibayar di bank adalah RM20k, tapi kalau kita tanya kat bank pasal nak buat setelment, bank akan bagi amaun lain pulak.....nanti bank akan bagitau amaun lagi kurang dari lebihan loan yang patut dibayar disebabkan ada diskaun sekian-sekian....
So dari RM20k plus-plus yang patut kita kena bayar tu akan berkurangan jadi RM19,300 macam tu....(contoh je ye....kalau nak lagi details memang kena contact bank sendiri)....
Kenapa settlements lagi kurang?? sebab kita akan dapat diskaun sekian-sekian sebab kita akan bayar lump sum (kasi habis) loan tu kat bank tersebut (dicampur dan didarap berapa lama kita dah bayar loan sekali)....
Macam me ni, me buat setelment (bak kata agen tulah setelment lagi senang, kalau sambung bayar tulah lagi banyak kena tipu sebab masalah tukar nama kereta..katanya..kalau tipu tu dialah yang menipu okeh.....)...
So, me ikut je kata agen...kita buat setelment...kira bayar jelah RM yang tak cukup tu kat agen nanti...
Ni kena bayar ye..sebab kalau tak bayar macam mana nak buat setelment....dan jangan lupa minta resit...


Pasal kereta lama yang ada lebihan loan pulak:
Sambung lagi...macam me citer kat atas tadi........walaupun loan kereta baru me tu memanglah dah dapat 100% tapi disebabkan nilai setelment kereta lama tu ada lebihan hutang lagi...so dari harga kereta kita yang agen nak beli dari kita tu kita kenalah topup (tambah duit sendiri) untuk buat setelment tu ye......(ni selalunya sebab kereta lama kita tu value dah jatuh...tapi ini ikutlah brand dan jenis dan tahun keluaran kereta ye..ada kereta lama yang kita jual dapat untung, ada yang rugi sikit macam me....)....
Macam kes me memang me kena topup duit sebab setelment kat bank hanya jadi RM19,000 tapi disebabkan agen nak beli kereta Viva tu dengan harga RM18,200 sahaja...so yang terkurang tu me lah yang kena topup sendiri....

Tapiiiiii...macam kes me ni ada pulak tapinya.....bila me dengar je yang Perodua buat offer sempena Chinese New Year terus me setuju je ko...haha!lahap benar nak kereta baru nih......Tulah penting kena amik tau diskaun atau offer yang dibuat oleh pihak jual kereta ye....
Macam me, me ni kira bernasib baik sikit....walaupun agen kata kena topup lagi RM sekian-sekian, tapi sebenarnya end of the day tak payah topup pun..duit keluar mula-mula je tapi nanti bila semuanya dah setel me akan dapat balik duit tu....
Ha camtu pulak tu kan....??
Fyi, Perodua masa tu offer rebet RM1888....duit raya sempena CNY katanya...katanya duit rebet tak sama dengan diskaun...duit rebet ni dapat kat tangan kita (maknanya bukan masuk kat loan)..so bila setel je urusan kereta baru tu dalam masa sebulan tu,  RM1888 tu dapat kat kita....kiranya dia bagi diskaun tapi diskaun tu dia bagi kat tangan kita, bukan bagi kat bank tolak dalam loan...ngertikkkk???tak faham sila email (sri siantan sangatttttt.....)...
So dah tau ada rebet tu, kenalah buat kira-kira dengan agen/SA tu....
 Then, bila dah kira-kira tu agen pulak kata bagi dia RM2k dulu untuk setelkan kereta lama (tq Emak dan Kak Ema..you know who u r....^_^) ...so me kena bagilah RM2k tu dulu...RM2k ni memang kena bagi untuk agen buat setelment untuk loan kereta lama tu dulu........(ouiiiitt..kena ingatttt...macam me cakap kat atas..mintak resit rasmi company tau......)....
Pastu kalau ada baki jangan lupa mintak balik...macam me ada lagi RM300 macam tu baki dari setelment..so mintak tau..jangan korang senyapkan pulak..hehehehe...

Tapi macam me...sebelum close-deal untuk kereta lama tu, me taknak kalah..tetap nak mintak harga lebih sikit dari agen tu.......
So dari RM18,000 yang dia nak beli tu me suruh dia tambah lagi supaya jadi RM18,200 pulak...nasiblah agen tu bagi....okehlah tu..janji lebih sikit...tapi bayar untuk tutup loan kereta lama tu tetap kena bagi dulu RM2k okeh, tapi tak kisahlah agen tu kata nanti last dah setel barulah dia pulangkan lebihan tu balik...(kat sini kena percayalah..me pun ala-ala percaya tak percaya je ni, 3-4 kali dok ulang tanya kat agen tu..jangan tipu a...jangan tipu a...hahahah...tekanan dia....)
Bab jual beli kereta lama ni korang kena hati-hati..takut dapat ejen beli kereta yang kaki tipu memang masaklah nama tak clear kat bank nanti....





So process secara ringkasnya kiranya ginilah (nak panjang baca ENTRI INI):
  1. Survey pasal kereta lama dulu, dah survey baru proceed ke agen.
  2. Agen akan call untuk appointment tengok kereta lama macamana dulu.
  3. Dah confirm bawak kereta lama pergi tunjuk kereta lama kat agen/used car.
  4. Dah puas hati dengan segalanya baru booking kereta baru...(macam kes me ni agen beli kereta adalah sama dengan yang jual kereta..jadi processnya jadi lagi senang)....
  5. Bayar duit RM2k untuk setelkan kereta lama tu (tambahan untuk setelment, ni kalau adala)...
  6. Bank call untuk confirmation loan baru (yang ni me tak sampai seminggu dah approaved, mungkin sebab musim raya, so jadi lambat sikit...patutnya 2-3 hari kalau takde apa-apa bank akan call...tapi perlu diingat loan approval ni kena ikut banklah..ada bank yang cepat ada yang lambat, cepat or lambat tu ikut diaoranglah, mungkin time tu tengah bizi ke apa ke..tapi considered 2 minggu adalah jawapan pasal loan approved ke tidak ye...)
  7. Agen call kata loan dah approved, so boleh dah sign agreement kereta baru...
  8. Jumpa agen/loan officer untuk sign apa-apa yang patut (agreement kereta baru ye)..
  9. Tunggu tak sampai seminggu agen akan call lagi, kata kereta dah keluar then dah boleh ambik..yeay!!...
  10. Dapat kereta baru dan bagi kat agen/SA kereta lama (bye-bye sayamku....)...
  11. Tunggu agen/bank call atau kita sendiri call pasal kereta lama....
  12. Dapat call dari bank (bank kereta lama), bank kata kereta lama dah dibuat setelment...so nama untuk loan kereta pertama dah clear...(lega)...
  13. Tunggu call dari agen pulak nak tau kereta dah jual ke belum?(tak perlu pun sebenarnya sebab kereta dah dibuat setelment kan..automatically kereta lama tu dah jadi kereta kita..diaorang tak tukar nama, tunggu ada buyer baru nanti tukar nama.)...tapi boleh tanya pasal lebihan setelment tu...(RM2k yang dah diberi tolak dengan harga setelment dan harga kereta yang dijual kepada agen)
  14. Tunggu balance duit yang ada (kalau ada) dan duit NCB sekali...setel


So dah setel hal kereta baru...dan bolehlah pakai dengan lobang hidung tak berapa rapat selama sebulan dua...ahaaaaiiiii.....^_^
Tapi jangan suka kembang hidung sangat yek, kereta lama tak setel lagi...duit pulangan dari setelment loan kereta lama tu pun tak dapat lagi dari agen.... ...
Macam me ni lambat sikit nak setel sebab kereta me tu takde buyer lagi....
Tapi don't worry, walaupun takde buyer, loan untuk kereta lama me tu dah lama dah clear (clear tak sampai sebulan lepas dapat kereta baru)..maksudnya agen dah pun buat setelment semuanya...
Bank Rakyat pun dah siap call me bagitau setelment dah dibuat..lega sangat no....(officially me dah ada 2 kereta atas nama me tauuu.....yeay!!)....
Silalah percaya...mula-mula memang me risau sebab nak kena bagi kereta lama tapi taktau apa-apa ala-ala bagi buta siap bayar RM2k lagi...lagilah bila google tu baca pulak macam-macam cerita pasal loan kereta lama tak clear lagilah, bank call suruh bayar loan kereta lamalah, kereta dah jual tapi nama tak clearlah kan...haruslah tak percaya kan...
Tapi bila agen/SA tu dah bagitau sekian-sekian tu, so me pun belasah jelah percaya........
Macam agen a.k.a. merangkap SA me tu dia memang dah bagitau awal-awal tu lagi..yang kita buat setelment dulu, lepas tu baru setelkan tukar nama....so okeylah kalau dah gitu...
Ternyata dia kotakan janjinya....syukur Alhamdullilah....


Yang pasti duit rebet RM1888 tu me dah dapat (patutnya dalam masa sebulan tapi lebih sebulan baru dapat...tidur ke apatah diaorang ni...kuikukui)....
Pastu duit lebihan loan dari kereta baru tu pun me dapat....haa..camne me dapat...tu takleh citer sini..nak tau sila email ek....(kalau nak tau sangatlah kan...kalau nak cerita kat sini mau kena up lagi satu entri...)....
Cuma satu jelah..bab insurans kereta tu......dah tunggu lama dah kot..
Patutnya me dapat pulangan RM sekian-sekian sebab diskaun dari NCB me tu...
NCB tu apa..sila baca blog ini....(tq for the info...^_^)...
Ke lambat sebab me tak tukar lagi nama kereta??entahlah...kita tunggu jelah...
Pastu tinggal duit lebihan dari kereta lama je lagi......(duit me okeh..silalah pulangkan...tapi takpe..me bagi masa gitu......kalau tak bagi jugak haruslah amukkan..bencikkkk....)...
Sekian kisah loan kereta dan kereta.....^_^

Updated: 2 Julai haritu dah call agen, katanya kereta lama dah dijual...so sekarang tengah tunggu duit lebihan NCB kereta baru sahaja...katanya lambat sikit sebab insurans tu blablablabla (malas nak amik tau..janji bayar balik khen...)....

3 Oktober 2013: Baru je minggu lepas ni me dapat duit lebihan Insurans (NCB), tapi malangnya disebabkan kereta lama terjual lambat so lebihan tu dapat kurang dari yang sepatutnya...(kalau on time hari ni bagi kereta kat agen pastu esok ada orang dah beli memang dapatlah RM800 plus-plus..tapi disebabkan ada orang nak beli kereta tu dah lebih 3 bulan so dapatlah dalam RM500 plus-plus je)....tapi apapun Alhamdullilah..semuanya dah setel....!

27 Ogos 2014: Updated lagi..supaya penerangan lagi terang...kepada sesiapa nak no contact agen berikut sila email me ye...iloveginola@gmail.com...nanti me call agen tu tengok dia ada buat lagi ke tak..kalau ada me sent the contact number....see ya....














Tuesday, May 21, 2013

Macam-Macamlah...

Boleh tak tadi dia ni singgah kat tempat me ni pastu cakap camni....(bukannya nak bertanya kabar okeh....)...
Lebih kurang ginilah dialognya:
Dia: Che Su dah pakai kereta baru ye...Myvi....?
Sue: Haah...(jawab ala-ala malu buaya gitu...auwww...)....
Dia: Mana pergi Viva dulu?jual ke?
Sue: Haah...jual..
Dia: Napa pakai Myvi?
Sue:........(speachless gitu...sebab tak tau nak jawab apa.....).....
Sue: Haa..habis nak pakai apa?(blur, so keluarlah soalan gini)
Dia: Viva tu jual dapat berapa?bulan-bulan Myvi bayar berapa?
Sue: RM***....
Dia: Ooo..full loan ek....?
Sue: Haah....full loan...
Dia: 9 tahun la kan....?
Sue: Haah..9 tahun....
Dia: Napa amik Myvi?
Sue:.......(terkesima 10 saat gitu.....motip???)...

Haihoiii...borak tak sampai 5 minit tapi soalan tak taulah motifnya apa....huhuhu...
Fyi, this 'dia'lah yang dok tanya soalan merapu tiap kali jumpa me....
Contoh soalanya:
1-Kalau jumpa kat surau soalannya Che Su dah ada boyfren dah?..tak pun, Che Sue bila nak kawin?..takpun...cuti tak pergi dating....??....motif??
2-Che Su taknak beli kereta ke?..takpun..Che Su taknak pakai kereta baru ke?...soalan ni keluar time dia baru je BELI KERETA BARU besar tapi secondhand je pun...haaa..kan nak mengutuk nih.......tiap kali jumpa soalan ulang alik itu je....motif??
3-Soalan cepu emas....Che Su taknak beli rumah ke?...Che Su taknak beli rumah teres ke?.....motif??

Ayoyo!sampai sekarang ni me tak faham kenapa dia nak "attack" me dengan soalan-soalan tu...?soalan jenis yang tiba-tiba okeh..lainlah kalau ko ni dah biasa dengan me kan...soalan apapun boleh je....
Ni tak...jumpa pun kadang-kadang, jarang-jarang...silalah sensetif sikit.......
Nak cepuk kang tak pasal-pasal kena menjawab kang...so diamkan jelah....anggap jelah orangnya tu budak-budak lagi (walaupun anak dah ada 2 orang...)....
Makcik Viv ke?Kakak Vivi ke?dua-dua pun me sayam dan suka...
Cuma bila ada yang tiba-tiba tanya bertubi-tubi Kenapa Myvi?Kenapa Myvi?serius me tak reti nak menjawabnya....takpun kalau nak jugak jawapan, tunggu nanti me buat press-conferencelah kot...barulah me boleh jawab panjang lebar gitu..hihihihi...bajet retis gituk!....



Friday, March 01, 2013

Sama tak Serupa...



Dua-dua pun sayang okeh...
Tapi apakan daya..salah satu harus dilepaskan....
Tengok gambar kat atas tu bermakna me dah ada kereta baru....^_^.....
Ohh...happy haruslah happy kan...impian dari tahun lepas lagi ni...tapi rezeki nak dapatkannya hanyalah datang tahun ni....Alhamdullillah..Syukur kepada ALLAH....^_^....
Ada kereta baru, maknanya jugak Makcik Viv tersayang terpaksalah me lepaskan....
Perasaannya haruslah rasa nak menangis..tapi kutabahkan sahaja...kalau kaya takpe..dua-dua dan tiga dan empat pun rembat semua...(huuu...tengok gambar pun sedih nih...sayu je hati....)...
Next entri me citer pasal Makcik Viv kesayang ek...
Apapun...i lap u Makcik Viv...maafkan saya sebab terpaksa lepaskan makcik...huhuhuhu...
Harap makcik dapat tuan baru yang lagi hebat..lagi rajin..dan lagi baik hati....muahhhhxxx...muahxxhhhh!!



Wednesday, February 27, 2013

Berdebar-Debar...

Petang karang lepas kerja nak kena "bagi" sesuatu yang me sayang giler sangat-sangat oh my precious....dan nak kena "terima" pulak sesuatu yang boleh buat me rasa happy nanti...In Sya ALLAH......

Berdebar-debar okeh..rasa nak menangis pun ada nih.....
Apapun, harapnya semuanya success..dan takdelah apa-apa benda yang sangkut-sangkut pulak nanti...(mudah-mudahan Amiiin...)...




Touch&Go Tak Boleh diBaca...


Pagi-pagi hari bekerja biasalah me memang kena lalu dua higway...satu Tol DUKE satu lagi TOL Jalan Duta ke Tol Kota Damansara...(balik pun sama...)...
Kan kalau kat Tol DUKE biasalah duit terus deduct dari kad Touch&Go (T&G) tu..tapi kalau masuk Tol Jalan Duta memang touch untuk read dulu nanti keluar ikut tol mana baru akan dideduct amount yang sepatutnya kan...
Nak dijadikan cerita pagi tadi dah sampai Tol Kota Damansara me pun Q lah belakang satu Saga BLM ni...
Tah macamana driver tu (lelaki muda dalam awal 20-an gitu) elok je dia hulur keluar kad T&G dia tu, sekali kad tu terpelanting jatuh bawah kotak punch tu...sudahh....
Maka, haruslah dia macam panik-panik kan...?
So me perhati jelahkan..boleh buat apapun....so,  dalam kepanikkan tu dia bukak pintu kereta, pastu dia reverse...sekaliiiii......prakkprakkk..kauuu...oh my....pintu kereta dia tersangkut kat kayu tepi divider tu okeh......aduuhhhhhh...me tengok pun terkesima...
Pastu terus dia ke depan...keluar kereta amik kad T&G tu, touch terus dia masuk kereta dan gerak......huuuuu....tak taulah apa perasaan driver tu kereta pagi-pagi terkopak pasal kad T&G kan....

Pastu sampailah turn me pulak kan...me pun dah standby nak touchlah kan.....tapi yang herannya apasal paparan kat skrin tu tak bertukar kengkawan...tak clear pun, still ada lagi paparan kad T&G driver BLM tadi tu...
Lepas tu dahlah memang palang tu tak turun-turun dari tadi...sudahhhhh....macam mana pulak ni???me pulak dah panik...
So dah touch berkali-kali tak mau-mau jugak, me tunggulah kejab...kot-kot dia jadi neutral balik...
Tapi tulah still tak mau-mau jugaklah pulak........
Pastu kat belakang mau dah 6-7 kereta Q dah kot....biasalah tempat T&G selalunya jarang jem berhenti lama sangat kan...
Elok tengah tunggu tu me dengar driver teksi belakang me dok sound....apalagi..jalan jelah...katanya....
Dah dengar gitu...me ni blur..terus zasss jalan je lalu palang tu...
Elok je lalu, sekali baru perasan...eiiiii...palang tu tak baca pun kad me okeh...kang tak pasal-pasal dia potong duit dalam tu okeh....kalau potong singgit dua takpe..kalau dia potong max sampai Tol paling hujung nun camne??
So menonong-nonong pandang kiri terus patah kiri cepat-cepat ke kad centre tol tu..huhuhuhu...
Nasib kereta tak lalu time tu..me pun menonong macam hapa je panik dan blur punya pasal.......
First time okeh pergi center tol okeh..selalunya tumpang toilet je kan..
So tengok ada kaunter kat sana...terus Q...
Depan me ada one lady dan one man...
Lady tu dah merempan-rempan dah pepagi..tah pasal apatah...dengar macam pasal kad dia asyik ke tolak amount salah je...(sempat bzbody okeh..hehhehe)...
Me dah resah dah tunggu kat belakang ni..iyalah...orang merempan mau makan jam kan.....nasiblah bila dapat isi borang apa tah dia dah stop merempan...so next personlah kan......
So next person tu man tulah...cepat je sebab dia topup T&G dia je...then sampai turn me....
Me terus je cakap..kad saya ni tak boleh dibaca...baru je tadi lalu......ayat lebih kurang gitulah......
Then budak kaunter tu check kat computer dia, then call somebody bla..bla..bla...
Terus dia kata "akak pergi tol tu pergi touch kat sana..."..aduhhaiiii....me ke yang kena jalan ke sana???
Sudah...takkan me nak kena touch kat pondok yang tadi tu jugak kot...giler kat tengah-tengah jalan tol tu??
Tanya lagi kat mana? (mungkin me tak berapa dengar kan...)...so dia cakap pergi kat tol pertama...ooooooooo.....ok...heheheh..nasiblah tol yang pertama je..kalau yang tadi mau pukul 8 karang pun tak sampai-sampai..seriau okeh...
So berjalan kakilah me ke tengah tol tu..nasiblah bila dah dekat tu adik kat tol tu dah standby..nampak me je terus dia keluar dari pondok tu...Tq..tq....sejuk sikit hati..heheheh...
So dah buat apa yang patut terus patah balik ke makcik Viv.........

Giler je me rasa sampai me tergelak-gelak over okeh...punyalah rasa lawak di pagi hari...kikikih...
Memang me rasa dugaan giler...tapi nasib baiklah otak blur me ni masih boleh berfikir secara normal time tu...tu yang macam tergelak giler-giler..sebab rasa...hihihihik...kelakar..kelakar....hahahaha!
Apapun me rasa lega je walaupun pepagi buta dah dapat 'dugaan' macam ni kan...rasa macam..kahkahkah!apakah??hehehhe..gitulah...normal ke tak me ni?hihihihi..tapi bagus jugakkan..next time dah tau nak kena buat apa....so kepada kengkawan lain, kalau korang ada masalah macam me ni jangan panik okeh..kang panik over-over lagi jadi lain..so panik blur sikit macam me takpe..janji setel masalah time tu...hehehehe....^_^




Saturday, October 20, 2012

Thekhanan...

Thekhanannnn okeh....

1. Interview-Isnin ada interview untuk kenaikkan pangkat. Tak adalah tekanan apa sebenarnya pun...tapi tipulah kan, rasa tertekan tu haruslah ada kan...berjaman tak kena interview haruslah seriau sikit...ni pun kalau ikutkan belum lagi rasa tekanannya pun...tunggulah esok lusa...mau tak tidur jadinya...huhuhuhu....Interview pulak nanti start pukul 2 petang...lagilah haru...dah comot-comot pastu kena interview...otak pun tak fresh dah gitu...huhuhuhu....Cuma berharap interview success....harap takdelah me terkucil nak menjawab soalan...harap takdelah me jawab tu ntah hapa-apa...harap semuanya ok....Amin....(please doakan yang terbaik untuk saya ye kawan kawan.....harapannya biarlah rezeki tu berpihak kepada saya.....^_^)

2.  Roadtax dan insuran Makcik Viv- Mati 23hb hari Selasa depan..cantikkkkk....ingatkan hari Isnin tu nak setelkan (tapi kena interview pulak, so takpelah)...plannya bertukarlah kan...selasa depanlah baru nak buat (terpaksalah 1 hari tak berroadtax berinsuran....)...sekali tak dapekkk jugakkkk....Selasa dengan Rabu dah kena pergi kursuslah pulak....(baru dapat tau semalam pulak tu...haru....)...paling best dah tentulah khamis tu pulak nak cuti awal sebab Jumaat tu kan dah raya haji....memang haru je....takkan nak tak beroadtax berinsurans sampai seminggu kan....so terpaksa buat hari ni jugak (Jumaat)....giler last minit je kan...salah sendiri gitu...sapa suruh tak kuarkan duit siap-siap...memang tak memasal....Pastu boleh pulak semalam tu (Khamis) call bank tanya pasal nak buat roadtax dengan insurans tu...sekali kata diaorang, bank dah tak buat dah...kalau nak amik geran pastu buat sendiri.....walahwalah, ingat dekat ke??geran sah-sah kat Damansara Utama nun...tah kat mana-mana tah banknya tu...huhuhuhuhu...,.bayangkan dah 4 tahun bank yang buatkan roadtax insuran Makcik Viv, tapi tiba-tiba tahun ni tak buatkan dah....ayo!!....Pastu boleh pulak bank main tolak-tolak kata bank cawangan tu yang buat bank cawangan ni tak buat, bank cawangan tu sekian sekian itu ini...Hallooo!biar benar korang????...Last nasib baik ada sorang staff ni boleh tolong buatkan...mungkin dia ada 'kaki' kot untuk buatkan roadtax dengan insurans semua tu...so belasah saja....janji isnin atau selasa ni me dapat me punya roadtax sudah......Alhamdullilah....tekanan dah berkurangan...walapun punyalah me 'haru' dari semalam....(sampai harini kena amik half day lagik).......bila dah ada yang tolong tu lega sikit....

3.  Check-up-Yang ni patutnya pergi hari Khamis depan untuk amik result darah bulan lepas tu...tapi bila difikir dicongak congak disebabkan hari Khamis tu dah sibuk-sibuk nak raya haji (walaupun takdelah celebrate sangat pun...) so haruslah kena cuti...so appointment tu ditunda oleh diri sendiri jelah....so, minggu lagi satu barulah pergi....(kalau kena marah dengan Nurse memang salah sendirilah kot..huhuhuhu....redah....)

4. Kursus-Kena pergi hari Selasa dan Rabu minggu...nasib baiklah dekat je tempatnya..,kalau tak lagi tekanan....last minit baru dapat tau...tapi belasah....harap nanti okeylah...dahlah peserta lain tu ala-ala glamor je me tengok (list nama).....terpencil jelah saya nanti...huhuhuhu....

Gile tak tekanan....jadual penuh u all...Isnin-interview, Selasa dan Rabu-Kursus, Khamis-appointment doktor pastu roadtax insurans pulak nak kena setelkan (padahal boleh je setel sehari je, tapi sebab tak disangka-sangka dah jadi lain pulak....)...tapi takpe...dugaan sekali sekala kan...tekanan-tekanan pun minggu depan jelah kot jadual penuh pun....minggu-minggu lain tu dah jadi macam biasa dah....tekanan sementara gitu...hehehehehe.....^_^



Monday, September 03, 2012

Cameron Highlands 2012: Signage Tanah Rata...

Tahun ni raya kesian okeh...selain balik kampung minggu pertama raya tu memang me tak kemana-mana pun...
Minggu ni nama je cuuti 3 setengah hari (khamis dah amik cuti separuh hari) sempena Hari Merdeka pun ilek, tak kemana-mana....
Lagilah pulak me ni tetiba petang khamis (sehari sebelum merdeka) tu tetiba datang angin kus-kus perut tiba-tiba rasa tak sedap lepas tu 'cheri beri' kemahin lagi...
Sengsara okeh...tak tau apa salah silap me ni petang lepas Asar tu punyalah perut bagai dilanggar Tsunami....bergelojak perut....malam merdeka siap bangun tidur sebab rasa sesuatu di hujung tekak terus ke toilet tau-tau tu siap dah muntah terbelahak 2 kali malam-malam buta...huhuhuhuhu...(Anim pun sama...padahal makanan kitaorang makan lain-lain sumbernya kot...peliks gitu....)
So, Jumaat tu satu hari memang dah tentulah dah tak boleh kemana-mana..duduk jelah rumah menahan saki baki 'cheri beri' tu...
Sabtu dan Ahad tak payah tanya...kalau dah cuaca panas campur dah tentu jalan jam tu memanglah saja tak mengajak nak beraya ke mana-mana....so janganlah komplen sebab sendiri yang tak nak keluar beraya Su oiii.....
Malam tadi pulak lagi best...kumpul satu keluarga ingatkan membawa bahagia...rupanya...kalah drama swasta...bercekau tak habis-habis....
Sejak 2-3 tahun ni me rasa me dah terjebak dengan sindrom "middle age crisis" orang lain gitu...huhuhuhuhu...
Penat okeh nak handle...macam me selalu sebut....kalau budak kecik boleh je ditangan-tangankan kalau nak mengajar, tapi dah orang tua kan so.....terima jelah seadanya....
Mudah-mudahan 'krisis dalaman' melanda tu berlalu cepatlah sikit....tersepit okeh.....kalau difikirkan secara over mau hilang sabar kot....tapi takpe...bersabarlah wahai hati..insyaALLAH mudah-mudahan semuanya ok nanti....Amin.....

So tak mau stress stress sangat ye....kita layan je cerita Cameron Highlands (CH me ni...).....
Lepas dah ke Bharat Tea Plantation tu kitaorang terus balik semula ke hotel...tapi alang-alang dah terlalu pastu dah tau kat mana nak parking Makcik Viv me tu terus singgah ke signage Tanah Rata nih....
Time ni dah petang kan, so orang ramai jugaklah kat sini...
Tapi takpe...kalau kirakan orang sangat, sampai bila pun tak merasa kan....
Kitaorang park Makcik Viv kat belakang nun...
Tumpang area apartment orang....boleh kot...lagipun banyak lagi parking yang kosong....tak menganggu gitu....
Tempat ni cantik okeh...paling cun rumput dia....
Dah sampai kat batu signage ni apalagi kan terus tumpang pose kejab...
Amik sipi-sipi je dulu...sebabnya adik yang memanjat kat huruf tu tengah sibuk bergambar....takpe kita tunggu kejab kang dah dia dah habis kang kita bergambarlah pulak....



Masing-masing bawak kamera bukan main okeh...siap bertripod bagai...kitaorang je yang santai...pakai digicam sudah....
Nun dihujung nun emak&Anim tengah pusing-pusing melawat kawasan....
Laju je Emak tu...aduhhhhh.....



Diaorang tak habis lagi so takpe...jangan kacau....
So amik gambar dari kejauhan sudah....



Masih lagi belum habis...no hal...kita snap dari jauh je...janji nampak sign kat belakang tu....



Okeh...still sama....
Yang memanjat tu budak perempuan yea...bukan budak lelaki....
Setiap huruf dia pergi...ayoyo...bila mau habis????



Haah, takpelah dik oiiii....
Ko konker jelah sorang....



Penat okeh nak menunggu.....
Balik-balik muka budak memanjat tu, balik-balik muka 3 orang sekeluarga bahagia tu...huhuhuhu



Serius..kitaorang dah snap nak dekat 10-12 keping...still diorang tu tak habis-habis....OMG......




Jadi orang lain ni tengok jelah dari kejauhan.....
Tak tipu okeh.....tengok kiri kanan Ana dengan Anim....
Orang lain tu segan-segan je duduk menunggu dari kejauhan je..kang pergi dekat takut mengacau orang........sabar jelah kan........



Serius ko tak habis-habis diaorang tu...
Budak tu lagi...dah turun naik lagi..adoiiiii....kalau rendah tu takpe..tinggi kot...kalaulah jatuh....memang me tepuk tangan lalala kuat kuat punya, confirmmmmm!!!!




Akhirnya...barulah nak bergerak....sabar jelah....
Ada jugak orang cam gini....dahlah mengambik gambar kat tempat awam, lepas tu boleh pulak buat macam tempat tu ko booked&bayar....lama kot dia je mengambik gambar macamlah orang lain tu taknak mengambik kot....me tak taulah samaada sekeluarga bahagia tu sama 1 trip dengan budak yang suka memanjat tu...tapi serius...tak reti-reti 'bahasa' diaorang tu....adoiihai....





Emak saya yang lepak dan melihat dari kejauhan....




Try amik gambar...tapi dari jauh je...
Ramai...so malas nak kacau...dapat ni pun dah bersyukur....hehehehhehe




Cubaan amik gambar berempat...ini jelah yang dapat...kikikih..sekerat sahaja sudah....
Nampak tak kaki tripod kat belah kiri me tu....
Ye...sekeluarga bahagia 3 orang tu still lagi tak habis-habis bergambar lagi rupanya......
Tak kisahlah tu...hak dia kan...cuma rupanya dia teringin nak amik gambar anak dia atas rumput pulak...adoiiii....kes nak amik gambar macam kitaorang amik tu...
Tapi tulah, nama pun tak berapa paham 'bahasa'...dia bukanlah mengambik gambar dari kejauhan macam kitaorang pun...dia tetap nak  jugak mengambik gambar kat tengah-tengah orang lain yang ramai nak bergambar tu...huhuhuhu..dah tak cukup dekat alihkan tripod tu betul-betul kat tengah tu pulak...adoiiiiiii.....serius me tak faham.....

Ni ada yang yang baru datang...dan ada yang dah nak bergerak macam kitaorang.....



Kitaorang lepas tu terus je bergerak ke hotel....disebabkan hotel adalah terletak betul-betul dekat dengan Pasar Malam Brinchang...so jalan adalah agak jem.....
Dah jem tu pulak bila nak parking hotel sudah jadi masalah.....parking penuh giler giler okeh...
Me rasa me dengan Ana (Emak dengan Anim dah naik hotel dah sebab nak kejar Asar) dah tawaf lebih dari 15 kali kot (serius tak tipu....) tak dapat-dapat jugak parking....
Last kitaorang belasah parking dekat depan foodcourt yang dah tutup....nasiblah...harap-harap kereta selamat....risau jugak sebabnya Makcik Viv adalah jauh dari pandangan....jauh dari hotel pun iya jugak....
Dah park Makcik Viv tu me dengan Ana naik atas....tunggu Maghrib dulu, cuci muka apa yang patut dulu terus turun balik ke bawah.....
Kali ni kitaorang nak ke Pasar Malam Brinchang tu...nak cari dinner gitu...
Tapi takdelah naik Makcik Viv pun....jalan kaki sudah.....kang berapa puluh kali tawaf pulak nak mencari parking balik....
Gambar memang takde ye...Pasar Malam adalah super-sesak....jalan kena pegang bahu orang depan (famili members sendirilah ye...)....memang sesak giler...
Last dalam sesak-sesak tu dapatlah bawak balik Ayam Pusing, Burger, Stimboat 2-3 cucuk, Air Teh Ais dengan barang-barang lain....
Ingatkan nak repeat makan steamboat lagi kat restoran hotel....tapi apakan daya...me sorang je yang nak makan orang lain taknak kan...so, ikutkan jelah mana yang boleh....
Satu lagi...tapak kaki me pun dapat 'hadiah' gitu....tah macamana jalan tu boleh tercucuk batang lidi sate tu...adoiiii...sebaik tak dalam...kalau tak naya okeh....
Dah makan-makan kat hotel tu....lepak-lepak pastu tidur....
Malam tu sejuk boleh tahan....dan macam biasa...me memang tak boleh tidur nyenyak kalau pergi tempat baru...huhuhuhu.....

Bersambung......




Monday, April 09, 2012

Tukar Tayar Makcik Viv.....

Setiap kejadian kan ada hikmahnya...
Macam hal tayar Makcik Viv pun sama...
Syukur Alhamdullilah...disebabkan pagi Sabtu lepas me parking Makcik Viv kat depan rumah Sept (parking menyenget sebab depan rumah Sept tu bukan tanah rata) me dapat tau yang tayar Makcik Viv sangat-sangatlah perlu ditukar....syukur...syukur...
Kalaulah me tak jadi pergi Cameron Highlands tu (tak parking Makcik Viv kat rumah Sept tu) sampai kesudahlah me bawak Makcik Viv dalam kadar bahaya kot...nauzubillah....
Mana taknya...disebabkan me parking menyenget tulah yang me dapat detect yang tayar Makcik Viv tu dah merekah....manalah tak merekah, tayar dah umur 5 tahun tak berganti oiiiiii....
Huh!!....serem je kalau difikirkan....

Disebabkan dah nekad jugak nak naik Cameron Highlands (CH) tu, so terus je pinjam duit kat Sept (kebetulan duit dia memang berlebih...ececehhh...) untuk tukar tayar Makcik Viv tu....
Disebabkan malas nak fikir panjang jugak, terus je  bawak Makcik Viv kat bengkel kereta kat area rumah Sept je...
Pakat tanya je terus kat tokei bengkel...
Katanya tukar RM135 satu tayar....bila kira-kira budget cukup untuk 4 biji tayar terus je suruh tukar semuanya terus....
Kali ni tokei tu kata dia tukar tayar saiz ke apatah no 166 asal tayar no 165 (me tak taulah apa maksud no tu...), tapi katanya lebar sikit dari yang asal tu...
Last last tokei tu bagi diskaun okeh....satu tayar  jadi RM125, pastu kawtim-kawtim lagi dia kira RM500 untuk 4 biji tayar pastu campur RM20 untuk besi tiup tayar tu (RM5 satu)...Kiranya total semua kena RM520 je... alignment ke balancing ke apa pulak dia bagi F.O.C.....
Kira Oklah kot sebab dia tak kira upah labor.....








Sebaik tokei tu buat kejab je...tak sampai sejam dah setel semuanya....
Tapi okehlah kot, tunggu menunggu pun sambil makan breakfast kan...jadi sap sap sui dah siap...tak sedar pun kena tunggu lama....

Tapi tulah, bila dah sampai kat hentian Tanjung Malim Sept dapat call dari bengkel...
Suspen je tau, ingatkan kena patah balik ke apa tah...rupanya katanya yang tadi tu dia dah salah kira.....ayaaakkkkk!!!
Rupanya yang tadi kitaorang dok kawtim kawtim tu harga tayar kancil....cissss!!boleh percaya ke tu????
Dan patutnya harga tayar yang dia tukar tu RM155 sebiji tayar...so kena tambah lagi RM120.....huwaaaaa...apakah?????
Pastu Sept mintak kurang dapatlah jimat RM20...so total bila dah campur RM100 jadilah harga semuanya RM620...takdelah diskaun sangat pun kan.....?sabar jelah.....

Tapi apapun, janji tokei tu tak bagi tayar second atau tayar toreh sudah....
Dan yang paling penting mudahan-mudahan Makcik Viv me tu tak buat hal 'pelik-pelik' bila umur dia dah nak masuk senja ni....amin.....


Monday, March 05, 2012

Jumaat, Sabtu dan Ahad....

Jumaat (2 March 2012)


Kejadian hari Jumaat...
Dari hari Rabu dah perasan dah sebenarnya... bila tengok apasallah tayar kereta Makcik Viv ni macam kurang angin je...Tapi tulah, takat tengok jelah kot, lebihnya tu boleh me buat dek je...
Konon nak tengok dari masa ke semasalah kan...ala-ala monitor je dulu....
Sekali petang Khamis, amik ko..makin kurang sangat dah kot...
So, balik dari kerja tu sempat singgah tempat pam tayar untuk pam tayar Makcik Viv tu...
Kurang banyak kot...huhuhuhu....
Tapi boleh tak, still tak bawak pun pergi bengkel....alasan....kononnya tak nampak dengan mata kasar penyebab tayar Makcik Viv tu bocor....dasar pemalas sebenarnya...kikikikih...
Last pagi jumaat tengok macam ada jugak lagi kurang, lagi pulak cun je nampak dengan mata kasar skru seketul terlekat kat tayar Makcik Viv......adoiiihai..patutlah angin cepat je kurang kan....rupanya memang ada benda yang terlekat gitu...huhuhuhuhu...
So, apalagi...pagi Jumaat tu kerja kena pergi jugak, tapi memang nekad, skru melekat pun melekat lah, janji boleh bawak lagi...tengahari kang time lunch hour memang nak kena bawak jugak Makcik Viv pergi bengkel....
Alhamdullilah, tengah hari tu bengkel bukak...sebaik ada tempat nak berhenti walaupun terpaksa makan jalan orang kan....syukur Alhamdullilah....
Me pergi bawak kat bengkel depan Sekolah Ampang tu je...senang...dah biasa pun satu...lagipun layanan dia tiptop...
Tiap kali pergi sana mesti laju je orang tu layan...memang terbaik...hihihihhi...
Tampal tayar pun sekejab je tak sampai 10 minit gitu, takde de nak tunggu queue ke hapa....
Dah setel tu apalagi..baliklah rumah....lunch hour kan lama...
Sempat buat 'sleeping beauty' lagi tau....jangan jeles....
Pastu balik ke ofis balik tau..kalau ikut hati nak je tidur sampai ke petang...
Tapi disebabkan sekarang ni dah takde dah "Short Leave" atau Cuti Petang, so, nak tak nak silalah bangun dah masuk kerja balik...huhuhuhuhhuhu....

Balik kerja pulak lain kisahnya....boleh sampai je kat fly-over depan RISDA tu sekali ko....
Panjang giler kot kereta...mak aiiii....dah lama dah tak rasa kereta beratur panjang cam gini tau....
Tu yang jakun sikit, sempat keluarkan HP pastu amik gambar lagi.......
Ingatkan depan Ampang Point tu ada excident ke hapa...sekali wendakkkk....
Rupanya masing-masing kelam kelibut nak ke kiri ke kanan...sabar jelah...
Tulah..malas nak cakap....orang kat sini memang gini kot...
Kalau bawak kereta tu kalau boleh nak menonong je tuju je mana nak pergi, beratur ke apa ke tak payah...
Main belasah je masuk kiri masuk kanan suka hati, janji lepas ke depan je kot...
Padahal kalau ikutkan ikut jelah turn masing-masing...ni tak suka berebut tah hapa-hapa, potong sebijik kereta pun jadik, janji kereta ko no satu kat depan gitu....
Cuba kalau ikut turn, rasanya tak adalah nanti nak tersangkut sampai jadi stuck in the middle...yang dapat akibatnya sah-sahlah orang yang belakang nih......bonggokkkkssss...!




Sabtu (3 March 2012)
Patutnya jadi Hari Tidur Sedunia...
Tapi bila dari hari Jumaat masing-masing kang ajak ke situ, kang ajak ke sini...so layan kan aja...
Tu pun patutnya plan cancel tak jadi keluar langsung tau......
Tapi bila dah nak tengah hari Sept kata dia dah free, pastu Mijon pun kata dia pun free..
Apalagi....berjalan-jalanlah kami....
Mula-mula tu ingatkan nak pergi Butik Tudung Al-Humaira, tapi rupa tengah renovation...
Aduiiii....sengal je kan..salah diri sendirilah kot....tapi takpe..lain kali boleh pergi lagik....
Tu yang dalam sikit frust tu singgahlah makan kejab....
Kitaorang makan kat tepi Al-Humaira ni je....
Restoran Ayam Penyet Ojo Lali....
Mijon yang sokmo happy....


Ini Mijon order...
Pisang Bakar...
Rasanya okeylah...
Dia letak cheese dengan coklat rice tu...so, memang lemak-lemak manislah rasanya....


Ni Sept punya...
Nasi Empal Penyet gitu...
Empal tu daging ye kengkawan....
Me pun tak tau sebenarnya, tapi Mijon yang ajar gitu...hihihhihi....


Yes, Emak Sept pun ada tau..hihihihihi....


Mijon....


Dik Nor....


Sila ambil perhatian kepada menu no. 1...
Jangan tak tau...Hot Plain water berharga RM0.50 sen dan Cold Plain Water berharga RM0.80 sen...
Silalah percaya yea...
Jadi dinasihatkan kalau nak beli air kat sini beli jelah air lain, lagi berbaloi kot.....huhuhuhuhuhu....



Rancak berborak...
Biasalah kitaorang...kalau jumpa memang tak sah kalau tak borak sakan...
Lagi lama tak jumpa lagi banyak benda nak borak gitu...
Kalau ikutkan nak borak tu, satu hari satu malam pun tak habis tau....kikikih...
Lupa pulak...kat sini kelakar sikit tau...
Emak Sept orderlah Nasi Goreng masa mula-mula order semua tu...
Sekali boleh, sampaikan Sept dah habis makan pun Nasi Goreng dia tak sampai-sampai...
Pastu kitaorang pun panggillah adik tu, cakap kat dia yang Nasi Goreng tak sampai lagi...
Boleh dia kata apa....???
"Boleh tak cancelkan Nasi Goreng tu...???"......aitttttttt???
Kelakar disini...patutnya yang cancelkan order adalah customer kan, tapi ni terbalik...kedai yang cancelkan...
Bila tanya kenapa?dia just kata "sorry...."...sabar jelah....
Tu pun nasib baik bila mintak Nasi dengan Telur Penyet boleh dapat...
Kalau tak???isshhhh...
Dahlah masa me mintak Gado-gado katanya harini tak buat....tu takpelah kan, memang tak buat....
Tapi tulah yang me tak berapa gemar kedai macam ni....
Kat menu tulis bagai...tapi bila mintak kang takde pulak....potong selera betul tau...
Tu tak campur lagi yang order kita dia nak 'cancel'kan lagi tu...huhuhuhuhuhu....serius tah hapa-hapa....


Pastu dah setel makan
Ke One Utamalah kami....
Misi patutnya yang nak cari barang adalah me ni hah....
Me nak cari kasut jogging dengan Baju Berenang...
Sekaliiiiiiii...................??


Orang lain pulak yang terover shopping ni camno??
Huhuhuhu..sabar jelah kan...
Akhirnya....me tak dapat pun apa yang me nak...(kecuali 2 barang yang me beli kat Daiso....)....
Boleh pulak, bahagian baju berenang tu dah tak macam dulu....
Habis segala baju renang ada yang seksi seksa je...yang 2 pieces macam me beli dulu tu dah takde....
Huhuhuhu..sedih ok....manalah nak cari baju tu yek.....?any suggestion??

Dah habis window dan shopping kitaorang terus cari makan....
Ke Gulam Mee lah kami...hihihii...
Dah jadi tempat 'wajib' dah gitu....


Menu adalah meriah tau....
Me je makan 3 bungkus Nasi Lemak Bungkus tu tau...
Padahal diet karbo ni...tapi dah kat Gulam terus hilang diet ku....huhuhuhuhu...

Lepas habis makan tu tak balik rumah lagi tau...
Singgah dulu rumah Mijon...lepak-lepak, borak-borak..siap gosip pasal retis lagi gitu...hahahahaha...
Adik Mijon Abang kan kerja kat Restoran sekian-sekian, jadi memang habis segala rahsia retis dia tau...
Siap boleh list-downlah sapa yang kaki minum gitu....memang boleh jadi informer lah...hihihihhi
Kitaorang balik nak dekat pukul 12 tau....kemain lagi kan...
Ni gara-gara Septlah..pantang je dengar gosip...melekat kemain lagi tak reti-reti nak balik...huhuhuhuu...
Balik tu apalagi...drive dengan mata separuh gitu...tahan-tahan kan jelah mata ni, janjji sampai rumah dengan selamat.....




Ahad (4 March 2012)
Sarapan pagi...
Diet karbolah sangat kan...
Semangkuk rak nasi me makan...huhuhuhuhu....

Tengah hari pulak me kena pergi ke Ampang Point dan Jusco...
Ke Ampang Point sebab nak cari Baju Kurung sekolah (untuk Pengawas Perpustakaan) untuk Anim...
Pastu nak cari jugak kasut sukan untuk me nih...
Ke Jusco pulak hanyalah semata-mata nak pergi ke kedai Mr. DIY semata-mata sebab nak mencari remote Astro gitu...
Kat Giant ada jugak, tapi harga dah mahal balik RM19.90 satu...
Tapi kat Mr. DIY baru RM4.90 satu...so, dah tentulah cari kat Mr. DIY kan...
Kat rumah me ni, remote Astro dah macam beli hari ni minggu depan jahanam...
Jadi haruslah cari yang murah sahaja sudah....


Di Jusco...
Anim macam biasa..bila me ajak bergambar, jadilah scene macam nih.....

Pergi Jusco kejab je...
Patutnya lepas beli remote nak makan Pizza, sekali boleh pulak seats dah takde...
Bukan takde tu maknanya full...tapi takde sebab 3/4 seats tu dah dibooked...sabar jelah...
Pastu ingatkan nak makan kat A&W....
Tak jadi jugak....penuh sebab ada birthday party....paling tak best siap ada bear A&W tu lagik...
Jadi sebelum ada yang makan tercekik-cekik sebab seriau kat bear tu baik balik je.....
So, penghabisan beli sandwish je sudah......
Beli dua....
Anim katanya nak McD...tapi bila me order, dia pun nak mengoder...so tambah lagi satu...


Lunch orang berdiet....kihkihkih....
Anim lagi dasyat...
Dah beli sandwish, nak jugak McD tu..ingatkan taknak dah.....tapi what to do...
Sebelum ada yang buat muka tahik, jadi harus belikan jugak....
Opsss, sebelum lupa, me agak tak suka betul dengan budak yang kerja kat kedai sandwish kat Jusco ni tau...
Macam apa je...boleh pulak nak buat-buat muka bila me bagi order...
Boleh dia macam tunggu je me salah sebut....siap buat muka nak gelak dan sinikal lagi u...
Dengki ke hapa?i beli okeh, i nak sebut salah pun bukan u yang punya duhit tauu!!!....
Makan sandwish je kottttt........kurang-kurang i yang beli okeh, bukan i yang tukang buat....haa kau....kemain lagi Sue kan....?kihikihikih....


Belian kasut jogging....
Mulanya me je yang nak beli...sekali Anim terjebak sekali...belasah je....
Me dahlah tengah excited nak belajar jogging ni kan....
Kalau ada yang nak join memang i likelah.....


Kasut saya adalah disebelah kiri....
Macam kasut mokcik-mokcik je kan...hihihihihihihihi....
Me cari yang murah je okeh....janji ringan dan sesuai sudah......
Lagipun baru nak try belajar berjogging...
Lainlah kalau dah pro nanti...mau kasut RM300-RM400 me rembat kot...wah verangan gituh....
Mudah-mudahan....mana tau nanti aktiviti berjogging ni boleh masuk dalam gaya hidup me....

Sekian, cerita untuk 3 hari.....^_^





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...