Search This Blog

Showing posts with label Kek Batik. Show all posts
Showing posts with label Kek Batik. Show all posts

Wednesday, January 13, 2016

Kek Batik (Perasa Coffee dan Coklat)....

Duluu...dulu sangat-sangat me rasa adalah dua tiga empat kali me buat Kek Batik nih....
So masa tu resepi memang ingat je sebab senang kan....(mau tak ingat kalau dah buat berkali-kali).....
Pastu me paling suka ada satu resepi tu sebab dia guna serbuk koko lebih daripada serbuk Milo tu...so rasa koko tu pekat gittew....
So cari punya cari resepi (kalau boleh nak yang koko banyak dari Milo)...tapi tak jumpa...
So jumpalah versi baru...guna coklat bar yang makan punya tu....
Kebetulan barang-barang memang dah ada (kecuali biskut meri dengan coklat bar kena beli)....apalagi...malam tadi terus je buat...hehehe...
Rajin weihhh....pukul 10 baru nak start buat....
Tapi takpe....buat malam-malam, nanti bangun je pagi dah boleh ngappp...tak payah nak bertabah sangat nak tunggu benda tu sejuk keras kan...hehehe.....
Okeh, kek Batik ni memang versi SueGinola habislah........
Korang nak ikut boleh je....tapi yang pasti yang me buat  ni memang versi hentam keromo (habis 3 resepi me main combined sesuko hati hahaha)......





Bahan-bahannya senang jek.....
Biskut Meri perisa Coffee, satu bar Coklat VanHouten Hazelnut (ni yang boleh makan terus ye), Milo satu setengah cawan, Susu Pekat setengah tin (patutnya kurangkan lagi jadi 1/4 tin je dah), seketul Butter 250gram (butter pun patutnya kurangkan sikit sebab adunan macam berminyak sangat je bila dah masak huhu) dan Telur sebijik (tak sempat nak amik hehe).....




Mula-mula just patah-patahkan Biskut Meri tu.....
Macam me degil ni degil sikit...orang suruh patah 4, me patah 2 jek...nak cepat gittew...tapi better patah 3 lah kot....
Me ingat lagi kalau patah 3 memang lagi sedap....lembut rangup-rangup je jadinya Kek tu nanti.....




Mula-mula cairkan butter.....
Api memang kalau boleh paling kecik ye...senang nanti tak payah nak beria-ria sangat nak jaga kuali tu....
Eh me masak guna kuali je..memang dari dulu pun..sebab senang nak kaup nanti-nanti.....
Ni kebetulan Iolls guna periuk tak melekat..so memang senang gittew....takde berkecah sangat kuali tu...nak basuh pun senang......





Bila butter dah cair lebih kurang terus masukkan Susu Pekat...then masukkan jugak Coklat Bar tadi tu....just cairkan semuanya...kacau rata.....
Pastu masukkan serbuk Milo...kacau sampai rata....
Pastu pecahkan telur dalam mangkuk (kacau sikit telur tu supaya telur kuning dengan putih tu bercampur).....masukkan telur slow-slow, tapi kacau laju-laju tau.....
Kacau sampailah berkilat......




Tunggu sampai adunan tu pekat sikit then baru masukkan biskut......
Me pulak tunggu sampai mendidih sikit....baru masukkan biskut.....
Ni me masukkan separuh je...sebab kononnya nak bagi kek tu nanti lembut-lembut rangup gittew....kononnya ye...hahahaha....



Ni half way nak lembutkan separuh biskut......
Keep kacau ye...kang hangit me tak tau...hehe......




Ni bila dah masukkan semua biskut.....
So kacau lagi sampai pekat.....



Ni hasilnya...buruk giler kan...?hahaha
Mula-mula me tengok pun apahallah tak jadik nih....lembek semacam je....??
Ni dah transfer kat dalam bekas bertutup......
Sebab lembek so nak himpit biskut tu pun macam tak payah je sebab memang dia flat jek huhuhu...stress hokehhh........ (dahlah berminyak pulak tu huhuhu) so me just tekan-tekan  camtu je (lapik guna plastik then tekan-tekan sikit bagi mampat)...
Nampak tak ada kacang hazel tu...??hihihi..pandai kan Iolls...peminat kacang kan...janji ada tempias kacang pun jadilah.....
Dah tekan so sejukkan sikit then baru simpan dalam peti ais.....




Hasilnya...
Tadaaaa....tak sangka hokeh dia keras...hehehe....
Ni me potong pagi tadi......nak menages bila tengok elok jadi bila dah potong tu...hehe
Rasanya..???haruslah sedap Uolls......(urut dada Uolls dengar Iolls puji dirik sendiri kan..hahaha).....
Cuma...eh ada cumanya...cuma terlebih manis....mungkin sebab guna coklat makan tulah kot yaang jadi manis over tu (padahal guna susu pekat setengah tin je pun).....
Yang versi me buat ni je ni luar melekit tapi dalam tu masih keras sikit lagi (patutnya kena lembutkan biskut lama sikit lagi kot...)....
Overall puas hati....cuma nanti nak alter mana-mana yang terkurang jelah.....








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...