Showing posts with label Port Dickson 2014. Show all posts
Showing posts with label Port Dickson 2014. Show all posts

Tuesday, November 04, 2014

Breakfast and Bye-Bye PD....

Bersambung dari citer kat sini....
Lama dah pun citernya...tapi tah kenapa terlupa so terus terskip-skip...
Ni dah ingat balik so kita sambung bagi habis.....



Pagi macam biasa kena turun bawah untuk breakfast....
Walaupun kitaorang dapat offer cow-cow murahnya harga bermalam kat Corus Paradise Resort nih, tapi tetap termasuk sekali dengan breakfast okeh...memang tak rugi langsung....
Jenis kitaorang pulak, kalau gi cuti-cuti memana memang akan amik hotel yang berbreakfast (dengan geng ke, dengan family ke memang camni)....pepagi nak cari makan kat luar memang tak payahlah....selain dari malas, nanti jadi tak adil untuk semuaorang.....kang sorang taknak sorang nak, sorang malas, sorang take for granted...jadi untuk fair and square kita beli hotel/resort yang berbreakfast siap-siap....
Modus operandinya nak bagi semua orang breakfast secukupnya....
Dahlah kang kalau tak turun rugi duit...lagipun rugi weihhh buffet kan...bila lagi nak makan beria-ria punnn.....



Patutnya bayar extra satu lagi kepala...tapi sebab Azrul the driver malam tadi drive berejam-jam pastu balik pulak lambat so dia taknak turun breakfast.....
Agak save di sini..kikiki...tak payah bayar lagi...guna kupon Azrul je dah....




I is....



Me mother....
Kat dalam penuh..lagipun kat dalam tu jauh nak amik makanan...so kita duduk kat luar jelah....senang...



Me Atie and Me Imraan.....
Puas ibu nak bagi makan nih...sebab kalau pergi cuti-cuti kemana-mana memang susah sikit Imraan nak makan....
Ni dapat suap 3-4 sudu pun dah lebih nikmat.....



Malam tadi Imraan pau Opah kapal nih.....
RM18 satu ni tau....beli kat tepi kedai Ikan Bakar....
Bahaya dia ni...pantang nampak mainan kat mana-mana mesti nak Aaaaaaa....Aaaa katanya (cara sebut, sebut hurup A)...hahahaha....
Kalau tak dapat habislah sepanjang jalan Aa....Aaa....Aa....guling-guling tu tak, tapi bisingnya haiii..jadi semua orang surrender belikan....
Dia panggil A sebab dia tengok Thomas kegemarannya ada ajar ABC...so lepas tu terus segala permainan lekat dia sebut A....



Pagi tu puas makan...walaupun amik sikit sikit segala benda....segala benda dah tak jadi sikit ye Su....
Alhamdullilah kali ni food semuanya ok...tak macam me pernah pergi sekali tu, kurengg sikit........



Paling win Roti Jala nih...kuah kari dia kalau tengok macam sesuatu tapi dah makan terus rasa nak hirup-hirup...pekat je tau....



Tu Atie take turn nak makan....kalau tak memang tak termakan le jawabnya....
Imraan ok lagi sebab ada A baru...tapi Umaar pulak...dok ek ek kat tepi tu....
So Opah bawak pergi pusing-pusing kat tepi resort nih saja cuci-cuci mata....

Lepas dah breakfast, balik bilik dulu....rehat-rehat...
Pukul 10 lebih ingatkan nak tidur...sekali Atie ajak turun pergi kolam....
Oklah..jommmmmmm....
Tu pun mandi kolam tak sampai 1/2 jam...kejar masa kan...
Nak tunggu memasing siap je dah macam hapa....pastu kang aku tunggu ko, kau tunggu aku tau-tau dah tinggal 30 minit je lagi nak check-out....so kenalah stop....
Check-out pun terlambat sikit...nak pukul 12 suku baru turun....
Dahlah tu, dalam kelam kabut tu lift pulak buat hal...adoiiiiiii...
Dah tak memasal kena turun ikut tangga....fuhhhhh lenguhhh....
Dah setel semua kitaorang bertolak ke Teluk Kemang kejab....niat nak jalan-jalan cuci mata dan pergi lunch....
Tapi elok baru nak pergi cuci mata sekali Azrul ajak terus lunch....tu yang kononnya nak singgah tempat makan nak amik air jadi termakan betul...kikiki...kenapa nak singgah amik air nanti me citer ye....



Tu nampak tak air tu lain dari yang lain???
Tu Adik Ipar Mijon yang bagi (thanks Syed dan Dik Nor)........
Sebenarnya diaorang pun ada cuti-cuti sekali kat PD....kebetulan dahlah beli kupon yang sama, pastu boleh pulak booking pun hari yang sama...hahaha..berjodoh sangat kitaorang.....



Kitaorang makan kat kedai Asam Pedas....
Asam Pedas ni me dan kengawan dah banyak kali makan kat sini....selalunya sedap sangat-sangat..tapi kali ni boleh tahan jelah...tak boleh nak bagi 5 bintang dah...huhuhu...



Me mother yang pelik sikit...orang pergi kedai Asam Pedas makan Asam Pedas, tapi beliau makan benda lain....huhuhu....



Pastu terus ke Dataran Teluk Kemang...
Tak sangka pulak ada macam expo apatah....pastu tak sangka pulak jumpa booth company kat sini....hihihii....
Meriah jugak masa kitaorang sampai nih....pandai jugak diaorang buat games nak tarik ramai orang singgah....good..
Pastu ingatkan I is je takut maskot or badut...rupa-rupanya Imraan pun sama...cer tengok gambar tu...tu cubaan dia nak menyorok dari maskot tulah....makcik takut jugak, tapi makcik buat cool-cool kat belakang nih....kikiki
Tapi yang me heran tu kenapa tah dahlah kita ni tak berapa suka maskot/badut, tapi maskot/badut memang berkenan betul dengan kita...huwaaaaa...selalu sangat dah kena....lagi buat bodo lagi dia datang dekat......i hetchuuuuuuuu....!!!




Anim nak pergi tengok pantai....so kita bagi tengok....
Kepunan Anim nak mandi pantai...huhuhu..what to do...masing-masing nak balik awal kalau boleh...esok kan kerja/sekolah....kang lambat sangat I is lah parah....nak kena drive gelap-gelap memang tak sanggup....




Last but not lease....jumpa lagi kat sini...
Ingatkan dah berpecah kat kedai makan tadi bila cari parking tu masing-masing dah berpecah....tak ye...jumpa jugak...hehehehe..siap lepak sesama kat bawah pokok nih lagi....
Puaslah jugak lepak...sambil lepak sambil cuci mata, sambil borak-borak kosong.....

Balik tu baru berpecah....kitaorang singgah tempat Ayam Panggang Cowboy dulu....tapau setengah ekor ayam untuk hilangkan kepunan bila sampai rumah....
Balik tu me dengan Azrul tak ikut highway....belasah ikut jalan kampung....
Adventure giler untuk me okeh....dahlah tak reti nak ikut mana....main ikut arahan Atie kat dalam hp jek....
Waze memang dah buat hal dari kelmarinnya...so berpadukan arahan Atie je....
Puaslah jugak mengelebah nak cari jalan....last-last tembus jugak Semenyeh...Alhamdullilah...
Kalau dah masuk Semenyeh (main road ye, kalau tak tak reti jugak...huhuhu) terus zass ke Ampang....
Jalan memang sedia maklum jem....Alhamdullilah sampai dengan selamat.....





Friday, September 19, 2014

Ayam Panggang Cowboy, PD....

6 haribulan September, dua minggu lepas kitaorang sekeluarga ke Port Dickson....
Cuti tahunan keluarga uolls..tapi tulah, nama je cuti tahunan tapi dua hari semalam je pun...tu pun takat kat PD dengan Melaka jek..hahahaha..jadilah...budget tahun ni ciputss, alhamdulillah itu jelah yang dapatnya....tunggu Iolls jadi jutahwan nanti Iolls belanja satu rumah pergi Haji dan pergi London ye...aamiin....
Kitaorang pergi dua family je...me, Emak, Anim, Atie, Azrul, Imraan dan Umaar...Ana taknak join..so sila abaikan....huhuuuuu
Tapi tulah..pergi ramai-ramai ni tang serabut memang banyak..huhuhu..dengan peel nak tunggu date kosong boleh cutinya....pastu nak tunggu bergeraknya...dengan gaduhnya..lahaiii..memang tetitap-tiap kali pun boleh buat surender nak bercuti lagi...tapiiiii tulah..me rasa kalau tak anak beranak adik beradik tak bergaduh macam tak syiok gitu..hahahah...tak telus..kihkihkih...bolehhh??

Pagi tu patutnya pukul 11 pagi kitaorang dah bergerak..sebab ingatkan petang tu nak ke Melaka jalan-jalan cari makan...tapi atas misscomunication (tetiba nak misscomunication okeh..padahal dah plan sikit punya lamaaaaa....) kena tunggu Azrul sebab dia kerja...boleh??so bergeraklah kitaorang cun-cun azan zuhur tengah berkumandang.......
Gerak time tu memang menjawablah kan...?dengan orang baru balik kerjanya, dengan orang berpusu-pusu keluar rumahnya..huhuhu..terbaikkkkk!!...
Dipendekkan cerita kitaorang sampai hotel ngam-ngam dah time Check-in ye...pukul 3.30 pm...
Dah check-in, masuk bilik golek lebih kurang, mandi dan solat lepas Asar terus kitaorang bergerak keluar....
Disebabkan memang masing-masing lapar so kitaorang singgah cari makan untuk alas perut dulu.....


Ha kauuu..alas perut katanya...alas peruttttt tapi satu set nasi jugak kitaorang tala....
Ni tempat wajib singgah ye kalau dah sampai PD...Ayam Panggang Cowboy kat Batu 7...
Me memang hantu ayam bakar..lagilah wajib singgah sangat-sangat jadinya....dapat pulak sambal cicah dia pedasss likat tu..sedapnya haiiii...
Masa kat hotel dah fikir-fikir sendiri nak makan ayam panggang ni kang keluar kang..sekali bila nak gerak tu Atie kata kita makan Ayam Cowboy jelah...nak alas perut katanya...korang tengoklah alas perut adik beradik ni ye....bukan sikit punya alas..hahaha.... 
Ok, gi sana dah pukul 5...orang dah kurang....
Harga pulak me bagitau ye...sekarang ni dah naik RM1...dulu satu set (tak termasuk air ye) RM5 jek..sekarang ni dah RM6 (tak termasuk air jugak)....potionnya pulak dah kecik...tapi tang nasik tulah dah sikit....saiz ayam tetap sama besarnya..
Dan memang elok dan sesuailah untuk orang-orang yang nak alas perut macam me dan Atie....kikikikih...




Adik Umaar....
Time berjalan buat muka seposen jek a.k.a. muka takde perasaan.....kesian dia kena usung ke sana ke mari...kikikih...



Kitaorang gerak ni satu kereta je...kereta lagi satu parking kat hotel...
Senang tak payah nak banyak-banyak kereta...sumbat pun sumbatlah kan...janji sekali harung....lagipun I is tak berapa gemor nak kena drive memalam....I is surender awal-awal ye....kalau nak jalan me yang drive sila jalan disiang hari...




Abang Imraan yang cool cool man jek....happy sokmo...kecuali kalau time dia serabutlah kan...hhihihihi..
Peelnya kalau berjalan mesti taknak makan...tah apa pesen tah....orang keliling ngapngap tak habis-habis..awak je yang dok geleng-geleng taknak makan....cehhhh...!!



Kitaorang lepas tu terus bergerak ke Melaka....giler betul kan??
Disebabkan ikut jalan lama so merasalah sesat barat okeh....dahlah tu Waze me tu tah apa kenanya tah....
Time orang nak guna betul-betul time tulah dia nak rosak pun...adoiii..so merasalah jejak kaki kat Bandar Melaka nak pukul 9 malam...ye 9 malam ye....sikit punya lama....

Bersambung....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...