Search This Blog

Thursday, September 27, 2012

Hatiku Luka....


Uiiii...takda maknanya....hihihhihi
Pagi tadi me ada appointment gitu...
Macam biasa...kena amik darah.....untuk apa....??nak tau kena tanya okeh...kuikuikui....
Appointment tulis pukul 8 pagi...
Tapi hari ini terlebih cepat...pukul 7.45 pagi dah tercongok dalam kereta di tempat parking depan klinik tu....
So bila jenguk tu macam dah start je, terus je keluar dari kereta Makcik Viv, then terus je amik nombor dan tunggu turn.....
Harini macam tak ramai orang pulak...so agak lega....
Paling best urusan hari ni semuanya selesai tak sampai 1/3 jam....
Siap sampai ofis pukul 8.30 pagi lagi....hehehehehe....i like....



Tapi ada yang i don't like.....
I don't like sebab kat atas nih....huhuhuhuhu....
Patutlah masa lepas cucuk sampai dah kat parking ofis tu rasa pedih je semacam.....rupa-rupanya.......
Punyalah besar cucuknya okeh....first time in my life nih, bekas cucukkannya rupa lain macam gitu...macam bukit kecik pun ada masa mula-mula tengok tu...huhuhuhuhu....dahlah tu darah macam over je kuar kan....?
Dalam gambar tak obvious okeh....kalau tengok real tadi haruslah terkedu jugak...kikikiki....
Tapi takpe..sekarang dah ok....maknanya nurse tu cucuk dengan kadar yang selamat gitu...cuma impaknyalah agak menyeremkan....kikikikih....

Ni rasa macam nak bentang tilam je ni...kenyang giler giler dah ni....Alhamdullilah...
Mana tak kenyang kan..pagi belasah Nasi Lemak Telur Mata+Telur Rebus harga RM3 harga harus dinyatakan sebab mahal tak padan dengan rasa....puiiihhh.... (Siap tapau Milo Ais seplastik rak gitu....)...ni tengah hari pulak baru lepas setel belasah Nasi Kuah Banjir Kari dengan Ayam Goreng....(siap tapau Air Lemon Laici lagi....) dengan pebasuh bibir Char Koi 2 ketul lagi........huhuhuhu....insap kejab.....




Nota seorang Teman.....

My dear,

1) kawin tu perkara baik + sunnah dr rasulullah s.a.w..

2) kalo dh sampai seru + dh jumpa calon yg baik + budget dh cukp + dh sedia mentally, physically, emotionally...tunggu apo lai...

3) kawin menghalalkan apa yg haram sebelum kawin, so kalo dh lama sgt ke hulur ke hilir xde ikatan, sebelum nasi menjadi bubur, baik kawin, betul x??

4) kawin bole ramaikan umat rasulullah s.a.w + bole membuatkn seseorg lbh btggungjwb, maklum la nnt nk jd ketua n pemimpin dlm keluarga

5) hanya melalui perkahwinan shj sesorg bole dpt title yg paling keramat dlm dunia, selepas Allah + rasulullah..apalagi kalo bukan MAK + AYAH...

6) melalui perkahwinan manusia bole kongsi sesuatu yg duit xbole beli..susah senang, kasih sayang, hormat, taat, trust...semua tu akan jd memori + pengalaman yg buatkn kita jd manusia yg lebih matang..

7) kalo sume rakyat M'sia x nk kawin, abisla, xde generasi baru...nnt wawasan 2020 xjd la jwbnya...yg ada warga tua, hahahah....

8) tapi, kalo ko rasa bila kwin umpama masuk mulut buaya, atau omputih ckp "from d frying pan into d fire, xsalah kalo ko fikir 80 kali..

9) ini hidup kita, yg tentukan kita..kalo kwin umpama hidup dlm neraka, baik la ko single smpai ke tua, mkn x mkn, susah senang pun ko punya perut, ko punya bdn, x libatkn org lain..

10) lgpun, kalo kawin buatkn ko hidup merana / mkn hati, baik la jd single, duit yg ada tggung mak ayah yg dh lama berjasa utk kita...

11) jgn mrh/naik angin bila org sindir/tanya "xkwin lg ke?" Nk jd andartu?? Biarla..diorg tu sebenrnya cetek akal & dgki sbb tgk kita free n easy...bole p mana2 yg kita suka..hahaha...

12) tapi itulah, kalo dh nama manusia, xlari dari rasa sunyi..tgk org ada boipren, nk boipren gak, tgk org kwin, nk kwin gak...ye tak??

13) apa-apa pun keputusan ko, jgn dgr ckp org, sbb apa yg jadi belakang hari ko yg tggung sendiri, kita diberi akal fikiran+gerak hati+pengalaman utk fikir & menilai apa saja yg kita nk buat, kami hanya mampu menDOAkan segala yg terbaik utk sseorg yg paling BAIK mcm ko...amin..

teman makan sepinggan & minum secawan,

-fromKDwithlove-



p.s:  Walaupun bukan untuk me tapi 'point-point'nya sungguhlah menusuk kalbu...tak sangka okey..touching i tau....huhuhuhuhu....





Tuesday, September 25, 2012

Cupcakes dari CuppyLicious Cupcake...

Thanks CuppyLicious Cupcake (Puan Wan Su) sebab dapat buatkan cupcakes untuk masjis pertunangan Anna haritu...^_^
Tempahan dibuat seminggu awal dari tarikh...
Nak tempah senang je...just sms dengan ownernya pastu deal apa yang kita nak...isyaALLAH hasilnya akan dapat macam kat bawah nih....
1 benda yang me suka dengan cupcakes dari Cuppylicious Cupcake ni adalah rasa cupcakenya yang sedap sangat-sangat...korang memang tak rugi satu sen pun kalau tempah kat sini yea.....
Harga pulak tu sangatlah berpatutan, memang the best offer in the townlah....i like!!
-gambar dari cuppyliciouscupcake-

Hahahaha...puji-puji ni tak dapat komisyen pun kengkawan pun...cuma hanya review dari lidah ke blog gitu...hehehehehe.....
Cuma satu je tak jamin....sms dari ownernya mungkin dijawab lambat sikit ye...(based on pengalaman Ana yang dah beberapa kali tempah  cupcakes kat situ)....tapi insyaALLAH akan dijawab jugak...haraplah bersabar....heheheheh...
Lagi satu...details pasal bentuk cupcakes tu kena terangkan dengan jelas sikit (kepada pembeli yang sangatlah detail pasal details cupcakes yang nak diorder tu ye....)....kalau tak takut lari sikit designnya.....
Apapun kitaorang sangatlah berpuas hati dengan cupcakes yang dapat ditangan kami tu...~wink wink wink~.^_^





Wednesday, September 19, 2012

Makanan....


Burger Ayam...
Ni buat pagi-pagi tadi...
Ada 2 pokok lebihan Daun Salad/Lettuces kat rumah, so terus dapat idea nak membuat burger....patutnya semalam lagi dah buat tapi roti dah expiredlah pulak so proceed ke hari ni....
Sodap je tau...letak  Daun Salad dan Bawang Hiris (lebih dari Laksa kelmarin), lepas tu letak sos dengan Sos Mustard sudah Mayonis habislah pulak kapit dengan Roti keping....wallaa!!
Dan iya...2-2 set tu saya yang punya.....satu dah makan pagi-pagi lagi...satu lagi untuk lunch gitu....punyalah tamak kan....hihihhihihi


Laksa....
Kuahnya dibuat malam Sabtu....tapi di makan pagi Isnin...ha korang mampu????
Patutnya Emak me buat malam Sabtu tu adalah untuk kengkawan dia datang petang Ahad tu...
Tapi disebabkan dah bizi dengan majlis tahlil dan majlis bertunang Ana so tak sempat nak rebus Laksa Meenya...
So memang takde rezekilah kawan-kawan emak me petang tu....makan menu tahlil tu je sudah....
Penghabisannya kitaorang jelah belasah makan anak beranak hari Isnin dan hari Selasanya.....
Don't worry, takde sorang pun dari kitaorang sakit perut okeh...maksudnya kuah tu suci lagi gitu...hehehehheeh...



Dadih....
Malam Sabtu tu gigih buat dengan Ana...ni semua untuk Majlis Tahlil dengan Majlis Tunang tulah....
Buat dua perisa je...satu Laici satu lagi perisa Coklat...
Pastu try jugak buat 2 layer tu...menjadi u....tapi gambar tak sempat amik...try buat sikit je...
Try and error kan...masa nak buat tu kena pastikan yang layer bawah tu sejuk sikit baru tuang yang layer atas....cantik tau bila dah jadi...rasa pun sodap....i like sangat perisa coklat tu....rasa susu kotak gitu....best....



Jamuan Raya kat ofis....
Sate ada u....i like!!
Selain tu banyak lagi makanan lain tau...cuma me sempat amik pic yang ni saja...
Yang lain tu ada Mee Kari, Nasi Lemak, Rendang Ayam, Nasi Impit, Lontong, Kuih Muih, Lemang, Buah-buahan...dan lain-lain lagi....
Tapi tulah...staff tak ramai...so makannya yang ada...lain tu tapau jelah....heheheheh...untung kan, tiap kali jamuan mesti dapat tapau-tapau gitu....okeylah kan, duit kelab..so, belasah je....^_^




French Fries dengan Jalapeno Cheese....
Ewahh...ni saja nak tunjuk gitu....hahahahaha...
Minum petang masa bila tah...minggu lepas kot....
Punyalah lama tak membuat membancuh Jalapeno Cheese tu rupanya lagi 1-2 bulan lagi nak expired dah....adusss...dahlah sepeket tu baru bukak je kot....memang sampai expired nantilah tak habis tu...huhuhuhuhu.....
Itulah sahaja gambar makanan yang sempat me amik.....tu baru mana yang sempat je tau...kalau semua haruslah me dengan korang-korang sekali pitamsss kot menengok gambar makanan semua....hehehehehehe...





Monday, September 17, 2012

Majlis Pertunangan Ana....


Alhamdullilah syukur....
Setelah 'bercekau', 'bergaduh' sakan dan macam-macam lagilah akhirnya adik me Ana/Anna (mana-mana yang me sempat eja tapi orangnya sama je ye...) telah selamat menjadi tunangan orang pada 16 September 2012....(senang nak ingat kan, sebab Hari Malaysia....)
Memang syukur sangat-sangat....
Walaupun badan still sengal-sengal lagik (rumah pelet kan, so haruslah sakan kena berangkut barang turun naik tangga 20-30 kali) tapi kelegaan tu mengatasi segala-galanya....serius....syukur sangat-sangat....^_^


p.s:  Cerita penuh dan gambar penuh kena tunggu lain kalilah ye....




Tuesday, September 11, 2012

Cameron Highlands 2012: Singgah Kedai Strawberry....

Bersambung lagi....
Sekarang mood nak menulis tu agak terkemut-kemut sedikit, so tunggulah 2 hari sekali baru ada entri  baru ye....tu pun kalau ada yang kisah kot....kalau takde sila abaikan yo....

Haaaaa....bersambung.....
Lepas dah kenyang ya amat sebab dah makan breakfast dengan makan kat Strawberry Moment tu terus je bertolak balik KL dah...sekejab je kitaorang kat atas tu...2 hari 1 malam sudah...janji jalan kan.......
Tu pun baru 2 hari jalan tu dah penuh dah Makcik Viv okeh....kalau tambah lagi sehari mau pergi bawak Makcik Viv, tapi balik kang bawak lori 3 tan lah kot....hihihihiihhi....
Balik tu me tetap drive ikut jalan Simpang Pulai ye....
Walaupun kata orang kalau ikut Simpang Pulai tu umpama jalan patah balik jauh le apalah tapi me tak kisah gitu....
Sebabnya jalan ikut Simpang Pulai adalah lagi better dari ikut jalan Tapah....jalannya lagi smooth dan lagi relax berbanding jalan ke Tapah tu....
Tapi haruslah diingatkan....jem adalah perkara wajib selagi kita tak keluar dari CH tu ye....so memang drive kat atas tu kena banyak banyak dan banyak bersabar ye kengkawan....^_^
Lagilah kebetulan time me naik atas tu kan dah start cuti sekolah, uiiiii lagilah beratur je kereta....sambung balik cerita.....
Kononnya memang nak terus je balik taknak dah singgah mana-mana, tapi tulah bila dah jem tu nampak pulak ada parking kosong kat tepi jalan terus je Ana (time tu Anna yang bawak kereta) masuk parking...hehehehhehe....punyalah kamikaze je kan...
Dahlah belasah main masuk je, lepas tu tak tau apa nama tempat tu.....boleh???
Jadi belasah jelah panggil kedai strawberry sudah......

Jomlah layan gambar jom.....

Kalau korang terjumpa kedai serabut pastu ada buah strawberry tergantung macam kat atas ni silalah masuk ye....serius tak rugi langsung....luar nampak serabut...tapi dalam.....hohohohoho.....sangatlah syiokkkk.....





Yes...di kiri kanan kat sini sangatlah serabut...tapi dah masuk dalam memang heaven giler.....








Saya sangat teruja okeh....deko sangatlah cantik...sejuk giler mata memandang.....
Masuk situ rasa macam garden yang sangat cantik okeh....
Padahal semua yang ada tu adalah untuk dijual.....
Lagi best ada je meja dan kerusi untuk korang duduk-duduk, rehat-rehat atau makan-makan kat keliling tempat ni....so sangat convenience tau....















Cantik tak??me rasa cantik sangat-sangat...kat gambar tak berapa nampak cantik...tapi kalau dapat pergi sana mesti korang teruja jugak kot....
Kat tempat ni ada jual macam-macam barang or benda untuk gardening....so sapa yang minat berkebun tu silalah singgah ke sini ye....
Kat sini banyak sangat choice sampaikan emak me yang tak berapa into gardening ni pun boleh terjebak jugak gitu, apa kes???.....hihihihhii....









Tempat ni boleh tahan besar jugak....ada kawasan garden macam atas ni...pastu ada pulak area beli pasu-pasu porcelain kecik comel-comel tu....ada jugak tempat beli makan berasaskan strawberry tu....ishh...macam-macam jugaklah ada kat sini....



Haaa..ni tempat beli asesori untuk gardening atau deko-deko rumah tau....
Comel-comel belaka....rasa macam nak beli semua....ewahhhhhhh over gitu....!!!
Me yang takde pokok bunga ni pun boleh terjebak beli pasu kecil tu camno....??kikikih...
Sebenarnya gambar banyak lagi...tapi sebab takut kang masing-masing muntah so me letak lebih kuranglah sangat je....
Dan lepas dah habis menyinggah tu terus kitaorang turun ke Simpang Pulai...
Takde singgah-singgah lagi dah, nak ke toilet ke apa silalah di sini sahaja...kang dah lalu jalan Simpang Pulai tu sampai ke bawah memanglah takkan jumpa toilet ke apa lagi.....so, silalah setelkan apa yang patut, kalau tak kang tunggu jelah kat highway kang baru nak singgah-singgah R&R ke apa pulak....

Bersambung....






Friday, September 07, 2012

Cameron Highlands 2012: Dessert Cafe Strawberry Moment...

27 Mei 2012, Ahad...

Sambung lagi...
Lepas dah check-out dari hotel tu sebenarnya kitaorang dah aim nak ke sini....Dessert Cafe Strawberry Moment....
Anim dari sebelum ke Cameron Highlands (CH) ni lagi dah sibuk dok sebut "nak pergi makan Strudels..nak pergi makan Strudel..."....(me lah yang gatai pergi tunjuk gambar yang kitaorang pergi dulu tu...)...sampaikan dah jejak kaki kat CH pun tetap jugak mengajak....so alang-alang memang dah lalu lalang sepanjang hari me bawakkan aja...habis cerita....(bukan senang nak sampai kat puncak tu kan...?dah sampai haruslah impian ditunaikan...hehehehhe....)
Fyi, cafe ni terletak kat Brinchang jugak ye...dan terletak dekat jugak dengan hotel yang kitaorang duduk (Rossa Passadena)....jalan kaki pun boleh tau tapi tak sangguplah pulak...kikikih....
Kedai ni terletak betul-betul kat depan deretan kedai atap biru ni....dan bersebelahan dengan hotel apa tah tu...hahahaaha..lupa gilerlah kengkawan oiiii....
Senang nak cari sebabnya kalau korang pusing-pusing pekan Brinchang ni (kat sini jalannya one-way kalau ada Pasar Malam) so pusing-pusing kat situ je mesti korang jumpa....
Nak lagi senang cari je deretan kedai atap warna biru tu kat depan deretan kedai tu ada deretan rumah kedai (kat area ni pun dah boleh parking kereta dah kalau ada parking kosong lepas tu melintas je)...kat situlah Dessert Cafe Strawberry Moment....kalau takde parking kosong pulak, trylah masuk kat area depan-depan cafe tu pulak sebab selalunya agak senang jugak nak dapatkan parking kat situ.....kalau tak dapat jugak silalah bersabar, lepas tu buat je lagi satu dua atau tiga pusingan kat pekan Brinchang tu pastu cari balik parking di situ......dan begitulah seterusnya...kikikih...
Kalau ikutkan pengalaman me, tiap kali datang tu (baru datang 2 kali je pun....) tiap kali tu jugaklah akan ada parking dalam 4-5 lot yang kosong kat depan cafe tu...so sebenarnya tak payah pening kepala pun cari parking kalau nak makan kat cafe ni....hihihihihi...saja nak cetuskan situasi gitu........












Kitaorang sampai sini kira awal lagi ni kot...tu yang cafe pun senyap sunyi je...hehehhhehehe...
Tapi pedulik....katapun nak merasa kan...
So sempatlah order Strawberry Strudel satu, Air Coklat Devil ke apa namanya tu 1, pastu cicah-ciah Fondue tu satu set dengan 1 Mushroom Soup....sempat amik gambar dengan Strawberry Strudel je tau, gambar makanan yang lain tu takde ye...sebab lama sangat menunggu yang lain-lain tu sampai, jadi bila dah sampai terus lupa camera, terus je terjah makanan tu...hihihhihik...buruk lantak betul kan...?Kalau rajin boleh tengok gambar makanan kat entri ni yea...tak banyak beza pun....
Harga pun tak lari banyak dari apa yang me dengan kengkawan pernah makan dulu, kitaorang kena dalam RM58 plus plus jugak.....pandai je budget kan...hihihhii...
Tapi tulah...kata je "nak makan strudel nak makan strudel"...akhirnya..."kaulah yang abiskan...kaulah yang abiskan" gitu....maknanya tak habis pun...sabar jelah....huhuhuhu...
Apapun lepas makan tu memang niat nak terus keluar dari CH je okeh.......
Disebabkan me tak berapa yakin nak lalu jalan berbengkang bengkuk ikut jalan Tapah tu so awal-awal lagi dah target memang balik pun kena amik jalan ikut Simpang Pulai jugak.....


Bersambung.....^_^




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...