Friday, February 28, 2014

CURVE Salvia-Teal



Hasil belian seperti di dalam entri INI....
Hari Jumaat pagi beli sebelum tengah hari Sabtu dapat...yeaayyy!!....
Tak sangka sepantas kilat dah dapat ek...ingatkan kena tunggu isnin or selasa baru sampai....


Bila bukak inilah rupanya...warna adalah lain...huuuu...
Salah me ye...dah jelas dan nyata kat web dia tulis TEAL tapi sebab malas nak baca tajuk (tengok gambar je kaedahnya) so belasah jelah bila dapat yang color ini.......kiranya dah dapat baru nak sedor le nih......haruslah dah terlambat Su oii...
Mati-mati ingatkan teal tu apalah kan...sekali bila dah dapat ni esoknya google rupanya memang color rupanya teal tu..hohohooo....colornya macam color hijau pekat (kalau rajin gilah google sendiri yek...)....sedikit frust sebab kalau dark blue kan lagi chanteeeekkkk....
Yang me beli ni color innernya yang color dark blue okeh...rasa macam nak pakai baju ni terbalik boleh??
Eh,kengkawan nak ke tengok me pakai baju nihhhh????
Eh taknak pun takpe..biar me tunjuk eh......hahahahah...





Tadaaaa.....
Jangan tertipu...perut I is buncit okeh kalau pakai tali tu....ni saja-saja nak cuba try test jek...
Lupa pulak, tali pinggang ke tali ikat kat pinggang tu disertakan sekali...nak pakai boleh pakai sukatilah nak ikat macamana pun....nak ikat riben ke depan ke tepi ikut sukaa....pastu kalau taknak pakai tali tu jadilah jubah strait tu je.......
I is nanti-nanti haruslah takkan pakai tali tu....wendaakkkkk!!boncit sangat okeh..so memang tak syesuaiiii...
Baju ni eh dress ni besar sikit dengan me tapi oklah boleh lagi dipakai....tapi tulah..bilanya nak pakai pun tak tau....
Harap-harap jangan lemari yang pakai lagi sudahhhh......





Wednesday, February 26, 2014

Kacang...

Kacang adalah salah satu my fav...apa-apa yang ada kena mengena dengan kacang tanah macam kacang goreng ke, kacang dalam masakan ke (kuah sate, kuah pecal, kuah rojak mamak, rojak buah, ABC letak kacang, kacang sambal, kacang tumbuk, kacang ngan yin, peanut butter) ..apa-apalah yang ada kacang memang me suka...kalau me makan makanan yang berasaskan kacang tu memang habis me makan tak tinggal habuk ye..me belasah sampai licin semua...hehehehe...

Salah satu kegemaran adalah kacang jenis putih ni...percayalah kacang jenis yang ni memang susah giler nak jumpa..lagi-lagi yang sedap....
Yang ni kacang bawang putih namanya...rasa dia masin-masin berbawang putih..sedap giler oooo...makan krupkrapkrupkrap rangup je..tapi bila habis makan habis mulut dan napas bau bawang putih...hahaha..
Ni me kirim kat Shafiq...beli kat Haniffa Textiles (kat supermarket dia le, bukan kat bahagian kain ye)....harga RM8 sepaket..tak salah beratnya dalam 500 gram kot ni....
Sejak tau yang kat Haniffa ada jual kacang jenis ni memang ulang alik kat situ jelah kalau pergi Jalan TAR...sekali beli mesti beli 2 bungkus terus....silalah percaya, kalau tak sedar memang 2 hari boleh habis 2-2 bungkus ye....huuuu...punyalah fav kan....tapi tulah, nak pergi membeli kat KL tulah masalahnya..malas weihhh...nak cari parking je surender setahun!!....

Me rasa kegilaan me terhadap makanan berasaskan kacang ni dapat dari Arwah Abah me lah...
Ingat lagi, Abah kalau balik kerja kecik-kecik dulu kalau dia terjumpa mamak motor jual kacang timbang ikat tu mesti balik tu dia tapau 2-3 jenis kacang...kadang-kadang 4-5 jenis...ikut mana yang terbestlah kan...
Kang ada kacang tanah masin, kacang botak, kacang kuda..paling win tentulah kacang tanah yang jenis putih macam kat atas ni (kacang kuda paling tak suka okeh...ntah napa tak sedap je me rasa...huuuu)....tapi tulah, kalau kacang putih macam kat atas ni Abah memang tak dapat nak beli banyak-banyak ye...sebab kacang jenis ni mahal...kalau beli RM2 tu dapat alahai ciput je..suku plastik je kot...mana cukup kan, haruslah sebagai peminat tegar nak seplastik rak....
Tapi nasib baiklah me ni jenis bersyukur. (orang lain tak makan..me dengan Abah je yang makan...hehehe)....jadi dah dapat rasa segengam kecik pun jadiklah...orang dah belikan kan...tu pun rabak poket Abah kalau nak beli banyak-banyak tetiap kali mamak motor tu ada....mana mampu weih..beli kacang bodo bodo je habis RM10...dulu RM10 kira mahal okeh..boleh buat belanja duit dapur 2 hari kot kan....
Lagi satu sebab me suka sangatttt dengan kacang ni mungkin dari family belah Arwah Abah jugak...katapun jawa kan..kecik-kecik lagi dah dihidang dengan Pecal..kuah pecal kan dari kacang tanah...aduhhhh marbelessss.....ni pun sebut menjejes ayaq liur...slurrrpp sedut balik air liurrr...
Eh, tak sabar nak tunggu dapat kacang balik rumah nanti..nomnomnom....







Tuesday, February 25, 2014

Atie Warded!!...

Hari Isnin haritu Atie dah masuk wad dah sebenarnya..tapi hari Selasa bila tengok doktor tak cakap apa-apa laju je Atie mintak keluar....sabo jelah...
Punca masuk wad sebab luka pembedahan dia tu sakit pastu merah-merah (padahal dah sebulan bersalin dah)...
Jumaat pulak Atie ke hospital lagi...kata Emak me, pagi tu masa lepas Atie susukan Umaar bangun-bangun tengok apasal t-shirt yang dia pakai tu berdarah...??rupanya luka pembedahan dia berdarah kengkawan....terkejut me okeh...
So kenalah Atie masuk wad..sampailah ke hari ni....

Abang Imraan...
Kalau siang meragam pelik-pelik sangat so malam kena balik tidur dengan Ayah dia....padan muka bega sangat!
Bila tidur dengan Ayah dia balik pagi esok mesti baju tak sepasang..kang seluar lain baju lain....
Yang Imraan pakai ni pun sebenarnya bukan sepasang ye walaupun macam nak sama...
Baju tu t-shirt siang..yang seluar tu memang seluar malam...sabo jelah...hihihik...


Abang dan adik...
Abang relax makan crab goreng..adik relax je tidur...


Umaar tak pakai baju sebab nak mandikan dia nih...
Opah tengah siapkan barang-barang nak mandi...elok je makcik bukakkan baju tengok-tengok dah terlelap dah dia...heheheh..



Ni melawat Atie tengah hari sabtu...
Bawak Umaar sekali sebab Atie nak tengok anaknya....
Pagi tu Atie dah kena operate dah...masuk OT dari pukul 10 keluar pukul 11 pagi...katanya doktor bukak balik then bersihkan luka dan nanah yang ada...ye...rupanya luka dia tak kering okeh...siap ada nanah lagi...huhuhu....me harap-harap takdelah makin teruk lepas dah operate lagi nih..amin....
Kesiankan...haritu Imraan masuk hospital..dah keluar ni Ibunya pulak yang masuk pulak...bergilir anak beranak..yang pengsannya adalah opahlah...hukhuhuk..dugaan.....


Mak mertua Ana pun ada...
Pastu Acik Nor pun ada...
Pastu Azrul pun ada....

____________________________________________________________________





Ini semalam...
Me cuti sebab setelkan hal roadtax dan insurans dan sebagainya....
Atie tau je me cuti, tengah hari tu terus suruh me bawak Umaar ke hospital...
Alang-alang tu nak bawak Umaar appointment doktor untuk cucuk sebulan sekali......


Ni Atie taknak makan so emaklah yang makan..
Ni tengah tunggu ibunya amik GL sebenarnya......
Nasib baik kerja kat hospital kan...so senang semua sekali kat situ je...



Next, rombongan ke klinik lah.......
Tunggu doktor kemain lama okeh..dari nak pukul 4 sampai nak pukul 5...padahal patient takde pun....
Doktor melawat wad katanya....tapi takpelah...alang-alang Umaar pun tidur, Imraan pun tak meragam takpe...eh lupa Imraan pun kena jumpa doktor sebab hal cerry berry haritu....
Tu colleague Atie, Kak Ema namanya....baik okeh...mana nak dapat kawan dah habis kerja siap tolong tolakkan wheelchair ke sana kemari...tu belum lagi macam-macam lagi yang Kak Ema tolong tu...panjang kalau nak listkan......kalau I terharu okeh...




Jenuh tunggu...
Imraan ni pemalu tah apa-apa..nak main pun Opah kena temankan okeh...selagi tak duduk sema-sama kat situ dia taknak main....pastu dia paksa kita okeh...so nak taknak kenalah duduk sekali....
Doktor masuk je terus masuk bilik doktor berempat...Atie, me, Imraan dan Umaar....
Imraan doktor tak cakap apa-apa..(doktor pun macam tak berapa best jekk..huuuuu...)...
Umaar pulak dah 4.85kg okeh....naik almost 2 kg...ha kauuuu..patut berat semacam kan....
Pastu dah setel...bye bye kat situ terus balik....
Penat weihhhh....balik rumah nasib baik tak jem..ajaib sangat pukul 5.30 petang kat tepi rumah me tu lenggang...alhamdullilah dipermudahkan....









Friday, February 21, 2014

Roadtax dan Insurans Kereta...

Perodua
Sebelum lunch hour tadi dapat call dari Perodua..katanya call pasal roadtax dan insurans kereta me....
First, me tak suka betul cara bercakap dan intonasi dia......
Dahlah tetiba...haruslah me blur-blur ayam...sampai bergetar-getar suara I okeh, nerves punya pasal!..pastu dia pulak macam nak kerek-kerek...la haiiiii...I is cakap elok-elok je tau....padahal dia yang call me de..bukan me yang call dia pun...
Style dia, macam nak suruh me iyakan saja apa yang dia kata...pastu cakap macam nak bentak-bentak umpama me ni menyusahkan dia....wadehel??
Bila me tanya pasal nak tukar insurans company lain...baru tanya je tau bukan suruh pun lagi...dan dan katanya "eh, kenapa nak tukar??apa masalah insurans lama tu??kalau pakai yang ada kan ok??"...dengan intonasi intonasi okeh..I is takuitlah kan..tanya je pun......huuuuu...
Lagi satu tu, masa mula-mula offer servis tu dia siap cakap lagi...nanti dia buatkan ni kalau dah siap nanti boleh suruh despatch hantar roadtax tu ke rumah me lagi..katanyalah....tapi bila hujung-hujung dia cakap lain pulak.."ni nak pos kat mana??..alamat ni betul ke tak??bagitau saya alamat betul-betul"..takuitttt...mintak alamat tapi macam nak mintak hutanggggg...adoihaiiiii...dahlah tadi cakap lain, pastu dah hujung cakap lain...
Masa nak tanya pasal buat payment pun sama..bila me kata macamana nak bayar..katanya "kalau cash boleh bagi je kat akak terus...kalau nak transfer boleh masuk kat acct akak"...(yang ni boleh pulak cakap bebaik je...)..tapi kalau korang boleh buta-buta nak percaya camtu je??kalau me memang belum boleh percaya lagilah kan.....so me pun tanyalah dia elok-elok je tau... "akak  kalau saya bagi cash nanti ada resit tak?..."..marah dia weihh "ehh..mestilah adaaa...akak dah kerja kat sini 19 tahun dah dik...ni akak kat kaunter depan Perodua nih....potpetpotpet" ...huhuhuhu.....
I is haruslah tanya untuk safety sendiri la..patutnya akak tu tak bolehlah assumed orang yang dicall tu 100% rasa secure dan percaya kan....
Yang paling tak boleh blah..bila me suggest gi hantar duit hari Isnin nanti lepas office hour dalam pukul 6 petang..laju je dia cakap "kalau 5.30 boleh...?"...then me cakaplah "saya kerja jauh kak...selalunya pukul 6 saya sampai kat area tu..."..terus dia cakap "eh, tadi kata nak cuti petang kan??"..wiwiwiwiiii......
Kesimpulan: seksa jiwa dah raga I yang sensitip ni tauuuuu.....dahlah tetiba call tapi sebab offer perkhidmatan so takpelah baguslah macam tu..bak kata orang pucuk dicita ulam mendatang kan...tapi tang dia cakap semua kita nak kena dengar pastu macam paksarelakan me je..huuu..takuit oooo......ni baru tanya macamana semua tu je....belum lagi me deal betul-betul....memang nehiiiiii!!!



CIMB
Then, dah nak tengah hari me Google cari nombor telefon kejab, terus call...
Dapat bercakap dengan staff yang berkenaan, bagi no kereta katanya nanti dia check dulu then akan call me balik...
Sejam lebih kemudian dapat call dari CIMB, then  terus deal semua benda...clean and clear...
Soalan yang sama jugak me tanya pasal nak tukar co. insurans, pasal amount, pasal nak buat payment, pasal nak amik macamana...
Siap staff ni kata boleh jumpa sendiri bagi roadtax tu ye (kebetulan seiring sejalan..hehehe)....
Kesimpulan: Sejuk hati okeh..sesejuk Cameron Highlands yang Aliaa pergi  bulan 12 haritu..heheheh...of course le takde intonasi-intonasi yang menyakitkan hati (walaupun tau yang staff CIMB tu macam bz bz je)..leganya weihhhh....


Kesimpulan yang dapat disimpulkan: haruslah pilih yang CIMB...pasal secure tak secure tu adalah  faktornya jugak..tapi paling pentingggggg tak payah nak pening kepala dan tak payah nak sakit telinga dan hati....




p.s.: dua-dua pun perempuan tau..jangan cakap I is berat sebelah....haiippppp!!







The Poplook...



Terjebak sudeyyyy....
Orang lain dah lama dah terjebak kan..me harinilah baru merasa nak beli weihhh......
Teringin dah lama ni...dari mula-mula Poplook takde saiz untuk plussize sampai la ni dah ada saiz curve punnnn still me tak dapat-dapat nak beli jugak...
Tak dapat nak beli tu haruslah dari faktor ukur baju di badan sendirilah pun kan....
Baju kat Poplook ni kan lelawa..pastu tiap-tiap kali dapat newletter bila bukak web dia...melelehlah ayaq liur me ni kejab....huhuhu..lagi-lagi bahagian "curve" lah kan.... ..kang tengok dari atas ke bawah, bawah ke tepi....pastu tutup....
Ye..keciwa kejab...sebabnya patern or design bajunya alahai tak lepaslah pulak kalau pakai kat me nih........
I is walapun kalau tengok macam takdelah gemuk sangat (kata orang ek..tak gemuk katanya..padahal????) tapi sebenarnya korang tak tau yang tang perut, me memang hampeh!!!fail okehhh!!
Potions badan me ni tak seimbang ye...bahu amik ko lebor giler...pastu tang pinggang pulak memang out of shape...kalau tak kenal for sure mesti korang cakap "comel perut akak ni...mesti mengandung 5 bulan.." hakhakhak tuihhhh....memang fail giler okeh tang perut...
Tapi tak baiklah semua benda pun nak komplen ye...ada yang paling me mensyukuri...KAKI....yee kaki I is kalau panjang sikit harus kalah Nasha Aziz ye....awas gitu!hahaha...
Ibarat kalau tengok badan me ni kalau makan apa-apalah kan umpama makanan tu stop sampai tang pinggang dan perut je ye....
Ye...pinggang takde pastu perut pulak lemak alolo kemain manja bertempek kat situ jek....taknaklah turun kat kaki sikit ke kat peha sikit ke...huhuhuhu....tulah takut nak bersenam tang kaki lelebih...(alasannn...)...
Berbalik pada citer asal...
So...that's why le walapun baju-baju kat Poplook or kat mana-mana pun , kalau me nak beli apa-apa baju memang kena cari baju yang tak menonjolkan perut dan pinggang ku yang over-sized ini...
Tu yang bila harini bila nampakkkkk je kat web diaorang ada jual baju strait tak berpinggang macam kat atas ni haruslah mengelupur Su nak membeli...gatal je tangan okeh (lagi-lagilah harini kan hari gaji..kikiki)....
Mengelupur sangat, sampai siap-siap amik pita tape sebab nak ukur badan lagi...iyalah..beli online kan...lagi-lagi tak pernah beli kat situ so haruslah over sikit..kang salah rugi weihh.....
Berdebor-debor ni...harap-haraplah lepaslah tang perut...serius..kalau tak lepas memang me simpan jelah dalam lemari.....nak buat camne...katapun perut tak berbedung..huuuuu





p.s.: kalau muat terletak me share kat sini..kalau huduh tersembul perut idaklah saya letak kat sini yek..harap maklum...






Wednesday, February 19, 2014

Zakat...




Alhamdullilah....terharu okeh....
Terima kasih banyak-banyak Chah sebab sama-sama berkongsi rezeki dengan emak me....
Semoga dimurahkah lagi rezeki dan bahagia sehingga akhir hayat..amin....;)





Tuesday, February 18, 2014

Umaar...



Budak debob debob ni tau...rasa nak kunyah-kunyah je...huuuu
Cepat je debobnya...padahal 20hb hari khamis ni baru umur nak masuk 1 bulan..tapi debobnya boleh tahan.....
Kuat minum susu dah pasti...selam sejam tak pun sejam setengah tak pun dua jam mesti nak minum susu....selagi tak kenyang memang tak tidur betul-betul ye....
Umaar pulak jenis pentabah orangnya...bila nak susu memang berbunyi-bunyi...pastu kang lambat orang nak layan, dia start bunyi hekhek pulak...tu pun takat hekhek jelah....kang lambat 10 minit kang barulah start nak nangis..tu pun gitu gitu je ye......sumbat te**k or botol terus je senyap lek lek minum susu....kikiki
Lagi satu trick kalau taknak bagi dia berbunyi, just panggil "Umaar....Umaar..." terus senyap kejab....baguihhhh anak buah yang ini....tak ke pentabah??...dahlah tu alert gitu..hehehehe...


Cer tengok gambar...belah kiri Umaar..belah kanan Abam Imraan....
Kalau gambar yang belah atas kanan umur Abam Imraan adalah sebulan seminggu...dan gambar kanan bawah adalah sebulan dua minggu...nampak kan Abam Imraan dulu kering je kan?
Cer tengok gambar Umaar pulak.... nampak tak ketembunan Umaar?beza sangat weihhhh.....hehehehe...
Apa-apapun makcik doakan dua-dua anak buah makcik sihat sentiasa....cergas..pandai....semoga jadi insan yang berguna bila besar nanti ye....
Hari khamis nanti besday Abam Imraan...teruja makcik nak tengok muka abam Imraan yang over excited sebab dapat potong kek lagi..hihihihi.....




Monday, February 17, 2014

Excident!

Cerita petang Khamis yang lepas...

Petang tu me balik kerja macam biasa je...takdelah pulak rasa apa-apa...
Cuma petang tu lepas dah tutup lampu and ekon me pergi solat Asar dulu..selalunya me solat sebelum pukul 5 tak pun solat je kat rumah nanti...tapi ntah kenapa petang tu me solat jugak kat surau ofis, dahlah tu siap solat lepas pukul 5 lagi (rajin semacam je kan...?padahal selalunya pukul 5 sharp dah cabut....).......
Then lepas dah solat tu me pun punchlah kad then terus gerak balik....
Bergerak balik pun macam biasa je, takde perasaan apa-apa jugak lagi.......tapiiii...
Elok je tengah lalalalala kuar dari pagar opis (main pagar) lepas je palang tu naik tertiba dari sebelah kanan ada kereta nak rempuh me....streetttt...terussss emergency break okeh......terkejut boleh tahanlah..me punyalah terkejut siap masa dah break tu boleh pulak me honk honk dua kali...huuuuu....
Cer korang imagine...tak ke terkejut bila kita elok je baru lepas palang (palang enterance tulah) tetiba ada kereta dari kanan menuju kita.....pelik giler-giler okeh.....mana datangnya kereta dari kanan tu kan..??kalau palang haruslah jalan tu untuk palang keluar dan palang masuk je??
Elok dah langgar tu baru perasannnnnn...rupanya kat tepi sebelah kanan tu ada jalan untuk u-turn..so sah-sahlah dari situlah kereta tu keluar pun.........
Fyi, kat opis me ni jarang orang buat u-turn kat situ...sebabnya selalunya kalau sesapa masuk or keluar tu maknanya staff situ je....so memang jarang sangat-sangat orang luar nak u-turn or lalu kat situ...


Hasilnya ini....
Ni nasib baik dua-dua pun sempat break..kalau masing-masing menonong or panik tak taulah macam mana ye....
Masa dalam kereta lepas kena langgar tu me doklah berdoa....janganlah kena lampu ke, engin ke, rosak teruk ke....
Dan....Alhamdullilah....takat kemek je....walapun kata takpe..tapi hati ni kemek boleh tahan jugak okeh...huuuuu



Adik yang bertanggung jawab....
First adik ni memang bertanggung jawab langgar kereta me lah kan...lagi satu memang adik ni jenis manusia yang bertanggung jawab sangat-sangat ye...Alhamdullilah syukur sangat-sangat berlanggar dengan orang macam ni...kalau dengan orang jenis tak bertanggung jawab tu macamanalah nasib me ye...huuuuu....


Dah berlanggar tu...masing-masing parking kereta kat tepi..masing-masing dah macam terkesima....
Yang me ni haruslah panas je hati kan....?siap mengigil-gigil lagi u....yang adik ni  me tengok dia macam terkulat-kulat sikit......
So diskas lebih kurang...amik gambar pun lebih kurang..pastu amik nombor telefon then me blah......
Dah bergerak barulah call kengkawan sini sana...pastu kawan-kawan dok cakap "amik tak gambar IC, gambar lesen...?"...jawapan me "TAK...."...yang sorang lagi pulak kata "amik tak duit deposit repair?"..jawapan me "TAK"....huhuhuuuuuuuuu....habislah weihhhhh..semua benda pun me tak amik..takat amik gambar dengan amik no telefon je nih..........time tu memang cuak jangan cakaplah.....sepanjang jalan dok berfikir-fikir..habislah kalau orang tu lari...huuuuuu...
Pastu dah cakap dengan kengkawan, call pulak Atie (tadi dia mandi) suruh dia tanya Azrul macamana......tapi tulah...elok tengah bercakap tu terus teringat nak pergi check je dulu kat bengkel kat  tepi rumah tu.....nak tunggu Azrul kang takut lambat..lagipun Azrul pun baru sampai rumah sebab Imraan discharge dari hospital petang tu....(Alhamdullilah..Imraan dah discharge pun..tapi tulah..balik rumah still cerry berry lagi..cuma taklah ada darah..harap-harapnya Imraan ok....amin...)
Sampai bengkel, bengkel kata RM280..tu pun kejab kata RM300lah..kata standby RM350 lah...last katanya bagi RM280....
So terus call adik tu bagitau cost semua (nasib baik dia angkat hp weiihhh...) tanya sama ada dia nak bayar ke nak claim insuran  ke macamana....so terus dia kata takpe dia nak bayar.....
So close deal terus kata me hanya akan hantar kereta bila dia dah masukkan duit nanti.....



Ni masa petang dah sampai kat parking rumah....
Turun kereta terus amik gambar lagi....


Boleh tahan terkopaknya kan..ingatkan kemek tu je....



Cantik je lekuk tu kan.....

Pagi-pagi esoknya tu (hari Jumaat) me bangun macam biasa..tapi me tak pergi kerja pun....masa tu rasa betul-betul malas nak pergi kerja ok..so kiranya amik EL jelah.......
Tengah bermalas-malasan pagi tu elok je bukak whatssup sekali masuk msg dari adik tu katanya dia dah masukkan duit pagi tadi pukul 6.45 pagi...hamik ko....betul-betul baik kan adik tu...?terharu I okeh..tak sangka pulak secepat tu dia nak ganti....
So tak jadilah nak lepak-lepak je kat rumah...terus nak hantar kereta ke bengkel pagi tu jugak....




Ni haa....terkopaknya...semalam amik gambar "manja manja" je..pagi tu amik gambar betul-betul baru nampak betapa kemiknya yang belah dalam ni....



Tak puas hati..amik lagi belah depan...
Selain yang kemek depan dan dalam ada jugak calar balar kat depan nih.....huhuhu...
Orang first time excident ginilah gamaknya jakuns ngambik gambar berpuluh kali....


Dua kali pergi bengkel pagi tu...
Mula-mula masa pukul 8 lebih...bengkel tak bukak lagi..tapi nasib baik ada stall nasi lemak kat tepi..so dapat tapau nasi lemak terus hati sejuk bagai winter sonata...hehehehe...



Then pergi lagi masa pukul 10 lebih....
Pergi sorang-sorang kan...so balik kenalah jalan kaki....
Bengkel dengan rumah me dalam 2 km jaraknya....dekat je pun...tapi sebab lama tak menapak memang rasa jauhnya haiiiiiii.....


So tinggalkan dulu kereta kat bengkel....
Bengkel kata siap dalam masa satu hari...nanti dah siap diaorang call.....

So tunggulah kat rumah dengan hati yang berdebar-debar....mau tak berdebar-debar..first time tinggalkan kereta kat bengkel weihhh..selalunya kalau servis pun sanggup tunggu..inikah pulak dok buat repair repair..lagilah berdebar-debar nak tunggu result....
Pastu nak tau pukul berapa bengkel call?diaorang call pukul 8 malam.....kalau pukul 8 malam baru nak suruh amik haruslah me cakap esok pagi jelah me amik.....tak sanggupnya nak jalan kaki sesorang malam-malam tu....seriauuuuu....!...


Pagi esoknya.....
Alhamdullilah syukur.....kereta seperti sedia kala.....



Buat masa ni memang perfect...sebijik macam yang original....harap-harap bertahanlah sampai bila-bila....
Tak sanggup nak ulang aling ke bengkel lagi dah....



Ketuk & Suumpann tulisnya...hahaha...lantaklah..janji ko buat betul-betul sudah....
Seperti yang dijanjikan jugak, bengkel charge RM280....tak kurang tak lebih.....


Apapun syukur ya ALLAH...
Excident yang tak berapa xcident sebenarnya....syukur sebab dalam masa 2 hari setel semuanya....
Tulah me cakap..nasib baik me ber'excident' dengan orang yang bertanggung jawab...kalaulah dapat yang hamlau tak taulah nak cakap apa.....memang kena bertabah jelah.....
Takpelah susah sikit kena pergi bengkel dan kereta masuk bengkel kejab...janji benda ni tak meleret-leret kan....
Apapun...me nak ucapkan terima kasih kepada adik A sebab berkerjasama sangat-sangat....syukur jumpa awak...walapun akhak ni takde experiences dalam hal ni tapi awak tak take for granted.....Alhamdullilah....





Thursday, February 13, 2014

Imraan Masuk Wad...

Hari Isnin pagi Atie call me...Atie bagitau yang Imraan dari malam tadi (Ahad) kena Diarrhea (cherry berry)...yang paling mengejutkan dan merisaukan tu Atie cakap cherry berry Imraan tu mula-mula macam biasa je, tapi dah hujung last tu nanti berserta dengan lendiran darah pulak...ayo!!kenapa macam tu...??
So tengah hari tu jugak terus Ayahnya balik then bawak pergi ke hospital...kat hospital tu doktor pun agak terkejut...kenapa macam tu pulak kan...?selalunya orang kena Diarrhea ni takde pulak sampai ke tahap lendir berdarah tu pulak...so doctor suggest suruh Imraan admit wad...
Tapi, atas persetujuan bersama Atie dan Azrul, diaorang decided nak monitor sendiri je dulu Imraan kat rumah sebab masa tu Imraan dah takde tanda-tanda cherry berry tu lagi dah....
So hari Selasanya Ayahnya cuti dok menjaga Imraan kat rumah....again, yang peliknya Imraan dah takde cherry berry tu dah...kiranya dari start jumpa doktor sampailah hari Selasa tu Imraan dah takde berak-berak dah...tapiiiii....
Elok je petang Selasa tu Imraan dah start balik cherry berry....huuuu....kiranya start balik tu macam first day kena tu jugak...dan yang paling menakutkan tu yang last tu masih lagi lendir berdarah...huhuhu...
So malam tu jugak terus Ayahnya bawak Imraan pergi hospital admit wad...huhuhu...
So..petang semalam pergilah melawat Imraan kejab...



Mata sembab...kesian je dia kan...huuuuu
Mula-mula mati-mati Makcik ingatkan Imraan jadi sembab tu sebab dok hospital..huuuuu rupanya Opah kata Imraan baru bangun tidur....
Imraan memang jenis kalau bangun tidur mata tu jadi sembab...so bila dah tau baru bangun tidur tu terus makcik tak jadi nak terkejut..hihihhi...


Bangun tidur pastu lapar...
So Opah suapkan bubur nasi yang hospital bagi....okeylah..makanlah jugak walapun tak luak separuh mangkuk pun....


Taknak makan bubur pastu nak makan waffle (hospital bagi jugak) pulak..so Opah suapkan..habislah nak dekat separuh....


Walapun sakit tapi remote tetap dia yang nak pegang....pastu tak habis-habis sebut "iwi..iwiii...."..tu maksudnya nak suruh tukar channel kartun....
Yea..Imraan ni almost 3 years old...tapi tak reti lagi bercakap....bila Ibunya tanya doktor, 14 kali doktor cakap "takpe...boys memang lambat bercakap..." huuuu....nak percaya ke tak percaya kalau korang???


Cik Ana betulkan baju....
Imraan sopan je masa dok hospital..good boy.....
Pelik bin ajaib bila dia elok je tengok tv yang channelnya sama satu hari suntuk tu (kalau kat rumah Opah 40 kali seminit asyik suruh tukar channels je..so haruslah kepelikkan di sini..hehehe...)....


Cubaan Cik Ana nak tidur atas katil Imraan hampir-hampir tak berjaya...haha!
Fyi, Imraan paling "anti" dengan Cik Ana dan Usu Anim ye......paling fav haruslah Makcik dia kan...ehehehehe...eh, betul tau!


Tu Opah...tukang jaga Imraan dari pukul 3 tadi....ni kitaorang datang melawat ni kiranya nak amik Opah sekalilah..nak tukar shift balik dengan Ayah Imraan....


Imraan...boss besar ni....kaki silang pangku lagik....
Ni kalau nak tau dapat dari keturunan Arwah Abah me ni...eh makcik pun sama okeh......pantang je tengah lepak-lepak baring or tidur mesti auto kaki ke atas...macam jutawan dah gayanya kan...huuuuu


Tadi pagi call Atie...katanya Imraan dah tak berak dah...so ingatkan nak mintaklah keluar wad hari jugak.....
Tapi tulah...doctor tak bagi pulak..doctor kata nak tengok tooottt Imraan jugakk.....huhuhu....so nak taknak kenalah tunggu sampai Imraan berak pulak....haritu doktor dapat tengok gambar je Azrul amik kat hp..so kalau boleh doktor nak tengok sendiri....doktor tak puas hati sebab result darah Imraan clear takde apa-apa..jadi dia pelik kenapa Imraan Diarhea dan demam je tapi sampai macam tu sekali jadinya.......

Apapun, me doakan Imraan supaya cepat keluar hospital...cepat sembuh...semoga Imraan tak ada apa-apa...sihat je...Amin....


Ni kaki me baru amik tadi...kaki bengkak okeh...
Banyak duduk pun iya...tapi mungkin sebab ubat pun iya...
So disebabkan sebelum ni doktor ada bagi ubat surut bengkak so pukul 11 lebih pagi tadi me pun makanlah ubat tu...akibatnya dari pukul 12.45 tengah hari tadi sampailah sekarang dah lebih 5 kali me ke toilet..huhuhu..dahlah tu..ni betul-betul jenis panggilan pulau ek...kalau nak kena gi toilet tu takdenya boleh tunggu ke apa..jenis kalau nak pergi, masa ini jugak ko kena gi, kalau tak memang keciciranlah jawabnya...seksanya weiihhh...(nasib baik toilet sekangkang monyet dah sampai...huuu)...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...