Search This Blog

Showing posts with label Hotel/Resort. Show all posts
Showing posts with label Hotel/Resort. Show all posts

Monday, February 20, 2017

Port Dickson....

Citer awal bulan haritu....
Saja-saja bercuti satu keluarga semua...
Alhamdullilah, kali ni kitaorang dapat berumpul satu family semua...takde sorang pun skip....
Kalini sebab nak cuti-cuti dekat-dekat je so kitaorang ke Port Dickson je....





Hotel pun macam biasa duduk kat Corus Paradise....
Ada offer kat Groupon sekarang nih tau....so memang kitaorang jimat banyakla....
Ni kira hotel "wajib" kitaorang gi tetiap tahun ni tau....ada offer ke takde offer ke memang sinilah kitaorang duduk kalau kitaorang ke PD....cuma tahun lepas je tak sempat nak pergi PD...tah pasal apatah tak pergi...bila fikir-fikir balik macam pelik pulak kikiki....
Hotel ni hotel dah lama...tapi sangat-sangat selesa dah untuk kitaorang...
Pastu hotel ni jenis katil memang dia bagi Queen tu dua buah...so senang...tak payah nak fikir-fikir nak tambah katil ke apa dah....
Bilik tak payah tunjuklah ye....sama je dengan entri-entri PD me yang dulu tu...rajin boleh gi carik.....






View dari tingkap bilik memang cantik.....tulah yang me suka kalau duduk sini...
Ko duduk belah mana ke, tingkat berapa ke, memang akan dapat view macam nih....best kan...?
Ni kitaorang gerak dari Ampang pukul11 lebih pagi sampai sana nak pukul 1 lebih camtu....
Iolls ikut Highway LEKAS, so lambat sikitlah sampainya.....lambat pun sebab kena mengadap trafic lite kat Senawang tu....
Tapi me memang suka giler ikut LEKAS....jalan clear je okeh...so sedap memandu tak payah nak fikir macam-macam....
Hotel ni check-in pukul 3 rasanya...tapi kitaorang sampai hotel pukul 4 camtu rasanya....





Ni petang Sabtu tu....petang-petang dah pukul6 baru nak gerak keluar gi mandi kat pantai....
Liat okeh memasing....iyalah masa check-in tu panas kan....
So dah lunch pastu dah round round kat Dataran Teluk Kemang tu sakan bila masuk bilik dah liat nak keluar.....
Sorrylah korang ye...pic ada je, tapi tak berapa senonoh hahahaha..biasalah..kalau mandi kat pantai kan agak Baywatch sikit kaedahnya kikiki.....







Ni masa nak gi makan malam....
Pukul 9 lebih barulah kitaorang nak keluar carik makan ye......liat je masing-masing hahahaha....
Dah puas mandi kat laut, pastu balik dah kecik je mata masing-masing kan...pastu lapar pastu liat nak keluar..dah camne?tu yang lambat je jadinya...kikikkkii.....






Ni sementara tunggu Azrul amik kete...
Santik kan...??




Malam tu kitaorang try makan kat Jimat Tomyam nih.....
Saja test kedai siam lain pulak.....





Kemain ceria Usu Anim dengan Opah layan Syabeel kikiki......





Keluarga anti-sosial kikiki.....





Ni nasib baik ada Syabeel..so kurang sikit anti sosial tu..kalau tak..hahaha.....






Makcik dengan Ana dan Syabeel....
Syabeelnyapoonnnn.......




Abang Imraan kalau ada ayah dia jadi kekwat dengan Makcik...tak baik tau abangg...taknak kawan!






Kitaorang amik dua set nih....
Elok untuk makan 4 orang nih sebenarnya....banyak oiiii.....





Set Atie...
Set kitaorang tak complete sebenarnya...ikan tak dapat lagi....
Ni satu set RM50 rasanya....kira jimat jugakla bila makan ramai-ramai....
Ikan tu pun besar jugak...pastu diaorang masak pun berasa.....alhamdullilah....





Ni pagi esoknya...rombongan nak pergi breakfast kikiki....





Breakfast kat coffee house kat bawah tu....
Ni dapat sekali dengan bilik....so jimat disitu......
Makanan macam biasa....alhamdulilah kenyang....




Roti canai pun ada ye.....dia kirai kat situ jugak...
Kuah tu sedap....tapi roti keras sikit....kikiki.....





Opah dengan cucu kegemaran.....




Suka le bebudak dapat wifi free...korang tengoklah Didi and Friends tu lelama ye.....






Ni dah check-out....
Hahaha...entri pemalas namanya nih.....







Ampunnn gambar rojak buah bergegar hahahaha...
Kitaorang sebelum balik tu sempatlah singgah bazar thai ke apa kat pekan PD tu.....
Pastu dah bercekau kejab tau-tau dah sampai Mitsui hahahaha....
Kalau dah sampai Mitsui tak order Rojak Buah dia rogilah.....bukan senang nak dapat rojak buah gini......





Duaorang budak yang bikin hati ibu dia panas....kejab nak itu, kejab nak ini...adoilah....bertabahlah ibu ye....





Me order Keow Teow Goreng extra keow teow....pentamak kan....





Penuh sepinggan rak....
Emak yang mula-mula makan Keow Teow Goreng...sedap okeh..
Pastu emak dah habis baru me order untuk me pulak....siap tambah mee lagi kau kau kau....
Pastu tak berapa sedap macam tadi..huwaaaa....sabar jelah okeh..padahal emak me punya takde letak kerang pun..ayam je..sedap nak matik...ni me punya letak semua pastu tambah mee dah jadi kureng....
Nasib baik Atie tolong makankan...
Ana dia dah setel makan so dia gerak dulu....
Ni kitaorang tak shopping apa-apapun...just tengok-tengok lagi hahahaha...
Sampai rumah nak pukul9 okeh..punyalah lama nak menyampaikan rumah ikut Google Maps tu...dari awal tulis 38 minit boleh sampai, sekali makin lama makin bertambah pulak minitnya..padahal ikut sebijik sebijon tu, dah kenapa?

Tamat....




Tuesday, December 20, 2016

Melaka....

Ni citer 4 hingga 6 haribulan Disember haritu la punnnn.....
Biasanya plan nak cuti-cuti sefamily ni macam biasalah ye....dah sebulan nak gi barulah betul-betul decided nak kemana......
So bila kitaorang dah fikir yang beria-ria barulah confirm kalini ke Melaka.....lagiiii hahahaha
Tapi kalini bermalam...kan tahun lepas tu kitaorang fly petang je ke sana, tidur kat PD kan...
Kitaorang pilih Melaka sebab Melaka ni agaklah budget friendly...
Yelah..dekat kan....jimat minyak, jimat tol, jimat tenaga...pastu banyak tempat boleh pergi kan...all in one gittchew....padahal yang penthing tu MAKHANNN kihkihkih.....





Dipendekkan cerita yang tak berapa pendekkkk....
Ni kat hentian apa ek kat LEKAS tu?alaaaaa tak ingattt....
Kitaorng ni tunggu Atie dari pukul 11 pagi tadi okeh....tapi tak bergerak-gerak pulak diaorang....last-last nak pukul 12 suku camtulah setel semua hal dia, barulah kitaorng bergerak...adoilaa....(kitaorang pergi dua kereta)....
So dah gerak tu Atie kata diaroang nak berhenti....boleh pulak Atie and family laparla, tak makanla...sabo jelah.....
So dah alang-alang berhenti kat situ, so kita solat Zuhurlah siap-siap..habis cerita.....
So dah zuhur segala gerak teruslah kitaorang bergerak ke Melaka...
Niat awalnya nak ke Klebang dulu...nak pekena Coconut Shake...pastu nak jalan-jalan area Pantai Klebang tu.....




Tau-tau dah sampai hotel...ampunnnn
Ni kitaorang tak jadi ke Klebang okeh....sebab masuk-masuk je exit ke Alor Gajah (ye ke?..aduhh lupa lagik)....time tu dah nak pukul 3 pm....
Harapanlah nak bersantai-santai kat Klebang kalau jalan yang benar pun tak nampak-nampak lagiiikkk kannnn huhuhuhu....Tu yang terus cari hotel...check-in la dulu ye...penat sebab panas tengah hari buta pun iya.....masing-masing tak sanggup dah nak keman-mana dah.....
Okeh...parking hotel ni bertingkat-tingkat ye....
Jenuhhh...kitaorang ni parking tingkat 9...hambekkkk....
Tingkat lain tu penuh sangat..tak sanggup nak pusing-pusing carik....
Ni kitaorang belasah je naik sampailah tingkat 9 nih...
Ni pun, elok me second car kat sini..tau-tau lepas tu dah berpusu-pusu semua orang pun parking kat atas ni jugak....
Ni me salah parking nih tau....kalau untuk entrance ke hotel ada belah sana nun....kalau parking kat area tu lagi senang...terus boleh masuk bilik terus....
Eh lupa pulak..kitaorang tidur 3 hari 2 malam kalini kat Hatten, Melaka.....
Hotel ni attached dengan mall okeh..so senang jugaklah





Gambar masa check-in tak amik....tak sangguppppp..ramai orang okeh....tak sesuai pulak nak snap sana sini....
Check in pun boleh tahan lama beratur...macam hape je rasa...
Tapi nasib baiklah front office dia baik....very friendly walaupun kitaorang ni boleh tahan potpet itu ini hahahaha....
Masa check-in tu kena bayar semua ye....kalau nak bayar nanti-nanti boleh..tapi kena depo guna kad kredit kalau tak silap.....
Ni kitaorang mintak bilik mengadap town....town bendanya...mengadap pantai ke hapa pun tak taula....janji manismu betul la hotel.....
Lagi satu...kalau korang jenis tak sabar...memang payahlah...sebab lift kat sini memang lambat ya ampunnnn.....
Nak gi lobi lambattt..nak gi dining lambattt..nak gi parking lambattt...sokmolah lama tunggu....
Memang waste time giler okeh..jadi penat tang tunggu lift jela.....
Parking pulak jangan risau tau...korang parking je kat parking yang ada dalam hotel nih...nanti kalau korang nak keluar bila-bila masa pun boleh....parking memang FOC...just gi stamp je kat bawah nun.....cuma tang nak gi chop tulah mengundanggg...lama giler nak tunggu lift huhuhu.....





Bilik cantik...besar....(kecik sikit dari Prinz Park kat Kuala Terengganu nun).....
Bilik besar lapang...so memang boleh muat beramai-ramai.....
Kitaorang amik king size bed....sebab nak sumbat tiga orang sekatil....






Ada dua section...
Satu ada day bad nih....
Sedap giler okeh baring kat sini...tapi Iolls tetap menyumbat tidur kat katil jugak hahahaha...tak kiraaa....
Ni kat sini ada TV jugak tau....cuma remote controller tu kena berebut sikit...sebab remote controller tu satu jek dia letak dalam bilik..nak mintak lebih malas pulak nak tanya......
Hujung kanan tu pintu masuk..ada jugak mini pantry kat situ...tapi takdela sinki bagai ye.....
Yang belah kanan nampak pintu tu bilik air...
Ada shower kepala besar (rain shower tu) dengan hand shower tu...tapi hand shower tu tempat sangkut kat dinding dia dah terkulai...tak syok pulak jadiknya.....
Dalam tu cermin dinding sikit punya besar okeh....sorryla, me tak amik gambar pulak..korang imagine je sudah hihihihi.......








Katil king size.....memang secukup rasa la tidur 3 orang dewasa....
Sebelah kanan ni ada dinding cermin...so kalau nak tutup just turunkan blind tu jek...so dah jadik dua buah bilik dah.....tapi macam me cakap..mintak hampun laa..memang me menyempit jek kat katil tu..pedulikkkkk....
Atie bilik sebelah....diaorang pun amik king size bed..mintak extra baby coat....senang..secukup rasa muat.....
Bilik ni dah siap semua ada...so senang tak payah nak merayap nak guna itu ini......







Ni petang-petang sikit...dah pukul 6 camtu...
Dah rehat-rehat lebih kurang, dah solat semua so kita jalan ke seberang...
Seberang hotel ni apa mall ek...Ya ALLAH makan kerengga ke hapa nih lupa sangattttt????
Pahlawan Mall...ada ke nama Pahlawan Mall?hampun la kalau salah.....
Ni memang keluar hotel melintas jalan dah sampai sini....senang...tapi boleh tahan panjang jugak mall ni ye...
Ke Mahkota Parade ni ha?adoilahhh..ko dah kenapa makcik??






Me mother.....i lahap u mother!!







Meriah kat sini....
Sempat jugak Iolls membeli selipar okeh hihihi...selipar belasahan dah koyak rabak gittew...mencari ganti susah tak jumpa-jumpa pulak......rupa-rupanya nak jumpa kat Melaka okeh...gedix betulllll......
Kitaorang petang tu jalan berempat jek...yang boys semua tidur ke hapa kat bilik tu tak taulah.....
Eloklah tak ikut..kalau ikut banyak pulak drama swasta nanti...bahaya kat situ banyak sangat benda-benda yang boleh membangkrupkan Ibu diaorang hahahaha....






Santik sangat me rasa bilik ni sampai rasa tak mo keluar bilik je hahahaha...
Tapi tak boleh la ye....kenalah keluar jalan-jalan....rugi pulak kalau terperap jek....
Ni lepas dah mandi solat Isyak kitaorang nak keluar carik makan pulak....lapoooo.....
Iolls memang dah malas nak tukar baju okeh..jimat air hahahaha...lagipun sembur De'xandra haruslah wangi kalah orang dah mandi....eh teriklan pulop hihihiiiii......





Bersambung.....




Friday, January 08, 2016

Copthorne Hotel, Cameron Highlands



Copthorne Hotel, Cameron Highlands....(maafkan model gedempol itu hehehe).....
Dulu dikenali sebagai Equatorial Hotel...rasanya dah tukar nama dah 2 tahun nih......
Hotel ni terletak bersebelahan dengan Kea Farm.....senang nak cari....
Kalau datang dari arah Simpang Pulai, hotel ni disebelah kiri..sebelum Kea Farm....
Kat sini suasana memang segar jek...view pun sangat cantik...




Bilik deluxe rasanya nih...hehehe...lupa....
Atie dapat harga untuk satu bilik RM207 pernight (ni rates untuk booking online sebenarnya, tapi Atie dapat through call booking jek...alhamdullilah..hehehe)..harga RM207 ni dapat dengan breakfast for 2 dewasa sekali...
Bilik kitaorang request nak katil jenis King sebenarnya...tapi disebabkan dah habis so, bilik Atie je dapat King, kitaorang pulak dapat jenis supersingle siap bercantum camni....tapi alhamdullilah jugak...terlebih muat untuk kitaorang 3 orang......
Atie pulak just mintak babycoat untuk Umaar...so just nice untuk diorang berempat anak beranak.....
Korang kalau nak lagi murah bolehlah tengok kat Groupon...kadang-kadang Copthorne ni boleh dapat dalam RM168 camtu...tapi without breakfast la.....
Hotel ni tengah buat renovation floor by floor (ada notis diaorang letak kat bilik)...so kemungkinan selagi tak siap renovation harga akan murah...rasanya lepas renovation tak dapatlah lagi nak merasa harga macam kitaorang dapat tu.....mungkin rates jadik RM300 ke atas tu......




Bilik kitaorang ada beranda.....dua-dua bilik pun dapat.....
Kat luar tu sejuk giler okeh....yelah bilik kitaorang kat tingkat 10...
Bila tinggi view pun lagi cantik kan.....alhamdullilah......





Bila dah hari kedua barulah kitaorang perasan yang rupa-rupanya bukan semua bilik ada beranda.....
Memang rezeki sangat-sangat kan...padahal Atie tak request pun......
Me rasa yang ada beranda adalah dua hujung di setiap floor.....dua hujung kiri dan dua hujung kanan.....
Sebab bila tengok dari sini memang nampak yang hujung dua je yang ada.....




View dari beranda bilik kitaorang....
Bilik me yang hujung sekali....so takde jiran kat sebelah kanan....belah kiri jiran kitaorang Atie dan famili......
View belah kanan tu ada Kea Farm...baru siap rasanya sebab dah cantik melampau.......nanti me share ye.....




Bilik kitaorang memang betul-betul mengadap mall baru tu..apa namanya...Nova....camtulah....




View memang cantik...kecuali bahagian yang kena tarah tulah...sedih je tengok gondol-gondol camtu.....huhuhu....





Bilik agak luas...
Sama luas dengan Rosa Pasadena yang me pernah duduk dulu.....(link malas nak carik hehe).....
Nampak tak benda putih bawah katil tu....tu tisu ye....rasanya housekeeping tu tak sempat vakum bilik ni lah....tak pun dia just vakum mana yang sempat jek.....
Kitaorang dapat bilik ni dalam keadaan yang tak berapa sempurna....towel takde...bilik air basah lagi...pastu bedsheet tak bertukar (color kusam pastu berkedut)...pastu bekas masak air tu ada kesan macam orang masak meggi (apa kejadahlah masak meggi pakai tempat tu?)....dan yang paling kantoi tentulah tisu bawah katil tu lah kan........
Jangan cakap me cerewet ye...tukang QC tu me Emak tu tau...kalau pasal hal housekeeping jangan korang nak kelentong dia okeh.....my mother tu banyak experiences bab housekeeping.....punyala dia reti sampaikan baru je masuk bilik dia dah boleh detect memacam hahaha....Iolls jenis janji kemas okeh...dia tak boleh ye..pastu 14 kali dok puji Hotel Rosa Pasadena.....katanya Rosa Pasadena hotel lama (takde bintang banyak pun) tapi lagi bersih.....gittew.....




Kemudahan semua macam biasa....
Tapi paling tension takde iron dalam bilik...so nak iron kena pergi kat tengah-tengah bangunan tu..ada satu section (tepi lift untuk staffs rasanya)..so kenalah pepagi buta iron baju or tudung kat situ..huhuhu.....
Pastu bilik me satu hal pulak...petiais tak sejuk.....so simpan air kotak dua hari pun tetaplah tak berapa sejuk pun...rasanya letak air kotak tu kat beranda lagi sejuk kot haha......
Bilik ni takde ekon (rasanya kalau kat Cameron Highlands ni semua hotel bilik takkan ada ekon kot)...tapi dia ada kipas siling....so kalau korang kulit tebal sangat (macam Imraan) so bolehlah pasang kipas.....




Toilet okehlah...tak kecik tak besar..sederhana....
Tapi tulah, takde hos ye...
Style air kat jamban nih style jepun...air memancut dari bowl tu...huhu..sangatlah stress okeh.....




Tempat mandi ada shower je....tapi Iolls suka jek....siap ada shower jenis hujan tu lagik (sekarang kebanyakkan hotel dah pasang shower head jenis camtu kan....)....
Tapi ada kejadian okeh....me ada sekali tu nak bukaklah shower yang ada hand tu..sekali bukak paip ha kauuu..air yang keluar bukan yang kat hand tu...tapi yang kat head....so habis basah sebelah badan.....
Nasib baiklah baju jenis nipis...so kena angin kejab je kering...kalau tak memang menangislah kan....dah siap-siap nak gi keluar nih sekali nak kena gosok baju lain and tukar baju lain pulak......
Nob untuk tukar antara hand dengan head tu confused sikit....tu yang jadi gitu....
Me ni pulak baru tidur sehari, mananya nak faham yang mana satu yang mana satu kan.....
Tu jelah pun...yang lain-lain tu me tak tau....sebab urusan booking, check-in dan check-out Atie yang buat....
Eh ada lagi satu....second day tu me terserempak dengan housekeeping..so requestedlah diaroang tukarkan bed-sheet....iya-iya je bila me cakap tu dia ok ok kan.......sekali bila balik bilik hhhmmmm....tak bertukar pun.....tak baik ooo mempermainkan perasaan me nih tau........
Me mintak tukar pun sebab semalam ko tak tukar kan....pastu dah la tu bau bilik tu me tak tahan....bau macam kari okeh (megi kari kot dioarng masak dalam cattle tu huhu).......
Memang masa awal-awal masuk bilik dah perasan...tapi sebab baru sampai so takdelah nak heran sangat...tapi kalau dah sampai time tidur pun bau tu ada lagi sapa tahan kan....?huhuhu...
Ok tu je.....




Bersambung....





Wednesday, December 30, 2015

View Dari Bilik....

Harini me share pic views dari bilik kitaorang masa stay kat Copthorne Hotel, Cameron Highlands.



Ni pagi hari Selasa 22 Disember 2015 haritu....date kat pic tu abaikan ye...digicam me tu ikut waktu London kot kahkahkah....
Bangun lepas subuh tak tau nak buat apa...pastu dah nak terang tu saja-saja jenguk kat verandah tau-tau nampak nih.....suka weihhh....nampak kabus tengah bergerak......
Tapi tulah...second day je ada kabus tu...third day takde bayang pun tau....huhuhu.....




Sejuk...brrrrr.......
View bukan semuanya cantik pun....belah kiri tu ada bukit yang tengah kena tarah huhuhu......sedih tau tengokk.....rasa nak boikot gi Cameron Highlands je boleh??




Ni view kat belah kanan.....
Bawah tu unit apartments..cantik kan...?...tapi kitaorang tinggal kat bangunan hotel....tingkat 10......




Cantik kan??40 kali cakap cantik hampunnn....
Belah kanan nun tu KEA FARM....dulu pergi hujung tahun 2012 yang hado jek sebab tak siap lagilah kot....(terpergi sebab cari parking sampai sesat ke hujung farm tu..kengkawan for sure tak hingattt...tapi Iolls hingat sebab jalan kat hujung tu tetiba kecik pastu menjunam...hahaha....) tapi sekarang tak sangka cantik tau.....
Macam mana me tau?sebabnya kalini kitaorang terpergi lagi kat situ sebab dok berjalan-jalan sambil cari barang kat pasar kat Kea Farm tu, tau-tau kat hujung tu ishhh apasal cantik benarrr.......??gittew..rupa-rupanya KEA FARM tu dah berubah wajah okeh...cantiikkkk.....




Matahari baru nak naik.....
Iolls bukan photog pro so itu jelah yang dapat hehehe.....tapi memang cantik tau.....syukur......



Ni view kalau jenguk ke bawah......
Yang ni jenguk sekejab je, pastu snap terus takdenya nak menikmati sangat....Iolls ni gayat okeh.....nak duduk dekat dengan besi verandah tu pun seriau giler......




Lagi view tapi belah kanan pulak....
Belah kiri lebih kurang je viewnya..minus takdelah apartment tu....cuma ada jalan nak turun ke bawah je.....




Jiran sebelah pun nyibuk jugak hehehehe.....
Dioarang duduk sebelah dengan bilik kitaorang je......so 3 hari tu puaslah sahut menyahut buat macam rumah sendirilah kitaorang kat situ hahaha...sure orang lain kalau terdengar tu bervulu sebab apasalah orang kat atas or bawah ni memekak jek....




Tu bangunan baru nama Nova apatah...bangunan tu macam shopping mall gittew....tapi kitaorang tak pergi pun....lalu lalang jelah..so boleh nampaklah tempat tu macam shopping mall.....
Anim cakap jalan nak naik ke Boh Teh Plantation Sungai Palas tu kat belakang tu (jalan nak ke situ boleh nampak dari bilik kitoarng nih)...yelah kot....sebab kalau nak naik ke Boh Teh Plantation Sungai Palas tu memang belah kiri jalan je lepas je kita lalu kat Nova tu.....serius dekat je rupanya kalau dari KEA FARM nih (nanti me citer lagi yek)....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...